Μοναδικό αξιοθέατο φυσικής ομορφιάς, το βουνό της Κεφαλονιάς.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού της Κεφαλονιάς απλώνει τον ορεινό όγκο της η οροσειρά του Αίνου, του μεγαλύτερου βουνού των Ιονίων νήσων. Βουνό ιστορικό αλλά και ιερό έχει χαρακτηριστεί ο Αίνος αφού έχει αναφορές σε μύθους, θρησκευτικά και ιστορικά γεγονότα αλλά και στην πολιτική και οικονομική εξέληξη του νησιού.
H υψηλότερη κορφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, σε ύψος 1628 μέτρων.Η μυθολογία, αλλά και ο Ησίοδος αναφέρουν ότι στην κορφή αυτή υπήρχε θυσιαστήριο αφιερωμένο στον Δία, όπου λατρευόταν με το όνομα Αινήσιος.
Στο ιερό του Αινήσιου Δία κάνει αναφορά και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος και από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ιερό αυτό ήταν από τα παλαιότερα και αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο με πανελλήνια ακτινοβολία. Ακόμα ο Αίνος είναι συνδεδεμένος με την Αργοναυτική εκστρατεία και τον μύθο των Αρπυιών.
H υψηλότερη κορφή του Αίνου είναι ο Μέγας Σωρός, σε ύψος 1628 μέτρων.Η μυθολογία, αλλά και ο Ησίοδος αναφέρουν ότι στην κορφή αυτή υπήρχε θυσιαστήριο αφιερωμένο στον Δία, όπου λατρευόταν με το όνομα Αινήσιος.
Στο ιερό του Αινήσιου Δία κάνει αναφορά και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος και από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ιερό αυτό ήταν από τα παλαιότερα και αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο με πανελλήνια ακτινοβολία. Ακόμα ο Αίνος είναι συνδεδεμένος με την Αργοναυτική εκστρατεία και τον μύθο των Αρπυιών.
Στην αρχαιότητα ο Αίνος αποτελούσε και σημάδι ναυσυπλοϊας για τα ποντοπόρα πλοία καθώς οι ναυτικοί που ταξείδευαν από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τη Δύση έβλεπαν τις κορφές του να αναδύονται στη μέση του πελάγους.
Άλλες χαμηλώτερες κορφές του Αίνου είναι ο Άγιος Ελευθέριος, όπου σε αυτή την κορφή υπήρχε παλαιότερα και το "ξυλόσπιτο" για τους φυματικούς, η Αγία Δυνατή προς την Πύλαρο, ο Σταυρός, ο Κρουκουμπιάς, ο Βούνος, και η Βίγλα .
Από το ύψος των 800 μέτρων και άνω αρχίζουν τα δάση της Κεφαληνιακής ελάτης. Ένα είδος έλατου που είναι το μοναδικό σε όλον τον κόσμο. Το ξύλο από το έλατο αυτό χρησιμοποιούσαν για την ναυπήγηση πολεμικών πλοίων. Μάλιστα οι Ενετοί οι οποίοι είχαν ονομάσει τον Αίνο Monte Nero (Μαύρο Βουνό) στα 1501 είχαν ιδρύσει στα Ομαλά έναν οικισμό από 200 υλοτόμους και μαραγκούς για την κατασκεύη πλοίων.
Φυσικά από το ιστορικό βουνό δεν έλειψαν και οι επισκέψεις της φωτιάς. Λίγο πριν από το 1600 από μεγάλη πυρκαγιά καταστράφηκαν σχεδόν τα μισά δάση, ενώ η καταστροφική φωτιά του 1797 που έκαιγε για τρεις εβδομάδες, δεν άφησε τίποτα.
Όμως ακόμη μέχρι των ημερών μας ο Αίνος δεν έπαψε να δέχεται τις καταστροφικές επισκέψεις της φωτιάς.
Η ανάβαση στο πανέμορφο βουνό είναι μια εμπειρία αφού ο Αίνος αποτελεί μια μικρή ιστορία για το νησί της Κεφαλονιάς. Είναι πολλά τα σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει κανείς αφου όλες γύρω οι ρίζες του βουνού καλύπτωνται από ένα πλήθος παραδοσιακά χωριουδάκια και οικισμούς μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής. Με τον Αίνο έχουν ταυτίσει και την παρουσία τους τα άγρια άλογα που υπάρχουν εκεί. Tα άγρια άλογα του Αίνου, τα πολύ γνωστά και πανέμορφα αυτά αγριάλογα, θα τα συναντήσει κανείς από το ύψος των 1.000 μέτρων και πάνω. Και τούτο διότι εκεί πάνω υπάρχει η μιά και μοναδική πηγή νερού πάνω στο βουνό. Στο ύψος των 1300 μέτρων υπάρχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και η μοναδική πηγή νερού και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τα άγρια άλογα του Αίνου συνήθως συναντώνται γύρω από το μοναστήρι και την πηγή. Η περιοχή στο σημείο αυτό παρουσιάζει μιαν άγρια όψη και είναι γεμάτη απόκρημνους βράχους και χαράδρες. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτών των αλόγων. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα άλογα αυτά είναι απόγονοι ήμερων αλόγων που αφέθηκαν ελεύθερα την περίοδο του μεσοπολέμου. Είναι άλογα που προέρχονται από την φυλή των αλόγων της Πίνδου κι’ έχουν προσαρμοστεί να ζουν σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες και αποφεύγουν την ανθρώπινη παρουσία . Η ανάγκη της προσαρμογής τους σ΄αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλον τους έδωσε τις προϋποθέσεις να δημιουργήσουν μια φυλή καθαρά αγρίων αλόγων.Φυσικά από το ιστορικό βουνό δεν έλειψαν και οι επισκέψεις της φωτιάς. Λίγο πριν από το 1600 από μεγάλη πυρκαγιά καταστράφηκαν σχεδόν τα μισά δάση, ενώ η καταστροφική φωτιά του 1797 που έκαιγε για τρεις εβδομάδες, δεν άφησε τίποτα.
Όμως ακόμη μέχρι των ημερών μας ο Αίνος δεν έπαψε να δέχεται τις καταστροφικές επισκέψεις της φωτιάς.
Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το μικρό ανάστημα, τα δυνατά πόδια, το λεπτό κεφάλι και η μεγάλη αντοχή. Πρόκειται για ένα υπέροχο είδος ζώων και στο νησί θεωρούνται τυχεροί όσοι κατορθώνουν να τα δουν να καλπάζουν.
Το 1962 ο Αίνος ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Προστατεύεται από το νόμο αλλά θα πρέπει και οι άνθρωποι από μόνοι τους να μάθουν να τον προστατεύουν. Διότι είναι ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς και είναι μιά μαγεία φυσικής ομορφιάς.
Πηγές :
Kefalonitis.gr
Ainos.gr
Kefalonizw.gr
Καλημέρα Ντένη πολύ όμορφη η ανάρτηση και οι φωτογραφίες των αλόγων .Εγώ είχα τη τύχη να γνωρίσω ένα τέτοιο άλογο.Όταν ήμουν παιδί κάποιος γείτονας έφερε στο χωριό ένα πανέμορφο γρίζο,κάποιοι τα έπιαναν και τα πουλούσαν,τότε υπήρχαν πολλά .Τώρα ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός γύρω στα δέκα με δεκαπέντε γιατί οι βοσκοί ρίχνουν δηλητήριο στην πηγή για να τα εξολοθρεύσουν επειδή τρώνε τη βοσκή και λείπει για τα γίδια και τα πρόβατα τους.Η προσπάθεια την οποία κατέβαλαν για να το δαμάσουν δεν περιγράφεται καθώς και η ταλαιπωρία του αλόγου,τίποτε δεν κατάφεραν και το έστειλλαν πάλι στο βουνό.Θέλω να συμπληρώσω ότι η σημερινή κορυφή Αγία Δυνατή, εως και το περασμένο αιώνα ονομάζετο Βαία από το όνομα ενός συντρόφου του Οδυσσέα του Βαίου όπως και η πόλη Βαίαι στην περιοχή της Καμπανίας στην Κάτω Ιταλία .Με αγάπη Κάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά ο Αϊνος είναι μνημείο Φυσικής ομορφιάς και για την ελάτη του και για τα άγρια άλογα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα που δεν μπορείς να τα δεις απο κοντά αυτά τα περήφανα ζώα,αλλά απο το σχόλιο της Κάτε (και την πιστεύω απόλυτα) βλέπω οτι μπορέι να μην μπορέι να τα πλησιάσει μπορέι όμως να τ αφανίσει.Κρίμα,ειλικρινά κρίμα
Αυτή η ανευθυνότητα και ο ατομικισμός μας κατέτρεψαν και καταστρέφουν καθημερινά ο,τι ωραίο έχει απομεινει.
Ας συνειδητοποιήσουν την μοναδικοτητα κι ας το προστατεύσουν.Εγω πονώ κάθε καλοκαίρι που βλέπω το Βουνό να καίγεται,το κάθε βουνό,γιατί σκέφτομαι τις ζωές που καταστρέφονται.
Τέλος πάντωνας ελπίσουμε οτι κάποτε θα καταλάβουμε την αξία της κληρονομιάς μας και θα την προστατεύσουμε αντί να την καταστρέφουμε.
Την αγαπη μου στη μακρυνή Ν.Υ και ευχαριστώ γαι την ευχαρίστηση που μου χαρίζεις!
Αγαπητέ μου Ντένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφες οι φωτογραφίες σου από το υπέροχο βουνό και τα υπερήφανα ελεύθερα άγρια άλογα!!!
Μην στενοχωριέσαι αν δεν είναι εύκολο τεχνικά, να με επισκεφθείς.
Σου εύχομαι μια θαυμάσια Κυριακή!
Με αγάπη
Μάγδα
Γεια σου φίλε Ντένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι κατόρθωσες και μας νοστάλγισες με την ιστορία του ΑΙΝΟΥ.
Το χωριό μου Μαρκάτα είναι χτισμένο στους πρόποδες της Αγίας Δυνατής (Βουνό)αν θυμάμαι καλά 400 μέτρα υψόμετρο,ή λιγότερο.
Στην κατοχή υπήρχαν πολλά άγρια άλογα σε αυτό το βουνό και στην τοποθεσία Φάλαρη.
Οι κάτοικοι έπιαναν πολλά και τα έφερναν στο χωριό για να τα ημερώσουν, τα έκλειναν σε ένα λιοστάσι, τα καθάριζαν και μετά τους πέρναγαν τα λεγόμενα Φυσεκλίκια τους έδεναν τα πόδια με τιράντες ώστε να κάνουν μικρά βήματα, τους έβαναν χαλινό και τα έφερναν σε μια τοποθεσία που λέγετε Αυλάκι.
Εκεί τα περίμεναν καβαλάρηδες αναβάτες, αυτά λυσαζαν αλλά δεν μπορούσαν να κλωτσίσουν.
Αυτή η σκηνή επαναλαμβανώταν τακτικά.
Εμείς παιδιά τρέχαμε ανεβαίναμε στη λιθιές και παρακολουθούσαμε.
Όμως δεν ξέρω αν τα άλογα αυτά ανήκαν σε κάποιον, ή αν ήταν ελεύθερα.
Τώρα που ήμουν στην Κεφαλονιά ρώτησα που βρέθηκαν τα άγρια άλογα στον ΑΙΝΟ. Μου απάντησαν ότι ήταν τα άλογα που έφυγαν οι νοικοκυραίοι τους την εποχή των σεισμών, αυτά ελέυθερα πήραν τα βουνά με τον καιρό αγρίεψαν...
χαιρετώ
Γαβριήλ
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΣΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΚΕΙ. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτε μου καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη το παρών και νάσαι καλά
Εκτιμώ τις παρατηρήσεις σου αλλά καιτα όσα συμπληρώνεις.
Για τα άλογα έχω πληροφορηθεί κι΄εγώ την μείωσή του. Δυστυχώς κανείς από τους υπευθύνους δεν νοιάζεται
Είναι κρίμα.Δεν γνωρίζω κανέναν άλλο λαό να καταστρέφει τόσα άγρια και τόσο εγκληματικά την πατρίδα του
Νάσαι καλά Κάτε μου και θα τα πούμε.
Αγαπητή μου Χαρά
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Οι επισημάνσεις σου εύχομαι να φτάσουν στ΄αυτιά κάποιων υπευθύνων. Δεν γνωρίζω αν στην Ελλάδα υπάρχει αυτό το είδος των ανθρώπων. Η καταστροφή της φύσης στην Ελλάδα είναι ένα τρομερό έγκλημα που δεν θα το βρεις σε κανένα άλλο λαό.
Σ΄ευχαριστώ για την αγάπη που μου στέλνεις στην ξενητιά μου και χαίρομαι που μπορώ κι΄εγω να σου χαρίζω λίγη ευχαρίστηση
Νάσαι πάντα καλά
Μάγδα μου καλή μου φίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίαση του Αίνου και των αλόγων. Ας τα θαυμάσουμε τώρα γιατί ο παράγων "άνθρωπος" κάνει ό,τι μπορεί για να τα εξαφανήσει όλα.
Θα προσπαθήσω και πάλι μήπως μου επιτραπεί να αφήσω ένα σχόλιο στα τόσα ωραία ταξίδια που μας χαρίζεις.
Νάσαι καλά καλή μου
ΠΩ...ΠΩΩ..ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ!!!ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ!!!ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ!!!ΚΡΙΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήπανέμορφες φωτογραφίες, ο Αίνος
σ όλο του το μεγαλείο. Για τα
μοναδικά στον κόσμο έλατα είχα
διαβάσει, για τα άγρια άλογα όχι.
Χαίρομαι που μαθαίνω κάτι καινούργιο.Δεν έχω πάει, ο δρόμος μου δεν μ εφερε προς τα εκεί. Ίσως γιατί είμαι χορτάτη από τα εδώ βουνά κι όταν κατεβαίνω στην Ελλάδα αναζητώ πάντα ακρογιαλιές.
Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
Ρισσιάνα
Εγώ φαντάζομαι τα καλοκαίρια το φίλο μας τον Γαβριήλ καβάλα σ' ένα τέτοιο άγριο άλογο να τρέχει στις πλαγές του Αίνου και ν' αγναντεύει από εκεί τα πλοία των πελάγων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά, Ντένη, με τα νοερά μα τόσο ζωντανά ταξίδια που μας χαρίζεις κάθε τόσο.
Καλή εβδομάδα!
Αγαπητέ μου Γαβρίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα καλά και αξιοπρόσεχτα όσα γράφεις σχετικά με τα άλογα. Όμως σήμερα το πρωί με πήρε η Κάτε τηλέφωνο και μου είπε ότι αυτά τα άλογα που έφερναν τότε στο χωριό σου δεν ήταν από τα άλογα του Αίνου. Και το πιστεύω διότι η Κάτε έχει πολλά αξιόλογα στοιχεία για όλα αυτά. Πέρα όμως από όλα αυτά το ότι κάποιοι σκοτώνουν αυτά τα άλογα είναι έγκλημα μεγάλο.
Νάσαι καλά φίλε μου
Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που μιά ακόμη ανάρτηση σου άρεσε. Εδώ πάντα για ταξίδια στα Εφτάνησα
Την αγάπη μου σε σένα, τον Νίκο και τα μικρά σου
Καλημέρα Κατερίνα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά αυτά τα άλογα στο βουνό του Αίνου είναι ένα σημαντικό τουριστικό στοιχείο της Κεφαλονιάς. Όμως κάνουμε ό,τι μπορούμε να τα εξαφανίσουμε. Έχεις πολύ δίκιο ότι καταστρέφουμε την πανέμορφη πατρίδα μας.
Νάσαι καλά καλή μου.
Αγαπητή μου Ρισσιάνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατ΄αρχάς να σε καλοσορίσω μετά την απουσία σου.
Αξίζει τον κόπο μια ανάβαση στον Αίνο. Εμπειρία πολύ μεγάλη. Απορώ πως δεν γνώριζες για τα άλογα.
Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση
Νάσαι καλά
Φίλε Στράτο καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως μου είπε ο Γαβρίλης, αποφεύγει τα άλογα αν και ξέρω ότι είναι λάτρης της ιππασίας. Άλλωστε αυτό φαίνεται από όλα όσα γράφει στην ιστοσελίδα του.
Χαίρομαι που απολαμβάνεις τα Εφτανησιώτικα ταξίδια.
Νάσαι καλά φίλε μου.
ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ....ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου Ντένη σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή σου την ανάρτηση. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα προσωπικά με ταξίδψες.
Εντυπωσιάστηκα με τα άγρια άλογα, που είναι και το αγαπημένο μου ζώο.
Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα
Τον Αίνο τον βλέπω καθημερινά από το σπίτι μου, αλλά δεν ήξερα ότι έχει άγρια άλογα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου γλυκιά μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
Νάσαι πάντα καλά
Ροδούλα μου καλή μου καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Πραγματικά αυτά τα άλογα παρουσιάζουν ένα μεγάλο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το μόνο άσχημο είναι ότι ο παράγων άνθρωπος προσπαθεί να τα εξοντώσει.
Θα περάσω αύριο από το μπλογκ σου.
Τις καλησπέρες μου στον Γιάννη.
Καλησπέρα Κική μου Νάσαι καλά που με θυμάσαι και σ΄ευχαριστώ. Τυχερές εσείς εκεί που κάθε μέρα αντικρύζετε τον Αίνο. Τα ίδια μου γράφει και η φίλη μας. Κάθε πρωί που πάει στο γραφείο της βλέπει την Κεφαλονιά. Εμείς;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε μου το μπάννερ σου για να μπορώ να σε επισκέπτομαι.
Νάσαι καλά καλή μου
Απόλαυσα την Ελευθερία των άγριων αλόγων του Αίνου,και μακάρι να μην "εξημερωθούν" ποτέ γιατί θα εκφυλιστούν μακριά από το άγριο φυσικό τοπίο που τα θρέφει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη ανάρτηση Ντένη μου. Μόνο που για κάποιο λόγο αυτή η γραμματοσειρά δεν μου εμφανίζεται καλά και σς πολλά φωνήεντα μου βάζει τετράγωνα κουτάκια.. Πάντως μπορώ να καταλάβω το νόημα.
Καλό βράδυ σου.
Xαίρονται την ελευθερία τους τα άλογα καλή μου Ρεγγίνα αλλά δεν θα προλάβουν να εξημερωθούν,
ΑπάντησηΔιαγραφήO παράγων "άνθρωπος" κάνει ό,τι μπορεί για την εξαφάνησή τους. Όπως γράφει και η Κάτε τα δηλητηριάζουν για να μην τρώνε το χόρτο των κατσικιών.
Για την γραμματοσειρά λυπάμαι αλλά δεν γνωρίζω τι μπορεί να συμβαίνει.
Νάσαι πάντα καλά
...Σύγχρονε..Παυσανία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπως θα προμηθεύσεις
ένα κάτασπρο άλογο
για τον...μπέμπη μας;;;;;;;;;;;;;;
Μπήκε κι όλας στην "περπατούρα και...τρέχει!"
Θαυμάσια ανάρτηση, Φίλε μας.
Υιώτα-Δημήτρης
ΝΥ
Υιώτα μου καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το μπέμπη σου μακάρι να μπορούσα να του δώσω όσα άλογα έχουν προλάβει να γλυτώσουν πάνω στον Αίνο, από το κυνήγι των ανθρώπων.
Την αγάπη μου σε σένα, τον Δημήτρη και όλη την οικογένεια.
Καλημέρα φίλε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το αφιέρωμα.
Έχω έρθει στην Κεφαλονιά και φυσικά ανέβηκα στον Αίνο!
Μία μικρή επιπλέον πληροφόρηση στην εξαιρετική ανάρτησή σου:
Κάποιες παλιές ξύλινες πασαλώσεις στην πόλη της Βενετίας προέρχονται από τη μαύρη ελάτη του Αίνου, από την εποχή που αναφέρεις!!!
ΥΓ. Το blog σου υπάρχει ήδη σε μόνιμη θέση και στο δικό μας ιστότοπο (θα το δεις στην πλαϊνή μπάρα μας με τίτλο "Περιήγηση σε blogs αναγνωστών μας")
Να είσαι καλά, καλή συνέχεια στην ωραία επτανησιακή προσπάθεια!