Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Βολίμες Ζακύνθου


Ένα χωριό σε τρία μέρη.
Άνω, Κάτω και Μέσω Βολίμες.

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Ζακύνθου απλώνονται τα τρία κομμάτια του οικισμού των Βολίμων.
Οι Άνω Βολίμες. 
Οι Άνω, οι Κάτω και οι Μέσω Βολίμες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ορεινό οικισμό του νησιού, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό.  Από την κορφή του όρους Βραχίωνα και ύψος 435 μέτρων από την θάλασσα ξεκινάει ο οικισμός όπου το τμήμα αυτό είναι η Άνω Βολίμες και απλώνεται μέχρι τη βόρεια θάλασσα του νησιού, όπου εκεί είναι οι Κάτω Βολίμες. Μαγευτική η φυσική ομορφιά του τοπίου με δάση από πεύκα, ελαιώνες και αμπελώνες.
Μέσω και Κάτω Βολίμες. 
Ο κύριος οικισμός είναι οι Μέσες Βολίμες. Εκεί υπάρχει και η εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής χτισμένη σε ρυθμό ενετικού μπαρόκ.
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής.
Στο εσωτερικό της υπάρχει επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό της παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με αυτό του Αγίου Διονυσίου στη Χώρα. 
Όλη η γύρω περιοχή φιλοξενεί γραφικά παραδοσιακά χωριουδάκια πνιγμένα στην πλούσια βλάστηση αλλά και με μια υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Κι΄ακόμη υπάρχουν πάρα πολλά μοναστήρια και εκκλησιές μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου
Στις Άνω Βολίμες σώζεται η εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου, ένα μνημείο κτίσμα του 1780. Με τους σεισμούς του 1953 η εκκλησιά καταστράφηκε αλλά σήμερα στέκει εκεί ανακαινισμένη. Το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της σώθηκε καθώς επίσης σώθηκαν και αρκετές εικόνες από τις οποίες φιλοξενούσε.
Επίσης στις Βολίμες ανήκει και το μοναστήρι του Αγίου Αντρέα με τις πανέμορφες τοιχογραφίες.
Κάποτε υπήρχε ένα μοναστήρι με μεγάλη παράδοση. Στο καμπαναριό υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή, γράφει 1641, κάτω από ένα παράξενο σκαλιστό κεφάλι. Έχει ακόμα τ΄αχνάρια τοιχογραφιών κρητοβυζαντινής τέχνης, που υπήρχε κάτω από αυτές, που μεταφέρθηκαν στο μεταβυζαντινό μουσείο, στην πόλη.
Στην περιοχή όπου βρίσκεται ο οικισμός ανήκει και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών. Το όνομά του το έχει πάρει διότι είναι χτισμένο σε ένα απόκρημνο μέρος της πλαγιάς του βουνού.
Ξεκινάει η βαρκαρόλα
Κάθε χρόνο και κάποιο βράδυ του Αυγούστου, από το μικρό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου ξεκινάει η παραδοσιακή βαρκαρόλα. Πρόκειται για ένα θαλάσσιο περίπατο με καϊκια και με τη συνοδεία κανταδόρων που αφήνουν τις μελωδίες τους να αγκαλιάζουν τη θάλασσα. Στ΄αλήθεια πρόκειται για μια υπέροχη απόλαυση.
Οι Κάτω Βολίμες φιλοξενούν πανέμορφες παραλίες.
Η παραλία Ξύγκια
Μια και ίσως η πιο γνωστή, είναι η παραλία  Ξύγκια, (λίπη.) Όμως σαν φτάσετε σ΄αυτήν τόσο ωραία παραλία θα σας παραξενέψει η μυρωδιά του θειαφιού, διότι τρέχει νερό από στις σχισμές των βράχων, που περιέχει μεγάλη ποσότητα θείου. Λόγω αυτού του γεγονότος η θάλασσα στην επιφάνειά της έχει άσπρα κομμάτια, που μοιάζουν με λίπη. Το νερό αυτό θεωρείται ότι έχει ιαματικές ιδιότητες ειδικά στις δερματικές παθήσεις. 
Στις Βολίμες μπορείτε να βρείτε χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα, κεντήματα, κεραμικά, μέλι, τυρί και ένα υπέροχο κρασί.
Εμπρός λοιπόν όσοι από εμάς έχουμε ανάγκη από ιαματικά μπάνια ας περάσουμε από τις Βολίμες. Αξίζει τον κόπο.


Σκινάρι.
Μια περιοχή με την πιο όμορφη άγρια ομορφιά.

Το βορειότερο άκρο του νησιού της Ζακύνθου καταλήγει στο ακρωτήρι Σχοινάρι ή Σκινάρι. Μια περιοχή με μια παράξενη και άγρια ομορφιά, αλλά και πανοραμική, μαγευτική θέα.
Απέναντι διακρίνεται σαν ζωγραφιά η Κεφαλονιά.
Ένας από τους δύο ανεμόμυλους που έχουν γίνει χώρος διαμονής.
Χαρακτηριστικό της περιοχής οι δυο παλίοι ανεμόμυλοι οι οποίοι σήμερα έχουν μετατραπεί σε υπέροχους χώρους διαμονής.
Και ο δεύτερος.
Γύρω από το Σκινάρι υπάρχουν γραφικά χωριά, ο Ασκός, το Κορίθι, το Μεγαλώνι, το Μικρό Νησί αλλά και όμορφες παραλίες, ο Μακρύς Γυαλός, τα Ξύγκια και το νησάκι του Αγίου Νικολάου.
Η παραλία Μακρύς Γυαλός.
Ο Μακρύς Γυαλός είναι ένας γραφικός οικισμός ακουμπισμένος μέσα σε ένα γραφικό τοπίο. Διαθέτη μια υπέροχη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Λίγο πιο πέρα αρχίζουν οι Γαλάζιες Σπηλιές, ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα όχι μόνο του νησιού της Ζακύνθου αλλά και όλης της Ελλάδας.
Ο Άγιος Νικόλας είναι ένας γραφικός οικισμός. Έχει πάρει το όνομά του από το μικρό νησάκι που βρίσκεται απέναντί του και πάνω του φιλοξενεί τα ερείπια της Μονής του Αγίου Νικολάου ( τέλη του 15ου αιώνα ).
Η Βαρδιόλα
Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει μια Βενετσιάνικη Βαρδιόλα*, διότι όταν το 1864 τα Εφτάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα το νησάκι αυτό δεν παραχωρήθηκε.
Η παραλία του νησιού είναι ήσυχη και στρωμένη με βότσαλα και βραχάκια. Τα νερά της πεντακάθαρα και γαλαζοπράσινα σε προκαλούν. Η περιοχή έχει καταφέρει να μείνει άφθαρτη από το θηρίο του τουρισμού. Στο μικρό λιμανάκι υπάρχουν σκάφη που πραγματοποιούν επισκέψεις στις Γαλάζιες Σπηλιές.
Η περιοχή είναι μια πρόκληση και μας περιμένει. Εύχομαι να γίνει ένας από τους προορισμούς μας.

Η λέξη Βαρδιόλα πιθανότατα προέρχεται από την ενετική διάλεκτο. Ήταν, επί Ενετοκρατίας παρατηρητήρια ή φυλάκια -από εδώ και η λέξη βάρδια. Στα Εφτάνησα σώζονται αρκετές βαρδιόλες από τις οποίες τρεις στη Ζάκυνθο.



ΠΗΓΕΣ
w. gozakynthos.gr
w. elation-zakynthos.gr
w. zakynthos.gr
w. zantetaxi.gr
w. zakynthosevents.com


34 σχόλια:

  1. Κάνω λοιπόν ποδαρικό δικαιωματικά σήμερα, μια που η ανάρτηση αφορά το Νησί μου!
    Και πράγματι η βορεια αυτή πλευρά του νησιού είναι και απο τις πλέον γοητευτικές ,αφού παραμένει παρθένα,κατά το δυνατόν και το τέρας του τουρισμού πέραν κάποιων επισιτιστικών καταστηματων που έχουν δημιουργηθεί με τοπικό όμως χρώμα, και μια-δυο μεγάλες τουριστικές μονάδες, δεν έχει την "τύχη" του υπόλοιπου νησιού.
    Είναι πραγματικά πολύ όμορφο,στην αγριάδα του,παραμένει γραφικό και οι επισκέπτες το αναζητούν με μανία.Οι θάλασσες βαθειές και κρύες (το ακριβώς αντίθετο απο του υπόλοιπου νησιού,που είναι ρηχές και ζεστές) για δεινούς κολυμβητές ,αλλά κι εραστές της περιπέτειας. Βέβαια το μικρόβιο της "ομπρέλας -ξαπλώστρας" δυστυχώς υπάρχει και το χειρότερο οτι εδώ οι παραλίες δεν έχουν μεγάλο μήκος και πλάτος. Η τρίτη φωτογραφία,απεικονίζει το Μικρό Νησί,ένα γραφικό οικισμό,στη μύτη του βράχου,που κανείς στα όμορφα ταβερνάκια του γεύεται νόστιμους ψαρομεζέδες.
    Μετά απ όλα αυτά η περιοχή σίγουρα θα σας μαγέψει με την ομορφιά και την ιστορία της,έτσι όπως την καταγράφεις εσύ Ντένη μου.
    Και για την ιστορία,να πω οτι Βαρδιόλες υπάρχουν αρκετές ακόμα,άλλες σε καλή κατάσταση κι άλλες μισογκρεμισμένες ,σ όλη την ακτογραμμή της Ζακύνθου. Κάθε χωριό με πρόσβαση στη θάλασσα έχει τουλάχιστον δύο.Γραφικά απομεινάρια μιας άλλης Εποχής.
    Την αγάπη μου και Καλό Σ/κ με ευχαριστίες γι αυτή την όμορφη καταγραφή και δημοσιοποίηση των ωραίων του Νησιού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βέβαια Χαρά μου γλυκιά μου η ανάρτηση αυτή ανήκει σε σένα.
      Οι ομορφιές της βόρειας Ζακύνθου γνωστές και υπόσχομαι να ακολουθήσουν και άλλες.
      Άλλωστε μας δίνεις τόσα πολλά με αυτά που γράφεις.
      Σ΄ευχαριστώ καλή μου για όλα.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  2. Κάποια φορά μπορεί να το φέρει ο καιρός να περπατήσω σ αυτή τη μαγευτική ομορφιά. Που ξέρεις; Όμως Ντένη μου, εξ αιτίας σου "περπάτησα" και τώρα.. Να είσαι καλά και να περπατάς πάντα κοντά στη θάλασσα. Χαρά μου, αγαπώ Ζάκυνθο! Αγαπώ και Κεφαλλονιά!(μη πειράζεσαι...Ντένη, σε πρόλαβα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχή μου, καλή μου Τατιάνα, να αξιωθείς κάποτε να βρεθείς στη Ζάκυνθο.
      Πάντως χαίρομαι που σήμερα σου πρόσφερα ένα ταξιδάκι.
      Κι΄ακόμη να σου ότι απ΄όλα τα νησιά η καρδιά μου έχει μείνει στην Κέρκυρα που πέρασα τα όμορφα και αξέχαστε παιδικά μου χρόνια.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου Τατιάνα.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη ανάρτηση! Ευτυχώς σε αυτά τα μέρη έχω πάει και ξέρω από πρώτο χέρι την απίστευτη ομορφιά τους.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλή σου μέρα.
      Από τους τυχαρούς αφού έχεις πατήσει τα χώματα των νησιών μας.
      Καλή σου βδομάδα εύχομαι

      Διαγραφή
  4. Πολύ κατατοπιστικό το δημοσίευμα σου φίλε Ντένη, όμως μου άρεσαν πολύ οι ανεμόμυλοι, με αυτούς μεγάλωσα στο χωριό μου είχαμε 5 1) του Μπράβου, 2) του Παπαγιάννη 3) του Παπαθοδωρή, 4 του Κόντε κι έναν ακόμα στη απέναντι ράχη
    Μέσα στα λιθάρια τους μεγάλωσα, σήμερα δεν υπάρχει παρά μόνο ένας ερείπιο απαρατημένος ο του παπαγιάννη.
    αν πας στο ΠΥΛΑΡΟΣ θα δεις τους 3 από αυτούς να αλέθουν σε φωτο του 1940 περίπου.
    ομορφο το φιόρο του Λεβάντε πως να το κάνουμε!

    χαιρετώ σε

    Γαβριήλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαβρίλη μου καλή σου μέρα.
      Οι ανεμόμυλοι είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της πολιτιστικής μας ληρονομιάς αφού υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Κάποια εποχή πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες. Είναι κρίμα που τους αφήνουν να ερειπώνονται.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  5. Τι ομορφιά κ. Ντένη μου!!! Τόση που να πονάει η καρδιά... Προικισμένα από το Θεό. Και βέβαια χάρη σε σένα τα γνωρίζουμε καλύτερα.
    Υπέροχα! Μια καλή Κυριακή σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαριάνθη καλή σου μέρα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου άρεσαν όλα όσα προσφέρω εδώ.
      Καλή βδομάδα σε σένα και την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  6. Καταπληκτικές φωτογραφίες και η ξενάγησή σου Ντένη πολύ κατατοπιστική. Ζήλεψα τις παραλίες, το πράσινο και τη βαρκαρόλα. Δεν έχω παρά να ευχηθώ να μπορέσω να γνωρίσω αυτά τα μέρη από κοντά σύντομα. Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μαρία μου καλή μου.
      Ευχή μου κάποτε να μπορέσεις να επισκεφτείς και να γνωρίσεις τα Εφτάνησα.
      Την αγάπη μου καλή μου και φιλάκια.

      Διαγραφή
  7. Κάθε που ερχομαι εδώ κανω από απο ενα ταξίδι... τι υπέροχα μερη μα δείχνεις καθε φορα φίλε μας..!!! έχω ακούσει οτι η Ζάκυνθος είναι ενα από τα ωραιότερα νησιά μας... είναι αδύνατον να τα επισκεφτούμε όλα .. ευτυχώς μας ταξιδεύεις .εσύ με τις εικόνες σου... είναι σαν να είμαστε εκεί... σε ευχαριστούμε πολύ .. με την Ζάκυνθο. μας έχουν δέσει αγαπημένα πρόσωπα...και χαιρόμαστε ιδιαίτερα...γι αυτό....μέρη ευλογημενα απο τον Θεό..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου καλή σου μέρα.
      Προσπαθώ να σας γνωρίζω τα πανέμορφα Εφτάνησα όπου είχα την τύχη να περάσω πολλά χρόνοα από τη ζωή μου.
      Αξίζει να περάσεις και να τα γνωρίσεις.
      Καλή σου βδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. Γνωρίζω ότι τα Επτάνησα είναι πανέμορφα, αλλά έτσι όπως τα αναδεικνύεις γίνονται δελεαστικά.
    Εκτός από την όμορφη Κεφαλλονιά που πήγα θα ήθελα κάποτε να δω και τα άλλα από κοντά.

    Χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα αγαπητή μου Θαλασσένια. Καιρούς και χρόνια είχες να περάσεις από εδώ.
      Μετά την Κεφαλονιά σου εύχομαι να κάμεις ένα πέρασμα και από τα άλλα. Θα σε αποζημιώσουν με όσα θα γνωρίσεις.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  9. ...Ντένη μου,
    δεν θα σου γράψω πολλά... πάω μια βόλτα με το καϊκάκι, και μαθαίνω τα τραγούδια τους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Να είσαι καλά, και τραγουδηστά σε καληνυχτίζω.... ω! και στη Ρισσιάνα, με αγάπη.
    Υιώτα
    αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαλεξες το πιό όμορφο ταξιδάκι αγαπητή μου Υιώτα.
      Η βαρκαρόλα είναι μια μαγευτική απόλαυση. Γίνεται και σε άλλα νησιά και υσικά απολαμβάνεις τις εφτανησιώτικες καντάδες.
      Την καλημέρα μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  10. αχ.....αυτη η βαρκαρολα με ματωνει..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επίσκεψη αγαπητέ μου κύριε και χαίρομαι που σας αρέσει τόσο πολύ η βαρκαρόλα.
      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
  11. εγώ παω για μπανιο!!!! ΤΙ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Υ.Γ. τέλεια η Ζάκυνθος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια η Ζάκυνθος έχει υπέροχες θάλασσες γύρω της. Προχώρα Λαμπρινή μου να απολάυσεις ένα υπέροχο μπάνιο.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  12. τελευταια και καταιδρωμενη!χαχαχα
    Την ειχα δει την αναρτηση και την ειχα ευχαριστηθει απο την 1η στιγμη...αλλα τωρα καταφερα να σχολιασω.Και τι να πρωτο πω...
    Οι ανεμομυλοι στεκονται σα παραμυθενιες φιγουρες,τους λατρεψα!!!Παραδεισενιες οι παραλιες ..του νησιου. Τοση ομορφια μαζεμενη σε ενα νησι!....Να σαι καλα Ντενη μου που μας ταξιδευεις!σε φιλωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταϊδρωμένη κι΄εσύ άγαπητή μου Άλεξ αλλά κι έγω ιδρωνένος για πολλούς λόγους. Ξέρεις. Κι εμένα μ΄αρέσουν πάρα πολύ οι ανεμόμυλοι και θαυμάζω τη ιδέα τους να τους μετατρέψουν σε χώρους διαμονής. Στ΄αλήθεια η Ζάκυνθος είναι ένας υπέροχος προορισμός.
      Την αγάπη μου καλή μου και φιλάκια.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα αγαπητέ μου Ντένη!
    Δεν χορταίνω να βλέπω τις εξαιρετικές φωτογραφίες σου και να ρουφάω κάθε σου γραμμή!
    Τι μαγευτικά μέρη! Γραφικά και παρθένα!
    Σ΄ευχαριστώ για την υπέροχη εκδρομή!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μάγδα.
      Για μια ακόμη φορά να σου πω ότι χαίρομαι που σου αρέσουν τα νησιά μας. Απορώ πως με τα τόσα σου ταξίδια που κάνεις δεν πέρασες και από τα μέρη μας.
      Σε περιμένουμε.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  14. Καλησπέρα καλώς σε βρήκα!
    Κατάγομαι από Ζάκυνθο αλλά έχω χρόνια να πάω και μου'χει λείψει..!
    Σ'ευχαριστούμε για το ταξίδι που μας πρόσφερες! :)

    Καλή συνέχεια με δύναμη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Κατερίνα.
      Το πέρασμά μου από το μπλογκ σου με εντυπωσίασε. Υπέροχα όλα, Θα είμαι τακτικός.
      Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από τα Εφτάνησα. και χαίρομαι που είσαι Ζακυνθινιά.
      Εύχομαι γρήγορα να κάμεις μιαν επίσκεψη στο νησί σου, Η Χαρά σε περιμένει.
      Νάσαι καλά καλή μου και να περνάς από εδώ.

      Διαγραφή
  15. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη.
    Το 2009 για πρώτη φορά επισκέφθηκα την όμορφη Ζάκυνθο.Τα λόγια δεν φτάνουν να
    περγράψω τις τόσες ομορφιές της. Η διαμονή μας ήταν στην βορειοανατολική πλευρά(Τσιλιβή),
    δεν παρέλειψα όμως να κάνω τον γύρο του νησιού,έτσι λοιπόν μου δώθηκε η ευκαιρία να πάρω μια
    εικόνα από την βόρεια και βρειοδυτική πλευρά που είναι πεντάμορφη. Μέσα σε λιγοστές
    αράδες δεν μπορώ να περιγράψω την τόση ομορφιά. Αν μια φορά επισκεφθεί κανείς την
    Ζάκυνθο θα την ερωτευθεί και είναι βέβαιο πως θα θελήσει να ξαναπάει, αφού μια φορά δεν
    είναι αρκετή ν ανακαλύψει πόσα πολλά προσφέρει αυτό το νησί. Ελπίζω να με
    ξαναφέρει ο δρόμος προς τα εκεί να γνωρίσω από κοντά και την καλή μας φίλη Χαρά
    που ζεί σ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
    Νάσαι πάντα καλά Ντένη μου, πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
    Ευχαριστώ την Αστοριανή και ανταποδίδω τους χαιρετισμούς μου με αγάπη.
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στις πολύ τυχερές ανήκεις, αγαπητή μου Ρισσιάννα αφού είχες την χαρά να γυρίσεις όλο το Φιόρο του Λεβάντε.
      Πολύ σωστά καταθέτεις ότι εκεί μπορείς να ανακαλύψεις πόσα πολλά προσφέρει το νησί.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  16. Πολύ ωραίο ταξίδι στην όμορφη Ζάκυνθο !! Τα καμπαναριά είναι προσεισμικά ; Και οι ανεμόμυλοι θαυμάσιοι, μπράβο που τους έχουν αξιοποιήσει .Όσο για τη βαρκαρόλα , φέρνει παλιές ωραίες αναμνήσεις!!!!!! την καλημέρα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή σου μέρα. Χαθήκαμε.
      Πολύ όμορφη η γειτόνισσά μας, η Ζάκυνθος. Ναι, τα καμπαναριά είναι προσεισμικά
      Όσο για τους ανεμόμυλους στ΄αλήθεια πολύ έξυπνη η ιδέα.Θάθελα να περνούσα μια βραδυά εκεί.
      Την αγάπη μου κάτε μου.

      Διαγραφή
  17. Ντένη, επανέρχομαι για να σου πω ότι είμαι λυπημένη, γιατί ο Blogger δεν δείχνει στους φίλους μου την νέα ανάρτηση μου, που είναι το Β΄μέρος της Σιάτιστας.
    Γι αυτό,αν θέλεις πέρνα από μένα, θα χαρώ τόσο!
    Σ΄ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου καλή σου μέρα.
      Έχω ένα μικροπρόβλημα τα ιστολόγια που φιλοξενώ. Τρία, μεταξύ των οποίων και το δικό σου, δεν ανανεώνουν την ανάρτηση. Το ένα το διόρθωσα. Προσπαθώ να διορθώσω και τα άλλα.
      Σου ζητώ συγνώμη καλή μου φίλη.

      Διαγραφή