Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι φάροι στα Εφτάνησα 2ο

Στους Παξούς

Πανέμορφα αρχιτεκτονικά μνημεία που στολίζουν τα νησιά μας.

Φίλε μου και φίλοι.
Μετά την έκτακτη ανάρτηση για τον  σατυρικό μας ποιητή Γιώργου Μολφέτα συνεχίζουμε σήμερα την παρουσίαση των φάρων στα Εφτάνησα με μια επίσκεψη στους Παξούς και Αντίπαξους.

Δεύτερο ταξίδι στους φάρους των νησιών μας. Στους Παξούς αυτή τη φορά. Στο μικρότερο από τα νησιά των Ιονίων αλλά κι΄αυτό τόσο πανέμορφο και με τόσο ενδιαφέρον.
Στους Παξούς λοιπόν, αλλά και στους Αντίπαξους υπάρχουν τρεις λιθόκτιστοι φάροι που αποτελούν αρχιτεκτονικές κατασκυές. Μα πάνω απ΄όλα συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας. Τα φανάρια αυτά και τα τρία, έχουν την δική τους ιστορία και στον πόλεμο του ΄40 προσέφεραν εθνική υπηρεσία σαν προκεχωρημένα παρατηρητήρια. Πριν λίγα χρόνια οι φάροι των Παξών – Αντίπαξων ήσαν επανδρωμένοι με προσωπικό μόνιμο. Περνώντας όμως ο χρόνος και με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι φάροι αυτοί έγιναν αυτόματοι.

Ο Φάρος στη Λάκκα.

Το συγκρότημα του φάρου στη Λάκκα
Ο πρώτος από τους τρεις φάρους βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού των Παξών, στη Λάκκα. Χτίστηκε από τους Άγγλους το 1825. Για πρώτη φορά όμως άναψε την 1η Ιουνίου του 1831.  Κάποιος ισχυρός σεισμός το 1913 τον κατάστρεψε σχεδόν όλοσχερώς. Στην ίδια θέση και λίγο πιό πάνω, χτίστηκε ο καινούργιος το 1919 ο οποίος παραμένει εκεί μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου ακολούθησε την τύχη και των άλλων φάρων και παρέμεινε σβυστός. Ξανάρχισε να λειτουργεί το 1951. Πρόκειται για τετράγωνο λιθόκτιστο πύργο, ύψους 9,1μ. ενσωματωμένο στην νοτειοδυτική πλευρά του κτιρίου, που συμπληρώνεται από ένα σπίτι και βοηθητικό κτίσμα. Στον περίβολο του φάρου βρίσκεται ο ναϊσκος του Αγίου Νικολάου. Το 1945 ο φάρος μετατράπηκε σε αυτόματο. Το 1954 το κτίριο και ο πύργος επισκευάσθηκαν, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα και επαναλειτούργησε με πετρέλαιο. Το 1984 ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με νέα αυτόματα και πλέον λειτουργεί ως επιτηρούμενος.

Ο Φάρος Παναγιάς.

Μια γενική άποψη του φάρου της Παναγιάς
Ο δεύτερος φάρος των Παξών βρίσκεται πάνω στη νησίδα Παναγιά, στην είσοδο του λιμανιού του Γάϊου. Χτίστηκε από τους Άγγλους το 1825 και έχει σχήμα πύργου τετράγωνο και ύψος 11,5μ. και εστιακό 26μ. Ο φάρος αυτός βρίσκεται μέσα στον περίβολο της Μονής της Παναγιάς.  Το 1864, με την Ένωση των Εφτανήσων με την Ελλάδα, εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Σύστημα. 
Ο φάρος της Παναγιάς.
Κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου και αυτός παρέμεινε σβυστός και επαναλειτούργησε το 1945 ενώ ηλεκτροδοτήθηκε και έγινε αυτόματος το 1985.

Ο Φάρος Οβορός.

Ο φάρος στο ακρωτήρι Όβορο
Το ακρωτήρι που βρίσκεται στη νοτειοδυτική πλευρά του μικρού νησιού των Αντίπαξων έχει το όνομα Οβορός ή Νοβάρα. Εκεί βρίσκεται και ο ομώνυμος φάρος με σκοπό να σηματοδοτεί αλλά και να προειδοποιεί για τις επικίνδυνες ξέρες που υπάρχουν ανοικτά του ακρωτηρίου. Κατασκευάσθηκε το 1906 και το συγκρότημά του περιλαμβάνει τετράγωνο λιθόκτιστο πύργο ύψους 12μ. με εστιακό τα 41μ. Επίσης το συγκρότημα περιλαμβάνει ένα ψαρόσπιτο και ένα βοηθητικό κτίσμα στον περίβολο. Παρέμεινε κι΄αυτός σβυστός κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου και επαναλειτούργησε το 1945 ενώ ηλεκτροδοτήθηκε το 1985. Ο φάρος στον Οβορό των Αντίπαξων λειτουργεί και σαν μουσείο με εκθέματα παλαιά φωτιστικά μηχανήματα και διάφορα εργαλεία φάρων.
Δυστυχώς αυτά τα αρχιτεκτονικά μνημεία έχουν υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την συντήρησή τους. 
Και φυσικά η γνωριμία μας με τους φάρους των Εφτανήσων συνεχίζεται. Σύντομα θα βρεθούμε στην Λευκάδα.

Μην ξεχνάτε να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα μου http;//hellascafe.blogspot.com
Υπάρχει πάντα κάτι ενδιαφέρον

ΠΗΓΕΣ
w. Faroi.com
w. meganisinews.com
w. 7gum.Laris.gr
w. el-wikipedia.org
w. nemertas.gr
w. ionianskipper.com
w. translatum.gr
w. enosipaxion.gr
w. kefalonitikanea.gr
w. marehist.gr
w. lefkada.at
Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη
Εφημερίδα Το Βήμα
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Εφημερίδα Ριζοσπάστης.



30 σχόλια:

  1. Αγαπώ πολύ τους φάρους Ντένη μου κι ευτυχώς η Ελλάδα μας είναι γεμάτη από τέτοιους. Όμορφοι και πολύ γραφικοί αυτοί που μας έδειξες σήμερα...Θα περιμένω να δω της Λευκάδας...Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα
    Κάθε φάρος κουβαλάει την δική του ιστορία. Πολύ ωραία η ιδέα σου να την κάνεις γνωστή και σε μας.
    Χαιρετισμούς από Ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Φάρος = είναι η Ελπίδα των ναυτικών, τον αναμένουν να δουν τα σινιάλα του (φως) με καρδιοχτύπι προπαντός όταν έχει φουρτούνα, μήπως έχουν λοξοδρομίσει, από τα παιχνίδια που παίζει η μαγνητική πυξίδα στην χάραξη της πορείας και πέσουν σε καμιά ξέρα...
    Φυσικά όλα αυτά ήταν τότε, σήμερα έχει αλλάξει η τεχνολογία.

    χαιρετώ σε φίλε Ντενη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδα να γράφει "οι φάροι στα Εφτάνησα" και νόμιζα πως έγραφες οι "φόροι στα Εφτάνησα", σκιάχτηκα... κι άλλοι φόροι, μωρέ, σκέφτηκα και πήγα να το παρακάμψω...
    Αλλά επέστρεψα και αποζημιώθηκα δεόντως με υπέροχους, στ' αλήθεια φάρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τόσοι φάροι στο μπιζουδάκι μου;Τοχω ξαναπεί οτι αγαπώ Παξούς,ένας επίγειος πλωτός Παράδεισος! Αλήθεια στο Λογγό δεν έχει;Αφού το Λογγό ξεχώρισα ήθελα νάχει κι εκεί.
    Τέλος πάντων είτε έχει είτε δεν έχει εγω δηλώνω γοητευμένη απο το θέμα που διάλεξες να μας παρουσιάσεις,απο τα μοναδικά αρχιτεκτονήματα που αντιστέκονται στην φθορα του χρονου και απο τη διαπίστωση οτι ακόμα και το πιο μικρό μησί,έχει φάρους απίστευτης ομορφιάς!
    Και εδώ πρέπει να σου εκμυστηρευθώ κάτι.Οταν πρωτοξεκίνησα να παρακολουθώ αυτό το ιστολόγιο, σκέφτηκα "πόσα θέματα να βρείς για αναρτήσεις να παρουσιάσεις τα Εφτάνησα;" Το θεώρησα βλέπεις περιορισμένο, όμως εσύ αγαπημένε μου με διέψευσες με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο.Πλούσια θεματολογία,συνεχώς ανανεούμενη κι ενδιαφέρουσα!Χαίρομαι λοιπόν και που ανταμώσαμε και που συνεχίζουμε μαζί το ταξίδι με αδιάλειπτο ενδιαφέρον κι αγάπη για τα νησιά μας.
    Με πολλή αγάπη και γοητευμένη πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μικρά νησάκια, με τους δικούς τους φάρους που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
    Μακάρι οι αρμόδιοι να έδειχναν ενδιαφέρον για την συντήρησή τους.
    Να είσαι καλά Ντένη.
    Περιμένουμε και την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγιασμένα μέρη
    θα τους έλεγα,
    Ντένη μου.

    Σαν τους φάρους της ψυχής...

    Ευλογημένοι όσοι τους απολαμβάνουν...

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη.
    Χαίρομαι που απ αυτές τις υπέροχες
    αναρτήσεις σου, μαθαίνω τόσα πολλά
    γι αυτά τα μνημεία πολιτισμού.
    Φάρος είναι και μια λέξη σύμβολο
    στην ζωή μας, αλλά ιδιαίτερα για
    τους ναυτικούς ασφάλεια και
    παρηγοριά. Θα τα συνέκρινα με τα
    ρημοκλήσια επάνω στα βουνά που είναι η παρηγοριά των Χριστανών.
    Ας ελπίσουμε πως οι υπεύθυνοι δεν
    θα τ αφήσουν να καταρρεύσουν και
    θα φροντίσουν για την διατήρησή
    τους. Νάσαι πάντα καλά.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φάρος = Φάος = φως .Μακάρι φίλε μου , όπως οι φάροι φωτίζουν και οδηγούν τις σκοτεινές και ασέληνες νύκτες τους ναυτικούς σε ασφαλείς δρόμους, να φώτιζε το φώς και τις φουρτουνιασμένες ψυχές των ανθρώπων σε αγαθές πράξεις, ο κόσμος σίγουρα θα ζούσε σε ήσυχα λιμάνια ,την καλημερα μου. Κάτε



    Πραγματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα οι τεχνίτες εκείνης της εποχής είχαν πολύ μεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αξίζουν την αγάπη όλων μας οι φάροι, αγαπητή μου Μαρία, αφού εκτός από την βοήθεια που παρέχουν στους ναυτικούς είναι όλοι τους και πανέμορφα κτιριακά μνημεία.
    Σύντομα θα έχω και την Λευκάδα.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με αγάπη δέχομαι τους χαιρετισμούς από την πατρίδα, αγαπητή μου Ελένη.
    Στ΄αλήθεια κάθε φάρος έχει τη δική του ιστορία και προσοαθώ να γίνει γνωστή σε όλους σας
    Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σεβαστές οι ναυτικές σου εμπειρίες φίλε Γαβρίλη.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λες φίλε Στράτο να κουβαλήσω την Τρόϊκα στα Εφτάνησα; Όχι φίλε μου.
    Οι φάροι είναι εδώ για να μας φωτίζουν σε ίσιους δρόμους.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαρά μου γλυκιά μου καλή σου μέρα.
    Μακρυγορείς εσύ θα μακρυγορήσω κι΄εγώ στην απάντηση.
    Στ΄αλήθεια παράδεισος οι Παξοί. Έχω περάσει εκεί αρκετά παιδικά καλοκαίρια.
    Στο Λόγγο δεν έχει φάρο αλλά μια και δεν μπορώ να σου χαλάσω χατήρι θα δώσω εντολή να φτιάξουν έναν και να δοθεί το όνομα ο φάρος της Χαράς.
    Χαρά μου που σου αρέσει η ανάρτηση κα μάλιστα να σου πω, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ότι και το πιό μικρό νησί, όχι "μησί", έχει φάρο.
    Σχετικά με τα θέματα για αναρτήσεις σχετικάμε τα Εφτάνησα να σου πω ότι υππάρχει υλικό ατέλειωτο.Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα μπορεί να σου πει η κάθε γωνιά του κάθεε νησιού.
    Και έτσι καλή μου προχωράμε μαζί το ταξίδι στα Εφτάνησα.
    Αυτά και σ΄αγαπώ πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα αγαπητή μου Σωσώ.
    Και πάλι εδώ με τους φάρους που τόσο σου αρέσουν. Όσο για τη φροντίδα τους από τους αρμόδιους θα μου επιτρέψεις να πω ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν διαθέτει αρμόδιους.
    Την αγάπη μου Σωσώ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητοί μου Υιώτα και Δημήτρη.
    Σας ευχαριστώ που περνάτε από τα Εφτάνησα πάντα με έναν καλό λόγο.
    Νάσται καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή μου Ρισσιάνα.
    Καταπληκτική η παρομοίωσή σου. Οι φάροι και τα ξωκκλήσια. Στ΄αλήθεια τι πιό όμορφο; Κι΄αυτά τα εκκλησάκια φάροι είναι για τις ψυχές που ψάχνουν στα σκοτάδια.
    Νάσαι καλά Ρισσιάνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κάτε μου γλυκιά μου και καλή μου.
    Πανέμορφη και η δική σου παρομοίωση. Φάροι των ψυχών. Πάντως είτε στη στεριά είτε στα πέλαγα ο φάρος είναι κάτι πολύ σπουδαίο.
    Την αγάπη μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΆΡΓΗΣΑ ΝΑ ΠΕΡΆΣΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΟΥΤΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΨΩ.
    ΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ.
    ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΦΩΤΑΚΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΛΠΙΔΑ...
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πολύ όμορφη ανάρτηση... πάντα με μάγευαν οι φάροι... και από ότι βλέπω και τους Παξούς είναι όλοι καλοκτισμένοι και όμορφοι...!!!

    Κι εγώ έβλεπα τον φάρο στο νησάκι απέναντι από το σπίτι μου ... κάποτε.. πριν κτιστουν οι πολυκατοικίες... η ανάμνηση είναι πολύ ισχυρή όμως...
    μου λείπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ντένη μου χρυσέ μου.
    Περίμενα τη συνέχεια των φάρων. Με μαγεύουν. Κι΄αυτοί πάνω στους πανέμορφους Παξούς, έτσι καλοχτισμένοι και πρόκλητικοί με καλούν να βρεθώ εκεί, κοντά τους, πλάϊ τους.
    Θα πάμε;
    Πάντα έχεις την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συγγνώμη για το Νησί που έγινε "μησί" αυτά παθαίνει όποιος εκστασιάζεται και συνεπαίρνεται απο την ομορφιά!
    Οσο για την πρόθεση να χτίσεις ένα φάρο στο Λογγό για χάρη μου και μάλιστα δίνοντας τ ονομά μου,Μεγάλη μου Τιμή!Ο Φάρος "ΜΟΥ" και το Ταζ Μαχάλ,δείγματα και τα δυο Αγάπης!!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ κι ανταποδίδω τα συν αισθήματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πραγματική Επτανησιακή Εγκυκλοπαίδεια το blog σου φίλε Ντένη.
    Ευχαριστούμε για όσα μας χαρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πάντα ευπρόσδεκτη στα Εφτάνησα, αγαπητή μου Μαριάνθη, όσο και να αργείς.
    Και πάντα θα υπάρχει κάτι πολύ καλό εδώ για τα νησιά μας.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σε πάρα πολλούς, αγαπητή μου Παρασκευή, αρέσουν οι φάροι. Είναι στ΄αλήθεια κάτι που από τον σκοπό της ύπαρξής του σε γεμίζει με αγάπη.
    Λυπάμαι που οι πολυκατοικίες σου στέρησαν τον δικό σου.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Κική.
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να σε συνοδεύσω στην επίσκεψή σου στους Παξούς και στους φάρους.
    Πήγαινε και μου λες τις εντυπωσεις σου ότυαν γυρίσεις.
    Καλό σου ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Νοιώθω ένοχος Χαρά μου γλυκιά μου απέναντί σου που με τις αναρτήσεις μου γίνομαι αιτία να κάνεις λάθη. Πάντως από μένα και το "μησί" ευπρόσδεκτο και καλοδεχούμενο
    Μακάρι να μπορούσα να χτίσω ένα φάρο με το όνομά σου και θα γινόμουνα φαροφύλακας.
    Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φίλε μου Ιχνηλάτη είναι χαρά μου που μπορώ να προσφέρω κάτι σε αυτά τα νησιά που έχω αφήσει πολλά χρόνια από τη ζωή μου και τις πιό όμορφες αναμνήσεις μου.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ντένη πάντα μας μαγεύεις με τις αναρτήσεις σου . Το κείμενο και οι εικόνες είναι ο καλύτερος συνδυασμός για ταξιδιάρικα όνειρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φεγγαράκι μου καλησπέρα.
    Καλοδεχούμενη πάντα στα Εφτάνησα.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή