Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γεύσεις Αιγαίου.




Ένα φανταστικό βιβλίο μαγειρικής
της Δώρας Παρίση.

Φίλες και φίλοι.
Ας μου επιτραπεί σήμερα μια μικρή παρεκτροπή από τα συνηθισμένα. 
Ένα μικρό ταξίδι θα κάνουμε σήμερα στη άλλη πλευρά της πατρίδας μας. Στο Αιγαίο πέλαγος. 
Για να γνωρίσουμε μια Κυρία που έχει δώσει όλη της την αγάπη στο νησί της. Την Λέσβο. Κι΄ακόμη περίσσια αγάπη έχει δώσει σ΄αυτά που μπορεί να φτιάξει και να προσφέρει. Φίλες και φίλοι. σας παρουσιάζω τη Δώρα Παρίση. 

Από την καλή μου φίλη Δώρα Παρίση έλαβα πριν λίγες μέρες το βιβλίο της με τίτλο Γεύσεις Αιγαίου, εκδόσεις ΤΟΠΙΟ. Δεν θα το χαρακτηρίσω απλά σαν ένα βιβλίο μαγειρικής αλλά σαν ένα έργο τέχνης. Η εμφάνισή του, η ποιότητα της ύλης  αλλά και το λογοτεχνικό και φωτογραφικό περιεχόμενο, το τοποθετούν στην κορφή του είδους του.
Μεγαλωμένη, η Δώρα Παρίση, σ΄ένα περιβάλλον όπου η μαγειρική ήταν μια παράδοση,  αλλά και οι σπουδές της σε Ελλάδα και Γαλλία, της έδωσαν την ικανότητα να φτιάξει κάτι ξεχωριστό πάνω στο χώρο των βιβλίων μαγειρικής.
Το εξώφυλλο του βιβλίου.
Κι΄αυτό γίνεται κατανοητό από το ξεφύλλισμα των πρώτων σελίδων
.Η μαγειρική είναι μια τέχνη που χρειάζεται φαντασία και πολλή αγάπη,αναφέρει στο εκδοτικό της σημείωμα η Δώρα Παρίση. Κι΄είναι μια αλήθεια αυτό.
Ένας εκλεκτός μεζές. Μπαρμπούνια γεμιστά 
Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι όχι απλά να παραθέσουμε μια σειρά από συνταγές, αλλά να δώσουμε κάτι από την ατμόσφαιρα του νησιού, στο οποίο εγώ και η Δώρα μεγαλώσαμε, λέει απλά στον πρόλογο ο εκδότης και βαφτιστικός της Δώρας, ο  Δημήτρης Ταλιάνης.

Γκιουζλεμέδες. Ένα απολαυστικό φαγητό του νησιού.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ξεκίνημα είναι οι δυο σελίδες με τον τίτλο Φαγητά και γλυκά της Λέσβου που συνδέονται με διάφορα έθιμα και εκδηλώσεις της ζωής. Σ΄αυτές τις δυο σελίδες γίνεται μια καταγραφή γλυκών και φαγητών που έχουν περάσει στην πολιτιστική ιστορία του νησιού. Παρασκευάσματα που προσφέρονται σε αρραβώνες, γάμους, πανηγύρια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Χρήσιμες πολύ και κατατοπιστικές οι σελίδες με Γενικές οδηγίες και Συμβουλές σχετικά με τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, την ποιότητά τους, τον τρόπο που θα τα χρησιμοποιήσουμε και άλλες λεπτομέρειες. Όλα δίνονται με τρόπο απλό σ΄αυτούς που θα μαγειρέψουν.
Οι συνταγές καλύπτουν όλη την γκάμα της μαγειρικής. Από μεζέδες και ορεκτικά, σαλάτες, σούπες αλλά και όλων των ειδών ψάρια και κρεατικά.
Χαρακτηριστικά είναι τα τοπικά με τα περίεργα ονόματά τους όπως το κισκιέκ, Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό των πανηγυριών της Λέσβου. Φτιάχνεται κυρίως « στη γιορτή του ταύρου » στο χωριό Αγία Παρασκευή και στο πανηγύρι του Ταξιάρχη στο χωριό Μανταμάδος. Αμέτρητα καζάνια βράζουν από την προηγούμενη για να μοιραστεί το παραδοσιακό φαγητό στους προσκυνητές την ημέρα της γιορτής.
Μόλυβος. Η γειτονιά που βρίσκεται το αρχοντικό της Δώρας Παρίση
Το κόκινο στο κέντρο.
Κύριο χαρακτηριστικό του βιβλίου η πολλή πλούσια εικονογράφησή του όχι μόνο με φωτογραφίες των φαγητών αλλά και εικόνες από τη Λέσβο με τοπία, γειτονιές, αρχοντικά.
Οι ψαράδες. Έργο του Θεόφιλου
Φυσικά, απ΄όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να λείπει ο ανεπανάληπτος Θεόφιλος, ο λαϊκός ζωγράφος του νησιού, που με τις χαρακτηριστικές εικόνες εκείνης της εποχής έγραψε την δική του ιστορία και  άφησε σημαντικά μνημεία τέχνης.
Πύργος Αλαμανέλη. Ένα κομμάτι από την πολιτιστική ιστορία του νησιού
Ενδιάμεσα στις σελίδες καταγράφεται περίτεχνα η πολιτιστική ιστορία του νησιού.Η Δώρα Παρίση έβαλε μέσα στις σελίδες του βιβλίου της όλη την αγάπη της για το νησί της αλλά και γι αυτά που μπορεί να φτιάξει και να προσφέρει.
Ένα βιβλίο στ΄αλήθεια απαραίτητο σε κάθε σπίτι.

Η Δώρα Παρίση έχει γεννηθεί στη Μήθυμνα της Λέσβου και έχει τελειώσει το Παρθεναγωγείο της Μυτιλήνης. Σπούδασε χειροτεχνία, ραπτική και μοντελίστ στο Παρίσι.
Οι  κεραμικές  κούκλες της Δώρας
Υλοποίησε την ιδέα της και φτιάχνει κεραμικές κούκλες ντυμένες με πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών.Έχει κάμει ατομικές εκθέσεις στη Μυτιλήνη, στο Κλήβελαντ του Οχάϊο, στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας αλλά και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.



20 σχόλια:

  1. Καταπληκτικά όλα Ντένη μου!
    Μου άρεσε πάρα πολύ παρουσίαση που μας έκανες για έναν άνθρωπο που έχει κάνει τόσα πολλά για τον τόπο του και όμως δεν έχει ακουστεί πουθενά!
    Συνηθίζουμε να ασχολούμαστε με φαιδρά πρόσωπα και όχι με αυτά που έχουν πραγματική αξία!
    Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι για να σωθούν και κάποιες παραδόσεις μας!
    Την καλησπέρα μου και την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα καλή μου φίλη. Στ΄αλήθεια το βιβλίο της Δώρας αλλά και η ίδια άξιζε μιας παρουσίασης.
      Είναι πολλά αυτά που έχει προσφέρει στο νησί της αλλά είναι και πολλή μεγάλη η αγάπη που έχει για τοι τόπο της. Προσωπικά δεν έκαμα τίποτα περισσότερο από να κάμω γνωστά σε όλους σας μερικά από όσα είδα στο βιβλίο της,
      Την αγάπη μου καλή μου Έλενα.

      Διαγραφή
  2. Παραδέχομαι την αγαπητή μας Δώρα γιαυτό πουγράφει (Η μαγειρική είναι μια τέχνη που χρειάζεται φαντασία και πολλή αγάπη)

    Είναι η πραγματική αλήθεια μια κι εγώ στην ζωή μου έχω εργαστεί σαν μάγειρας σε Βαπόρια και εδώ στην ΝΥ.

    Κλαλής σας 'ορεξη λοιπόν και σε ανώτερα/

    Με αγάπη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη καλή σου μέρα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη εδώ αλλά και για τα όσα γράφεις για την Δώρα και το βιβλίο της.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  3. Όταν αρμενίζεις από το ένα πέλαγος της πατρίδας μας (το Ιόνιο) στο άλλο (το Αιγαίο) κι αν αυτό γίνεται με «Γεύσεις» τότε το ταξίδι γίνεται απόλαυση.
    Το βιβλίο της συντοπίτισσας μου Δώρας, εμπλουτισμένο με τις εξαιρετικές φωτογραφίες του συμμαθητή μου Δημήτρη Ταλιάνη και φυσικά με τις υπέροχες συνταγές είναι κι αυτό μια απόλαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο στο χώρο της μαγειρικής.

      Διαγραφή
  4. Kαταπληκτικό όλο αυτό το έργο της κυρίας Παρίση ,συγχαρητήρια , η μαγειρική , οι καταπληκτικές κούκλες και το μόντελικ προϋποθέτουν καλλιτεχνική φύση και η κυρία Παρίση την διαθέτει σε αφθονία και τη διαχειρίζεται με πολύ μαεστρία .Καλή εβδομάδα ,καλό μήνα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο, αγαπητή μου Κάτε κι΄εκείνο που το κάνει ακόμα πιο σπουδαίο είναι ότι ξεχωρίζει από τα συνήθη βιβλία μαγειρικής.
      Τόσο η Δώρα Παρίση όσο και ο Δημήτρης Ταλιάνης έδωσαν ό,τι πιο ωραίο μπορούσαν για να γίνει ένα ξεχωριστό βιβλίο.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  5. τελεια... τέλεια αναρτηση... ό,τι πρεπει για τα επτάνησα...
    καλή επιτυχια στο βιβλίο!!

    ωραία κι η νεα φωτο που εβαλες Ντενη στην αρχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Λαμπρινή μου και καλή σου βδομάδα.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όλα. Το βιβλίο έιναι περίφημο. Όσο για την φωτογραφία σκέφτομαι να την αλλάζω κατά διαστήματα ώστε να προβάλονται όλα τα νησιά μας.
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  6. Εντυπωσιακές και παραμυθιένες οι κούκλες της κυρίας Παρίση.
    Όσο για το βιβλίο μαγειρικής, απο τις φωτογραφίες και μόνον, είμαι σίγουρη πώς οι
    παραδοσιακές νοστιμιές από το όμορφο νησί της Λέσβου θα είναι υπέροχες.
    Καλό σου βράδυ, νάσαι πάντα καλά


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου αγαπητή μου και καλή μου φίλη Ρισσιάνα.
    Οι κούκλες είναι στ΄αλήθεια έργα τέχνης. Όσο για το βιβλίο, παρ΄όλο που είναι ένα βιβλίο μαγειρικής η Δώρα έχει καταφέρει να το κάμει να είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα του είδους του.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένοιωσα την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια. Και βέβαια, ευχαριστώ τον αγαπητό μου Ντένη που έκανε μια τόσο υπέροχη ανάρτηση. Σας διαβεβαιώ ότι εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο απ' το να γράψω τις συνταγές και να τις μαγειρέψω για φωτογράφηση. Το στήσημο του βιβλιου οφείλεται στον εκδότη μου και το επιτελείο του. Θέλω να σας 'πω επίσης, ότι όλη μου τη ζωή την έχω αφιερώσει στην παράδοση. Στις φορεσιές, που είναι και το αντικείμενό μου, αλλά και στη μαγειρική, τους χορούς κτλ κτλ. Θέλω να πιστεύω ότι έβαλα και 'γώ ένα μικρό λιθαράκι σ΄αυτή την υπόθεση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενη η επίσκεψή σου αγαπητή μου Δώρα.
      Δεν υπάρχει λόγος να με ευχαριστείς. Το βιβλίο σου αλλά και οι εν γένει δραστηριότητές σου άξιζαν μιας προβολής.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  9. Αν και παρέκκλινες από τα Εφτάνησα, άξιζε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άξιζε τον κόπο αυτή η παρέκληση αγαπητέ μου φίλε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Αξιέπαινη η προσπάθεια γνωριμίας με την Κουζίνα του αντίπαλου δέους (του Αιγαίου)και η δική σου αγαπημενε μου Ντένη,ξεφεύγοντας απο την πεπατημένη και της συγγραφέως που δείχνει την αγάπη για τον Τόπο της και προσπαθεί να μας κάνει κοινωνούς!
    Με την αγάπη μου πάντα,καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου γλυκιά μου χαίρομαι που σε βλέπω να επισκέπτεσαι την ανάρτηση του αντίπαλου δέους, όπως θέλεις να λες το Αιγαίο.
      Δεν μπορούσα παρά να κάμω μια μικρή παρέκλιση αφού το βιβλίο, αλλά και η Δώρα, στ΄αλήθεια το άξιζαν.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

      Διαγραφή
  11. Αγαπητέ μου φίλε Ντένη
    Υπέροχο το αφιέρωμα σου στην Δώρα, με τα χίλια ταλέντα!!!
    Το αξίζει με το παραπάνω!!!!
    Σας στέλνω την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Μάγδα πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα.
    Να σου πω ότι η Δώρα κι΄εγώ σ΄ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή