Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Λαζαρέτο


                                         
 Ένα μικρό νησάκι μέσα στο λιμάνι της Κέρκυρας.
Λοιμοκαθαρτήριο και τόπος εκτέλεσης των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης.



Μιά μικρή νησίδα ακατοίκητη, έκτασης μόλις 70 στρεμμάτων, μέσα στο λιμάνι της Κέρκυρας, απέναντι από τον οικισμό Κοντόκαλι, είναι το Λαζαρέτο. Ένα νησάκι που αποτελεί τόπο απείρου κάλλους, με πυκνή και ποικίλη βλάστηση και σημαντική ιστορική αξία. Άγιος Δημήτριος η παλιά του ονομασία από την μικρή εκκλησούλα που κάποτε υπήρχε εκεί.
Το όνομά του, το Λαζαρέτο, σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας, το οφείλει στο γεγονός ότι στην νησίδα υπήρχε χτισμένη εκκλησιά η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παναγία της Ναζαρέτ. Από το Λα Ναζαρέτ θα πρέπει να προήλθε η παραφθορά Λα-ζαρέτο. Μια δεύτερη άποψη θέλει το όνομα να προέρχεται από το λοιμοκαθαρτήριο (λαζαρέτο) που υπήρχε εκεί. Άλλωστε λαζαρέτα ονόμαζαν οι Ενετοί όλα τα λοιμοκαθαρτήρια που ίδρυσαν στην Ευρώπη.

Οι τάφοι των εκτελεσθέντων αντιστασιακών.
Κατά την διάρκεια της κατοχής των Ιονίων Νήσων από τους Ενετούς κατασκευάσθηκε στο Λαζαρέτο ένα μοναστήρι και αργότερα ένα λεπροκομείο. Το 1798 κατά την διάρκεια της Γαλλικής κατοχής των νησιών το Λαζαρέτο τέθηκε υπό την κυριότητα του Ρωσσοτουρκικού στόλου και χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτικό νοσοκομείο. Με την Αγγλική κυριαρχία στα νησιά, το λεπροκομείο θα επαναλειτουργήσει μετά από κάποια ανακαίνηση. Από το 1864 και μετά, αφού τα Εφτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα το λεπροκομείο χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά.

Το μνημείο των εκτελεσθέντων.
Στην διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου και για λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση, το Λαζαρέτο θα γράψει την δική του αιματοβαμένη ιστορία. Οι δυνάμεις του ΄Αξονα θα ιδρύσουν εκεί στρατόπεδο για τους αιχμαλώτους της Εθνικής Αντίστασης.
Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1962 χρησιμοποιήθηκε σαν τόπος εκτέλεσης πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών. Η πρώτη εκτέλεση στο Λαζαρέτο έγινε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1947 και ο πρώτος κρατούμενος που εκτελέστηκε ήταν ο Δημήτριος Μάντζου Ζώης.

Η ανακοίνωση της πρώτης εκτέλεσης.
Το 1948-49 στο Λαζαρέτο έγιναν δυό απεργίες πείνας των κρατουμένων με αποτέλεσμα την μείωση των εκτελέσεων για λίγο διάστημα. Η λίστα εκτελέσεων, από στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων που σώζωνται στο Δήμο της Κέρκυρας περιλαμβάνει 118 εκτελέσεις μέχρι το 1950. Αυτοί είναι μόνο οι καταμετρημένοι. Στην πληοψηφεία τους νέα παιδιά, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.
Σήμερα η νησίδα είναι τόπος μνήμης των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων και κάθε χρόνο διάφορες οργανώσεις πραγματοποιούν μνημόσυνο και προσκύνημα.

Η πανέμορφη και βαμένη με αίμα νησίδα Λαζαρέτο.
«Το 1948 ήταν η χειρότερη χρονιά – λέει ο Θεοφάνης Κορωνάκης, επιζών από το Λαζαρέτο. Τότε έγιναν οι περισσότερες εκτελέσεις. Ακόμη και μαζικές. Μια φορά εκτέλεσαν έντεκα συναγωνιστές μαζί.»
Και λίγο πιό κάτω συνεχίζει.
«Οι εκτελέσεις γίνοντας στις πέντε το πρωί. Λίγο πρίν ξημερώσει, η βαρειά πόρτα της φυλακής άνοιγε και τους έπερναν. Εμείς οι υπόλοιποι, ανεβαίναμε στον δεύτερο όροφο της φυλακής και από τα μικρά παράθυρα φωνάζαμε. Με το χωνί καλούσαμε τους Κερκυραίους να διαμαρτυρηθούν. Καλούσαμε τον κόσμο να ξεσηκωθεί.»
Ας μου επιτραπεί εδώ μια προσωπική εμπειρία. Παιδάκι ήμουν και θυμάμαι πως κάποιες φορές οι φωνές αυτές αλλά ακόμη και ο κρότος από τις σφαίρες με ξυπνούσαν τρομαγμένο. Όλοι μας ξέραμε τι γινόταν τότε στο μικρό νησάκι που ήταν απέναντί μας. Όμως ποιός τολμούσε να μιλήσει;

Τα ερείπια της ιστορικής εκκλησιάς.
Στο Λαζαρετο σώζονται σήμερα κτιριακά υπολοίματα σχεδόν όλων των φάσεων της ιστορίας του νησιού. Συγκεκριμένα σώζεται εκκλησιά ιδιαίτερου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος χωρίς την οροφή της, τμήμα του περιμετρικού τοίχους του λιμοκαθαρτηρίου και το νεκροταφείο των διακοσίων περίπου εκτελεσθέντων σε δυό συμματρικούς σχηματισμούς τάφων. Σώζεται ακόμη ο τοίχος πάνω στον οποίο έστηναν τους μελοθάνατους. 

Ο τοίχος των εκτελέσων.
Πάνω σ΄αυτόν τον τοίχο υπάρχουν οι χάλκινοι κρίκοι στους οποίους έδεναν τους μελλοθανάτους με τα χέρια ανοικτά. Πάνω του ο τοίχος έχει αμέτρητες τρύπες από τις σφαίρες που έκοψαν το νήμα της ζωής τόσων ανθρώπων.
Συγνώμη αν τούτη μου η γραφή έχει κάποιον πόνο. Όμως από καιρό το θεωρούσα χρέος μου να τα γράψω. Μια από τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας αλλά και η περίοδο που σημάδεψε αγιάτρευτα τα παιδικά μου χρόνια.


ΠΗΓΕΣ
w.el-wikipedia.org
w.corfu.gr
w.nikiana.wordpress.com
w.ana-mpa.gr
w. incorfu.gr



38 σχόλια:

  1. Πολύ χαρούμενη ανάρτηση βρήκα να διαβάσω ανοίγοντας τα μάτια,αλλά πράγματι μου άνοιξες τα μάτια με τις ιστορικές αναφορές που παράθεσες αγαπημένε μου Ντένη και λυπάμαι πού τόσες φορές στην Κέρκυρα,δεν επισκέφθηκα μία το νησάκι τούτο που πάντα προκαλούσε το ενδιαφέρον μου και την αισθητική μου,μη γνωρίζοντας όμως τα τραγικά του μυστικά.
    Πράγματι σ όλα τα νησιά είχαν φτιάξει Λαζαρέτα ομως απο το δικό μας δεν υπάρχει πλέον κανένα απομεινάρι του και σίγουρα δεν έχει την θλιβερή ιστορία του της Κέρκυρας.
    Νάσαι πάντα καλά αγαπημένε μου και ν αντιστέκεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ μου κύριε Ντένη καλημέρα σας από ένα άλλο μαρτυρικό νησί. Τί έχει τραβήξει τούτος ο τόπος και τα νησιά μας, τι κι'αν ήταν δυτικά ή ανατολικά. Γνώρισα φίλους του θείου μου απ΄την απόδραση της Κέρκυρας. Τί καλά που κάνετε να γράφετε όλα αυτά τα πράγματα. Έχουμε ιερό χρέος γιατί τα βιβλία στα σχολεία δεν τα έγραψαν ποτέ. Με τα σχολειά που έχουμε τα παιδιά είναι ανιστόρητα γι' αυτό πιστεύω και η έξαρση του μορφώματος της Χρυδής Αυγής που με ανυσηχεί και μένα πάρα πολύ. Βέβαια τα τελευταία χρόνια εκδίδονται πολλά βιβλία για την Εθνική Αντίσταση και το Δημοκρατικό Ελλάδας όμως πιοί τα διαβάζουν; Προσωπικά δεν διαβάζω πια παρά μόνο αυτά γιατί είναι τόσα που μαθαίνει κανείς. Όπως σήμερα, που βέβαια είχα ακούσει την ιστορία αλλά ακριβώς όπως τη γράφετε δεν την ήξερα και σας ευχαριστώ γι΄αυτό. Να στε καλά και να μας γράφετε πολλά τέτοια ιστορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, που ομολογώ δεν ήξερα και είναι πράγματι συγκλονιστικές. Καλή συνέχεια με τα αγαπημένα Επτάνησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα τι να προσθέσω παραπάνω εγώ από το ότι δυστυχώς η ιστορία μας είναι γεμάτη από Έλληνα να σκοτώνει Έλληνα διότι πίστευε σε κάτι τι το διαφορετικό.

    Το νησάκι αυτό θα πρέπει να το έχουν σαν μνηνείο όλου του Ελληνισμού, να το καλωπίσουν, να το χτίσουν, να το έχουν ως παράδειγμα ώστε να μην ξανασυμβούν αυτά τα του τότε των εκτελέσεων.

    Όσο ανοίγουμε και διαβάζουμε τις ιστοσελίδες τόσο μανθάνουμε για αυτά που δεν ξ΄ςεραμε.

    Χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...κάπου έχει δίκιο με την πρότασή του
    ο κοινός μας Φίλος Γαβρίλης,
    Ντένη μου.

    Ο Δημήτρης λέει και στην Σύρα είχαν...
    Και σήμερα;;;;;;

    Η ...σταύρωση των ελλήνων γίνεται διαφοροτρόπως.

    Σε φιλώ,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν τα γνώριζα αυτά Ντένη μου...παρόλο που στην Κέρκυρα έχω πάει πολλές φορές. Σ'ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες. Πόσα σκληρά κι άδικα έχει ζήσει τούτος ο τόπος! Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι φρικτές και πονεμένες ιστορίες της Ελλάδας εκείνης της εποχής που κάθε τόπος έχει σημάδια να επιδείξει και καλό είναι να υπάρχουν για να θυμίζουν…

    Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο «τοίχος των εκτελέσεων» όπου η φύση επάνω του άπλωσε κόκκινα λουλούδια για να κρύψει τους κόκκινους λεκέδες του αίματος…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρόνια πολλά για την γιορτή σου πάντα να γιορτάζεις με υγεία και χαρά. Να είσαι καλά να μας μαθαίνεις πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τα νησιά μας και τους διακεκριμένους ανθρώπους τους. Μεγάλη γιορτή σήμερα για τους Ζακυνθινούς ,γιορτάζει ο προστάτης τους .Πραγματικά αυτή την τραγική ιστορία του Λαζαρέτου δεν την ήξερα .Μέσα σε τόση ομορφιά να κρύβεται τόσος πόνος.Κατανοώ τις άσχημες αναμνήσεις σου εκείνων των χρόνων, τυχαιροί όσοι δεν τις γνωρίσαμε .Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλυκιά μου Χαρά, λυπάμαι αν σου χάλασα το πρωινό σου κέφι. Πιστεύω πως πήρες μια ιδέα κάτω από ποιές συνθήκες μεγαλώσαμε. Και να ήταν μόνο αυτά;
    Νάσαι καλά αγαπημένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου κ. Δώρα καλή σας μέρα.
    Έχετε δίκιο σ΄αυτά που γράφετε για την ιστορική άγνοια της σημερινής νεολαίας. Κι΄ακόμη πιό σωστό αυτό που λέτε. Ότι αν υπήρχε η σωστή ιστορική ενημέρωση δεν θα υπήρχε η μεγάλη ντροπή της Ελλάδας που λέγεται χρυσή αυγή. Κάποια στιγμή η πατρίδα μας θα κλαίει όταν θα διαπιστώσει ότι η χρυσή αυγή ξημερώνει μαύρες μέρες.
    Νάσται καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα αγαπητέ μου Δήμο. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που βρήκες κάτι ενδιαφέρον. Θα περάσω να δω το καινούργιο σου μπλογκ.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σωστά όσα παρατηρείς αγαπητέ μου Γαβρίλη. Αυτό το αναμεταξύ μας μίσος μας έχει καταστρέψει και το συνεχίζουμε. Όσο για το νησάκι έχει πέσει και αυτό στην αδιαφορία των ελληνικών κυβερνήσεων. Το φροντίζουν μόνο οι επισκέπτες που πανε εκεί μιά δυό φορές το χρόνο για μνημόσυνο και αυτοί φυσικά είναι οι Αντιστασιακοί. Τι θα γίνει μετά από αυτούς;
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σου αγαπητή μου Υιώτα.
    Υπάρχει το διάταγμα της αναγνώρισης σαν διατηρηταίο όμως κανείς δε το φροντίζει παρά μόνο οι επισκέπτες. Τι να κάνουμε; Αυτοί είμαστε
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλη μέρα Μαρία μου καλή μου.
    Πάντοτε προσφέρω ό,τι μπορώ για να μαθαίνουμε.
    Σαν βρεθείς καμμιά φορά στην Κέρκυρα κάμε μια επίσκεψη κι΄άφησε ένα λουλούδι. Αξίζει.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το δίκιο σου μεγάλο καλέ μου φίλε Στράτο. Κάθε τόπος της πατρίδας μας έχει και τις πονεμένες του ιστορίες να διηγηθεί.
    Για το τοίχος να σου πω ότι τα κόκινα τριαντάφυλλα τοποθετούν οι επισκέπτες στις τρύπες από τις σφαίρες
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλή σου μέρα Κάτε μου γλυκιά μου.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου για τη γιορτή μπυ.
    Στ΄αλήθεια είναι απίστευτο μέσα σ΄αυτή την ομορφιά του νησιού να σκορπιέται ο θάνατος σε ανθρώπους που είχαν μια άλλη ιδεολογία.
    Να τι θα πει Ελλάδα.
    Νάσαι καλά Κάτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κατ' αρχάς αγαπητέ Ντένη να σου ευχηθώ χρόνια σου πολλά με υγεία και να συνεχίσεις με την ίδια όρεξη να μας δείχνεις γνωστές και άγνωστες πτυχές του τόπου μας.
    Την τραγική ιστορία του νησιού αυτού δεν την ήξερα, αλλά κάθε τόπος τούτης της χώρας έχει και από μία τραγική ιστορία και καλό είναι να την ξέρουμε.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπημένε μας φίλε Ντένη, περάσαμε να αφήσουμε τις ευχές μας για τη γιορτή σου! Να είσαι πάντα γερός, δυνατός, στήριγμα στην οικογένεια, γιατί σ' έχει ανάγκη! Και του χρόνου φίλε μας, πάντα χαρούμενος κι ευτυχισμένος!

    Σ' ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες για το όμορφο Λαζαρέτο. Το βλέπω κάθε φορά που πάω απ' την Κέρκυρα στο χωριό μου. Συγκλονιστική η ιστορία του! Περιμένουμε και άλλες τέτοιες...

    Με την αγάπη μας, Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    επαναλαμβάνω τις ευχές μου,Χρόνια
    σου Πολλά και πάντα με υγεία.
    Είναι μια μαύρη σελίδα της ιστορίας
    μας, είχα την ευτυχία να μήν έχω
    γεννηθεί εκείνη την εποχή, όμως
    από τις διηγήσεις των γονιών μου,
    κι από τις μεγαλύτερες αδελφές μου
    που τότε ήταν παιδούλες,είναι σαν να τα έζησα. Την ιστορία δεν την μαθαίνει κανείς πάντα στο σχολείο, αλλά από μαρτυρίες.
    Τά βιβλία τα γράφουν μερικοί στα μέτρα τους. Μπορώ να φαντασθώ τι
    σημάδια αφήνει αυτή η τραγικότητα στην παιδική ψυχή.Ας ελπίσουμε
    πως δεν θα καταστραφεί κι αυτός
    ο τοίχος, να πηγαίνουν τουλάχιστον
    όσοι το λέει η καρδιά τους ν αφίνουν ένα γαρύφαλλο.Έτσι και
    ξαναβρεθώ στην Κέρκυρα θα περάσω
    απο εκεί.
    Καλό σου βράδυ, με πολλές ευχές.
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ντένη μου,
    πήγα και στο άλλο σου μπλογκ
    για να απολαύσω τις παρουσιάσεις σου!!!

    Κατά καιρούς, βέβαια, το επισκέπτομαι,
    μα λίγος χρόνος μου,
    Φίλε μας.
    Να είσαι πάντα καλά και να τα προφταίνεις και τα δύο.

    Με αγάπη κι ευχές,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σπουδαίο αφιέρωμα Ντένη, μπράβο.
    Οφείλουμε να μην ξεχνάμε τους αγώνες του λαού μας για ένα δικαιότερο κόσμο.
    Να είσαι πάντα καλά, ξενιτεμένε φίλε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια Πολλά Ντένη!!! με υγεία και αγάπη!

    Συγκλονιστική η μαρτυρία σου για τις εκτελέσεις. Δεν είχα ιδέα για την ιστορία της νησίδας. Την μοναδική φορά που επισκέφτηκα την Κέρκυρα απλά το θαύμαζα απο μακριά, δεν πηγα, για την ομορφιά που χάριζε στο τοπίο.

    Καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ελένη.
    Να σ΄ευχαριστήσω πολύ για τις ευχές σου αναφορικά με την γιορτή μου. Είναι αλήθεια ότι κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει και τη δική της πονεμένη και αιματοβαμένη ιστορία. Κι΄ όμως ο τόπος μας στέκει περήφανα όρθιος.
    Νάσαι καλά Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φίλοι μου αγαπημένοι Αντώνη και Πόπη.
    Για τις ευχές σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
    Έχεις τη τύχη Αντώνη μου να αντικρύζεις το Λαζαρέτο κάθε φορά πυ ανηφορίζεις για το χωριό σου.
    Να θυμάσαι την τραγική του ιστορία κάθε φορά που το βλέπεις.
    Την αγάπη μου και στους δυό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα αγαπητή μου Ρισσιάωα.
    Όπως πολύ σωστά παρατηρείς τα βιβλία δεν γράφουν πάντα την ιστορία. Αυτά γράφονται πάντα με κάποια συμφέροντα.
    Ευτυχώς που υπάρχουν οι μαρτυρίες και μένουν για μας.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Υιώτα και Δημήτρη.
    Ευχαριστώ για τις ευχές σας και την επίσκεψη στα μπλογκ μου
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτόν τον αγώνα κάνουμε αγαπητέ μου Ιχνηλάτη. Να μην ξεχνάμε τους αγώνες του λαού μας. Κι΄αυτό κάνω και αυτό θα γίνεται όσο μπορώ.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Evanescence.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου για τη γιορτή μου.
    Η ιστορία που γράφτηκε σ΄αυτό το νησάκι δεν συνέφερε πολλούς να βγει προς τα έξω. Όμως εμείς έχουμε υποχρέωση να τα κάνουμε γνωστά.
    Καλή σου μέρα αγαπητή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Oπως παντα εκλεκτες οι αναρτησεις σου!!!!!!!
    Περασα για ν'αφησω τις ευχες μου.Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!
    Να φιλησεις τα εγγονια σου και ας μην τα ξερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γιάννη μου υπέροχε φίλε.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου. Και σε σένα εύχομαι να έχεις όμορφες γιορτές με την οικογένειά σου.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητή μου Φύρδην - Μίγδην.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου. Να ευχηθώ κι΄εγώ σε σένα χρόνια σου πολλά και καλά
    Με υγεία και ευτυχία. Και φυσικά Ειρήνη στον κόσμο
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλησπέρα. Ωραία ανάρτηση.Μου αρέσει να μαθαίνω από που πήραν την ονομασία τους ο κάθε τόπος. Ευχαριστώ που πέρασες από το μπλογκ μου και για τις ευχές. Καλά χριστουγέννα και καλό νέο έτος με υγεία, χαρά , ευτυχία και ότι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαπητό μου Δελφινάκι.
    Να σ΄ευχαριστήσω για τις ευχές σου και για μιά ακόμη φορά να σου πω χρόνια πολλά. Καλά Χριστούγεννα κι΄ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος. Χαίρομαι που όλο και κάτι μαθαίνεις από τις αναρτήσεις μου. Και η επόμενη θα έχει να σου πει ακόμη πιό πολλά.
    Από το μπλογκ σου περνάω και θα περνάω γιατί είναι αξιόλογο.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγάπη μου Ντένη μου εύχομαι να έχεις ένα όμορφο πρωινό.
    Τραγική η ιστορία αυτού του όμορφου μικρού νησιού και τρομερές οι παιδικές σου εμπειρίες.
    Μακάρι να μπορούσα να σε κάμω να τις ξεπεράσεις.
    Περιμένω τις όμορφες και ευχάριστες αναρτήσεις σου.
    Πάντα να είσαι καλά καλέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ενόψει των εορτών ευχόμαστε ολόψυχα υγεία, δύναμη, αλληλεγγύη.

    Να είσαι καλά φίλε Ντένη και μεταβίβασε τις εγκάρδιες ευχές μας και σε όλους τους ξενιτεμένους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αγαπητή μου Κική.
    Στις αναρτήσεις μου ακολουθώ μιά σειρά παρουσίασης που θέλω να γίνουν γνωστά όσα αφορούν τα Εφτάνησα. Δεν την παραβαίνω.
    Νάσαι κάλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα σου αγαπητέ μου Ιχνηλάτη.
    Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου και θα μεταβιβάσω σε όλους τους εδώ ξενητεμένους. Κι΄από μένα θερμές ευχές για τις γιορτές σε σένα, την οικογένειά σου και όλη την αγαπημένη Ευρτανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή