Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Λευκάδιος Χερν

Η ιδιόρυθμη ιστορία ενός Λευκαδίτη λογοτέχνη που έγινε ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1903, μιά μικρή νεκρική πομπή πορεύοταν προς τον ναό του Κομπουπέρα, στο Τόκυο. Προηγούντο τα βουδιστικά λάβαρα, ακολουθούσαν μικρά παιδιά που κρατούσαν κλουβιά με ζωντανά πουλιά, τα οποία θα άφηναν λεύτερα συμβολίζοντας τη φυγή της ψυχής από τα δεσμά της και στη συνέχεια τα άτομα που κουβαλούσαν το φέρετρο, οι ιερείς με τα κουδουνάκια τους και η πομπή έκλεινε με την οικογένεια του νεκρού και τους φίλους του. Μέσα στο φέρετρο ήταν ο εθνικός ποιητή της Ιαπωνίας Γιακούμο Κοϊζούμι, που δεν ήταν άλλος από τον Έλληνα λόγιο Λευκάδιο Χερν.

Στ΄αλήθεια είναι κάπως παράξενη η ιστορία του Λευκάδιου Χερν. Κι΄αξίζει να τον γνωρίσουμε.
Στην Λευκάδα γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1850. Μητέρα του ήταν η Ρόζα Κασιμάτη, κόρη ευγενούς καταγωγής με πατέρα τον Αντώνιο Κασιμάτη από τα Κύθηρα. Πατέρας του ο Ιρλανδός Κάρολος Χερν από το Δουβλίνο που υπηρετούσε σαν στρατιωτικός χειρουργός στο Βρετανικό Σώμα των Εφτανήσων.
Λόγω της εργασίας του πατέρα του ήταν δύσκολο η οικογένεια να διαβιεί μαζύ. Έτσι όταν κάποια στιγμή ο πατέρας Κάρολος Χερν βρίσκεται με μετάθεση στις Δυτικές Ινδίες, ο μικρός Λευκάδιος με την μητέρα του ταξειδεύουν στο Δουβλίνο για να ζήσουν με την οικογένεια του πατέρα του.
Όμως στο σπίτι της οικογένεια του Κάρολου Χερν τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά για τον μικρό Λευκάδιο και την μητέρα του.
Οι συνθήκες διαβίωσης με την οικογένεια του πατέρας του ήσαν πολύ άσχημες. Μετά από ένα διάστημα η μητέρα του αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα ενώ ο σύζυγός της, Κάρολος Χερν, εκμεταλεύτηκε κάποιο νομικό κενό και ακύρωσε το γάμο του αναλαμβάνοντας και την κηδεμονία των δυό παιδιών του. Ο αποχωρισμός του μικρού Λευκάδιου από την μητέρα του υπήρξε μια τραυματική εμπειρία.
Έμεινε έτσι να ζει με μιά θεία του.
Ο μικρός Λευκάδιος, στη νεαρή αυτή ηλικία, έννοιωθε κάποιο φόβο για τα φαντάσματα και η θεία του τον έκλεινε στο υπόγειο του σπιτιού πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να ξεπεράσει τις φοβίες του. Όμως αυτό αποτέλεσε για τον μικρό μια τραυματική εμπειρία που θα κουβαλούσε σε όλη του τη ζωή. Ο Λευκάδιος Χερν
Στη σχολική του ηλικία δείχνει μια ξεχωριστή αγάπη για τα γράμματα και διαβάζει πάρα πολύ. Μέσα από κάποιο βιβλίο θα ανακαλύψει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και θα ενθουσιαστεί αφάνταστα από αυτό το γεγονός. Αυτή του τη γνωριμία με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, θα την ονομάσει “δική μου αναγέννηση”
Ακολουθούν σπουδές στο κολλέγιο του Υβενό και στη συνέχεια στο κολλέγιο Σαιντ Κούθμπερτ. Εκεί, κατά τη διάρκεια ενός παιγνιδιού θα χάσει το ένα του μάτι και από τότε θα κλειστεί στον εαυτό του.
Το 1869 σε ηλικία δεκαεννέα ετών αναγκάζεται να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου για ένα χρονικό διάστημα θα αναγκαστεί να ζει κάτω από συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Αυτή την περίοδο θα γνωριστεί με τον με τον Άγγλο εκδότη Χένρυ Γουώτκιν ο οποίος θα τον βοηθήσει να εργαστεί σε κάποια εφημερίδα. Με τον ζήλο που επέδειξε στην εργασία του κάποια στιγμή θα φτάσει να είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Cincinnati Daily Enquirer. Θα βρεθεί να εργάζεται σε διάφορες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι το 1889 που βρέθηκε σαν ανταποκριτής του περιοδικού Harper’s magazine στην πόλη Γιοκοχάμα της Ιαπωνία. Εκεί παντρεύτηκε την Σετζούκο Κουϊζούμι, κόρη οικογένειας Σαμουράϊ με την οποίαν απέκτησε τέσσερα παιδιά.
Τον Δεκέμβρη του 1869 το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο του προσέφερε την έδρα της αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας όπου και εδίδαξε για αρκετά χρόνια.
Ο Λευκάδιος Χερν συνέγραψε πολλά βιβλία κυριώτερα των οποίων είναι "Εντός του κύκλου των ψυχών", "Η Χώρα των Χρυσανθέμων", "Ιαπωνικοί θρύλοι", "Ηλέκτρα", "Καϊντάν", "Κείμενα από την Ιαπωνία", "Όλεθρος και άλλα διηγήματα", "Το αγόρι που ζωγράφιζε γάτες και άλλα διηγήματα."
Από το βιβλίο του Καϊντάν ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Μασάκι Κομπαγιάσι το 1965 μετέφερε τέσσερεις ιστορίες του στο ομώνυμο φιλμ.
Ο Λευκάδιος Χερν πέθανε στην πόλη Οκούμπο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1904 όμως η ταφή του έγινε στο Τόκυο. Η προτομή του Χερν στη Λευκάδα.
Και ενώ η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Λευκάδα, τον τίμησε μόνο με την προτομή του στην κεντρική πλατεία της πόλης, η Ιαπωνία την επαίτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατό του, το 2004, τον τίμησε με έξη διεθνή συμπόσια και την έκδοση ενός ειδικού γραμματόσημου.
Το 2007 στην πόλη Γιαϊζού εγκαινιάστηκε το μουσείο Λευκάδιος Χερν.
Άγαλμά του υπάρχει στην κεντρική πλατεία του Τόκυο και το έτος 2000 εκδόθηκαν τα άπαντά του με τίτλο Reader’s Guide to Lefkadio Hearn.
Αύτος, ο Λευκάδιος Χερν, ήταν ένας μεγάλος Έλληνας από την Λευκάδα που συνάντησε την δόξα και την καταξίωση στη μακρυνή Ιαπωνία.


ΠΗΓΕΣ
El.wikipedia.org.
Τα Νέα
Rassias.gr

28 σχόλια:

  1. ...πατρίδα μου,
    ο σπόρος σου μεγαλουργεί
    εις την ξένην...
    Τα δικά σου παιδιά δεν φροντίζεις,
    το δικό σου το χώμα διψά...

    Ντένη μου,
    απλά το πιστεύω και θλίβομαι...
    Να είσαι καλά, Φίλε μας,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σημερινή σου ανάρτηση και αυτή εδώ http://filiascrafts.blogspot.com/2012/02/email.html δείχνει ξεκάθαρα γιατί μας έχουν στη μπούκα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι!
    Ενας λαός περηφανος, που πέρασε πολλά δεν κάμφθηκε ποτέ και απο κανέναν, αλλά και μόνος του έχει τη δυνατότητα να βάζει τα χεράκια του και να βγάζει τα ματάκια του!
    Θαυμάζω το Ελληνικό Πνεύμα που μεγαλουργεί εκτός Ελλάδος,
    εντός...πήζει.
    Το τζίνι σου με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ντένη ,άγνωστος σε όλους μας,αυτός ο τόσο πολυτάλαντος Λευκάδιος ,δυστυχώς η Ελλάδα, τρώει τα σημαντικά παιδιά της,μόνο στα ξένα έχουν αναγνώριση της αξίας τους,πολλά τα παραδείγματα,εως σήμερα χαιρετώ.Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκλονιστική η σημερινή σου ανάρτηση Ντένη!!!
    Υπερηφάνεια και θαυμασμό ένιωσα για τον θαυμάσιο Έλληνα!
    Δύσκολη πάντα η ζωή του, αλλά με ένα δοξασμένο τέλος!
    Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για όσα μας μαθαίνεις και είναι πολύτιμα!
    Με αγάπη και πολλούς χαιρετισμούς
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ομολογώ, Ντένη πως ο αξιόλογος αυτός Έλληνας ο Λευκάδιος Χερν, μου ήταν εντελώς άγνωστος.

    Τελικά διαπιστώνουμε, κάθε μέρα, πως κάτι δεν πάει καλά με το παρόν μας, όταν το δρόμο συνεχίζει να τον δείχνει ακόμα το παρελθόν μας…

    Με την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου Ντένη, Την ιστορία του Λευκάδιου την ήξερα, αλλά αυτό που δεν είχα δει ποτέ μου ήταν φωτογραφία του.
    Τώρα με την απεικόνιση του προσώπου του στα γραμματόσημα διερωτώμαι γιατί να το έχουν με τα μάτια χαμηλωμένα σχεδόν κλειστά;
    Μήπως επειδή έβλεπε μόνο από ένα μάτι, ή για να μην φανούν ότι δεν είναι σχιστά (ιαπωνέζικα)

    Αλλά η φιλοσοφία του Βουδισμού αυτό που γράφεις: (μικρά παιδιά που κρατούσαν κλουβιά με ζωντανά πουλιά, τα οποία θα άφηναν λεύτερα συμβολίζοντας τη φυγή της ψυχής από τα δεσμά τη)
    Είναι το κατα εμένα η ξεκούραση αυτή που όλοι μας θα συναντήσουμε σαν ένα φανταστικό Νιρβάνα.

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτές οι τόσο άγνωστες πτυχές που ανακαλούνται μέσα από τη σκόνη του πανδαμάτορα χρόνου, έχουν μια ξεχωριστή μαγεία.
    Μπράβο φίλε Ντένη, για την ανάδειξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΦΗΣΩ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από κάτω θα υπάρχει και ένας Ελληνας. Μόνο που η Ελλάδα και διώχνει και τρώει τα παιδιά της.Καλή εβδομάδα να έχεις Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Αστοριανή-Υιώτα.
    Έχεις απόλυτα δίκιο σε όσα γράφεις.
    "τα δικά σου παιδιά δεν φροντίζεις το δικό σου χώμα διψά"
    Νάσαικαλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητό μου "Τζίνι"
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.Να πω και σε σένα ότι έχεις δίκιο για όσα γράφεις. Μόνοι μας βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας. Όσο για μας, που ζούμε στα ξένα, κάνουμε ό,τι μπορούμε γι΄αυτή τη δόλια πατρίδα που την λατρεύουμε.
    Την αγάπη μου και από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτε μου καλή μου,καλημέρα σου.
    Είναι λυπηρό που μια τέτοια φυσιογνωμία των γραμμάτων είναι άγνωστη στους περισσότερους Έλληνες. Μήπως φρόντισε η πατρίδα μας να μας τον γνωρίσει;
    Την καλημέρα μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάγδα μου καλή μου.
    Σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα.
    Πρέπει στ΄αλήθεια να νοιώθουμε περήφανοι για όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους που γεννάει η πατρίδα μας.
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα φίλε Μηθυμναίε.
    Στους περισσότερους Έλληνες είναι τελείως άγνωστος ο Χερν. Δυστυχώς.
    Βλέπεις σήμερα στην πατρίδα ινδάλματα γίνονται μόνο όσοι φέρνους χρήμα στους ειδικούς.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Γαβρίλη καλημέρα.
    Από τα στοιχεία που εμελέτησα συμπέρανα ότι απεύφευγε τη φωτογράφιση λόγω του ατυχήματος που είχε με το μάτι του. Γι΄αυτό και στις λίγες φωτογραφίες του αποφεύγει να τα δείχνει.
    Η απελευθέρωση των πουλιών είναι ένα στοιχείο της νεκρώσιμης ακολουθίας των Ιαπώνων που υπάρχει ακόμη και σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε μου Ευρυτάνα.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι΄από μένα την καλημέρα μου, αγαπητή μου Μαριάνθη σε σένα, το Νίκο και τα μικρά σου
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να πω και σε σένα αγαπητή μου Σωσώ το πόσο μεγάλο δίκιο έχεις.
    Η Ελλάδα όχι μόνο τα τρώει τα παιδιά της. Τα κατασπαράζει.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταπληκτική ιστορία!!!

    Σ' ευχαριστώ Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ. ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου Evanescence.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη
    Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία του Λευκάδιου Χερν
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητοί μου φίλοι Αντώνη και Πόπη
    Ευχαριστώ που περνάτε από τα Εφτάνησα και πέρνετε αυτό που μπορώ να προσφέρω.
    Να είστε πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σπουδαία η ανάρτησή σου αγαπητέ μου
    Ντένη,ποτέ δεν είχα ακούσει γι αυτόν
    τον υπέροχο άνθρωπο. Ευτυχώς που τον τιμά η ξένη χώρα που έζησε.
    Νάσαι πάντα καλά
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγκλονιστικη η αναρτηση σου!!!!Δεν το ηξερα.
    Να εισαι παντα καλα μακρινε φιλε μου.Ευχαριστω που παντα περνας.Ειχα αργησει να περασω λογω σχολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τον Χερν. Βλέπεις την πατρίδα μας δεν την ενδιαφέρουν αυτοί αλλά ο Πάγκαλος και η παρέα του.
    Τι να κάνουμε;
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σ΄ευχαριστώ φίλε Σκρουτζάκο για την επίσκεψη.
    Άγνωστος στους πιό πολλούς ο Χερν.
    Τι να κάνουμε;
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. THE OPEN MIND OF LAFCADIO HEARN
    SYMPOSIUM 2014 DELPHI
    facebook lafcadio kassimai hearn

    ΑπάντησηΔιαγραφή