Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τα μοναστήρια της Λευκάδας.

Στη Λευκάδα σήμερα। Στο πανέμορφο νησί του Ιονίου που μέσα στην αγκαλιά της κλείνει τις Τηλεβοϊδες νήσους, τα Πριγκιπονήσια της Ελλάδας, όπως συνηθίζεται να τα λέμε. Στη Λευκάδα με τις άπειρες ομορφιές. Στη Λευκάδα με τα ιστορικά μοναστήρια της, μερικά των οποίων θα γνωρίσουμε στον σημερινό μας περίπατο.


Μοναστήρι της Φανερωμένης



Πάνω από δεκατέσσερα είναι τα μοναστήρια που είναι διασκορπισμένα σε όλο το νησί. Μοναστήρια που μέσα τους κλείνουν όλο το μεγαλείο της ορθοδοξίας αλλά και ανεκτίμητους θησαυρούς. Μοναστήρια τυλιγμένα στην ιστορία και τους θρύλους.
Να ξεκινήσουμε από το μοναστήρι της “Φανερωμένης”



Άποψη του αυλώγυρου της Μονής



Σκαρφαλωμένο μέσα σ΄έναν καταπράσινο λόφο, γεμάτον με πεύκα, στέκει εκεί κουβαλώντας πάνω του μια ιστορία αιώνων και θεωρείται από τα σπουδαιότερα μνημεία του νησιού.
Σύμφωνα με την παράδοση η πρώτη εικόνα της Παναγίας που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη αποκαλείφθηκε “αχειροποίητος” στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο, μετά από προσευχή του και γι΄αυτό ονομάστηκε Φανερωμένη.
Από τη θέση που βρίσκεται η μονή η θέα προς τον Άη-Γιάννη, τα Γύρα και το Κάστρο είναι μαγευτική.
Στους πρώτους αποστολικούς χρόνους τοποθετείται η ίδρυσή της μονής και παρ΄όλη την ηληκία της είναι η μόνη, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Στο σημείο που βρίσκεται χτισμένο το μοναστήρι, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν το Καλλιμάρμαρο Ιερό της Θεάς Αρτέμιδας.


Η είσοδος της Μονής


Πρώτοι έφτασαν εδώ οι μαθητές του Αποστόλου Παύλου και δίδαξαν τον χριστιανισμό στους κατοίκους που συγκεντρώνονταν εκεί, δημιουργώντας έτσι τον πρώτο “ευκτήριο οίκο” Λέγεται μάλιστα ότι χειροτονήθηκε σαν πρώτος επίσκοπος Λευκάδας, ένας από τους αποστολικούς μαθητές, ο Σωσίων.


Στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και μετά την Α! Οικουμενική Σύνοδο, έφτασαν στο νησί πέντε Πατέρες και μαζύ τους ο επίσκοπος Λευκάδας,Αγάθαρχος.
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές οι δύο από αυτούς τους Πατέρες εγκεταστάθηκαν στη μονή και οι άλλοι ίδρυσαν το Ησυχαστήριο των Αγίων Πατέρων, κοντά στο χωριό Αλέξανδρος και οργάνωσαν τον μοναχισμό στην Λευκάδα.
Όταν οι Ενετοί κρατούσαν τα νησιά και γύρω στο 1734 το μοναστήρι ξαναχτίστηκε και του δόθηκε η μορφή που έχει σήμερα।

Μιά ακόμη άποψη της Μονής

Πρόσφατα το μοναστήρι ανακαινίστηκε. Κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα κελιών, βιβλιοθήκη, και παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη. Σε σύγχρονο κτίριο στεγάζεται και το εκκλησιαστικό μουσείο της μονής με χαρακτηριστικά εκθέματα της εκκλησιαστικής τέχνης, εικόνες, άμφια, σκεύη, βιβλία. Περιδιαβαίνοντας τους τρεις ορόφους του μουσείου έχει κανείς μια εικόνα για την εξέλιξη του πολιτισμού στην Λευκάδα.
Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων



Το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων


Είναι το μοναστήρι που ίδρυσαν οι τρεις από τους πέντε Πατέρες που έφτασαν στη Λευκάδα μετά την Α! Οικουμενική Σύνοδο। Βρίσκεται πάνω από τη Νικιάνα και μοιάζει σαν να είναι ριζωμένο μέσα σε μια βραχώδη σπηλιά.
Σ΄αυτή τη σπηλιά βρήκαν καταφύγιο οι τρεις Πατέρες και εκεί επιτελούσαν το έργο τους। Μέχρι το τέλος της ζωής τους παρέμειναν εκεί। Σήμερα οι τάφοι τους υπάρχουν σε μια διπλανή σπηλιά όπου εκεί βρίσκεται και ο ναϊσκος του ησυχατηρίου που χτίστηκε προς τιμή του.


Μονή του Αγίου Ιωάννη


Η Μονή του Αγίου Ιωάννη


Ακριβώς πάνω από τον κόλπο της Βασιλικης, λίγο πιό έξω από το χωριό Βουρνικά, στη θέση Ροδάκη σώζεται μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μονές του νησιού της Λευκάδας. Λέγεται ότι στη θέση που βρίσκεται η μονή, η οποία χτίστηκε το 1654, είναι τα θεμέλια του αρχαίου δωρικού ναού της Δήμητρας, Θεάς της Γεωργίας και της Νομιμότητας. Σώζονται ακόμη ίχνη αρχαίου ναού, όπως δωρικά κιονόκρανα και μέρος του πλακόστρωτου δαπέδου. Πιθανόν να απηχεί κάποια αρχαία δοξασία αυτό, το μοναστήρι, αλλά υπάρχει η πρόληψη πως όποιο άτεκνο ζευγάρι πατήσει το κατώφλι της εκκλησιάς και λειτουργήσει θα αποκτήσει παιδί.
H κυριότητα του μοναστηριού θα περιέλθει στο Δημόσιο, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα, όμως το Δημόσιο θα την παραχωρήσει στη Μονή Ασωμάτου της Βουκέρης
Ο αρχικός ναός, διατηρείται σε καλή κατάσταση και βρίσκεται μέσα σε ένα περίβολο πολύ ευρύχωρο। Επανειλημένα έχουν γίνει εργασίες συντήρησεις με αύξηση των κελιών των μοναχών ενώ παράλληλα δημιουργήθηκαν αρκετοί βοηθητικοί χώροι. Δείγματα εξαιρετικής τεχνοτροπίας αποτελούν τα τμήματα των τοιχογραφιών του ανατολικού τοίχου του καθολικού τα οποία διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση. Η αυστηρή μορφή της Παναγίας της Πλατυτέρας, διακρίνεται στην κόγχη του ιερού.


Στην πρόθεση υπάρχουν οι εικόνες της Άκρας Ταπείνωσης, του πρωτομάρτυρα Στέφανου και του Άγιου Ρωμανού. Οι εικόνες όλες έχουν υποστεί μεγάλη φθορά αλλά παρ΄όλα αυτά μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη λεπτή καλαίσθητη τέχνη τους.
Να κλείσουμε εδώ τον σημερινό μας περίπατο με την υπόσχεση ότι σύντομα θα περιηγηθούμε και άλλα μοναστήρια του πανέμορφου νησιού της Λευκάδας.

17 σχόλια:

  1. Δυστυχώς ξαναγράφω το σχόλιο διότι μία το Ιντερνετ μία ο bnlogger παίζουν με τα νεύρα μου.
    Εγραφα λοιπόν οτι η Λευκάδα που δεν έχω επισκεφθεί ποτέ,παρότι έχω ακούσει τα καλλίτερα διαθέτει θησαυρούς , αν κίνω κι απο την πολύ μελετημένη σου ανάρτηση Ντένη μου.
    Εντυπωσιακή ιστορία σ εβάθος χρονου.
    Με ταρακούνησε η εικόνα της "Άκρας Ταπείνωσης"!Τι υπέροχη ονομασία!!!
    Νάσια καλά που για άλλη μια φορά μας βάζεις τα γυαλιά...
    Την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχωρήστε μου τα λάθη & τους αναγραμματισμούς αλλά...η Τεχνολογία με εμπαίζει απόψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντένη μου,
    ...δεν σου θυμίζει λίγο από την Αγία Λαύρα... όσο και για την Φανερωμένη, έχουμε και στο Αίγιο, κεντρικά, που "γλύτωσε" από τον θανατερό σεισμό του 1995 με περιορισμένες ζημιές...
    Ευχαριστώ για την ξενάγηση

    Υγ.: ...πες στον φίλο μας τον Ευάγγελο για το αποκαλύπτω...

    Σας χαιρετούμε,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα Ντένη μου ,δυστυχώς δεν έχω πάει στη Λευκάδα, παρ΄όλο που είναι ένα βήμα από την Κεφαλονιά,μόνο περαστική για Στερεά και πολύ λίγα είδα .Με τις ωραίες σου περιγραφές και πληροφορίες με έκανες να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά το καλοκαίρι να περάσω απέναντι και να επισκευθώ όλα αυτά τα ωραία που περιγράφεις. χαιρετώ .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα κι από μένα, Ντένη!

    Σου έγραψα στο μέιλ... με παίδεψε κομμάτι, όμως διαβάζω στο σχόλιο της Χαράς ότι μάλλον υπάρχει πρόβλημα με τον blogger, οπότε σήκωσα τα χέρια...

    Όμορφο και ενδιαφέρον νησί η Λευκάδα, πατρίδα μιας αγαπημένης ψυχής της Ιουστίνης, που θα τα ξέρει πολύ καλά αυτά τα μοναστήρια, τυγχάνει κόρη ιερέα. Υποθέτω πως θα σε επισκεφτεί να δούμε και τα σχόλιά της.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στη Φανερωμένη έχω πάει αλλά όχι στα άλλα. Μας γνωρίζεις με τέτοια οικειότητα όλες τις πλευρές έτσι που νομίζω οτι πρέπει να περπάτησες πολλές φορές αυτά τα χώματα, και μοιάζει να τα "επισκέπτεσαι" με αγάπη ξανά και ξανά κάθε φορά.

    Να είσαι καλά και να μας ταξιδεύεις Ντένη.
    Καλό ξημέρωμα Κυριακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπέρα αγαπητή μου Χαρά
    Σε συμμερίζομαι σχετικά με τα εμπόδια που συναντάς Πολλές φορές μου συμβαίνουν και μένα.
    Να αποφσίσεις ένα ταξείδι στην Λευκάδα. Δίπλα σου είναι. Έχεις να δεις πάρα πολλά. Ειλικρινά αξίζει
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και πάλι καλησπέρα αγαπητή Χαρά
    Δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη.
    Όλους μας ταλαιπωρούν τα μηχανήματα.
    Καλή Κυρική σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητοί μου Υιώτα και Δημήτρη καλησπέρα
    Τη Φανερωμένη του Αιγίου τη γνωρίζω και την έχω επισκεφτεί
    Χαίρομαι που απολαμβάνετε τις ξεναγήσεις μου
    Και συνεχίζουμε διότι τα νησιά μας έχουνε πάρα πολλά ακόμη να μας πούνε
    Αύριο θα δω τον Βαγγέλη και θα τον ρωτήσω για το αποκαλύπτω.
    Νάσατια καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Tι μου κάνεις σιορα-Κάτε μου;
    Δίπλα σου είναι η Λευκάδα και ακόμη δεν πήγες; Νάξερες τι και πόσα χάνεις.
    Πάντως να το αποφασίσεις το ταξιδάκι το καλοκαίρι.
    Θα σου μείνουναλησμόνητα τά όσα θα δεις και θα γνωρίσεις.
    Να πας ΣΑύγουστο να δεις και τον Λευκαδίτικο γάμο.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Μηθυμναίε καλησπέρα.
    Τα είδα όλα και σ΄ευχαριστώ. Σου έγραψα και θα σου στείλω την ανάρτηση.
    Εοιλικρινά η Λευκάδα είναι πανέμορφη. Πως και δεν αποφάσισες ακόμη μια επίσκεψη στα νησιά μας;
    Στο μπλογκ μου όλοι είναι καλοδεχούμενοι με την εφτανησιώτικη φιοξενία και θεωρώ τιμή μου όταν κάποιος με επισκέπτεται
    Νάσαι καλά φίλε μου, σ΄ευχαριστώ για όλα και θα σου γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρεγγίνα μου καλή μου.
    Καλησπέρα
    Χαίρομαι που έχεις επισκφτεί την Λευκάδα και έχεις πάρει κάποια γεύση. Εύχομαι να ξαναπάς και να απολαύσεις ακόμη περισσόρα.
    Όσο για μένα μάθε ότι λόγω τελωνειακής ιδιότητας του πατέρα μου επί είκοσι χρόνια οργώναμε τα Εφτάνησα με έδρα μας την Κέρκυρα. Στους Αγίους Αποστόλους το σπίτι μας.
    Νάσαι καλά καλή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ti Πρωτοπώ Ντένη μου,
    ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ, αν κι έχω πάει Λευκάδα, πήγα το 2009 τις καλύτερες εντυπώσεις μου,
    μου άρεσε πολύ ((Άκρας Ταπείνωσης,)))(αρχαίου δωρικού ναού της Δήμητρας, Θεάς της Γεωργίας και της Νομιμότητας)


    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΥΠΕΡΟΧΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ, ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙΣ,ΔΩΣΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΜΕΣ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΜΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tην επόμενη φορά που θα πας φίλε Γαβρίλη να κάμεις ένα πέρασμα από τα μοναστήρια. Ειλικρινά αγίζει
    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλοι μου αγαπημένοι, Αντώνη και Πόπη.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια.
    Τα οδοιπορικά στα Εφτάνησα θα συνεχιστούν γιατί έχουν πολλά να μας δείξουν και να μάθουμε.
    Νάσται καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ενδιαφέρουσα και συγκινητική η γνωριμία μας με τις Μονές!
    Όλη η ιστορία της Ορθοδοξίας μας, περικλείεται σ αυτά τα Μοναστήρια!
    Ευχαριστώ πολύ για τον περίπατο στην γνώση και στην ευλάβεια!
    Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή