Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Αργυράδες.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτιο.
Ζάκυνθος. Άποψη της Χώρας. 

Ένα πανέμορφο και ιστορικό χωριό στα νότια της Κέρκυρας,


Φίλες και φίλοι μου.

Σχεδόν έτοιμος για ένα νέο ξεκίνημα μετά τη μεγάλη ζημιά. Και λέω σχεδόν διότι ακόμη δεν έχει "γιατρευτεί" ο χώρος της φωτογραφίας. Γι΄αυτό ας μην παρεξηγηθώ που σήμερα οι φωτογραφίες μου δεν είναι αυτές που εγώ θα ήθελα να είναι. Πάντως...προχωράμε.  Και πάμε στη Νότια Κέρκυρα, εκεί που πέρασα πολλά από τα παιδικά καλοκαίρια μου.
Στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κέρκυρας, που εκτείνεται από τον οικισμό της Μεσογγής ως τον Ασπρόκαβο της Λευκίμης, το νοτιώτερο άκρο του νησιού, βρίσκονται διάσπαρτα πολλά χωριά, κάποια πνιγμένα σε καταπράσινο φόντο και άλλα ακουμπισμένα σε ονειρεμένες παραλίες. Ένας από αυτούς τους οικισμούς είναι οι Αργυράδες, που μοιάζουν να έχουν φωληάσει ανάμεσα σε μια ομάδα λόφων. Πρόκειται για ένα μεγάλο γραφικό χωριό που μέχρι πρότινος ήταν ένα από τα μεγάλα κεφαλοχώρια του νησιού της Κέρκυρας.
Το κάθε ένα από όλα αυτά τα χωριά έχουν να επιδείξουν κάτι το ξεχωριστό, κάτι που ιδιαίτερα τα χαρακτηρίζει. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Αργυράδων είναι η μοναδική αρχιτεκτονική με τα στενά καντούνια και τα “βόλτα”.
Τα σπίτια κολημένα το ένα πάνω στ΄άλλο συνδέονταν μεταξύ τους με μια σειρά από εσωτερικές πόρτες. Σήμερα, μετά την έλλειψη της πειρατείας, οι πόρτες αυτές έχουν μετατραπεί σε ντουλάπια και ερμάρια.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των Αργυράδων είναι τα λεγόμενα “πασαέτζα” Τα περάσματα πάνω από από το δρόμο που ένωναν συγγενικά σπίτια. Σε πολλά υπόγεια ακόμη και σήμερα διακρίνονται παραθυράκια και ίχνη από πολεμίστρες. Πρόκειται για μια ιδιόρυθμη αρχιτεκτονική που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και σε γυρίζει χρόνια πίσω, στην εποχή των Ενετών.
Η αρχιτεκτονική δομή των σπιτιών είναι καθαρά αμυντική, έχοντας όλα τα στοιχεία που απαιτούσε η αμυντική τακτική δόμηση των οικισμών κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Το 1977 ο οικισμός των Αργυράδων χαρακτηρίοστηκε παραδοσιακός.
Το όνομα του χωριού, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, προέρχεται από την μεγάλη αρχοντική οικογένεια των Αργυρών του Βυζαντίου. Από την οικογένεια αυτή προέρχεται και ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ρωμανός ο 3ος, ο Αργυρός.
Το όνομα του οικισμού αναφέρεται σε ένα έγγραφο του 1508 μ.Χ. Σύμφωνα με το οποίο κάποιος Γεώργιος Ρόφης φαίνεται να πληρώνει ενοίκιο για ένα κομμάτι χωράφι στον ευγενή μισέρ Στέφανο Πετριτή. Σ΄αυτό το έγγραφο αναφέρεται ότι η πληρωμή έγινε στο χωριό Αργυράδες.
Στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, στους Αργυράδες, η αρχιτεκτονική των εκκλησιών θα επηρεαστεί από τον νεοκλασσικισμό. Χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν η εκκλησιά της Παναγίας και το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας με το μοναδικό πυργωτό καμπαναριό. Στην εκκλησιά των Ταξιαρχών υπάρχει ακόμη ο πρόναος, στοιχείο της πρωτοχριστιανικής ναοδομίας.
Στον οικισμό των Αργυράδων δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος έχει αναλάβει την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιας του χωριού.
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος πάρα πολλοί επισκέπτες φτάνουν στους Αργυράδες για να απολαύσουν το όμορφο πανηγύρι που γίνεται στην εκκλησιά της Αγίας Τριάδας.
Στην περιοχή των Αργυράδων βρίσκεται η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Αγίου Γεωργίου. Η παραλία αυτή εκτείνεται σε μήκος πέντε χιλομέτρων και έχει καθαρά και αβαθή νερά. Οι καταπράσινοι λόφοι που την πλαισιώνουν δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό. Πριν από χρόνια η παραλία αυτή ήταν ένα άγριο σκηνικό μοναδικής ομορφιάς. Σήμερα ο τουρισμός της έχει αλλάξει την όψη όμως παραμένη πολύ όμορφη.
Στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών οι Αργυράδες έχουν μι-
αν αισθητή παρουσία με τον νεοελληνιστή μελετητή του Σολωμικού έργου, Σπύρο Καββαδία, τον λογοτέχνη γιατρό Αριστείδη Κάντα, τον Θεοτόκη Ζερβό, τον μελετητή διδάσκαλο Πορφύριο Πανδή και τον ζωγράφο Γεράσιμο Ζερβό.
Σας ευχαριστώ που είσαστε στην παρέα μας.

ΠΗΓΕΣ
w. Corfu-kerkyra.eu
w. hellenica.de
w. argyrades.com
w. corfubenitses.gr

Παρακαλώ περάστε από την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com Πάντοτε θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον.



28 σχόλια:

  1. Στην Κέρκυρα αγαπητέ Ντένη βρέθηκα το 1988, όντας στην τελευταία τάξη του σχολείου και πραγματοποιώντας την πενταήμερη εκδρομή μας. Θες γιατί πέρασα όμορφα, θες γιατί επισκεφτήκαμε όλα τα μουσεία και τα ιστορικά μέρη ( που ήταν και είναι μέσα στα ενδιαφέροντα μου) έχω τις καλύτερες μνήμες....
    Μόνο για τις παραλίες δεν έχω άποψη... Δεν τις δοκίμασα βλέπεις ☺
    Καλή εβδομάδα Ντένη μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Αριστέα μου και καλή σου εβδομάδα.
      Πολύ όμορφο ότι έχεις πάρει μια γεύση από την όμορφη Κέρκυρα.
      Τα μουσεία και τα ιστορικά μέρη που επισκέφτηκες αποτελούν την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Οι παραλίες και τα χωριά της απότελούν την ομορφιά της και πρέπει να τα γνωρίσεις.
      Εγώ πάντως θα συνεχίζω να σας ταξειδεύω στα χιλιοτραγουδημένα Εφτάνησα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Πραγματικά ενδιαφέρον χωριό οι Αργυράδες, με πλούσια ιστορία και εξαιρετική αρχιτεκτονική!
    Τι αμυντικά έργα!
    Ντένη μου κι εγώ όπως η Άιρις, πήγα για πρώτη φορά στην Κέρκυρα με το σχολείο. Μετά πήγα κι άλλες φορές, αλλά έχω ελάχιστες φωτογραφίες! Σίγουρα θα την επισκεφθώ κάποια στιγμή...
    Βλέπω στην τηλεόραση τον χιονιά σας και σας θυμάμαι κι εύχομαι να είστε όλοι καλά!
    Πολλά φιλιά σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου καλή σου μέρα.
      Βλέπω ότι έχεις πάρει μια αρκετά μεγάλη γεύση από την Κέρκυρα.
      Εύχομαι να ξαναβρεθείς.
      Ο φετεινός χειμώνας μας ήταν από τους πιο άγριους. Τα χιόνια που έχουν μαζευτεί ούτε τον Μάϊο δεν θα φύγουν.
      Καλή σου εβδομάδα αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Σε γνωστά μέρη μας πήγες σήμερα Ντένη μου. Έχει και το νότιο μέρος της Κέρκυρας ομορφιές παρόλο που ο Βορράς κλέβει την παράσταση. Κάθε γωνιά της Ελλάδας μας πλούσια από ιστορία. Θα χαρώ να δω κι άλλα μέρη της Νότιας Κέρκυρας γιατί έχω αρκετές αναμνήσεις. Να'σαι καλά και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου "κυρά-Δασκάλα" καλή σου μέρα. Να ξεκινήσω μ΄ένα μεγάλο "μπραβο" για όσα έδωσες. Η Χαρά μου είπε πολλά γι΄αυτήν την έκθεση. Εύχομαι και άλλη γρήγορα.
      Στην Κέρκυρα τώρα. Να σου πω ότι η Νότια έχει καταπληκτικές ομορφιές. Δίπλα στους Αργυράδες είναι η λίμνη Κορισσίων. Ένα σπάνιο φαινόμενο της φύσης με φανταστική ομορφιά. Λίγο πιο κάτω υπάρχει το Πετριτί όπου πέρασα πολλά παιδικά καλοκαίρια.Χάρμα ομορφιάς Δίπλα είναι η Μεσογγή. Πανέμορφος τουριστικός προορισμός. Αλλά και οι παραλίες της υπέροχες. Στην επόμενη επίσκεψή σου πάρε μια γεύση.
      Την αγάπη μου καλή μου και νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  4. Γεια σου, Ντένη μας! Πάλι μας ταξίδεψες, χάρμα οφθαλμών...!!! μα "φάτε μάτια...." που λέγανε!

    Και, δεν μου λες, ΤΙ έγινε ακριβώς, με την ιστοσελίδα σου; δεν μας έγραψες! Όσο για μένα, γύρω στα Χριστούγενν... όλη η ύλη του καλοκαιριού, 2014, ειδικά οι μοναδικές φωτογραφίες μου.... έκαναν φτερά... όπως και τα λεφτά από την ...τσέπη μου! Ούτε Ρολς-ρόις να ¨ηταν! Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Αυτό μας έχει απομείνει. Να κάνουμε ταξίδια με τις λέξεις.
      Είχα μεγάλα προβλήματα και στα δυό μου κομπιούτερ.Δεν μπορούσα να μπω στις σελίδες μου. Τελικά ο Βασίλης χρειάστηκε πέντε ώρες δε δύο επισκέψεις και χτες το βράδυ τα ετελείωσε και όπως βλέπεις είμαι εδώ.
      Καλή σου εβδομάδα και την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο και αυτό το ταξίδι που με πήγες Ντένη μου.Δεν είχα ιδέα!!!! Σ'ευχαριστώ.
    Ζημιά διάβασα ότι είχες στον υπολογιστή. Και εγώ σε δανεικό υπολογιστή κάθομαι και στη μεγάλη ζημιά που έπαθε ο δικός μου και ακόμη δεν έχει φτιαχτεί οφείλεται η απουσία μου από τη γειτονιά μας.........αστα!!!
    Καλή σου εβδομάδα και να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα σου εύχομαι.
      Χαίρομαι καλή μου που σου άρεσε το ταξίδι μας. Και γίνεται ακόμη πιο όμορφο αφού σ΄αυτά τα μέρη έχω περάσει τα παιδικά μου χρόνια.
      Είχα μεγάλή ζημιά και στους δύο υπολογιστές που έχω. Δεν μπορούσα να μπω στις σελίδες μου, δεν μπορούσα να απαντήσω σε ε/μαιλ. Τελικά μετά από δυό επισκέψεις του τεχνικού σπίτι μου και πέντε ώρες εργασίας από χτες βράδυ της Κυριακής έχουν γιατρευτεί. Εύχομαι να τελειώσει η περιπέτειά σου με τον δικό σου υπολογιστή.
      Νάσαι πάντα καλά γλυκιά μου και καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Κατ αρχάς ,Καλώς σας ξαναβρίσκω,μετά απο μια μικρή απουσία. Βέβαια άφησα στο πόδι μου τη Ζάκυνθο,εεε δεν είναι και λίγη τέτοια προμετωπίδα!
    Λυπάμαι για τα προβλήματα κι εύχομαι ν αποκατασταθούν στο ακέραιο.δε ξέρω Ντένη τι καλλίτερο θάκανες για τις φωτογραφίες ήδη είναι άρτιες,εμένα πάλι μ άρεσε η αλλαγή της γραμματοσειράς. Εξαιρετική και καλαίσθητη.
    Οσο για τις Αργυράδες,δε μου κάνει εντύπωση η ομορφιά τους,Κέρκυρα είναι!!!!
    Θάθελα να ρωτήσω για ποιόν Σπύρο Καββαδία,Σολωμιστή μιλάς;;;;
    Επειδή είχα καθηγητή στο Γυμνάσιο με τα ίδια χαρακτηριστικά,λες νάταν (πέθανε αρκετά νέος) ο ίδιος ;;;
    Καλή συνέχεια στα οδοιπορικά μας,ο δρομος ξανανοίγει έστω και με προβλήματα που όλοι κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε,ΑΛΛΑ δε μας πτοούν,ε;;;;
    Καλό ξημέρωμα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε καλωσορίζω στο σπιτικό μας Χαρά μου. Μας έλειπες αλλά απολαμβάναμε την ομορφιά της Ζακύνθου από φωτογραφία. Για άλλη μια φορά να σε συγχαρώ για την επιτυχία που είχες στην έκθεση. Για τις φωτογραφίες να σου πω ότι έχω ακόμα καλύτερες αλλά δεν μπορούσα να τις δημοσιεύσω. Θα σου στείλω να δεις.
      Ο Καββαδίας είναι αυτός που είχες καθηγητή.
      Θα συνεχίσουμε καλή μου γιατί έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε.
      Καλή σου βδομάδα Χαρά μου και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  7. Ντένη καλημέρα χαίρομαι πολύ που σε βλέπω, ελπίζω να είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα εκεί.
    Δεν έχω πάει στην Κέρκυρα ακόμα και λέω ακόμα γιατί σίγουρα θα πάω κάποια στιγμή.
    Θεωρώ από ότι έχω δει ότι είναι πανέμορφο νησί!
    Σε ευχαριστούμε για την βόλτα και τις πληροφορίες!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα καλή μου καλή σου μέρα και καλή σου εβδομάδα.
      Τα πράγματα εδώ είναι τα ίδια Χτες και σήμερα δεν είχαμε χιόνι αλλά....μας έχουν υποσχεθεί να έχουμε μέσα στην εβδομάδα.
      Εύχομαι να πραγματοποιήσεις το ταξίδι σου στην Κέρκυραω η οποία στ΄αλήθεια είναι πανέμορφη. Εκεί έχω αφήσει τα όμορφα παιδικά μου χρόνια.
      Θα τα ξαναπούμε καλή μου φίλη. Φιλάκια στη Στέλλα σου.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Ντένη καλό μήνα .Αν και έχω πάει δυο φορές στην Κέρκυρα κανείς δεν μου μίλησε για το γραφικό και ιστορικό αυτό χωριό να το επισκευθώ .Θα το έχω υπόψιν μου όταν κάποτε ξανά πάω, διότι μου αρέσει πολύ το νησί και η απόσταση από την Κεφαλονιά είναι μικρή. Παλαιότερα από το Φισκάρδο υπήρχε καράβι που έκανε δρομολόγιο ,εφέτος δεν ξέρω αν υπήρχε . Την καλήμέρα μου και καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτέλους κατόρθωσα κι αυτό σε επισκεφτηκα.

    Με επώνυμο Αργυρός έχω συναντήσει πολλούς Κερκυρέους ακόμη και από τα υπερπόντα νησιά ως ναυτοκούς και μ!

    οι φωτογραφίες σου ωραίες αλλά θα ήθελα να μου εξηγήσεις τι εννοεί, ή τι είναι ο ῾προναός῾

    Δεν το έχω δει πουθενά

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Με το επώνυμο Αργυρός είναι γεμάτη η Κέρκυρα.
      Προ ναός ε'ιναι ο προ του κυρίου ναού χώρος.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Κάτε μου καλή μου.
    Καλημέρα σου, καλή βδομάδα και καλό μήνα.
    Γνωρίζω τις επισκέψεις σου στην Κέρκυρα και την αγάπη σου για τα νησιά μας.
    Όλα τα χωριά που αξίζει να επισκεφτείς περιέχονται στους τουριστικούς οδηγούς.
    Προγραμμάτισε μια επίσκεψη. Μικρή η απόσταση από την Κεφαλονιά.
    Καλή σου μέρα Κάτε μου και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λατρεμένη η Κέρκυρα αν και δεν έχω πάει. Εύχομαι γρήγορα να αποκατασταθούν τα πράγματα εκεί.
    Οι φωτογραφίες είναι υπέροχες!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα σου και καλή βδομάδα.
      Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος.
      Αποφάσισε μιαν επίσκεψη στην Κέρκυρα. Θα σου μείνει αλησμόνητη.
      Εδώ έχουμε ακόμη καιρό ώσπου να πούμε πως περά;σαμε τον χειμώνα. Μόνο που τούτος ήταν πολύ άγριος.
      Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  12. Αγαπητέ μου Ντένη, πέρασα να χαρώ ακόμα ένα μέρος των αγαπημένων σου Εφτανήσων , που με τετοιες περιγραφές, ακόμα και μείς που λέμε:σαν την Χαλκιδική δεν έχει, εδώ....παρασπονδούμε εν γνώσει μας και απολαμβάνουμε τις διαδρομές σου!
    Καλή συνέχεια στις ομορφιές του Ιονίου!
    Να είσαι πάντα καλά και υπομονή,όπου νάναι τα χιόνια τα λοιώσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαρβάρα μου καλή μου φίλη.
      Συνεχίζω να παρουσιάζω τις ομορφιές των νησιών μας,
      Χαίρομαι που κι΄εσύ, από την όμορφη Χαλκιδικήγ, την οποία έχω γνωρίσει, απολαμβάνεις τούτους τους περιπάτους.
      Και φυσικά υπόσχομαι τη συνέχεια αφού έχω τόσες πολλές και τόσους πολλούς καλούς φίλους.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. Αν θυμάσαι, έχω πάει ήδη στην Κέρκυρα Ντένη (το είχα γράψει παλαιότερα), αλλά νομίζω ότι πρέπει να την επισκεφτώ ξανά, διότι βλέπω μέρη που δεν τα είχα δει τότε και είναι και πανέμορφα... Καλή εβδομάδα και καλό σου απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου καλή μοιυ φίλη.
      Θυμάμαι που είχες γράψει ότι επισκέφθηκες την Κέρκυρα; και μάλιστα με δικό σου σκάφος.
      Στη επόμενη επίσκεψή σου θα σε συμβούλευα, αφού έχω ζήσει το νησί για 15 χρόνια, να επισκεφτείς τα χωριά του Νότου από Μπενίτσες και κάτω.
      Ειλικρινά θα σου μείνουν αλησμόνητα,
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  14. Πανέμορφη η παραλία του Αγίου Γεωργίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια φίλε μου πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία.
      Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές.
      Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  15. Πήγα μια φορά στην Κέρκυρα και νότια δεν έφτασα.
    Από τις φωτογραφίες (κι ας μην είναι αυτές που θα ήθελες να είναι) και την περιγραφή σου είμαι σίγουρη πως θα λάτρευα τις Αργυράδες!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή μου φίλη.
      Την επόμενη φορά που θα βρεθείς Κέρκυρα θα σου έλεγα να τραβήξεις νότια.
      Θα δεις όμορφιές που δεν θα το πιστεύεις.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη

      Διαγραφή