Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Τι ξέρετε για τους Κεφαλλονίτες;

Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ τι μπορεί να ξέρετε και πόσα γνωρίζετε για τους Κεφαλλονίτες; Θελήσατε ποτέ και προσπαθήσατε να μάθετε ποίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι για τους οποίους ακούτε τόσα πολλά και που ασφαλώς κάποια στιγμή δεν θα μπορείτε να καταλάβετε ίσως, που τελειώνει η αλήθεια και που αρχίζει το ψέμα γι’ αυτούς. Τελικά ποίοι είναι αυτοί;
Σας δίνω λοιπόν την ευκαιρία σήμερα να σας μιλήσουν οι ίδιοι γιά τον εαυτό τους και να σας πουν δυό λόγια γι’ αυτούς και γιά το νησί τους. Να σας εξηγήσουν τον χαρακτήρα τους. Όμως προσέξτε διότι ο Κεφαλλονίτης είναι αυτός που.....
...δι’ ακατανοήτου κι επιτηδείου τρόπου
Πουλάει τον έναν άνθρωπο του αλλουνού ανθρώπου
.
Αν καταφέρετε να μην σας πουλήσει θα πει ότι ο Κεφαλλονίτης σας, ίσως να μην είναι... γνήσιος και δεν ανήκει στο ποσοστό κουρλαμάρας που θα διαβάσετε πάρα κάτω
Χαίρε νήσος Ιονίου, όμορφη Κεφαλονιά
Που απ’ τσου δέκα τσου κατοίκους
Οι κουρλοί είναι εννιά.
Μιλάμε για ένα ποσοστό 90%. Νομίζω ότι είναι αρκετά ικανοποιητικό. Άλλωστε έτσι μας το δίνει ο γνωστός κύριος Γαλανός.
Αυτό το ποσοστό είχε υπ’ ‘όψη του και ο Κεφαλλονίτης.....πάλαι ποτέ τσάρος της οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης όταν σαν υπουργός επισκέφτηκε το νησί του και οι συντοπίτες του του ζήτησαν να κάμει κάτι και γι’ αυτούς.
-Και σαν τι θέλετε να σας κάμω ωρέ;
Σκεφτήκανε τότε οι συντοπίτες του για λίγη ώρα και του είπανε.
-Να μας κάμεις ένα μεγάλο τρελοκομείο,
Γέλασε πολύ τότε ο Αρσένης και τους είπε.
-Και γιατί ωρέ να φτιάξουμε ένα μεγάλο τρελοκομείο αφού μπορούμε με λιγότερα λεφτά να χτίσουμε μια μάντρα γύρω από όλο το νησί.
Και δεν μπορούμε να πούμε ότι είχε άδικο ο κύριος Υπουργός. Μια μάντρα γύρω από το νησί είναι ό,τι πρέπει.

Κι΄ο Γεώργιος Μολφέτας, ο αλησμόνητος αυτός Κεφαλλονίτης ποιητής σ’ ένα από τα ποιήματά του γράφει για το Αργοστόλι:
Ωραία πόλις με λαμπράς.
Οικοδομάς και δρόμους
Μ’ άνθη και δέντρα μύρια,
Γεμάτη ουρητήρια
Γεμάτη κληρονόμους.
Τον ενόχλησαν τα ουρητήρια. Και που να πάνε καλέ οι άνθρωποι για την ανάγκη τους; Στα χωράφια;
Ένα άλλο πράμμα για το οποίο εμείς οι Κεφαλλονίτες είμαστε υπερήφανοι, είναι τα ονόματά μας. Ευαγγελάτος, Διονυσάτος, Γεωργάτος, Αλιβιζάτος. Όλα τελειώνουν
σε –άτος και είναι μόνο δικά μας. Κεφαλλονίτικα. Εκτός από ένα. . Το Πιλ-άτος.
Αυτός λέγεται ότι είναι.....Πόντιος
Από πάρα πολλά χρόνια μεταξύ των Αργοστολιωτών και των Ληξουριωτών υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη. Λένε πως αφορμή υπήρξε η εκλογή του Αργοστολιού για να γίνει πρωτεύουσα του νησιού. Οι Ληξουριώτες όμως σαν πιο λογικοί δεν δείχνουν και τόσο εχθρικοί προς τους Αργοστολιώτες. Κάθε άλλο. Έτσι αν ρωτήσεις έναν Ληξουριώτη
-Ξέρεις ποιό είναι το ωραιότερο μέρος του Αργοστολίου;
Θα σου απαντήσει αμέσως και με ειλικρίνεια.
Η πινακίδα που δείχνει.....προς Ληξούρι.
Πως να γίνει βρε παιδιά; Μικρό Παρίσι είναι το Ληξούρι. Κι οι Αργοστολιώτες από τη ζήλια τους σου λένε για το ξεροπόταμο που περνάει μέσα από το Ληξούρι.
-Το μικρό Παρίσι έχει και το Σηκουάνα του.
Αυτοί είναι οι Αργοστολιώτες. Ενώ οι Ληξουριώτες σαν μεγαλόψυχοι ακόμη και τον σιορ-Αντρέα τον Λασκαράτο τον αφήνουν θαμμένο στο Αργοστόλι και ούτε που τον ζητούν
-Εμείς τον είχαμε ζωντανό και μας δόξασε. Αυτοί ας τον κρατήσουν απεθαμένον.
Και μια και μιλήσαμε για τον σιόρ-Αντρέα ας τον θυμηθούμε λίγο.
Την περατζάδα του έκανε στον παραλιακό δρόμο στο Ληξούρι κάποιο απόγιομα ο Λασκαράτος και πέρασε κάτω από το σπίτι του σιορ-Γερασιμάκη, φανατικού εχθρού του μια και ο ποιητής τον είχε βάλει πόστα πολλές φορές με.... λυχνιές του (άρθρα στην εφημερίδα του Ο Λύχνος) Θέλοντας λοιπόν ο σιορ-Γερασιμάκης να πάρει το αίμα του πίσω κογιονάρωντας τον σιορ-Αντρέα, του πέταξε δύο κέρατα. Ο Λασκαράτος χωρίς να τα χάσει γύρισε προς το μπαλκόνι του και του φώναξε.
-Ε!! σιορ-Γερασιμάκη. Πρόσεχε ωρέ όταν χτενίζεσαι!!
Και ο σιορ-Γερασιμάκης προτίμησε να εξαφανιστεί στο εσωτερικό του σπιτιού του.

Η φωτογραφία είναι από το anastasiosds.blogspot.com
.
Οι Κεφαλλονίτες έχουμε και τον Άγιο μας. Τον Άη Γεράσιμο. Τον αγαπάμε, τον σεβόμαστε, τον βλαστημάμε. Άλλωστε με την παρουσία τους μας το δηλώνουν οι κανταδόροι τση Κεφαλονιάς.
Όλη μέρα βλαστημάμε
Και το βράδυ τραγουδάμε.
Φυσικά ποτέ δεν τον ξεχνούν τον Άγιο και όταν τον χρειάζονται τον θυμούνται. Έτσι μια φορά πριν από χρόνια στον Ειρηνικό, σε ώρα μεγάλης τρικυμίας και ενώ το καράβι κινδυνεύει να βουλιάξει, ο Γεράσιμος , ναύτης από το Ληξούρι, σηκώνει το βλέμμα του προς τον ουρανό και λέει.
-Άγιε μου Γεράσιμε κάνε το θάμα σου να σωθούμε και θα σου φέρω ένα κερί ίσαμε το άρμπουρο (κατάρτι) του καραβιού μας.
Το ακούει από πλάι του ο Μπάμπης ο Αργοστολιώτης και του λέει.
-Και που θα βρεις τα λεφτά ωρέ Γερασιμάκη για τόσο μεγάλο τάμα;
Κι ο Γεράσιμος γυρίζει ατάραχος προς το μέρος του και του λέει
-Γιατί ωρέ; Μηδά και θάβρω μάστορη για τόσο πολύ κερί.
Ήταν μια γεύση από Κεφαλλονίτες. Ελπίζω πως τουλάχιστον θα πήρατε μια μικρή ιδέα ποίοι μπορεί να είναι αυτοί και ποιό είναι το νησί τους. Και πάλι, εδώ είμαστε για να σας δώσω ακόμη πιο πολλά. Αρκεί να έχετε όρεξη και να μπορείτε να αντέχετε. Κεφαλονιά είναι αυτή.
Ντένης Κονταρίνης

18 σχόλια:

  1. Άμα έχεις προστάτη άγιο, όπως οι Κεφαλλονίτες, όσο τρελός και να ‘σαι, σίγουρη έχεις τη συγχώρεση…

    Νομίζω πως, η σάτιρα και τα πειράγματα, είναι στο αίμα όλων των νησιωτών. Κάτι ξέρω από τους δικούς μου συμπατριώτες που η σάτιρα και ο αυτοσαρκασμός τους, σπάει κόκκαλα, πολλές φορές… τα δικά τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπα που τους βρήκες τους Κεφαλωνίτες, που απ' το πρωί σε κογιονάρουν ΄και σε καμαρώνουν μωρέ πουράτζινό μου, κοσπέτο Ντεμπάγκο, για να λέμε την αλήθεια.

    πάω λοιπόν στην Αθήνα μπαίνω στο κατάστημα ενός Θεσσαλού και του λέω θέλω ένα ροκέλο μαύρο, ο άνθρωπος με κοίταξε τι μιλάς; μα ελληνικά έ! δεν έχουμε. Πάω πίσω στην θειά μου δεν υπάρχει λέω... ήταν αυτή η θειά μου που μου έφτιανε Κομφέτο στο χωριό, πριν ξενιτευτούμε στας Αθήνας. Ήταν αυτή που με έστελνε να πάρω ένα οτάβο βαφή, και να γεμίοσει τη μποτίλια κρασί με μία πίντα και καρτεζί...
    Αχ! αξέχαστη παιδική ζωή


    Νάσαι καλά Ντένη
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Στράτο.
    Έχεις δίκιο γιά το ότι η σάτυρα και τα πειράγματα είναι ίδιον των Ελλήνων νησιωτών. Επειδή έχω ζήσει σε πολλά νησιά έχω πάρει μιά γεύση. Πιστεύω πως και το δικό σου νησί θα έχει αρκετά να μας πει.
    Να περιμένουμε μιά γεύση από σένα;
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά αυτά που έχουμε ζήσει φίλε Γαβρίλη και αξίζει να τα θυμώμαστε.
    Και φυσικά είναι καλό να τα δίνουμε να μαθαίνουν και οι άλλοι.
    Πάντως σαν Κεφαλονίτες την ....δόση της κουρλαμάρας την έχουμε. Έτσι;
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που θέλω να πω τώρα στο τέλειωμα της ανάρτησής σας κ. Ντένη είναι πως το κείμενό σας είναι απολαυστικότατο ως προς το ύφος του.Διάχυτο το χιούμορ, η ανάλαφρη αλλά γεμάτη νοήματα ροή των ιδεών .Και ασφαλώς μάθαμε πολλά ωραία για την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες. Καλή συνέχεια λοιπόν. Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το απόλαυσα με την καρδιά μου το κείμενό σου σιορ Κονταρίνη. Μου θύμισε επιθεωρησιακά σκέτς όπου σατιρίζονταν οι Κεφαλονίτες, αλλά χαμένοι έβγαιναν τελικά οι θεατές!!!! Δεν τους πιάνεις από πουθενά και δεν χωρούν πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπύρος ΔαρσινόςΔευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2009

    Μου αρέσουν,γενικά, οι νησιώτες γιά την καθαρότητά τους[εν συγκρίση με τους στεριανούς .
    Το ...παραδοσιακό χιούμορ τους και η σάτιρά τους ?
    τα δέχομαι ερμαφροδισιακά .
    Απο την μιά μου αρέσει το χρώμμα τους και από την άλλη δεν μου αρέσει η... κολημμένη μονοκομματιά τους.Εχουν τόσο...τοπικό "ΕΓΩ" που και το διπλανό τους χωριό το θεωρούνε απολίτιστο.Πόσο μάλλον αν είσαι "ξένος .
    Στην Νάξο που πηγαίνω κάθε καλοκαίρι[εγώ ο ξένος] δεν έχω το δικαίωμα να πω ούτε μια καλή κουβέντα για το χωριό τους.Με ακούνε σαν να μην υπάρχω.

    Οταν μια τοπιστική νοοτροπία είναι στην υπερβολή της μοιάζει σαν όμορφη λίμνη που επιμένει οτι είναι πέλαγος.Ναι ,όταν βλέπεις την παράδοση απο την γραφική της πλευρά ειναι διασκεδαστική,όχι ομως ,απαραιτήτως,και πολιτισμός. Ξέρω ότι θα μου ....θυμώσετε ,μερικοί απο σας τους νησιώτες,να ξέρετε πάντως οτι η λίμνη σας είναι όμορφη χωρίς κορώνες.
    Ντέννη,η ανάρτησή σου είναι στημένη όπως πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Νάσαι καλά γιά την αγάπη που δείχνει γιά τη σελίδα μου.
    Είμαστε κάπως ιδιόρυθμοι, αλλά είμαστε καλοί. Κι΄όπως θα διάβασες και στο ένθετο ποπιηματάκι ο καλός μας Θεός φροντίζει ώστε να μην είμαστε όλοι μαζύ γιατί τότε.....
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νάσαι καλά φίλε Φαίδωνα γιά όλα όσα καλά γράφεις πάντα.
    Ότι δεν πιανόμαστε είναι αλήθεια ότι αυτό είναι μόνο κεφαλονήτικο προτέρημα. Ένας λαός που γεννιέται με τη φάρσα μέσα του. Δεν ζει χωρίς αυτή και δεν νοείται Κεφαλονίτης χωρίς τη γεύση της φάρσας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ μου Σπύρο.
    Ν΄αρχίσω κάπως ανάποδα. Εγώ δεν πρόκειται να σου θυμώσω καθόλου.
    Αλλοίμονο αν δεν έχεις το δικαίωμα να έχεις τη γνώμη σου. Η βάση του δημοκρατικού διαλόγου. Διαφωνώ μεν αλλά.....
    Πολύ σωστά τοποθετείς το θέμα στον τοπικισμό όπου είναι ένα από τα ελατώματα της φάρας μας. Ο δικός μας τοπικισμός όμως έχει τη διαφορά ότι συνυπάρχει με την φάρσα, με το αστείο, με το κογιονάρισμα και χωρίς καμμιά δόση κακίας. Πολλές φορές σατυρίζουμε ακόμη και τον εαυτό μας. Χαρακτηριστικός αυτής της νοοτοπίας ο αείμνηστος Χρήστος Βουνάς που έφτανε στο σημείο να σκαρώνει φάρσες ακόμη και στον εαυτό του.
    Θα τα ξαναπούμε φίλε μου και θα χαίρομαι να σε βλέπω στα Εφτάνησα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητοί μου φίλοι, Σπύρο, Ντένη, Μετά κι αφότου διάβασα τα σχόλιά σας θέλω να μου επιτρέψεται να σας πω μια ακόμη προσωπική μου γνώμη για το τι εστί Κεφαλονίτης.

    Το στερεοτυπικό νησιώτης Δεν πάει, δηλαδή όταν συγκρίνουμε τους νησιώτες προπαντός τους του Αιγαίου, με του Κεφαλονίτες καμία ομοιότητα, ούτε στα έθιμα ούτε στην Πανουργία ούτε πουθενά.
    Στα βαπόρια έκανα με πολλούς ναυτικούς νησιώτες και συγκεκρημένα με Ανδριώτες, Χιώτες, Κασιώτες, Αστυπάλαια, Ιθακήσιους, Ροδίτες, Συριανούς, Υδραίους, Κρητικούς κλπ...
    Όλοι αυτοί οι άνθρωποι Ειρηνικοί,

    Οι Κεφαλονίτες ανήσυχοι, ανικανοποίητοι, "τυχο-διωκτικοί" τύποι, με αυτό εννοώ ότι το μυαλό τους παίρνει "Βερίνα" στροφές
    είναι από αυτούς που δεν συμβιβάζονται με τίποτα, σα να κυνηγλανε το αεικίνητο, αλλά όπως παντού υπάρχουν κι εξαιρέσεις.

    Νάσται καλά

    Γαβριήλ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σπύρος ΔαρσινόςΤρίτη, Νοεμβρίου 24, 2009

    Γαβριήλ,όπωσδήποτε υπάρχει διαφορά από νησιώτη σε νησώτη στις συμπεριφορές και στα έθιμα ,οπως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον Πελοπονήσιο με τον Ηπειρώτη.
    Εγώ μίλησα για τους Ναξιώτες που γνωρίζω γιατί είδα κάποια κοινά χαραχτηριστικά με τους Κεφαλονίτες.Όπως το χιούμορ,τον αυτοσαρκασμό,την σάτιρα αλλά και την τοπικιστική υπερβολή,η οποία, στα πλαίσιά της,είναι διασκεδαστική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όπως πάντα απολαυστικός! Μάστορης είσαι σ' όποιο στυλ λόγου και να καταπιαστείς! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στους απόγονους του Κέφαλου
    με σατυρική εκτίμηση

    Να και οι Κεφαλωνίτες
    Φισκαρδιώτες κι Αγκωνίτες
    από κάθε χωριό και πόλη
    από Ληξούρι κι Αργοστόλι
    για τον Αγιό τους πάνε
    που μ'ευλάβεια προσκυνάνε
    αλλά και τον βλαστημάνε

    Από του Αίνου τις πλαγιές
    ως κάτω στις ακρογιαλιές
    με Λασκαράτο ή με Τρίτση
    με το ράσο έχουν ρήξη. . .
    Τι να φταίει για τούτα όλα
    μήπως είναι η Ρομπόλα;

    Πρόσφατα και την παιδεία
    βάλθηκαν ν'άναμορφώσουν!
    και του Αρσένη η σοφία
    έσπασε πολλά θρανία

    Ω, φίλτατη Κεφαλληνία!
    βγάζεις τέκνα με αξίες
    που αψηφούν τις τρικυμίες
    με Καββαδία στο κατάρτι
    και με Παναγή Ιστράτη!!
    Αν κι ο Οδυσσέας ήταν
    από κάποιο σου λιμάνι
    θα μας είχατε κουρλάνει

    Νίκος Λιψάνος

    Ντένη, έχω πιεί κι εγώ νερό από τα χωριά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Αγγελική.
    Σ' ευχαριστώ γιά όσα μου γράφεις.
    Κάνω ό,τι μπορώ γιά να γίνεται πιό όμρφη η ζωή μας. Κι΄αυ΄τό, πίστεψέ με, είναι κάτι που μου αρέσεις.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
    Κι΄από μένα φιλιά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα φίλε Νίκο.
    Χαίρομαι που έχεις πιεί νεράκι από τα κουρλοχωριά μας. Επομένως όλο και κ΄'ατι θα σου έχει μείνει και σένα. Τι να κάνουμε; Ευτυχώς που η Κεφαλονιά είναι μόνο μία. Φαντάζεσαι να είχαμε πέντ' έξη τέτοια νησιά;
    Νάσαι καλά φίλε. Την αγάπη μου στην Κάρολιν
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο Νίκο
    Μπράβο Νίκο
    Και σύνθεση και μέτρο,και χρώμμα και χιούμορ και αναφορά στις εξέχουσες τοπικές πνευματικες προσωπικότητες.Σκίζεις φιλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σπύρο, γεια σου,
    Να'στε καλά όλοι αυτού κάτω στο Τενεσί.
    Σ'ευχαριστώ για την φιλολογική κριτική σου στο ποίημά μου. Ξέρεις, αν ασχοληθείς με τους Κεφαλωνίτες, είσαι ή του ύψους ή του βάθους.
    Να'σαι καλά, Σπύρο, και να γράφεις: να γράφεις για να σε διαβάζουμε.
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή