Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ταξίδι στα Κύθηρα.



Έναν όμορφο περίπατο έχω σχεδιάσει για σήμερα φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι.
Κύθηρα. Η Χώρα
Ένα περπάτημα απόλαυσης στα Κύθηρα. Το νησί του έρωτα. Το νησί που γέννησε την Αφροδίτη. Το νησί που απλώνει την ομορφιά του γύρω. Ατέλειωτες οι ομορφιές του. Και που να τις προλάβουμε όλες.
Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε κάποιες από αυτές σήμερα και κάποια άλλη φορά θα γνωρίσουμε και πιο πολλές.

Ο οικισμός Μυλοπόταμος
Θα ξεκινήσουμε από το Μυλοπόταμο. Το όμορφο αυτό παραδοσιακό αρχοντοχώρι, που κυριολεκτικά είναι πνιγμένο στο πράσινο.
Ο Μυλοπόταμος αποτελείται από τέσσερεις  οικισμούς. Την Κάτω Χώρα, το Πίσω Πηγάδι, τους Αραίους και τον Άγιο-Σώστη, Ο Μυλοπόταμος υπήρξε από τα κυριότερα κοινωνικά και οικονομικά χωριά του νησιού.
Η Κάτω Χώρα
Η Κάτω Χώρα παρουσιάζεται σε δυο μέρη. Στα σπίτια που είναι μέσα στο Κάστρο και σε εκείνα που έχουν χτιστεί έξω από αυτό, που όμως διατηρούν μια ομοιογένεια μορφολογική με τα άλλα και αποτελούν ένα εντυπωσιακό σύνολο.
Ο Λέων της Βενετίας
Στην είσοδο κυρίαρχος στέκει ο επιβλητικός Λέων του Αγίου Μάρκου, της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας μοιάζοντας, στ΄αλήθεια, να εποπτεύει την είσοδο του οικισμού.
Το καμπαναριό του Αγίου χαραλάμπου
Στην είσοδο του κεντρικού  Χωριού ορθώνεται επιβλητική η εκκλησιά του Αγίου Χαραλάμου με το φανταστικό τετραόροφο καμπαναριό.

Κατεβαίνοντας προς το Διακόφτι και πριν από τον οικισμό του Αβλέμωνα θα συναντήσουμε τον ναό του Αγίου Γεωργίου.
Το εσωτερικό του Αγίου Γεωργίου
Είναι ένα κτίσμα πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του ο ναός φιλοξενεί ψηφιδωτά του 7ου αιώνα.
Στο βουνό, που είναι πάνω από το Διακόφτι βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Μόνης.
Η Αγία Μονή
Το 1767 το μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς. Πριν από την Επανάσταση του ’21 ο Κολοκοτρώνης κυνηγημένος είχε στα Κύθηρα. Είδε το μοναστήρι κατεστραμένο και έκανε ένα τάμα. Όταν ελευθερωθεί η πατρίδα να έλθει στα Κύθηρα και να αναστηλώσει την εκκλησιά. Και το κράτησε το τάμα του. Μετά την Απελευθέρωση, ήλθε στα Κύθηρα και αναστήλωσε το μοναστήρι.
Το αξιοθέατο ενός ναυαγίου δεν είναι αποκλειστικότητα της Ζακύνθου.
Το ναυάγιο του Nordland
Και τα Κύθηρα διαθέτουν το δικό τους Ναυάγιο Είναι το ρωσικό  πλοίο Nordland που βρίσκεται μισοβυθισμένο στη βραχονησίδα Πρασονήσι, κοντά στον οικισμό Διακόφτι και αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής. Το ναυάγιο έγινε τον Οκτώβρη του 2000 και οφείλεται σε απροσεξία του πλοιάρχου.

Η γέφυρα του Κατουνιού.
Στον οικισμό του Κατουνιού βρίσκεται η περίφημη ομώνυμη γέφυρα. Η γέφυρα αυτή αποτελεί ένα μνημείο τέχνης. Είναι έργο του Άγγλου αρμοστή Μάκβελ και λέγεται ότι κατασκευάστηκε για να διευκολύνει τις επισκέψεις του στο σπίτι κάποιας κοπέλλας που αγαπούσε.Το γεφύρι είναι το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ελλάδα. Έχει μήκος 110 μέτρα και στηρίζεται σε 13 τόξα και 12 κυλινδρικές θυρίδες.

Η παράξενη εκκλησιά του Αγίου Ανδρέα
Ο οικισμός Λιβάδι φιλοξενεί αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία. Ανάμεσα σε όλα ξεχωρίζει η εκκλησιά του Αγίου Ανδρέα. Είναι ένα κτίριο με πολύ παράξενη και ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Οικοδομήθηκε τον 9ο αιώνα και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ναούς των Κυθήρων καθώς στο εσωτερικό του διασώζονται οι παλαιότερες τοιχογραφίες στο νησί.
Λίγο έξω από τον οικισμό του Λιβαδιού ένας ανηφορικός χωματόδρομος οδηγεί στην περιοχή των Μύλων.
Ένας από τους ανεμόμυλους 
Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στους πολλούς ανεμόμυλους που υπήρχαν εκεί και άλεθαν το σιτάρι της περιοχής.
Κλείνουμε τον περίπατό ας στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Φόνισσας.
Οι καταρράκτες της Φόνισσας
Οι καταρράκτες βρίσκονται ανάμεσα σε θεόρατα πλατάνια και τα λαμπερά νερά τους πέφτουν από ύψος 20 μέτρων και σχηματίζουν μικρές λίμνες. Το νερό τους είναι πολύ κρύο ακόμα και το καλοκαίρι και προσφέρεται για κολύμπι μόνο σε τολμηρούς κολυμβητές.
Στα παλιά χρόνια κάποιο μικρό κορίτσι πνίγηκε εκεί και σ΄αυτό το γεγονός οφείλουν το όνομά τους οι καταρράκτες.
Εδώ φίλες και φίλοι μου τελειώσαμε τον σημερινό μας περίπατο. Αν θέλετε θα ξανάρθουμε να δούμε και άλλα αξιοθέατα του νησιού. Δόξα τω Θεώ διαθέτει αμέτρητα.


24 σχόλια:

  1. Ντένη μου πολύ όμορφη η ανάρτησή σου!
    Το νησί αυτό είχα την τύχη να το επισκεφτώ και με μάγεψε πραγματικά!
    Εχει κάτι περίεργο στον αέρα που είναι απροσδιόριστο!
    Μια μοναχικότητα, μια περηφάνια.
    Νομίζεις ότι είναι κάτι ξεχωριστό από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, θα μπορούσε να αντέξει μόνο του χωρίς την βοήθεια κανενός, αλλά αν χρειαζόταν κάποιος την βοήθειά του θα την πρόσφερε απλόχερα!
    Δεν ξέρω αν κατάλαβε κανείς τι περιγράφω αλλά πιστεύω ότι αν επισκεφτεί κάποιος το νησί θα το καταλάβει αμέσως!
    Την καλημέρα μου Ντένη και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα καλή μου καλημέρα σου και καλή βδομάδα.
      Έχεις απόλυτα δίκιο σε όσα γράφεις γι΄αυτό το νησί. Σε παλαιότερη ανάρτηση είχα αναφερθεί κι΄εγώ σ΄αυτό το περίεργο που νοιώθει κανείς σαν το επισκεφτεί.
      Όλα βγαίνουν από την ιδιαίτερη προσωπικότητα που διαθέτει.
      Νάσαι καλά καλή μου και αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Ντένη
    Πολύ όμορφη βόλτα μας πήγες σήμερα. Σε ένα από τα αγαπημένα μου νησιά. Έχω πάει πριν πολλά χρόνια και θέλω να ξαναπάω. Είναι πανέμορφο νησί.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Ελένη μου.
      Χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο και που έχεις επισκεφτεί τα Κύθηρα.
      Εύχομαι να καταφέρεις να ξαναβρεθείς εκεί. Αξίζει.
      Την αγάπη μου

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Ντένη καλή εβδομάδα γοητευτκός και ο σημερινός ο περίπατος στα Κύθηρα. Είναι καταπληκτικές οι ομορφιές του νησιού .Μετά τη Λέσβος που έχω προγραμματίσει να επισκευθώ τον Ιούνιο , ο επόμενος προορισμός μου θα είναι τα Κύθηρα .Είδα σήμερα και την προηγούμενη ανάρτηση σου .Η ιστορία σου όπως πάντα είναι θαυμάσια γραμμένη όπως εσύ ξέρεις να περιγράφεις .Τα κούτσουπα που γράφει και ο Γαβρίλης ότι τα λέμε στην πατρίδα έχω ακούσει ότι όντως έσωσαν κόσμο .Ο πατέρας μου μου έλεγε ότι κατά την κατοχή πουλούσαν και κουτσουπάλευρο . Είχαμε και υπάρχει ακόμη μια κουτσουπιά σε ένα κτήμα μας και ο πατέρας μου τα μάζευε όταν ξεραίνονταν και τα έδινε στο άλογο του .Τα δοκίμασα κι εγώ φρέσκα και ομολογώ ότι είναι πολύ γλυκά . Πέρυσι μετά από πολλά χρόνια βρήκα μια κουτσουπιά στον Κατελειό ήταν φρέσκα ,δεν είχαν ξεραθεί ακόμη και δοκίμασα ξανά .Είναι πολύ δυναμοτικά και νόστιμα .Είναι δυο ήδη τα άγρια και τα ήμερα . Αυτά που μαζέψατε στο βουνό προφανώς ήταν άγρια ,αυτά για τα κούτσουπα !! την καλημέρα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Σ΄ευχαριστώ που απόλαυσες τον περίπατο αλλά και την προηγούμενη ανάρτηση. Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι να καταφέρεις να γνωρίσεις τα Κύθηρα και από κοντά. Και όπως θα διαβάσεις στο σχόλιο της Δώρας αν πας στη Λέσβο να πας να την γνωρίσεις. Θα σε περιμένει.Πρόκειται για ένα αξιόλογο πρόσωπο.
      Όσο για τα χαρούπια τα ευγνωμονώ που μας έσωσαν από την πείνα.
      Την αγάπη μου και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  4. σε ευχαριστουμε για την ωραια ξεναγηση... χρονια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλα Σκουλίκι μου.Πρώτη μου φορά βάζω κεφαλαίο Α σε σκουλίκι.
      Χαίρομαι που ήσουν μαζί μας σ΄αυτόν το όμορφο περίπατο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Μαγευτική πάλι η ξενάγησή σου πάλι Ντένη. Τι ομορφιές και τι ιστορία έχουν τα νησιά μας !!! Πότε όμως θα καταλάβουν οι ιθύνοντες το πλούτο που διαθέτουν; Αντί αυτού ερημοποιούν συνεχώς τα νησιά μας αφήνοντάς τα χωρις συγκινωνίες, χωρίς γιατρούς και νοσοκομεία. Με χαρά διαβασα ότι η Κάτε θα 'ρθεί στη Λέσβο. Βρίσκομαι στη Μήθυμνα ή Μόλυβο όπως συνηθίζουμε να λέμε. Την καλώ λοιπόν να με επισκευθεί, να πιούμε ένα καφέ. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Είναι αλήθεια ότι τα νησιά μας όλα είναι ο πλούτος της πατρίδας μας τον οποίο όμως οι άχρηστοι πολιτικοί μας τον περιφρονούν και τον θυμούνται μόνο στις εκλογές για να στεριόσουν την καρέκλα τους.
      Γράφω στην Κάτε να συναντηθείτε σαν έλθει στο νησί σου. Να πιείτε ένα καφεδάκι και να τα πείτε.
      Νάσαι καλά Δώρα μου και έχεις την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  6. Οι επανειλημένες και προσεγμένες αναρτήσεις σου καλέ μου Ντένη που αφορούν τα Κύθηρα και η δικιά μου ολιγόωρη τρανζιτ παραμονή, με κάνουν να επιθυμώ διακαώς να βρεθώ εκεί και ν απολαύσω οτι κατά καιρούς διαβάζω και θαυμάζω.
    Ας ελπίσουμε οτι το Καλοκαίρι θα δοθεί ευκαιρία να τα επισκεφθώ μια που διαθέτουμε πλέον αεροπορική σύνδεση και νάσαι σίγουρος οτι στο πρώτο αξιοθέατο που θα πάω θάναι η "Γέφυρα του έρωτα",επέτρεψέ μου να την ονομάσω,αφού γεφύρωσε χάσματα να ενώσει δυο ανθρώπους που το ήθελαν τόσο πολύ! Αλλωστε είναι πανέμορφο αρχιτεκτονικό στοιχείο.
    Τα φιλιά και την αγάπη μου,μέχρι να ξαναγυρίσω.

    Υ.Γ. Χάρηκα που έγινε νωρίς η ανάρτηση και πρόλαβα να διαβάσω και να σχολιάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγάπη μου Χαρά μου.
      Εύχομαι να μπορέσεις να πας το καλοκαίρι στα ονειρεμένα Κϋθηρα. Και μάλιστα θα χαρώ να περάσεις και το γεφύρι του κατουνιου, τη "Γέφυρα του έρωτα " όπως την αποκαλείς. Στ΄αλήθεια θα είναι ένα τα΄ξίδι αλησμόνητο.
      Χαίρομαι που πρόλαβες την αν'άρτηση πριν φύγεις. Εύχομαι να περάσεις καλά ΄΄οσο θα λείψεις.
      Την αγάπη μου και φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  7. Ωραίες το ποθεσίες ωραίες όμορφες φωτογραφίες, ωραία Πλατάνια, οικισμοί, ανεμόμυλοι.

    ¨ετσι και στο χωριό μου,
    Το πιο ΠΑΡΑΞΕΝΟ είναι γιατί εμείς όπου έχουμε γεννηθεί σε αυτά τα μέρη τα απαρατάμε και φευγουμε κι ερχόμαστε μες τους πάγους και τα χιόνια;

    Αυτό με πονεί και με σφάζει. Είναι η κρυα, Ωμή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, Μήπως το κατεστημένο είναι μόνο για τους ΠΡΟΝΟΜΟΙΟΥΧΟΥΣ Ολιγους; αυτούς που κρατούν το κοχλιάριο σύμφωνα με τον Ροϊδη; κι εμείς περισέυαμε;
    Θα πρεπει κάποις ή κάποια από τους επισκεπτες να μας λύσει αυτό το αίνιγμα!

    Φίλε Ντένη την Καλημέρα μου

    Γαβριήλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου Γαβρίλη πάλι σε βλέπω με πολλά παράπονα.
      Σου λείπει η πατρίδα. Σε όλους εμάς τους ξενητεμένους μας λείπει φίλε μου αλλά τι να κάνουμε; Πάλι καλά που βρεθήκαμε εδώ και μπορούμε και τα φέρνουμε βόλτα. Τα βλέπεις τι γίνεται στην πατρίδα; Τι να κάνουμε φίλε μου. Έτσι είναι η ζώή.
      Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ την Δώρα για την πρόσκληση , ευχαρίστως θα ήθελα να γνωριστούμε αλλά ,δεν ξέρω ακόμη το πρόγραμμα , και που ακριβώς θα μείνω .Θα είμαι με παρέα . Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου
      Θα γράψω στη Δώρα να σου στείλει το τηλέφωνό της και να τα πείτε. Πιστεύω πως θα είναι εύκολο να ιδωθείτε και να τα πείτε με ένα ουζάκι
      Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  9. Και βέβαια μπορείς να στείλεις τα τηλέφωνά μου στη Κάτε κι'ας μη ξέρει το πρόγραμμά της. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Μόλυβο, όπου κιάν μείνει. Θα το διαπιστώσει και μόνη της. Αναμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαρίστως, αγαπητή μου Δώρα θα στείλω τώρα κι΄όλας τα τηλέφωνά σου στην Κάτε
      Εύχομαι να έχετε μια καλή συνάντηση και να απολαύσετε το καφεδάκι σας.

      Διαγραφή
  10. Μια πραγματικά όμορφη βόλτα είναι η σημερινή!
    Δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι εκεί γενηθηκε η Αφροδίτη, το γεγονός είναι ότι τα Κύθηρα τα ερωτευθήκαμε οικογενειακώς... Εχουν όλα όσα θα επιλέγαμε για τον ιδανικό τοπο διακοπών αλλά και διαμονής!
    Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Νίκη χρόνοα σου πολλά και Χριστός Ανέστη.
      Συμπεραίνω, από όσα γράφεις, ότι έχεις μια κάποια γνωριμία με τα Κύθηρα αλλά και είσαι πολύ ευχαριστημένη από ό,τι έζησες εκεί.
      Συμφωνώ μαζί σου από μια μικρή γνωριμία που έχω και εγώ.
      Χρόνια σου πολλά.

      Διαγραφή
    2. Ναι, έχουμε πάει για διακοπές ,καθώς είναι και σχετικά κοντά με τον τόπο μας (Αρκαδία) και μας έκαναν άριστη εντυπωση τόσο ο τόπος οσο και οι άνθρωποί του.
      Καλό μηνα!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Νίκη καλή σου μέρα και καλό μήνα.
      Μια πανέμορφη εμπειρία η επίσκεψη στα Κύθηρα.
      Κι΄εσύ αυτή την εμπειρία την έχεις αφού τα γνώρισες και τα απόλαυσες.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη.
    Δεν έχω πάει ακόμη στα Κύθηρα, από τις περιγραφές σου όμως κι απο τις
    πανέμορφες φωτογραφίες, είμαι σίγουρη πως είναι ένα νησί με ιστορία
    κι απαράμιλλη ομορφιά.Άλλωστε πως να μην είναι όμορφο αφού λούζεται
    από τρία πελάγη?
    Νάσαι πάντα καλά,πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρισσιάνα μου φίλη μου καλή.
      Θα σου πρότεινα, αφού κάθε καλοκαίρι είσαι Ελλάδα, κάποια στιγμή να βάλεις στους προορισμούς σου και τα Κύθηρα. Δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ.
      Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μου.

      Διαγραφή