Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Κεφαλονιά. Η Άσσος



Μια υπέροχη γωνιά της Κεφαλονιάς,
που σίγουρα θα σας κερδίσει.

Ένα παλιό μικρό βενετσιάνικο ψαροχώρι ήταν η Άσσος στα παλιά χρόνια. Σήμερα είναι ένα από τα ομορφότερα και γραφικά χωριά της Κεφαλονιάς. Ένας πανέμορφος χώρος, που συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες και τουρίστες. Πραγματικά πρόκειται για μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς.
Η πλούσια βλάστηση από πεύκα και κυπαρίσσια κατηφορίζει από τους λόφους και ανταμώνει με τα βαθυγάλανα νερά του Ιονίου και συνθέτουν ένα ειδυλιακό τοπίο που μόνο η φύση θα μπορούσε να φτιάξει. Γι’ αυτό και πολύ σωστά λένε ότι η Άσσος είναι ένα δημιούργημα της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Η μαγεία του τοπίου συναρπάζει με τα μεγάλα πλατάνια, τα προσεισμικά αρχοντικά και την άγρια ομορφιά της περιοχής. Πάνω από το δρόμο και λίγο πριν κατηφορίσει για το χωριό μπορεί κανείς να απολαύσει ένα μαγευτικό θέαμα, με αποκορύφωμα την ώρα της δύσης του ήλιου. Στον ορίζοντα απλώνεται μια ποικιλία χρωμάτων και ο επισκέπτης έχει την τύχη να θαυμάσει ένα από τα πιό όμορφα ηλιοβεσιλέματα στην Ελλάδα. Η Άσσος της Κεφαλονιάς είναι ίσως το πιό όμορφο τοπίο που έχει να δείξει το νησί.
Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στην ομώνυμη χερσόνησο και περιβάλεται από κατάφυτες εκτάσεις.
Μια βόλτα στις γραφικές γειτονιές της Άσσου, με τα πέτρινα καλντερίμια, τα γραφικά σπιτάκια και τις γεμάτες λουλούδια αυλές δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει την υπέροχη ομορφιά της περιοχής και να γνωρίσει τους θαυμάσιους Κεφαλονίτες, που είναι άνθρωποι εγκάρδιοι, φιλόξενοι και πιστοί στις παραδόσεις τους.
Η Άσσος πλαισιώνεται από αρκετές πανέμορφες παραλίες που προσφέρονται για ένα απολαυστικό μπάνιο. Και εκτός από αυτές λίγο πιό πέρα βρίσκεται η ονομαστή παραλία του Μύρτου, που έχει χαρακτηριστεί ως μιά από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης.
Η Άσσος ανήκει στο Δήμο Ερίσου. Με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε και έχει διατηρήσει την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική.
Το χωριό βρέθηκε μέσα στη δόξα στα χρόνια της ενετοκρατίας όταν αποτέλεσε πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος της Κεφαλονιάς. Και μάλιστα του είχε παραχωρηθεί το προνόμιο της έδρας του Β! Ενετού Προβλεπτή του νησιού.
Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του οικισμού της Άσσου είναι αναμφισβήτητα το παλιό βενετσιάνικο Κάστρο. Το Κάστρο που ξεχωρίζει από ψηλά και συναρπάζει με την επιβλητικότητά του.
Το 1585 αποφασίζεται να γίνει η κατασκεύη του Κάστρου, όταν η Πρεσβεία της κοινότητας της Κεφαλονιάς ζητάει από την Ενετική Γερουσία την κατασκεύη του με σκοπό να καταφεύγει σε αυτό ο πληθυσμός σε περίπτωση πολέμου ή επίθεσης των πειρατών.
Η υλοποίηση του σχεδίου όμως θα καθυστερήσει για οκτώ περίπου χρόνια και θα αρχίσει το 1593 από τον Ενετό Προβλεπτή της Κρήτης Ιωάννη Μοτσενίγο. Οι Ενετοί πήραν όλα τα μέτρα ώστε η κατασκεύη του έργου να πραγματοποιηθεί με ταχύ ρυθμό. Κατασκευάζονται τείχη, αναχώματα, αποθήκες τροφίμων και πυρομαχικών και διευρύνονται οι στέρνες αποθήκευσης νερού.
Για εκατό περίπου χρόνια το Κάστρο της Άσσου θα είναι ένα αξιόλογο αμυντικό οχύρωμα για το νησί. Όταν όμως το 1689 οι Ενετοί ανακτούν την κυριαρχία της Λευκάδας το Κάστρο θα χάσει την δυναμική του αποστολή.
Το Κάστρο, χτισμένο σε απομονωμένη περιοχή και αρκετά ψηλά χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα σαν αγροτικές φυλακές . Από το ύψος του Κάστρου η θέα είναι μαζευτική προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως από εκεί ψηλά πιό μαγευτικό είναι το μαγικό ηλιοβασίλεμα που μπορεί να απολάυσει κανείς.
Η Άσσος είναι μία ακόμη από τις τόσες πολλές όμορφιές που διαθέτει η Κεφαλονιά, η περιοχή του Ιονίου αλλά και όλα τα νησιά τούτης της θάλασσας

37 σχόλια:

  1. Καλημέρα φίλε Ντένη,
    Σήμερα Κυριακή πρωί, είδα το κείμενό σου για την Άσσο, είναι κοντά με την Πύλαρο, Έρισσο και Πύλαρο συνορεύουν. Τα παλιά τα χρόνια στα δυο αυτά μέρη υπήρχε ένας μεγάλος συναγωνισμός στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
    Η Άσσος με τον Εφοπλιστη Γιανουλάτο, είχε το επιβατηκό βαπόρι ΑΣΣΟΣ, Η Πύλαρος με τον Εφοπλιστή Αθανασούλη, είχε το επιβατικό Βαπόρι ΠΥΛΑΡΟΣ. και τα δυο έκαναν τα ίδια ταξίδια, ο ανταγωνισμός ήταν τέτοιος ώστε είχαν βγάλει και το ρητό (Όλοι με την ΠΥΛΑΡΟ κι ένα πιάτο Μακαρόνια) Εν τέλει το Ασσος Εμβόλισε το Πυλαρος,1899- 1914
    Ταξιδευοντας τώρα τα τελευταία χρόνια για την Ασσο από την Πύλαρο, υπάρχουν κάτι κλειστές κατηφορικές στροφές του δρόμου, όπου εκεί απάνω σου κόβεται το αίμα. Πηγαίναμε να δούμε ένα παιδί ενός φίλου όπου δούλευε γκαρσόνι κάτω από τον Πλάτανο. Πάνω στη στροφή και σε μεγάλο ύψωμα σταματά το αυτοκίνητο ο φίλος και μου λέει ζαλίζομαι δεν μπορώ άλλο.
    Φίλε Οδήγησα μέχρι κατω τα γόνατά μου όμως είχαν ένα μερμύγκιασμα...
    Τέλος καλό, όλα καλά.

    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμη Ντένη μου μιά όμορφη ανάρτηση.Πράγματι είναι ενα πολύ γραφικό χωριό η Άσσος και το κάστρο ακόμη καλύτερο και πολύ μεγάλο .Η περιήγηση του είναι πολύ ενδιαφέρουσα και γραφική.Όμως συμφωνώ με το φίλο Γαβρίλη ,μέχρι να κατέβεις ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος .Ενας φίλος είχε πεί προτού ο δρόμος ασφαλτοστρωθεί και ανοικτεί περισσότερο,όπως είναι σήμερα ,ότι πρέπει πρώτα τα εξομολογηθείς και να κοινωνίσεις κι έπειτα να κατεβείς στην Άσσο. Η θεά από ψηλά είναι μαγευτική εμπρός σου απλώνεται το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και στα πόδια σου η Άσσος και το κάστρο,την καλημερα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά πολύ όμορφο και γραφικό μέρος η Άσσος.Πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες, ειδικά η πρώτη με τα πρασινιγάλανα νερά και η τελευταία με την πανοραμική άποψη της Άσσου.Τελευταίες άφησα τις πληροφορίες για τον τόπο και την ιστορία του , που όπως πάντα είναι κατατοπιστικές και ενδιαφέρουσες.να έχεις μια καλή εβδομάδα Ντένη. Χαιρετίσματα από έναν παγωμένο Πειραιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω, τι έκπληξη αγαπητέ μου Ντένη,
    ν ανηφορίσεις προς τα βόρεια και
    μάλιστα στην Έρισσο. Η Άσσος
    γειτονεύει με το χωριό μου και είναι ένα απο τα ωραιότερα και ρομαντικότερα χωριά της Ερίσσου.
    Έχω πάει πάρα πολλές φορές.
    Ο απότομος και με πολλές στροφές
    δρόμος που οδηγεί στον παραλιακό
    του χωριού δεν με τρομάζει
    τόσο, όσο ο δρόμος που οδηγεί στο
    φρούριο. Πρίν 5 χρόνια τόλμησα
    με οδηγό τον άνδρα της αδελφής
    μου, ριψοκίνδυνο άνθρωπο, έριχνε και καμμιά βλαστήμια σαν Κεφαλλονίτης που είναι, να ανέβω
    στο φρούριο. Σ όλη την διαδρομή
    σταυροκοπιόμουνα η μύτη μου είχε
    κολλήσει στο μπροστινό κάθισμα για να μην κοιτάω απ το παράθυρο.
    Η αδελφή μου μου έλεγε τι
    φοβιτσιάρα που έγινα, ο άνδρα της
    είναι καλός οδηγός,
    το αυτοκίνητο λαχάνιαζε, έσβυνε
    η μηχανή όταν πέφταμε σε λακούβες,
    μαρτύρισα. Όμως η θέα κι αυτό το
    πανόραμα ήταν η αμοιβή για την
    κούρασή μου και το καρδιοκτύπι.
    Απερίγραπτη ομορφιά κι ένα ξεχωριστό ηλιοβασίλεμα.
    Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, η πλατεία
    του χωριού ονομάζεται "Πλατεία
    Παρισσίων" προς τιμήν των Γάλλων,
    οι οποίοι βοήθησαν οικονομικά
    για την ανοικοδόμηση μετά τους
    σεισμούς του 53.
    Νάσαι πάντα καλά και σ ευχαριστώ
    που δεν ξέχασες την Έρισσο.
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλή Εβδομάδα!!!!!!!!!

    Μου θύμισες ανηφόρες-κατηφόρες κατακαλόκαιρο για τους Δελφούς!
    κι εκεί να δεις τρεμούλες...
    Οι φωτογραφίες;
    γραφικές, πανέμορφες...
    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
    Σ΄ευχαριστώ για το τόσο κατατοπιστικό σχόλιό σου.
    Την ιστορία με τα δύο πλοία ΑΣΣΟ και ΠΥΛΑΡΟ την γνωρίζω και μάλιστα συγκεντρώνω υλικό και φωτογραφίες και σύντομα θα γίνει ανάρτηση.
    Η παρέα και τα ....αμυγδαλωτά
    σήμερα σε αναζητούσαν.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Κάτε μου καλή μου
    Νάσαι καλά που περνάς από το σπιτικό μου.
    Γνωστά τα όσα γράφεις αναφορικά με τον δρόμο αλλά τελευταία κάπως έγινε πιό εύκολο το κατέβασμα.
    Πάντως το θέαμα και μόνο και ένας περίπατος στα στενά του νησιού αξίζουν αυτή τη θυσία.
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Σωσώ, καλή μου φίλη.
    Χαίρομαι που σε βλέπω στα Εφτάνησα.
    Στ΄αλήθεια η Άσσος είναι μια σκέτη ομορφιά. Έχω και άλλες φωτογραφίες για μια άλλη φορά. Είναι ένας οικισμός με μια μεγάλη ιστορία.
    Να σου πω καλή μου κι΄εγώ χαιρετισμούς από την Νέα Υόρκη που είμαστε κάτω από το 0 και προχωράμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πριν μερικά χρόνια βρέθηκα στην πανέμορφη Άσσο.
    Εκπληκτικό μέρος με όμορφη θάλασσα!!!
    Τί μου θύμησες:)))

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Aγαπητή μου Ρισσιάνα
    Βλέπω ότι σου άρεσε η ανάρτηση για την Άσσο και σου ξύπνησε αναμνήσεις. Όσο για το επικίνδυνο του δρόμου είναι φοβερό βέβαια αλλά σε αποζημιώνει το θέαμα που αντικρύζεις. Από την Έρισσο θα ξαναπεράσω γιατί έχουμε κι΄άλλα να πούμε και να αναφερθούμε και στην γειτόνισσά σου την Αλέκα μας.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υιώτα μου καλή μου καλησπέρα.
    Οι στροφές του δρόμου των Δελφών, τις οποίες έχω περάσει αρκετές φορές, είναι παιγνιδάκι μπροστά στις στροφές της Άσσου. Αλλά αξίζει τον κόπο για το θέαμα που θα αντικρύσεις.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Thalassenia μου καλή μου
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι που έχεις περάσει από την Άσσο και οπωσδήποτε θα έχεις καλές θύμησες.
    Θα περάσω από το μπλογκ σου
    Νάσαι καλά φίλη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι αφού απέφυγα το 13 που ως ημερομηνία μου βγήκε ξυνή,ερχομαι παγωμένη μεν(άμαθη δε) να καταθέσω τη ΛΑΤΡΕΙΑ μου, και το θαυμασμό μου σ αυτό το φυσικό θαύμα!
    Την Ασσο!
    Δε θυμάμαι το κατέβασμα (ειλικρινά καθόλου)αλλά θυμάμαι αυτή την ατέλειωτη ομορφιά που κράτησα μέσα μου ρεμβάζοντας επι ώρες απέναντι καθήμενη στη πλευρά του Κάστρου της.
    Μην μου μιλάτε όνειρο ζω!!!Αυτό ακριβώς.
    Κι ονειρεύομαι κάποια στιγμή να την ξαναεπισκεφθώ.Φέτος δυστυχώς δεν προλάβαμε παρότι προτάθηκε αλλά στο τέλος του καλοκαιριού απεφάνθησαν οι τοπικοί εφοπλιστές οτι το μεταξύ μας δρομολόγιο ήταν παράνομο και το έκοψαν.Απο χρονιά όμως...ΕΓΩ ΘΑ ΠΑΩ!
    Ευχαριστώ για το ωραίο ταξίδι των αισθήσεων και των παραισθήσεων Ευπατρίδη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Οι πανέμορφες φωτογραφίες -καταπληκτικές- κι όλα όσα εξυμνείς εσύ δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό μέρος από αυτά που διαθέτει, όπως λες η περιοχή του Ιονίου.

    Χαθήκαμε λίγο, αλλά εδώ είμαστε παρόντες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση!
    Δεν είχα ξανακούσει για τούτη την πανέμορφη γωνιά που συναντιέται η εξαιρετική ομορφιά με τη ζωντανη ιστορία. Δεδομένου ότι έχω μια αδυναμία στα κάστρα, απόλαυσα τις εικόνες και τις περιγραφές. Καλό σου βράδυ Ντένη και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΠΩΣ Η ΑΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ...ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ. ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ. ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑ. ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ήθελα να συμπληρώσω, Ντένη, πως στα απέναντι παράλια της Μικρασίας έχουμε κι εμείς μια Άσσο. Και λέω εμείς γιατί ήταν αποικία της αρχαίας Μήθυμνας και από τους ιστοριογράφους αναφέρεται και σαν «Μηθυμναίων Κτίσμα».

    Αυτά για την ιστορία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετική η παρουσίαση της Άσσου της Κεφαλλονιάς. Πραγματικά το νησί μας έχει απίστευτη ομορφιά και ποικιλία!
    Το βραδάκι στα μαγαζάκια δίπλα στην θάλασσα, στην ησυχία με καλή παρέα και ρομπόλα κεφαλλονίτικη!
    Να΄σαι καλά κ.Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χαρά μου καλή μου.
    Χαίρομαι που έχεις γνωρίσει την Άσσο κα σου άρεσε τόσο πολύ.
    Στ΄αλήθεια είναι ένα ονειρεμένο μέρος. Χάρμα ομορφιάς. Και μάλιστα από το ύψος του Κάστρου είναι ακόμη πιό όμορφο.
    Προγραμμάτισε άλλο ένα ταξίδι για Κεφαλονιά
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Στράτο
    Ομολογουμένως πρόκειται για ένα από τα πιό όμορφα σημεία της Κεφαλονιάς αλλά και των Εφτανήσων.
    Άντε να δω πότε θα αποφασίσεις ένα ταξίδι.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα αγαπητή μου Ρεγγίνα
    Να αποφασίσεις μια επίσκεψη στην Κεφαλονιά. Και αφού σου αρέσουν τα Κάστρα εκεί θα γνωρίσεις αρκετά.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χαίρομαι αγαπητή μου Μαριάνθη που σου αρέσει κι΄εσένα η Άσσος
    Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπείο που αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθεί κανείς λίγο με τον δύσκολο δρόμο αλλά θα αποζημειωθεί.
    Την καλησπέρα μου και την αγάπη μου στο Νίκο και τα μικρά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλε Στράτο.
    Σ΄ευχαριστώ για την πληροφορία. Να σου πω ότι την¨΄υπαρξη Άσσου στα παράλια της Μ. Ασίας δεν το γνώριζα και ούτε ποτέ έτυχε να ακούσω.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα πάτερ μου
    Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση για την Άσσο μας.
    Να κανονίσουμε να συναντηθούμε εκεί για λίγη ρομπόλα; Τι λες; Γίνεται;
    Νάσαι καλά πάτερ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τι ομορφιά είναι αυτή !!! την Καλημέρα μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Effie καλή σου μέρα
    Τα Εφτάνησα έχουν πολλές ομορφιές.
    Και ποιά να πρωτοθαυμάσεις.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ήρθα! Έφερα σπανακοπρασόπιτα και 2 καπ κέικς για να μη μου παραπονιέστε!
    Τι ωραία που ήταν η (εγώ έλεγα ο) Άσσος όταν είχα πάει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η Άσσος είναι από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Εκτός από τη φαντασμαγορική θέα που απολαμβάνεις καθώς κατηφορίζεις από ψηλά, άναυδο σε αφήνει και το μικρό γραφικό λιμανάκι. Εκείνο πάντως που ποτέ δεν θα ξεχάσω είναι τα παλιά παραδοσιακά σπίτια που διασώθηκαν, έστω κι έτσι, από τους σεισμούς. Πολύ ωραίο αφιέρωμα, συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΓΥΡΙΖΕΙΣ 29 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. ΤΟ 1983 ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΑ ΔΙΒΑΡΑΤΑ. ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΣΟ, Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ. ΘΥΜΑΜΑΙ ΟΤΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ. ΤΟ 2002 ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΣΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ. ΦΑΓΑΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟ ΨΑΡΙ, ΗΠΙΑΜΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΑΜΕ ΕΝΑ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΑΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ!!!
    Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΑΞΙΔΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ντένη μου, αληθινές ζωγραφιές είναι οι φωτογραφίες σου!!!
    Ευχαριστώ για την ξενάγηση!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Kική μου καλή μου φίλη
    Σ΄ευχαριστώ για τα νοστιμώτατα δωράκια σου.Πάντως αν βρεθώ στη Ζάκυνθο την σπανακόπιττα θα την φτιάξεις.
    Το λάθος με την Άσσο το κάνουν πάρα πολλοί. Την μπερδεύουν με την τράπουλα
    Νάσι καλά Κική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φίλε μου Ιχνηλάτη καλησπέρα.
    Όπως τα γράφεις μάλλον έχεις επισκεφτεί την Άσσο. Και φυσικά η ομορφιά της σε αποζημίωσε για τον κόπο σου. Τα σπιτάκια της είναι καταπληκτικά
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπέρα Μάγδα μου καλή μου.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος στην Άσσο. Μιλάμε για μεγάλη ομορφιά.
    Με τον μπλόγκερ σου εχω πάλι προβλήματα. Θα τα ξεπεράσω.
    Επίσης η πρόσκλησή σου για το Facebook θα μείνει αναπάντητη. Ουδεμία σχέση. Το όνομά μου το έβαλε η κόρη μου χωρίς να με ρωτήση.
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Kαλησπέρα φίλε Αντώνη.
    Χαίρομαι που έσεις τέτοιες όνμορφες αναμήσεις από την Άσσο.
    Τα νησιά μας φίλε μου είναι όνειρο ομορφιάς. Ήπιες και την ρομπόλα. Κρασί υπέροχο.
    Νάσαι καλλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ωραίο άρθρο αλλά μια φωτό είναι από την ανατολική πύλη της αρχαίας Τίρυνθας στο Άργος.
    Χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αν προσέξετε στην φωτό 5 της κύριας πύλης του κάστρου της Άσσου υπάρχουν στους τοίχους αριστερά – δεξιά θεμέλια από ογκώδεις πέτρες συμπληρωμένες από μικρότερες ψηλότερα.
    Αυτό αλλά και από μαρτυρίες ταξιδευτών του 1512 φανερώνει αρχαίο Ελληνικό τείχος που κανείς δεν έχει ψάξει ποτέ.
    Υπάρχει η άποψη ότι έχει σχέση με την Ομηρική Ιθάκη.

    Γειά σας να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή