Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Αρχαία μνημεία στην ιθάκη.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Οκτώβρη.
Κύθηρα. Η Χώρα. Αριστερά το Καψάλι.


Το Βαθύ. Πρωτεύουσα της Ιθάκης.
Η Ιθάκη, πατρίδα του ομηρικού Οδυσσέα, που έχει χαρακτηριστεί σαν το σύμβολο της νοσταλγίας για την πατρίδα, θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά νησιά της Ελλάδας. Ένα νησί που απλώνει τη φήμη του στα πέρατα του κόσμου χάρη στις περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα. Ένα νησί που έχει παντρέψει περίτρανα το λευκό, το γαλάζιο και το πράσινο. Η ιστορία του ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, από τότε που πριν έξη χιλιάδες χρόνια πρωτοκατοικήθηκε. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, τα δυο μεγάλα έργα του Ομήρου, είναι τα έργα που ενώ πέρασαν αιώνες και κατακτητές διάφοροι από το νησί τα άφησαν αναλλοίωτα. Είναι τα έργα που αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα. Αντάμα με τα ομηρικά έπη οι στίχοι του Καβάφη σαν μαγικό πέπλο πλανώνται πάνω από το πανέμορφο νησί. Και μόλις φτάσεις θα καταλάβεις γιατί ο Οδυσσέας πάλεψε δέκα ολόκληρα χρόνια με τα θεριά της θάλασσας και της στεριάς για να γυρίσει στην αγαπημένη του Ιθάκη. Μια Ιθάκη που ακόμη και σε περιόδους μεγάλων καταστροφών ποτέ δεν ερημώθηκε και ποτέ δεν έχασε την ιστορική της ταυτότητα.
Πολλά τ΄αρχαία μνημεία κι' εδώ κι΄ας κάνουμε έναν περίπατο να γνωρίσουμε κάποια απ΄αυτά.

Αρχαία ακρόπολη των Αλαλκομενών.
Ερείπια της Ακρόπολης των Αλαλκομενών.
Στη Βoρειoδυτική Ιθάκη όπου ευρίσκεται ο οικισμός του Πίσω Αετού και συγκεκριμένα απ΄τη θέση που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορφή του λόφου. Το μονοπάτι περνάει μέσα από την Αρχαία Πόλη των Αλαλκομενών και τα Κυκλώπεια Τείχη και ανεβαίνει στην Ακρόπολη.
Εκεί έχουν εντοπιστεί ερείπια αρχαίας ακρόπολης. Όλα όσα έχουν ανακαλυφθεί λέγεται ότι είναι η ακρόπολη των Αλαλκομενών. Οι ντόπιοι του νησιού υποστηρίζουν ότι τα ερείπια αυτά είναι το παλάτι του Οδυσσέα. Όμως τίποτα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Εδώ βρίσκεται και ένας ναός που ήταν αφιερωμένος στην θεά Άρτεμη.
Υπολοίματα από τα κυκλώπεια τείχη.
Η ακρόπολη αυτή περιέχει τρία διαδοχικά τείχη, τρεις πύργους, τέσσερις δεξαμενές , πολλά σπίτια και δημόσια κτήρια και έναν φαρδύ δρόμο. Ο χώρος έχει ανασκαφεί πολλές φορές και η αρχή έχει γίνει τον 19ο αιώνα.
Οι αρχαίες Αλαλκομενές ήταν ένας σημαντικός οικισμός στον λόφο αυτόν και το όνομά της είχε πάρει από την ομώνυμη βοιωτική πόλη όπου εκεί υπήρχε φημισμένο ιερό της Αθηνάς Αλαλκομενηίδος. Πιθανότατα ήταν ένας οικισμός της μετά-Οδυσσειακής εποχής. Τα απομεινάρια των τειχών είναι εντυπωσιακά κυρίως λόγω του μεγέθους των ογκολίθων που τα αποτελούν. Για τον λόγο αυτό είναι και γνωστά σαν ¨Κυκλωπεια”.Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ερείπια κατοικιών, τάφων και αρχαίων ναών.
Επίσης οι ανασκαφές που έγιναν εκεί έφεραν στο φως νομίσματα με τα κεφάλια του Οδυσσέα και της Αθηνάς τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, πρωτεύουσα του νησιού.

Ιερά Μονή των Καθαρών.
Η είσοδος της Μονής.
Πέρα από τις γνωστές τουριστικές ομορφιές της Ιθάκης τις εντυπώσεις του επισκέπτη θα κλέψει οπωσδήποτε το Μοναστήρι της Παναγίας Καθαρών.
Στην νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο, είναι χτισμένη η ιερά Μονή των Καθαρών.
Το Ιερό της Μονής.
Η εκκλησιά αυτή αποτελεί μνημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους. Το μοναστήρι άρχισε να χτίζεται γύρω στα 1690. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο του π. Θεοδόσιου Δενδρινού, “Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών” η ιστορία της εικόνας της Παναγίας είναι ακόμη πιο παλιά. Βρέθηκε ανάμεσα σε “κάθαρα¨δηλαδή ξερόκλαδα και μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει ο τόπος. Εκεί οφείλει και το όνομα η Παναγιά η Καθαριώτισσα. Η ιερά Μονή είναι χτισμένη απέναντι από τον κόλπο του λιμανιού έτσι που το καμπαναριό της να φαίνεται από όλο το νησί της Ιθάκης. Το θέαμα από τη θέση αυτή είναι κάτι το υπέροχο.
Η θέα είναι καταπληκτική από τη θέση που βρίσκεται η Μονή. 
Το φανταστικό αυτό καμπαναριό της καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953 όμως πολύ σύντομα ξαναχτίστηκε πάνω στο ίδιο σχέδιο.
Η γιορτή της Παναγίας της Καθαριώτισσας είναι στις 8 Σεπτεμβρίου. Την παραμονή της γιορτής γίνεται στο προαύλιο παραδοσιακό πανηγύρι ενώ την επομένη γίνεται η Λιτανεία τη εικόνας μέχρι το καμπαναριό.

Λόφος Πηλικάτων.

Οι ντόπιοι θέλουν αυτά να είναι τα ερείπια από το παλάτι του Οδυσσέα.
Στην περιοχή που βρίσκεται το μουσείο του Σταυρού, στο λόφο των Πηλικάτων οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν προϊστορικό οικισμό της πρωτοελλαδικής περιόδου, 3.000-2.000 πΧ. Πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους οικισμούς της Δυτικής Ελλάδας. Επιφανειακή έρευνα στα Πηλικάτα είχε θετικά αποτελέσματα.
Ερείπια των ιστορικών χρόνων.
Εντοπίστηκαν αρχαιότητες της προϊστορικής εποχής και των ιστορικών χρόνων. Βρέθηκαν επίσης κατοικίες οι οποίες επιβάλλονται από περιμετρικό τείχος με προμαχώνες και νεκροταφείο έξω από το τείχος. Οι ανασκαφές που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα και τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στοιχειοθετούν την υπόθεση πως στα Πηλικάτα βρισκόταν η μοναδική στο Ιόνιο πρωτοελλαδική ακρόπολη.

"Ευχήν Όδυσσει" Η προτομή του Οδυσσέα στην πλατεία του οικισμού.
Τα ευρήματα ανάγονται στην πρωτοελλαδική περίοδο ενώ σύμφωνα με τον Όμηρο το παλάτι του Οδυσσέα βρισκόταν στο σημείο που έχει θέα σε τρεις θάλασσες και περιτριγυριζόταν από τρία βουνά.
Κι΄αυτά, υποστηρίζουν οι ντόπιοι, είναι ερείπια από το παλάτι του Οδυσσέα.
Η περιγραφή ταιριάζει απόλυτα με την περιοχή. Ο χώρος αυτός ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί σαν επισκέψιμος.

Σπήλαιο των Νυμφών.
Το εσωτερικό του σπηλαίου.
Έχει και το όνομα Μαρμαροσπηλιά και βρίσκεται πάνω από τον όρμο Δεξά. Τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών μαρτυρούν ότι το σπήλαιο αυτό υπήρξε χώρος λατρείας των Νυμφών. Κι΄είναι κάτι το αξιοπερίεργο ότι η θέση αλλά και το σχήμα του σπηλαίου συμφωνούν με την περιγραφή που κάνει ο Όμηρος στη ραψωδία “Ν” της Οδύσσειας.


Μιά από τις εισόδους του σπηλαίου, όπως φαίνεται από το εσωτερικό.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει ο Όμηρος στον χώρο αυτό άφησαν οι Φαίακες κοιμισμένο τον Οδυσσέα όταν έφτασαν στην Ιθάκη. Στη συνέχεια αυτός έκρυψε στο σπήλαιο των Νυμφών τα δώρα που του είχε δώσει ο Αλκίνοος, βασιλέας των Φαιάκων.
Η ίδια είσοδος απ΄έξω. Τουριστικά είναι ό,τι χειρότερο. 
Το Σπήλαιο των Νυμφών έχει δυο εισόδους. Σύμφωνα με τον Όμηρο η μία ήταν για τους θνητούς και η άλλη για τους αθανάτους. Η μία βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, κοντά στην παραλία και είναι αρκετά δύσκολο να την πλησιάσει κανείς. Η δεύτερη είναι αυτή στον κύριο δρόμο. Μέσα στην είσοδο υπάρχει σκάλα που κατεβαίνει περίπου δέκα μέτρα. Το σπήλαιο είναι γεμάτο σταλακτίτες , που δίνουν μιαν ξεχωριστή όψη στο χώρο. Στο μέσον της σπηλιάς υπάρχει μαρμάρινη βάση πάνω στην οποία θα πρέπει να υπήρχε το άγαλμα κάποιου λατρευόμενου Θεού. Ένα μεγάλο μνημείο του ελληνικού πολιτισμού.
Πολλά ακόμη τα αρχαία μνημεία στην πανέμορφη Ιθάκη. Θα ξαναπεράσουμε από εδώ να γνωρίσουμε και άλλα.

ΠΗΓΕΣ
w. greece.terrabook.com
w. ithaki.gr
w. porosnews.com
w. ellinikondiktyo.com


32 σχόλια:

  1. Τί ομορφιές και πάλι!!!! Και μόνο που είδα το σπήλαιο στο τέλος της ανάρτησης, ξεσηκώθηκα!
    Λατρεύω τα σπήλαια! Πόσο μάλλον όταν υπάρχει υπόνοια ιστορικού ή μυθικού παρελθόντος!!!
    (Βέβαια, το πώς προωθούμε τουριστικά ή πώς φροντίζουμε τα αξιοθέατα και τα μνημεία μας, δεν θα το σχολιάσω...)
    Πανέμορφη η Ιθάκη!
    Να είσαι καλά, καλέ μου!
    Όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου καλή σου μέρα.
      Ο τουρισμός των σπηλαίων είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ανεκμετάλευτο. Στα Εφτάνησα υπάρχουν πάρα πολλά σπήλαια για τα οποία παλαιότερα είχα κάμει κάποιες λεπτομερείς αναρτήσεις.
      Χαίρομαι που απόλαυσες και αυτά τα γραφτά μου.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω πάει ποτέ στην Ιθάκη. Την έχω δει μόνο από το πλοίο που σταματούσε πριν συνεχίσει για Κεφαλλονιά!
    Το μόνο σίγουρο είναι πως αν ποτέ την επισκεφτώ θα ψάξω για όσα μας έδειξες εδώ, ειδικά για το σπήλαιο των Νυμφών αφού έχω μια περίεργη εμμονή με τα σπήλαια!

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπω ότι κι΄εσύ καλή μου φίλη έχεις αγάπη για τα σπήλαια.
      Εύχομαι να καταφέρεις να επισκεφτείς την Ιθάκη και να γνωρίσεις το σπήλαιο αλλά και όλα τα σπήλαια που έχουν τα Εφτάνησα και είναι πολλά.
      Καλή σου εβδομάδα εύχομαι αγαπητή μου φίλη

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη Ιθάκη! Πολύ λίγο την έχω γνωρίσει...και τώρα που διαβάζω την ανάρτησή σου, θα έλεγα ελάχιστα. Όλα τα Επτάνησα είναι ένα κι ένα. Δεν ξέρεις ποιο να πρωτοθαυμάσεις. Η Ιθάκη δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Καλό φθινόπωρο σου εύχομαι Ντένη μου. Πάντα με όμορφες και χρήσιμες αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Μαρία που αγαπάς τόσο πολύ τα Εφτάνησα.
      Το ότι είναι πανέμορφα δεν υπάρχει αντίρρηση. Πανέμορφα μέσα σε μια πανέμορφη πατρίδα.
      Νάσαι πάντα καλά καλή μου και καλό φθινόπωρο και σε σένα αν κι΄εμείς σήμερα ξεκινήσαμε την θέρμανση του σπιτιού λόγω κρύου.

      Διαγραφή
  4. Α! εδώ, έχω παει, ως φοιτήτρια...

    Κι εκείνο το βαθύ μπλε, στα ερείπια του παλατιού .... ΤΙ ΧΡΩΜΑ, Ντένη μου!

    Μου θύμησες τόσα, να είσαι καλά...
    Φιλί Σαββατιάτικο...
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Υιώτα που έχεις επισκεφτεί την Ιθάκη και απ΄ό,τι καταλαβαίνω σου άρεσε πάρα πολύ.
      Νάσαι καλά και καλή σου εβδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Φίλε Ντένη πολύ πληροφοριακή η σημερινή σου ανάρτηση για την Ιθάκη.
    Το δυτικό της μέρος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Πύλαρο, έχω πάει αρκετές φορές στο Βαθύ και στον Πίσω Αετό κι από εκεί στο Περαχώρι, όπου έχω φίλους παλιούς ναυτικούς

    Η Ιθάκη είναι κάπως απομονωμένη αφού θυμάμαι για να πάνε σε γιατρό
    ερχόταν στο νοσοκομείο στην Κεφαλονιά, κλπ...

    την καληνύχτα μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
      Γνωστό σε σένα το Θειάκι. Και ξέρω πολύ καλά ότι σου αρέσει πολύ.
      Νάσαι καλά και θα τα πούμε φίλε.

      Διαγραφή
  6. Δεν έχω επισκεφτεί την Ιθάκη και διάβασα προσεκτικά όσα ωραία μας έγραψες γι αυτήν !!!
    Εύχομαι να καταφέρω κάποτε να την δω κι από κοντά γιατί δείχνει να είναι υπέροχη !!!
    Σ ευχαριστούμε φίλε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες !!!
    Καλή Κυριακή !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ράνια.
      Να σ΄ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
      Ελπίζω κάποτε να τα καταφέρεις να κάμεις μια βόλτα στα Εφτάνησα. Θα σου μείνουν αλησμόνητα.
      Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Όμορφη η Ιθάκη!! Την έχω επισκεφθεί δυο -τρεις φορές και μου άρεσε πολύ. Το παλάτι του Οδυσσέα αποτελεί τελικά έριδα ανάμεσα σε Ιθάκη και Κεφαλλονιά. Ακόμη οι αρχαιολόγοι δεν έχουν δώσει απαντήσεις. Πανέμορφο και αυτό το ταξίδι Ντένη μου. Σ'ευχαριστούμε πολύ
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ευχάριστο Αννούλα μου καλή μου που έχεις επισκεφτεί αυτό το όμορφο νησί.
      Σχετικά με το παλάτι του Οδυσσέα δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο και υπεύθυνο.
      Όσο για την....ιδιοκτησία του παλατιού από Ιθακήσιους και Κεφαλονίτες δεν είναι τίποτα πάρα πάνω από Κεφαλονίτικη κουρλαμάρα (τρέλα)
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

      Διαγραφή
  8. Η Ιθάκη είναι ένα από τα λίγα νησιά της Πατρίδας μας που δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμα! Σ' ευχαριστούμε αγαπημένε μας φίλε Ντένη, για τις πληροφορίες που μας εδωσες, αλλά και τις φωτογραφίες που μας ταξίδεψαν νοερά! Ελπίζουμε στο μέλλον να καταφέρουμε να κάνουμε το ταξίδι μας στην Ιθάκη και να θαυμάσουμε από κοντά τις ομορφιές από την υπέροχη φύση της! Καλό φθινόπωρο και καλή συνέχεια, πάντα με καταπληκτικές και χρήσιμες σε όλους μας αναρτήσεις! Στέλνουμε την αγάπη μας σε σένα και την οικογένειά σου! Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντώνη και Πόπη καλοί μου φίλοι.
      Εύχομαι κάποτε να καταφέρετε να γνωρίσετε την Ιθάκη.
      Για σας δεν είναι πολύς ο δρόμος.
      Στ΄αλήθεια αξίζει.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  9. Για όσους δεν έχουμε επισκεφθεί αυτούς τους πανέμορφους τόπους όπως η Ιθάκη που μας δείχνεις Διονύση, είναι πολύ σπουδαίο να βλέπουμε και να μαθαίνουμε κομμάτια της Ελλάδας γεμάτα ιστορία και πολιτισμό!
    Σ' ευχαριστούμε καλέ μας φίλε
    Μαρίνα - Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητές μου φίλες Μαρίνα και Όλγα.
      Στ΄αλήθεια είναι μια μεγάλη χαρά για μένα να παρουσιάζω τις ομορφιές των νησιών που έζησα, μεγάλωσα και έχω αφήσει την ψυχή μου σ΄αυτά.
      Εύχομαι κάποτε να μπορέσετε να τα γνωρίσετε.
      Την αγάπη μου πάντα καλές μου φίλες.

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω πάει ποτέ στην Ιθάκη ούτε κι εγώ αγαπητέ μου Ντένη !
    Τελικά παρ όλο που είμαι κοντά δεν τα έχω γυρίσει όλα τα Ιόνια.
    Να'σαι καλά !
    Καλή εβδομάδα εύχομαι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστέα μου καλή μου φίλη.
      Ευχή μου να μπορέσεις κι΄εσύ να γνωρίσεις τα Εφτάνησα.
      Άλλωστε είσαι τόσο κοντά.
      Αποφάσισέ το.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  11. Πόσο αγαπώ αυτό το μπλογκ! Και το αγαπώ γιατί αγαπώ τόσο πολύ τα Εφτάνησα, σ'το είπα κι άλλη φορά! :)))
    Μακάρι να πάω κάποτε κι εκεί, να δω αυτές τις ομορφιές και κυρίως το σπήλαιο των νυμφών! Φαίνεται πανέμορφο νησί! Και με συγκίνησε πολύ και η εισαγωγή που είχες!!!
    Καλή εβδομάδα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου φίλη που αγαπάς το μπλογκ μου αλλά και τα νησιά μας.
      Εύχομαι κάποτε να μπορέσεις να τα γνωρίσεις.
      Όλα τους είναι πανέμορφα.
      Φιλιά και από μένα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  12. Λατρεύω τα νησιά, λατρεύω τα αρχαία, άτιμες πανελλήνιες που δεν πέρασα αρχαιολογία!!!!
    Δεν έχω πάει ποτέ στην Ιθάκη κύριε Ντένη αλλά έχω ακούσει πολύ όμορφα λόγια!! Είναι μαγεία τα εφτάνησα, κι όλα μας τα νησιά φυσικά!! Με σταναχωρεί που τόσοι θησαυροί μένουν ανεκμετάλλευτοι από την πολιτεία, είτε για τουρισμό κι ανάδειξη της περιοχής είτε και για προστασία του μνημείου..
    Μας ταξιδέψατε και πάλι!! Σας φιλώ και ν αχετε μια όμορφη βδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά μου σε βλέπω να επισκέφτεσαι το "Blogoσιτό μου' Καλοδεχούμενη πάντα.
      Θαυμάζεις τα Εφτάνησα αλλά αξίζει. Να σου πω ότι λόγω της υπηρεσίας του πατέρα μου κάθε καλοκαίρι για πολλά χρόνια βρισκόμαστε και σε ένα νησί. Τα έχω γνωρίσει όλα. Οι ομορφιές τους, ο πολιτισμός τους, τα μνημεία τους, αλλά και οι υπέροχοι αμθρώποι τους τα κάνουν να είναι ένας προορισμός. Εύχομαι να τα καταφέρεις κάποτε να τα γνωρίσεις.
      Κρίμα που δεν έγινες μια αρχαιολόγος.
      Την αγάπη μου καλή μου Μαριλένα.

      Διαγραφή
  13. Πραγματικά ευχαριστήθηκα πάρα πολύ αυτή την ανάρτηση!
    Το μέρος που επελεξες να μας δειξεις μαζι με την ιστορια του και ολα αυτα που ανελυσες επανω ειναι καταπληκτικα
    Νιωθω υπερηφανια μεσα μου
    Ευχαριστω για ολα!
    Να εισαι παντα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενη πάντα στη συντροφιά μας καλή μου και αγαπητή μου Κική.
      Χαρά μου που απόλαυσες κι΄εσύ αυτόν τον περίπατο.
      Θα συνεχίσουμε να περπατάμε σε πανέμορφα μέρη. Γιατί στα Εφτάνησα οι ομορφιές είναι ατέλειωτες.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  14. Σ'ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε, για άλλο ένα υπέροχο ταξίδι στα εφτάνησα!!!!
    Πραγματική απόλαυση!!!!
    Έστω κι αν ταξιδέψαμε νοερά μέσα από τις φωτογραφίες και τις περιγραφές σου,
    με έκανε να θέλω να ταξιδέψω σήμερα κιόλας για Ιθάκη! Αλλά, που τέτοια τύχη;
    Δεν απελπίζομαι όμως, το αντίθετο μάλιστα, ελπίζω να ταξιδεύψω στα εφτάνησα και μάλιστα σύντομα!
    Σε χαιρετώ, να είσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις σε πανέμορφα μέρη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά μου διαπιστώνω την αγάπη σου για τα Εφτάνησα, καλή μου Νίκη. Και χαίρομαι που ελπίζεις πως σύντομα θα τα επισκεφτείς.
      Στο εύχομαι. Ξέρω πως θα τα λατρέψεις πιο πολύ όταν τα γνωρίσεις.
      Νάσαι πάντα καλά αγαπημένη μου φίλη.

      Διαγραφή
  15. Αγαπητέ μου Ντένη,
    Στην Ιθάκη θέλω πολύ να πάω και τώρα ακόμα πιο πολύ, μετά το τόσο ενδιαφέρον ρεπορτάζ σου!
    Να είστε όλοι καλά, σας στέλνω την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μάγδα μου καλή μου. Γοητευμένος ακόμη από την επίσκεψή μου στο Capri. Ένα ταξίδι όνειρο.
    Όσο για την Ιθάκη εύχομαι να το καταφέρεις να την επισκεφτείς.
    Την αγάπη μας καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όμορφες φώτο, όμορφη Ιθάκη... τέλεια!!! και το σπήλαιο... δεν ήξερα ότι έχει σπήλαιο!! Τι ωραία!!!!
    καλό βραδυ, και ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι' εγώ σ' ευχαριστώ αγαπητή μου Λαμπρινή που πέρασες από το σπιτικό μου.
    Στ΄αλήθεια και η Ιθάκη όπως άλλωστε όλα τα Εφτάνησα είναι κι΄αυτή πανέμορφη.
    Νάσαι πάντα καλά φίλη μνου αγαπημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή