Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Κέρκυρα η αρχόντισσα του Ιονίου

Μέρος 2ο

Από την Σπιανάδα μπορεί κανείς να βαδίσει στο χαρακτηριστικό δρομάκι που έχει το όνομα Καντιλάκουες, να προχωρήσει προς την Πόρτα Ρεμούντα και Πόρτα Ριάλα, να περάσει έξω από το παλιό μέγαρο της Ιονικής Τράπεζα, το σημερινό Δημαρχείο της πόλης και να βρεθεί στην γραφική συνοικία του Καμπιέλου.
Σ’ αυτή τη συνοικία μπορεί κανείς να περιπλανηθεί για ώρες μέσα στα πολυδαίδαλα καντούνια και πιθανά κάποια στιγμή να ζητήσει βοήθεια για να μπορέσει να ανακαλύψει την έξοδο. Όμως θα αποζημιωθεί από την ομορφιά των στενών μικροσκοπικών δρομίσκων που σε κάποια σημεία με δυσκολία μπορεί να περάσουν δυο άνθρωποι, θα εκπλαγεί με τον τρόπο που είναι χτισμένα τα παραδοσιακά σπίτια της γειτονιά και θα απολαύσει τις απλωμένες μπουγάδες πάνω από το κεφάλι του.

Η έξοδος από το Καμπιέλο προς το λιμάνι, κάτω ακριβώς από τους βράχους του Νέου Φρουρίου θα σας δώσει την ευκαιρία να απολαύσετε ακριβώς απέναντί σας το μικρό νησί Βίδο, που δεσπόζει στο λιμάνι του νησιού.
Στα δεξιά σας ξεκινάει ο πανέμορφος παραλιακός δρόμος Μουράγια. Ακουμπισμένος πάνω στα βράχια της ακροθαλασσιάς ανηφορίζει ελαφρά και στρίβοντας δεξιά στο Καφέ Γυαλί προχωράει μέχρι το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, στρίβει και πάλι δεξιά και περνώντας έξω από το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και κατηφορίζει προς την Σπιανάδα.

Πολιούχος της Κέρκυρας ο Άγιος Σπυρίδων. Ο Άγιος Σπυρίδων, ο θαυματουργός, όπως τον αναφέρει η θρησκεία μας. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε τον ναό του δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσετε κανέναν. Το καμπαναριό της εκκλησιάς εξέχει πάνω από τις στέγες όλων των σπιτιών της πόλης και είναι ορατό όπου κι αν βρίσκεστε. Απλή η εκκλησιά αναδύει ένα άρωμα θρησκευτικότητας και σεβασμού. Οι τοίχοι αλλά και η οροφή καλύπτονται από τα αμέτρητα τάματα των πιστών. Στην αριστερή μεριά του ιερού βρίσκεται το κελί του Αγίου όπου το σκήνωμα φυλάσσεται σε ασημένιο φέρετρο. Ευγενικοί οι ιερείς θα σας ξεναγήσουν και θα σας οδηγήσουν να προσκυνήσετε αφού ανοίξουν το φέρετρο. Παλαιά υποστήριζαν ότι κάποια φορά που ο ιερέας δοκίμαζε να ανοίξει το φέρετρο και αυτό δεν άνοιγε έλεγαν ότι ο Άγιος έλειπε σε κάποιο θαύμα.
Για τον Κερκυραίο ο Άγιος είναι ό,τι ιερότερο υπάρχει. Μα τον Άγιο, είναι ο πλέον σοβαρός όρκος του. Κι όταν ορκιστεί στο Άγιο δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο.
Μικρός ο περίπατος για να τα δούμε όλα. Κι υπάρχουν πάρα πολλά και σημαντικά. Όμως το μεγαλύτερο θέλγητρο της Κέρκυρας είναι οι άνθρωποί της, με την διάχυτη ευγένεια και ειλίκρίνειά τους. Και όλα δένουν με την τραγουδιστή κερκυραϊκή προφορά, τον ήλιο που χάνεται στην λιμνοθάλασσα, τις απλωμένες μπουγάδες στο Καμπιέλο και τη θέα των μικρών νησιών απέναντι από το λιμάνι και τις ακτές της Ηπείρου.
Ώρα για μια ξεκούραση και λίγο φαγητό. Σταματήστε σε κάποιο εστιατόριο στην πόλη, καθήστε σε μια γραφική ταβέρνα της Γαρίτσας ή επισκεφτείτε τα ψαρομαγαζιά στο Μαντούκι και στα Γουβιά Απολαύστε τα παραδοσιακά πιάτα της Κερκυραϊκής κουζίνας που είναι η πασττσάδα, το μπουρδέτο, και το σοφρίτο. Κι ετοιμαστείτε για τον επόμενο περίπατο. Γιατί είναι πολλά αυτά που θα πρέπει ακόμη να δείτε. . Η τοποθεσία Κανόνι, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει το Μοναστήρι των Βλαχαιρνών με το φημισμένο Ποντηκονήσι λίγο πιο πέρα, ένα θαύμα της φύσης που έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο Κι ακόμη το Αχίλλειο, τις Μπενίτσες, τον Αη Προκόπη, τους Βαρυπατάδες, τον Άη Γόρδη και μια ατέλειωτη ακόμη σειρά από αξιοθέατα, από μνημεία, μουσεία και ομορφιές της φύσης. Είναι τόσα πολλά που μπορεί να πει κανείς ότι ο περίπατος στην Κέρκυρα δεν τελειώνει ποτέ.

31 σχόλια:

  1. Ντένη, περιμένοντας να διαβάσω και το 2ο μέρος του υπέροχου ταξιδιού στο νησί της Κέρκυρας, που δυστυχώς δεν γνωρίζω, για να έχω μια ολοκληρωμένη άποψη για τις ομορφιές της και την ιστορία της, μπορώ να πω πως με ικανοποίησες πλήρως… Ήταν σα να το ταξίδεψα. Οπότε αν κάποια στιγμή έχω την τύχη να το επισκεφτώ θα πάω πλήρως ενημερωμένος.
    Ευτυχώς που γνωρίζω και μερικούς Κερκυραίους που μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις… Κομψοί, ευχάριστοι, αριστοκράτες και… γελαστοί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ φίλε μου γιά τα καλά σου λόγια και την βοήθειά σου.
    Να επισκεφτείς την Κέρκυρα. Να είσαι σίγουρος ότι το ταξίδι σου θα σου μείνει αλησμόνητο. Έχει πάρα πολλά να σου προσφέρει που δεν βρίσκεις εύκολα σε άλλο μέρος.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ντένη μου,
    Γιατί μου το κάνεις πρωί Κυριακής αυτό και με παρασέρνεις στις ομορφιές του τόπου μας; Ξέρεις πόσα καλοκαίρια έχω περάσει στην Κέρκυρα; Ξερεις πόσες βραδυές έχω ρομαντσάρει στη Γαρίτσα ; Πόσες βουτιές έχω ρίξει στην Παλιοκαστρίτσα; Πόσες πάστες έχω φάει στη Σπιανάδα; Πόσες βόλτες έχω κάνει στο νυφοπάζαρο; Πόσες ματιές έχω ανταλλάξει με τα όμορφα αγόρια της Κέρκυρας;
    Και το τραγούδι βάλσαμο στάζει στην καρδιά μου πρωί Κυριακής με τα σύννεφα να επικρέμανται πάνω απ τον ουρανό μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φίλε Ντένη, ευχαριστώ για την καντάδα,αυτά είναι τα όμορφα νησιά του Ιονίου μελωδία,καντάδα,μαντολίνο, κιθάρα ρομαντικά ακούσματα.Τον άγιο τους οι Κερκυραίο Ντέμη μου μεγάλη η χάρη του δεν τον βλαστημάνε.Οι Κεφαλονίτες τον λατρεύουν ,αλλά τον βλαστημάνε,μόλις ανοίξουνε το μάτι τους με την πρώτη καλημέρα,έτσι για καφέ. Όμως μη τους τον βλαστημήσει ξένος χάθηκε, δικός τους έιναι ότι θέλουν τον κάνουν!.Αυτή είναι η κεφαλονίτικη κουρλαμάδα κι έπειτα μου ζητάς συγγνώμη για το ξεροκέφαλος .Να είσαι καλά .Κατερίνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχο το τραγούδι!Ό,τι καλύτερο άκουσμα τώρα απόγευμα Κυριακής. Κύριε Ντένη εσείς ταπατε με τον καλύτερο τρόπο για την πανέμορφη Κέρκυρα. Δεν την έχω επισκεφτεί έχω όμως ακούσματα, έχω λάβει κεράσματα και φωτογραφίες. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως καμαρώνω τη μοσχοβολιά που σκορπούν στο πέρασμά τους με τις πανέμορφες στολές και τα λουλουδοστόλιστα καπέλα τους οι Κερκυραίοι σα παρελαύνουν με τους συλλόγους τους στις εθνικές επετείους εδώ στη Θεσσαλονίκη. Άλλος αέρας!
    Πολλούς χαιρετισμούς.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου Ιουστίνη.
    Χαίρομαι που τόσο όμορφα έχεις ζήσει το όνειρο της Κέρκυρας.
    Εύχομαι πάντα να μπορείς να κάνεις μιάν επίσκεψη, ένα προσκύνημα σαν ο δρόμος σε φέρνει στην πατρίδα.
    Νάσαι καλά κσλή μου.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλήν μου Κατερίνα.
    Οι καντάδες των νησιών μας είναι το κα΄τι άλλο. Πιό πολλά γιά την καντάδα στην επόμενη ανάρτηση.
    Όσο γιά τους Αγίους μας πραγματικά η λατρεία των Κερκυραίων γιά τον δικό τους Άγιο είναι το κατι άλλο. Όσο γιά τον διικόν μας, εμείς λέμε. " όλη μέρα βλαστημάμε και το βράδυ τραγουδάμε" Αυτό θα πει Κεφαλονιά.
    Νάσαι καλά καλή μου Κατερίνα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΑν δεν απατώμαι αγαπητή μοπυ μαριάνθη, διακρίνω μιά ξεχωριστή αγάπη γιά την Κέρκυρα την οποία δεν κατάφερες να γνωρίσεις ακόμη.
    Θα σε συμβούλευα να μην το αμελήσεις πιό [πολύ. Πάρε το Νίκο σου καιο ξεκινήστε. Δεν θα το μετανοιώσεις.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλεποντας τις εικονες που ανάρτησες Ντένη μου, ειναι σαν να βρεθηκα στο κεντρο της πολη μου
    Τελικα οι ομοιοτητες ειναι πολυ περισσοτερες απ΄ οτι νομιζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα καλή μου Ρίκη
    Θα πρέπειμ κάοτε να αποφασίσεις μιά επίσκεψη.
    Θα δεις τόσα πολλά και τόσες ομοιότητες που δεν θα το πιστεύεις,
    Τι απόγινε με εκείνα που σου έγραψα;
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Eίναι η πρώτη φορά που σχολιάζω στο blog σας, παρ'ότι σας παρακολουθώ τακτικά. Η βόλτα που μας πήγατε στην Κέρκυρα περιλάμβανε όλα αυτά που βρίσκονται στην σκέψη μας αλλά δύσκολα τα αποτυπώνουμε στο χαρτί. Aυτό ένιωσα προσπαθώντας να γράψω to post που ανέβασα στο blog μου το καλοκαίρι http://thinktank-greece.blogspot.com/2009/09/niko-www.html

    Είναι δύσκολο να μεταφερθεί αυτή η ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου νησιού σε ένα κείμενο και πέντε αράδες. Όμως εσείς μα ταξιδέψατε, σε ένα ταξίδι που πάντα θα είναι αγαπημένος προορισμός...με όλα τα αρώματα και τις μελωδίες που αναδύουν στην λατρευτή Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Ντένη θέλω μετά τον περίπατο στην Κέρκυρα κι ένα στις ρίζες σου στην Κεφαλονιά .Θα είναι εξ ίσου συναρπαστικός.Τι έπαθε η καντάδα σου σήμερα γιατί δεν παίζει .Την αγάπη μου Κατερίνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ μου Ντένη, το καλοκαίρι που ήμουν στην Κεφαλονιά μου δώρισαν εκτός από Επτανησιακά βιβλία κι ένα CD (Επτανησιακές Χορωδίες)
    Υπότιτλος
    "Ενέργειες Ανάδειξης Σύγχρονου πολιτισμού & Ιστορικής Κληρονομιάς από το Δήμο Αργοστολίου"
    1) Κεφαλληνίας,
    2)Κερκύρας,
    3)Λευκάδος,
    4)Ζακύνθου,

    Αν και τα επτάνησα μοιάζουν σε πολιτιστικές τους Εκδηλώσεις εν τούτοις δεν έχω πάει ποτέ μου σε κανένα νησί εκτος Κεφαλληνίας, αφού να φανταστείς πρώτη μου φορά πήγα Αργοστόλι μετά αφού γύρισα Ελλάδα 1974,
    Εμείς στο Βόρειο μέρος Ζούσαμε απομονωμένοι χωρίς επικοινωνία με κανένα άλλο μέρος ένεκα νομίζω πολέμων κακομοιριάς φτώχιας, από την Πύλαρο βρέθηκα κατ'ευθείας στον Πειραιά ταξιδευοντας με το ΠΙΝΔΟΣ μια παλιά "κορβετα" του Ποταμιάνου Ηπειρωτικής ακτοπολοοίας κι από Αθήνα στους Ωκεανούς, με υπερπόντια ναυτιλία.
    Τα υπόλοιπα τα μαθαίνω σιγά, σιγά καθώς ωριμάζω εννοώ σε ηλικία.

    Χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς όρισες στα Εφτάνησα αγαπητέ μου Haris Όσα καταφέρνω γιά τα Εφτάνησα είναι γιατί εκεί σ΄αυτά τα νησίά πέρασα τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου.
    Χαίρομαι που σου αρέσει η ξενάγηση που κάνω και που θα συνεχιστεί με περίπατους και στα άλλα νησιά.
    Θα επισκεφτώ το μπλογκ σου με πρώτη ευκαιρόια χρόνου
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή μου Κατερίνα.
    Και βέβαια θα περπατήσουμε και στην Κεφαλονιά. Ήδη είναι έτοιμος ένας περίπατος στο Αργοστόλι και μιά επίσκεψη στο καρναβάλι του Ληξουριού. Και θα συνεχίσουμε.
    Η καντάδα σου παίζει. Ελπίζω να την ακούς.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ! βρε Γαβρίλη μου που κάθε χρόνο είσαι Ελλάδα και κρύβεσαι στην Πύλαρο. Δίπλα σου είναι το Θειάκι, πιό κεοι η Λευκάδα, απέναντι η Ζάκυνθος και πιό πάνω η Κέρκυρα. Αποφάσισέ το κάποια φορά και ξεκίνα. Πάρε το σάκκο σου σαν το φίλο μας τον Δημήτρη και ξεκίνα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξαναλέω μια καλησπέρα κ. Ντένη αφού μπήκα για να ξαναχαϊδέψει τα αυτιά μου αυτό το υπέροχο άσμα.Το έχω το μικρόβιο καθότι ως φοιτήτρια στην Πάτρα ήμουν μέλος της πατραϊκής μαντολινάτας(άντε να το φανερώσω το μυστικό!)και όταν ταξίδεψα στην Κεφαλονιά επέστρεψα με συλλογή από τέτοιες κασέτες.Δε θα πω περισσότερα είμαι σίγουρη πως μπήκατε στο πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ΄ευχαριστώ καλή μου Μαριάνθη γιά την έκτακτη επίσκεψή σου σταβ Εφτάνησα. Το ότι πέρασες από την Πατραϊκή Μαντολινάτα είναι κάτι πολύ σπουδαίο γιά μένα. Αν ψάξεις στο Αρχείο του θα βρείς λίγα χρόνια πριν από τον πόλεμο το όνομα Βασίλης Πομόνης στη θέση του Διευθυντή. Ήταν ο αδελφός της μητέρας μου Τα υπόλοιπα τα κατάλαβα όλα.
    Νάσαι καλά καλή μου.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ντένη μου ανεξάντλητε!
    Καλή χρονιά με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
    Τα δώρα που μας κάνεις με τις εγγραφές σου είναι υπερπολύτιμα πράγματι και σ' ευχαριστούμε.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή σου μέρα Αγγελική.
    Κι΄εσύ καλή μου φίλη με έχεις κάμει να μην προκαβαίνω να σε διαβάζω στις εφημερίδες. Πάνυτως αυτό το "Λες και ήταν χτες" με έχει καταπλήξει.
    Νάσαι καλά, καλή χρονιά.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΑΥΤΟ ΝΗΣΙ.ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ!!!!ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εσύ ,πιστός στο ραντεβού σου για την ξενάγηση…Εγώ απλά καθυστέρησα να έρθω…Ευτυχώς όμως πρόλαβα έστω και καθυστερημένα ,να απολαύσω την υπέροχη αυτή βόλτα στην όμορφη πραγματικά Κέρκυρα.
    Και όλα δένουν με την τραγουδιστή κερκυραϊκή προφορά, τον ήλιο που χάνεται στην λιμνοθάλασσα, τις απλωμένες μπουγάδες στο Καμπιέλο και τη θέα των μικρών νησιών απέναντι από το λιμάνι και τις ακτές της Ηπείρου.
    Ειδικά όταν το διάβασα αυτό το κομμάτι,αλλά και η μουσική που έβαλες , πραγματικά με ταξίδεψες.Νάσαι πάντα καλά και να μας ταξιδεύεις έτσι υπέροχα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σπυρος ΔαρσινόςΤρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

    Πανέμορφη,βήμα βήμα,γειτονιά με γειτονιά η περιήγησή σου στην όμορφη Κέρκυρα Ντένη.Εχω πάει μόνο μιά φορά πριν από 25 χρόνια,την περπάτησα ομως τώρα λεπτομερώς μαζί σου.Καμιά φορά μιά τετοια περιήγηση είναι πιο αισθαντική, γιατί αφήνει και τον πόθο να τα δεις ,να τα περπατήσεις ,να τα ζησεις.Ελπίζω να τα καταφέρω φετος το καλοκαίρι να περπατησω αυτα τα ομορφα όπου μας έδειξες με την οδηγήτρα πέννα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα φίλε Sκρουτzακοs
    Πάντα καλοδεχούμενος στα Εφτάνησα.
    Αφού πήγες σ΄αυτό το πανέμορφο νησί, έστω και μιά επίσκεψη μπορείς να δικαιολογήσεις τη δική μου αγάπη όπου εκεί πέρασα 12 ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα τα πιό όμορφα, Παιδί-έφηβος.
    Να σε βλέπω εδώ.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα καλή μου Εβελίνα.
    Πάντα καλοδεχούμενη. Αν δεν ερχόσουν η ξενάγηση δεν θα ξεκινούσε. Κι' άλλη φορά όχι καθυστερήσεις. Πάντως καλή μου φίλη, αν δεν το γνωρίσεις αυτό το νησί δεν μπορείς να πεις ότι έχεις ζήσει. Κάθε φορά που θα έρθω Ελλάδα η πρώτη μου επίσκεψη είναι Κέρκυρα.
    Αν θέλεις μπορείς να μου γράψεις στο denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε Σπύρο.
    Σε περιμένω τον Μάρτη που θα ανέβεις Νέα Υόρκη να πούμε πολλά γιά την Κέρκυρα και αν θα πας τούτο το καλοκαίρι θα σου πω που να περπατήσεις.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ...εκείνο το νησάκι,
    και η ανάρτησή σου,
    είναι το δέλεαρ για του χρόνου...
    ελπίζουμε,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλή μέρα
    Να το αποφασίσετε.Νάσαι σίγουρη ότι η Κέρκυρα θα σε αποζημιώσει.
    Αποκλείεται να ξεχάσεις ποτέ ό,τι θα δεις.
    Την καλημέρα μου στο Δημήτρη.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Διαβάζοντας το πόστ σας εικόνες απ΄την Κέρκυρα και τραγούδια που έχει τραγουδήσει η αξέχαστη Βλαχοπούλου μου έρχονται τόσο ζωντανές!
    Ελπίζω κάποτε να αξιωθώ να την επισκεφτώ!

    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλή μου zoyzoy.
    Πάντοτε καλοδεχούμενη στο σπιτικό μου. Βάλε σαν στόχο σου μιά επίσκεψη. Θα τη θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή.
    Κι΄αν θες και λίγο Βλαχοούλου πήγαινε στο ξεκίνημα της σελίδας μου. Θα δεις πως ξεκίνησε η μεγάλη μας Ρένα.
    Νάσαι καλά φίλη μου.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή