Tα Εφτάνησα έχουν αναδείξει τις μεγαλύτερες μορφές εκπροσώπων των διαφόρων τεχνών. Οι πιό μεγάλοι μουσουργοί, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες στο ελληνικό στερέωμα έχουν τις ρίζες τους στα Εφτάνησα. Ιδιαίτερα όμως κατέχουν τα πρωτεία στην τέχνη της μουσικής. Με πρώτο τον μουσουργό που εμελοποίησε τον εθνικό μας ύμνο, τον Νικόλαο Μάντζαρο επέπρωτο να ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί και να προσδώσουν μια ξεχωριστή αίγλη στην τέχνη της μουσικής. Ένας από τους πολλούς, ένας ξεχωριστός, ένας από τους μεγάλους είναι και ο Διονύσης Λαυράγκας.
Αναμφισβήτητα η όπερας και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, ήταν τελείως άγνωστη στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Κι’ ήταν γραφτό να την κάνει γνωστή και να την καθιερώσει στην ζωή των κατοίκων της χώρας ο Ληξουριώτης μουσουργός Διονύσης Λαυράγκας.
O Διονύσης Λαυράγκας
Ο Διονύσης Λαυράγκας είναι η προσωποποίηση της όπερας στην Ελλάδα το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Επί σαράντα χρόνια αφιερώθηκε στο λυρικό θέατρο, μεταφράζοντας και διδάσκοντας έργα, εκπαιδεύοντας και αναδεικνύοντας νέους καλιτέχνες και διευθύνοντας παραστάσεις.
Στις 17 του Οκτώβρη του 1860 γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς ο Διονύσης. Πατέρας του ο Σπύρος Λαυράγκας από το Ληξούρι και μητέρα του η Κασσάνδρα Ραζή από τα Ραζάτα.
Ο μικρός Διονύσης από τα παιδικά του χρόνια θα δείξει τη μεγάλη αγάπη του για την μουσική. Κι’ εκεί, στη γεννέτειρά του, θα πάρει τις πρώτες γνώσεις για να συνεχίσει αργότερα τις σπουδές του στην Ιταλία και τη Γαλλία με δασκάλους του τους συνθέτες Μασνέ και Ντελίμπ.
Στην Γαλλία και Ιταλία θα παραμείνει για αρκετά χρόνια και μάλιστα στην Γαλλία θα εκτιμηθεί πάρα πολύ το ταλέντο του, θα εντυπωσιάσουν οι γνώσεις του και θα του ανατεθεί και η διέυθυνση αρκετών παραστάσεων όπερας.
Το 1894 μια πρόσκληση από την Φιλαρμονική Εταιρεία Αθηνών θα τον φέρει στην Ελλάδα και θα του ανατεθεί η διεύθυνση της χορωδίας της.
Ο μεγάλος Ληξουριώτης μαέστρος θα εκμεταλευτεί τη θέση του αυτή για να προωθήσει την γνωριμία της όπερας με τον ελληνικό λαό.
Με τον συμπατριώτη του Λουδοβίκο Σπινέλλη θα συγκεντρώσουν κανταδόρους από τις ταβέρνες των Εξαρχείων τους οποίους θα καταφέρει να οργανώσει σε χορωδία. Στο συγκρότημα αυτό θα συμπεριλάβουν τον μπάσο Μιχάλη Βλαχόπουλο, τον βαρύτονο Αλέκο Κυπαρίση και τον τενόρο Νίκο Μωραϊτη. Οι Ιταλίδες Άννα Μόντι και Μαρία Μαντολίνι είναι οι δυό σοπράνο που θα πλαισιώσουν την χωροδία του Λαυράγκα στην ολοκλήρωσή της.
Στο συγκρότημα αυτό θα δοθεί το όνομα «Ελληνικό Μελόδραμα» και θα κάνει την πρώτη του εμφάνηση στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών στις 14 Απριλίου του 1900, με την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι, «Μποέμ» Η παράσταση αυτή πέρασε στην ιστορία σαν η πρώτη παράσταση μελοδράματος που παρουσιάστηκε εξ’ ολοκλήρου στα ελληνικά και μάλιστα σε γλώσσα δημοτική.
Με αυτόν τον λυρικό θίασο, το «Ελληνικό Μελόδραμα», ο Λαυράγκας θα επιχειρήσει μια περιοδία στις ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Θα επισκευθεί με επιτυχία την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Οδησσό και κάποιες πόλεις της Αιγύπτου και της Ρουμανίας. Σε όλες τις παρουσιάσεις του, το «Ελληνκό Μελόδραμα» θα γίνει ενθουσιωδώς δεκτό από τους ομογενείς που θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, το «Ελληνικό Μελόδραμα» θα συμπεριλάβει στον θίασό του δύο ομογενείς σοπράνο από την Ρωσσία, τις αδελφές Θεοδωρίδου.
Από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896
Είναι σημαντική η καλλιτεχνική παρουσία του Διονύση Λαυράγκα στην προετοιμασία αλλά και την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων, που έγιναν στην Αθήνα το 1896.
Η φιλαρμονική της Κεφαλονιάς στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896
Θα προετοιμάσει τις φιλαρμονικές ορχήστρες που θα λάβουν μέρος και θα συντονίσει την παρουσία τους στις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων. Μάλιστα κατά την διάρκεια των τελετών παρουσίασε και ένα δικό του έργο με τον τίτλο «Πένταθλον» σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη.
Ένας μεγάλος θρίαμβος για τον συνθέτη Λαυράγκα, αλλά και ένας σημαντικός σταθμός για το λυρικό θέατρο της Ελλάδας ήταν η παρουσίαση της όπερας «Δαυϊδ» στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, στις 10 Απριλίου του 1909 σε λιμπρέτο του Πολύβιου Δημητρακόπουλου. Σε κείνη την παράσταση, το «Ελληνικό Μελόδραμα» του Λαυράγκα ήταν ένας καθαρά ελληνικός θίασος και η παράσταση μια ανεπανάληπτη επιτυχία.
Φωτογραφία από την ταινία ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας
Η μουσική του παρουσία στον έλληνικό χώρο θα επισφραγισθεί με την μουσική επένδυση της πρώτης ελληνικής ομιλούσας κινηματογραφικής ταινίας «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» Ήταν η μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του κωμειδυλίου του Δημήτρη Κορομηλά σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τσακίρη.
Στα τελευταία χρόνια του θα αποτραβηχτεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ληξούρι, όπου εκεί θα τον έυρει ο θάνατος, στις 18 Ιουλίου του 1941. Ιταλοκρατούμενα τότε τα Εφτάνησα θα εμπνεύσουν στον μεγάλο μουσουργό τα τελευταία του λόγια.
«Γεννήθηκα Άγγλος, έζησα Έλληνας και πεθαίνω Ιταλός.»
ΠΗΓΕΣ
www.kefalonitis.com
w.lyrichouse.wordpress.com
www.kefalonia.net
www.muzizou.com
www.europeana.eu
Ντένη, ομολογώ πως τούτα τα κείμενά σου είναι για τη "Βικιπαίδεια", δίχως άλλο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως με τέτοιους άξιους καλλιτέχνες, η Όπερα στην Ελλάδα θα έπρεπε να εβρίσκετο σε καλύτερη μοίρα.
Μεγάλη μορφή ο κ. Λαυράγκας!
Καλησπέρα, αγαπημένε φίλε Ντένη! Είναι πολύ σημαντικά όλα όσα μάθαμε για τη ζωή και το έργο του Διονύση Λαυράγκα! Πράγματι, τα Εφτάνησα έχουν αναδείξει σπουδαίους εκπρόσωπους της τέχνης!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου στέλνουμε την αγάπη μας! Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα, γεμάτη χρώματα κι αρώματα! Η άνοιξη, δειλά-δειλά, προβάλλει...
Αντώνης-Πόπη
Ηρθα σήμερα διότι ως βαρύτονος θα με προσλάμβανε στη χορωδία του Λαυράγκας! τι να κάνουμε ιώσεις της εποχής!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που κάνεις γνωστούς στο Πανελλήνιο (ήδη αναγνωρισμένους Διεθνώς) εκπροσώπους ενός Πολιτισμού,που μπορεί να παραπαίει αλλά υπάρχει στο DNA μας
Χαίρομαι που Εσύ αντιστέκεσαι
Χαίρομαι για την αλλαγή της μουσικής (αν αλλαζε κάποια στιγμή και το βιντεάκι...)
Χαίρομαι γιατί μας θυμίζεις οτι δε πρέπει να ξεχνάμε.
Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήθαυμάσια η ανάρτησή σου αφιερωμένη
στο τόσο σπουδαίο Κεφαλονίτη
συνθέτη και μουσουργό Διονύση
Λαυράγκα. Εδώ πάντως και το λέω με
περηφάνεια, δεν με πιάνεις αδιάβαστη γιατί έχω διαβάσει αρκετά για την ζωή και το έργο του.Όσο για τις αθάνατες καντάδες του, στην χορωδία όπως γνωρίζεις που πηγαίνω, τις έχουμε χιλιοτραγουδήσει.(Αυτοδιαφήμηση θα
το πεί κανείς) αλλά δεν πειράζει,
έχω κι εγώ μια καλή λόξα να μου
αρέσει η μουσική και ο χορός.
Την Χαρά, σίγουρα θα έχει φωνή
κοντράλτο, την χρειαζόμαστε έτσι κι
έλθει ποτέ προς τα δώθε.
Όσο για τα στερνά του λόγια, τι
άλλο πιό έξυπνο θα μπορούσε να
πεί κανείς;
Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς και
μιά καντάδα "λαλούν τ αηδόνια και
πλαντάζω...."
Ρισσιάνα
Καλημέρα Ντένη και καλή εβδομάδα.Είναι βέβαιο ότι ο Ληξουριώτες είναι πρώτοι από όλους τους Κεφαλονίτες στον καλλιτεχνικό τομέα και και όχι μόνο ,γι' αυτό υπερηφανέυονται και με το δίκιο του .Ο Λαυράγκας είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος τους,δίχως να υστερούν μέχρι σήμερα αυτοδίδακτοι μουσικοσυνθέτες του απλού κόσμου ,κανταδόροι, μελωποιοί ,και ριμναδώροι,και η φιλαρμονική τους χρονολογείται από το 1843. Κάτε
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα φίλε Στράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήνω τη Βικιπαίδεια. Μου πάει πολύ. Για την τύχη της όπερας στην Ελλάδα, τι να πω; Προσπαθούν να κάμουν κάτι αλλά κάπου σκοντάφτουν.
Θα τα πούμε.
Χαίρομαι αγαπημένοι μου Αντώνη και Πόπη κάθε φορά που διαβάζω τα όσα ωραία γράφετε για τις αναρτήσεις μου. Θα συνεχίζω όσο μπορώ. Και σε σας εύχομαι καλό μήνα και καλή εβδομάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσται καλά
Χαρα μου καλή μου και αγαπητή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμολογώ ότι θα είσαι ένας υπέροχος βαρύτονος.
Χαίρομαι που σου αρέσει η καινούργια μουσική υπόκρουση του μπλογκ. Τσ συγχαρητήρια στον Στράτο. Αυτός επιμελήθηκε την μουσική επένδυση και αυτός θα αναλάβει και την αλλαγή του βίντεο, το οποίο όμολογώ πως ενοχλεί και μένα.
Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη
Να είσαι πάντα καλά.
Ρισσιάνα μου καλή μου φίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτέλουν μια φορά δεν σε έπιασα αδιάβαστη. Είναι επόμενο αφού ασχολείσαι με την μουσική να γνωρίζεις και τον συμπετριώτη μας Λαυράγκα. Γνωρίζω τη συμμετοχή σου στην χορωδία και να είσαι περήφανη γι΄αυτό. Όσο για τη Χαρά επειδή γνωρίζω τη φωνή της να σου πω ότι θα ομορφήνει τη χορωδία σας.
Θα σου γράψω σχετικά
Νάσαι καλά
Κάτε μου καλή μου και αγαπημένη μου. Όλα τα Εφτάνησα έχουν χαρίσει πολλά μεγάλα ταλέντα στο χώρο της μουσικής. Κι΄ο Λαυράγκας είναι ένας μεγάλος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο ότι και σήμερα υπάρχουν πολλοί αυτοδίδακτοι και καθημερινά εμφανίζονται και άλλοι συνέχεια. Γι΄αυτό και εμείς οι Εφτανησιώτες είμαστε υπερήφανοι.
Νάσαι καλά καλή μου.
Τέτοια γράφεις και μετά άντε να μη γίνω ανάρπαστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡισσιάνα μην τον πιστεύεις,απο φωνή χάλια,τουλάχιστον για τραγούδι δεν... και το κακό είναι οτι μ αρέσει πολύ (το τραγούδι).
Πάντως ευχαριστώ για τη διαφήμιση γλυκέ μου Ευπατρίδη.
Φίλε Ντένη, Τελειώνεις με αυτό το θαυμάσιο ρητό που είπε ο Λαυράγκας στο Ληξούρι«Γεννήθηκα Άγγλος, έζησα Έλληνας και πεθαίνω Ιταλός)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραλλήλησε την ζωή μας και γενικώς τον μεταναστών μόνο ως προς το μερος που γεννήθηκαμε (Έλληνες, έζησαν σαν (Εδώ είναι το ερωτιματηκό;)
Και θα πεθάνουν σαν, τι να πω Αμερικάνοι; προβληματικό ε!
έχω δυο φύλλα την βιογραφία και τα έργα του του Λαυράγκα κι ένα ιδιόγραφω ποιήμα του που έγραψε στην Νάπολι το 1882,
(Γράφει ο Αντίοχος Ευαγγελάτος) αλλά ένεκα που είναι φωτοαντίγραφο είναι σε πέσιμη κατάσταση, επίσης και φωτοαγραφία στο Θέατρο Ηρώδη του Αττικού, μαζί με τον Καλομοίρη, Περσάκη, Φωτεινή Σκαραμαγκά κλπ 1922
χαιρετισμούς
Γαβριήλ
Καλέ μας φίλε Ντέννη Καλησπέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά θα συμφωνήσω με τον φίλο μας μηθυμναίο... τα κείμενα σου απότελούν ανεξάντλητη πηγή γνώσεων!!
Κι εγώ ως μικρότερη και αδαής.. θα πω πως η αναφορά του σεβαστού αυτού ονόματος με έκανε να τραπώ εις αναζήτηση της μουσικής του έκφρασης!! Ομολογώ με ταξίδεψε σε μία άλλη πολύ γλυκιά εποχή.. μουσικά κομμάτια σαν και αυτό που αγαπώ πολύ!!!
http://www.youtube.com/watch?v=-4wMR4vPZg4
μία γλυκιά καλησπέρα κι ένα ζεστό βραδάκι εύχομαι :))
Χαρά μου καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είπα τίποτε περισσότερο από αυτό που γνωρίζω και είναι αλήθεια. Πολλές οι φωρές που άκουσα τη φωνή σου και μπορώ να έχω μια γνώμη.
Δέχομαι το Ευπατρίδης. Το γλυκός άφησέ το. Στους ξυνούς με κατατάσουν όλοι.
Νάσαι καλά
Φίλε Γαβρίλη καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά το ίδιο ερώτημα βασανίζει κι΄εμάς τους ξενητεμένους Γεννηθήκαμε Έλληνες και άγνωστο τι θα είμαστε όταν πεθάνουμε.
Νάσαι καλά
Αγαπητή μου Μαργαρίτα καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και να σε διαβεβαιώσω ότι θα είσαι πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα.
Και για τα καλά σου λόγια άλλο ένα ευχαριστώ.
Χαίρομαι που σου άρεσε η γνωριμία σου με τον Λαυράγκα και ακόμη διότι αν και νεώτερη όπως δηλώνεις αγαπάς την σοβαρή μουσική.
Απόλαυσα το τραγουδάκι που μου έστειλες. Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου. Να μου επιτρέψεις να σου στείλω πολλά λουλούδια σαν ευχαριστώ για την επίσκεψή σου.
Καλή σου νύχτα.
Αξιολογότατος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
...και δεν τον γνώριζα, μαζί με τόσους άλλους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά, Ντένη μου!
Υποθέτω ετοιμάζεσαι για τη παρουσίαση! έτσι;
Καλά να πάτε!
Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα να είμαι μαζί σας.
...(σήμερα;, άλλα!... άστα!)
Σας φιλώ, Γιώτα
Αγαπητή μου Κική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Στ΄αλήθεια είναι αξιολογότατος.
Νάσαι καλά.
Για μια ακόμη φορά, αγαπητή μου Υιώτα, χαίρομαι που προσφέρω κάτι αξιόλογο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια αύριο όλα είναι έτοιμα και ελπίζω να σε δω.
Νάσαι καλά
Aγαπητέ φίλε συγχαρητήρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ιστολόγιό σου αποτελεί πολύτιμη πηγή που αναβλύζει πολιτισμός, ιστορία, φυσιολατρεία.
Και κάθε φορά το αποδεικνύεις με τις έξοχες αναρτήσεις σου.
Εδώ στην Κέρκυρα έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά ν ακούμε έργα του σε διάφορες μουσικές εκδηλώσεις φιλαρμονικών και από ορχήστρες. Είναι από τα οικεία ονόματα και αγαπημένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή