Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012


Eρείκουσα.

Ένα πανέμορφο νησάκι, που πάνω σ΄αυτό σμίγει ο Θεός με τον άνθρωπο.


Ο οικισμός Πόρτο.
Μετά από το νοτιότατο σημείο των Εφτανήσων, τα Αντικύθηρα, ας μεταφερθούμε τώρα στην άλλη άκρη.  Στο πιό βόρειο σημείο, όχι μόνο των νησιών αλλά και της Ελλάδας. Στη μαγευτική Ερείκουσα. Ο τελευταίος κατοικημένος φύλακας πάνω, στο βορρά, βρέχεται από τα νερά του Ιονίου πελάγους και της Αδρειατικής. Η Ερείκουσα είναι το δεύτερο σε μέγεθος από τα τρία Διαπόντια νησιά. Να πούμε ότι τα άλλα δύο είναι οι Οθωνοί και το Μαθράκι.
Τον 16ο αιώνα και μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 θα πρωτοκατοικηθεί το νησάκι των Οθωνών. Με την πάροδο του χρόνου οι κάτοικοι αυξάνονται και τότε θα μετακομίσουν και στα άλλα δυό νησιά. Την Ερείκουσα και το Μαθράκι. Αυτός είναι ο λόγος όπου και στα τρία νησιά ακούγονται τα ίδια επίθετα.

Ηλιοβασίλεμα στην Ερείκουσα.
Φωτογραφία της Ρεγγίνας την οποία ευχαριστώ.
Σε απόσταση μόλις έξη ναυτικών μιλίων από το ακρωτήρι Δράστης της βόρειας Κέρκυρας βρίσκεται το πανέμορφο νησάκι. Προικισμένο απλόχερα με ξεχωριστές ομορφιές σας καλωσορίζει μ΄ένα πλατύ φωτεινό χαμόγελο.
Η Ερείκουσα είναι ένα νησάκι κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Οι λοφοσειρές που καταλήγουν στη θάλασσα είναι κατάφυτες από κυπαρίσσια, ρείκια, μυρτιές, σχίνα και δεντρολίβανα. Έτσι, σαν φτάνει κανείς με το καραβάκι στο λιμάνι του Πόρτο, το θέαμα που αντικρύζει είναι στ΄αλήθεια μαγευτικό. Πραγματικά  ένας επίγειος παράδεισος όπου το υπέροχο πράσινο συμπληρώνουν τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, που μοιάζουν σαν μια μεγάλη πρόκληση. Το μικρό νησάκι έχει να προσφέρει στον επισκέπτη του πάρα πολλές εκπλήξεις.

Ένα δάσος από αγριολούλουδα.
Το όνομά του το μικρό νησί το οφείλει στο θάμνο “ρείκι” ο οποίος θάμνος κατακλύζει όλο το νησί. Το ρείκι ανθίζει τον μήνα Οκτώμβριο και τα λουλούδια του ροζ και μωβ, προσφέρουν μια γλυκύτατη χαρακτηριστική μυρωδιά. Συχνά όμως ακούγεται το νησάκι να το λένε και “Μερλέρα” ονομασία που διασωζεται από χαρτογράφους του 16ου αιώνα. Οι ακτές όλες γύρω από το νησί είναι ομαλές και σχηματίζουν μικρούς πανέμορφους κόλπους. Όμως είναι και γεμάτες με θαλάσσια σπήλαια που μέσα τους κρύβουν πολλά μυστικά.

Πάρα πολλά τα σπήλαια στις ακτές του μικρού νησιού.
Στην Ερείκουσα υπάρχουν έξη οικισμοί με σημαντικότερο το Πόρτο, το σημερινό λιμάνι του νησιού, οι οποίοι μεταξύ τους συνδέονται με μικρά γραφικά μονοπάτια. 

Ένα γραφικό μονοπάτι στην Ερείκουσα.
Υπάρχουν ακόμη το Φύκι, το παλιό λιμάνι στην δυτική ακτή και το Μπραγκίνι, στην ανατολική ακτή  με μιά υπέροχη παραλία με πεντακάθαρα νερά και πλούσια βλάστηση.


Το λιομάζεμα.
Η Ερείκουσα όλη είναι κατάφυτη από κυπαρίσσια και εληές και κύριες ασχολίες των κατοίκων του είναι η ελαιουργία, η αληεία και ο τουρισμός.
Στα αξιοθέατα του νησιού μια εξέχουσα θέση έχουν τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία που παράγουν και σήμερα το λάδι με παραδοσιακό τρόπο. 
Το παληό πέτρινο καμπαναριό. 

Μια επίσκεψη απαραίτητη στην εκλησσιά της Αγίας Τριάδας με το παλιό πέτρινο καμπαναριό. Επίσης μια επίσκεψη και στην δεύτερη εκλησσιά του μικρού νησιου, τον Άγιο Νικόλαο με πάρα πολύ αξιόλογη αγιογραφία. 

Το μικρό εκλησσάκι του Αγίου Νικολάου.
Πολλούς από τους επισκέπτες συγκεντρώνει το διήμερο πανηγύρι στην εκλησσιά της Αγίας Τριάδας τον Δεκαπενταύγουστο καθώς επίσης και το πανηγύρι του Αγίου Νικολάου στι 6 του Δεκέμβρη.
Η υψηλότερη κορφή του νησιού στα 120 μέτρα, είναι το Μεροβίγλι με μιά εξαιρετική θέα όπου εκεί υπάρχουν και τα ερείπια του Ανεμόμυλου. 
Το Μεροβίγλι. Η θέα από εκεί είναι μαγευτική.
Στην πραγματικότητα όμως το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού είναι οι πανέμορφες παραλίες του.

Πανέμορφες οι ακρογυαλιές του νησιού.

Από τα καλοκαιρινά πανηγύρια του νησιού ξεχωρίζει “Η Βαρκαρόλα”  Πρόκειται για νυχτερινό περίπλου του νησιού με καραβάκια και με τη συνοδία εφτανησιώτικης καντάδας. Τη ίδια ώρα από τη στεριά τα βεγγαλικά αυλακώνουν τον ουρανό. Μια μαγική απόλαυση.
Έρεικουσα.  Ένας μικρός επίγειος παράδεισος, ένα πανέμορφος προορισμός για μοναχικούς, για ερωτευμένους, για οικογένεια, για  ξεκούραση, για ηρεμία. Αυτή είναι η Ερείκουσα.



ΠΗΓΕΣ
w.corfuvisit.net
w.Kerkytainfo.gr
w.wikipedia.org
w.e-ionia.gr
w.Forum.snowguide.gr
w.ortsa.gr


32 σχόλια:

  1. Γεια σου Ντένη!
    Γέμισαν τα μάτια μου με χιλιάδες φυσικές ομορφιές εδώ στη Βενεζουέλα, να και η ανάρτηση με τις ξεχωριστές της Ερείκουσας ήλθε κι έδεσε η απόλαυση.

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την περίμενα αυτή την ανάρτηση για την Ερεικούσα!!!Έχω δει κάποια βίντεο κι έχω ξετρελαθεί!Οι περιγραφές σου με κάνουν να θέλω να πάω περισσότερο!Τι όμορφος τόπος!Οι μυρωδιές των άγριων λουλουδιών ήρθαν ως εδώ...Οι θάλασσες του Ιονίου μοναδικές...Ευχαριστούμε Ντένη...Να΄χεις μια όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να σου γράψω Ντένη μου ήδη το έγραψες εσύ στον υπότιτλο.Μπορώ να φαντασθώ τη γαλήνη που επικρατεί χωρίς ανθρώπινους θορύβους ,μόνο με τους ψιθύρους της φύσης ,πράγματι μπορεί να σμίξει ο Θεός με τον άνθρωπο ,την καλημέρα μου και καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φίλε Στράτο.
    Χαίρομαι και ζηλεύω που απολαμβάνεις τις ομορφιές της Βενεζουέλας. Κι΄ακόμη χαίρομαι που με τις ομορφιές της Ερείκουσας συμπληρώνω την απόλαυσή σου.
    Νάσαι καλά και θα τα πούμε όταν με το καλό γυρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Βάλε σαν προορισμό σου την Ερείκουσα και δεν θα μτανοιώσεις. Όσα γράφω είναι λίγα μπροστά σε όσα θα απολαύσεις.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτε μου καλή μου.
    Στ΄αλήθεια σ΄αυτό το νησάκι σμίγει ο Θεός με τον άνθρωπο. Αν καμμιά φορά βρεθείς εκεί θα με θυμηθείς.
    Θα τα πούμε αύριο.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Ντένη μου και χρόνια πολλά!
    Τι ομορφιά μας χάρισες πάλι!
    Αυτό το μικρό νησάκι είναι τόσο όμορφο, ήρεμο, τόσο μπλε!!!
    Η "Βαρκαρόλα" πρέπει να είναι υπέροχη εκδήλωση κι αν έχει και πανσέληνο συν καντάδες και βεγγαλικά, θα είναι μαγεία!
    Ευχαριστώ πολύ για την ξενάγηση.
    Σου εύχομαι μια χαρούμενη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και να φανταστείς φίλε Ντένη όταν μας μάθαιναν Γεωγραφία στο δημοτικό στην Ελλάδα τα νησιά αυτά ήταν ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ.

    όταν λοιπόν πρωτομπαρκάρησα ναυτικός η τύχη τάφερε έτσι ώστε να είμαι μαζί με πολλούς Κερκυρέους που στην Πραγματικότητα ήταν από τα Διαπόντια νησιά. Αυτοί μου εξήγησαν τη διαφορά.
    Ένα άλλο, το όνομα της Τοποθεσίας ΜΕΡΟΒΙΓΛΙ υπάρχει τοποθεσία με το ίδιο όνομα και στην Πυλαρο Κεφαλονιάς.¨Αφθαστες σε χρωματιστή λουλουδένια ομορφιά οι φωτογραφίες σου...

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάγδα μου καλή μου, καλησπέρα και καλή σου βδομάδα. Χρόνια σου πολλά. Πέρασες ωραία το Πάσχα με τα παιδιά.
    Η Ερείκουσα είναι ένα όνειρο ομορφιάς. Να αποφασίσεις μιαν επίσκεψη. Και φυσικά έπονται και άλλα ωραία. Όσο για την Βαρκαρόλα μπορεί να φανταστείς τι είναι ένας θαλασσινός περίπατος κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι με καντάδες. Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάλι καλά φίλε Γαβρίλη που κείνο τον καιρό μας μάθαιναν και λίγη γεωγραφία. Σήμερα έχει καταργηθεί.
    Με τα τόσα χρόνια που έμεινα στην Κέρκυρα και με την εργασία του πατέρα μου τα γνώριζα τα νησιά και τα είχα επισκεφτεί. Όσο για τους Διαπόντιους, ναυτικοί όλοι τους και ξενητεύτηκαν. Εδώ έχουμε πάρα πολλούς.
    Για το Μεροβίγλι να σου πω ότι υπαρχει σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
    Νάσαι καλά και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ μου Ντένη, είναι τόσο όμορφα στην Ερείκουσα..Η γαλήνη που συναντάει κανείς εκεί, είναι τέτοια που είναι δύσκολο κανείς να την περιγράψει.. Περπάτησα το περασμένο καλοκαίρι σ όλα τα μονοπάτια και τα ανθισμένα δρομάκια, κι έφτασα εκεί που συναντάει ο ουρανός τη γη μέσα από τη δύση ενός ολοκόκκινου ήλιου.. Μαγεία! Πραγματικά μ έκανες τώρα να "ξαναβρεθώ" και τίποτα πιο ταιριαστό από τους ήχους του βιολιού! Σ ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περιηγούμενη την ανάρτηση, από τη μια σκέφτομαι τον Καζαντζάκη που είπε:
    « Έχεις τα πινέλα και τα χρώματα Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» και από την άλλη την Καβαφική «Ιθάκη» που σε μια στροφή της γράφει «Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπες τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβαλείς μες την ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου».
    Τώρα θα μου πεις και με το δίκιο σου, «τι μας ζαλίσεις πρωϊνιάτικα με τα ποιητικά σου αντικρουόμενα;»
    Συχώρα μου λοιπόν την καταστρατήγηση του χώρου, απλά και μόνο διαπιστώνοντας πόσες ομορφιές έχει η Ελλάδα καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι παντού μπορείς να περάσεις ονειρεμένα, και «στου βοϊδιού το κέρατο» που λέει ο λαός (για να σπάσουμε το πολύ ποιητικό!), αρκεί εσύ να έχεις τα μάτια ανοιχτά να δεις γύρω σου, να εισπράξεις και να ευγνωμονείς γι αυτό που σου χαρίζεται.
    Αυτό μόνο, κι αν είναι άσχετο παράβλεψέ το.
    Ιδια πάντα…

    Υ.Γ. εντός των ημερών θα παραλάβεις και κάτι που θα βοηθήσει την περαιτέρω έρευνα, όπως είχα υποσχεθεί, κι ελπίζω να μην είναι αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι ακριβώς Χαρά μου...θα συμφωνήσουμε απόλυτα...όταν η καρδιά είναι ανοιχτή...όλοι οι τόποι χωράνε να μπουν,όλες οι εικόνες μπορούν να σε μαγέψουν...Κι αυτό εξαρτάται από μας,πως θα διαλέξουμε να ζήσουμε,απολαμβάνοντας ή μιζεριάζοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτός ο περίπατος καλή μου Ρεγγίνα. Κι' είσαι από τους τυχερούς που επισκέφτηκες αυτόν τον παράδεισο το περασμένο καλοκαίρι. Θυμάμαι τα όσα μας χάρισες με τις αναρτήσεις σου.
    Νάσαι καλά να ξαναπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Χαρά.
    Παρ΄όλο που δεν είμαι ανάποδος άνθρωπος αρχίζω από το τέλος
    Δεν παραβλέπω το σχόλιό σου διότι δεν είμαι ανάγωγος.
    Σου απαντώ σύμφωνα με τις πνευματικές δυνατότητες που διαθέτω, αν και προ ημερών χαρακτηρίστηκα σαν άτομο που ενώ ανακατεύεται με τα γράμματα δεν έχω την ικανότητα να κατανοώ απλά νοήματα.Αυτό είχαν κι΄αυτό μπόρεσαν να μου δώσουν. Τέλος δεν αντιλέγω ότι ομορφιές η πατρίδα μας έχει σε όλα της τα σημεία. Και μάλιστα είμαι από τους τυχερούς που όταν ήμουν στην Ελλάδα λόγω εργασίας είχα την τύχη να ταξιδεύω παντού.
    Δέχομαι λοιπόν την γνώμη σου και ευχαριστώ.
    Από Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες δόξα τω Θεώ δεν κουβαλώ μαζύ μου.
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Μαρία συμφωνώ κι΄εγώ με αυτά που γράφεις. Αρκεί το άνοιγμα της καρδιάς να μην είναι ψεύτικο.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΙΛΕ ΜΟΥ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟ ΤΙΟ ΝΗΣΑΚΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ-ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΑΠ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΠΑΝΤΑ ΜΑΘΑΙΝΩ.ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή σου μέρα φίλε Σκρουτζάκο.
    Συνελήφθεις αγεωγράφιτος. Δεν γνωρίζεις τα Διαπόντια νησιά;
    Πραγματικά είναι πανέμορφα και θα σου έλεγα να αποφασίσεις μιάν επίσκεψη. Αξίζει.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ντένη ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!

    ...είτε ...ίσια, είτε ...ανάποδα να τα λες και να τα γράφεις (ίδε παρα.πάνω...)
    ένα ξέρω, ότι αν... είχα ν΄αγοράσω μια σπιθαμή πατρίδα,
    εκεί θα πήγαινα!!!

    Μας έλειψες, το Σάββατο!

    και...
    η φωτογραφία με τα κίτρινα αγριο-λούλουδα, είναι τα γνωστά σε μένα ως σπάρτα...
    όταν πας το καλοκαίρι, βγάζουν σπόρους σαν αγριομπίζελα... μάζεψε μερικα΄ξεραμένα από το θάμνο και φέρε μου!!!

    Σε φιλώ, Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα αγαπητή μυ Κική.
    Μια βόλτα στην Ερείκουσα είναι, στ΄ αλήθεια, μια μεγάλη εμπειρία.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
    Είναι στ΄αλήθεια πανέμορφη η πατρίδα μας γι΄αυτό και θέλουν να μας την αρπάξουν.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος.
    Υπόσχομαι, αν πάω, να σου φέρω σπόρους που θέλεις.
    Το Σαββατοκύριακο είμουν έξω από Νέα Υόρκη.
    Την καλη μέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    παραδεισένιο νησί η Ερείκουσα.
    Το κείμενό σου και οι πανέμορφες
    εικόνες σου με ταξιδεύουν προς
    τα εκεί.Είχα κατι λίγα διαβάσει γιά τα Διαπόντια νησιά και λυπάμαι που πριν λίγα χρόνια βρέθηκα στην
    Κέρκυρα και δεν τα επισκέφθηκα.
    Αλλά που να τα προλάβει κανείς όλα
    σε δυό εβδομάδες. Όμως ποτέ δεν
    είναι αργά. Αν πείς και για τα
    "σπάρτα", στην Ελλάδα μας φυτρώνουν
    παντού και τα περιφρονούμε, εδώ
    υπάρχουν σε θερμοκήπια και είναι
    πανάκριβα. Να σ έχει ο θεός καλά
    και να μας ταξιδεύεις έστω και
    νοερώς σ αυτά τα όμορφα νησιά.
    Καλή σου Νύχτα, χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καταπληκτικό!
    Δεν το ήξερα.
    Μαζί με τις ωραίες περιγραφές και τις ονειρικές φωτογραφίες, μας προσφέρεις και πολύτιμη γνώση φίλε Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2011...ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΙΔΑΡΙ)...ΚΑΡΑΒΑΚΙ ΓΙΑ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ,ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ ΚΑΙ ΨΑΡΙ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ,ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ,ΩΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ... ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012...ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κρίμα, αγαπητή μου Ρισσιάνα που δεν κατάφερες να περάσεις και από αυτά τα πανέμορφα νησάκια.
    Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην Κέρκυρα πέρασε και από αυτά.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα φίλε Ευρυτάνα.
    Στ΄αλήθεια, όχι μόνο η Ερείκουσα αλλά και τα άλλα δύο, Οθωνοί και Μαθράκι είναι μια ζωγραφιά.
    Βάλετα στον προορισμό σου.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα καλέ μου φίλε Αντώνη.
    Χαίρομαι που τα νησάκια μας είναι μέσα στο πλάνο σου για το καλοκαίρι του΄12.
    Με το καλό να τα χαρείς και να τα απολαύσεις.
    Την αγάπη μου στην Πόπη και Μαριλένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητή μου Σπυριδούλα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου αρέσουν αυτά που παρουσιάζω.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλημερα σε ολους

    περισοτερες φοτωγραφιες για την ερεικουσα θα βρειτε στο www.hotelerikousa.gr
    στο φωτο γκαλερυ του νησιου .εχουν πολλες και παρα πολυ καλες φοτωγραφιες του νησιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. φοτωγραφιες ...... :-) oups

    ΑπάντησηΔιαγραφή