Ένα ιστορικό μοναστήρι της Κέρκυρας
Η μακρόχρονη κατοχή των Επτανήσων από τους Ενετούς δεν υπήρξε αρνητική για την πνευματική και θρησκευτική πορεία των κατοίκων του Ιόνιου συμπλέγματος. Το αντίθετο μπορεί να ισχυριστεί κανείς. Την περίοδο αυτή τα ελληνικά γράμματα και οι τέχνες ανέδειξαν ένα πλήθος ανθρώπων που χάραξαν το όνομά τους στην ιστορία. Το ίδιο συνέβει και με την θρησκεία η οποία προχώρησε στον δρόμο της ανεμπόδιστη.
Πάρα πολλές εκκλησιές και μοναστήρια ιδρύθηκαν κατά την περίοδο αυτή.
Σε όλα τα νησιά νέες εκκλησιές κάνουν την εμφάνησή τους. Στην Κέρκυρα κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας ιδρύθηκαν 850 εκκλησιές και 23 μοναστήρια. Μεταξύ αυτών ήταν και το Ασκηταριό, το μοναστήρι που χτίστηκε στα βόρεια του οικισμού των Νυμφών, ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι, με πάρα πολλά νερά, πνιγμένο στο πράσινο αλλά και πλαισιωμένο από την μαγεία των θρύλων. Ένας από αυτούς τους θρύλους μάλιστα λέει ότι στους καταρράκτες του οικισμού, στην αρχαιότητα λούζονταν οι Νύμφες.
Το Ασκηταριό είναι ένα από τα παλαιότερα χριστιανικά μνημεία στο νησί της Κέρκυρας. Η ιστορία αυτής της μονής χάνεται στα βάθη του χρόνου.
Ένας από τους πολλούς θρύλους που τυλίγουν την ιστορία της περιοχής λέει ότι εκεί ασκήτεψε κατά τον 5ο μ,Χ αιώνα κάποιος μοναχός ο οποίος είχε έλθει από την Ήπειρο। Επιθυμώντας να πλησιάσει τα θεία, έφτασε στην περιοχή των Νυμφών. Αρτέμιο Παϊσιο τον έλεγαν. Μαγεμένος από το τοπείο της απίστευτης φυσικής ομορφιάς, αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί. Βολεύτηκε σε μιά σπηλιά που σκάλισε ο ίδιος σε κάποιο βράχο και εκεί συνέχισε την ασκητία του. Μάλιστα σε κάποιο έγγραφο του 1371, εποχή που το νησί της Κέρκυρας βρισκόταν στην κατοχή των Ανδηγαυών της Νάπολης, αναφέρεται η ύπαρξη της μονής του Ασκηταριού. Ακόμη το έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα ότι έφτασε εκεί ο μαναχός Αρτέμιος Παϊσιος από την πόλη Αχριδώνα, σημερινή Οχρίδα.
Το Ασκηταριό βρίσκεται σε μια τοποθεσία η οποία κυριολεκτικά είναι πνιγμένη στο πράσινο.Κυπαρίσσια, πέυκα, εληές, καστανιές, βελανιδιές, συκιές αλλά και ένα πλήθος από πολλά άλλα δέντρα, δίνουν μιαν ξεχωριστή ομορφιά στο τοπείο. Μέσα σ΄ένα ξέφωτο που υπάρχει ανάμεσα σ΄αυτό το υπέροχο πράσινο, προβάλουν τα απομεινάρια από τα χτίσματα του Ασκηταριού. Τα πρώτα ερείπια των κτιρίων που θα συναντήσει κάποιος επισκέπτης ήσαν κάποτε τα κελιά των μοναχών. Θλιβερά απομεινάρια σήμερα μετά την εγκατάλειψη. Λίγο πιό πάνω από το συγκρότημα των κελιών βρίσκεται ο κυρίως ναός τα υπολοίματα του οποίου μαρτυρούν ότι ήταν ρυθμού εφτανησιώτικης βασιλική.
Ακόμη πιό πέρα, στον ίδιο χώρο, υπάρχει ένα ερειπωμένο κι΄αυτό κτίριο, το οποίο στα προπολεμικά χρόνια στέγαζε την Γεωργική Σχολή της Κέρκυρας. Στα υπόγεια αυτού του κτιρίου υπάρχουν τα υπολοίματα κάποιου ελαιοτριβείου που φαίνεται εξυπηρετούσε όχι μόνο τις ανάγκες της μονής αλλά και της περιοχής. Τα παλαιότερα από αυτά τα κτίρια που σώζωνται μέχρι σήμερα ανάγονται στον 16ο ή 17ο αιώνα.
Λίγο πιό ξέμακρα από τα απομεινάρια των κτιρίων υψώνεται ένας όγκος από βράχους. Στους βράχους αυτούς υπάρχουν κάποιες εσοχές που λέγεται ότι τις κατασκεύασε ο εξ Ηπείρου πρώτος μοναχός ο οποίος διέμενε σε αυτές. Σύμφωνα πάντα με κάποιον θρύλο κάποια φορά, στην προσπάθειά του για την κατασκεύη κάποιας εσοχής κάποιος βράχος αποκολήθηκε και τον καταπλάκωσε σκοτώνοντάς τον.
Η μονή του Ασκηταριού είχε μεγάλη περιουσία. Μια περιουσία η οποία μετρούσε χωράφια, αμπελώνες, πολλά εληόδεντρα και ακόμα πολλά ζώα. Επίσης η μονή του Ασκηταριού απολάμβανε απαλλαγές από την φορολογία και οι απαλλαγές αυτές είχαν δοθεί από την βυζαντινή εποχή.
Σήμερα μόνο τα υπολοίματα των κτιρίων μπορεί να δει κανείς εκεί. Στέκουν και μοιάζουν πως ακόμη είναι τυλιγμένα στους θρύλους.
Παρήγορο είναι ότι από τους αρμοδίους της περιοχής έχουν υποβληθεί κάποιες αιτήσεις και βρίσκονται σε συζήτηση κάποιες μελέτες για την αποκατάσταση των κτισμάτων της ιστορικής αυτής μονής. Αξίζει και πρέπει να γίνει.
Πηγές:
Trivago
Travellers
Corfiatikoanagnosma
Nikatsu
Travellers
Corfiatikoanagnosma
Nikatsu
ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ,κατ αρχάς,μαγεύτηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥστερα τα κτίσματα ειδικά αυτό του επτανησιακού ρυθμού,είναι μνημείο αρχιτεκτονικής που δνε πρέπει να χαθεί.Τι ζητάω κι εγω τώρα!Εδω κινδυνέψαμε να συμφωνήσουμε σε Κυβέρνηση την πολτιστική κληρονομιά θα τρέξουν να συντηρήσουν,μάλλον γαι πούλημα τα βλέπω και απορώ πως υπάρχουν ακόμα μυλόπετρες και δε έχουν κλαπεί.Φαίνεται στην κέρκυρα σεβονται ακόμα και τα ερείπια (εδώ όχι)
Γενικά να μην μακρυγορώ,ήταν μια ασυνήθιστη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση,πλήρως εμπεριστατωμένη, που σε προκαλεί να επισκεφθείς αυτό το μαγικό Τόπο.
Νάσαι καλά Ντένη μου
Την αγάπη μου ΠΑΝΤΑ!
Αγαπητέ Ντένη, καλησπέρα.Τα μοναστήρια, όπως και οι ναοί στα χρόνια της αρχαιότητας, ήσαν χτισμένα στις πιό ωραίες τοποθεσίες.Όμορφες εικόνες του τοπίου, που όμως σε γεμίζουν θλίψη βλέποντας την εγκατάλειψη των κτιρίων.Μακάρι να βρουν σύντομα τον δρόμο τους οι αιτήσεις για την αποκατάσταση των κτισμάτων της μονής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά αγαπητή μου Χαρά το τοπείο είναι μαγευτικό. Στ΄αλήθεια αυτά τα μνημεία δεν πρέπει να χάνονται αλλά κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων η αδιαφορία στα μνημεία μας. Άγνωστη η αγάπη γι΄αυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζουμε στην ευαισθησία κάποιων ανθρώπων.
Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μου
Και πάντα τη δική μου αγάπη.
Η παρατήρησή σου πολύ σωστή αγαπητή μου Σωσώ ότι οι αρχαίοι επέλεγαν τα πιό όμορφα μέρη για την ανέγερση ναών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συγκεκριμένο σημείο, επειδή το γνωρίζω, να σου πω ότι πραγματικά είναι πανέμορφο.
Βέβαια τα ερείπια σε γεμίζουν θλίψη τώρα, ελπίζουμε όμως οι αρμόδιοι να επιληφθούν.
Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη
καλημέρα φίλε μου Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπτάνησα, όλα μοιάζουν μεταξύ τους ίσως το ένα πιο πετρώδες από το άλλο.
ΤΟ ασκηταριό σου,
τι μου θυμίζει, όταν στα χρόνια της κατοχής μαζεύαμε εληές τέτοια εποχή Νοέμβρη όταν μας έπιανε καμιά μπόρα εκεί πιο πέρα υπήρχε μια σπηλιά, σε αυτήν τρέχαμε να προφυλαχτούμε, όχι να πιστεψουμε σε κάτι τι το θεϊκό αλλα από την βροχή.
Στο χωριό μου στην ύπαιθρο υπάρχουν ακόμη τα λιθάρια αυτά που άλεθαν τις εληές ακόμα και η Πρέσα που βάζανε τα τσόλια τα έχω όλα φωτογραφίες στο δημοσίευμα 24 Οκτωβρίου 2008 (Κι όμως ήταν Χθες) αν κάνεις κλικ στο ΠΥΛΑΡΟΣ θα τα δεις πόσο μοιάζουν μεταξύ τους τα Επτάνησα...
χαιρετώ
Γαβριήλ
ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ!ΚΑΛΩΣ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ!ΕΛΕΙΠΑ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΠΕΙ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΚΡΙΜΑ...ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας κ. Κονταρίνη, το τελευταίο διάστημα οι ασχολίες μου μου απορροφούν πολύ χρόνο κι έχω χάσει πολλές από τις αναρτήσεις σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω σύντομα να βρω χρόνο να τις διαβάσω όλες.
Να είστε καλά να μας χαρίζεται όλα αυτά τα όμορφα τοπία και τις υπέροχες φωτογραφίες και πληροφορίες.
Bέβαια και υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες σε όλα τα νησιά φίλε Γαβρίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην ξεχνάς ότι όλα είχαν τους ίδιους καταχτητές και δέχτηκαν τις ίδιες επιδράσεις στην κουλτούρα τους.
Και βέβαια τα ίδια υπολοίματα κτιρίων θα συναντήσεις παντού.
Μόλις βρω χρόνο θα προσπαθήσω να δω την ανάρτηση που μου γράφεις.
Θα τα πούμε αύριο.
Καλησπέρα αγαπητή μου Κατερίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου ευχηθώ το καλώς όρισες.
Πανέμορφο νησί η Κέρκυρα και σου έχω πει με πρώτη ευκαιρία να την επισκεφτείς. Όσο για την εγκατάλειψη των μνημείων μας είναι χαρακτηριστικό του λαού μας η περιφρόνηση προς την πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά
Νάσαι καλά
Αγαπητή μου Ξανθή ομολογώ πολύ ευχάριστη έκπληξη. Σ΄ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο ίδιο μήκος κύματος με σένα κι΄εγώ σχετικά με την έλλειψη χρόνου γι΄αυτό και δεν σε παρεξηγώ.
Ξέρεις ότι πάντα είσαι ευπρόσδεκτη στα Εφτάνησα.
Και βέβαια θα συνεχίσουμε τους περιπάτους στην ιστορία και τον πολιτισμό των νησιών μας.
Το καλοκαίρι με κάτι μεταρυθμήσεις στο μπλογκ έχασα την πρόσβαση στο δικό σου. Αν θέλεις μου στέλνεις το μπάννερ να το περάσω στα ιστολόγιά μου
Μια καλησπέρα από την Νέα Υόρκη.
Πολύ ενδιαφέρον Ντένη μου. Τελικά κράτησα την υπόσχεσή μου και σήμερα το βράδυ μόλις γύρισα απ'έξω,ήρθα να σ'επισκεφθώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια! για την όμορφη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση.
Η εικόνα του τοπείου και η αφήγηση της ιστορίας ξύπνησε μέσα μου ξανά την νοσταλγία. Αυτές οι πέτρες οι ερειπωμένες, στοιχειωμένες μνήμες μέσ' την μοναξιά των αιώνων, με κρατάνε δέσμια μια ζωή στο όνειρο που λέγεται Ελλάδα. Και είμαι τόσο περήφανη γι αυτήν την φυλακή.
Να είσαι καλά Ντένη μου και να μας πλουτίζεις πάντα με αυτούς τους θησαυρούς.
Βάνα
...και νάμαστε στην "περιοχή των Νυμφών..."
ΑπάντησηΔιαγραφήν' απολαύσουμε τους υδάτινους ποταμούς να "γκρεμίζονται..."
Ντένη μου,
Χαιρετισμούς,
Υιώτα
αστοριανή
http://asproylas.blogspot.com/
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο το τζίνι που πραγματοποιεί επιθυμίες!
Μην μπεις στον κόπο να μου στείλεις το μπάννερ σου αγαπητή μου Ξανθή. Το Τζίνι μου για μια ακόμη φορά δεν με άφησε να περιμένω. Πριν καν να στεγνώσει το μελάνι, που λέμε, νατο και μου το έφερε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω ποιό είναι αυτό το Τζίνι όμως νάναι πάντα καλά
Από το Νιου Γιορκ καλημέρα
Αγαπητό μου Βανάκι. Τι δηλαδή; Μόνο η Στέλλα θα σε λέει Βανάκι. Θα σε λέω κι΄εγώ. Λοιπόν:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη αν και δεν με έχεις μάθει σε τέτοια. Γνωρίζω την έλλειψη χρόνου που έχεις. Την ίδια έχω κι΄εγώ.
Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Αυτές τις ερειπωμένες πέτρες τις εκτιμούμε πιό πολύ εμείς οι ξενητεμένοι, που μέσα μας έχουμε κλείσει εκείνη την υπέροχη Ελλάδα που αφήσαμε φεύγοντας. Όλα αυτά τα υπέροχα που διαθέτουν τα Εφτάνησα θέλω να τα κάμω γνωστά σε όλους.
Και πάλι σ΄ευχαριστώ και θα τα πούμε και προσωπικά
Την αγάπη μου πάντα σε σένα κα τον Αντρέα.
Καλή σου μέρα αγαπητή Υιώτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά αξίζει ένα λουτρό σ΄αυτά τα υπέροχα νερά που λούζονταν οι νύμφες.
Ελπίζουμε κάποτε να το κάνουμε.
Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη και δεν ξεχνώ ότι μου χρωστάτε ένα καφέ. Η Όαση μας περιμένει.
Θαυμάσιο κι αυτό το ταξίδι σου Ντένη μου ,άγνωστο σε μένα .Στην Κέρκυρα έχω πάει δύο φορές η τελευταία μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι ,κανείς δεν μου είπε γι' αυτό το καταπληκτικό μέρος ,θα πήγαινα να το επισκευθώ .Εμείς στην Κεφαλονιά δεν έχουμε ουτε παλιά μοναστήρια ουτε κτήρια, λόγω σεισμών .Χαιρετώ Κάτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά, Ντένη, έχεις βάλει σκοπό να μας κάνεις ν’ αγιάσουμε με τις τόσες επισκέψεις στα μοναστήρια του Ιουνίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλα πάνω στα βουνά κι άλλα κοντά στη θάλασσα, άλλα ζωντανά κι άλλα ξεχασμένα κι όλα να κουβαλούν στα σιωπηλά ντουβάρια τους κάποιους εναπομείναντες μοναχούς και κάποιους «ξεχασμένους»… Αγίους!
Με την ονομασία αυτή «Ασκηταριό»… έμεινα.
Σου στέλνω την καλησπέρα μου!
Κάτε μου καλή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου
Γιατί δεν με ρωτούσες πριν πάς στην Κέρκυρα;
Θα σου έλεγα που να πας και τι να δεις.
Πάντως έχει ακόμα πολλά και θα τα δεις στη συνέχεια. Έχω πολλά έτοιμα. Βλέπεις η Κέρκυρα δεν έχει σεισμούς και υπάρχουν πολλά και ωραία.
Την καλή μέρα μου
Καλημέρα φίλε Στράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυκαιρία να φύγουν λίγες από τις αμαρτίες μας με αυτές τις επισκέψεις, μήπως και αλαφρώσουμε.
Πάντως στ΄αλήθεια η Κέρκυρα έχει πάρα πολλά μνημεία, που αξίζει τον κόπο να τα γνωρίσουμε. Θα τα δούμε σε προσεχείς αναρτήσεις.
Νάσαι καλά φίλε μου.
ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΑΓΓΙΞΕ ΠΟΛΥ ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ (ΤΟ ΒΑΛΑΝΙΟ)ΜΟΛΙΣ 4 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΠΟΣΑ ΤΕΤΟΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΆΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΑ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη ανάρτηση καλέ μου Ντένη. Ήξερα από παιδί πως εκεί στο Ασκηταριό, όπου ηχούν πολλά νερά, εκεί ασκήτευε και ο μητροπολίτης Κερκύρας Μεθόδιος όντας απλός μοναχός και πολύ πριν γίνει επίσκοπος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγιασμένος τόπος.
Καλό σου βράδυ
Καλησπέρα φίλε Αντώνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που η ναρτησή μου σε άγγιξε. Και το χωριό σου το γνωρίζω αλλά και από το Ασκηταριό έχω περάσει. Θαύμα ομορφιάς η φύση εκεί πάνω. Όσο για τα μοναστήρια τα γνωρίζω. Πρόσφατα μάλιστα μια καλή μου φίλη από την Ελλάδα μου έστειλε ένα θαυμασιο βιβλίο με τίτλο."O Άγιος Σπυρίδων και οι μονές της Κέρκυρας" Σιγά-σιγά λοιπόν θα τα γνωρίσουμε όλα.
Την αγάπη μου στην Πόπη και την κορούλα σου.
Ρεγγίνα μου καλή μου φίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που η ανάρτησή μου είχε κάποιες αναμνήσεις για σένα.
Για τον Μεθόδιο δεν είχα καμμιά πληροφορία, αλλοιώς θα τον ανέφερα.
Έχουμε ακόμη να γνωρίσουμε κάποια μοναστήρια όπως αυτό της Παλαιοκαστρίτσας, της Παναγίας των Βλαχερνών, του Παντοκράτορα και άλλα. Θα τα δούμε λοιπόν κάποια στιγμή
Έχεις την αγάπη μου
yperoxo!!monadiko!!pou exete to twitter button?
ΑπάντησηΔιαγραφή