Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ιθάκη.Αξιοθέατα.


Ιθάκη. Αξιοθέατα.

Ένα μικρό νησί με σπουδαία ιστορικά και λαογραφικά αξιοθέατα.

Βαθύ. Η πρωτεύουσα της Ιθάκης.
Στην Ιθάκη ο περίπατός μας. Στην Ιθάκη που τόσο όμορφα την ζωγράφισε σαν ποιήμα ο μεγάλος μας Κώνσταντίνος Καβάφης. Στο Θειάκι, όπως αρέσει να το λένε οι κάτοικοί του. Φυσικά η Ιθάκη δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις. Γνωστό το μικρό νησί σε όλο τον κόσμο μια και είναι η πατρίδα του πολυμήχανου Οδυσσέα, του ήρωα του Τρωικού πολέμου. Ένα νησί με πάρα πολλά και σπουδαία αξιοθέατα μερικά από τα οποία θα γνωρίσουμε σήμερα. Πρωτεύουσα του νησιού το Βαθύ,  πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός απλωμένος σ΄έναν πανέμορφο κόλπο και περιτριγυρισμένος από καταπράσινα βουνά. 
Το νησάκι Λαζαρέτο στην είσοδο του λιμανιού.
Στην είσοδο του λιμανιού υπάρχει το μικρό νησάκι Λαζαρέτο πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Στην κορφή του λόφου, πάνω από τον οικισμό, δεσπόζει το κάστρο που έχτισαν οι Γάλλοι το 1807.



Το σπήλαιο του Λοϊζου.

Σ΄αυτά τα βράχια βρίσκεται το σπήλαιο Λοϊζου.
Στο βόρειο τμήμα της Ιθάκης έξω από τον οικισμό του Σταυρού, βρίσκεται η παραλία της Πόλης. Εκεί, στα βόρεια βράχια της παραλίας  βρίσκεται η είσοδος από το Σπήλαιο του Λοϊζου. 


Η είσοδος του σπηλαίου του Λοϊζου.
Τούτο το σπήλαιο έχει πάρει το όνομά του από τον Δημήτριο Λοϊζο που το ανακάλυψε το 1868 και ο οποίος επλούτισε πουλώντας σε αρχαιοκάπηλους χρυσά νομίσματα και άλλα αντικείμενα που εύρισκε εκεί.  Πρόκειται για  ένα αξιοθέατο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, αλλά και ιστορικής σπουδαιότητα, με χιλιάδες χρόνια ιστορία. 


Ένα μέρος από το εσωτερικό του σπηλαίου Λοϊζου.
Χαρακτηριστικό του οι πολύχρωμοι σταλακτίτες που υπάρχουν στο εσωτερικό του.  Σε ανασκαφές που έγιναν, παρ΄όλο που το σπήλαιο είχε συλληθεί, είδαν το φως ένας αρχαίος ναός, αγγεία καθώς και μερικά αφιερώματα στις Νύμφες και τον Οδυσσέα. Βρέθηκαν επίσης αγάλματα θεοτήτων, όπως η Άρτεμις, η Αθηνά και η Ήρα. Επίσης βρέθηκε ένα ελεφάντινο αγαλματίδιο, που παριστά τον Οδυσσέα δεμένον σε ένα κατάρτι πλοίου. 


Η προτομή του Οδυσσέα.
Κι΄ακόμη βρέθηκαν δώδεκα χάλκινοι αμφορείς που πιστεύεται ότι είναι τα δώρα του βασιλιά των Φαιάκων, Αλκίνοου προς τον Οδυσσέα, όπως αναφέρει ο Όμηρος κι’ επίσης βρέθηκαν αρχαία χάλκινα σκεύη και ένα θραύσμα πηλικής μάσκας με την επιγραφή  “ ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ ” του 2ου π.Χ. αιώνα. Το σπήλαιο αυτό υπήρξε κέντρο λατρείας από την πρωτοελλαδική περίοδο μέχρι τον 1ο μ.Χ αιώνα, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα.







Το σπήλαιο των Νυμφών.
Μέρος από το εσωτερικό του σπηλαίου των Νυμφών
 Ένα άλλο αξιόλογο σπήλαιο είναι αυτό των Νυμφών. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που έχει μεγάλη φυσική ομορφιά αλλά και λαογραφική και ιστορική παράδοση που κρατούν από την αρχαία Ελλάδα. Έχει δύο εισόδους και σύμφωνα με την παράδοση η μία εχρησιμοποιείτο από τους Θεούς και η άλλη από τους ανθρώπους. Το σπήλαιο των Νυμφών βρίσκεται στον κόλπο του λιμανιού του οικισμού Βαθύ. Είναι πλούσιο σε σταλακτίτες, παρ΄όλη τη ζημιά που έχει υποστεί, και το θέαμα είναι φανταστικό καθώς από το άνοιγμα που έχει στην κορυφή εισέρχεται το φως του ηλίου γεμίζοντας τους σταλακτίτες με άπειρα χρώματα. Και εδώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση λέγεται ότι είναι το σπήλαιο όπου ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα που του είχαν δώσει οι Φαίακες, όταν επέστρεψε στο νησί του.
Προ ετών η αρχαιολογική έρευνα που έγινε στο σπήλαιο κάτω από ανεύθυνες ενέργειες, όπως λέει η σχετική έκθεση, επέφερε μεγάλες καταστροφές αφού ο αρχαιολόγος ερευνητής χρησιμοποίησε κομπρεσέρ εντός του σπηλαίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί βάραθρο περίπου δέκα μέτρων και να καταστραφούν οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σήμερα το σπήλαιο είναι μη επισκέψιμο.



Η Παλαιοχώρα.



Άποψη των ερειπίων της Παλαιοχώρας. 
Από τον οικισμό Περαχώρι που είναι κοντά στο Βαθύ, ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην ερειπωμένη μεσαιωνική Παλαιοχώρα. Ο οικισμός αυτός ήταν η πρωτεύουσα της Ιθάκης κατά τον Μεσαίωνα και μέχρι τις αρχές της Ενετικής περιόδου. Σήμερα μόνο ερείπια έχουν απομείνει από αυτό το χωριό, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τον 16ο αιώνα όταν αυτοί μετακινήθηκαν προς την ακτή αφού είχε μειωθεί ο κίνδυνος από τις πειρατικές επιδρομές.




Αξιόλογες βυζαντινές αγιογραφίες που έχουν μείνει απροστάτευτες.
 Ό,τι έχει απομείνει από το χωριό είναι τα ερείπια των σπιτιών αλλά και των εκκλησιών οι οποίες παρ΄όλο που είναι μισογκρεμισμένες διατηρούν ακόμη αξιόλογες βυζαντινές αγιογραφίες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική του οικισμού που δείχνει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Τα σπίτια είναι μονόροφα ή διόροφα και χωρίς μπαλκόνια.



Η αρχαία Ακρόπολη.


Ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία Ακρόπολη.
Στην κορφή του λόφου Αετός βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, Ο αρχαιολόγος Σλήμαν που έκαμε κάποιες σχετικές ανασκαφές πίστευε πως πρόκειται για την αρχαία πόλη του Οδυσσέα. Και φυσικά σύμφωνα με τον Σλήμαν και όλοι οι ντόποιοι πιστεύουν πως πρόκειται για τα ερείπια του παλατιού του Οδυσσέα. Η αλήθεια είναι ότι η ταυτότητα της συγκεκριμένης Ακρόπολης δεν έχει ακόμη μέχρι σήμερα ξεκαθαριστεί. Μπορεί να είναι και η πόλη των Αλαλκομενών. Ακόμη μπορεί να είναι και η Ιθακήσια πόλης του  Αριστοτέλη.
Υπάρχουν ακόμη πολλά αξιοθέατα στο όμορφο Θειάκι. Στον επόμενο περίπατό μας θα γνωρίσουμε ακόμη κάποια από αυτά. Και πάλι θα είμαστε μαζί. 


ΠΗΓΕΣ
w.Tourismtoday.gr
w.Kefalonia.com
w.visitithaka.gr
w.lastoffer.travel.gr
w.greekvisit.gr
w.westgreece.gr
w.ionio.com






27 σχόλια:

  1. Μπαίνω με το δεξί, αφού εγω κάνω την αρχή!
    Μετά τη δική μου "Ιθάκη" ήρθε η δική σου πλήρης ενημερωτικών λεπτομερειών που ομολογώ αγνοούσα.Θαύμασα πόσο ένα τόσο μικρό Νησί έχει τόσο φυσικό πλούτο, κι εννοώ τα σπήλαια. Ηξερα οτι είναι ένα μικρό κόσμημα, αλλά αυτά που διάβασα μου ήταν άγνωστα, αλλά εντυπωσιακά!
    Το μόνο κοινό με το δικό μου νησί ήταν η αρχιτεκτονική του, σπίτια δίπατα χωρίς μπαλκόνια.Μ αρεσε πολύ αυτός ο τύπος σπιτιού, που χάθηκε μαζί με τα ερείπια του σεισμού, αν και στις σημερινές ανάγκες θάταν ασύμφορος.
    Καλή συνέχεια Καλό Μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Ιθάκη ή το «Θειάκι», όπως το θέλουν οι κάτοικοί του τη γνώριζα από την Οδύσσεια και τη Μυθολογία αλλά και από το πασίγνωστο ποίημα του μεγάλου Αλεξανδρινού, να όμως λεπτομέρειες μας δίνεις τόσο ωραία κι εσύ. Καλά πάει το μάθημα της Γεωγραφίας, προς στιγμή. Τι βαθμούς θα πάρουμε στις εξετάσεις ήθελα να ’ξερα…

    Σ’ ευχαριστούμε Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία η ξενάγηση σου οπως πάντα Ντένη μου και τ' aξιοθέατα του νησιού .Oμως θα ήθελα με την άδεια σου να προσθέσω κάτι για τα ιστορικά στοιχεία του νησιού περί Οδυσσέως γραμμένα από το καθηγή Αντώνιο Μηλιαράκη. Κατά τον καθηγητή πολλοί κυρίως φιλόλογοι λάτρεις των ομηρικών επών πήγαν στην Ιθάκη και εσημείωσαν στο χάρτη όλα τα ομηρικά τοπωνύμια ,ακόμη και την Αρέθουσα πηγή ανακάλυψαν.Άλλοι ψυχραιμότεροι και απαθέστεροι συνέκριναν τα ομηρικά τοπωνύμια και κατέληξαν εις το αντίθετο συμπέρασμα ,ότι δηλαδή εκτός του ονόματος τίποτε άλλο δεν διαθέτει κοινό με τον Όμηρο και καταλήγει. Δεν απαιτείται να καταβάλει κανείς πολλή μελέτη και έρευνα όπως κατανοήσει ότι η σημερινή Ιθάκη απέχει πολύ από την Ομηρική. Επίσης κατά το Μεσαίωνα είχε χάσει και το όνομα της και ήταν παντελώς ακατοίκητη και ονομάζετο val di compare .Αυτά και γνωρίζεις ότι έχω πολύ περισσότερα στοιχεία γι' αυτό το θέμα. Καλή Πρωτομαγιά ,καλό μήνα. Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν μερικά χρονια είχε Φεριμποτ Πύλαρο, Ιθάκη, Αστακό και τανάπαλιν.
    Πήγαινες το πρωί κατέβαινες στο βαθύ, μετά το πλοιο αναχωρούσε για Αστακό, στο γυρισμό έπιανε πάλι Ιθάκη κι έφτανες Πυλαρο 7 το βράδυ.
    Αυτό το ταξίδι έκανα, θυμάμαι ότι οι πόρτες των σπιτιών έχασκαν ανοιχτές κανένας δεν έκλεβε τώρα ασφαλώς πάνε αρκετά χρόνια.
    Μετά στα βαπόρια έχω κάνει με πολλους Ιθακήσιους ναυτικούς ειδικά από το Περαχώρι κια κόμε ένα ο ήλιος μου στο χωριό μου ανέτειλε πίσω από το βουνό της Ιθάκης,

    Στον Πόλεμο με βάρκες είχαν κατακλεψει την Ιθάκη Κεφαλονίτες κλέφτες αφού οι Ιθακήσιοι φημιζόταν ως ανθρώποι του εξωτερικού με λεφτά...
    Και είναι τόσο κοντά από την Πύλαρο, μας χωρίζει το στενό....
    Χαιρετώ σε Ντένη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με όποιο πόδι και να μπεις, αγαπητή μου Χαρά, πάντα καλοδεχούμενη είσαι.
    Χαίρομαι που με την ανάρτησή μου πρόστεσα κάτι στις γνώσεις σου, παρ΄ό,τι τυγχάνω μη κατανοών απλά νοήματα.
    Στ΄αλήθεια το Θειάκι είναι κι΄αυτό ένα όμορφο νησί μέσα στα υπόλοιπα το Ιονίου. Και θα συνεχίσω περί Ιθάκης.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαίρομαι που και εσύ αγαπητέ μου Στράτο έμαθες κάτι περισσότερα από όσα γνώριζες. Και αυτό προσπαθώ να κένω με τις εφτανησιώτικες αναρτήσεις.
    Όσο για τον βαθμό εξαρτάται και από την διαγωγή που θα επιδείξετε όλοι εσείς οι μαθητές μου.
    Νάσαι καλά φίλε μου. Κάποια μέρα
    - να ξενοιάσω από τα βάσανα που σου έγραψα- θα τα πούμε στο Skype.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτε μου καλή μου καλησπέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για τις τόσο πετυχημένες παρατηρήσεις σου. Πολλά δεν γνώριζα. Πάντως ακόμη μέχρισήμερα όλοι....ερίζουν για την Ιθάκη και την πατρίδα του Οδυσσέα.
    Για τα στοιχεία που έχεις θα τα πούμε αύριο στο τηλέφωνο.
    Μπορεί και να χρειαστώ τίποτα.
    Καλό σου μήνα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα φίλε Γαβρίλη.
    Θα πρέπι να ήτανε πολύ ωραίο το ταξιδάκι που περιγράφεις. Δεν μου λες όμως αν επισκέφτηκες κανένα από τα αξιοθέατα. Όσο για ανοικτές πόρτες ξέχασέ το. Σήμερα όλη η Ελλάδα τις κλειδοαμπαρώνει τις πόρτες της.
    Θα τα πούμε φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ...κι είναι το μόνο νησί που κατάφερα να πάω, εκδρομή ως φοιτήτρια!!!!!!
    κι όμως,
    Ντένη μου,
    έμαθα τόσα
    από σένα!

    Καλό μήνα,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από την Ιθάκη έχω κάνει ένα μικρό πέρασμα.Θαύμασα τη φύση και το όμορφο χωριό Κιόνι.Δυστυχώς δεν έμεινα για να δω και τα υπόλοιπα που όπως διαβάζω είναι πολλά και υπέροχα!!!Ελπίζω στο μέλλον να μου δοθεί η ευκαιρία να τα δω από κοντά...Καλή Πρωτομαγιά Ντένη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Yιώτα μου καλημέρα σου.
    Έχεις γνωρίσει λοιπόν την Ιθάκη έστω και για λίγο.
    Στ΄αλήθεια είναι πανέμορφη.
    Καλό μήνα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή σου μέρα Μαρία μου.
    Καλό μήνα. Εμείς έχουμε λίγο χειμωνιάτικη πρωτομαγιά.
    Και η Ιθάκη λοιπόν σου είναι γνωστή. Εύχομαι να ξαναπάς και να απολαύσεις όλα τα αξιοθέατα.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ Ντένη για το ενδιαφέρον ταξίδι και την τόσο εμπεριστατωμένη ξενάγηση σου!
    Είναι πανέμορφο νησί και με τόσους θησαυρούς!
    Σου εύχομαι ένα καλό μήνα με υγεία και χαρά!
    Πολλούς εγκάρδιους χαιρετισμούς
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλημέρα σου καλή μου Μάγδα. Καλό σου μήνα.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ για την πατρίδα μας. Γιατί το αξίζει καλή μου φίλη. Έχουμε τη πιό όμορφη πατρίδα του κόσμου.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπορεί να μην έκανα αισθητή την παρουσία μου, όμως τριγύριζα πάντα εδώ και θέλω με την ευκαιρία της επιστροφής και της σημερινής σου ανάρτησης,να σου αφιερώσω αυτό:
    http://youtu.be/OkAqKC4Lu2M

    το τζίνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το στολίδι του Ιονίου με τους τεράστιους συμβολισμούς!

    Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα και καλώς σε βρήκα Ντένη μου!! Υπέροχη η ανάρτησή σου, με πολύ ωραίες πληροφορίες που δεν ήξερα μιας και στην Ιθάκη δεν έχω πάει ακόμα.Ελπίζω να πάω σύντομα γιατί πρέπει να είναι πανέμορφη!!! Καλό μήνα σου εύχομαι και να είσαι καλά να μας χαρίζεις τόσο ωραίες αναρτήσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βρε καλώς το Τζίνι μας. Τι έγινες Τζινάκι μου; Μου έλειψες μέρες τώρα. Καλώς ήρθες λοιπόν.
    Σ΄ευχαριστώ για την αφιέρωση. Υπέροχο. Και σε παρακαλώ να μην χάνεσαι.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στ΄αλήθεια φίλε Ιχνηλάτη, πρόκειται για ένα ακόμη στολίδι του Ιονίου.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα αγαπητή μου Τάντε Κική και καλώς ήρθες στο "σπιτικό μου" Καλοδεχούμενη πάντα.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου. Θα σου επρότεινα να επισκεφτείς τα νησιά μας.
    Να σου ευχηθώ κι΄εγώ καλό μήνα και να είσαιμ πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ντένη μου καλησπέρα , σε περίοδο ελληνικής αναμπουμπούλας ήμουνα 10 ημέρες στην γείτονα χώρα και συγκεκριμμένα στην περιοχή της Καππαδοκίας . Δυστυχώς επέστρεψα και προσγειώθηκα στην πραγματικότητα ! Νάσαιπάντα καλά με τις πανέμοφες εικόνες σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη και
    καλό μήνα.Ιθάκη λοιπόν,η ομογάλακτη
    αδελφή της Κεφαλλονιάς.Είχα την
    ευτυχία να την αγναντεύω απο μικρό
    παιδί γιατί απο το χωριό μου βλέπει
    κανείς όλο το νησί. Και όχι μόνον,
    έχω και μία θεία παντρεμένη με
    Θειακό, έτσι τους λέμε στην Κεφαλλονιά και μένει στον Σταυρό.
    Έχω πάει συνολικά τρείς φορές,
    είναι το στολίδι του Ιονίου, τόσο
    απο ομορφιά, όσο κι απο μορφή
    παγκόσμιας μυθολογίας. Είναι το
    νησί που τ όνομά του πήρε ο
    Καβάφης και το έκανε σύμβολο του
    σκληρού αγώνα του ανθρώπου. Έχω
    σκοπό να ξαναπάω όταν βρεθώ στην
    Κεφαλλονιά.
    Καλό σου βράδυ, χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φεγγαράκι μου καλησπέρα.
    Χαίρομαι που μπορείς και κάνεις τόσο όμορφες εκδρομές. Φαντάζομαι πως θα τα πέρασες πολύ όμορφα σ΄αυτά τα υπέροχα μέρη.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή μου Ρισσιάνα καλησπέρα.
    Ανήκεις στους ευτυχείς που το χωριό σου προσφέρει στους ανθρώπους του τόσο όμορφη θέα.
    Πολύ σωστά τα όσα επισημαίνεις για την Ιθάκη, τόσο από ιστορία όσο και από ομορφιά. Και φυσικά είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.
    Εύχομαι να βρεθείς σύντομα στο νησί μας και να κάμεις μιάν ακόμη επίσκεψη στο Θειάκι.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
    να εύχεσαι να έχεις στη διάθεσή σου πολλές μέρες...γιατί είναι πανέμορφη!!
    Σ΄ευχαριστούμε φίλε Ντένη για το όμορφο ταξίδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τόσο μικρό νήσι και όμως τόσο πλούσιο σε ιστορία, αξιοθέατα,
    ομορφιά και φυσικούς θησαυρούς.Πραγματικό στολίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Συγχαρητήρια για αυτή την φανταστική ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή