Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αργοστόλι

Το Αργοστόλι, η πρωτεύουσα του νομού της KΚεφαλονιάς, είναι μια πάρα πολύ όμορφη και σύγχρονη πόλη, με αξιόλογη ιστορική και πνευματική παράδοση. Η πόλη βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στην νότια πλευρά του νησιού και ακριβώς στη μέση του κόλπου Κουτάβου, κουβαλώντας πάνω της μια σημαντική ιστορική διαδρομή,
Είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νομού και χαρακτηρίζεται από τα ωραιότατα νεοκλασικά κτίρια και τα αξιοθέατα που προσφέρει. Από τη θέση που βρίσκεται έχει μια πανέμορφη θέα προς τη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου και του ελατοσκέπαστου Αίνου.

Ο Θουκυδίδης αναφέρει την Κεφαλονιά με την ονομασία Τετράπολις. Το όνομα αυτό αναφερόταν στις τέσσερεις πόλεις – κράτη, που αποτελούσαν την Κεφαλονιά. Την Πάλλη, την Σάμη, τους Πρόννους και την Κράνη η οποία φαίνεται ότι ήταν στην περιοχή που σήμερα είναι το Αργοστόλι. Γι’ αυτήν ιδιαίτερα την περιοχή ο μεγάλος αρχαίος ιστορικός δίνει και την ονομασία Κρανίων Γη. Και είναι αυτό το όνομα που δόθηκε στο δήμο όταν πρωτοσχηματίσθηκε τον Δεκέμβριο του 1864 ακριβώς λίγους μήνες μετά από την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα. Το όνομα Δήμος Κρανίων πήρε τότε.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές το Αργοστόλι θα πρέπει να πρωτοκατοικήθηκε περίπου δύο με τρεις αιώνες πριν. Πριν να αρχίσει η κατοίκησή του στη θέση αυτή υπήρχαν κάποιες καλύβες ψαράδων. Το Αργοστόλι άρχισε να ακμάζει και να αναδεικνύεται σε πόλη από το 1757 και μετά όπου ο Δόγης Fr. Lauredano ανακηρύσσει την πόλη σε πρωτεύουσα του νησιού και μεταφέρει εκεί όλες τις υπηρεσίες.
Κατά την διάρκεια της Γαλλικής και Αγγλικής κατοχής το Αργοστόλι υπήρξε κέντρο φιλελεύθερων κινημάτων. Ονομαστή έχει μείνει στην ιστορία η επανάσταση των αγροτών το 1849 η οποία όμως πνίγηκε στο αίμα.
Μικρός ο δήμος Αργοστολίου στην αρχή περιοριζόταν στα όρια της πόλης και σε κάποιους μικρούς οικισμούς γύρω του. Η ανάπτυξη όμως του Αργοστολίου υπήρξε γρήγορη.
Είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίστηκε. Κι ακόμη απέκτησε μουσεία, καλαίσθητα αρχοντικά, πάρα πολλά ιδρύματα, φιλαρμονική, θέατρο. Πρόκειται για το θέατρο Κέφαλος το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς με τους σεισμούς του 1953 αλλά ξαναχτίστηκε και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της Ελλάδας. Οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης είναι δενδροφυτεμένοι ενώ έχει αρκετές πανέμορφες πλατείες.
Τον Σεπτέμβρη του 1943 η πόλη θα καταστραφεί ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών κατά την διάρκεια της σύρραξης που είχαν με τους Ιταλούς.
Δέκα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1953 ο μεγάλος σεισμός που χτύπησε τα Εφτάνησα θα ολοκληρώσει την καταστροφή. Το Αργοστόλι, όπως άλλωστε και άλλες πόλεις της Κεφαλονιάς, θα ερημώσει και μόλις την δεκαετία του 1980 θα αρχίσει να φαίνεται κάποια ανάκαμψη. Η ανοικοδόμηση έγινε επί συγχρόνων σχεδίων και πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Στα κτίρια που ξαναχτίστηκαν μετά τους σεισμούς έχει διατηρηθεί ο εφτανησιώτικος παραδοσιακός ρυθμός.

Το αξιοθέατο που δεσπόζει στην πόλη είναι η ιστορική γέφυρα του Δεβοσσέτου. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής γύρω στα 1813, από τον Ελβετό Charles Phile De Bosset, εξ’ ου και οι Αργοστολιώτες της έχουν δώσει το όνομα γέφυρα του Δεβοσσέτου. Η κατασκευή της στηρίζεται σε πέτρινα τόξα που είναι τοποθετημένα σε όλο το μήκος της. Με τη γέφυρα αυτή η πόλη του Αργοστολίου ενώνεται με την απέναντι ακτή.

Στολίδι της πόλης του Αργοστολίου θεωρείται η παραλιακή λεωφόρος η οποία είναι στρωμένη με βότσαλα τα οποία δημιουργούν ένα θαυμάσιο μωσαϊκό και επί πλέον είναι δενδροφυτευμένη με φοίνικες,.
Ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης είναι το γραφικό και ιστορικό Λιθόστρωτο. Εκεί είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα. Ο δρόμος αυτός καταλήγει στην πλατεία Καμπάνα. Η πλατεία αυτή αποτελεί ένα ιστορικό μνημείο για το Αργοστόλι. Στην πλατεία αυτή οι κάτοικοι της πόλης το 1797 όταν στα Εφτάνησα έφτασαν οι Γάλλοι, υποτίθεται σαν ελευθερωτές, έκαψαν το χρυσό βιβλίο των ευγενών, το Libro d’ oro. Στην ίδια αυτή πλατεία υπάρχει και η εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα με το περίφημο ρολόι και το ανεκτίμητης αξίας χρυσό τέμπλο της. Αξιόλογο είναι και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης με σημαντικά ευρήματα, η Κοραλλένιος βιβλιοθήκη, μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, με μια υπέροχη συλλογή από βυζαντινές εικόνες, το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο όπου μέσα από τα εκθέματά του ξετυλίγεται όλη η διαδρομή της ιστορίας του νησιού.
.
Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας τον Σεπτέμβρη του 1943, οδήγησε τους Γερμανούς σε μια σύρραξη με τους Ιταλούς που κατείχαν τα Εφτάνησα και οι οποίοι αρνήθηκαν την παράδοσή τους. Αποτέλεσμα αυτής της σύρραξης ήταν η καταστροφή της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς και η σφαγή πάνω από εξίμιση χιλιάδων Ιταλών στην Κεφαλονιά. Τα γεγονότα αυτά, παρμένα από το ημερολόγιο του λοχαγού Άμος Παμπαλόνι, ενέπνευσαν τον συγγραφέα Λουϊς Ντε Μπερνιέ να γράψει το βιβλίο Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι που έγινε κινηματογραφική ταινία και γυρίστηκε στην Κεφαλονιά.
Ντένης Κονταρίνης

17 σχόλια:

  1. Τι σύμπτωση, Ντένη… Χτες σε μια ποιητική εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του Νίκου Καββαδία τον διαχρονικό αυτό ποιητή, ήταν αρκετοί Κεφαλλονίτες και τους ρώταγα αν έχουν την προτομή του εκεί, μιας και στον Πειραιά όπου έζησε την υπόλοιπη ζωή του, έμειναν με στις υποσχέσεις…
    Μου έλεγαν πως ναι, υπάρχει η προτομή του Καββαδία που δεσπόζει στο μουράγιο.

    Δεν έχω πάει, μα θα πρέπει να είναι μια όμορφη πόλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάντε κλικ στα μπλε γράμματα που υπάρχουν στο παραπάνω σχόλιο, διά του λόγου το αληθές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά Στράτο είναι μιά πανέμορφη πόλις αλλά και ενδιαφέρουσα πολιτιστικά
    Πράγματι η προτομή του Καββαδία είναι αυτή που έχεις με τα μπλέ γράμματα
    Νάσαι καλά φίλε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα και η λέξη Αργο-στόλι προέρχεται από το μεγάλο φυσικό λιμάνι της, τον κόλπο Αργοστολίου που από την μια μεριά είναι Το Αργοστόλι από την άλλη το Ληξούρι,
    Λέγανε ότι παλαιά φουντάρανε τα βαπόρια που δεν είχαν ναύλο, και από εκεί προήρθε και το όνομα, Αλλά αν συγκρίνουμε το κλίμα με την Πύλαρο είναι σαν δυο κόσμοι.
    Του Αργοστολίου ζεστό υγρό, προπαντός το καλοκαίρι ενώ το της Πυλαρου βουνίσιο και θαλασσινό μαζί.
    Αν και το επισκέφθηκα για πρώτη φορά το 1974 το βρίσκω ότι με πνίγει από την πολυκοσμία,
    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα Ντένη κι εγώ σαν κεφαλονίσσα θα σου γράψω δύο λόγια για το Αργοστόλι ,πολύ όμορφα όσα αναφέρεις και οι φωτογραφέες και ακόμη καλλίτερη η καντάδα.Εμείς οι ντόποι Ντένη μου δεν το λέμε Αργοστόλι,αλλά .Η Χώρα λοιπόν έχει όλα τα όμορφα που περιγράφεις,αλλά δεν μπορείς πιά να μείνεις εκεί ουτε να περπατήσεις από την πολυκοσμία. Όλη η Κεφαλονία εκεί μαζεύτηκε .Το καλοκαίρι γίνεται ακόμη χειρότερη.Είναι μία σύγχρονη πόλη με όλα τα κακά και τα καλά της.Έχασε την παλιά αρχοντιά της . Εγώ που έχω παιδικές αναμνήσεις πρίν το σεισμό του 53 δεν μπορώ να την συγκρίνω με τη σημερινή.Τότε ήταν στολισμένη με ωραία κτήρια και αρχοντικά με αρχιτεκτονική και καλασθησία ,με τα γουλόστρωτα καντούνια της που περπατούσαν τις νύκτες οι κανταδόροι και στην κεντρική πλατεία έπαιζε η μπάντα της φιλαρμονική κάθε Κυριακή κλασική μουσική,συνεχίζει βέβαια εως σήμερα .Η σημερινή < Χώρα >, δεν μπορεί συγκριθεί με εκείνη των παιδικών μου αναμνήσεων .Είναι σκέτο τσιμέντο .Τα τελευταία χρόνια άρχισαν και κτίζουν πάλι με παραδοσιακό ρυθμό.Όπως και να είναι όμως την αγαπάμε.Τώρα θα σου γράψω και δυο λόγια, για το πώς πήρε το όνομα Αργοστόλι.Κατά την βυζαντινή περίοδο ονομάζετο η περιοχή Κράνη από την πανάρχαια πόλη της Κράνης της οποίας τα κυκλώπεια τείχη σώζονται ακόμη στο λόφο του Κουτάβου .Οι Ενετοί ονόμαζαν το λιμάνι porto parsenad και porto dela Zefalonia.Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πώς πήρε το όνομα .Ο Φ.Κονιδάρης διανοούμενος και δημοσιογράφος έχει την δική του απόψη που λέε: ότι το πήρε από την ιταλική λέξη ergostol που σημαίνει κάτεργο, επειδή εκείνη την εποχή τα πλοία τα έλεγαν και κάτεργα και το λιμάνι ήταν σταθμός πλοίων.Ο φιλόλογος Χοϊδας και ο ιστορικός Καρούσος υποστηρίζουν ότι το πήρε από το όνομα του του σκύλου του Οδυσσέα. Κατά την ταπεινή μου άποψη η λέξη είναι σύνθετη και προέρχεται από το ρήμα αργέω-(ώ)που σημαίνει αργός,νωθρός ,βρίσκομαι σε απραξία καιτο ουσιαστικό στόλος, αρα Αργοστολι ήταν το μέρος που ο στόλος έμενε αργός ,σε απραξία. Αυτά και νάσαι καλά.Κατερίνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε, δεν γλιτώνω το ταξίδι στο Αργοστόλι φίλε μου! Πολύ πλανευτικό το κείμενό σου σιορ Κονταρίνη. Μου έκανες την πρώτη ξενάγηση. Τη δεύτερη θα την κάνω εκεί και ελπίζω σε κάποια ταβέρνα να συναντήσω καμιά παρέα με κιθάρες και τραγούδια.
    Να 'σαι καλά όπως και όλοι οι μουρλαμένοι Κεφαλονίτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Γαβρίλη
    Σ΄ευχαριστώ γιά τις πρόσθετες πληροφορίες που κάποιες δεν τις γνώριζα.
    Πάντως ο όμορφος περίπατος δεν αλλάζει.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή μου Κατερίνα
    Υποκλίνομαι μπρος στις γνώσεις σου.
    Ειλικρινά τα περισσ'ότερα από όσα γράφεις δεν τα γνώριζα.
    Βέβαια σε μιά ανάρτηση δεν μπορείς να έχεις πάρα πολύ μεγάλο κείμενο διότι κουράζει και δεν διαβάζεται
    Εν πάσει περιπτώση η περίπτωση της πολυκοσμίας είναι ένα γεγονός που όμως δεν εμποδίζει τον επισκέπτη να απολάυσει τις ομορφιές της πόλης.
    Νάσαι καλά και πιστεύω πως μπορώ να σε συμβουλεύομαι σε ό,τι χρειαστώ
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου Φαίδων
    Οποσδήποτε δεν γλυτώνεις το ταξίδι. Και όχι μόνο στο Αργοστόλι.
    Είναι τόσες οι ομορφιές του νησιού που η μιά θα σε οδηγεί στην άλλη
    Προσοχή όμως στο νερό. Υπάρχουν πηγές νερού που είναι μολυσμένες με κεφαλονίτικη τρέλα. Πρόσεχέ τες
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι υπέροχο ταξίδι αυτό!τα είχε όλα...υπέροχα μέρη να δούμε ,μελωδικές καντάδες ,αλλά κιαυτό το βαθύ μπλέ της θάλασσας φανταστικό...πέρασα υπέροχα Ντένη ,καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή μου Εβελίνα
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη Χάρηκα που σου άρεσε ο περίπατος και που πέρασες τόσο όμορφα. Τα Εφτάνησσα διαθέτουν περίσσιες ομορφιές ακόμη και γιά τους πλέον απαιτητικούς.
    Αποφάσισε κάποτε μιά επίσκεψη.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κ.Ντένη πόσα μουφερε στο νου η τρίτη φωτογραφία από το όμορφο Αργοστόλι της πλανεύτρας Κεφαλονιάς.Το περπάτησα, το έζησα στο φως του ήλιου μα και της νυχτερινής ζωής του εδώ και δεκατρία χρόνια περίπου. Μαγευτικό! Έχω όμως να θυμάμαι πράγμα που μου έκανε κι εντύπωση πως ακόμα πλανιέται η σκιά του σεισμού στην πόλη κάτι σαν ιστός αράχνης που δίνει μια αίσθηση μελαγχολίας. Υπέροχες και οι ανατολές του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΦΟΒΕΡΕΣ ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΣ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΛΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
    ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Χαίρομαι που έχεις μιά τόσο όμορφη εμπειρία από την Κεφαλονιά.
    Φυσικά και η σκίά του σεισμού πλανιέται πάνω από τα νηίά. Και θα πλανιέται πάντα. Δενήταν μικρό πράγμα εκείνη η καταστροφή.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σ΄ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια φίλε SKPOYTZAKOS Πέρασες όμορφα στον περίπατο. Όπως όμορφα περνάω κι΄εγώ με τα ανέκδοτά σου.
    Να την αποφασίσεις τη βόλτα στα νησιά Δεν θα μετανοιώσεις.
    Και θα μάθεις και πολλά εφτανησιώτικα ανέκδοτα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...Nτένη μου, λόγω χρόνου,
    διάβασε ...δυο φορές το κείμενο του Φαίδωνα!!!!
    Είναι παρόμοιο με τις σκέψεις μου ( 12.32 μετά τα μεσάνυχτα....
    Θα σε δούμε αύριο, στην εκδήλωση...
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα αγαπητή μου Υιώτα
    Το κείμενο του Φαίδωνα πολύ ενδιαφέρον. Του άφησα και ένα σχόλιο.
    Θα χαρώ το απόγευμα να ιδωθούμε και να τα πούμε λίγο.
    Την καλημέρα μου στο Δημήτρη.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή