Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Οι Παξοί.

Το νησί με την παραδεισένια ομορφιά.




Στα νότια της Κέρκυρας και κάτω από το ακρωτήρι της Λευκίμμης, απλώνουν την ομορφιά του τα δυό νησάκια που αποτελούν το συγκρότημα των Παξών. Το μικρότερο νησί του εφτανησιακού συμπλέγματος. Ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος.
Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, ο Ποσειδώνας, ο θεός κυρίαρχος των θαλασσών, είχε την επιθυμία να φτιάξει ένα δικό του μικρό νησί, με σκοπό να κατοικήσει εκεί με την ερωμένη του Αμφιτρίτη. Έτσι λοιπόν κάποια φορά χτύπησε δυνατά με την τρίαινά του το νοτιώτερο σημείο του νησιού της Κέρκυρας, απέκοψε ένα κομμάτι και σχηματίσθηκε το νησί των Παξών. Γι΄αυτό και το σύμβολο των Παξών είναι η τρίαινα του Ποσειδώνα. Μαζεύτηκαν εκεί τα δελφίνια, οι φώκιες, οι γλάροι, τα θαλασσοπούλια και γέμισε ο τόπος ζωή και ομορφιά. Αργότερα μαζεύτηκαν εκεί λίγοι βοσκοί και σχηματίστηκε ο πρώτος οικισμός. Η παράδοση λέει ότι οι Φοίνικες ήσαν οι πρώτοι άποικοι του νησιού. Αυτό υποδηλώνει και το όνομα του αφού “πακ” στη γλώσσα των Φοινίκων σημαίνει σχιστόλιθος, το χαρακτηριστικό πέτρωμα του νησιού των Παξών.
Όμως το νησί των Παξών ξέχωρα από την μυθολογία έχει και μια σημαντική ιστορική διαδρομή καθώς κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια και αποτέλεσε το Μήλον της Έριδος σε πολλούς κατακτητές ακολουθώντας την κοινή μοίρα με τη γειτονική Κέρκυρας, όπου στο πλευρό της αγωνίστηκε ενάντια στους πειρατές και στις τουρκικές επιθέσεις. Σημαντική πρόοδο παρουσίασαν οι Παξοί μετά την κατάκτηση της Επτανήσου από τους Ενετούς το 1386.
Οι Ενετοί θα χτίσουν το κάστρο του Αγίου Νικολάου το 1453 που αν και είναι ερειπωμένο στέκει περήφανος φρουρός του νησιού και που εντυπωσιάζει με την απλότητά του και την επιβλητική του γραμμή. Σε κάπως καλύτερη κατάσταση διατηρούνται οι πολεμίστρες του και τα κανόνια του.
Λίγο αργότερα οι Ενετοί θα χτίσουν ένα δεύτετο κάστρο. Το κάστρο του Διαλέτου, στη θέση Μπαμπακά, στη Λάκκα. Δυστυχώς, από την αμέλεια των υπευθύνων, το κάστρο αυτό έχει σχεδόν καταστραφεί.
Από το 1797 και μετά, από το νησί των Παξών, όπως και από όλα τα Εφτάνησα, θα περάσουν Οι Γάλλοι, οι Ρώσσοι με τους Τούρκους για μικρό χρονικό διάστημα ενώ το 1897 με την συνθήκη του Τιλσίτ θα παραχωρηθούν και πάλι στους αυτοκρατορικούς Γάλλους. Το 1814 οι Άγγλοι θα καταλάβουν τα Εφτάνησα. Στους Παξούς θα φτάσει ο αγγλικός στρατός με δοικητή τον Church και με ταγματάρχη τον θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Οι Άγγλοι κατέλαβαν το φρούριο, εξουδετέρωσαν τη φρουρά χωρίς να δώσουν μάχη. Το 1817 υπογράφτηκε το Σύνταγμα και τα Ιόνια νησιά θα αποτελέσουν το
“ Hνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων “ Από εκεί και μετά οι Παξοί θα ακολουθήσουν τη μοίρα των υπολοίπων νησιών μέχρι την 21η Μαϊου του 1864 που θα ενωθούν με την Ελλάδα.
Από το 1453 και μετά και αφού οι Ενετοί έχτισαν τα δυό κάστρα και εξασφάλησαν την προστασία των κατοίκων στο νησί, αυτοί θα στραφούν στην αύξηση της ελαιοκαλιέργειας σ΄ολόκληρο το νησί. Πάνω από διακόσιες πανήντα χιλιάδες ρίζες εληές βρίσκονται σήμερα στο νησί από εκείνη την εποχή. Το θαύμα που αντικρύζει κανείς σήμερα, πραγματοποιήθηκε τότε. Το νησί έγινε ένας απέραντος ελαιώνας.
Οι Παξοί θεωρούνται ένα από τα κοσμοπολίτικα κέντρα της Ελλάδας. Το νησί προσφέρεται για διαδρομές στην κατάφυτη ύπαιθρο και στις μαγευτικές παραλίες και για ρομαντικές βόλτες στους γραφικούς οικισμούς.
Η πλούσια βλάστηση, τα καταγάλανα νερά, οι απόκρημνες ακτές και οι υπέροχες θαλάσσιες σπηλιές κάνουν το νησί εξαιρετικά δημοφιλές.
Ο πανέμορφος Γάϊος ή Γάης είναι η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού. Η εικόνα του λιμανιού με το στενό κανάλι ανάμεσα στους Παξούς και στο νησάκι του Άη-Νικόλα είναι από τις ομορφότερες στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό του νησιού τα πανέμορφα χωριά Λογγό, Λάκα, Οξιά που βρίσκονται ακουμπισμένα σε κατάφυτες τοποθεσίες ανάμεσα σε εληές και πεύκα. Στο χωρίο Μαγαζιά ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα παληό παραδοσιακό ελαιοτριβείο το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο της εληάς. Στα μέσα Ιουλίου διεξάγεται το πανηγύρι της “νερολαδιάς” όπου στους επισκέπτες προσφέρεται ψωμί βρεγμένο σε νερό, εληές, κρεμμύδι, βραστές πατάτες και άφθονο κρασί υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.
Διακιολογημένα λοιπόν το νησί των Παξών έχει χαρακτηριστεί σαν ένας μικρός καταπράσινος παράδεισος.Μια επίσκεψη στ΄αλήθεια θα σας μείνει αλησμόνητη.

28 σχόλια:

  1. Τι υπέροχο ταξίδι τ' αποψινό! ΠΑΞΟΙ!
    Λατρεμένοι,πανέμορφοι, κοσμοπολίτικοι
    Παξοί!
    Πήγα πριν λίγα χρόνια και μου έχουν μείνει αξέχαστοι.Ολα τα Νησιά μας είναι όμορφα αλλά αυτό είναι η διαμαντόπετρα στην Ιόνια θάλασσα!
    Οχι άδικα και γι αυτό προτιμάται τόσο πολύ κι απο οικονομικά εύρωστους τουρίστες που το καλοκαίρι τα πανάκριβα σκάφη τους κατακλύζουν το απάνεμο λιμάνι του Γάϊου.
    Είχα εντυπωσιαστεί απο την πληθώρα των πολυτελών yacht που είχαν ελιμενισθεί.Ασε τους Ιταλούς που κάθε Αυγουστο κατακλύζουν το νησί.
    ΑΞΙΖΕΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ όπως και στους Αντίπαξους!!!
    Σ ευχαριστώ για το υπέροχο ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ομορφιά.
    ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να που μάθαμε κα κάτι δε ήξερα ότι το όνομά του προέρχεται από το ΠΑΚ των Φοινίκων,

    Μετά τόσα χρόνια που γύριζα στις θάλασσες δεν συνάντησα ποτέ μου κανέναν Παξινό ναυτικό,
    ¨αρα μήπως δεν ξενιτεύοντε;

    Ομορφα τοπία δίπλα από την πόρτα μας, όμως πέστα στην τύχη όπου μας έφερε τα πάνω κάτω, και γνωρίζουμε πιο καλά άλλα μέρη παρά τα γειτονικά μας...
    Νάσαι καλά Ντένη

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, Ντένη
    Δε θα σταθώ σήμερα στα όσα ωραία μας παρουσιάζεις και πάλι και ρίχνεις ομορφιά στα πάθη μας που τόσο χρειαζόμαστε, άλλωστε τι να πω εγώ ο Αιγαιοπελαγίτης...

    Στα άλλα μένω, αυτά που ανταλλάξαμε χτες και την πρόοδο που παρατήρησα. Υπομονή και λίγο πείσμα χρειάζεται.
    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Ντένη,
    Τι υπέροχο το σημερινό ταξίδι που μας χάρισες!!!
    Γέμισαν τα μάτια μου μπλε!
    Έμαθα τόσα πολλά σήμερα και σ ευχαριστώ πολύ γι αυτό!
    Είχα την τύχη, πριν από μερικά χρόνια να επισκεφθώ την πανέμορφη Πάργα!
    Από κει γίνονται κρουαζιέρες ημερήσιες στους Παξούς, Αντίπαξους και στις γαλάζιες σπηλιές!
    Μάλιστα, είχαμε την τύχη να συναντήσουμε ένα κοπάδι δελφινιών, που μας έδωσαν μεγάλη χαρά με τα παιχνίδια τους!
    Σου εύχομαι μια θαυμάσια εβδομάδα!
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέμορφοι οι Παξοί Ντένη μου σ' άλλο ένα εξαίσιο τοπίο στη γειτονιά μας μας ταξίδιψες ιστορικά και γεωγραφικά κι εκείνη η φωτογραφία με τα λουλούδια πανέμορφη όπως και οι σπηλιές.Όσο για το πακ χρειάζεται ανάλυση μεγάλη αν ευσταθεί η όχι......Είσαι ένα πραγματικό λαγωνικό φωτογραφιών και ιστορίας την καλημέρα μου.Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ μου Ντένη, καλή σου μέρα.
    Πολύ λυπάμαι που δεν έχω ακόμη
    επισκεφθεί αυτό το μαγεθτικό νησί
    του Ιονίου.Όμως ποτέ δεν είν αργά.
    Τι ειδυλλιακά μέρη, πανέμορφα και
    ήρεμα. Απο την περιγραφή σου φαίνεται να είναι ένα νησί που σε προκαλεί να το περπατήσεις, να το Θαυμάσεις και να το ζήσεις απ άκρη σ άκρη. Κάτι ήξερε ό Ποσειδώνας που κουτσούρεψε την Κέρκυρα κι έφταξε κάτι δικό του. Τόσο μικρό κι όμως με τόση ιστορία.
    Είναι θαυμάσιο να ξέρει κανείς
    πώς υπάρχουν μέρη που ακόμη
    μυρίζουν το "ωραίο".
    Νάσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις.
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΠΕΡΟΧΑ ΜΕΡΗ , ΤΟΠΟΙ ΜΕ ΧΡΩΜΑ!!! ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ ΤΟΠΟΥΣ ΟΝΕΙΡΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΘΑΥΜΑΣΙΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ.ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ. ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε γνώριζα καθόλου πληροφορίες για τη μυθολογική προέλευση των Παξών. Πολύ κατατοπιστικό κείμενο και υπέροχες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Xαρά μου καλή μου.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος στους Παξούς.
    Στα παιδικά μου χρόνια γνώρισα τον Γάϊο σαν ψαροχώρι με λίγα καϊκια στο λιμάνι του. Στην τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα είδα τους Παξούς αγνώριστους από τα πολυτελή πλεούμενα, τα καφέ-μπαρ και το τσιμέντο. Έφυγα απαγοητευμένος. Θέλω να διατηρήσω την εικόνα των παιδικών μου χρόνων. Τότε που δεν πληγώναμε την Ελλάδα.
    Την αγάπη μου πάντα καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Γαβρίλη. Στ΄αλήθεια οι Παξινοί δεν είναι ταξιδιάριδες. Έχουν τις εληές τους και μ΄αυτές καταπιάνονται.
    Πάντως αποφάσισε ένα πέρασμα κι΄από εκεί το καλοκάίρι. Αξίζει τον κόπο.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Μηθυμναίε
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τη βοήθειά σου.
    Πιστεύω πως θα πάνε όλα καλά. Όσο για επιμονή και υπομονή άλλο τίποτα.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Μάγδα πολυταξειδεμένη.
    Είμουν σίγουρος πως θα είχες κατακτήσεις και τους Παξούς μετά από όλον τον κόσμο που έχεις κατακτήσει.
    Πραγματικά παρ΄όλη την άγρια εισβολή του τουρισμού παραμένει ένα πανέμορφο κομμάτι της πατρίδας μας.
    Την αγάπη μου καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάτε μου καλή μου.
    Χαίρομαι που απόλαυσες τρον περίπατο στους Παξούς. Πανέμορφο μέρος παρ΄όλα τα εγκλήματα του τουρισμού.
    Για το ΠΑΚ στην ονομασία του νησιού υπάρχουν κι΄ άλλες εκδοχές αλλά αυτή φαίνεται σαν πιθανότερη και επικρατέστερη.
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Βάλε σαν σκοπό σου μια επίσκεψη. Θα σε μαγέψει. Προτίμησε τα σημεία που δεν έχει αγγίξει ο τουρισμός. Θα σου μείνουν αλησμόνητα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Σ΄ευχαριστώ και σένα και το Νίκο που επισεφτήκατε το μπλογκ μου και απολαύσατε τον περίπατο στους Παξούς. Η πατρίδα μας είναι γεμάτη ομορφιές και καλό είναι να τις γνωρίζουμε έστω και μέσα από το κομπιούτερ.
    Τη αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Emelia.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η βόλτα στους Παξούς και έμαθες και τη μυθολογική προέλευσή τους.
    Να πάς μια βόλτα από εκεί. Κοντά είσαι και η ομορφιά του νησιού θα σου μείνει αλησμόνητη.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατ΄εμέ το ωραιότερο νησί της πανέμορφης συστάδας των Εφτανήσων.
    Η περιήγησή σου όπως πάντοτε ποιοτική, ζωντανή και ουσιώδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω περάσει μέρες καλοκαιριού στο Λογγό και στα Μαγαζιά, κι έχω περπατήσει ως τη θάλασσα. Έχω γευτεί ψωμί αληθινό στα ξύλα-ξεχασμένες γεύσεις αυθεντικές..
    Πολύ όμορφο αφιέρωμα Ντένη μου.
    Μη με παρεξηγείς που αργώ να μπαίνω γενικά τελευταία. Είναι γιατί περνάω μεγάλη πίεση- ασφικτική στη δουλειά που μ ακολουθεί και στο σπίτι ώστε πχ πρέπει να ετοιμάσω ως το τέλος του μήνα 4 εργασίες πολύ απαιτητικές με προθεσμίες.. Άστα!
    Καλό ξημέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σεβαστή η γνώμη σου αγαπητέ Ευρυτάνα. Ο κάθε Εφτανήσιος έχει το δικό του νησί για το πιό όμορφο. Όμως όλα και τα εφτά είναι πανέμορφα.
    Νάσαι καλά φίλε μου και ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή σου μέρα Ρεγγίνα μου καλή μου
    Έζησες κι΄εσύ ωραίες στιγμές στα χωριουδάκια των Παξών. Είδες τι ομορφιά έχει το νησί.
    Μην σε στενοχωρεί αν αργείς να περάσεις από τα Εφτάνησα. Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πανέμορφο!
    Φίλε Πειρασμέ!
    Αλήθεια,
    εσύ έχεις πάει;;;;;;;;;;;;;;

    Ναι, λεει ο Δημήτρης,
    Θα νοικιάσουμε το αεροπλανάκι του...Γαβρίλη
    και θα πάμε όοι μαζί!!!!!
    σε ¨ολα!!!!

    Χαιρετισμούς
    από μια ...συναχωμένη φίλη...
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ,ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ.ΥΠΕΡΟΧΑ ΚΑΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΝΗΣΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Υιώτα μου καλή μου.
    Στους Παξούς έχω περάσει αρκετά καλοκαίρια όταν ήμουν μικρός μια και η υπηρεσία του πατέρα μου μας έστελνε εκεί. Τότε βέβαια ήταν ένα ψαροχώρι και το λιμανάκι του Γάϊου φιλοξενούσε καϊκια και ψαρόβαρκες. Ήταν όμως μια ζωγραφιά. Όταν τους επισκέφτηκα στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα ο τουρισμός με απαγοήτευσε.
    Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αντώνη μου καλέ μου φίλε
    Η ομορφιά έχει δοθεί απλόχερα σε όλα τα Εφτάνησα.
    Φυσικά εσύ θα έχεις περάσει από τους Παξούς.
    Την αγάπη μου σε σένα, την Πόπη και την Μαριλένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πανέμορφη οπτική παρουσίαση και ενημερωτικό κείμενο.Είναι το μόνο νησί του Ιονίου που δεν έχω επισκεφτεί.
    Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και τα καλά σας λόγια.
    Με τιμάτε και σας ευχαριστώ!
    Φιλικά θέμις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Θέμις
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
    Θα σου επρότεινα να επισκεφτείς και τους Παξούς. Αξίζει τον κόπο.
    Τα σχόλια που σου γράφω είνα αυτό που αξίζεις για τις αναρτήσεις σου.Όλες είναι υπέροχες και έχουν πολλά να πούν στον επισκέπτη σου.
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για αυτό είμαι και περήφανη που είμαι παξινια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Οι Παξοι είναι τόσο μικροί, αλλά έχουν αμέτρητα αξιοθέατα για να δεις και να ανακαλύψεις, είναι σαν ένας μικρός πλανήτης από μόνοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή