Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013


Εκκλησιές στα χωριά της Ζακύνθου.

Ένας όμορφος θρησκευτικός περίπατος.


Η Ζάκυνθος δίκαια κατέχει τον τίτλο του θρησκευτικού νησιού των Εφτανήσων. Όχι βέβαια πως τα υπόλοιπα υστερούν. Απλά, στη Ζάκυνθο το θέμα “θρησκεία” δείχνει να έχει κάποιες άλλες διαστάσεις. Εκτός από τον Άγιο Διονύση, προστάτη του νησιού, τον Άγιο Νικόλαο στο Μώλο και τον Άγιο Μάρκο, που βρίσκονται μέσα στην πόλη, πάρα πολλές οι εκκλησιές, τα ξωκκλήσια και τα μοναστήρια σε όλο το νησί. Αξίζει λοιπόν ένας περίπατος μιάς κάποιας γνωριμίας. Και ξεκινάμε από τον…..

…Άγιο Νικόλαο Κοιλιωμένου.

Άποψη του οικισμού Κοιλιωμένο.
Το Κοιλιωμένο είναι ένα ορεινό χωριό της κεντρικής Ζακύνθου. Οι λιγοστοί  κάτοικοί του ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Είναι ένας οικισμός γνωστός για τις πέτρινες κατοικίες του, τυπικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Μερικά από τα σπίτια χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.


Η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου.
Το χωριό έχει και το όνομα της εκκλησιάς του, Άγιος Νικόλαος μιας παλιάς ιστορικής εκκλησιάς. Η εκκλησία αυτή είναι γνωστή για το μεγαλοπρεπές καμπαναριό της. Πραγματικά πρόκειται για ένα έργο τέχνης. 
Το πάνω μέρος του αριστουργηματικού καμπαναριού.
Το καμπαναριό, το οποίο να σημειώσω, βρίσκεται χωριστά από την εκκλησιά και ανάμεσά τους περνάει ένας δρόμος, στηρίζεται σε μια μεγάλη τετράγωνη βάση. Χαρακτηρίζεται από τέσσερεις ορόφους. Οι δύο πρώτοι αποτελούν την βάση ενώ στον τρίτο υπάρχουν δύο αψίδες και στον τέταρτο, μιά εξαγωνική βάση  με πολυάριθμες ανάγλυφες παραστάσεις.
Δεύτερη επίσκεψη η....

...εκκλησιά της Αγίας Μαύρας.


Η είσοδος της εκκλησιάς
Βρίσκεται στο Μαχαιράδο. Ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό, το δεύτερο σε μέγεθος χωριό του νησιού, που βρίσκεται δυτικά από την πόλη της Ζακύνθου. 
Άποψη της εκκλησιάς της Υπαπαντής.
Πολλά τα αξιοθέατα στο όμορφο αυτό χωριό με ξεχωριστό την εκκλησιά της Υπαπαντής, ένα κτίσμα του 14ου αιώνα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονικής της.


Το καμπαναριό.
Στο Μαχαιράδο και η εκκλησιά της Αγίας Μαύρας στη οποία φιλοξενείται και η εικόνα της Αγίας, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση χρονολογείται από τον 3ο μΧ αιώνα και προέρχεται από την Αίγυπτο όπου έζησε και εμαρτύρησε η Αγία. 
Η εικόνα της θαυματουργής Αγίας.
Η εικόνα πλαισιώνεται από πάρα πολλά τάματα μεταξύ των οποίων και ένα κόσμημα της βασίλισσας Όλγας.
Να περάσουμε και από τον....

...Άγιο Λύπιο.


Η μονή  του Αγίου Λύπιου.
Το εκκλησάκι αυτό πραγματικά είναι ένα κάδρο ομορφιάς και ιστορίας. Βρίσκεται στο δρόμο, που οδηγεί από την πόλη της Ζακύνθου προς το Καλαμάκι, στην περιοχή Καλλιτέρο. Είναι ένα γραφικό ξωκκλήσι, μιάς κάποιας ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, σκαρφαλωμένο σ΄ένα λόφο και κρυμμένο μέσα στα πεύκα. Το εκκλησάκι μοιάζει να είναι ένα κομμάτι του βράχου έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να ξεχωρίσει που τελειώνει η μικρή εκκλησιά και που αρχίζει ο βράχος. 
Κι΄αυτή η ιδιαιτερότητα είναι που το κάνει μοναδικό. Στο γύρω τοπίο οργιάζει η βλάστηση. Από τη μικρή εκκλησιά το μόνο που έχει απομείνει είναι το μικρό της καμπαναριό, βαμμένο στο γαλάζιο και λευκό, με δύο μικρές καμπάνες κι΄έναν σταυρό στην κορυφή.  Δίπλα υπάρχει ένα μέρος από το κτίσμα που ήταν η μικρή εκκλησιά.


Χαρακτηριστική είναι η είσοδο στη Μονή.
Την Κυριακή του Θωμά κάθε χρόνο το εκκλησάκι γιορτάζει και κόσμος πολύς συγκεντρώνεται στο πανηγύρι, απολαμβάνοντας και την ομορφιά της άνοιξης.
Στο εκκλησάκι αυτό αναφέρεται και ένα μέρος από το μυθιστόρημα του Διονυσίου Σολωμού “η γυναίκα τση Ζάκυθος”.
Και προχωράμε στην ...

...Παναγία την Αναφωνήτρια.



Η εκκλησιά της Παναγιάς της Αναφωνήτριας βρίσκεται στην περιοχή Πλεμοναρίου. Ο οικισμός της Αναφωνήτριας έχει πάρει το όνομά του από το όνομα της εκκλησιάς. Είναι μια περιοχή κυριολεκτικά πνιγμένη στο πράσινο. Η εκκλησιά, σε ρυθμό τρίκλινης βασιλικής, πιθανότατα έχει χτιστεί τον 15ο αιώνα από τον Κόμητα Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, Λεονάρδο Τόκκο. Η εικόνα, σύμφωνα με την παράδοση, είναι βυζαντινής προέλευσης και έφτασε στο νησί κάποια στιγμή του 12ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη. Επίσης υπάρχουν πάρα πολλές σημαντικές τοιχογραφίες.


Η εικόνα της Παναγιάς της Αναφωνήτριας
Στο οικιστικό συγκρότημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει  ο μεσαιωνικός πύργος του 15ου αιώνα που βρίσκεται ακριβώς αμέσως μετά την είσοδο. Αυτός ο πύργος, μερικώς κατεστραμμένος σήμερα, έχει στην κορυφή του τέσσερεις αψίδες κι΄έναν σταυρό. 


Ο πύργος - καμπαναριό της εκκλησιάς. 
Σήμερα χρησιμοποιείται σαν καμπαναριό ενώ αρχικά είχε χτιστεί για λόγους προστασίας. Στην μονή της Αναφωνήτριας εμονάχησε ο Άγιος Διονύσιος και εκεί συναντήθηκε με τον φονιά του αδελφού του τον οποίον εφυγάδευσε.
Η εκκλησιά σήμερα έχει πάψει να είναι μοναστήρι και λειτουργεί σαν ναός του χωριού.
Και προχωράμε στην...

...Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών.


Η είσοδος στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών.

Στο χωριό Αναφωνήτρια, εκτός από την εκκλησιά της Παναγιάς υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Βράχων ή Κρημνών. Η μονή ιδρύθηκε το 1535 από τον ιερομόναχο Μακάριο και τον μοναχό Βαρλαάμ Μπελέτη. Το 1553 η μονή καταστράφηκε από επιδρομές των πειρατών και ξαναχτίστηκε, αυτή τη φορά σε ενετικό ρυθμό. 


Ο πύργος αυτός είχε χτιστεί για την προστασία από τους πειρατές.
Μπαίνοντας στην αυλή της μονής στο κέντρο είναι ο πύργος με κυκλική βάση, οικοδόμημα αμυντικό και εδώ για τον φόβο των πειρατών.  Στην αριστερή πλευρά της αυλής είναι τα κελιά των μοναχών και δεξιά ένα μικρό εκκλησάκι. 
Η μονή παλαιά διέθετε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη. Στην μονή αυτή ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος μετέπειτα προστάτης της Κεφαλονιάς. Η μονή είναι χτισμένη σ΄ένα μικρό ακρωτήρι από όπου η θέα προς τη θάλασσα είναι φανταστική.
Και θα κλείσουμε τον περίπατό μας στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου. Η οποία παραλία έχει την τύχη να φιλοξενεί πάνω σ΄ένα από τα βράχια της μια μικρή εκκλησούλα, η οποία πιό πολύ είναι γνωστή σαν...

...“η Παναγιά στη θάλασσα.”
Το μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς στη θάλασσα.
Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει πολλά και στους πιό πολλούς είναι άγνωστο.  Κανείς δεν ξέρεις τίποτα για το όνομά του και την ανέγερσή του. Με τους σεισμούς του 1953 καταστράφηκε μερικώς αλλά οι κάτοικοι της περιοχής το ανοικοδόμησαν. Το εκκλησάκι αυτό παραμένει κλειστό και μη επισκέψιμο.
Ωραίος, υπέροχος και απολαυστικός περίπατος τον οποίο υπόσχομαι να επαναλάβουμε στην επόμενη ανάρτηση, αφού οι εκκλησιές στο νησί της Ζακύνθου είναι πάρα πολλές.

ΠΗΓΕΣ
w.zanteisland.com
w.gr.ecozante.com
w.el.wikipedia.org.
w.zakynthos.gov.gr
w.ethnos.gr




38 σχόλια:

  1. Άλλες εκκλησίες είναι απλές και ταπεινές και άλλες είναι αξιόλογα αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής της εποχής που χτίστηκαν.
    Καλό ΣΚ να έχεις Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Σωσώ
      Πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Υπάρχουν οι απλές αλλά και αυτές που έχουν επηρεαστεί από την αρχιτεκτονική των όσων πέρασας από τα νησιά μας σαν καταχτητές.
      Καλή Κυριακή και σε σένα.

      Διαγραφή
  2. Δικαιούμαι να κάνω ποδαρικό;Θαρρώ πως ναι, λόγω θέματος.
    Πολύ πλούσια η αναφορά σου Ντένη μου, στις εκκλησίες της Πατρίδας μου, δε θα προσθέσω ή θ αφαιρέσω τι,ει μη μόνον, σ οτι αφορά την εκκλησία της Αγίας Μαύρας η οποία πρόσφατα (πριν λίγα χρονια) καταστράφηκε ολοσχερώς εσωτερικά και έτσι δεν υπάρχει πια η πανέμορφη εικόνα της ούτε φυσικά τα τάματά της που ήταν πάμπολλα.
    Αυτή μόνο η παρέμβαση,κι ελπίζω να μην κάνω κατάχρηση.
    Καλό ξημέρωμα σου εύχομαι, νάσαι καλά να μας δίνεις τόσα όμορφα ταξίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Χαρά.
      Φυσικά για το ποδαρικό δεν είμαι αρμόδιος. Δηλώνω όμως πως ο κάθε επισκέπτης μου είναι καλοδεχούμενος.
      Χαίρομαι που βρίσκεις πλούσια την αναφορά μου στις εκκλησιές του νησιού σου. Ευχαριστώ.
      Σχετικά με την παρέμβαση όλες οι πηγές στις οποίες ανέτρεξα και αναφέρω αλλά και άλλες τις οποίες δεν αναφέρω αφού δεν χρησιμοποίησα, δεν λένε τίποτε γι΄αυτήν την καταστροφή. Λυπάμαι που χάθηκε ένα τέτοιο μνημείο. Δεν λυπάμαι ουδόλως αν χάθηκε το τάμα της Όλγας.
      Ευχαριστώ και καλή σου Κυριακή.

      Διαγραφή
    2. Γλύτωσα το ποδαρικό αλλά δεν γλύτωσα την κλωτσιά.

      Διαγραφή
  3. Να που μαθαίνω πως υπάρχει Άγιος Λύπιος!
    Οι εκκλησίες της Υπαπαντής, του Αγ. Νικολάου, της Αγ. Μαύρας μου θυμίζουν εικόνες που έχω δει από κτίσματα της Τοσκάνης ή μου φαίνεται? Είναι γνωστό όμως πως τα Επτάνησα ήταν υπό την Ιταλική επιρροή και αρχιτεκτονικά.
    Υπέροχο το οδοιπορικό κι αυτό το εκκλησάκι στο τέλος , επάνω από την θάλασσα μου θυμίζει ένα ξωκλήσι που υπάρχει στην περιοχή που μένω και βρίσκεται σε ένα υψωματάκι που βλέπει στην λίμνη του Μαραθώνα.
    Να είσαι καλά Dennis
    Καλό σου βράδυ και περιμένω και την συνέχεια του οδοιπορικού στην Ζάκυνθο που δεν την έχω επισκεφτεί ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβίνα μου καλή μου.
      Στα Εφτάνησα θα βρεις πράμματα που δεν θα τα έχεις ζήσει πουθενά. Και Άγιο Λύπιο έχουμε και πολλούς άλλους. Σιγά σιγά θα τους παρουσιάσω.
      Φυσικά οι Ενετοί που έμειναν στα Εφτάνησα πάνω από 400 χρόνια επηρέασαν τα πάντα. Και την αρχιτεκτονική.
      Η Παναγιά της Θάλασα;ς είναι ένα απλό κτίσμα σ΄ένα πανέμορφο σημείο του νησιού.
      καλή σου Κυριακή και έπεται συνέχεια. Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  4. Παραπάνω από υπέροχο το νέο σου θέμα κ. Ντένη
    Σε λίγες ώρες εδώ ξημερώνει Κυριακή...
    Θερμούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι ξενύχτι Μαριάνθη;
      Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Υπάρχει και συνέχεις.
      Καλή σου Κυριακή.

      Διαγραφή
  5. Ντένη μου γλυκιέ μου.
    Τι υπέροχη ανάρτηση είναι αυτή. Πενέμορφη η Ζάκυνθος με τις τόσες ομορφιές της και αυτά τα αξιοζήλευτα μνημεία τέχνης.
    Χρυσέ μου Ντένη. Το καλοκαίρι που θα πάω Ελλάδα θα επισκεφτώ τη Ζάκυνθο οποσδήποτε. Μακάρι να γινότανε να πηγαίναμε μαζί.
    Φιλιά πολλά και την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα - εμείς εδώ έχουμε ακόμη βράδυ Σαββάτου - Κική μου.
    Πολύ σου άρεσε η ανάρτηση, έτσι; Στ΄αλήθεια όλες αυτές οι εκκλησιές είναι πανέμορφες. Χαίρομαι που θα πας πατρίδα και θα κάνεις και πέρσμα από τη Ζάκυνθο. Να πας και Κέρκυρα. Κάπου θα με δεις. Λυπάμαι που δεν έχω πρόγραμμα για Ελλάδα τούτο το καλοκάιρι. Μάλλον Φλώριδα με βλέπω.
    Την αγάπη μου καλή μου.
    ΥΓ. Τι γίνονται οι επισκέψεις σου; Θα τους φέρεις ΝΥ.:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν κάποτε με αξιώσει ο Θεός και πάω στη Ζάκυνθο, θα αναζητήσω τη Χαρά και θα της πω να με πάει, σ' αυτό το τελευταίο, το μικρό, άγνωστο και "κλειστό" εκκλησάκι της Παναγιάς στη θάλασσα.
    Λατρεύω κάτι τέτοια μικρά και ταπεινά, λιτά και απέριττα ξωκλήσια γιατί σ’ αυτά, φτάνει ένας σταυρός, ένα εικόνισμα, ένα καντήλι και τίποτ’ άλλο… για τα πιο αληθινά και εσώτερα προσκυνήματά μας.
    Ελπίζω σε σένα Χαρά!

    Πρωινός, καθώς βλέπεις, Ντένη, καλωσορίζω μια ηλιόλουστη Κυριακή!
    Να 'στε καλά όλοι!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητέ μου φίλε Στράτο.
      Εύχομαι κάποτε να καταφέρεις να επισκεφτείς τη Ζάκυνθο. Ειλικρινά αξίζει. Όσο για το εκκλησάκι που τόσο πολύ σου αρέσει θα διαβάσεις πιό κάτω την αγαπητή Χαρά η οποία μας γνωρίζει πως κάπως αλλοιώς είναι. Εκεί, λέει, γίνονται και γάμοι IN. Δεν ξέρω τι είναι αυτό το πράμμα.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  8. Δε το πιστεύεις οτι είμαι κι εγω πρωινή;Κι όμως!
    Καταχρώμαι γι αλλη μια φορά το χώρο για να πω τούτο: Το εύχομαι Στράτο να πραγματοποιήσεις τούτο το ταξίδι,όπως ΚΑΙ ΌΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ το επιθυμεί και υπόσχομαι νάμαι άξιος ξεναγός και να σας κάνω ν αγαπήσετε αυτά που εδώ μέσα διαβάζετε. Τόχω κάνει πολλάκις γι απλούς γνωστούς, πόσο μάλλον γι ανθρώπους που μ εκτιμούν.
    Οσο για το εκκλησάκι(στο οποίο έχει προστεθεί καμπαναριό) δεν είναι και τόσο παροπλισμένο πια, ούτε άγνωστο.Εκεί το καλοκαίρι γίνονται οι πιο in (κατά το συρμό) γάμοι .Η αλήθεια είναι οτι βρίσκεται σε ονειρεμένο σημείο δίπλα στη θάλασσα, θα σου στείλω πρόσφατη φωτό απο ανάλογη περίσταση.
    Με χαρά λοιπόν θα ανταμώσω όποιον μου κάνει την τιμή να με ψάξει(δε θάναι και δύσκολο). Νάστε καλά.
    Καλό Κυριακή απο μια Ζάκυνθο,όχι και τόσο ηλιόλουστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την "έριξα" τη Χαρά, το διάβασες, Ντένη; Γλυτώνω τα έξοδα της ξενάγησης, να βρω μόνο για τα εισιτήρια... βλέπεις το ώτοστοπ πλέον είναι ντεμοντέ.
      Για όλα τα άλλα, Χαρά μου, πολλά πολλά ευχαριστώ!

      Διαγραφή
    2. Ευγενική η προσφορά της ξενάγησης, αγαπητή μου Χαρά, για όσους θα θελήσουν να επισκεφτούν το νησί σου. Μου είναι γνωστή η ξενάγηση που πρόσφερες και σε άλλες φίλες σου.
      Όσο για την δεύτερη διορθωτική σου παρέμβαση στις ανακρίβειες του κειμένου μου, σε ευχαριστώ αλλά και εγώ έπεσα θύμα των πηγών μου. Πάντως έπηρα το μάθημα.Έτσι η επόμενη ανάρτηση με την συνέχεια των εκκλησιών της Ζακύνθου, ματαιώνεται διότι δεν γνωρίζω τι άλλο μου επιφυλλάσουν οι πηγές μου.
      Νάσαι καλά.
      ΥΓ. Συγνώμη που έχου μπερδευτεί οι απαντήσεις.

      Διαγραφή
    3. Τυχερός φίλς Στράτο. Εντελώς δωρεάν εξασφάισες μια όχι μόνο θαυμάσια ξεναγό αλλά και πολύ καλή γνώστη του νησιού.
      Νάσαι καλά φίλε και καλά να περάσεις.
      ΥΓ Και σε σένα έχει μπερδευτεί η απάντηση. Κολπάκια του Blogger.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα κι από μένα Ντένη καλή Κυριακή από μια ηλιότουστη και πεντακάθαρη Αθήνα, αφού προχθές η βροχή καθάρησε τα πάντα. Ηθελα να με πληροφορίσεις αν η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το θαυμάσιο καμπαναριό της έχουν μείνει από το σεισμό ανέπαφα η έχουν ανοικοδομηθεί εκ νεόυ με την ίδια αρχιτεκτονική αν είναι αυτό συγχαρητήρια στους γείτονες Ζακυνθινούς για την καλλιτεχνική τους ευαισθησία .Σε μας δεν έμεινε τίποτε ,μόνο ένα καμπαναριό στο Αργοστόλι χωρίς την πανέμορφη εκκλησία του, της Παναγιάς της Ρακατζής .Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κάτε μου γλυκιά μου.
      Δέχομαι την καλημέρα σου από την ηλιόλουστη Αθήνα, δέξου κι΄εσύ την καλησπέρα μου από μιά Νέα Υόρκη που έχει μουχλιάσει από τη βροχή.
      Σχετικά με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το καμπαναριό της θα πρέπει να έχουτν γλυτώσει γιατί είαι μετασεισμιές.
      Όσο για το δικό μας νησί το γνωρίζω ότι δεν έμεινε τίποτα όρθιο.
      Νάσαι καλά Κάτε μου και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  10. Πάλι το θέμα που μας παρουσιάζεις είναι ενδιαφέρον. Η Ζάκυνθος έχει υπέροχες εκκλησίες τόσο από πλευράς εικονογράφησις όσο και αρχιτεκτονικής.
    Η καταστροφή της Αγίας Μαύρας είναι γεγονός και ίσως δεν αναφέρεται στις πηγές που ανέτρεξες γιατί έχει γίνει σχετικά πρόσφατα, ίσως τρία-τέσσερα χρόνια πριν (η Χαρά θα ξέρει καλύτερα).
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Είναι αλήθεια ότι όλες αυτές οι εκκλησιές αλλά και άλλες που θα επαρουσίαζα - ματαιώθηκε η ανάρτηση - είναι μεγάλα μνημεία τέχνης.
      Βέβαια, σχετικά με την Αγία Μαύρα οι πηγές μου με πρόδωσαν Ζητώ συγνώμη από όλους σας.
      Σάσαι καλά Ελένη μου.

      Διαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρον μου προκάλεσαν τα πανέμορφα και πρωτότυπα καμπαναριά, αγαπητέ μου Ντένη!!!
    Θησαυρούς θρησκευτικούς έχουν τα νησιά μας, θα μπορούσαμε να τους προβάλουμε για θρησκευτικό τουρισμό.
    Σ΄ευχαριστώ για την εξαιρετική ξενάγηση!
    Σου εύχομαι καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μάγδα είναι γεγονός πως τα νησιά μας διαθέτουν θρησκευτικούς θησαυρούς που θα μπορόυσαν, όπως σωστά παρατηρείς, να προβάλουν τον θρησκευτικό τουρισμό. Όμως καλή μου, ενώ έχουμε θησαυρούς δεν έχουμε ανθρώπους.
      Νάσαι καλά Μάγδα μου.

      Διαγραφή
  12. Μπήκα να πω το ίδιο με τη Χαρά, αλλά με πρόλαβε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπάμαι αγαπητή μου Κική που ήρθες δεύτερη. Βλέπεις η Χαρά δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Ελπίζω κάποια άλλη φορά να είσαι πιό τυχερή.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  13. Ένα σωρό εκκλησιές, ανάμεσά τους μερικές προς Τιμή της Παναγίας κάθε μια της όμως με διαφορετική ονομασία. η της Κουλούμπενας, Η του Σκαλοπάτι, η Των Θεμάτων, η της Μπουρμουρελούς, η της Πλατυτέρας κι όλες αυτές στο χωριό μου που είναι τόσο δα μικρό στον χάρτη, Τώρα έχει σχεδόν σβήσει μόνο οι φορατζήδες γυρνούν και ξεθάφτουν μνήματα για να ανακαλύψουν ποιος θα πληρώσει.

    χαιρετώ σε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γαβρίλη καλησπέρα.
    Για τις εκκλησιές της Ζακύνθου μιλάμε. Τις δικές μας άστες.
    Θα έλθει η σειρά τους.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με την ευκαιρία, ο φίλος και συμμαθητής μου Δημήτρης Ταλιάνης, παρουσιάζει σήμερα το φωτογραφικό του άλμπουμ "Μοναστήρια της Κέρκυρας, στη Στοά του βιβλίου. Θα είμαι εκεί κι αν κατορθώσω να έχω φωτογραφίες θα σου στείλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄Ευχαριστώ φίλε μου.
      αν το κατορθώσεις.
      Τις περιμνένω αν το κατορθώσεις.
      Καλό σου Σ/Κ

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Πιστός πάντα στις επισκέψεις σου, φίλε Ευρυτάνα Ιχνηλάτη και πάντα σου αρέσει ό,τι παρουσιάζω.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  17. ..πόσα ονόματα, στην Παναγιά!

    Πόση ομορφιά, στα νησιά! Συγχαρητήρια ακόμη μια φορά.
    Φίλοι, με αγάπη, Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλοι μου καλοί Υιώτα-Δημήτρη καλή σας μέρα.
      Ο καθηγητής Γεράσιμος Γαλανός, (Κεφαλονίτης) σε μια σχετική του έρευνα τα έχει υπολογίσει σε πάνω από 700.
      Οι ομορφές των νησιών μας ατέλειωτες. Θα συνεχίσουμε να τις γνωρίζουμε.
      Καλό σας Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  18. μοναδικοί θησαυροί φίλε μου σε παρακαλώ περασε για ένα κερασμα απο το ιστολόγιο μου σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια αγαπητή μου Marilise είναι θησαυροί μοναδικοί όλα αυτά.
      Πέρασα από το μπλογκ σου, πήρα το κέρασμα, το απόλαυσα και για άλλη μια φορά σ΄ευχαριστώ.
      Κι΄ακόμη σ΄ ευχαριστώ για την πρόσκλησή σου να βρεθώ στο νησί σου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  19. Θαυμάσια παρουσίαση ΄πως πάντα !!!! Μικρές ή μεγάλες εκκλησίες και ξωκλήσια έχουν την γοητεία τους !!!! Με αφορμή το σχόλιο της Αστοριανής , τα ονόματα της Παναγίας είναι πάνω από 500 ! Αν θέλεις στα στέλνω , εσυ θα τα αξιοποίησεις καλύτερα από εμένα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φεγγαράκι μου καλώς ήλθες στο σπιτικό μου.
    Στ΄αλήθεια όλα αυτά είναι υπέροχα.
    Τα επωνύμια της Παναγιάς, όπως γράφω και στην Αστοριανή, υπολογίζονται για πάνω από 700.
    Καλό σου Σ/Κ και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή