Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ιωσήφ Μομφερράτος


Αργοστόλι. Η πρωτεύουσα του νησιού της Κεφαλονιάς.
Με την ευκαιρία της επετείου των 149 χρόνων από την Ένωση των Εφτανήσων με την Ελλάδα, ας γνωρίσουμε σήμερα έναν από αυτούς, που όλη του η ζωή ήταν ένας αγώνας γι΄ αυτό τον ιερό σκοπό. Ένας από τους ηγέτες των αγώνων για την Ένωση είναι ο....

...Ιωσήφ Μομφερράτος.

Ο κορυφαίος του Εφτανησιακού Ριζοσπατισμού.


Ο Ιωσήφ Μομφερράτος σε ξυλογραφία της εποχής
Είναι γεγονός ότι η Ιωσήφ Μομφερράτος υπήρξε η μεγάλη μορφή της ριζοσπαστικής κίνησης στα Εφτάνησα. Επηρεάστηκε πάρα πολύ από την Γαλλική Επανάσταση καθώς επίσης και από τις ιδέες του Τζουζέπε Μαντσίνι για την ιταλική ενοποίηση. Έτσι έστησε σαν “πιστεύω”  του ένα κράτος κράμμα ιδεών και απόψεων, όμως με βάσεις τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης.
Γεννημένος στις 4 του Σεπτέμβρη του 1816, στην Κεφαλονιά ο Ιωσήφ Μομφερράτος, στο Κάστρο τ΄ Άη - Γιώργη,  πρώην πρωτεύουσα του νησιού, γόνος και αυτός πλούσιας οικογένειας, με μεγάλη μόρφωση, αφιέρωσε τη ζωή του στην Ένωση των νησιών με την Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας  “Ο Αληθής Ριζοσπάστης” που εξέδιδε ο ίδιος δημοσίευε πλήρεις αναφορές από την δράση του Μαντσίνι με τον ο ποίον διατηρούσε τακτική επαφή και αλληλογραφία.
Ο Άη-Γιώργης. Παλαιά πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς όπου γεννήθηκε ο Μομφερράτος
Όταν πάνω από την Ελλάδα φάνηκαν τα πρώτα φτερουγίσματα του σοσιαλιστικού κινήματος, τα Εφτάνησα και ιδιαίτερα ο νομός της Κεφαλονιάς, θα παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τις ιδέες του αγώνα της ιταλικής ενοποίησης προσπάθησε, ο Μομφερράτος να εφαρμόσει και στην περίπτωση του αγώνα των Εφτανήσων.  Προσπάθησε να προσδώσει ένα κοινωνικό περιεχόμενο στο ριζοσπαστικό κίνημα αλλά κατηγορήθηκε από τον Κων. Λομβάρδο και τους Ζακύνθιους συνεργάτες του ως κομμουνιστής.
Η Ιόνιος Βουλή
Ο Λομβάρδος, να σημειωθεί ότι ήταν ο ριζοσπάστης που πίστευε ότι η Ένωση είναι δυνατόν να επιτευχθεί με πολιτικές και διπλωματικές οδούς και όχι μέσω των λαϊκών αγώνων που επρέσβευε ο Μομφερράτος αλλά και ο Ιακωβάτος.
Όλες αυτές οι διαφορές θα φέρουν σε μεγάλη ρίξη τους τρεις ηγέτες του εφτανησιώτικου ριζοσπατιασμού η οποία θα κρατήσει μέχρι τον θάνατό τoυς.
Το 1857 και ενώ έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Εφτανησιακής Βουλής θα συλληφθεί μαζί με τον Ιακωβάτο και άλλους και θα εξοριστεί στους Αντίπαξους.
Οι Ριζοσπάστες των Εφτανήσων
Μετά τη σύλληψη και εξορία των δύο ουσιαστικών ηγετών του ριζοσπαστικού κινήματος, Ιακωβάτου και Μομφερράτου όπως ήταν επόμενο το κόμμα στην Κεφαλονιά αδυνάτισε και το κέντρο του μετατοπίστηκε στην Ζάκυνθο κάτω από την ηγεσία του Κωνσταντίνου Λομβάρδου. Όμως ο Λομβάρδος και οι συνεργάτες του αλλοίωσαν τα οράματα. Περιορίστηκαν μόνο στην υπόθεση της Ένωσης αλλά ξεκομμένοι από την φυσική βάση, τις κινητοποιήσεις. Όπως ήταν επόμενο ο Μομφερράτος και ο Ζερβός Ιακωβάτος δεν αποδέχονταν σαν γνήσιους ριζοσπάστες τον Λομβάρδο και τους συνεργάτες του. Έτσι από το 1858 μέχρι και την ημέρα της τελικής Ένωσης της Εφτανήσου με την Ελλάδα, μεταξύ των δύο αυτών τάσεων του ριζοσπαστισμού διεξήχθει ένας έντονος εσωτερικός αγώνας. Μάλιστα τον Μάϊο του 1860 ο Λομβάρδος θα ιδρύσει στην Ζάκυνθο ένα Κομιτάτο, αντιγραφή από το κίνημα της ιταλικής ενοποίησης, με απώτερο σκοπό να προκαλέσει την επέμβαση του Γαριβάλδη στην κίνηση για απελευθέρωση των υποδούλων περιοχών της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Μακεδονίας. Φυσικά τόσο ο Μομφερράτος όσο και ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κίνηση των Κομιτάτων.
Ο Μομφερράτος όπως  και ο Ηλίας-Ζερβός Ιακωβάτος, είχε καταφέρει να δει ποιά συμφέροντα εξυπηρετούσε η Ένωση, έτσι όπως έγινε και για τον λόγο αυτόν δεν συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις της 21ης Μαϊου του 1864 αλλά παρέμεινε και αυτός κλεισμένος στο σπίτι του.
Ο θάνατος θα βρεί τον μεγάλο αγωνιστή στο νησί που γεννήθηκε, την Κεφαλονιά στις 7 Απριλίου του 1888.
Ο Ιωσήφ Μομφερράτος έμεινε στην ιστορία σαν ένας ακόμη μεγάλος Κεφαλονίτης που έδωσε τους δικούς του αγώνες για την Ελλάδα αλλά και τα Εφτάνησα.

ΠΗΓΕΣ
w. ngnm.gr
w. vrahokipos.net
w. Ethnos.gr
Εφημερίς  Ελευθεροτυπία
Εφημερίς  Ριζοσπάστης
Εφημερίς  Το Βήμα.

18 σχόλια:

  1. ...ένας ακόμη ...άτος
    όπου συνετέλεσαν σε Κάτι Μεγαλύτερο...
    (που το γονάτισαν
    οι νεότεροι βολευτές
    και Γάτοι...)
    Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες, αγαπητή μου Υιώτα.
      Όλα όσα έφτιαξαν οι...άτοι ήρθαν και τα γκρέμισαν οι...γάτοι.
      Πάντως τους πάει πολύ να τους λέμε γάτους. Μάλλον αρουραίοι είναι.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα και Χρόνια πολλά!Υπέροχη η ανάρτηση σου για μια ακόμα φορά με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ, αγαπητή μου Σπυριδούλα, για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Χρόνια σου πολλά.

      Διαγραφή
  3. Πατριωτική ακηθινή η ανάρτησή σου φίλε μου Ντένη.
    θέλω μόνο να προσθέσω κάτι σχετικό με τους Ριζοσπάστες (...εδέησαν επί τέλους να αναγερθή αναμνηστική στήλη, η ουτωσεί κληθείσα "Στήλη των Ριζοσπαστών" την οποίαν ο Κεφαλληνιακός Λαός...
    στεφανώνει κάθε 21ην Μαίου επέτειον ημέραν της Ένώσεως με ένα φτωχό και απέριτο δάφνινο στεφάνι, όπως οι πτωχοί, σεμνοί και απέριττοι υπήρξαν και εκείνοι οι οποίοι κατέστησαν άξιοι αυτού.

    (από το "Κεφαλλήνες Νομικοί, του Γ. Μολφέτα)
    Φίλε Ντένη Ευχαριστούμε με τα άρθρα σου αυτά αναβιώνουν οι ρίζες μας και η υπερηφάνειά μας το από πουυ καταγώμαστε...

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά φίλε Γαβρίλη που κι΄εσύ όλο και κάτι προσθέτεις στις γνώσεις μμου για τα Εφτάνησα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.

      Διαγραφή
  4. Κάτι μου θυμίζει κάτι μου θυμίζει!!! Ο αριστερισμός η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού. Σωστός ο Μονφεράτος και μάλιστα για την εποχή του. Δεν είναι τυχαίο που τα Επτάνησα και ειδικά η Κεφαλλονιά έβγαλαν τόσο προοδευτικούς ανθρώπους. Να 'σαι καλά πάντα Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού, αγαπητή μου Δώρα πέρασε νωρίς από τα Εφτάνησα. Πολλοί οι προοδευτικοί που βγήκαν από τα νησιά μας. Όμως η Ξεφαλονιά έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία στο θέμα αυτό.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  5. Πολύ σημαντική αυτή η παράμετρος και κυρίως λόγω της αυθεντικότητας των Ριζοσπαστών. Αναρωτιέμαι: όλοι οι πρωταγωνιστές του "τότε" τι θα έλεγαν για το "σήμερα".. Θα ήθελα πολύ να "τους ακούσω" να μιλούν στη δική τους την Αυθεντική γλώσσα, που ακούγεται καθαρή παρά τα γρυλίσματα των ..αρουραίων! Καλή Αντοχή να έχουμε Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πω καλή μου Τατιάνα αυτό που φαντάζομαι να συνέβαινε αν μπορούσε να γίνει μια συνάντηση των τότε ηγετών με τους σημερινούς. Θα τους κοιούσαν με περιφρόνηση, θα τους έφτυναν και θα τους προσπερνούσαν.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    πολλά έχω διαβάσει για τους Ριζοσπάστες-Κεφαλονίτες και ιδιαίτερα για τους
    Ζερβό-Ιακωβάτο και Μομφεράτο. Το άρθρο σου συνέπεσε με την Ένωση της
    Επτανήσου που σαν σήμερα κλείνει 149 χρόνια.Ημέρα χαράς και μνήμης για όλους
    τους Επτανήσιους και φυσικά και για μας της διασποράς.Εμείς εδώ, όπως κάθε
    χρόνο, έτσι κι εφέτος, την ερχόμενη Κυριακή στις 26 Μαίου θα τους τιμήσουμε και θα τους μνημονεύσουμε.
    Να είσαι πάντα καλά
    Με Επτανησιώτικους χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια καλή μου Ρισσιάνα την ανάρτηση αυτή την έκαμα για την επέτειο της Ένωσης. Μάλιστα έδωσα και ένα σχετικό άρθρο στην εδώ εφημερίδα μας.
      Κι΄εδώ οι οργανωμένοι Εφτανήσιοι είχαν κάποιες εκδηλώσεις για την μεγάλη αυτή μέρα.
      Νάσαι καλά Ρισσιάνα μου.

      Διαγραφή
  7. Καλή σου μέρα φίλε μου Ντένη..το ιστορικό σου οδοιπορικό μας συγκλόνισε..πολλά απο τα ιστορικά στοιχεία που αναφέρεις στην ανάρτηση σου δεν τα ξέραμε..μας φώτισε το πνεύμα σου πρωινό Σαββατιάτικο μας το έκανες υπέροχο και νιώθουμε πολύ χαρούμενοι- και εγώ προσωπικά περισότερο-,και περήφανοι που έχουμε τέτοιους Ελληνες σαν κι εσένα που τιμούν με την ποιότητά τους το πνεύμα τους και την καλλιέργειά τους τούς ένδοξους προγόνους μας που μας κληροδότησαν όλα αυτά!!συγχαρητήρια Ντένη μου!!Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου KateCakeBox, που σου άρεσε η αναφορά μου στον μεγάλο αυτόν Έλληνα. Ο Μομφερράτος ήταν ένας από τους μεγάλους Ριζοσπάστες που έδωσε τα πάντα για την πατρίδα μας.
      Την αγάπη μου στην οικογένειά σου και νάσαι πάντα καλκά.

      Διαγραφή
  8. ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑ. ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΘΕΜΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΜΗ ΝΟΜΙΣΕΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΣΟΥ ΑΦΗΝΩ ΚΙ ΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γνωρίζω καλή μου μαριάνθη πως οι επισκέψεις σου στα Εφτάνησα είναι ταχτικές και το εκτιμώ ιδιαίτερα.
      Χαίρομαι που γνώριζες τον Μομφερράτο και τη δράση του.
      Καλί Σαββατοκύριακο σε σ΄΄ενα και την οικογένειά σου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή