Η παραλία της Ιθάκης |
Στη συνέχεια της γνωριμίας μας με τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών μας ας περάσουμε και από την Ιθάκη, το Θιάκι όπως το λένε οι
ντόποιοι, να δούμε τι θα μας προσφέρουν οι Θιακοί, καθώς φημίζονται και αυτοί,
όπως άλλωστε όλοι οι Εφτανήσιοι, για την παραδοσιακή φιλοξενία τους.
Μικρό το νησί της Ιθάκης. Το μικρότερο, μετά από τους
Παξούς σε όλο το Εφτανησιώτικο σύμπλεγμα. Γνωστή η Ιθάκη από τα Ομηρικά χρόνια,
από τον Όμηρο, αφού λέγεται πως είναι η πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα. Έτσι έχει γίνει το νησί που πάνω σ΄αυτό ο
μύθος συναντάει την ιστορία.
Μια άποψη της Ιθάκης |
Η Ιθάκη είναι ένα ήρεμο καταπράσινο νησί. Ένα νησί που
δείχνει να απολαμβάνει σε όλες τις ώρες της μέρας τους ρυθμούς της απόλυτης
ηρεμίας και της γαλήνης. Αναμφισβήτητα είναι ένα νησί με παράδοση, ιστορία και
πολιτισμό. Ένα νησί, η ομορφιά του οποίου είναι σπάνια, αφού εναλλάσονται η
άγρια φύση με την ηρεμία του καταπράσινου τοπίου. Στα ορεινά του νησιού θα συναντήσει
ο επισκέπτης πολλά χωριά στα οποία βασιλεύει η παρἀδοση και η ηρεμία.
Φυσικά η Ιθάκη δεν διαθέτει πολλά παραδοσιακά προϊόντα
κι΄έτσι δανείζεται πολλά από την Κεφαλονιά.
Αμπελώνες στην Ιθάκη |
Στα κρασιά υπάρχει μια μεγάη ποικιλία λευκών με την
ονομασία Θειακό.
Κρασιά της Ιθάκης |
Λάδι Ιθάκης |
Αυτή είναι η τσερέπα |
Ψάρια σαβώρο |
Παραδοσιακό γλύκισμα της Ιθάκης είναι το Ροβανί.
Παρασκεύαζεται με ρύζι, μέλι, ζάχαρη και λάδι. Πρόκειται για ένα υπέροχο και
απολαυστικό γλύκισμα, που αποκλείεται να το συναντήσετε πουθενά αλλού στην
Ελλάδα παρά μόνο στην Ιθάκη. Γι΄αυτό και οι Θειακοί είναι περήφανοι για το
Ροβανί τους.
Το γλυκό ραβανί ή ροβανί |
Αυτά λοιπόν τα παραδοσιακά προϊόντα της Ιθάκης και όποιος
την επισκεφτεί ίσως ανακαλύψει και πολλά άλλα.
Φίλες και φίλοι.
Μην ξεχάσετε να περάσετε από το Καφενείο η Ελλάς.
Κάτι ενδιαφέρον σας περιμένει.
ΠΗΓΕΣ
w. greecevacationsearch.com
w. e-travelbook.gr
w. iatronet.gr
w. My Lefkada.com
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ, ΟΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ!!!! ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ!
Καλησπέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου αρέσουν όλα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στα μέρη μας φρόντισε να κάμεις ένα πέρασμα από την Ιθάκη. Στ΄αλήθεια το αξίζει.
Την αγάπη μου.
Η Εφτανησιακή γευσιγνωσία συνεχίζεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Ντένη, ειδικά το Ιθακίσιο ραβανί είναι μοναδικό.
Στ΄αλήθεια φίλε Ιχνηλάτη, αυτό το ραβανί δεν το βρίσκεις σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.
ΔιαγραφήΝάσαι καλά φίλε μου.
Mας λίγωσες Ντένη μου ειδικά αυτή την κρεμμυδόπιτα πολύ την ζήλεψα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!
Καλή σου μέρα Έλενα αγαπητή μου.
ΔιαγραφήΔιάλεξες τον πιό ωραίο μεζέ. Αυτή η πίτα είναι το κάτι άλλο.
Την αγάπη μου καλή μου.
Λυπήσου μας βρε Ντένη... Σκέψου και τη δίαιτα που μας επέβαλαν. Μας ξεσηκώνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες και χαιρετισμούς!
Καλή σου μέρα φίλε Στράτο.
ΔιαγραφήΣε τέτοιες στιγμές κάνεις πέρα τη δίαιτα, παίρνεις και ένα ποτηράκι - όχι άδειο - και το ρίχνεις λίγο έξω.
Νάσαι καλά φίλε μου.
Αχά και τι δεν μου θύμισες φίλε Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχαμε ένα χωράφι στην Πύλαρο όπου σε μια του μεριά βγάναμε Πηλό, τον ζυμώναμε όπως λες με μαλλί γίδας και πλαθαμε Τσερέπες, απ έξω βάναμε κι ένα στεφάνι από βαρέλι τυριού για να μην ανοίγει.
Το δε φαγητό της πάρα πολύ νόστιμο, όταν καπακόναμε το φαγητό της χώναμε και με χόβολη για να μην φύγει καθώλου αέρας...
Επίση το σαβόρο, ή σαβόρε τηγανίζαμε τα ψάρια καίγαμε στο λάδι λίγο σκόρδο με δενδρολίβανο και τα σβύναμε με ξύδι.
Τα βάναμε σε πήλινη κατσαρόλα και διατηρούντε μέρες πολλές, ένας πραγματικός μεζές
χαιρετώ
Γαβριήλ
Είχα ακούσει ότι και στην Κεφαλονιά φτιάχνουν τσερέπες.
ΔιαγραφήΌσο για το φαγητό της στ΄αλήθεια είναι πεντανόστιμο.
Ονομαστά τα φαγητά των νησιών μας φίλε μου.
Νάσαι καλά
Υπέροχες νοστιμιές βλέπω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Καλή βδομάδα και σε σένα αγαπητή μου Ελένη.
ΔιαγραφήΤα νησιά μας, καλή μου φίλη, φημίζονται για την υπέροχη κουζίνα τους.
Νάσαι πάντα καλά.
Καλημέρα Ντένη οι πολλές λιχουδιές που μας προσφέρεις μας φέρνουν και παιδικές αναμνήσεις. Πραγματικά το ροβανί με ξετρέλανε όντας γλυκατζού όταν ήμουν παιδί και ταξίδεψα στη γείτονα νήσο.Το σαβόρο, δεν το γνωρίζω ,γιατί τυγχάνει το χωριό μου να μην είναι παραθαλάσιο και δεν είχαμε πολλές επιλογές ψαριών . Τη τσερέπα δεν την έφτασα .Η νόνα μου μιλούσε γι' αυτήν και το φανταστικό φαγητό που έκανε ,δεν είχαμε στο σπίτι .Χαιρετώ Κάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ΄αλήθεια Κάτε μου τούτο το ραβανί, που το έχω δοκιμάσει κι΄εμένα μ΄ανοίγει την όρεξη. Πολλά τα ωραία της γειτονικής μας Ιθάκης όμως ψαρικά σαν κατεβαίνεις Αργοστόλι, Ληξούρι, μπορείς να δοκιμάζεις. Ακολουθεί το κουρλονησί μας και θα δεις πολλά.
ΔιαγραφήΤην αγάπη μου.
Θα μπορούσα να τσιμπήσω μια μπουκίτσα απ αυτό το θεϊκό -άγνωστο ροβανί,που φαίνεται να ρέει το μέλι,μπας και γλυκαθώ λιγάκι; Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, με άγνωστα στοιχεία,ως συνήθως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστούμε
Αγαπητή μου Χαρά δικό σου όλο το ραβανί μιάς και τόσο πολύ σου αρέσει. Το έχω δοκιμάσει και δηλώνω γοητευμένος.
ΔιαγραφήΝάσαι καλά.
Ντένη σου απάντησα στο μήνυμά σου, αλλά δεν ξέρω αν το πήρες. Με πολύ αγάπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔώρα μου γλυκιά μου.
ΔιαγραφήΔεν πήρα κανένα μήνυμα. Είμαστε για μια ακόμη φορά, μέσα σε δεκαπέντε μέρες θαμένοι στο χιόνι.
Θα σου γράψω αύριο.
Φιλάκια
Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήμε την γειτονική Ιθάκη σίγουρα έχουμε πολλά κοινά γιατί το σαβώρο απ ότι θυμάμαι απο την παιδική μου ηλικία το έφτιαχνε και η μάνα μου.Και μην νομίζεις κι εγώ το φτιάχνω αλλά χωρίς σταφίδα.Την επομένη θα βάλω και σταφίδα.Να κάνω και λίγη διαφήμηση ότι
κάτι ξέρω κι εγώ.Χαχαχα. Την τσερέπα ομολογώ πως δεν την ξέρω, σίγουρα θα είναι όπως την περιγράφει ο Γαβρίλης. Το ροβανί δεν το έχω δοκιμάσει, πρώτη φορά ακούω την ονομασία,άσε που χωρίς τα γυαλιά μου "ραβανί" διάβαζα και μου φαινόταν πολύ παράξενο το χρώμα του. Αν και δεν αγαπώ πολύ τα σιροπιαστά γλυκά, αυτό θα το δοκίμαζα. Σίγουρα θα είναι πεντανόστιμο.
Νάσαι πάντα καλά Ντένη μου, καλό σου βράδυ
Ρισσιάνα
Το πόσα κοινά έχουμε με την Ιθάκη, αγαπητή μου Ρισσιάνα θα το διαπιστώσεις μετά την επομένη ανάρτηση που αφορά το κουρλονησί μας. Χαίρομαι που μαγειρεύεις σαβόρο. Το λατρέυω.Όσο για το ραβανί αν ποτέ βρεθείς στο Θειάκι φρόντισε να το δοκιμάσεις και θα με θυμηθείς.
ΔιαγραφήΤην αγάπη μου καλή μου.
Οι αμπελώνες!!! 'Εχουν από τις πατημασιές μου, τον νεανικό ιδρώτα μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά, στους δίπλα στο Σελινούντα...
Ντένη μου, λιχουδιές!!!
Χαιρετισμούς,
Υιώτα
"Αστοριανή"
Χαίρομαι αγαπητή μου Υιώτα που σε βλέπω να περνάς από το φτωχικό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ΄αλήθεια υπέροχες οι Εφτανησιώτικες λιχουδιές.
Νάσαι καλ΄΄α.
Αγαπητέ μου Ντένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο... νόστιμη ανάρτηση, δεν μπορούσε να γίνει!!!
Τα υπέροχα φαγητά και γλυκά, σε συνδυασμό με τις φυσικές καλλονές της Ιθάκης, με ξεσηκώνουν :)
Σ΄ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση !
Εύχομαι γρήγορα να φύγουν τα χιόνια.
Σου στέλνω τους θερμούς χαιρετισμούς μου και την αγάπη μου, αντίδοτο στην παγωνιά :)
Στ΄αλήθεια αγαπητή μου Μάγδα τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών μας είναι απίθανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που απόλαυσες την γνωριμία με αυτά.
Όσο για την ευχή σου για τα χιόνια. σ΄ευχαριστώ αλλά αύριο περιμένουμε και άλλα.
Την αγάπη μου καλή μου φίλη και νάσαι καλά.