Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Η Επτάνησος Πολιτεία.
Το πρώτο αυτόνομο ελληνικό κρατίδιο στη σκλαβωμένη Ελλάδα.
Τριακόσια πενήντα χρόνια μετά την κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τις ορδές του Μωάμεθ κι΄ενώ ο τουρκικός όχλος έχει ήδη αρχίσει να κατέρχεται στα ελληνικά εδάφη, μέσα στον ελληνικό χώρο θα ιδρυθεί το πρώτο ημιαυτόνομο Ελληνικό κρατίδιο με το όνομα Επτάνησος Πολιτεία. Πρόκειται για την ανακήρυξη των Ιονίων νήσων σε ένα κράτος αυτόνομο, αλλά πάντοτε κάτω από την επιτήρηση των ξένων συμφερόντων.

Κέρκυρα
Τα γεγονότα που οδήγησαν τους "προστάτες" μας σε αυτή τη λύση ήταν η διάλυση της Δημοκρατίας της Βενετίας από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη και η παραχώρηση των Εφτανήσων στην Γαλλία μετά την Συνθήκη του Κάμπο Φόρμιο που υπογράφτηκε στις 17 του Οκτώβρη του 1797, ένα χρόνο μετά την Γαλλική Επανάσταση. Η κάθοδος των Γάλλων στα Εφτάνησα  φυσικά και όπως ήταν επόμενο έφερε μαζί της και τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Η αριστοκρατική διοίκηση των Εφτανήσων πήρε τέλος και τα Κοινοτικά Συμβούλια σχηματίστηκαν από ανθρώπους όλων των τάξεων.


Παξοί
Οι επεκτατικές βλέψεις του Ναπολέοντα για την κατάκτηση του ανατολικού χώρου, ενοχλεί τους Άγγλους. Ήδη ο Ναπολέων έχει εκστρατεύσει εναντίον της Αιγύπτου την οποία έχει καταλάβει. Τότε οι Άγγλοι εκστρατεύουν εναντίον του και τον Αύγουστο του 1798 στον κόλπο του Αμπουκίρ, στα βορειοανατολικά της Αλεξάνδρειας, γίνεται η ιστορική ναυμαχία όπου καταστρέφεται ο στόλος των Γάλλων και ο Ναπολέων αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον στρατό του και να γυρίσει μόνος στην Ευρώπη.


Λευκάδα
Μετά την ναυμαχία του Αμπουκίρ, η Αγγλία συμφωνεί με την Ρωσσία και Τουρκία για την σύναψη συμμαχίας προκειμένου να εμποδιστούν οι βλέψεις του Ναπολέοντα για κυριαρχία στον χώρο της Μεσογείου. Οι Ρωσσοτούρκοι, εκμεταλεύομενοι την υποκινούμενη από την αριστοκρατία δυσαρέσκεια των κατοίκων των Ιονίων νήσων για τους Γάλλους, τον Σεπτέμβρη του 1798 ξεκινούν από τα Κύθηρα και αρχίζουν να καταλαμβάνουν τα νησιά. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1799 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατάληψη όλων των νησιών. Η Γαλλία υποχρεώνεται στις 21 Μαρτίου του 1800 να υπογράψει την συνθήκη της Κωνσταντινούπολης με την οποία αποφασίστηκε η αυτονόμηση της Επτανήσου Πολιτείας, υπό την επικυριαρχία της Υψηλής Πύλης. 
Ιθάκη
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε το πρώτο ημιαυτόνομο ελληνικό κρατίδιο.
Χαρακτηριστικό του Συντάγματος που υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη ήταν η ολιγαρχία που παραχωρούσε την εξουσία στις αρχοντικές οικογένειες των νησιών, αυτές που ήσαν καταχωρημένες στο Libro dOro.
Το Σύνταγμα αυτό προέβλεπε ανεξάρτητη κυβέρνηση για κάθε νησί, ενώ εκλεγμένοι Γερουσιαστές θα αποτελούσαν την Διοικητική Γερουσία όλων των νησιών.
Κεφαλονιά
Όπως ήταν επόμενο το Σύνταγμα αυτό προκάλεσε την γενική δυσαρέσκεια αφού το νέο κρατίδιο θα ήταν υποτελές στον Σουλτάνο και ο λαός οργίστηκε με την αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Οι διοικητικές αυτές αλλαγές είχαν σαν αποτέλεσμα σε όλα τα νησιά να αρχίσουν οι ταραχές και οι ξεσηκωμοί. Τότε ο Τσάρος της Ρωσσίας το 1802 έστειλε στην Κέρκυρα τον Ζακυνθινής καταγωγής Δημήτριο Μοτσενίγο ο οποίος τον Αύγουστο του 1802 συγκάλεσε Συνέλευση με νέους γερουσιαστές για την κατάρτιση νέου Συντάγματος. 
Ζάκυνθος
Το νέο Σύνταγμα υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 1802 και προέβλεπε το δικαίωμα σε κάθε άτομο που διακρινόταν για την αρετή του και την μόρφωσή του και παρουσίαζε εγγυήσεις ικανού πολίτη, να μπορεί να εκλέγεται για την Γερουσία. Έθετε τις βάσεις για ανάπτυξη της Παιδείας και των τεχνών. Προέβλεπε την ακεραιότητα της ιδιοκτησίας και τον σεβασμό του οικογενειακού ασύλου και θεμελίωνε τις τρεις εξουσίες του κράτους, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Δυστυχώς όμως η διάρκεια της ζωής του έμελλε να είναι πολύ σύντομη. Και ενώ το μικρό ελληνικό κρατίδιο κατόρθωσε να ορθοποδήσει και να εξασφαλίσει μια σχετική πορεία τελικά έπεσε θύμα των μεγάλων δυνάμεων που το είχαν δημιουργήσει.
Κύθηρα
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1805 η γαλλική στρατιά υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα κατάφερε στο Αούστερλιτς μια αποφασιστική νίκη κατά των Αυστριακών και Ρώσσων. Μετά από την έκβαση της μάχης οι δυνάμεις του Γ! Συνασπισμού, όπως είχε ονομαστεί η συμμαχία των Αυστριακών και Ρώσσων θα υποχρεωθεί στην υπογραφή της Συμφωνίας του Τιλσίτ στις 8 Ιουλίου του 1807. Βάσει της Συμφωνίας αυτής τα Εφτάνησα παραχωρούνται και πάλι στη Γαλλία. Όμως οι Άγγλοι ξεκινούν μιαν σταδιακή κατάληψη των νησιών το 1810 αρχίζοντας από τα Κύθηρα πάλι και σε σύντομο διάστημα την ολοκληρώνουν το 1814.
Στις 5 Νοεμβρίου του 1815 υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων. Βάση της Συνθήκης αυτής τα Εφτάνησα αποτελούν πλέον αυτόνομο Ιονικό κράτος κάτω από την αποκλειστική προστασία της Αγγλίας και θα πάρουν το όνομα Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων. 
( Stati Uniti Isole Ionie )
Κάτω από αυτό το καθεστώς θα παραμείνουν μέχρι το 1864 όπου θα ενωθούν με την Ελλάδα. 

ΠΗΓΕΣ
w.el-wikipedia.org
w. kalakicorfu.com
w. retrovision.gr
Εφημερίδα Καθημερινή
Εφημερίδα Το Βήμα
Εφημερίδα Το Έθνος
Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη

22 σχόλια:

 1. Σήμερα έκανα ένα ξεσκόνισμα στην Ιστορία μας, περιδιάβηκα τα όμορφα Νησιά μας,γέμισα εικόνα κι ομορφιά Εφτανησιώτικο και πήρα ακούσματα και χρώματα για τη συνέχεια. Πραγματικά αισθάνθηκα Ανάσταση!
  Τα Νησιά μας ήταν ανέκαθεν ένα φωτεινό παράδειγμα στον Ελλαδικό χώρο. Αλλαξαν πολλούς κατακτητές και προσέλαβαν πολλές κουλτούρες μ αποτέλεσμα να είναι κάτι διαφορετικό στο σύνολο!
  Αγαπημένε μου Ντένη, Χρόνια πολλά με Υγεία κι αναστάσιμα φιλιά.
  Πάντα με αγάπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι γεγονός Χαρά μου γλυκιά μου, ότι όλοι αυτοί οι κατακτητές ξέχωρα από την σκλαβιά μας έδωσαν και πάρα πολλά καλά. Μπορεί να πει κανείς ότι οι κάτοικοι των νησιών μας κατάφεραν να πάρουν από αυτούς όλα τα καλά και να διαμοσφώσουν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία η οποία όμως σε τελική ανάλυση παρέμεινε καθαρά ελληνική.
   Και σε σένα χρόνια σου πολλά και φιλάκια ακόμη πιό πολλά.

   Διαγραφή
 2. Χρόνια πολλά και καλά σου εύχομαι ξενιτεμένε φίλε Ντένη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου φίλε Ιχνηλάτη.
   Και σε σένα εύχομαι χρόνια σου πολλά.

   Διαγραφή
 3. Χρόνια πολλά φίλε Ντένη!Με υγεία και ευτυχία!και πάντα να μας χαρίζεις τέτοια υπέροχα Επτανησιώτικα οδοιπορικά με έμπνευση ιστορία και λογοτενία!!Με λίγα λόγια- που εσύ διαθέτεις εν αφθονία- "ποιότητα και πολιτισμό' που τόσο ανάγκη έχει ο Έλληνας σάυτούς τους δύσκολους καιρούς!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάνω ό,τι μπορώ, αγαπητή μου KateCakeBox, για την προβολή αυτών των όμορφων νησιών της πατρίδας μας.
   Χρόνια πολλά και σε σένα καλή μου.

   Διαγραφή
 4. Ενα φρεσκάρισμα στην ιστορία είναι πάντα πολύ ευχάριστο. Τι έχουν τραβήξει τα νησιά μας ενθεν και ένθεν Ντένη μου. Αυτός ο ζηλευτός τόπος δια μέσου των αιώνων δοκιμάστικε, βασανίστικε και βασανίζεται. Πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα Δώρα μου.
   Όχι μόνο τα νησιά μας καλή μου αλλά όλη η πατρίδα μας έχει τραβήξει πάρα πολλά. Και σήμερα δοκιμάζετε ακόμη πιό σκληρά.
   Όμως δεν θα γονατίσουμε.
   Νάσαι καλά αγαπητή μου.

   Διαγραφή
 5. Χριστός Ανέστη αγαπητέ μου Ντένη
  Ελπίζω να περάσατε όμορφα αυτές τις μέρες και
  σας εύχομαι και του χρόνου με υγεία :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου αγαπητή μου Levina.
   Και σε σένα εύχομαι και του χρόνου με υγεία.

   Διαγραφή
 6. Χριστός Ανέστη φίλε Ντένη,
  Μας ονόμαζαν Ηνωμένα Κρατη των Ιονίων Νήσων.
  Δηλάδη σα να λέμε σήμερα United States of the Ionian Islands.
  Τα λόγια δεν είναι δικά μου αλλά τα αντιγράφω από την "Εφημερίς Των Ηνωμένων Κρατων Των Ιονίων Νήσων"
  Κέρκυρα Αυγούστου 19 1839
  Corfu 19 Agosto 1839
  Αν και η εφημερίς είναι τρίγλωσση εν τούτοις ο τίτλος είναι δίγλωσσος Ελληνικά Ιταλικά,


  Δηλαδή τι να λέμε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τι Ηνωμένα κράτη Ιονίων Νήσων
  αστειέυωμαι

  Χαιρετισμούς
  Γαβριήλ


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κάπως έτσι είναι αγαπητέ μου Γαβρίλη.
   Βλέπεις οι κατακτητές των νησιών μας πάνω από όλα τοποθετούσαν τα συμφέροντά του.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 7. Τι μπορώ να συμπληρώσω εγώ στην Ιστορία...

  Γι' αυτό θα αφήσω μόνο ευχές, Ντένη: Χρόνια Πολλά!, Χριστός Ανέστη, Υγεία και επιτυχημένη συνέχεια εδώ.

  Να είσαι καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λένε φίλε μου Στράτο, ότι την ιστορία την γράφουμε εμείς, οι άνθρωποι, οι λαοί. Ας μου επιτραπεί να πω ότι την ιστορία την γράφουν τα συμφέροντα των μεγάλων.
   Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Εύχομαι κι΄εγώ σε σένα και την οικογένειά σου χρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη.

   Διαγραφή
 8. Αγαπητέ μου Ντένη,
  Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και πάντα με υγεία.
  Ένα εξαιρετικό άρθρο για τα πενέμορφα νησιά μας.
  Το καλοκαίρι πλησιάζει κι ο νούς μας ήδη ταξιδεύει.
  Καλή σου μέρα, πολλούς χαιρετισμούς
  Ρισσιάνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρόνια πολλά και σε σένα αγαπητή μου Ρισσιάνα.
   Χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο μου.
   Εύχομαι το καλοκαίρι να επισκευτείς την πατρίδα μας και τα νησιά μας
   Καλή σου μέρα.

   Διαγραφή
 9. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΟΛΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Χρόνια πολλά και σε σένα αγαπητή μου Μαριάνθη.
  Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Νάσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ..άσε με να ...ταξιδεύω
  στο όνειρο!

  Αλήθεια, θα πας εσύ;

  Ντένη μου,
  Πάλι Χρόνια Πολλά σε όλους σας,
  Υιώτα και Δημήτρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Aαπητοί μου Υιώτα Δημήτρη.
  Ευχαριστώ για τις ευχές και εύχομαι και σε σας χρόνια πολλά.
  Στ΄αλήθεια η Επτάνησος Πολιτεία είναι ένα ταξίδι στην ιστορία.
  Με ρωτάς αν θα πάω. Αν εννοείς την συγκέντρωση της 26ης Μαϊου να σου πω ότι θα πάω. Αν έλθεις θα τα πούμε.
  Χρόνια σας πολλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητέ Ντένη η ιστορική αναδρομή εξαιρετική. Πλησιάζει και η επέτειος της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα(21 Μαΐου 1864).
  Εύχομαι χρόνια πολλά με υγεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Καλημέρα Ντένη μου.Σέυχαριστώ που πέρασες και απο μένα και για τα γλυκά σου λόγια επίσης..πλέον σε διαβάζει όλη η οικογ΄ενεια και η μαμά(Κέρκυρα)και οι υπόλοιποι (Ζάκυνθος)και τους έχεις ενθουσιάσει όλους φυσικά με τα εξαιρετικά σου άρθρα!πιστεύω νά έλαβες το mail.σήμερα /εχω μια νότα ζακυνθινή στο δικό μου μπλόγκ γιατι με την ευκαιρία της γιορτής της μητέρας ένιωσα να γράψω ευχαριστήριο και στην εκεί μητέρα..θα καταλάβεις όταν περάσεις..θα τα πουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή