Είναι πάρα πολλοί αυτοί που υπάρχουν ακόμη ανάμεσά σας και που θα θυμούνται με αρκετή νοσταλγία το υπέροχο παιδικό περιοδικό των προπολεμικών χρόνων «Η Δίαπλασις των Παίδων». Και φυσικά θα θυμούνται τις τόσο προσεγμένες παιδαγωγικές επιστολές που υπήρχαν στην δεύτερη σελίδα και οι οποίες τέλειωναν με την γλυκιά φράση «Σας ασπάζομαι Φαίδων».
Φυσικά πίσω από τον Φαίδωνα δεν ήταν άλλος από τον Ζακύνθιο λογοτέχνη, μυθιστοριογράφο, συγγραφέα και δημοσιογράφο, τον πολυγραφώτατο Γρηγόρη Ξενόπουλο. Τον άνθρωπο που έδεσε τόσο στενά το όνομά του και το έργο του με την Ζάκυνθο. Το λογοτέχνη που, έγραψε τόσα πολλά και διαβάστηκε όσο κανένας άλλος.
Στην Κωνσταντινούπολη γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1867 ο Γρηγόρης Ξενόπουλος. Είναι το πρώτο από τα παιδιά του Ζακυνθινού Διονύση Ξενόπουλου και της Φαναριώτισσας Ευλαλίας Θωμά. Από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια η μητέρα του. Ο ίδιος στην «Αυτοβιογραφία του» γράφει: Η μητέρα μου ήταν σοφή. Εκπαιδεύτηκε στο σπίτι της λαμπρά με δασκάλες και δασκάλους.
Πριν ακόμη συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του η οικογένειά του θα εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και θα επιστρέψει στη Ζάκυνθο όπου εκεί ο μικρός Γρηγόρης θα περάσει τα παιδικά του αλλά και τα πρώτα εφηβικά του χρόνια। Στο πατρικό του σπίτι, στην περιοχή της Φανερωμένης θα μείνει μέχρι τα είκοσι χρόνια του। Εκεί στη Ζάκυνθο θα μάθει και τα πρώτα του γράμματα.
Το 1883 θα βρεθεί στην Αθήνα και θα γραφτεί στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει Φυσικομαθηματικά. Όμως τις σπουδές του αυτές έμελλε να μην τις ολοκληρώσει ποτέ. Από το πρώτο έτος των πανεπιστημιακών του σπουδών θα αρχίσει να ασχολείται με την λογοτεχνία η οποία θα είναι και η μοναδική πηγή για τα έσοδά του. Το 1894 θα κάνει τον πρώτο του γάμο με την Ευφροσύνη Διογενίδη. Όμως ενάμιση χρόνο μετά και ενώ θα έχουν αποκτήσει μια κόρη το ζευγάρι θα χωρίσει. Επτά χρόνια αργότερα θα παντρευτεί για άλλη μια φορά. Σύζυγός του θα είναι η Χριστίνα Κανελλοπούλου. Μαζί της ο Γρηγόρης Ξενόπουλος θα αποκτήσει δύο ακόμη κόρες.
Η λογοτεχνική του δραστηριότητα ξεκινάει με τη συνεργασία του σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά ενώ παράλληλα επιδίδεται και στην συγγραφή των μυθιστορημάτων του. Έγραψε πάρα πολλά διηγήματα και πάνω από ογδόντα μυθιστορήματα.
Ο Ξενόπουλος ανήκει στη γενιά του 1880, που θεωρείται σαν η χρονολογία που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας ενώ παράλληλα θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ο εισηγητής του αστικού μυθιστορήματος. Τα θέματά του διαδραματίζονται σε πόλεις και βασικό τους στοιχείο είναι ο έρωτα και κάποιες φορές μεταξύ ατόμων διαφορετικών κοινωνικών τάξεων. Για τον λόγο αυτόν τα βιβλία του διαβάστηκαν από όλες τις κοινωνικές τάξεις των ανθρώπων.
Βέβαια τα έργα του Ξενόπουλου προσφέρονται περισσότερο για ψυχαγωγία παρά για φιλολογική ανάλυση. Παρ’ όλα αυτά ξεχωρίζουν και κρατάνε μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική λογοτεχνία.
Αξιόλογη θα πρέπει να χαρακτηριστεί και η παρουσία του στον χώρο του θεάτρου. «Το μυστικό της κοντέσας Βαλέραινας» η «Στέλλα Βιολάντη» και «Οι Φοιτητές» είναι τα κυριότερα από τα σαράντα έξη συνολικά θεατρικά του έργα.
Αν και προερχόμενος από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια ο Ξενόπουλος δεν ήθελε να είναι αριστοκράτης, Στα εφηβικά του χρόνια που πέρασε στη Ζάκυνθο παρακολουθούσε τα προβλήματα των ανερχομένων αστών αλλά και αυτά των φτωχών. Στην Αθήνα που ταξίδεψε για τις σπουδές του έφερε μαζί του και την ιδέα του «ανθρωπιστικού σοσιαλισμού» Γνωρίστηκε με τον ηγέτη του σοσιαλιστικού κόμματος Πλάτωνα Δρακούλη και βοήθησε στην έκδοση των σοσιαλιστικών εφημερίδων «Άρδην» και «Κοινωνία». Διαβάζοντας κανείς το μυθιστόρημά του «Πλούσιοι και φτωχοί» μπορεί να διακρίνει τις θέσεις του για τον σοσιαλισμό. Όμως πίστευε σ’ έναν σοσιαλισμό που θα άλλαζε την κοινωνία χωρίς βίαιες ανατροπές.
Το 1931 θα ανακηρυχθεί ακαδημαϊκός μαζί με τους Παλαμά, Καζαντζάκη και Σικελιανό.
Αξίζει να αναφερθώ σε μια σπουδαία έκδοση από τον εκδοτικό οίκο «Περίπλους» του βιβλίου του Διονύση Μουσμούτη «Γρηγόρης Ξενόπουλος 1867-1951». Πρόκειται για ένα καλαίσθητο και γεμάτο μαρτυρίες βιβλίο που όποιος το διαβάσει έχει την εντύπωση πως εισχωρεί λίγο πιο βαθειά στον κόσμο του Ξενόπουλου. Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο υπάρχουν οι επιστολές που έχει γράψει, κείμενα από διαλέξεις που έδωσε, αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του και φωτογραφίες, που δείχνουν το πέρασμα από την μιαν εποχή στην άλλη.
Παράλληλα στον ιστορικό οικισμό της Φανερωμένης, στην Ζάκυνθο, υπάρχει του Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου το οποίο φιλοξενεί πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, χειρόγραφα, εκδόσεις των έργων του, τεύχη από το περιοδικό Διάπλασις των Παίδων έπιπλα και σκεύη της οικογενείας του και άλλα.
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος την 14η Ιανουαρίου του 1951 αφήνει την τελευταία του πνοή και την επομένη κηδεύεται δημοσία δαπάνη από τον ναό της Μητροπόλεως και θάβεται στο Α! Νεκροταφείο, στον οικογενειακό τους τάφο.
Πηγή:
http://www.rizospastis/
http://www.wikipedia/.
http://www.dionisakis/
http://www.facebook/.
Δήμος Ζακύνθου
Γρηγόριος Ξενόπουλος, η Διάπλασις των παίδων… τι μου θυμίζεις τώρα, βρε Ντένη…
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα χρόνια πίσω με γυρίζεις.
Τι να πρωτοθυμηθώ τη Διάπλαση, τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, το Θησαυρό των παιδιών; Λογοτεχνικά περιοδικά ποιότητας που μας γαλούχησαν.
Εξαιρετικός και πολυγραφότατος λογοτέχνης!
Επαναλαμβάνω το σχόλιο κι ο Θεός βοηθός!ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός οτι γαλούχησε γενιές και γενιές, εμένα μου διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση!
Μας περιέγραψε μία εποχή που δε ζήσαμε,με επιμονή και τρυφερότητα.
Τον λάτρεψα, τον λατρεύω, είμαι περήφανη πού είναι συντοπίτης μου κι ας μην του έχει φερθεί ως του άξιζε η τοπική ηγεσία(σάμπως ποιόν αντάμειψαν κατά πως του άξιζε; Καλλίτερη η αναγνώριση του κοινού)
Χαίρομαι που μέσα απο αυτή την ανάρτηση κάποιοι θα μάθουν περισσότερα γι Αυτόν.
...Σ ασπάζομαι (τολμώ να οικειοποιηθώ)
Χαρά.
Υπέροχη η αφιέρωση σου Ντένη μου στον Ξενόπουλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι πώς τα καλύτερα του έργα, τα είδα στην ΕΡΤ, και στο θέατρο της Δευτέρας και σε σήριαλ.
Λατρεμένος συγγραφέας!!!
Σου στέλνω τους θερμούς μου χαιρετισμούς!!
Με αγάπη
Μάγδα
Μπρεί τα έργα του Ξενόπουλου να μην έχουν φιλολογική ανάλυση,όπως σωστά αναφέρεις.Έχουν όμως κοινωνική .Αγγίζουν την ζωή των απλών ανθρώπων και μας ταξιδεύουν σε μιά άλλη εποχή πιό ρομαντική πιό ανθρώπινη .Τον λατρεύω .Καλή μέρα, καλό Σαββατοκύρικο Ντένη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Στράτο
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Ξενόπουλος ήταν ένα κομμάτι από την παιδική μας ζωή. Η γενιά μας του οφείλει πολλά.
Τα περιοδικά που αναφέρεις ήταν η παιδική μας συντροφιά.
Αξίζει να τα θυμώμαστε.
Νάσαι καλά
Αγαπητή μου Χαρά
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγνώμη που η ανωμαλία της ανάρτησης σου στοίχισε ένα σχόλιο.
Θέλω να πιστεύω πως η επιρροή του Ξενόπουλου στον χαρακτήρα σου ήταν κάτι καλό.
Λυπάμαι που οι αρμόδιοι του νησιού σου τον έχουν σχεδόν ξεχάσει.
Από μέρους μου γίνεται κάθε δυνατόν να μάθουν όλοι τι έχουν δώσει τα νησιά μας.
Την καλησπέρα μου
Μάγδα καλή μου φίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
Χαίρομαι που έχεις μια τόσο πολύ καλή γνωριμία με το έργο του Ξενόπουλου. Αξίζει το κόπο. Τι να του πρωτοθυμηθούμε. Πάνω από ογδόντα τα έργα του.
Ας προσπαθήσουν και οι νεώτεροι να τον μάθουν.
Νάσααι καλά καλή μου
Η ανώνυμη που ξέχασε να γράψει το όνομά της είναι η Κάτε ταχτική μου επισκέπτρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτε μου σ΄ευχαριστώ για το πέρασμα από το σπιτικό μου. Πάντα ευπρόσδεκτη.
Πράγματη ο Ξενόπουλος μας ταξειδεύει σε αλησμόνητες εποχές. Υπήρξε μια μεγάλη μονάδα για τα ελληνικά γράμματα.
Ας καταφέρουν οι νεώτεροι να τον γνωρίσουν.
Να περάσεις καλό Σαββατοκύριακο Νάσαι καλά και θα τα πούμε.
Μια φορά διάβαζα κι εγώ του Ξενόπουλου σε σενέχεια σε κάποιο περιοδικό, Θησαυρός ή Ρομάντσο εποχή δεκαετία του 40,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτένη πέρασαν τα χρόνια αυτός έφυγε απ την ζωή κι εγώ ξέχασα πιο έργο του έχω διαβάσει!!
χαιρετώ
Γαβριήλ
Μαγδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπανέρχομαι για να σου πω ότι για ακόμη δυό φορές δοκίμασα σήμερα να αφήσω σχόλιο στο μπλογκ σου αλλά ο μπλόγγερ με πετάει έξω
Λυπάμαι
Καλέ μου Ντένη έχω τα άπαντα του Ξενόπουλου και τα έχω διαβάσει ξανά και ξανά, καθώς είναι πολύ "συγγενικός" ο τρόπος του, η γλώσσα του και το περιβάλλον που κινείται, όπως και οι ήρωές του και τα πάθη τους. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα. Να είσαι καλά και να σας φυλάει ο Άγιος μας που λιτανεύεται αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα
Γειά σου φίλε Γαβρίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μικρός τότε για να διαβάζεις Ξενόπουλο. Πάντως να συνεχίσεις.
Ειλικρινά αξίζει να βρεις κάποια βιβλία του και να διαβάσεις.
Νάσαι καλά
Ρεγγίνα μου καλή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πιστεύω πως ο Ξενόπουλος είναι από αυτούς που διαβάζονται πολλές φορές.
Άλλωστε όλα τα έργα του κάπου μας αγγίζουν όλους μας.
Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου και μακάρι ο Άγιος μας να είναι πάντα κοντά μας. Χρόνια πολλά.
Η επόμενη ανάρτηση Κέρκυρα και από τα καλά.
Καλή σου μέρα καλή μου
Αγαπητέ Ντένη, ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πολύ που σε "ανακάλυψα", μέσα από το ιστολόγιο του αγαπητού Αντώνη, από τα παιδικά χαμόγελα.
Το ιστολόγιό σου είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!
Το ίδιο και η ανάρτηση -αφιέρωμα, στο Γρηγόριο Ξενόπουλο. Αγαπημένος συγγραφέας.
ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΑΚΗ!!!
Υ.Γ.
Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τους Έλληνες του εξωτερικού.
Οι καντάδα που με συνόδευε σε όλη τη "διαδρομή" μου στο ιστολόγιό σου, με γέμισε εσωτερική γλύκα!
Aγαπητή μου Ροδούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς όρισες στα Εφτάνησα και χαίρομαι που με ανακάλυψες από τον κοινό μας φίλο Αντώνη.
Για τα καλά σου λόγια πολύ σ΄ευχαριστώ. Κι΄ακόμη σ΄ευχαριστώ για την αγάπη σου για μας τους Απόδημους. Φυλάμε Θερμοπύλες καλή μου. Θα τα πούμε λίγα-λίγα
Χαίρομαι που σου άρεσε η μουσική συνοδεία του ιστολογίου μου. Και να σκεφτείς ότι χτες δέχτηκα παράπονα γι΄αυτή την μουσική
Νάσαι καλά αγαπητή μου
Πόσο αγαπώ τα έργα του Ξενόπουλου! Θαρρώ πως είναι ο πιό ρομαντικός συγγραφέας της Ελλάδας ολόκληρης. Την καλημέρα μου καλέ μου Ντένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένος και για μένα και συμφωνώ με τη Χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου Ginger καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα.
Και ποιός δεν αγαπά τα έργα του Ξενόπουλου
Και ποιός δεν συγκινήθηκε με τη Στέλλα Βιολάντη, τη Φωτεινή Σάντρη και τόσες άλλες ηρωίδες του. Η γενιά μας δέθηκε με τον λόγο του και μεγάλωσε μα τα βιβλία του.
Καλή μου φίλη νάσαι καλά
Αγαπημένος όλων μας Κική μου ο συμπατριώτης σου. Η γενιά μας του χρωστάει πολλά. Αλλά και η νέα γενιά τον τιμά. Και τούτο το λέω γιατί στο τελευταίο μου ταξίδι στην Ελλάδα περιδιαβαίνοντας τα βιβλιοπωλεία είδα πάρα πολλά βιβλία του στις βιτρίνες. Και αγόρασα τρία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου και πάντα καλοδεχούμενη.
Αγαπητέ Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλή η ανάρτησή - αφιέρωμα στον Ξενόπουλο.Αγαπημένος συγγραφέας με έργα που διαβάστηκαν, διαβάζονται και θα διαβάζονται.Με πρωταγωνιστές μιάς άλλης εποχής,τόσο ανθρώπινους και ζωντανά δοσμένους και τις περισσότερες φορές παγιδευμένους στα έθιμα και στις υποχρεώσεις του κοινωνικού τους περίγυρου.Να είσαι καλά και να μας.... ταξιδεύεις.
Γεια σου φίλε Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήδεκαετία του 40, από 8-12 ετών κάθε μέρα να βλέπεις τον ίδιο ήλιο, τα ίδια βουνά να αισθάνεσαι την ίδια πείνα,
΄Υπήρχε και το περιοδικό ΚΛΕΙΩ, νομίζω ότι εκδιδόταν Λονδίνο,
Μετά κάποιος είχε βιβλιοδέσει υο Περιοδικό ΘΕΑΤΗΣ η ευτυχία μου όταν μου το έδιναν, Σε κάποιο είχα βρει ΞΕΝΟΠΟΥΛΟ, Ερχόταν στο χωριό ένα και μόνο τεμάχιο από το περιοδικό για όλο το χωριό Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ και το Ρομάντσο, πολλές φορές έφτανε και η εφημερίδα Πελοπόνησσος και Νεολόγος Πατρών όταν είχε καϊκι.
Τρέχαμε όλοι να διαβάσουμε τα περιοδικά ο κάθε ένας με τη σειρά του. Ήταν η μόνη μας διασκέδαση πνευματική απόλαυση.
Λοιπόν διάβαζα τη ΖΑΝΕΤΑ ΛΟΡΕΝΤΑΝΗ νομίζω συγγραφέας ο Μιχαήλ Ζεβακό, Η Γέφυρα των ΣΤΕΝΑΓΜΩΝ, Ο ΑΡΧΙΣΗΔΗΡΟΥΡΓΟΣ. Η ΓΚΡΑΤΣΙΕΛΑ.
ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΛΟΘΑΝΑΤΟΙ Της Άγκαθα Κρίστυ,Ο ΚΟΚΙΝΟΣ ΔΙΑΒΟΛΟΣ, συγγραφέας Βαν Ντε Γκλουντ με κουρσάρους και πειρατές στην Καραβαϊκη, αν θυμάμαι καλά, και το περιοδικό ο Ηλιος... Αυτά διάβαζα και ονειρευόμουν, αυτά έψαχνα να βρω μετά..
Όλα αυτά σε συνέχειες, Παπαδούκα, Χαιρόπουλο, ΚΑΙ ψΑΘΆ σε χρονογραφήματα.
Μιράντα πονεμένες Ιστορίες στο Ρομάντσο, Ιωάννα Μπουκουβάλα Αναγνωώστου, ΕΛΛΗΝΕΣ και Ξενοι Κατάσκοποι του Ι. Β. Ιωαννίδη,
Οι τρεις Σωματιφύλακες νομίζω Α. Δουμά, Πατήρ ή Υιός,
ας μην βάλουμε την Μανταμ σουσού και τον ζαχαρία με τη χοντρή (Γελοιογραφία)του Θησαυρού
Πάντως κάπου έχω διαβάσει και Ξενόπουλο, επίση το χιλιες και μια νύχτες, και στη χώρα των αδαμάντων Νοτιοαφρικανικό,
Τον Ρωβινσών Κρούσο, Με φωνάζαν τεμπέλη, μετά κλεινόμουν στον εαυτόν μου και διάβαζα, διάβαζα, προπαντός στον Ατλαντικό, οι άλλοι έπαιζαν πόκα, εγώ διάβαζα
Με το που έφυγα 16 ετών άρχισα τα κλασικα Οι Άθλιοι το Βίκτωρ Ουγκό, Το Ανάσταση, του Τολστοη, Άννα Καρενίνα, Η Μάνα, Ξέχασα τον ρώσσο συγγρφέα, μετά ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ, ο Παίχτης Ντοστογιέφσκη, μετά ένα σωρό λατινοαμερικάνικα...
διάβαζα και διαβάζω ότι βρίσκω, αλλά προπαντός λατινοαμερικάνικα.
Έτσι ήταν η ζωή μας στα Πέτρινα χρόνια
χαιρετώ
Γαβριήλ
ΘΕΩΡΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΥ. ΘΑΥΜΑΣΙΟ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ.
Καλησπέρα αγαπητή μου Σωσώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοδεχούμενη πάντοτε στα Εφτάνησα και σ΄ευχαριστώ.
Να σταθώ στην τελευταία σου παράγραφο όπου πολύ σωστά επισημαίνεις ότι οι ήρωες των έργων του ήσαν άνθρωποι ζωντανά δοσμένοι αλλά παγιδευμένοι στα έθιμα και στις υποχρεώσεις του κοινωνικού τους περίγυρου. Λένε κάποιοι ότι η σοσιαλιστική πολιτική του τοποθέτηση τον έκανε να βλέπει έτσι τους ήρωες των έργων του. Μπορεί.
Μιά καλησπέρα από την Νέα Υόρκη
Πολυδιαβασμένε φίλε Γαβρίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ δεν άφησες περιοδικό για περιοδικό εκείνης της αλημόνητης εποχής. Διάβαζα κι΄εγώ κάποια που είχαν οι θειές μου, αδελφές της μητέρας μου. Όμως στην Κέρκυρα έρχονταν όλες οι εφημερίδες και επί πλέον εκεί είχα και την πρώτη μου γνωριμία με τα παιδικά περιοδικλα "Ελληνόπουλο" και "Θησαυρός των Παιδιών"τα οποία ήσαν οι διάδοχοι της "Διάπλασης των Παίδων" Mπορώ να πω ότι σ΄αυτά τα δυό περιοδικά έκανα και τα πρώτα μου λογοτεχνικά βήματα.
Νάσαι καλά φίλε. Θα σε δω.
Αγαπητή μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Διάπλαση ήταν ένα περιοδικό από το λίγα που έχουν περάσει στην πατρίδα μας για τα παιδιά.
Στα πολύτιμά μου βρίσκεται και ένα τεύχος που βρήκα στα παλιατζίδικα στο Μοναστηράκι και φυσικά το άρπαξα.
Νάσαι καλά καλή μου και την αγάπη μου σε σένα στο Νίκο στα μικρά σου.
Ξενόπουλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας άνθρωπος που έγραψε για τον άνθρωπο όσο απλά και ανθρώπινα είναι αναγκαίο.
χαίρομαι που μου τον θύμησες
την αγάπη μου
Καλή σου μέρα αγαπητή μου Meggie
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα.
Χαίρομαι για τη γνώμη που έχεις για τον Ξενόπουλο. Έγραψε για τον άνθρωπο όσο απλά και ανθρώπινα είναι αναγκαίο. Ομολογώ ότι στα βιβλία του βρίσκεις μόνο ό,τι και όσα χρειάζονται
Νάσαι καλά Meggie μου
Την αγάπη μου πάντα
...σήμερα, πρωί-πρωί,
ΑπάντησηΔιαγραφήείπα να "μπω" στους..."κοντινούς μου" φίλους,
και μετά στους άλλους!
...
και,
Φίλε μας Ντένη,
τι μου θύμησες!!!
ένα του διήγημα για τους "κόκκινους κρίνους, τις αμαρυλλίδες... (εγώ με την αγάπη μου για τα λουλούδια... κι υπέγραφα τότε στα "λευκώματα" με το "Αμαρυλλίς"(!!!!!!)
και μια συλλογή-δώρο
από την Νίνα Μινάρδου, μητέρα του Νίκου Γ. Μινάρδου
(σκηνοθέτη-ηθοποιού, που παντρεύτηκε την Ντέμπυ Ρέυνολντς, για να "μείνει" στο Χόλλυγουντ, είχε φίλο τον Αντρέα Παπαντρέου...(τον καιρό που μεσουρανούσε η Ζωή Λάσκαρη...)( συν ...μικρός-νονός, τότε, του αδελφού μου...!!!)
και τον κατηγόρησαν για... διακίνηση όπλων στο Ισραήλ...
όπου παντρεύτηκε την ισραϊλίτισσα γραμματέα του, έκαναν δυο παιδιά την Νίνα και τον Γιώργο... κι έμειναν για πάντα εκεί...!!!)
!!!
...Ο περίφημος Σελινούντας (της Αιγιάλειας) με τις τότε καταστροφικές οργές του, κατέστρεψε και την πολύτιμη συλλογή...του Ξενόπουλου!!!
Σ' ευχαριστώ για τις μνήμες,
Φίλε μας!
Αλήθεια, πόσα "μοιραζόμαστε" σ' αυτές τις ιστοσελίδες!!!!
Πάντα με την αγάπη μας, χαιρετισμούς,
Υιώτα-Δημήτρης
Αχ τι όμορφες που είναι αυτές οι καντάδες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Ντένη μου, έτσι πέρασα, για ένα χαιρετισμό.
Να είσαι πάντα καλά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.
Με την αγάπη μου!
Αγαπητοί μου Υιώτα - Δημήτρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ΄αρέσει που κάποιες αναρτήσεις μου ξυπνάν για πολλούς από μας τις καλές εκείνες εποχές. Τις εποχές που η Στέλλα Βιολάντη μας συγκλώνιζε. Τις εποχές που γράφαμε στα λευκώματα "Aν δεν είσαστ΄ό,τι είστε τι θα θέλατε να είστε;"
Κρίμα για τα βιβλία που έχασες.
Νάστε καλά καλοί μου φίλοι
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μυ Ροδούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλοδεχούμενη πάντα στα Εφτάνησα.
Χαίρομαι που σου αρέσουν οι καντάδες μας. Κάποια από αυτές τις μέρες θα αλλάξω με κάποιες άλλες.
Νάσαι πάντα καλά και συ και όλοι οι δικοί σου και να περνάς για μια καλημέρα.
Καλησπέρα αγαπημένε μας Ντένη. Σ' ευχαριστούμε για όλες αυτές τις πληροφορίες που μας αναφέρεις σχετικά με τον πολυγραφότατο Γρηγόριο Ξενόπουλο. Αγαπημένα μας έργα του είναι τα εξής: Μυστικοί Αρραβώνες, ο Κατήφορος, Τίμιοι και Άτιμοι, Αναδυομένη, Τερέζα Βάρμα-Δακόστα και η Μεγάλη Αγάπη. Πολλά από αυτά τα απολαύσαμε και στην τηλεόραση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου στέλνουμε την αγάπη μας από μια Ελλάδα, που αφού έζησε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, απέκτησε επιτέλους... Πρωθυπουργό. Για να δούμε λοιπόν τι πρόκειται να γίνει από δω και στο εξής στον τόπο μας...
Χαιρετισματα σε όλη την οικογένεια και πολλά φιλιά!!!
Αντώνης-Πόπη
Aγαπημένοι μου Αντώνη και Πόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ για την αγάπη που έχετε σε όλα όσα γράφω σχετικά με τα Εφτάνησα. Κάνω ό,τι μπορώ για να γίνει γνωστή η μεγάλη και αξιόλογη ιστορίων αυτών των νησιών.
Όσο για την κατάσταση στην Ελλάδα πιστέψτε ότι μας απασχολεί και μας προβληματίζει όλους εμάς τους ομογενείς. Πιστεύουμε πως ο Θεός θα βοηθήσει την πατρίδα μας.
Την αγάπη μου πάντα.
eimai ma8htria likiou o ahmnhstos k.grhgorhs 3enopoulos mou einai arketa gnwrimos einai enas apo tous pio latreutous shgrafeis pou exw didaxth ola mpou ta sxolika xronia akoma kai twra pou den vriskete en zwh einai enas poli agaphmenos daskalos logotexnhs an8ropos pou kanei tous gurous tou na agapou thn logotexnia kai safws ta erga tou pou m e thn lepth tou auth texnikh me auto to 3exwristo tropou pou sunegrafe tis idees tou se ena filo xarti me melani to kanei 3exwristo to kanei monadiko ..a3io8aumasto kai mageutiko....
ΑπάντησηΔιαγραφήsas aspazomai ....
1o likio wrwpou...