Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ο οικισμός Λιθακιά στην Ζάκυνθο.



Ένα ακόμη πανέμορφο χωριό στην Ζάκυνθο.


Η πόλη της Ζακύνθου. Η Χώρα
Είχα την χαρά να επισκεφθώ τηνΛιθακιά λίγα χρόνια μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953 φιλοξενούμενος από κάποιους καλούς μου φίλους.. Αντίκρυσα την καταστροφή, αλλά και την ομορφιά που προσπαθούσε να διατηρήσει το μικρό χωρίο με όλες του τις δυνάμεις. Και τα κατάφερε. Σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού της Ζακύνθου.

“Κομμάτι τούτου του νησιού
Είναι και το χωριό μας
Φιλόξενο και όμορφο
Σαν κάθε τι δικό μας.”

Ένα αυτοσχέδιο τετράστιχο, γραμμένο από τους κατοίκους του όμορφου χωριού, που μέσα στις λίγες λέξεις του κρύβει πάρα πολλά. Μα πάνω από όλα κρύβει εφτανησιώτικη φιλοξενία και ζακυνθινή ομορφιά.
Ο κόλπος του Λαγανά όπου φτάνει η άκρη της Λιθακιάς
Η Λιθακιά, είναι ένα πλούσιο κεφαλοχώρι, από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού της Ζακύνθου, στους πρόποδες του Μεγάλου Βουνού. Η προέκταση του οικισμού φτάνει μέχρι τις ακτές  του κόλπου του Λαγανά. Είναι από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού εμπλουτισμένη με πανέμορφες  μικρές παραλίες. Κι΄ακόμη χαρακτηρίζεται σαν ένας από τους πλουσιότερους οικισμούς του νησιού και αυτό το χρωστάει στο εύφορο έδαφός του.
Η Λιθακιά δεν είναι καθόλου τουριστικός προορισμός και γι΄αυτό μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό της χαρακτήρα και την ομορφιά της.
Μέσα του, ο οικισμός κλείνει ένα Κέντρο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και αρκετά παλιά αρχοντικά.
Το κτίριο Μεσσαλά
Ένα από αυτά είναι το κτίριο της οικογενείας Μεσσαλά, που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα αρχοντικού της Ζακύνθου του 19ου αιώνα.
Στα χρόνια της αγγλοκρατίας χρησιμοποιήθηκε σαν δικαστήριο και την δεκαετία του 1990 ανανεώθηκε από την Κοινότητα και χρησιμοποιείται σαν Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Διατηρεί σε αρίστη κατάσταση όλα τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά του στοιχεία και αποτελεί ένα από τα λίγα δείγματα της επτανησιακής αρχιτεκτονικής που διασώθηκαν από τους σεισμούς του 1953.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
Ο οικισμός έχει και δύο ιστορικές εκκλησιάς. Τον Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης και τον ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Ο ναός της Παναγίας της φανερωμένης χτίστηκε τον 14ο αιώνα και είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εφτανησιώτικης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν πολλές σπάνιες εικόνες αλλά και ένα θαυμάσιο ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέμπλο. Ο ναός αυτός είναι ένα από τα λίγα κτίσματα που σώθηκαν από τους σεισμούς του ΄53.
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου χτίστηκε τον 16ο αιώνα και αληθινά είναι ένα μνημείο τέχνης. Επί αγγλοκρατίας ανακαινίστηκε και αυτός. Όμως στις 8 Φεβρουαρίου του 1944 καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Γερμανών για να ξαναχτιστεί όπως ήταν πριν με κοινό έρανο των Λιθακιωτών.
Η ταβέρνα "το Λιτρουβιό "
Στον οικισμό της Λιθακιάς, ένα παλιό λιτρουβιό έχει μετατραπεί σε μια παραδοσιακή νησιώτικη ταβέρνα κρατώντας το ίδιο όνομα. Το Λιτρουβιό.”  Φυσικά στο εσωτερικό της το ντεκόρ εντυπωσιάζει αφού όλα δείχνουν το παλιό εργαστήρι της ελιάς. Στ΄αλήθεια είναι μια απόλαυση. Αν κάποτε βρεθείτε στη Ζάκυνθο βάλτε στο πρόγραμμα σας και μια επίσκεψη στη Λιθακιά. Θα σας αρέσει πολύ.

Παρακαλώ περάστε και από το http://hellascafe.blogspot.com  Ίσως να βρείτε κάτι που να σας ενδιαφέρει.


ΠΗΓΕΣ
w. gozakynthos.gr
w. elation-zakynthos.gr
w. zakynthos.gr
w. zantetaxi.gr

w. zakynthosevents.com

19 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι κ. Ντένη μου αφού το θέμα είναι Ζάκυνθος, θα΄χει και θα΄χει να σχολιάσει η Χαρά μας!!!
    Ως ειδική δηλαδή και αυθεντική Επτανήσια. Οπότε ας ευχηθώ εγώ μια χαρούμενη όσο το δυνατόν ανάλαφρη Κυριακή και ας ξαναδιαβάσω την ανάρτηση να την απολαύσω σε λόγο και εικόνα. Φως και θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως πολύ σωστά προέβλεψες, αγαπητή μυ Μαριάνθη, η Χαρά μας κατέφτασε με μια δυναμική παρουσία.Μέσα σε δυό σχόλια μας τα λέει όλα.
      Σ΄ευχαριστώ που πέρασες για μια καλημέρα και μια ευχή.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  2. Μαριάνθη μου
    άρτι αφιχθείσα εκ Λιθακιάς(δε κάνω πλάκα) όπου πέρασα μια όμορφη βραδυά με φίλους (blogοφίλοι,που έγιναν φίλοι αγαπημένοι) και προσυπογράφω την σημερινή ανάρτηση του αγαπημένου μας Ντένη . Είναι όπως ακριβώς τα λέει,το χωριό,απο τα πλούσια χωριά της ενδοχώρας διατηρεί την αρχοντιά και την επτανησιώτικη αρχιτεκτονική.
    Δυστυχώς το "Λιτρουβιό" που πράγματι διατηρούσε τα μηχανήματα του παλιού λιτρουβείου,λόγω θανατου του ιδιοκτήτη της δεν λειτουργεί. Το Αρχοντικό Μεσσαλά έχει μετατραπεί σε κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    Οταν θα έρθετε στη Ζάκυνθο,με μεγάλη μας χαρά να σας δείξουμε τις κρυφές χάρες των χωριών μας.
    Φιλιά πολλά κι ευχαριστούμε για το ωραίο ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χθες που γύρισα και σχολίασα η ώρα ήταν ήδη περασμένη,εγω επηρεασμένη και ξέχασα δυο σημαντικά για τη Λιθακιά.
      Πρώτον οτι ως ελαιοπαραγωγός περιοχή (το χωριό περιστοιχίζεται απο ελαιώνες με υπέροχη θέα τον κόλπο του Λαγανά) διαθέτει ένα Ελαιοτριβείο Οικολογικής Επεξεργασίας,που λειτουργεί κι ως Μουσείο της Ελιάς το ΑΡΙΣΤΑΙΟΝ &

      Δεύτερον κι ακόμα σημαντικώτερο, μία μεγάλη έκταση,μοναδική σ' ολόκληρο το Νησί απο υπεραιωνόβιες ντόπιες ελιές! Το "ντόπιες" δηλώνει την ποικιλία της ελιάς.
      Είναι εντυπωσιακό το θέαμα που παρουσιάζουν με τους τεράστιους κορμούς τους που πολλές φορές χρειάζονται 3-4 άτομα να τις αγκαλιάσουν μαζί. Οι κορμοί αυτοί παρουσιάζουν τέτοια ομορφιά και ιδιαιτερότητα με τις κουφάλες, το πάχος και το ύψος τους που είναι ιδανικοί για ζωγραφική.
      Και θα κλείσω επαναλαμβάνοντας την τελευταία πρόταση-πρόσκληση

      Διαγραφή
    2. Καλώς μου το Χαρουλάκι μου που κατέφθασε από τη Λιθακιά. Κοίτα σύμπτωση.
      Χαίρομαι που είναι αληθινά τα όσα αναφέρω για το πανέμορφο αυτό χωριό που το επισκέφθηκα και πέρασα μια όμορφη εβδομάδα.
      Λυπάμαι για την ταβέρνα Λιτρουβιό Κρίμα. Ήταν ένα πολύ όμορφο στοιχείο του χωριού.
      Να κατηφορίσουμε λοιπόν προς τη Ζάκυνθο. Με έναν τέτοι ξεναγό αξίζει μια επίσκεψη.
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    3. Πράγματι μεγάλη σύμπτωση,η διασκέδασή μου με την ανάρτηση!
      Οσο για την πρόσκληση,που πάντα ισχυει για λίγους κι εκλεκτούς,όσοι δοκίμασαν τις ξεναγικές μου ιδιότητες δεν έχουν παράπονο.Καιρός να το σκεφτείτε ώριμα,έτσι θάχετε και ιδίαν εικόνα των περιγραφών.
      Φιλάκια πολλά

      Διαγραφή
  3. Να ου έμαθα κάτι για την Ζάκυνθο όπου αν και δίπλα μας ποτέ δεν είχα πάει,
    θα πρέπει να είναι ένα όμορφο μέρος, αλλά όλα τα όμορφα μέη της Ελλάδας τα παρατάμε, ακομα και σήμερα καφεύγουμε.
    Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γατί;
    Κάθε μέρα που περνά πάμε προς το χειρότερο, από την Πυλαρο Κεφαλληνίας έκοψαν αι την συγκοινωνία που είχαμε για Πάτρα μέσω Σάμης, έρχεται η τέλεια απομόνωση, έτσι όπως ηταν το χωριό μου στην Κατοχή. όσο για τις αιωνόβιες ελιέςπου γράφει η Χαρά είναι πράγματι οι ρίζες τους κορμός τόσο μεγάλος ώστε δημιουργούν στη μέση μια κουφάλα, εκεί παιζαμε κρυφτό όταν ήμασταν μικροί.
    Τώρα όλα πάει χάθηκαν,
    να έχετε μια καλήν εβδομάδα

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
    Κρίμα να μην έχεις καταφέρει μιαν επίσκεψη στη Ζάκυνθο. Δίπλα είναι. Και με βάρκα πηγαίνεις.
    Όσο για τις περικοπές των συγκοινωνιών να μην παραπονιέσαι. Οι πολιτιοί μας φροντίζουν για μας. Να μην κουραζόμαστε και να μην ξοδευόμαστε. Πύλαρος Πάτρα με τα πόδια πλέον.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι δεν το αλώνει ο οδοστρωτήρας του τουρισμού, είναι αξιοπρόσεκτο και όμορφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις απόλυτα δίκιο αγαπητέ μου φίλε Ιχνηλάτη.
      Αυτό το θεριό με το όνομα τουρισμός έχει ισοπεδώσει τα πάντα.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ μου Ντένη, καλησπέρα
    Σ ευχαριστώ που μου γνώρισες αυτό το πανέμορφο χωριό και την ιστορία του!
    Καλή εβδομάδα!
    Πολλούς χαιρετισμούς με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Μάγδα.
      Χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο στην όμορφη Λιθακιά.
      Έχουμε ακόμη πολλούς περιπάτους να κάνουμε.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Πραγματικά πολύ αξιοζήλευτο το χωριό και πολύ σημαντικό να μην έχει αλωθεί από τον τουρισμό .Αυτό το αρχοντικό μου ξύπνησε προσεισμικές παιδικές αναμνήσεις από τα Αργοστολιώτικα αρχοντικά .Ο ελαιώνας που αναφέρει η φίλη ζακυνθινή θα είναι καταπληκτικός και λέω έτσι γιατί κι εγώ έχω απόψη γι' αυτό ,επειδή ο κάμπος στο χωριό μου είναι γεμάτος αμέτρητες χιλιόχρονες ελιές , κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ηλικία τους , μάλιστα μετρήσαμε μία σωστό κάστρο , η περίμετρο της είναι 25μ .Μέσα στην κουφάλα κλείνουν κατσίκια .Είναι ολόκληρο δωμάτιο ,ευλογημένο δέντρο .Φαίνεται ότι στα εφτάνησα ευδοκιμεί αυτό το είδος της ελιάς .Την καλημέρα μου . Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Κάτε.
      Τις εφτανησιώτικες ελιές τις έχω ζήσει. Στ΄αλήθεια οι κουφάλες που έχουν αυτά τα δέντρα είναι ολόκληρα δωμάτια. Στην Κέρκυρα ήτανε το πιό απολαυστικό μας παιγνίδι να κρυβόμαστε εκεί μέσα.
      Την αγάπη μου Κάτε μου.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα Ντένη μου
    Η Λιθακιά είναι ένα όμορφο χωριό, γεμάτο ελιές που σου κάνουν εντύπωση οι κορμοί τους. Μπορεί να μην υπάρχει η ταβερνούλα που ανέφερες, αλλά υπάρχει μία άλλη που έχει υπέροχη κουζίνα. Νομίζω είναι και συνονόματος σου(Ντένης) ο ιδιοκτήτης. Την έχω επισκεφτεί.
    Περιμένω να δω που θα μας ταξιδέψεις την επόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τις τυχερές Ελένη μου που έχεις επισκεφτεί την Λιθακιά.
      Για την ταβέρνα του συνονόματού μου του Ντένη δεν το γνώριζα. Προχτές μου το έγραψε η Χαρά που είχε πάει εκεί με παρέα.
      Έχω ακόμη πολλά ταξιδάκια να σας κάμω καλή μου, αλλά έχω και κάτι άλλα πολύ ενδιαφέροντα. Ένα - ένα και θα σας τα προσφέρω όλα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  9. ...πόσα ταξίδια "μένουν" ακόμη, για να πάμε;;;;;;;;;;;;;;;
    Ντένη μου,
    με τα γνωστά που σου εξήγησα, κάμποσες μέρες πριν... δεν παίρνω ανάσα.
    Εκείνος ο ...καφές, έβγαλε κόκκαλα...
    Αρκεί να αντέχουμε.
    Χαιρετισμούς κι από το Δημήτρη,
    πάντα με την αγάπη,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Υιώτα και ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    "Ταξίδια" έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε στα πανέμορφα Εφτάνησα.
    Όσο για τον καφέ κάποτε θα τον πιούμε κι΄ας είναι και με κόκαλα
    Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχω πολλού λόγους να επισκεφθώ την Ζάκυνθο... προστέθηκε ακόμη ένας. Αυτό το πανέμορφο χωριό. Τα φιλιά μου Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή