Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Περίπατος στα χωριά της Βόρειας Κέρκυρας.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Άποψη της Χώρας.


Είναι γεγονός και το γνωρίζω από τις πολλές επισκέψεις μου εκεί, ότι η περιοχή της Βόρεια Κέρκυρας παρουσιάζει μια ξεχωριστή ομορφιά. Είναι ένας χώρος με απότομες και απρόσμενες εναλλαγές. Μια περιοχή όπου η θάλασσα δένεται απρόσμενα με τη στεριά. Πανέμορφα, γραφικά αλλά και γεμάτα ιστορία όλα τα χωριά της. Πάντοτε με τραβούσε αυτή η περιοχή. Ελάτε λοιπόν για έναν περίπατο. Και ξεκινάμε από τον...

...Αρίλλα.
Άποψη του οικισμού Αρίλλα.
Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωρίο στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Είναι γνωστό για την χρυσή παραλία που διαθέτει με τα χρυσά νερά. Βρίσκεται σε μια καταπράσινη κοιλάδα και πλαισιώνεται με ελαιώνες που καταλήγουν σε απότομες πλαγιές. Η θέα προς τη θάλασσα είναι μοναδική.
Η βραχονησίδα Γραβιά. 
Αριστερά βρίσκεται η βραχονησίδα Γραβιά και δίπλα της οι νησίδες Βαρκούλες. Στο βάθος φαίνεται το Μαθράκι, ένα από τα Διαπόντια νησιά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Αρίλλα λειτουργούν τρία μεγάλα κέντρα διαλογισμού με επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.
Στον Αρίλλα επίσης βρίσκεται και το εργοστάσιο της Κερκυραϊκής μπύρας που παράγει τέσσερα διαφορετικά είδη και έχει γίνει δημοφιλής όχι μόνο στην Κέρκυρα και την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Στον οικισμό του Αρίλλα δραστηριοποιείται ένας πολιτιστικός σύλλογος που διατηρεί δανειστική βιβλιοθήκη, εκθετήριο λαογραφικών αντικειμένων και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών.
Η ονομασία Αρίλλας πιθανόν να είναι Ρωμαϊκής προχριστιανικής εποχής και προέρχεται από το δέντρο Αρία, ένα είδος δρυός που ευδοκιμούσε στην περιοχή και από το οποίον κατασκεύαζαν πλοία. Κατά μια άλλη εκδοχή ονομάστηκε έτσι από κάποιο Ρωμαίο στρατηγό Αρίλλα που στρατοπέδευσε στην περιοχή.
Να περάσουμε στο επόμενο πανέμορφο χωριό. Τους...

...Περουλάδες.

Κεντρικός δρόμος στους Περουλάδες.
Οι Περουλάδες είναι ένα πανέμορφο χωριό με έντονη βενετσιάνικη σφραγίδα στα κτίρια και την αρχιτεκτονική του και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο και στα σοκάκια αρκεί για να θαυμάσετε τα αρχοντικά με τα οικόσημα και τις ψηλές μάντρες που περικλείουν τις αυλές τους. Ανάμεσα σε αυτά θα διακρίνετε και τα απομεινάρια του σπιτιού του ποιητή Ανδρέα Κάλβου που έζησε εδώ για κάποιο διάστημα.
Οι Περουλάδες γνώρισαν μεγάλη ακμή από τον Μεσαίωνα ενώ το όνομά τους προέρχεται πιθανότατα από το επώνυμο Περούλης όπως συνηθίζεται σε πολλά από τα χωριά της κερκυραϊκής υπαίθρου να παίρνουν το όνομά τους από τις οικογένειες που κατοικούν σε αυτά.Οι Περουλάδες δεν έχουν αναπτύξει τουριστικές υποδομές έχουν όμως να υπερηφανεύονται για τις μοναδικές τους παραλίες.
Η παραλία Λογγάς...
Ο Λογγάς είναι η κεντρική παραλία των Περουλάδων. Πανύψηλα βράχια στέκουν πάνω από μια στενή λωρίδα άμμου και στη συνέχεια το μάτι χάνεται στο απέραντο γαλάζιο.
...κι΄εδώ η παραλία Δράστης.
Λίγο βορειότερα υπάρχει η παραλία του Δράστη με φυσικές πέτρινες ξαπλώστρες και λιγότερο κόσμο.
Ώρα να τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο μ΄ένα πέρασμα από τους...

...Σιναράδες
Πανοραμική άποψη τψν Σιναράδων.
Μεγάλο χωριό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι Σιναράδες έχουν κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός και πραγματικά μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια θα σας μείνει αξέχαστη.
Οι Σιναράδες χτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια με τους πρώτους κατοίκους του χωριού να προέρχονται πιθανότατα από την Νότια Ιταλία. Το 1669 εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από την Κρήτη. Ακόμη και σήμερα διατηρούνται στους Σιναράδες επώνυμα σε -άκης, όπως Βασιλάκης, Πετράκης κα.
Στους Σιναράδες θα συναντήσετε όλα τα γνωρίσματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής της κερκυραϊκής υπαίθρου, πέτρινα σπίτια, κεραμίδια σε χρώμα ώχρας βυζαντινού τύπου,
Χαρακτηριστικό πορτόνι στους Σιναράδες.
"πορτόνια" με ανάγλυφα μάρμαρα, εξωτερικές πέτρινες σκάλες που καταλήγουν σε βεράντα, το λεγόμενο “μπόντζο”

Μια σειρά από βόλτα.
και φυσικά τα "βόλτα,"  τις καμάρες στα  ισόγεια των σπιτιών. Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην αρχιτεκτονική των Σιναράδων είναι η πολύ πυκνή δόμηση, με τα σπίτια να είναι κολλημένα το ένα με το άλλο.

                       Το καμπαναριό της εκκλησιάς των Αγίων Νικολάου και Σπυρίδωνος.

Στους Σιναράδες υπάρχουν 12 εκκλησιές. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η τρίκλινη βασιλική του Αγίου Νικολάου και Αγίου Σπυρίδωνα στην οποία θα δείτε ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο που έχει έλθει από την Ιταλία.
Μια γωνιά από το Λαογραφικό Μουσείο.
Στους Σιναράδες βρίσκεται επίσης το σημαντικότερο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού που στεγάζεται σ΄ένα παραδοσιακό σπίτι, στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την επίπλωση των σπιτιών του χωριού από τον 18ο αιώνα αλλά και αντικείμενα από την αγροτική ζωή εκείνης της εποχής. Το χωριό διαθέτει επίσης δική του φιλαρμονική η οποία συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις του νησιού.
Οι Σιναράδες είναι χτισμένοι σε έναν κατάφυτο λόφο πάνω από την ονομαστή παραλία του Άη-Γόρδη και το Γιαλισκάρι.
Μαγευτική η θέα από το "Αερόστατο"
Λίγο έξω από το χωριό είναι η θέση "Αερόστατο" όπου από εκεί η θέα στην καταπράσινη ακτογραμμή είναι μαγευτική. Κάτω ακριβώς από την τοποθεσία "Αερόστατο" είναι το κατάφυτο νησάκι της Κυρά-Δικαίας το οποίο έχει πάρει το όνομά του από την εκκλησιά που υπάρχει εκεί αφιερωμένη στην Παναγιά. Στα βορειοδυτικά της Κυρά-Δικαίας βρίσκονται δυο βράχοι ανάμεσα στους οποίους, σύμφωνα με την παράδοση, ψαράδες είχαν βρει το πτώμα μιας νύφης που την είχαν απαγάγει πειρατές. Από τότε οι βράχοι ονομάστηκαν “Της νύφης τα λιθάρια”
Οι Σιναράδες είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την κερκυραϊκή ύπαιθρο και τα χωριά της.
Ελπίζω να σας άρεσε ο σημερινός μας περίπατος. Και επειδή τα χωριά σ΄αυτή την περιοχή είναι πάρα πολλά υπόσχομαι να ξαναπεράσουμε.


ΠΗΓΕΣ
w. greece.terrabook.com
w. infokerkyra.gr
w. corfuvisit.net
w. watherpantokratoras.com

29 σχόλια:

 1. Μια όμορφη βόλτα σε ένα πανέμορφο νησί!!!!!! Δεν τα έχω επισκεφθεί τα χωριά αυτά, πανέμορφα όλα αλλά προτιμώ τους Περουλάδες μια και δεν έχουν αναπτύξει τουριστικές υποδομές. Με τόσα αρχοντικά δε θα θέλουν τουρίστες....έτσι;;
  Ευχαριστώ γι αυτή τη βόλτα Ντένη μου Πάντα απολαμβάνω τις εγγραφές σου!
  Να μου είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αννούλα μου καλή σου μέρα.
   Στ΄αλήθεια οι Περουλάδες είναι πανέμορφοι. Έχω μείνει εκεί αρκετές μέρες και τα απόλαυσα όλα.Στ΄αλήθεια δεν έχουν ανάγκη τουρισμού αλλά τα καλοκαίρια δέχονται αρκετές επισκέψεις.
   Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

   Διαγραφή
 2. μας άρεσε ο περίπατος..να πω λίγα λόγια... ωραίες οι φωτο, κριμα που δεν τα επισκέφθηκα αυτά τα χωρια... και... 12 εκκλησίες.. για ένα μέρος... !!! ωωω... πολλές!!!!...
  καλή εβδομαδα!!! Ευχαριστώω για τις επισκέψεις σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λαμπρινή μου καλή σου μέρα.
   Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος. Να σου πω ότι στις δώδεκα εκκλησιές συμπεριλαμβάνονται αρκετές οικογενειακές.
   Να μη μ΄ευχαριστείς που σε επισκέπτομαι κάθε μέρα. Νοιώθω τόσο όμορφα με τη μουσική και τις εικόνες σου.
   Καλή σου εβδομάδα φίλη μου καλή μου.

   Διαγραφή
 3. Τι όμορφη ξενάγηση, πόσο υπέροχες φωτογραφίες!!!!! Χόρτασα γαλάζιο, πράσινο και πέτρα, να είσαι καλά Ντένη μου! Σε φιλώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σε βλέπω στο σπιτικό μου αγαπητή μου Ειρήνη.
   Είναι αλήθεια ότι στην Κέρκυρα χορταίνει το μάτι σου γαλάζιο και πράσινο
   Να είσαι πάντα καλά καλή μου.
   Κι΄από μένα φιλιά.
   ΥΓ. Να σε ρωτήσω. Ο Τουρκοφάγος σου τι κάνει; Να μου τον φιλήσεις.

   Διαγραφή
 4. Πανέμορφες εικόνες...με έκανες να ονειρεύομαι ένα ακόμα ταξίδι στην Κέρκυρα!
  Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα Ντένη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία.
   Εύχομαι να μπορέσεις να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι στην Κέρκυρα.
   Αποφάσισέ το. Δεν θα το ξεχάσεις ποτέ.
   Καλή σου βδομάδα καλή μου φίλη.

   Διαγραφή
 5. Δεν έχω τι να πω είναι καταπληκτική η βόλτα που μας έκανες Ντένη μου!
  Έρχομαι πάντα εδώ και φεύγω με γεμάτη την καρδιά μου!
  Την καλημέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ καλή μου Έλενα για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
   Εύχομαι κάποτε να μπορέσεις να κάμεις ένα ταξιδάκι στην όμορφη Κέρκυρα.
   Την αγάπη μου πάντα.

   Διαγραφή
 6. Άλλη μία όμορφη εκδρομή απόλαυσα σήμερα!
  Το κάθε χωριό έχει το δικό του μοναδικό χρώμα.
  Καλή εβδομάδα Ντένη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελένη μου καλή μου χαρά μου που σε βλέπω να περνάς από εδώ.
   Στ΄αλήθεια κάθε χωριό έχει και το δικό του χρώμα. Αυτή είναι η ομορφιά των νησιών μας.
   Καλή βδομάδα και σε σένα, φίλη μου αγαπημένη.

   Διαγραφή
 7. Είχα καιρό να έρθω και έπεσα στην κεντρική εικόνα της πατρίδας μου!
  Μας ταξιδεύεις τόσο ξεσηκωτικά που ανυπομονώ για το καλοκαίρι!
  Καλή εβδομάδα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχω κι΄εγώ ρίζες στην πατρίδα σου. Η μητέρα μου από Ζάκυνθο.
   Χαίρομαι που βοηθάω να προγραμματίσεις τις διακοπές σου. Ό,τι κι΄αν αποφασίσεις σε κάποια άκρη του πακέτου σου βάλε και λίγο Εφτάνησα. Δεν θα το μετανοιώσεις.
   Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

   Διαγραφή
 8. Καταπληκτική βόλτα σε μέρη που τα έχω ταξιδέψει, αλλά ποτέ δεν τα χορταίνει κανείς... Αν μη τι άλλο, η πατρίδα μας είναι πανέμορφη. Καλή εβδομάδα Ντένη :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πετρούλα μου καλημέρα σου.
   Έχεις ταξιδέψει πολύ στα Εφτάνησα και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα οπότε γνωρίζεις τις ομορφιές τους. Και πολύ σωστά παρατηρείς ότι έχουμε μια πανέμορφη πατρίδα. 'Ισως και γι΄αυτό μας ζηλεύουν.
   Νάσαι καλά και καλή σου βδομάδα.

   Διαγραφή
 9. Όμορφες εικόνες, πράσινο θάλασσα, βράχοι έχουμε τόσα όμορφα μέρη, τόσο ωραίο κλίμα και μ' όλα ταύτα ξενιτευόμαστε κι ερχόμαστε σε ένα άτιμο κλίμα να ζήσουμε όμως όπου είναι παγωνιά ή οτιδήποτε ανάποδο εκεί βγαίνει και το μεροκάματο.
  Οξύμωρο, Νάσαι καλά Ντένη

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τι να κάνουμε φίλε Γαβρίλη;
   Αυτή είναι η μοίρα της πατρίδας μας. Να διώχνει τα παιδιά της.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 10. Όμορφο ταξίδεμα στην υπέροχη Ζάκυνθο που κλέβει καρδιές!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ φίλε.
   Μόνο που τοι ταξίγι είναι στην Κέρκυρα.

   Διαγραφή
 11. Αγαπητέ μου Ντένη, μ έχεις ξεσηκώσει με τις καταπληκτικές φωτογραφίες σου!!!!!
  Αν και πήγα πολλές φορές στη Κέρκυρα, έχω μια τεράστια επιθυμία να πάμε το Πάσχα. Αλλά συνεχώς βρέχει και η εγγονή μας είναι μόνο 2 χρονών και το σκεπτόμαστε.
  Νοστάλγησα το Πάσχα της Κέρκυρας, από την άλλη, είναι νωρίς το Πάσχα και φοβόμαστε τον καιρό.
  Σας στέλνω την αγάπη μου και τις ευχές μου για την αυριανή μέρα!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάγδα μου καλή μου.
   Με χαρά μου πάντα σε βλέπω να περνάς από τα Εφτάνησα.
   Θα σου έλεγα αν μπορούσες να πήγαινες στην Κέρκυρα το Πάσχα. Είναι κάτι που δεν το συναντάς σε όλη την Ελλάδα.
   Στο εύχομαι.
   Νάσαι καλά και καλό σου Σαββατοκύριακο.

   Διαγραφή
 12. " ...ένας χώρος με απότομες και απρόσμενες εναλλαγές. Μια περιοχή όπου η θάλασσα δένεται απρόσμενα με τη στεριά. Πανέμορφα, γραφικά αλλά και γεμάτα ιστορία όλα τα χωριά της. ..." ΝΚ

  Ντένη μου! Βάλθηκες να μας τρελλάνεις! Ο Δημήτρης λέει: - Αυτά είναι τα ...δύσκολα!
  ΠΩΣ να πάμε, Φίλε μου. Ευτυχώς που μα ταξιδεύεις!
  ΥΓ.: ... και
  κανείς, από "δαύτους" δεν είδε την ιστοσελίδα σου, δεν άκουσε, δεν σκέφτηκε, να σου προσφέρει μια... "Εύσημο μνεία;;;!!! "

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, Καλή Διπλή Γιορτή, Αύριο!!!
  Πάντα με την Αγάπη, Υιώτα, "Αστοριανή", Γουέστμπερυ, ΛΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
   Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Το ίδιο δύσκολο είναι και για μένα που πολύ θα το ήθελα να πάω και μάλιστα το Πάσχα.
   Όσο για την..."Εύσημο μνεία" δεν την χρειάζομαι. Η μεγαλύτερη τιμή για μένα είναι αυτά που μου γράφουν όσοι περνάνε από εδώ. Ποτέ στη ζωή μου δεν επεδίωξα βραβεία αν και στην δημοσιογραφική μου διαδρομή πολλές φορές προτάθηκα από διαφόρους Φορείς. Δεν τα δέχτηκα.
   Καλό σου Σαββατοκύριακο.

   Διαγραφή
 13. Αυτές οι διαδρομές σου είναι όνειρο ! Εκτός από τα μαγευτικά τοπία είναι και νοσταλγικές αναμνήσεις για το νησί μας πριν από το σεισμό, τα πορτόνια, το καμπαναριό, ο μόντζος, υπέροχα.
  Χαιρερτώ.
  Κάτε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθες Κάτε μου καλή μου.
   Στ΄αλήθεια τα πορτόνια, ο μόντζος και τόσα άλλα είναι οι θησαυροί των νησιών μας.
   Νάσαι καλά Κάτε μου και καλό σου Σαββατοκύριακο.

   Διαγραφή
 14. Προβάλλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη «ΕΜΦΑΣΗ» του blog «Ευρυτάνας ιχνηλάτης». Η συγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά ένα πιτσιρίκο που μοιράζει εφημερίδες!) βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και η προβολή γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια…

  ΑπάντησηΔιαγραφή