Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Στα χωριά της Ιθάκης.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Φλεβάρη.
Ιθάκη. Ο οικισμός Κιόνι.

Ήσυχη, φιλόξενη, η Ιθάκη, σύμβολο της νοσταλγίας, συγκεντρώνει μέσα της όλα τα καλά των νησιών του Ιονίου. 
Το Βαθύ. Πρωτεύουσα της Ιθάκης. Μπροστά είναι η νησίδα Λαζαρέτο.
Mέσα από την Οδύσσεια του Ομήρου, η Ιθάκη, το νησί όπου η ιστορία μπλέκεται με τον μύθο, έχει γίνει το σύμβολο της νοσταλγίας για όλους τους ανθρώπους της γης.. Το νησί του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, μέσα από τον μύθο, ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου.
Μετά τους Παξούς η Ιθάκη, πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα, είναι το μικρότερο νησί από τα Εφτάνησα. Είναι ένα νησί με παράδοση, ιστορία και πολιτισμό. Ένα νησί γεμάτο από φυσικές ομορφιές , πνιγμένο στο πράσινο και ίσως αχτύπητο ακόμη από τις μεγάλες ομάδες των τουριστών. Μέσα στην ησυχία που επικρατεί στο νησί μπορεί κανείς να απολαύσει γραφικά χωριά με μοναδική θέα, πανέμορφες παραλίες γεμάτες λευκά και χρωματιστά βότσαλα και τοποθεσίες με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Είναι ένα νησί που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να γοητεύει. Ένα νησί που λάτρεψαν οι ποιητές. ΅Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, τραγούδησε ο μεγάλος Καβάφης.
Το Βαθύ. Μια άλλη άποψη.
Το Βαθύ, με το μικρό νησάκι, το Λαζαρέτο για στολίδι του, είναι η πρωτεύουσα του νησιού και αντίθετα στη μανία του τουρισμού συνεχίζει να διατηρεί την φυσική του ομορφιά. Σ΄ενα φυσικό, κλειστό λιμάνι, απλώνεται χτισμένο αμφιθεατρικά το πανέμορφο Βαθύ.
Μέρος από τον οικισμό Βαθύ σε φωτογραφία DELAS PHOTOGRAPHY 
Ο οικισμός διατηρεί τον παλιό επτανησιακό ρυθμό και γι΄αυτό με τον νόμο του 1978 έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Πάρα πολλά τα αξιοθέατα στο Βαθύ και ακόμη πιο πολλά τα μνημεία για την ιστορία του.
Το γραφικό και πανέμορφο Περαχώρι.
Στα νότια του νησιού της Ιθάκης, βρίσκεται χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σ΄ένα λόφο, το Περαχώρι, ένας από τους παλαιότερους ιστορικούς οικισμούς. Η θέα από το χωριό είναι καταπληκτική και μπορεί κανείς να διακρίνει ακόμη και τις ακτές της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι το μόνο χωριό στην νότια περιοχή της Ιθάκης. Στην περιοχή του οικισμού βρίσκονται ερείπια της βενετσιάνικης πόλης και βυζαντινές εκκλησιές.
Τα υπόλοιπα έξη χωριά είναι σπαρμένα στη βόρεια περιοχή της Ιθάκης.
Ο κεντρικός δρόμος στο Βαθύ. 
Από το Βαθύ ξεκινάει ο δρόμος και με διαδοχικές στροφές προχωρεί προς τα βόρεια.
Μια άποψη του οικισμού Λεύκη. 
Πρώτος σταθμός είναι η Λεύκη, σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του όρους Νήριτο.Το χωριό προσφέρει και αυτό μια καταπληκτική θέα προς το κανάλι και την Κεφαλλονιά. Στις εκκλησιές του χωριού φιλοξενούνται εικόνες Ρωσικής μεταβυζαντινής εποχής.
Η πλατεία του οικισμού Σταυρός.
Ανεβαίνοντας προς τα βόρεια φτάνουμε στο Σταυρό. Πρόκειται για το κεφαλοχώρι του νησιού.
Η προτομή του Οδυσσέα.
Η όμορφη πλατεία του χωριού φιλοξενεί την προτομή του Οδυσσέα με την επιγραφή ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ. Η πλατεία είναι γεμάτη από καταστήματα και ζωή.
Λίγο πιο πάνω ο δρόμος χωρίζει στα δύο. Αριστερά πηγαίνει για τη Λεύκη και δεξιά για την Ανωγή και τα υπόλοιπα χωριά. 
Η φωτογραφία της Ανωγής είναι από το www.exploreithaca,gr
Η Ανωγή είναι το ψηλότερο και πιθανόν το παλαιότερο χωριό της Ιθάκης και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό. Κατά τον Μεσαίωνα και τους πρώτους Ενετικούς Χρόνους ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς της Ιθάκης λόγω της θέσης που προσέφερε ασφάλεια από τις πειρατικές επιδρομές. Στην ίδια περιοχή υπάρχει το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών το οποίο έχει χτιστεί τον 17ο αιώνα. Επίσης στην Ανωγή υπάρχει η εκκλησία της Θεοτόκου ηλικίας 700 ετών με τις σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες και το βενετσιάνικο καμπαναριό της.
Ο πανέμορφος οικισμός Φρίκες.
Οι Φρίκες είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της βόρειας Ιθάκης με όμορφα διώροφα αρχοντικά και σημαντική τουριστική κίνηση. Στο λιμάνι υπάρχουν δυο καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι που μοιάζουν με κάστρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές εδώ τοποθετείται και το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου. Στις Φρίκες υπάρχει και η προτομή του Ιθακήσιου ποιητή Λορέντζου Μαβίλη.
Το Κιόνι. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου.
Για να πάει κανείς στις Φρίκες θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από το Κιόνι. Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου, όπως έχει χαρακτηριστεί. Πάνω στο Κιόνι μπορεί να πει κανείς ότι σταματάει ο χρόνος. Ένας οικισμός που έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο γοητευτικό αραξοβόλι του νησιού με αρχοντική αρχιτεκτονική. Παλαιά υπήρξε ορμητήριο πειρατών.
Οι ανεμόμυλοι στο Κιόνι.
Στην είσοδο του κόλπου τρεις παλαιοί ανεμόμυλοι στολίζουν το λιμάνι. Στον οικισμό υπάρχει και σώζεται ακόμη και σήμερα το σπίτι όπου ζούσε μέχρι την επανάσταση του 1821 ο ήρωας Γ. Καραϊσκάκης. Όλη η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο. Αξίζει μια επίσκεψη στις ιστορικές εκκλησιές του χωριού, στην Ευαγγελίστρια, τον Άγιο Νικόλαο και Άγιο Ιωάννη.
Μια ζωγραφιά είναι ο Πλατριθειάς.
Ο Πλατριθειάς είναι μια περιοχή με παραδοσιακούς οικισμούς. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Φρίκες. Στο λόφο του χωριού βρίσκεται η εκκλησιά των Ταξιαρχών, από το καμπαναριό της οποίας μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει την γύρω κατάφυτη περιοχή. Γύρω από τον Πλατριθειά υπάρχουν οι πανέμορφοι οικισμοί Κάλαμος, Μεσόβουνο, Λάχος. Η περιοχή κατοικείτε από τα αρχαία χρόνια. Αξίζει να αναφέρω μια ακόμη εκδοχή σχετικά με το παλάτι του Οδυσσέα. Λέγεται λοιπόν ότι ο ήρωας του Τρωικού πολέμου κατοικούσε σε αυτή την περιοχή πριν από τον πόλεμο. Πάντως οι ανασκαφές που έχουν γίνει εδώ έχουν φέρει στο φως ερείπια κτιρίων και τάφους μυκηναϊκής περιόδου.
Μπροστά Αετός...
Στο πιο στενό σημείου του νησιού της Ιθάκης, στο σημείο που ενώνει την βόρεια με την νότια Ιθάκη είναι απλωμένος κατά μήκος της παραλίας ο οικισμός του Αετού. Του Αετού, που έχει πάρει το όνομά του γιατί το σημείο αυτό που είναι και το πιο στενό του νησιού μοιάζει με πουλί που έχει ανοικτές φτερούγες. Ο Αετός αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον Μπροστά Αετό
...και Πίσω Αετός. 
και τον Πίσω Αετό, ή Πισαετό, όπως τον λένε οι ντόπιοι. Πανέμορφο γραφικό λιμανάκι ο Πίσω Αετός με τα λιόδεντρα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.
Ο Μπροστά Αετός είναι μια στενή παραλία γεμάτη χρωματιστά βότσαλα πλησίον στην πρωτεύουσα Βαθύ. Η θάλασσα είναι ιδανική για μπάνιο. Στο λόφο, που είναι πάνω από το χωριό υπάρχουν τα Κυκλώπεια Τείχη.
Η αγορά στις Φρίκες.
Εδώ κλείνουμε τον περίπατό μας για σήμερα.
Πιστεύω πως άξιζε. Η Ιθάκη δεν σε γέλασε. Δεν είναι και λίγο να περπατήσεις κοντά στον Οδυσσέα; και στην Πηνελόπη. Υπόσχομαι και άλλους.


ΠΗΓΕΣ
w. diakopes.gr
w. ionia.gr
w. arttravel.gr
w. kefalonia-ithaca.gr
w. travelstyle.gr
w. ithakorama.com.
w. terrabook.com
Κάποιες φωτογραφίες είναι από το 
DELAS PHOTOGRAPHY

26 σχόλια:

 1. Η Ιθάκη δεν σε γέλασε Καβάφης!!!!!!!!!!!!!

  Ντένη μου!
  με...ψάχνω,,, όταν φοιτήτρια... ρωτάω,
  κι θάλασσα μου λέει:

  Εσύ άλλαξες... τα ίχνη σου κόκκοι αγαπημένης άμμου... Αρκετό!

  Φιλιά χιονάτα

  Υιώτα
  Γουέστμπερυ, ΛΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νάσαι καλά για όλα αυτά που γράφεις.
   Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από εδώ.

   Διαγραφή
 2. Πόσο υπέροχος τόπος!
  Το νησί αυτό θέλω οπωσδήποτε να το επισκεφθώ!
  Μου αρέσει ο συνδυασμός καταγάλανων νερών και πράσινου τοπίου!
  (Και η νησίδα Λαζαρέτο... σωστό κόσμημα!)
  Καλό Σαββατοκύριακο, Ντένη μου! Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά για την βολτούλα και τις πληροφορίες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εύχαμαι καλή μου Γιάννα να καταφέρεις να την γνωρίσεις την Ιθάκη.
   Αξίζει.
   Το Λαζαρέτο στ΄αλήθεια ένα κόσμημα.

   Διαγραφή
 3. Πολύ όμορφο νησί και πολύ όμορφη ανάρτηση! Πήγα στην Ιθάκη πριν από δέκα χρόνια περίπου, και μου άρεσε πολύ. Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν που, από ό,τι κατάλαβα, οι κάτοικοι δεν ενδιαφέρονται για μαζικό τουρισμό, προτιμούν τον λίγο και καλό. Έξυπνοι άνθρωποι, σαν τον πρόγονό τους, τον πολυμήχανο Οδυσσέα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστή η παρατήρησή σου αγαπητή μου Pippi σχετικά με την άρνηση των Θειακών να θυσιάσουν το νησί τους στον τουριαμό. Μπορεί να είναι καλό το χρήμα αλλά η ζημιά είναι μεγάλη.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 4. Ηρθα πάλι μετα απο καιρό φιλε μου να απολαυσω το ταξιδι για την Ιθακη πραγματι ο Οδυσσέας κατι ηξερε και ηθελε να γυρισει να δει αυτον το πανεμορφο τόπο σε ευχαριστούμε που μας ταξιδευεις καθε φορα σε πανεμορφα μερη για εμας που είναι δυσκολα πια οι διακοπες σε μακρινους προορισμούς.. να περνας ομορφα...φιλε..! καλο σου βραδυ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλοδεχούμενη πάντα καλή μου Ρούλα.
   Κάνω ό,τι μπορώ να σας προσφέρω τα νησιά μας.
   Καλά να περνάς και εσύ.

   Διαγραφή
 5. Η Ιθάκη είναι ένα πανέμορφο νησάκι με υπέροχα παραθαλάσσια χωριά και γραφικά λιμανάκια. Το Κιόνι πράγματι είναι πανέμορφο.
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Κιόνι αγαπητήγ μου Ελένη έχει χαρακτηριστεί σαν ένα από τα ωραιότερα χωριά του κόσμου. Στ΄αλήθεια άν το δεις είναι σαν ζωγραφιά.
   Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

   Διαγραφή
 6. Ιθάκη, το νότιο άκρον της αυτά έβλεπα από το πατρικό μου κάθε μέρα όταν άνοιγα τα μάτια μου, από πίσω απ το νησί ανατέλλει ο ήλιος το καλοκαίρι, τον χειμώνα βγαίνει από την Θάλασσα.
  Το λιμανάκι ή σπιάντζα Πισαετός είναι απέναντί μας, περίπου μισή ώρα με καραβάκι όταν έχει που δεν έχει έτσι παμε στην Σάμη.
  Προ δυο χρόνια επισκέφτηκα μέσω Πισαετού το Περαχώρι έχω φίλους ναυτικούς τα προηγούμενα χρόνια είχα επισκεφθεί και το Βαθύ.
  Είναι σα να επισκέπτεσαι την Κεφαλονιά....
  όμορφη η ξενάγησή σου στην πατρίδα του Οδυσσέα αν...
  την καληνύχτα μου
  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ φίλε Γαβρίλη τα ξέρεις καλύτερα από μένα αφού οι επισκέψεις σου είναι πρόσφατες.
   Νάσαι καλά φίλε.

   Διαγραφή
 7. καλησπερα και απο εμενα.φετος αν ειμαστε καλα πρωτα παξοι και μετα Ι θακη εστω για 3 ημερες.τετοιες ομορφιες αξιζουν να βλεπουν τα ματια μας.πολλα φιλια και την αγαπη μας στη συζυγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εύχομαι να απολαύσεις αυτό το ¨ομορφο ταξίδι σου αγαπητή μου Λίτσα.
   Νάσαι πάντα καλά και σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου.

   Διαγραφή
 8. Την έχω γυρίσει την Ιθάκη αρκετές φορές. Όλα είναι πανέμορφα και ειδικά με μαγεύει το έμπα στο λιμάνι. Φανταστική θέα. Ωραίο και αυτό το ταξίδι Ντένη μου
  Καλή συνέχεια
  Πώς πάει η σύζυγος; Καλύτερα;
  Να είσαι καλά Ντένη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από τις τυχερές Αννούλα μου που επισκέπτεσαι τα νησιά μας.
   Αξίζει να θαυμάζουμε τις ομορφιές της χώρας μας.
   Η σύζυγος πάει καλά όμως έχουμε ακόμα δουλίά και αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος ο δικός μου για το μπλογκ έχει μειωθεί κατά πολύ.
   Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

   Διαγραφή
 9. Συγχαρητηρια για ακομα μια φορα για την ομορφη ξεναγηση-παρουσιαση του νησιου αυτου,,,, καλη εβδομαδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Υπέροχο ταξίδι! Ένα ταξίδι που ελπίζω κάποια στιγμή να κάνω. Ιθάκη, Κύθηρα και Παξοί είναι τα Επτάνησα που δεν έχω πάει ακόμα. Ελπίζω να μην αργήσει το πλήρωμα του χρόνου και γι αυτά τα στολίδια.
  Νάσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εύχαμαι αγαπητέ μου Δήμο να γνωρίσεις και αυτά τα νησιά.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 11. Μια και μοναδική φορά που πλησίασα την Ιθάκη ήταν σε δρομολόγιο Λευκάδα-Ιθάκη-Κεφαλονιά. Ελπίζω να αξιωθώ να την γνωρίσω κι από κοντά. Σε ευχαριστώ για το όμορφο ταξίδι! Να σαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τουλάχιστον vivi ka μου πήρες μια γεύση.
   Εύχομαι τούτο το καλοκαίρι να την επισκευθείς.
   Την αγάπη μου πάντα.

   Διαγραφή
 12. ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ. ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ!!!! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΧΑΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΟΥ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Σ΄ευχαριστώ αγπητέ μου φίλε για την επίσκεψη. Χαίρομαι που σου άρεσε.
  Νάσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΦΙΕς ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΤΗΣ ΤΗς ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ. ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΑΡΓΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΛΛΑ Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΗς ΣΥΖΥΓΟΥ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
  ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ. ΕΛΑΒΑ ΕΝΑ ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΝ. ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΤΙ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή