Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Επτανησιακή Λογοτεχνία

Η ανάπτυξη των ελληνικών γραμμάτων στα Εφτάνησα, μέσα από τις διάφορες ξένες κατοχές που κατά μεγάλα διαστήματα γνώρισαν τα νησιά δημιούργησαν την λεγόμενη «Επτανησιακή Σχολή»
Είναι πλέον γεγονός σήμερα ότι τα Εφτάνησα είχαν αναπτύξει μια ιδιαίτερα δική τους ξεχωριστή λογοτεχνία. Μια λογοτεχνία που μπορεί να δείχνει καθαρά πόσο πολύ επηρεασμένη είναι από τους ξένους καταχτητές, χωρίς βέβαια αυτό να θεωρείται σαν ένα κάποιο μειονέκτημα αλλά περισσότερο, μπορεί να πει κανείς ότι δείχνει να αποτελεί ένα ξεχωριστό προτέρημα. Απόδειξη τούτου ότι κατά το διάστημα της Ενετοκρατίας στα Εφτάνησα θα κάμει την εμφάνιση του ένας μεγάλος αριθμός λογίων των ελληνικών γραμμάτων.
Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα ήταν αυτή η χρονική περίοδος, που αποτέλεσε το κέντρο γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν στα Εφτάνησα λογοτεχνικοί κύκλοι οι οποίοι, όπως ήταν επόμενο αποτέλεσαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων και των ερευνητών.
Η λογοτεχνική αυτή κίνηση ανέδειξε τα μεγάλα πρόσωπα της λογοτεχνίας των νησιών του Ιονίου αλλά και σημαντικότερα θέματα της Επτανησιακής Σχολής.

Αδιαμφισβήτητα υπήρξε μεγάλη η προσφορά του Διονυσίου Σολωμού στην διαμόρφωση της Επτανησιακής Λογοτεχνίας. Αλλά και η συνέχεια που ακολούθησε με την σημαντική παρουσία του Ιάκωβου Πολυλά, του Λορέντζου Μαβίλη, του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και πολλών άλλων, προσέδωσε νέα ανύψωση και μια διαδρομή προοδευτικής εξέλιξης στην Επτανησιακή λογοτεχνία.
Τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που θα σημαδέψουν τον 18ο αιώνα είναι επόμενο να επιδράσουν και στα Εφτάνησα και μπορεί να πει κανείς ότι είναι αυτά τα γεγονότα που θα συμβάλουν στην γέννηση του εφτανησιακού πολιτισμού και κατ΄ επέκταση στην διαμόρφωση της επτανησιακής λογοτεχνίας.

Οι ερευνητές του Ιονίου χώρου, μέχρι σήμερα δεν έχουν μελετήσει όσο πρέπει τις σχέσεις Παιδείας και Λογοτεχνίας στα Εφτάνησα. Η καλλιέργεια της Παιδείας, η ίδρυση πνευματικών φορέων, πνευματικών εταιρειών και σωματείων, καθώς και η εκπαίδευση των Επτανησίων στο εξωτερικό προετοίμασαν το έδαφος για την εξέλιξη της ποίησης και του πεζού λόγου. Οι επιδράσεις της ιταλικής λογοτεχνίας σε μεταφράσεις των Επτανησίων λογοτεχνών και η καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας, της γλώσσας που πρώτος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι εδίδαξε ο Διονύσιος Σολωμός, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Επτανησιακής Λογοτεχνίας. Η Ιατρική Εταιρεία, η Ιονική Ακαδημία, η Βιβλική Εταιρεία, η Αναγνωστική Εταιρεία, η οποία σώζεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα, η Φιλαρμονική Εταιρεία, η Εταιρεία Φιλομαθών, έχουν να επιδείξουν έργο μορφωτικό, έργο πατριωτικό, και η προσφορά τους έχει κριθεί σαν σημαντική στην Επτανησιακή Λογοτεχνία.
.
Μέσα στις αίθουσες της Αναγνωστικής Εταιρείας, που είχε ιδρυθεί στην Κέρκυρα, όταν ο χώρος λειτουργούσε σαν χώρος συνάντησης, ο φιλόσοφος Πέτρος Βραίλας, οι ιστορικοί, Ανδρέας Μουστοξύδης και Ιωάννης Ρωμανός, ο επιστήμων Ζαβιτσιάνος και στην συνέχεια οι Λορέντζος Μαβίλης, Ιάκωβος Πολυλάς και Κωνσταντίνος Θεοτόκης πέρασαν μέρες ατέλειωτες εκεί και ήταν εκεί, στις αίθουσες της Αναγνωστικής Εταιρείας που ο χαρακτήρας τους ζυμώθηκε κι έδωσε μορφή στο λογοτεχνικό έργο τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους Επτανήσιους λόγιους δόθηκε στο σημαντικό εργαλείο της λογοτεχνίας. Στην γλώσσα. Με γενάρχη, δάσκαλο και μεγάλο οδηγητή τον Διονύσιο Σολωμό, η ζωντανή γλώσσα του λαού, η γλώσσα η δημοτική, διαδραμάτησε τον σπουδαιότερο ρόλο στην διαμόρφωση της Επτανησιακής Λογοτεχνίας. Ο κοινός αγώνας όλων αυτών των φορέων είχε σαν αποτέλεσμα την αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας στα Εφτάνησα.

Η κατοχή των νησιών από τους Γάλλους αναμφισβήτητα θα δώσει μια καινούργια ώθηση στην πρόοδο της εφτανησιακής λογοτεχνίας και θα είναι αυτή που θα συμβάλει σημαντικά στην ίδρυση της Ιόνια Ακαδημίας. Της Ακαδημίας που υπήρξε ένα όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια και έγινε πραγματικότητα από τον μεγάλο έρωτα του Φρειδερίκου Γκίλφορντ για την Ελλάδα Στην Ιόνιο Ακαδημία από τους ιδρυτές της αποφασίστηκε ότι, ....η νέα ελληνική γλώσσα ήθελε είσθαι το μόνο μέσον διά την παράδοσιν των μαθημάτων εις την Ακαδημίαν.



Ντένης Κονταρίνης

19 σχόλια:

  1. Με τέτοιους κολοσσούς των γραμμάτων πώς να μην είναι μια από τις σπουδαιότερες σχολές λογοτεχνίας η Επτανησιακή.
    Και που να τους απαριθμήσεις όλους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο αγαπητέ μου Στράτο.
    Που να τους απαριθμήσεις όλους.
    Θα το προσπαθήσουμε σιγά-σιγά γιατί πραγματικά αξίζει.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντένη μου καλή σου μέρα
    Γιά μιά ακόμη φορά μιά υπέροχη ανάρτηση. Ακάματος είσαι και το αποδείχνεις. 'Αλλωστε σαράντα χρόνια φούρναρης και αυτό είναι τεκμηριωμένο
    Σε φιλώ
    Αγγελική Συρρή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Ντένη
    Γιά μιά ακόμη φορά το άρθρο σου είναι πολύ καλό και ενδιαφέρον όπως πάντα.
    Αξίζει η πληροφόρηση που μας δίνεις γιά τα γράμματα των νησιών μας.
    Την καλημέρα μου
    Πόπη Αναστασάτου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Αγγελική
    Ευχαριστώ γιά την επίσκεψή σου και τα καλά σου λόγια.
    Κάνω ό,τι μπορώ γιά την προβολή των νησιών μας και των ανθρώπων που γέννησαν.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα καλή μου Πόπη
    Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι των γραμμάτων που γεννήθηκαν στα Εφτάνησα. Πιστεύω να καταφέρω σιγά-σιγά να δείξω όσο γίνεται πιό πολλούς.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε! Καλημέρα φίλε μου Ντένη,
    Θα μου επιτρέψεις να ανφέρω μερικούς Κεφαλλήνες όπως π.χ. τον καλλιτέχνη Μουσικης κ. Διονύσιο Λαυράγκα γεννηθείς εις Αργοστόλι 1860, τον νομοδιδάσκαλον ΒΙκέντιο Δαμωδό, γεννηθείς εις Χαβριάτα Κεφαλληνίας 1679, (έχω στα χέρια μου βιβλίον εκοδέν εν Βενετία εκ της Ελληνικής τυπογραφίας του Φοίνικος 1843)

    Ντένη, με την άδειά σου αντιγράφω, απο το "Ο Αγών της Ανεξαρτησίας) (Γεναίοι ομογενείς στρατιώτες Κεφαλλήνες και Ζακύνθιο, οι στρατευόμενοι υπό την αιγίδα του κόμιτος, Ανδρέου Μεταξά, Γερασίμου Φωκά και Ευαγγέλου Πανά....)

    Υπογραφή
    Βέρβενα τη 22 ιουνίου 1821
    ο Πατριώτης
    Δημήτριος Υψηλάντης

    Χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ μου Γαβρίλη.
    Είναι αμέτρητοι οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που μαε έχουν δώσει τα νησιά μας.Όχι μόνο την περίοδο της κατοχής τους από τους ξένοπυς αλλά και στα χρόνια μας. Μηνξεχνλας ότι ο μεγάλος Άγγελος Σικελιανός ήταν από την Λευκάδα. Θα παρουσιάσω όσους μπορώ περισσότερους.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να παρουσιάσετε κ. Ντένη πραγματικά όσο πιο πολλούς μπορείτε. Συγχαρητήρια για την ενότητα που ξεκινήσατε.
    Δεν είναι μόνο Επτανήσιοι επιτέψτε μου να πω, αυτοί οι γίγαντες του πνεύματος είναι όλης της Ελλάδας. κατέθεσαν ωκεανό και ξεδίψασαν την πνευματική μας πείνα. Διαχρονικοί και αξεπέραστοι. Με μεγάλη εθνική προσφορά. Σολωμός, Μαβίλης...Σικελιανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστά όσα γράφεις καλή μου Μαριάνθη γιά όλους αυτούς τους γίγαντες του πνεύματος.
    Θα παρουσιάσω όσους μπορώ περισσότερους. Αξίζει τον κόπο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σωστά όσα γράφεις καλή μου Μαριάνθη γιά όλους αυτούς τους γίγαντες του πνεύματος.
    Θα παρουσιάσω όσους μπορώ περισσότερους. Αξίζει τον κόπο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα αγαπητέ μου
    Πάρα πολύ ωραία και πολύ ενδιαφέροντα όλα τα κείμενα που διαβάζω στα Εφτάνησα. Συνέχισε να γράφεις αφού η προσφορά σου είναι σημαντική.
    Την καλημέρα μου από την Αθήνα.
    Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντένη, γεια σου,
    Το ωραίο είναι ότι όλη αυτή η πνευματικότητα έχει συνέχεια και συνεχίζει να επηρεάζει και τις νέες γενιές της λογοτεχνίας.
    Νάσαι καλά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ μου Τάκη.
    Ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια.
    Και βέβαια θα συνεχίσω να γράφω, Όσο η σελίδα αυτή θα έχει τους καλούς της φίλους εγώ θα προσφέρω
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα αγαπητέ μου Νίκο αυτοί όλοι είναι αθάνατοι. Τα όσα έχουν γράψει έχουν τη θέση τους στην αιωνιότητα. Και θα γαλουχούν τις γενιές τούτης της γης όσο θα συνεχίζουν νάρχονται.
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.ΕΓΩ ΕΜΑΘΑ ΑΡΚΕΤΑ.
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ...όταν αγαπάς τα "γράμματα"... φυσικό είναι να σε μαγεύουν οι δημιουργίες Ανθρώπων των Γραμμάτων...
    κι έχεις πολύ χρόνο και χώρο να διαβείς...
    αγαπητέ Ντένη.
    Καλή η υπενθύμηση, Καλό ...κουράγιο,
    Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα φίλε Skpoutzako
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Νοιώθω χαρά όταν διαβάζω πως κάτι και κάποιον οφέλησε αυτό που έγραψα.
    Νάσαι καλά φίλε μου.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα αγαπητή μου Υιώτα.
    Πιστή όπως πάντα στα Εφτάνησα.
    Σ' ευχαριστώ. Γνωρίζω τον δρόμο που πρέπει να διανύσω και, πίστεψέ με, αυτή η δυσκολία είναι που με μαγεύει. Όσο ξέρω πως κάποιοι λίγοι εκλεκτοί διαβάζουν Εφτάνησα θα προχωρώ.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή