Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Ταξίδι στα Κύθηρα.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Γενάρη.
Κύθηρα. Ο οικισμός Αυλαίμωνας.

Kύθηρα. Μια άποψη της Χώρας.
Είναι μέρες τώρα που διακατέχομαι από την επιθυμία να βρεθώ στα Κύθηρα. Έχει τόσα πολλά να μας δείξει και να μας πει, αυτό το κάπως λησμονημένο νησί, που σε κάνει να θέλεις τόσο πολύ να βρεθείς εκεί. Κι΄έχει τόση ομορφιά και τόσο ενδιαφέρον αυτό το νησί που μόνο κάποιοι λίγοι μπορεί να το γνωρίζουν.
Εξηνταπέντε οικισμοί υπάρχουν πάνω στο νησί των Κυθήρων, που μεταξύ τους ο ένας είναι πιο όμορφος από τον άλλον. Αξίζει ένας περίπατος να γνωρίσουμε κάποιους από αυτούς. Πάμε λοιπόν με πρώτη στάση στον....

... Ποταμό.
Το κεφαλοχώρι του νησιού των Κυθήρων.
Ο Ποταμός είναι το κεφαλοχώρι του νησιού των Κυθήρων. Είναι το χωριό στο οποίο δεν σταματά ποτέ η ζωή. Κάθε Κυριακή στην κεντρική πλατεία του νησιού λειτουργεί λαϊκή αγορά όπου συγκεντρώνεται όλος σχεδόν ο πληθυσμός του νησιού σε σημείο που κανείς δυσκολεύεται να βρει μια καρέκλα να πιει έναν καφέ.. Στα καφενεία της πλατείας κυριαρχεί η πολιτική συζήτηση αφού οι Κυθήριοι είναι τρομερά πολιτικοποιημένοι.
Στους διάφορους δρόμους του οικισμού είναι απλωμένα αμέτρητα γραφικά ταβερνάκια και προσφέρουν τα παραδοσιακά φαγητά.
Πανέμορφα, γραφικά  τα στενά δρομάκια του χωριού. 
Στον οικισμό του Ποταμού διατηρούνται πολλά παραδοσιακά σπίτια στα οποία η αρχιτεκτονική τους είναι εηρρεασμένη από την Πελπποννησιακή αρχιτεκτονική. Ελάτε τώρα να περάσουμε στον...

...Καραβά.
Πνιγμένος στο πράσινο ο Καραβάς.
Στο βορειότερο μέρος του νησιού και λίγο πιο πάνω από τον οικισμό του Ποταμού είναι απλωμένος ο οικισμός του Καραβά. Ένας οικισμός κυριολεκτικά πνιγμένος στο πράσινο αφού όλο το χωριό έχει αγκαλιαστεί από τα δέντρα. Στις λαγκαδιές του το νερό τρέχει ασταμάτητα από τις αμέτρητες πηγές. Χαρακτηριστικές οι “Πηγές του Αμήρ Αλή” με τον ιδιόρρυθμο ήχο από το τρέξιμο του νερού που μοιάζει να σου χαϊδεύει τα αυτιά. Υπέροχα χρώματα όπου και να κοιτάξει κανείς. Η πορτοκαλιά έχει χαρακτηριστεί σαν το ιερό δέντρο του χωριού και από αυτήν έχει πάρει το όνομά του ο τοπικός σύλλογος. Ο σύλλογος “Πορτοικαλιά” διοργανώνει πολλές αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι που αξίζει να τις γνωρίσει κανείς. Ελάτε. Μας περιμένει το πανέμορφο...

...Καψάλι
Το Καψάλι στ΄αλήθεια είναι μια ζωγραφιά.
Το Καψάλι έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο όμορφο σημείο του νησιού των Κυθήρων.
Οι δυο πανέμορφοι θαλάσσιοι κόλποι είναι το χαρακτηριστικό του οικισμού και γύρω από αυτούς είναι χτισμένος. Πανέμορφα στενά δρομάκια γεμάτα από μικρά γραφικά σπιτάκια.
Πανέμορφα και τα δρομάκια του οικισμού.
Στις παραλίες των δυο κόλπων υπάρχει πλήθος καταστημάτων και φυσικά πολλές γραφικές ταβέρνες στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα παραδοσιακά φαγητά του νησιού. Πάμε να γνωρίσουμε τα...

...Μητάτα.
Στ΄αλήθεια είναι το πιο όμορφο χωριό του νησιού.
Ακουμπισμένο στο βορεινό κέντρο του νησιού το χωριό Μητάτα έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο όμορφο αλλά και το πιο πράσινο χωριό των Κυθήρων. Φανταστική είναι η θέα που έχει το χωριό στο φαράγγι του Τσάκωνα, την υπέροχη ρεματιά που απλώνεται κάτω από το χωριό. Στο φαράγγι χαρακτηριστικό είναι η πυκνή βλάστηση. Διάφορα δέντρα, θάμνοι αλλά και χιλιάδες άλλα φυτά κατακλύζουν όλο το φαράγγι. Το φαράγγι αυτό μπορεί κανείς να το περπατήσει και να απολαύσει τις εκπλήξεις που προσφέρει. Υπάρχουν πάρα πολλοί εγκαταλημένοι νερόμυλοι που θυμίζουν την παλιά καλή εποχή. Αρκετές είναι και οι μικρές πανέμορφες λίμνες. Χαρακτηριστικό είναι το μικρό εκκλησάκι μεταβυζαντινής εποχής, στο οποίο οι κάτοικοι έχουν δώσει το όνομα “Το κρυφό σκολειό”
Ένα γραφικό καφενεδάκι.
Τα Μητάτα διαθέτουν πάρα πολλές πηγές με άφθονα νερά.
Στην περιοχή αυτή υπάρχει και η μοναδική ποικιλία μηλοροδάκινου με την ονομασία
Οι μαστοί της Αφροδίτης” Στο χωριό υπάρχει και ο δραστήριος σύλλογος “Μυρτιά” και κάθε χρόνο διοργανώνουν την “Γιορτή του κρασιού” όπου επισκέπτονται πολλοί ξένοι. Και τώρα μας περιμένει ο πανέμορφος...

...Μυλοπόταμος.
Απίστευτη ομορφιά διαθέτει το χωριό Μυλοπόταμος.
Το όνομά του το οφείλει στους πάρα πολλούς νερόμυλους που διέθετε κάποτε το χωριό.
Σαν το χωριό των θρύλων και των παραδόσεων έχει χαρακτηριστεί ο οικισμός του Μυλοπόταμου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, κυριολεκτικά σκεπασμένη από βαθύσκιωτα πλατάνια, υπάρχει το παραδοσιακό καφενείου του οικισμού. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται η εκκλησιά και φυσικά σε όλο το χώρο του οικισμού υπάρχουν τα τρεχούμενα νερά μέσα στα οποία κολυμπούν αμέτρητες πάπιες.
Ένα χαρακτηριστικό δρομάκι του χωριού.
Χαρακτηριστική είναι η αρχιτεκτονική των σπιτιών με κύριο τα σημάδια της ενετοκρατίας πάνω τους. Στο τέλος του χωριού βρίσκονται τα ερείπια της “Κάτω χώρας” του ενετικού οικισμού που ερειπωμένος, αλλά τόσο ζωντανός, στέκει εκεί σαν ένα αξιοθέατο σημείο.
Ο καταράκτης της Φόνισσας. Μια από τις σπάνιες ομορφιές του νησιού.
Λίγο πιο έξω βρίσκεται ο “Καταράκτης της Φόνισσα” ένα φανταστικά όμορφο αξιοθέατο που θα πρέπει κανείς οπωσδήποτε να επισκεφτεί.
Θα τελειώσουμε τον περίπατο μ΄ένα προσκύνημα στην...

...Παναγιά την Oρφανή.
Εικονογράφιση στα τοιχόματα της σπηλιάς. 
Λίγο πιο κάτω από τον οικισμό του Μυλοπόταμου βρίσκεται το γραφικό μοναστήρι της “Παναγιάς της Ορφανής” Στον χώρο αυτό βρέθηκε εικονίδιο της Αγίας Ελεούσας με την επωνυμία “Ορφανή” Το μεγαλύτερο μέρος της; εκκλησιάς είναι μέσα σε μια σπηλιά. Γύρω υπάρχει ένα όργιο βλάστησης δίνοντας μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπία, ενώ σε όλη την περιοχή της κυλούν τα νερά που ξεκινούν από τον Καταρράκτη και χύνονται στο Καλάμι.
Ελπίζω να άρεσε ο περίπατος. Υπόσχομαι σύντομα να έχουμε και άλλον. Να είστε όλοι καλά.

ΠΗΓΕΣ
w. kythera.gr
w. el.wikipedia.org
w. saint.gr
w. visitkythera.gr
w. meetgreece.eu
w. agioritikovima.gr


20 σχόλια:

  1. ...να είχαμε μια λιμνούλα από αυτές...
    Α! Ντένη μου. Μας ξεμυαλίζεις... αξίζει, τουλάχιστον η παρουσίαση!!!
    Φιλιά @νυχτερινά@ ...
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλησπέρα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Ευτυχώς που μας έμειναν σαν μόνη παρηγοριά οι φωτογραφίες της πατρίδας.
      Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  2. Αγαπημένο νησί! Το έχω επισκεφτεί μόνο μία φορά πριν από αρκετά χρόνια και έχει μείνει μες την καρδιά μου.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα σου και πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα.
      Στις τυχερές ανήκεις αφού, έστω και μια φορά, έχεις επισκεφτεί το νησί του Έρωτα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφο το οδοιπορικό! Λες κι ήμουν εκεί!

    Πανέμορφες εικόνες, γλαφυρή περιγραφή!

    Να 'σαι καλά, Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου φίλε.
      Σ΄αυχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που απόλαυσες αυτόν το περίπατο. Η πατρίδα μας είναι γεμάτη από τέτοιες ομορφιές.
      Νάσαι πάντα καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  4. καλησπερα και απο εμενα.η καταγωγη η δικη μου εινα απο Μακεδονια.ομως το Ιονιο το λατρευω.χαρμα οφθαλμων οι φωτογραφιες.να ειστε καλα και να περνατε ακομη καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Λίτσα.
    Χαίρομαι που αγαπάς τόσο πολύ το Ιόνιο. Αυτή την όμορφη θάλασσα της πατρίδας μας. Δεν μου είπες όμως αν έχεις γνωρίσει κανένα από τα νησιά μας. Πάντοτε θαύμαζα την Μακεδονία. Από μικρό παιδί όταν στις τάξεις του Δημοτικού γνώρισα τον Μέγα Αλέξανδρο.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι πολλες φορες τ λευκαδα και κερκυρα.ονειρο ζωης να μεινω μονιμα λευκαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι κάποια στιγμή να το καταφέρεις να γίνεις Λευκαδίτισσα.
      Το ε-μαιλ μου είναι kondennis9@gmail.com

      Διαγραφή
  7. Ωραίος περίπατος νομίζω ότι συνδυάζει Ιόνιο και Αιγαίο αν κρίνω από τις οικοδομές όμως δεν είχα ξανακούσει για τα μηλοροδάκινα “ Οι μαστοί της Αφροδίτης”
    Νομίζω θα είναι ένα σπάνιο είδος


    την καληνύχτα μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη καλησπέρα.
      Τα Κύθηρα βρίσκονται ακριβώς πάνω στη συνάντηση Ιονίου και Κρητικού πελάγους. Όσο για την αρχιτεκτονική τους έχει επιρρεαστεί από την πελοποννησιακή αφού ήσαν πολλοί οι Πελοπονήσιοι που εργάστηκαν στο νησί.Το μηλοροδάκινο είναι μια σπάνια διασταύρωση μήλου με γεύση ροδάκινου. Δεν είναι σπάνιο είδος αλλά δεν φύεται οπουδήποτε.
      Θα τα πούμε φίλε.

      Διαγραφή
  8. Μοναδικές ομορφιές έχει αυτό το νησί Ντέννη μου , έχω πάει αλλά πολύ θα ήθελα να ξαναπάω !!! Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Νικόλ.
      Από τις τυχερές αφού έχεις γνωρίσει τα Κϋθηρα.
      Εύχομαι να μπορέσεις να ξαναπάς.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  9. Τι όμορφα, τι όμορφα!!!! Μας ταξειδεύεις σε γραφικούς παραδεισένιους τόπους κ. Ντένη συνεχώς.Καλοκαίρια μάς χαρίζεις μες στην παγωνιά του καιρού. Να΄σαι καλά!!! Και διαβάζοντας για την Παναγία την Ορφανή φέρνω στο νου μου τον Άγιο Νικόλαο Ορφανό που ναός του υπάρχει στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης. Καλή μας εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την επίσκεψη, αγαπητή μου Μαριάνθη και χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος. Η πατρίδα μας είναι γεμάτη ομορφιές και χαρά μας να τις απολαμβάνουμε.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου και την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  10. Μου άρεσε ο περίπατος στα Κύθηρα. Δεν έχω πάει ποτέ κι ελπίζω να καταφέρω σύντομα να δω όλες τις παραπάνω ομορφιές κι από κοντά! Να σαι καλά και καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή σου μέρα αγαπητή μου vivi Ka και καλή εβδομάδα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Εύχομαι να καταφέρεις να επισκεφτείς τα Κύθηρα. Θα σε γοητεύσουν.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΑΓΕΙΑ!!! να ζαλιζεται το μάτι και να επονειδίζει το...νου!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ,

    Ντένη μας.

    Υιώτα και Δημήτρης, Λ. Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή