Ο Χουάν ντε Φούκα
Από την εποχή του Οδυσσέα η Κεφαλονιά είχε δέσει τη ζωή της αλλά και τη ζωή και το μέλλον των παιδιών της με τη θάλασσα. Ταξιδευτές οι κάτοικοί της όργωναν τις θάλασσες του κόσμου. Αρμένιζαν με τα πλεούμενά τους, γνώριζαν καινούργιους κόσμους και κουβαλούσαν όλα τα αγαθά του Θεού στο νησί τους. Κι’ από τούτο το νησί, από την Κεφαλονιά έμελε να ανέβει στο στερέωμα των μεγάλων του κόσμου κι’ ενας μεγάλος της θάλασσας. Ο Ιωάννης Φωκάς ή Απόστολος Βαλεριάνος. Ο άνθρωπος που με την ανακάλυψη των Στενών του Βανκούβερ και το πέρασμα του ανάμεσα από την νήσο του Καναδά και την Πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ έβαλε το όνομά του στο Πάνθεον των μαγάλων θαλασσοπόρων του κόσμου.
Γνωστός σαν Χουάν Ντε Φούκα, ο Ιωάννης Φωκάς, σαν ένας νεώτερος Οδυσσέας όργωσε τις θάλασσες του κόσμου. Ταξείδεψε όσο ελάχιστοι θαλασσοπόροι σε όλα τα σημεία της υδρογείου και σε όλους τους ωκεανούς ανακαλύπτοντας νέους δρόμους και νέα περάσματα που άνοιξαν το δρόμο της Δύσης.
Πακέτο από πούρα με την φωτογραφία του Φωκά. Κυκλοφορούσαν στην λατινική Αμερική
Ο Ιωάννης Φωκάς, ο γνωστός Ντε Φούκα, γεννήθηκε στο μικρό χωριό της Κεφαλονιάς, το Βαλεριάνο από όπου πήρε και το επώνυμο προς διαχωρισμό από τις άλλες οικογένειες των Φωκάδων. Σαν χρόνος της γέννησης του αναφέρεται το 1536 ενώ για άλλους το 1530 ή 1532. Πατέρας του ήταν ο Ιάκωβος Φωκάς, απόγονος των Φωκάδων του Βυζαντίου που μετά την Άλωση της Πόλης ζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο από την Οθωμανική λαίλαπα στην Κεφαλονιά.
Το οικόσημο των Φωκάδων - Βαλεριάνων. Βρίσκεται μέσα στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, πάνω στον οικογενειακό τάφο τους
Δεν είναι γνωστό πως πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο μικρός Ιωάννης όμως είναι γνωστό πως από μικρός αγάπησε πάρα πολύ τη θάλασσα.
Στην εποχή των νεανικών του χρόνων τα Εφτάνησα ήσαν στην κατοχή των Ενετών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν στα καράβια τους έμπειρους κεφαλονίτες ναυτικούς. Υπό αυτή την έννοια η ασχολία του με τη θάλασσα και το φευγιό του από το νησί ήταν η πλέον πρόσφορος λύση για τον νεαρό Κεφαλονίτη.
Στα 1550 βρίσκεται να υπηρετεί στις ενετικές γαλέρες και λίγα χρόνια αργότερα στα ισπανικά ιστιοφόρα. Μιά συμπτωματική γνωριμία του σε κάποιο στενό της Σεβίλλης με τον Λόπε ντε Μπαλμπάϊο, χρηματοδότη αποστολών στις χώρες των Ινδιών, θα τον βοηθήσει πάρα πολύ στην εξέληξη της ναυτικής του σταδιοδρομίας.
Ο χάρτης των Στενών του Βανκούβερ με την πορεία που ακολούθησε ο Φωκάς
Το 1556 βρέθηκε στις Δυτικές Ινδίες σαν πλήρωμα κάποιου ισπανικού πλεούμενου και από τότε υπηρέτησε στην αυλή του βασιλιά της Ισπανίας, Φιλίππου Β! για σαράντα χρόνια αρχικά ως πλοηγός. Στα 1561 ο Φίλιππος εκτιμώντας τα προσόντα του, τις γνώσεις του αλλά και τις εμπειρίες του, τον προήγαγε σε πλοηγό (πιλότο – Pilot of the Indies ) Το διάστημα αυτό πάνω από δέκα φορές πραγματοποίησε ταξίδια μεταξύ της Ισπανίας και των Δυτικών ακτών της Αμερικής. Ταξείδεψε στο Μεξικό, τη Χιλή και το Περού για να μεταφέρει στην Ισπανική μητρόπολη πολύτιμα μέταλα, μπαχαρικά και υφάσματα από τις νοτιαμερικανικές αποικίες.
Η εξερεύνηση του κόσμου για τον Ιωάννη Φωκά ξεκίνησε από τη Νέα Ισπανία, σημερινό Μεξικό. Ο αντιβασιλέας, Δον Πέδρο ντε Μόγια ντε Κοντρέρας του αναθέτει την ανακάλυψη των στενών του Εϊνιάν (Straits of Anean). Υπήρχαν οι πληροφορίες ότι από τα στενά αυτά οι Άγγλοι θα επιχειρούσαν την είσοδό τους στον Ειρηνικό ωκεανό.
Το 1590 με τρία μικρά πλοία και με πλήρωμα άσχετους και επικίνδυνους θα ξεκινήσει. Όμως αυτή η αποστολή δεν θα ολοκληρωθρί. Μετά από έξεγέρσεις των πληρώματων και άλλα εμπόδια θα αναγκαστεί να επιστρέψει.
Όμως το 1592 θα ξεκινήσει και πάλι από το Ακαπούλκο με δύο μόνο πλοία αυτή τη φορά. Την “Λόμπα” και την “Φελίθ” Όμως αυτή τη φορά τα πληρώματα έχει επιλέξει ο ίδιος. Τολμηροί και έμπειροι ναύτες, ικανοί για την ανακάλυψη και εξερεύνηση “της προς βορράν διόδου μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού...
Στο ταξίδι του αυτό περιέπλευσε το Μεξικό και από τη δυτική πλευρά του τις παράκτειες οροσειρές της Καλιφόρνιας και τόλμησε την είσοδο σε ένα βορειοανατολικό άνοιγμα της γης.
Ο μεγάλος παράξενος βράχος στην είσοδο των Στενών με το όνομα Στήλη του ντε Φούκα
Εκεί, στην είσοδο αυτή, βλέπει να δεσπόζει μια πέτρα σαν ένα θεόρατο παλούκι. Είναι η γνωστή πλέον σαν De Fuca’s Pillar. (Του Φωκά η στήλη)
Επί είκοσι μέρες ταξιδεύει στην άγνωστη αυτή δίοδο η οποία άλλοτε στένευε και άλλοτε φάρδυνε και που όμως ήταν παντού διάσπαρτη από νησίδες. Οι ναύτες του Φωκά παρατηρούν ότι οι ακτές είναι πλούσιες σε μεταλεύματα και καρπούς. Βλέπουν τους ιθαγενείς ντυμένους με δέρματα ζώων. Συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι την έξοδο που οδηγεί στον Ειρηνικό ωκεανό. Ο Ιωάννης Φωκάς είχε ανακαλύψει τα στενά του Βανκούβερ.
Η εκκλησιά των Αγίων Αποστόλων όπως ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του΄53
Όταν έφτασε στο Ακαπούλκο ο θαλασσοπόρος Φωκάς έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές αλλά η αμοιβή που του είχε υποσχεθεί ο αντιβασιλέας, Δον Πέδρο ντε Μόγια ντε Κοντρέρας, δεν του καταβλήθηκε ποτέ. Μετά από υπομονή δύο χρόνων ταξιδεύει στην Ισπανία για να την διεκδικήσει όμως και εκεί χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, απαγοητευμένος αποφάσισε να αποσυρθεί και να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Το χωριό Βαλεριάνο σήμερα
Το 1596 φτάνει στην Κεφαλονιά. Εκεί διατηρεί αλληλογραφία με τον Άγγλο πρόξενο στη Βενετία Μάϊκλ Λοκ όπου του γράφει για μελλοντικά ταξίδια που σχεδιάζει. Έμελλε όμως τα ταξίδια αυτά να μην πραγματοποιηθούν ποτέ. Ο Ιωάννης Φωκάς, ή Απόστολος Βαλεριάνος και παγκόσμια γνωστός σαν Juan de Fuca θα αφήσει την τελευταία του πνοή στα 1602 στο νησί που γεννήθηκε.
Στα 1725 η Ρωσσική Ακαδημία Επιστημών θα δώσει το όνομα του Έλληνα θαλασσοπόρου Ιωάννη Φωκά στα στενά που είχε ανακαλύψει. Η Αμερική και η Αγγλία, πολύ αργότερα, στα 1774 θα κάνουν αποδεκτή αυτή την απόφαση της Ρωσσικής Ακαδημίας.
Τα στενά, που χωρίζουν το βορειοδυτικό άκρο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον από το νησί Βανκούβερ του Καναδά, οριοθετούν και τα σύνορα μεταξύ των δύο αυτών χωρών. Όμως τα οριστικά σύνορα θα χαρακτούν με την συνθήκη της Ουάσινγκτον στα 1871.
Κάθε χρόνο στην πόλη Port Angeles της Πολιτείας Seattle των ΗΠΑ διοργανώνεται το φεστιβάλ Juan de Fuca προς τιμή του μεγάλλου Έλληνα θαλασσοπόρου.
Το εξώφυλλο του βιβλίου της Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα
Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο της Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα με τίτλο “Στα Στενά της Χίμαιρας” Πρόκειτα για μια εκπληκτική καταγραφή όλης της ζωής του μεγάλου Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου, με τα ταξιδια του, τις περιπέτειές του, τους άθλους του στις θάλασσες της Νέας Γης. Να ευχαριστήσω την καλή μου Κάτε Γεωργακάτου για την αποστολή του βιβλίου αλλά και όλου του φωτογραφικού υλικού της παρούσης ανάρτησης.
.
Τι σου είναι αυτοί οι Κεφαλλονίτες θαλασσοπόροι, βρε παιδί μου, στην άλλη άκρη του κόσμου ταξίδευαν… αψηφώντας τόσα και τόσα, για να μείνουν στην ιστορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζω πως η Ισπανία, αν και υπό τις υπηρεσίες του βασιλιά της και παρότι πήρε και ισπανικό όνομα, τον αγνόησε… τι κρίμα… κάπως έτσι συμβαίνει πάντα.
Ας το διαβάσει ο δικός μας Κεφαλλονίτης ναυτικός μη και σκεφτεί κι αλλάξει το δικό του με Gabriel...
Καλημέρα, Ντένη!
Τελικά αυτοί οι Κεφαλλονίτες είναι διαόλου κάλτσα!όπου κι αν πήγαν μεγαλούργησαν και φυσικά απο όλους τους Επτανήσιους ήταν οι μόνοι ταξιδευτές και ό,τι αποκόμισαν τα εναπόθεσαν στην πατρίδα τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαύμασα για τον θαλασσοπόρο που δε γνώριζα, εύχομαι να μου(-ας) χαρίσεις κι άλλες τέτοιες γνώσεις καλέ μου, είσαι ανεξάντλητος και ...Κεφαλλονίτης μέχρι κόκκαλο!!!
Γιατί τόσες ευχαριστίες Ντένη μου σε βοηθάω με ό,τι έχω τη δύναμη, γιατί αξίζει αυτή η προσπάθεια σου. Αυτό που κάνεις ουδείς αλλος το έχει κάνει.Είσαι ο πρεσβευτής των Ιονίων στο διαδύκτιο. Πράγματι οι Κεφαλονίτες είναι δαιμόνιοι ναυτικοί έχουν μέσα στο κύτταρο τους τη θάλασσα ,όντας απόγονοι του Οδυσσέα ,αλλά δεν είναι μόνο ναυτικοί , είναι και μεγάλοι επιχειρηματίες σε όλες τις χώρες του κόσμου και έχουν βοηθήσει πολλαπλώς το νησί,όλα τα ευαγή ιδρύματα ήταν δωρεές εφοπλιστών και επιχειρηματιών, μετά το σεισμό του 53 όλα αυτά τα ιδρύματα περιήλθαν στο κράτος και φυσικά τα καταπιστεύματα στις αγγλικές τράπεζες περιήλθαν που ;; άγνωστο!!!! καλή σου μέρα να είσαι καλά να συνεχίσεις να γράψεις και γι' άλλες μεγάλες μορφές.Κάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά όποια πέτρα και αν σηκώσουν, έλληνα θα βρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρον άρθρο!
Καλημέρα!
Καλημέρα φίλε Μηθυμναίε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα χαρακτηριστικό τετράστιχο κάποιου σατυρικού Κεφαλονίτη λέει
"Γι΄αυτό όπου κι΄αν βρίσκεσαι
σε τούτο τον πλανήτη
θα βρεις μπροστά σου σίγουρα
και τον Κεφαλονίτη."
Δυστυχώς φίλε μου όχι μόνο τον αγνόησαν αλλά δεν τον πλήρωσαν για όσα τους πρόσφερε.
Νάσαι καλά
Χαρά μου καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά όσα λες. Οι μόνοι Εφτανήσιοι ταξιδευτές και πρόσφεραν πολλά στο νησί τους.
Να λοιπόν που έμαθες για τον ντε Φούκα. Κι΄ακόμη θα μάθεις πολλά για τους Κεφαονίτες. Μέχρι το Σιάμ θα πάμε για να τους βρούμε.
Νάσαι καλά καλή μου
Καλη μέρα καλή μου Κάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ευχαριστίες χρειάζονται γιατί με βοηθάς πάρα πολύ.
Για τους ναυτικούς Κεφαλονίτες γνωστά όλα αλλά και για τους ευεργέτες ακόμη πιό γνωστά όπου αν αρχίζαμε να ονοματίζουμε θα θέλαμε τόνους χαρτί και μελάνι
Και πάλι σ΄ευχαριστώ και νάσαι καλά
Αγαπητή μου Evanescence καλώς ήλθες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός αυτό που λές. Σκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο είμαστε.
Ταξιδιάρης λαός.
Νάσαι καλά καλή μου
Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο την Ασσο μας ταξιδεύεις στο
Βανκούβερ. Θαλασσοπόροι λοιπόν οι
πατριώτες μας σ όλα τα μήκη και πλάτη της γης.Λες κάθε κάτοικος του νησιού να κρύβει μέσα του έναν μικρό Οδυσσέα,γιατί απ ότι διαβάζω μετά απο τόσες περιπλανήσεις επιστρέφουν ξανά στο νησί. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου για τον Ντε Φούκα, έμαθα πάλι κάτι καινούργιο και ξεχωριστό.
Στα βιβλιαράκια που έχω για την
Κεφαλονιά πουθενά δεν αναφέρεται
τ όνομά του, είναι βέβαια και λίγο
πεπαλαιωμένα. Απο σένα θα μάθω
πολλά ακόμη. Να είσαι πάντα καλά.
Πολλούς χαιρετισμούς
Ρισσιάνα
Gabriel Panagiosoulis to dennis
ΑπάντησηΔιαγραφήshow details 7:15 PM (14 hours ago)
Καλησπέρα φίλε μου Ντένη,
Σάββατο βράδυ, ξεχιόνιζα όλη μέρα,
Για τον Ιωάννη Φωκά όπως σου είπα και στο τηλέφωνο είχα ένα βιβλίο Κεφαλονίτικο, έψαξα να το βρω άνοιξε η γη και το κατάπιε.
Απο εκεί επάνω σε εκείνα τα μέρη προ χρόνια είχα βρει μια Κυρία Κεφαλονίτισα Αγγελάτου το επώνυμο μέσω υπολογιστή, πάνε πολλά χρόνια μάλιστα μου έλεγε ότι έχουν ονομάσει κι ένα βουνο Βαλεριάνο προς τιμή του...
Παντως αξιόλογη η έρευνά σου, έτσι για να μην ξεχνάμε τη ράτσα μας.
Που πως να το κάνουμε είναι μοναδική στον Ελληνισμό...
Τα απογεύματα το βραδάκι έχω πρόβλημα με τη σύνδεσή μου στο ιντερνετ, περιμένω και περιμένω, έτσι αν δεν κάνω κάτι πρωινές ώρας τ'απογεύματα και το βραδάκι δεν ανοίγει, με τυρανά.
χαιρετισμούς
ΧΘΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ
ΑΔΥΝΑΤΟΝ ετσι στο έστειλα σε ε-μαιλ
αλλά σήμερα Κυριακή ξημέρωσε καλύτερη μέρα οποτε το μετέφερα ο ίδιος
Γαβριήλ
πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου φιλε μου.Τελικα οι Ελληνες βρισκονται παντου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εισαι καλα και καλη εβδομαδα απο αυριο.
Καλησπέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ΄αλήθεια απ΄όλα τα Εφτάνησα μόνο οι Κεφαλονίτες είναι ταξιδευτάδες. Καθόλου απίθανο μέσα τους να υπάρχει ένας Οδυσσέας.
Χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέροντα όσα γράφω. Σ΄ευχαριστώ. Ευχαριστώ και σένα κι΄αυτούς τους λίγους που περνάνε από τούτο το μπλογκ. Γι΄αυτούς τους λίγους πέρνω κουράγιο να συνεχίζω.
Νάσαι καλά καλή μου φίλη
Φίλε Γαβρίλη καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δανεικά βιβλία να τα διαγράφεις όταν τα δίνεις. Αν σου τα επιστρέψουν είσαι τυχερός.
Για το βουνό Βαλεριάνο στο Βανκούβερ δεν έχω ακούσει τίποτε.
Θα προσπαθήσω να μάθω.
Νάσαι καλά
Καλησπέρα φίλε Γιάννη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε παντού εμείς οι Έλληνες.
Νάσαι καλά φίλε μου και καλή σου βδομάδα και σένα
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΦΕΥΓΩ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
Ακόμα μια φορά ένοιωσα υπερήφανη για την Ελλάδα μας και γι αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες που μας δόξασαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για την θαυμάσια ανάρτηση Ντένη!
Καλή εβδομάδα
και πολλούς εγκάρδιους χαιρετισμούς!
Δεν είχα ξανακούσει το όνομά του και βρήκα πολύ σημαντική την προσωπικότητά του που τη γνώρισα μέσα στις γραμμές αυτές. Ένοιωσα περήφανη και χρειαζόμαστε αυτό τον καιρό ιδιαίτερα το να θυμηθούμε τέτοιους σημαίνοντες ανθρώπους δικούς μας. Πολύ σημαντική ανάρτηση και πάλι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε χαιρετώ θερμά Ντένη μου και καλή συνέχεια
Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαριάνθη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που σου άρεσε ο Χουάν ντε Φούκα.
Την αγάπη μας σε όλη την οικογένεια
Μάγδα μου καλή μου φίλη καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποτε η Ελλάδα μας είχε σπουδαϊους ανθρώπους. Κι΄είναι τιμή μας που σφράγισαν το πέρασμά τους.
Χαίροαι που σου άρεσε η ανάρτηση
και σ΄ευχαριστώ για τους χαιρετισμούς σου
Νάσαι καλά
Αγαπητή μου Ρεγγίνα καλή σου μέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ που πέρασες από τα Εφτάνησα και χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση του μεγάλου μας θαλασσοπόρου.
Και βέβαια είναι πολύ χρήσιμο να καταφέρνουμε σήμερα να τους θυμώμαστε.
Νσαι καλά καλή μου φίλη.
...;ela, File mas!
ΑπάντησηΔιαγραφήDixws internet,
0pws ki Gabrilhs...
Spoudaia anarthsh!
Den hksera tipote ap osa anafereis!!!
Xairetismous,
Yiwta kai Dhmhtrhs