Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Σπήλαια στα Κύθηρα.

Σπήλαια  στα  Κύθηρα.


Στο σημείο αυτό υπήρχε μιά άλλη φωτογραφία των Κυθήρων την οποία είχα προμηθευτεί από ένα διαφημιστικό έντυπο. Προχτές κάποιος κύριος, ονόματα δεν λέμε, παρουσιάστηκε σαν ιδιοκτήτης της φωτογραφίας και μάλιστα μίλησε για πνευματική ιδιοκτησία. Ακόμη με απείλησε και με καταγγελία στην Google.
Δεν θέλησα να δώσω συνέχεια στο επεισόδιο αυτό διότι δεν άξιζε. Στην ιστοσελίδα αυτή δίνω το χρόνο μου για την προβολή της πατρίδας μου που λατρεύω. Και ο νοών νοήτω. 


Τα Κύθηρα είναι το μοναδικό από όλα τα νησιά του Εφτανησιακού συμπλέγματος που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το νησί με τα πιό πολλά σπήλαια. Κι΄ακόμη έχει και άλλους γεωλογικούς σχηματισμούς που μπορούν να χαρακτηριστούν σαν σπήλαια. Από όλα αυτά τα τόσο πολλά σπήλαια μόνο τρία, τα πλέον μεγάλα, έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και παραδόξως ενώ βρίσκονται σε τρία διαφορετικά και απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία συμβαίνει να έχουν το ίδιο όνομα. Σπήλαια της Αγίας Σοφίας λέγονται και τα τρία.
Τυλιγμένα στο μυστήριο του θρύλου, τα σπηλαια των Κυθήρων κι΄ακόμη μέσα από το μύθο και τις παραδόσεις έχουν να πουν πολλά. Μέσα απ΄αυτά μαθαίνουμε ότι πολλοί πιστεύουν πως τα σπήλαια αυτά είναι η είσοδος ενός μεγάλου σπηλαίου και ότι όλο το νησί από κάτω είναι κούφιο. Κάποιοι άλλοι θα πουν πως τα σπήλαια των Κυθήρων ενώνονται με αυτά του Δυρού. Τίποτα από όλα αυτά μέχρι στιγμής δεν είναι επιβεβαιομένο. Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως.

Το σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου.
Σε μιά απόκρυμνη περιοχή, στην δυτική πλευρά του νησιού και κοντά στην παραλία του Λιμνιώνα βρίσκεται το σπήλαιο, μέσα σε μιά πανέμορφη περιοχή. Λίγο πιό πάνω απλώνεται το πανέμορφο και γραφικό χωριό του Μυλοποτάμου. Αμέσως μετά την είσοδο του και μέσα στο σπήλαιου, βρίσκεται ο μικρός ναός της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο που βρίσκεται ο μικρός ναός είχαν βρεθεί τα οστά της Αγίας. Στους δύο κάθετους τοίχους του ναού, αριστερά και δεξιά υπάρχουν τοιχογραφίες του 12ου ή 13ου αιώνα έργα ενός ζωγράφου ονόματι Θεδώρου. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες που υπάρχουν στο εσωτερικό του σπηλαίου προσφέρουν θέαμα μοναδικό με την ποικιλία των χρωμάτων σε ασποχρώσεις του μάυρου, άσπρου και κόκινου. Όλοι οι θάλαμοι του σπηλαίου συγκινωνούν μεταξύ τους με μικρά ανοίγματα.
Mε το σπήλαιο αυτό ασχολήθηκαν συστηματικά το ζεύγος των αρχαιολόγων Ιωάννης και Άννα Πετροχείλου.Το 1955 μετά το θάνατο του συζύγου της η Άννα Πετροχείλου πραγματοποίησε την ολοκλήρωση της εξερεύνησης και την χαρτογράφηση του σπηλαίου με δικές της δαπάνες Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο και υπάρχουν ξεναγοί του Δήμου Κυθήρων.


Το σπήλαιο Αγίας Σοφίας Καλάμου. Προχωρόντας από το χωριό Κάλαμος προς το Καψάλι υπάρχει μια διασταύρωση του δρόμου όπου μία πινακίδα δείχνει προς τον οικισμό Σπηλιές. Στο τέλος αυτού του οικισμού βρίσκεται το δεύτερο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Βρίσκεται μέσα σε μια πανέμορφη και πυκνόφυτη ρεματιά. Πλησιάζοντας προς την είσοδο του σπηλαίου ανοίγεται μπροστά μας ο ναός της Αγίας Σοφίας. Στην ουσία είναι ένα μικρό εκκλησάκι, σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο ουσιαστικά είναι και η είσοδος του σπηλαίου. Το εκλησσάκι αυτό είναι αφιερωμένο στην Αγία του Θεού Σοφία. Και ενώ το σπήλαιο ουσιαστικά δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο, ωστόσο εντυπωσιάζει η τεράστια εσοχή της σπηλιάς.


Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία.
Στο όνομα της Αγίας Σοφίας και το σπήλαιο αυτό. Ξεχωρίζει από τα δύο άλλα με την προσθήκη του ονόματος του οικισμού πλησίον του οποίου ευρίσκεται. Τον οικισμό της Αγίας Πελαγίας. Είναι ένα σπήλαιο σχετικά μικρό, μόλις εκατόν είκοσι τετραγωνικών μέτρων όμως οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες που υπάρχουν στο εσωτερικό του αποτελούν ένα θέαμα πράγματι εντρυπωσιακό.
Δυστυχώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εξερεύνηση και αξιοποίησή του και έτσι δεν είναι αρκετά επισκέψιμο.


Tο σπήλαιο στο Καταφυγάδι. Στα δυτικά του νησιού των Κυθήρων βρίσκεται το όρος Μερμηγκάρι. Στη κορφή του όρους υπάρχει ένα σπήλαιο με το όνομα Καταφυγάδι. Ο θρύλος λέει πως το όνομά του το οφείλει στο καταφύγιο που εύρισκαν εκεί οι κάτοικοι του γειτονικού οικισμού από τις επιδρομές των πειρατών. Το σπήλαιο αυτό το χρησιμοποιούσαν επίσης και σαν παρατηρητήριο για τον έλεγχο του δυτικού θαλασσίου περάσματος. Κι΄ακόμη είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής. Το σπήλαιο αυτό είναι πλούσιο σε ενεργούς σταλακτίτες. Σε έρευνες της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας έχουν βρεθεί αξιόλογα αρχαία αγγεία τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της Χώρας Κυθήρων καθώς επίσης έχουν εντοπιστεί όστρακα και κεραμικά της Μυκηναϊκής εποχής.


Το σπήλαιο Χουστή.
Θα τελειώσουμε τον όμορφο περίπατό μας στα σπήλαια των Κυθήρων με μια επίσκεψη στο σπήλαιο Χουστή. Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στα ανατολικά του οικισμού Διακόφτη. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης και ο επισκέπτης χρησιμοποιεί την κλιμακωτή είσοδο με τα σκαλοπάτια λαξευμένα στην πέτρα των βράχων.
Σε πρόσφατες ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή βρέθηκαν στοιχεία που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής από το 3,800 π.Χ. και φυσικά ανακαλήφθηκε και το σπήλαιο. Τα ευρήματα κλασσικής και ρωμαϊκής εποχής που βρέθηκαν μαρτυρούν την πολυετή χρήση του σπηλαίου από τους ανθρώπους.
Ακόμη υπάρχει η πιθανότητα το σπήλαιο αυτό να έχει λειτουργήσει και σαν ιερό.
Εδώ τελειώνει ο περίπατός μας. Υπάρχουν ακόμη πολλά σπήλαια στα Κύθηρα το οποία όμως δεν έχουν καταγραφεί και αξιοποιηθεί. Είναι γεγονός ότι το νησί έχει τα περισσότερα σπήλαια από κάθε άλλο μέρος της Ελλάδας σε σημείο που να μπορεί κανείς να πιστέψει το θρύλο που θέλει όλο το νησί των Κυθήρων να είναι κούφιο.

29 σχόλια:

  1. ...και να, εκεί που τα λέγαμε για τα...πιτσιρίκια που δεν σ΄αφήνουν να κάνεις τη ...δουλειά σου!
    τα κατάφερες!

    Υπέροχο! Σπάνιες της γης οι ...εργασίες!

    Σήμερα. να έχετε επιτυχία!
    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα Κύθηρα δεν είχα την τύχη να ταξιδέψω ακόμη.Ευχαριστούμε πολύ για την ωραία ενημέρωση.
    Καλή Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ΜΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΩ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ!
    Τόσους λόγους έχω ένας ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα παρακαλούσα τη Χαρά να με ειδοποιήσει για το πότε σκοπεύει να "καταφύγει" στα Κύθηρα μήπως το κάνω κι εγώ έτσι για να έχω τη χαρά να την γνωρίσω και προσωπικά, φυσικά και το όμορφο νησί!

    Με τη φιλική μου καήμέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι τόσες ομορφιές που δεν γνώριζα για τα Κύθηρα και τις έμαθα από σένα Ντένη μου,γι' αυτό αποφάσισα μετά τη γειτονική μου Ζάκυνθο, ο επόμενος προορισμός μου θα είναι εφέτος για τα Κύθηρα ,καλημέρα και καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aν και έχω πάει δυο φορές στα Κύθηρα,ιδέα δεν είχα για τα σπήλαια του νησιού !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για άλη μια φορά μας ξενάγησες σε άγνωστα (τουλάχιστον για εμένα μέρη)

    Έτσι μάθαμε για τα σπήλαια αν και πιστεύω ότι μπορεί να είναι και κούφιο απόκάτω όπως και η Κεφαλονιά τα νερά στις καταβόθρες(δυτική ακτή) χάνοντε κι εμφανίζοντε στην αντίθετη πλευρά (ανατολική ακτή)του νησιού.

    Τα μυστήρια της γης πάνω σ' αυτά ήταν φτιαγμένει και η Ελληνική μυθολογία μας.

    κάποτε είχες ξαναγράψει για τα Κύθηρα, αλλά ξέχασα γιατί το ονομάζουν Τσιρίγο...

    Χαιρετισμούς φίλε Ντένη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήρθα για να φύγω εντυπωσιασμένη!!! Εξαιρετικά και ...άγνωστα δυστυχώς. Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Ντένη μου,
    απ όσα αναφέρεις, πρέπει να είναι
    ένα πανέμορφο νησί, αξίζει τον
    κόπο να το επισκεφθεί κανείς.
    Κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει ξεχωριστή ομορφιά.
    Καλό σου βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Υιώτα μου.
    Να είσαι εδώ για να δεις πως καταφέρνω να κάνω μια ανάρτηση και ειλικρινά δεν θα το πιστεύεις.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλη σου μέρα Ξανθή μου.
    Αν σου δοθεί η ευκαιρία να πας ένα ταξίδι μέχρις εκεί.
    Θα σου μείνουν αλησμόνητα. Και να ζητήσεις να γνωρίσεις και την κουζίνα του νησιού. Κάποια φορά θα γράψω και γι΄αυτήν
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό σου ταξίδι αγαπητή μου Χαρά Και όπως διαβάζω στο σχόλιο του Μηθυμναίου θα έρθει να σου κρατήσει συντροφιά.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Μηθυμναίε.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Δεν γνωρίζω πότε η Χαρά θα επισκεφτεί τα Κϋθηρα. Ελπίζω να σου το γνωρίσει. Από μένα καλά να περάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Άλλος για τα Κύθηρα. Κι΄εσύ καλή μου Κάτε; Θα πρέπει να ζητήσω ποσοστά από τον πρόεδρο του νησιού, Τόσους επισκέπτες του στέλνω.Με το καλό λοιπόν Κάτε μου και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ μου Habilis.
    Καλώς ήλθες στο σπιτικό μου.
    Χαίρομαι που έχεις γνωρίσει τα Κύθηρα. Θα έπρεπε να ρωτήσεις κάποιον και θα σου έλεγε.
    Την επόμενη φορά ζήτησε να σου πουν.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατ΄αρχάς φίλε Γαβρίλη το όνομα Τσιρίο το έδωσαν στο νησί οι Ενετοί καταχτητές οι οποίοι το έλεγα Cerigo (Τσιρίγο)
    Όσο για τα εδάφη των Εφτανήσων πολλά μπορούμε αν πούμε και να μετρήσουμε αφού όλα εκτός της Κέρκυρας είναι καθισμένα πάνω στα σεισμογενή τόξα και επί αιώνες ταρακουνιόνται.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή μου Μαριάνθη χαίρομαι για την σύντομη αλλά τόσο ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Τουλάχιστον εντυπωσιάστικες
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ρισσιάνα μου καλή μου φίλη.
    Το νησί είναι πανέμορφο και με μεγάλο ενδιαφέρον από κάθε πλευρά.
    Μια επίσκεψη για όσους μπορούν και θέλουν, αξίζει.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μ ένα "καλό ταξίδι" δε ξεμπερδεύεις έτσι εύκολα απο μένα, μη ξεχνάς, ειδικά στα Κύθηρα έχεις δηλώσει ξεναγός!και όπως βλέπω έχεις τις προδιαγραφές
    Οσο για το Στράτο Τιμή μου η επιθυμία του να με γνωρίσει, τώρα μεταξύ των Κυθήρων και της Μήθυμνας (παίζω κι εκεί) έχω τρίτη πρόταση τη Ζάκυνθο, που ισως έχει την ευχαρίστηση να συναντήσει και τις υπόλοιπες Χάριτες που συμπαθεί ιδιαιτέρως!
    Την αγάπη μου πάντα ξεναγέ μου στα όμορφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λέγε, λέγε, φτιάχτηκε η παρέα για την εκδρομή... για φαντάσου...

    Το εύχομαι με την ελπίδα να γίνει κάποια στιγμή, Χαρά και Διονύση. Ξεκινάμε, λοιπόν, από Πειραιά για Λέσβο, Μήθυμνα και επιστροφή μέσω Κυθήρων και σπηλαίων για το Ζάντε όπου θα έχω την τιμή να συναντσω και τις ύπόλοιπες "Χάριτες"-"συμπάθειες"!
    Τ' ακούς Μάρελντάκι; Ετοιμάσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ μου Ντένη
    Πάρα πολύ ενδιαφέρον το σημερινό σου δημοσίευμα!
    Τόσες σπηλιές...
    Με συγκίνησαν, προκάλεσαν τον θαυμασμό μου κι έμαθα τόσα πολλά και σήμερα!
    Σ ευχαριστώ για όλα!
    Σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΧΑΡΑ μου. Θα είναι χαρά μου να απολαύσω την ευχάριστη παρέα σας, τη δική σου, του Μηθυμναίου και της Μάρλεντ. Όσο για ξενάγηση θα σας καταπλήξω.
    Ετοιμάστε βαλίτσες και ξεκινάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και για σένα φίλε Μηθυμναίε ισχύουν όσα έγραψα στην Χαρά.
    Ετοίμασε τις βαλίτσες σου και ξεκινάμε.
    Ενημέρωσε την Μάρλεντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μάγδα μου καλή μου καλησπέρα.
    Έμαθες λίγα από μένα για τα Εφτάνησα όμως εγώ έμαθα πάρα πολλά από σένα για όλον τον κόσμο που μας ταξειδεύεις. Αλήθεια πότε θα έλθεις και στα μέρη μας;
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ενα ακόμη εξαιρετικό αφιέρωμα!
    Τα Κύθηρα αναμφίβολα θα αποτελέσουν επόμενο προορισμό!
    Να είσαι καλά φίλε Ντένη για όσα μας προσφέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα καλέ μου φίλε Ευρυτάνα.
    Χαίρομαι για την απόφασή σου να έχεις σαν στόχο σου τα Κύθηρα για τον επόμενο προορισμό σου.
    Νάσαι σίγουρος ότι σα σου μείνουν αλησμόνητα.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολυ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου!!!Δυστυχως δεν εχω παει στα Κυθηρα και δεν τα ηξερα ολα αυτα.Σιγουρα αξιζει να παει κανεις.
    Να εισαι καλα φιλε μου και καλη εβδομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Όπως θα είδες προ ημερών, αναδημοσιεύσαμε αυτή την εξαίρετη ανάρτηση στην στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη".
    Να είσαι καλά και πάντα να μας χαρίζεις ωραίες περιηγήσεις στα μαγικά Επτάνησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παρακαλώ, όταν παίρνετε μια φωτογραφία που δεν είναι δική σας, θα πρέπει να παίρνεται την άδεια του κατόχου ή να αναφέρεται την πηγή. Η φωτογραφία στην αρχή της σελίδας για τα σπήλαια, είναι πνευματική μου ιδιοκτησία και θα ήμουν ετγνώμων ή να προσθέσετε τον κάτοχο ή να την αφαιρέσετε.
    Φιλικά,
    Δημήτρης Μπαλτζής (ilovekythera@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή