Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Μεγανήσι.

Μία από τις ατέλειωτες ομορφιές της Λευκάδας



Στην Λευκάδα σήμερα ο περίπατός μας . Και μάλιστα στο πιό όμορφο σημείο του νησιού. Στη θάλασσα που φιλοξενεί τα νησιά των Τηλεβοϊδών. Για να γνωρίσουμε το πιό όμορφο από όλα. Το Μεγανήσι.
Το Μεγανήσι λοιπόν, το μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί από το σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών νήσων, τα γνωστά Πριγκηπονήσια της Ελλάδας, είναι στ΄αλήθεια μιά από τις πάρα πολλές ομορφιές που προσφέρει το νησί της Λευκάδας.


Γεμάτες σπήλαια οι ακτές στο Μεγανήσι.


Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Ακαρνανίας ενώ οι δικές του ακτές είναι σκαμμένες με πολλά σπήλαια και τα πεύκα φτάνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας.
Το Μεγανήσι έχει κατοικηθεί από τους αρχαιοτάτους χρόνους και μάλιστα διατηρεί την παράδοση ότι αυτό ήταν το νησί του Κύκλωπα Πολύφημου της Οδύσσειας. Στους αρχαίους χρόνους, στην περίοδο του Στράβωνος, ήταν γνωστό με το όνομα Τάφος ή Τάφια ενώ ο Όμηρος το αναφέρει σαν “νησί των Ταφίων.” Το όνομα αυτό ίσως είναι παρμένο από τη μυθολογία, που αναφέρει τον Τάφιο σαν γιό του Ποσειδώνα και βασιλιά της περιοχής. Κάποια άλλη εκδοχή θέλει το Μεγανήσι να είναι το νησί Αστερίς που επίσης αναφέρεται από τον Όμηρο.
Μετά από δύο χρόνων συστηματικών αρχαιολογικών ερευνών βρέθηκαν πάνω στο νησί περίπου είκοσι χιλιάδες αρχαία κινητά ευρήματα της εποχής του ανθρώπου του Νεάντερταλ.

Ο Μυκηναϊκός τάφος


Στην περιοχή Καψάλι η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής. Ένας τάφος που βρέθηκε ασύλητος μάλλον είναι σημείο ότι πρόκειται για ένα σύμπλεγμα Μυκηναϊκών τάφων, που όμως ακόμη δεν έχει εξερευνηθεί.

Ο οικισμός Βαθύ



Πνιγμένο στο πράσινο το Μεγανήσι φιλοξενεί πανω του τρεις πανέμορφους, γραφικούς και παραδοσιακούς οικισμούς.Το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι. Οικισμοί με μικρούς στενούς δρόμους, σπίτια πετρόχτιστα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική παραπέμπουν σε άλλες μακρυνές εποχές κι΄ακόμα δείνουν το στίγμα της ζωής των κατοίκων. Γεωργοί και ψαράδες όσοι έμειναν, καραβοκύρηδες και καπεταναίοι όσοι έφυγαν.


Το Κατωμέρι


Το Σπαρτοχώρι, το πιό όμορφο από όλα, με τα δαιδαλώδη σοκάκια βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορφή ενός λόφου προσφέροντας μια εξαιρετική θέα προς τη μεριά της Λευκάδας και τις ακτές της Ακαρνανίας. Λημάνι του είναι τα Σπήλια. Στα ανατολικά του βρίσκεται το Κατωμέρι, ένα γραφικό χωριό με παραδοσιακές γειτονιές και λίγο πιό πέρα το Βαθύ που απλώνεται γύρω από το ομώνυμο λιμανάκι.


Το πανέμορφο Σπαρτοχώρι


Στους λόφους, που είναι πάνω από το λιμάνι του Αθερινού, στα ανατολικά από το Κατωμέρι, θα δείτε κάποιους παληούς ανεμόμυλους, που ήσαν στις δόξες του μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Στην άκρη του οικισμού Βαθύ, υπάρχει η εκκλησιά του Αγίου Βησσαρίωνα. Από εκεί ξεκινάει ο δρόμος για την πανέμορφη παραλία Φανάρι. Έργο τέχνης το μικρό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε το 1477. Είναι χτισμένο στα δυτικά του νησιού σε μιά γραφική παραλία γεμάτη βότσαλα.


Η σπηλιά του Παπανικολή


Ένα άλλο χαρακτηριστικό του νησιου είναι οι πάρα πολλές θαλάσσιες σπηλιές που έχει με πιό γνωστή τη σπηλιά του Παπανικολή Η σπηλιά αυτή βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και λέγεται ότι εκεί κρυβόταν το υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του πολέμου και από εκεί πραγματοποιούσε τις επιθέσεις του στα πλοία των κατακτητών.


Η πλατεία στο Κατωμέρι


Το Μεγανήσι προσφέρει ακόμη πιό πολλά. Προσφέρει τόσα ώστε κάθε καλοκαίρι οι επισκέπτες του να φεύγουν γοητευμένοι από τη γνωριμία του. Ίσως κάποια άλλη φορά να πούμε ακόμη πιό πολλά.

24 σχόλια:

  1. Όμορφο αφιέρωμα σ'ένα νησάκι που προβάλετε σπάνια...από την άλλη πλευρά βέβαια αυτό ίσως είναι και η αιτία που δεν έχει καταστραφεί...όπως τόσα και τόσα...Θα συμφωνήσω πως το Σπαρτοχώρι είναι το ομορφότερο...είναι και η θέση του τέτοια.Μας άνοιξες την όρεξη για διακοπές...Να'σαι καλά,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Μεγανήσι ήμουν εκεί σαν τουρίστας το 2009.
    Για ν' ανεβώ στο Σπαρτοχώρι θάτανε ισως και 100 σκαλιά ωραίο μέρος καθαρό, όταν φτάσαμε κάποτε πάνω πήγε η κόρη μου ν' ανάψει ένα κερί στην εκκλησία που έχεις στην φώτο. ¨ηταν κλειστή από τον φόβο των κλεφτών.

    Όμορφο καθαρό, όσο για τα νερά έβλεπες τον βυθό.
    Πήγαμε και στην Σπηλιά του Παπανικολή, ένα αξέχαστο ταξίδι...

    Νάσαι καλά φίλε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν ένας τόπος μπορεί να διαχειρίζεται όπως πρέπει τις ομορφιές του, είναι λογικό να φτάνουμε στη διαπίστωση που κάνεις, Ντένη ότι: "Προσφέρει τόσα ώστε κάθε καλοκαίρι οι επισκέπτες του να φεύγουν γοητευμένοι από τη γνωριμία του".
    Κι αυτό είναι το ζητούμενο: οι επισκέπτες να φεύγουν... γοητευμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλή σου μέρα αγαπητή μου Μαίρη και καλή σου εβδομάδα. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Στ΄αλήθεια το νησάκι αυτό αλλά και όλες οι ομορφιές που κρύβουν μέσα τους τα Εφτάνησα, αξίζουν μιας ιδιαίτερης προβολής. Κι΄αυτό κάνω. Γιατί πάνω σ΄αυτά έσχω αφήσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου.
    Νάσαι καλά και να σε βλέπω στο μπλογκ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Χαίρομαι που είχες την τύχη να απολαύσεις αυτές τις ομορφιές.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα φίλε Στράτο.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ για τον τόπο μας.
    Καιρός να αποφασίσεις μια γνωριμία με τα νησιά του Ιονίου.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστούμε για την ωραία γνωριμία με αυτό το νησί.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σου μέρα Ξανθή μου.
    Χαρά μου που σου αρέσει το Μεγανήσι. Στ΄αλήθεια είναι πανέμορφο.
    Καλή εβδομάδα και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Διονύση , σε ευχαριστώ για την τιμή που μου έκανες να επισκεφθείς το blog και τα καλά σου λόγια . Η σειρά μου τώρα να γεμίσω θάλασσα τα μάτια μου με τα όμορφα ΕΦΤΑΝΗΣΑ .Πέρισυ τέτοια εποχή ήμουνα Λευκάδα και μαγεύτηκα !Ωραίες εικόνες από μέρη που δε γνωρίζουμε !Ηδη έγινα θαυμάστριά σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το Μεγανήσι το έχω δει από την θάλασσα, με τα καραβάκια που κάνουν τις εκδρομές στις παραλίες της Λευκάδας.Σήμερα το γνώρισα, μέσα από τα δικά σου μάτια. Να είσαι καλά και να μας ενημερώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητό μου Χάρτινο Φεγγαράκι σε καλοσωρίζω στα Εφτάνησα και σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Χαίρομαι που έχεις μια κάποια γνωριμία με τα νησιά μας και να τα επισκέπτσαι.
    Σ΄ευχαριστώ και σε υπολογίζω στους φίλους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Σωσώ καλησπέρα.
    Με χαρά μου βλέπω πως έχεις αρκετές γνωριμίες με τα Εφτάνησα.
    Ελπίζω να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα από τα νησιά μας.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανέμορφη και η σημερινή μας εκδρομή, αγαπητέ μου Ντένη!
    Με τις υπέροχες φωτογραφίες σου, ευχαριστήθηκαν τα μάτια μου, φύση!!!
    Και η μουσική υπόκρουση των βιολιών, μεγάλωσε την ευχαρίστηση!
    Ευχαριστώ πολύ!
    Να είσαι πάντα καλά
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ντένη μου!
    Πάλι μας μάγεψες!
    Αν... -λέω ΑΝ --- ποτέ καταφέρουμε να πάμε στα Επτάνησα,
    ΤΙ Ταξίδι θα είναι!
    Χαιρετισμούς πολλούς, Φίλε μας,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλέ μου Ντένη, πολύ ωραία παρουσίαση και πάλι. Έχω πάει στο Μεγανήσι πριν αρκετά χρόνια και θυμάμαι εικόνες σαν αυτές. Να είσαι καλά πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στη Λευκάδα έχω ομολογήσει οτι δεν έχω πάει, έχω ακούσει όμως για τις ομορφιές της, τις έχω δει σε τόπους όπως εδω μέσα, δεν τις αμφισβητώ
    Για το Μεγανήσι όμως επιβεβαιώνω αυτό που γράφεις στον επίλογο "Προσφέρει τόσα ώστε κάθε καλοκαίρι οι επισκέπτες του να φεύγουν γοητευμένοι από τη γνωριμία του"
    Σου εύχομαι Καλή δύναμη για τη συνέχεια, μας έχεις ανοίξει πολύ την όρεξη και ειδικά σήμερα την αγάπη μου διπλή. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχουν περάσει μερικά χρόνια από
    τότε που για πρώτη φορά επισκέφθηκα
    αυτό το ωραίο και κοσμοπολίτικο
    νησί την Λευκάδα.Οι Φανταστικές
    παραλίες της, αλλά και τα πανέμορφα
    καταπράσινα και παραδοσιακά χωριουδάκια μου έχουν μείνει αξέχαστα.Θέλω να ελπίζω πως θα μου
    δωθεί η ευκαιρία να ξαναπάω.
    Καλό σου βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητή μου Μάγδα.
    Για μιά ακόμη φορά χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου.
    Υπόσχομαι να συνεχίσω
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υιώτα μου καλή μου.
    Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα έλθει αυτή η στιγμή. Θά είναι ό,τι πιό όμορφο. Παρέα όλοι στα Εφτάνησα.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρεγγίνα μου καλή μου.
    Ανήκεις στις τυχερές που έχεις γνωρίσει τις ομορφιές των νησιών μας. Έχω και άλλους πολλούς όμορφους περίπατους. Και ο επόμενος θα είναι στη γειτονιά σου.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χαρά μου
    Σ΄ευχαριστώ για την αγάπη σου. Να αποφασίσεις ένα ταξιδάκι γνωριμίας με την Λευκάδα. Ένα βήμα είσαστε.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τα φιλιά σου.
    κι΄από μένα φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κι΄εσύ ανήκεις στις τυχερές καλή μου Ρισσιάνα. Σε πιστεύω ότι η Λευκάδα σε γοήτευσε και σου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σου εύχομαι να ξαναπάς και πάλι.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Από τους αγαπημένους μου προορισμούς το κατάφυτο και ήσυχο Μεγανήσι. Και με μεγάλη ιστορία. Υπήρξε και καταφύγιο διωκόμενων κλεφταρματολών!
    Όμορφο όπως πάντα το αφιέρωμα.
    Χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΘΕΩΡΩ ΡΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ. ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ. ΤΟ ΓΑΛΑΖΟΠΡΑΣΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ. ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ. ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΗΣΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή