Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς.



Καμιά πρόθεση  από μέρους μου να έχω μια αντιπαράθεση με τον μεγάλο σατυρικό συντοπίτη μου Ανδρέα Λασκαράτο και το ομώνυμο έργο του.
Μακρυά από μένα τέτοια καμώματα. Απλά έδωσα τον ίδιο τίτλο στην ανάρτηση μιας και αποφάσισα σήμερα να σας γνωρίσω κάποια από τα μυστήρια του νησιού μας, αφού κι΄αυτά είναι ένα μέρος της κουρλαμάρας μας. Ελάτε λοιπόν να τα γνωρίσετε.

Αν οι Κεφαλονίτες είναι τρελοί
οι Ληξουριώτες είναι δυο φορές τρελοί.
Αναμφισβήτητα η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που προσφέρει τις μεγαλύτερες αντιφάσεις. Γνωστό βεβαίως ότι είναι το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά αλλά και το νησί που συνταιριάζει αρμονικά ψηλά βουνά, πανέμορφες παραλίες, λαϊκό πολιτισμό, θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία και άλλα πολλά. Πάνω απ΄όλα όμως, “σαν  κερασάκι στην τούρτα” υπάρχει η πασίγνωστη τρέλα των κατοίκων του νησιού.Η κουρλαμάρα η κεφαλονίτικη. Ιστορικά όμως να αναφέρω ότι σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί η ανθρώπινη παρουσία σε αυτό χρονολογείται περίπου 6,000 χρόνια πριν από την γέννηση του Χριστού. Λέτε νάχει κάποια σχέση αυτό με την κεφαλονίτικη κουρλαμάρα;
Γνωστά από τα μυστήρια του νησιού οι Καταβόθρες, το Σπήλαιο της Μελισσάνης, η Κουνόπετρα, αλλά και η γαιωλογική του ιδιαιτερότητα με τους τρομακτικούς και καταστρεπτικούς  σεισμούς. Στα μυστήρια του νησιού και το φαινόμενο της Παναγίας της Φιδούς.
Ο Αίνος χιονισμένος
Είναι γνωστό ότι στο κέντρο του νησιού δεσπόζει το Monte Nero Το Μαύρο Βουνό, όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί και που δεν είναι άλλο από τον Αίνο. Το μεγάλο βουνό της Κεφαλονιάς με τα μοναδικά μαύρα έλατα και τα άγρια άλογα.
Τα άγρια άλογα του Αίνου
Στο βουνό αυτό, σε μια πηγή κοντά στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, με λίγη καλή τύχη θα συναντήσετε τα λιγοστά πλέον από αυτά τα άλογα, που κατεβαίνουν για να ξεδιψάσουν.  
Στη διαδρομή προς τον οικισμό της Λάσσης, συναντάμε ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, αλλά και ξεχωριστό από τα μυστήρια της.
Μία από τις Καταβόθρες
Τις Καταβόθρες. Για πολλά χρόνια οι Καταβόθρες αποτελούσαν ένα αδιευκρίνιστο μυστήριο καθώς τα νερά της θάλασσας έμπαιναν σε μικρές λίμνες και από εκεί, ως δια μαγείας, εξαφανίζονταν. Το μυστήριο λύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 όταν ο αρχαιολόγος Ιωάννης Πετρόχειλος σε συνεργασία με Αυστριακούς γαιωλόγους έριξαν κάποια χρωστική ουσία στα νερά και ανακάλυψαν ότι μετά από δεκαπέντε ημέρες τα νερά έφταναν στην άλλη άκρη του νησιού, στον Καραβόμυλο, στην Αγία Ευφημία και στο Λημνοσπήλαιο της Μελισσάνης, διασχίζοντας υπογείως την Κεφαλονιά.
Μια απλή πινακίδα. Ένα έγκλημα πολέμου. Η θηριωδία των Γερμανών
Πριν από τον οικισμό της Λάσσης, μια πινακίδα οδηγεί στο εσωτερικό της μικρής χερσονήσου. Αξίζει μια στάση για να δούμε, πάνω σε μια απλή πινακίδα, όχι ένα από τα μυστήρια της Κεφαλονιάς, αλλά την θηριωδία και αγριότητα των Γερμανών του Χίτλερ, οι οποίοι από τις 15 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου του 1943 εξόντωσαν ολόκληρη την ιταλική Μεραρχία Aqui, περίπου 9.500 άνδρες.
Η λίμνη Άβυθος ή Άκωλη.
Κοντά στη Σάμη, στον οικισμό Άγιος Νικόλαος θα συναντήσετε τη λίμνη Άβυθο, γνωστή με τη λαϊκή ονομασία Άκωλη, αφού η παράδοση τη θέλει να είναι χωρίς πυθμένα.
Λίγο πριν από τον οικισμό του Καραβόμυλου βρίσκεται το πλέον εντυπωσιακό αξιοθέατο του νησιού. 
Το λημνοσπήλαιο της Μελισσάνης
Το Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Η οροφή του σπηλαίου έχει καταρρεύσει  - οπωσδήποτε από κάποιους σεισμούς – αφήνοντας τις ακτίνες του ήλιου να εισέρχονται στο εσωτερικό δημιουργώντας θαυμάσια χρώματα στην επιφάνεια των νερών. Σύμφωνα με την παράδοση το σπήλαιο οφείλει το όνομά του στη Νύμφη Μελισσάνθη, η οποία αυτοκτόνησε στην λίμνη όταν ο Πάνας αρνήθηκε τον έρωτά της. Μια βαρκάδα στη λίμνη είναι μια τρομερή εμπειρία.
Στον οικισμό Μαρκόπουλο ένα ακόμη κεφαλονίτικο μυστήριο.
Σ΄αυτά τα βράχια πιθανολογείται ότι κρύβονται τα φιδάκια
Η Παναγιά η Φιδού.Εκεί, στη γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, εμφανίζονται τα μικρά, άκακα φιδάκια με το σχήμα του σταυρού στο κεφάλι τους, όπου περιφέρονται πάνω στην εικόνα της Παναγιάς, στο Ευαγγέλιο, στη Αγία Τράπεζα αλλά και στους πιστούς, που βρίσκονται εκεί, χωρίς να τους πειράζουν. Το βράδυ αποχωρούν χωρίς κανείς να γνωρίζει που περνούν τον υπόλοιπο χρόνο.
Η Κουνόπετρα
Στο νότιο τμήμα της Παλικής, στην περιοχή Ακρωτήρι, λίγο έξω από το Ληξούρι, βρίσκεται η λεγόμενη Κουνόπετρα. Πρόκειται για έναν μεγάλο βράχο, ο οποίος παλαιότερα κουνιόταν ρυθμικά. Όμως με τους σεισμούς του 1953 προκλήθηκε μετατόπιση του εδάφους με αποτέλεσμα η κίνηση του βράχου σήμερα να είναι πολύ αδύνατη.
Η εκκλησιά της Παναγιάς με τα κρινάκια.
Και να τελειώσουμε με τα Κρινάκια της Παναγιάς. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μαρκόπουλο, στο χωριό Πάστρα, τον Μάϊο, οι νοικοκυρές μαζεύουν τα κρινάκια. Τα αφήνουν να ξεραθούν και στις 15 του Αυγούστου τα πηγαίνουν στην εκκλησιά της Παναγίας όπου τα κρινάκια ξανανθίζουν. Καμιά εξήγηση δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.
Πιστεύω πως σας άρεσε τούτη η γνωριμία με κάποια από τα μυστήρια του νησιού μας. Άλλωστε είναι ένας τρόπος να δικαιολογήσουμε κι΄εμείς την κουρλαμάρα μας.




24 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ντένη μου. Πανέμορφη και ξεχωριστή η Κεφαλλονιά απ'άκρη σ'άκρη. Έχω δει από κοντά κάποια απ'αυτά τα ''μυστήρια'' και είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Έφτασα και στην κορυφή του Αίνου με τ'απίστευτα έλατα και τις υπέροχες μυρωδιές της φύσης, αλλά δυστυχώς δεν είχα την τύχη να συναντήσω τα μοναδικά αυτά άλογα. Εύχομαι να'χεις ένα όμορφο ΣΚ. Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για άλλη μια φορά να σου το πω αγαπητή μου Μαρία, ότι είσαι από τους τυχερούς αφού έχεις επισκεφτεί το νησί μας.
      Για τα άλογα γράφω ότι χρειάζεται τύχη, καθ΄ότι έχουν απομείνει πολύ λίγα αφού φροντίζουμε για την εξολόθρευσή τους.
      Νάσαι καλά και καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  2. Θα ομορφύνει το Σαββατοκύριακό μας αυτή η ανάρτηση καλέ μου κύριε Ντένη αφού θέμα της έχει την προικισμένη Κεφαλονιά. Με εισιτήριο λοιπόν τον γλαφυρό σου λόγο και τις θαυμάσιες εικόνες ταξίδεψα στην όμορφη και ιδιαιτέρως αγαπημένη μου Κεφαλονιά. Να είσαι καλά πολλούς χαιρετισμούς. Να έχεις με την οικογένειά σου ένα όμορφο Σαββατοκύριακο. Εδώ πια πατάμε γερά στην Άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου και αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Πάντα με το καλό σου λόγο γι΄αυτά που μπορώ να προσφέρω και σ΄ευχαριστώ.
      Χαίρομαι που απόλαυσες έναν ακόμη όμορφο περίπατο στο νησί των "κουρλών."
      Καλή σου βδομάδα και την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  3. καλημέρα, καλο Σ/Κ να εχουμε, πολυ καλη κι εντυπωσιακή η περιγραφή στα .....μυστήρια-αξιοθέατα τση Κεφαλλονιάς μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι κάθε φορά που σε βλέπω να περνάς από τα Εφτάνησα αγαπητό μου Σκουλίκι.
      καταλαβαίνω πως θα σου άρεσε η γνωριμία μας με τα μυστήρια του νησιού μας.
      Καλή βδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Ντένη
    Όμορφο και αγαπημένο νησί! Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο το επισκέπτομαι και γνωρίζω τις ομορφιές του. Πως όμως να μην έχουν την κουρλαμάρα τους οι Κεφαλλονίτες όταν όλα αυτά τα ανεξήγητα γύρω τους, έχουν βαλθεί να τους τρελάνουν(χαχα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχής κι΄εσύ καλή μου Ελένη αφού κάθε χρόνο θα περάσεις από το νησί μας.
      Πολύ σωστά παρατηρείς ότι με όλα αυτά η κουρλαμάρα μας δικαιολογείται.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Ντένη, θαυμαστή όπως πάντα η περιήγησή σου. Εγώ δεν πιστεύω βέβαια στα μυστήρια. Για όλα υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση. Θαυμάζω όμως το πως οι λαοί εξηγούσαν διάφορα φαινόμενα της φύσης και τα ενσωμάτωναν στη παράδοσή τους και το πολιτισμό τους. Με την επιστημονική εξήγηση, έφυγε η μαγεία. Γι' αυτό πρέπει να κρατάμε τις παραδόσεις μας.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου γλυκιά μου καλή σου μέρα.
      Φυσικά και υπάρχει εξήγηση για το κάθε μυστήριο αφού τα περισσότερα από τα μυστήρια του νησιού μας έχουν εξηγηθεί. Όμως, πολύ σωστά παρατηρείς ότι αυτά είναι που έχουν πλουτίσει την πολιτιστική μας ιστορία.
      Την αγάπη μου καλη μου και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα φίλε Ντένη, ¨ένα άλλο μυστήριο που συμβαίνει στην Πύλαρο η οποία περιοχή ευρίσκεται ανάμεσα σε δυο βουνά με έναν μικρό κάμπο από το οποίο περάνει το λούκι του Μύρτου μέχρι της Αγία Ευφημία. αυτό μας γεμίζει δροσερό αέρα Μαΐστρο το καλοκαίρι και ομίχλη τον χειμώνα.
    Τώρα τα κοπάδια τα πρόβατα που τρέφοντε σε ένα από τα βουνά την Αγία Δυνατή, τα δόντια τους χρυσίζουν λένε ότι υπάρχει ένα αγριόχορτο που φύεται στο βουνό αυτό το οποίο παράγει την χρυσή αυτή ουσία.
    Από αυτό το σημάδι βλέπανε οι κρεοπώλες από που προερχόταν το ζωντανό.

    Τώρα ένα άλλο φαινόμενο:
    Το λέω και το πιστεύω ότι το είδα, χαράματα πιτσιρικάς πήγαινα με το γαϊδουράκι στο χωράφι πριν ακόμα φέξη, περνώντας έξω από ένα ερημοκλήσι του Αγίου Νικολάου είδα ένα ανοιχτό μνήμα και να κατεβαίνει μέσα ένας καλόγηρος.
    Ήταν πολύ πρωί πριν σκαρίσει ο ήλιος.
    ¨όχι δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε αυτοκίνητα στον δρόμο...
    Κι όλα αυτά στο μέρος που γεννήθηκα αυτό που σήμερα έχει ερημώσει!

    Νάσαι καλά φίλε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη αυτό το μυστήριο για το χόρτο δεν το γνώριζα. Το επιβεβαιώνει πιοκάτω και η Κάτε. Λες η Πύλαρος να έχει χρυσάφι; Ποιός τη χάρη σας. Θα πλακώσουν τα Αραβικά Εμιράτα και θα σας γεμίσουν χρήμα.
      Νάσαι καλά φίλε και θα ταπούμε.

      Διαγραφή
  7. Ολα "τα μυστήρια" έχουν μία εξήγηση και αυτό,σε τούτη την ανάρτηση αποδεικνύεται περίτρανα.
    Συστήνω ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης ,μοναδικό στην Ελλάδα,θα μείνει αξέχαστη αυτή η βαρκάδα!
    Καλό Σ/κ εύχομαι απο καρδιάς σ όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα μυστήρια της Κεφαλονιάς, αγαπητή μου Χαρά, έχουν μιαν εξήγηση. Και είναι και άλλα που ελπίζω να τα βρω και να τα παρουσιάσω.
      Πολύ σωστά προτείνεις την επίσκεψη στο σπήλαιο της Μελισσάνης Φανταστικό θέαμα.
      Να ευχηθώ καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια Πολλά για την εορτή της Μητέρας.

    Όσο για ομορφιές; Τρέλα! Για τα αλογάκια; Τρισχαριτωμένα. Για τα φίδια;;;;;;;;;;;; Μακριά από μένα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Σε χαιρετώ, Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω αγαπητή μου Υιώτα πως θα πέρασες μιαν όμορφη γιορτή της Μητέρας.
      Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος και η γνωριμία με τα μυστήρια του νησιού μας.
      Τα φιδάκια αυτά είναι τελείως ακίνδυνα και τα συνοδεύει ένας τρομερός θρύλος.
      Νάσαι καλά και καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα καλή εβδομάδα θαυμάσια η περιήγηση σου φίλε μου ...η κουρλαμάδα μπορεί να προέρχεται από το πολύ κούνημα του Εγκέλαδου ..χα..χα..χα. Στο χωριό μου ο κάμπος είναι τριγυρισμένος από λόφους και τα νερά της βροχής δεν έχουν διέξοδο και το φθινόπωρο γίνεται μια λίμνη .Η φύση έχει προνοήσει γι' αυτό, κάπου στη μέση του κάμπου είναι ένα μικρό βαθούλωμα στο έδαφος μη φανταστήτε ότι φαίνεται τίποτε χάος ,απολύτως τίποτε , μόνο λιγάκι πιο κάτω από την επιφάνεια του χωραφιού , γύρω τριγύρω ελιές .Αυτό το χειμώνα τραβάει όλα τα νερά από τα χωράφια και χάνονται , του έχουν δώσει το όνομα Γρούσπα ,πολύ παλιά λένε ότι είχαν ρίξει μια ρόκα και βγήκε στον Κούταβο στη λίμνη, στο Αργοστόλι ,άλλο ένα φαινόμενο που δεν έχει διαδοθεί ,όπως και το χορτάρι που γράφει ο Γαβρίλης στην περιοχή του .Χαιρετώ .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου γλυκιά μου και αγαπη΄τη μου καλή σου βδομάδα.
      Κι΄αυτό το μυστήριο της περιοχής σου που γράφεις δεν το γνώριζα. Όπως γράφω και του Γαβρίλη, υπάρχουν ακόμη πολλά και "σκάβω" να τα βρω και να τα παρουσιάσω.
      Ελπίζω νατα καταφέρω.
      Θα τα πουμε καλή μου, από δευτέρα.
      Φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    αυτά τα γεωλογικά μυστήρια στην Κεφαλονιά μας σίγουρα είναι
    εξηγήσιμα.Έχω πάει πολλές φορές στα περισσότερα απ αυτά που αναφέρεις,
    μοναδική στο είδος της η λίμνη Μελισσάνη με τα φαντασμαγορικά χρώματά της.
    Όσο για τα φιδάκια, απο μακρυά και μη μ αγγίξουν όσο ευλογημένα κι αν είναι.
    Για την ιδιότυπη τρέλλα μας (κουρλαμάρα), δεν υπάρχει αμφισβήτηση,
    άλλος πιό πολύ, άλλος πιό λίγο, όλοι την έχουμε.Είναι βλέπεις στο DNA μας.
    Κι ένα ανεκδοτάκι για να γελάσεις, εάν φυσικά απάντήσεις σωστά;
    "Ποιό είναι το ωραιότερο μέρος στο Αργοστόλι;" Περιμένω την σωστή απάντηση!
    Καλό σου απόγευμα, νάσαι πάντα καλά να μας ταξιδεύεις.
    Με την αγάπη μου
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρισσιάνα μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
    Φυσικά και θα έχεις επισκεφτεί τα περισσότερα από όσα αναφέρω. Και βέβαια υπάρχει η εξήγηση σε όλα. Όσο για το λημνοσπήλαιο της Μελισσάνης οπωσδήποτε είναι ένα από τα πλέον αξιοθέατα του νησιού μας.
    Να απαντήσω και στο ανεκδοτάκι σου το οποίο και γνωρίζω αλλά για να το μάθουν και οι άλλοι.
    Το ωραιότερο μέρος στο Αργοστόλι είναι η πινακίδα που γράφει "Προς Ληξούρι"
    Νάσαι καλά και καλή σου βδομάδα αγαπητή μου Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαχαχαααα. Μπράβο Ντένη μου, ότι αφορά το Ληξούρι δεν σου ξεφεύγει τίποτε!
    Καλό σου βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια καλή μου Ρισσιάνα δεν αφήνω να μου ξεφύγει τίποτα σχετικό με το Ληξούρι.
      Καλή σου μέρα.

      Διαγραφή
  13. Πολλά και ωραία , τα μυστήρια της όμορφης Κεφαλονιάς!!!!
    Η 'βαρκάδα' στην Μελισσάνη θα μου μείνει αξέχαστη!!!!!!!!!!!
    Καλό μήνα, Ντένη, κι ευχαριστώ για όλα όσα μαθαίνω κάθε φορά που σε επισκέπτομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν καλή μου Μαρι-Άννα που έκαμες και τον περίπατό σου στη Μελισσάνη.
      Αξέχαστη εμπειρια στ΄αλήθεια.
      Νάσαι καλά καλ΄μο φίλη.

      Διαγραφή