Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Περίπατοι στην Ιθάκη

Η Ιθάκη είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο σαν η πατρίδα του Οδυσσέα. Του ομηρικού ήρωα, που γιά χρόνια περιπλανιώταν στις θάλασσες του κόσμου, συναντώντας τόπους εξωτικούς. Aντιστάθηκε στο τραγούδι των Σειρήνων. Δεν υπέκυψε στα μάγια της Καλυψώς. Γιατί η Ιθάκη είχε σκλαβώσει την καρδιά του και το όνειρο της επιστροφής δεν τον εγκατέλειψε ποτέ.
Η παραμυθένια γοητεία του μικρού αυτού νησιού, μοιάζει να έχει παραμείνει άθικτη από το πέρασμα του χρόνου, αφού όποιος επισκεφτεί την Ιθάκη δύσκολα θα μπορέσει να ξεχάσει αυτό το μικρό καταπράσινο νησί με την ιδιαίτερη ομορφιά.
Η Ιθάκη, το Θειάκι όπως το αποκαλούν οι κάτοικοί του, έχει πλούσια βλάστηση όπου κυριαρχούν ελαιόδεντρα, κυπαρίσσια, μυρτιές, κουτσουπιές σ’ έναν πανέμορφο συνδιασμό ήμερης και άγριας φύσης. Πρωτεύσα του νησιού είναι το Βαθύ, αμφιθεατρικά χτισμένο γύρω από τον καταπράσινο κόλπο, που αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού. Πέτρινα καλντερίμια με επιβλητικά αρχοντικά, εντυπωσιακά καμπαναριά των εκκλησιών, τα απομεινάρια των Ενετικών κάστρων είναι μερικά από τα πολύτιμα στολίδια του ενώ στην μέση του κόλπου βρίσκεται το νησάκι Λαζαρέτο, που συμπληρώνει την ομορφιά του.
Λίγο πιό έξω. βρίσκεται ένα άλλο μικρό νησάκι Το Σκαλτσουμπονήσι, που ο θρύλος το θέλει να είναι το μαρμαρωμένο καράβι του Οδυσσέα.
Στο Βαθύ αλλά και στον οικισμό του Σταυρού υπάρχουν αρχαιολογικά μουσεία μέσα από τα εκθέματα των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορία του νησιού
Στο μουσείο, στο Βαθύ, υπάρχει η εικόνα του Χριστού που λέγεται ότι είναι έργο του El Greco. Επίσης στο λαογραφικό μουσείο στο Βαθύ τα εκθέματα μαρτυρούν την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Ιθάκης.
Με τους σεισμούς του 1953 το Βαθύ καταστράφηκε ολοσχερώς αλλά ανοικοδομήθηκε με τον ίδιο παραδοσιακό εφτανησιώτικο ρυθμό.
Έντονος είναι και ο θρησκευτικός χαρακτήρας του νησιού αφού σε όλα τα χωριά υπάρχουν πάρα πολλές όμορφες εκκλησιές με καμπαναριά μοναδικά σε ομορφιά. Χαρακτηριστικό το βενετσιάνικο καμπαναριό στην εκκλησιά της Παναγιάς, που χτίστηκε το 1682, στην Ανωγή, στο ψηλότερο χωριό του νησιού,
Χτισμένη πάνω στο όρος Νήριτος, η Ανωγή και σε ύψος 550μ।έχει έντονα στοιχεία της ενετοκρατίας. Διατηριταίο μνημείο η εκκλησιά της Παναγιάς, χτισμένη τον δωδέκατο αιώνα.
Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού είναι η Εξωγή χτισμένος σε υψώμετρο 350μ. Γραφικό χωριό με όμορφα παλαιά σπίτια κια εντυπωσιακή θέα προς το πέλαγος. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό υπάρχει η Σχολή του Ομήρου. Πολλοί μελετητές της Οδύσσειας ταυτίζουν την περιοχή με το ανάκτορο του Οδυσσέα.
Στο βόρειο μέρος του νησιού είναι ο οικισμός του Σταυρού στην πλατεία του οποίου υπάρχει ένα όμορφο πάρκο με την προτομή του Οδυσσέα. Ένα ακόμη αξιοθέατο ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος, μέσα σε ένα πυκνό δάσος πεύκων.
Το Κιόνι, είναι ένας από τους πιό όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς των Εφτανήσων, με ένα γραφικό λιμάνι και έχει χαρακτηριστεί διατηρηταίος. Πνιγμένος μέσα στο πράσινο ο οικισμός αυτός διατηρεί την γνησιότητα της αρχιτεκτονικής των περασμένων αιώνων. Στα χρόνια των κουρσάρων υπήρξε ορμητήριο αλλά και καταφύγιο των πειρατών.
Ο οικισμός της Λευκής χτισμένος σε υψόμετρο 160μ προσφέρει μιά υπέροχη θέα με ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Λίγο πιό πέρα είναι ο μικρός οικισμός του Άη-Γιάννη με την γνωστή «εληά του Οδυσσέα» η οποία έχει περίμετρο 18 μέτρα.
Η Κολλιερή, ένας οικισμός ανατολικά της Εξωγής, χτισμένος στους πρόποδες του βουνού, πανέμορφος, πνιγμένος στο πράσινο. Στην απογραφή του 1951 είχε 23 κατοίκους. Σήμερα είναι ακατοίκοιτος και τα σπίτια του είναι γκρεμισμένα.
Στη βόρεια πλευρά του νησιού βρίσκεται «η Σπηλιά του Λοϊζου» όπου στο εσωτερικό της έχουν βρεθεί σημαντικά αντικείμενα της Μυκηναϊκής και Κορινθιακής περιόδου. Ανάμεσά τους ένα πήλινο όστρακο από γυναικεία μάσκα με χαραγμένη την επιγραφή
«Ευχείν ¨Οδυσσει» Η σπηλιά αυτή υπήρξε κέντρο λατρείας του πρωτοελλαδικού πολιτισμού. Σαν κάμεις ένα περίπατο στην Ιθάκη θα σε εντυπωσιάσουν οι χαρακτηριστικές της παραλίες με τα άσπρα βότσαλα, την καθαριότητά τους και την ομορφιά του τοπίου, αφού σε πολλές από αυτές τα δέντρα αγγίζουν την θάλασσα. Κι’ ακόμη πιό όμορφος και πιό εντυπωσιακός ο περίπατος στα πολυσυζητημένα μονοπάτια της Ιθάκης. Εκεί που κάποτε περπάτησαν ο Οδυσσέας με την Πηνελόπη. Οι μνήμες είναι ακόμη ζωντανές και χαρίζουν στον επισκέπτη τοπία απίστευτης ομορφιάς, χρώματος και μυρουδιάς εκεί που συνυπάρχουν αρμονικά ο πλούσιος ορεινός όγκος με τις υπέροχες παραλίες.
Η Ιθάκη είναι το νησί που δικαιολογεί απόλυτα τον συμβολισμό του Καβάφη.
Σα βγεις στον πηγαιμό γιά την Ιθάκη
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος....

Πηγές.
Δήμος Ιθάκης
http://www.travel.gr/
http://www.likoudis/.gr
Web.Greec.gr

10 σχόλια:

  1. Φίλε Ντένη,
    το Θιάκι το έβλεπα κάθε μέρα μόλις άνοιγα τα μάτια μου, το νότιον άκρον του. ήταν ακριβώς απέναντι από το σπίτι που γεννήθηκα, μας χώριζε μια σπιθαμή θάλασσα, αλλά ποτέ μου δεν είχα πάει, βλέπεις δεν υπηρχε τα χρόνια εκείνα μεταφορικό μέσον.

    Πριν 10 χρόνια περίπου υπήρχε ένα φέρι το οποίο έκανε ταξίδια από το λιμάνι της Πυλάρου, το Αγία Ευφημία στο βαθύ Ιθάκης και τον Αστακό. Αναχωρούσες το πρωί 9 και γύριζες πίσω στις 6 το απόγευμα.

    Ε! λοιπόν με αυτό το πλοίο πήγαμε η γυναίκα μου κι εγώ τουρίστες στην Ιθάκη, και περιεργαστήκαμε όσα μπορεί να δει το μάτι μας για μια μέρα.

    Τι να σου πω ήταν το ίδιο σα να βρισκόμουν στην Κεφαλονιά, δηλαδή τίποτε το αξιοσημείωτο.
    Τώρα θα μου πεις τι περίμενα να δω;

    κύταζα μήπως δω την Πηνελόπη, έστω και την Ευρύκλεια, ή τον άργω τον κύων, αλλά δεν με έπεισαν ότι η τωρινή Ιθάκη είναι η ίδια με την του Οδυσσέα, μάλλον νομίζω ότι η χερσόνησος της Παλλικής (εκεί που είναι το Ληξούρι) ήταν η αρχαία Ιθάκη...

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ντένη ,θαυμάσια η περιγραφή σου για το Θειάκι.Όμως για το ότι ήταν πατριδα του Οδυσσέα λίγο απίθανο.Σε κάποια επίσκεψη μου εκεί ,μάταια έψαχνα να βρώ κάποιο στοχείο από τα αναφερόμενα στην Οδύσσεια....κάπου αλλού θα έχει κρυφτεί ο πολυμήχανος Οδυσσέας και ξαφνικά θα κάνει την εμφάνηση του μαζί με τήν Πηνελόπη του .....ας κάνουμε υπομονή μπορεί, να υπάρξουν πολλές και μεγάλες εκπλήξεις σ' αυτό το θέμα.Χαιρετώ.Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ μου Γαβρίλη.
    Τις ομορφιές που έχει το Θειάκι τις ξέρουμε όλοι και τις απολαμβάνουν όλοι όσοι το επισκέπτονται. Όσο γιά στοιχεία της Οδύσσειας, ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτε Κι΄αυτό είναι το παράπονο πολλών ξένων επισκεπτών.
    Γιά την άποψή σχετικά με το ποιά ήταν η Ιθάκη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μιά έρευνα, που όπως γράφει και η Κατερίνα στο επόμενο σχόλιο μπορεί να υπάρξουν πολλές και μεγάλες εκπλήξεις.
    Υπομονή.
    Καλημέρα φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα για το οποίο έχω μετανιώσει-από τα πολλά στη ζωή μου :)))-κ. Ντένη, είναι που το διάστημα των διακοπών μου στη μαγευτική Κεφαλονιά δεν επισκέφτηκα την Ιθάκη. Έπρεπε! Αλλά πού ξέρεις...Ίσως να με περιμάνει. Νιώθω πως το χρωστώ και πως κάποια στιγμή θα γίνει αφού έφυγα από την Κεφαλονιά με την υπόσχεση πως σίγουρα θα ξαναπάω!!Προικισμένα μέρη με διακριτική παρουσία.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναμφίβολα αγαπητή μου Κατερίνα, το Θειάκι προσφέρει μαγευτικές ομορφιές στον επισκέπτη.
    Όσο γιά το αν ήταν η πατρίδα του Οδυσσέα γνωρίζω πως κάποια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως μας φέρει μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις.
    Όμως η ομορφιά του νησιού είναι αναμφισβήτητη.
    Παρ' επιπτόντως να πω ότι όπως με πληροφόρησε από την Γερμανία ο εκδότης της εφημερίδας Ελληνική Γνώμη κ. Αποσ. Δίκογλου, η εφημερίδα αναδημοσίευσε το άρθρο αυτό και ήσαν πολλά τα τηλέφωνα προς την εφημερίδα που ζητούσαν πληροφορίες γιά τα Εφτάνησα.
    Αυτά προς τους αρμοδίους της πατρίδας μας οι οποίοι αδιαφορούν γιά την προσπάθειά μου. Τους έχουν πνίξει τα Βατοπέδια και η Siemens
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλη παράληψη αγαπητή μου Μαριάνθη. Έπρεπε να είχες κάμει αυτό το προσκύνημα
    Όπως λέει ο Καβάφης η Ιθάκη θα σου έδινε πολλά
    Έχε το στα υπ' όψη.
    Νάσαι καλά
    Ντενης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nteni mou,
    MONO sthn Ithaki exw paei, gia mia mera!!!
    ki oi fwtografies den lene psemmata...
    Kata t' alla,
    etoimazomai gia to Sabbato, elpizw,
    Filh sou, m' agaph,
    Yiwta

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υιώτα μου
    Μιά μέρα μόνο στην Ιθάκη δεν λέει τίποτε
    Την επόμενη φορά φρόντισε τουλάχιστο γιά μιά βδομάδα.
    Γιά το Σάββατο τις ευχές μου γιά καλή επιτυχία. Θα προσπαθήσω να βρω κάποιον να με φέρει.
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ.ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΡΚΕΤΑ ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.
    Το Σκαλτσουμπονήσι, που ο θρύλος το θέλει να είναι το μαρμαρωμένο καράβι του Οδυσσέα.
    ΑΥΤΟ Π.Χ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ.ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπέρα φίλε μου
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Όπως βλέπεις φροντίζω να κάνω γνω- στά τα πανέμορφα Εφτάνησα με πάρα πολλές δυσκολίες αφού - παρά τις παρακλήσεις μου - δεν έχω καμμιά βοήθεια από τους τοπικούς φορείς των νησιών. Όμως φίλε μου τον αγώνα δεν θα τον εγκαταλείψω
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή