Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Μιά βόλτα στα χωριά των νησιών μας






Ένας περίπατος στα χωριά της Ζακύνθου. Ζάκυνθος Η Χώρα
Στο όμορφο νησί της Ζακύνθου ο περίπατός μας। Στο Φιόρο του Λεβάντε, Στο νησί του έρωτα και της καντάδας. Στο νησί, που πάνω στις χορδές της κιθάρας έχουν γραφτεί οι πιό μεγάλες και πιό όμορφες ιστορίες αγάπης. Στο νησί που ακόμη και η ομιλία των ανθρώπων είναι μια μουσική. Εκεί που άφησαν τα ίχνη τους οι μεγάλοι των Ελληνικών γραμμάτων.
Σαραντα τέσσερα χωριά αναφέρεται ότι υπάρχουν στο νησί. Βέβαια είναι ακόμη περισσότερα με κάποιους μικρούς οικισμούς. Πανέμορφα όλα τους και ποιό να πρωτοδιαλέξεις. Μιά πρόχειρη επιλογή να γνωρίσουμε κάποια απ’ αυτά και στον επόμενο περίπατο θα επισκεφτούμε πιό πολλά.
Ξεκινάμε λοιπόν.


Ο Αγαλάς.

Στη δυτική πλευρά του νησιού της Ζακύνθου είναι σκαρφαλωμένος ο πανέμορφος γραφικός οικισμός του Αγαλά, τριγυρισμένος από δάση πεύκων. Με στενά δρομάκια, μικρά παραδοσιακά σπιτάκια και τους αγρότες κατοίκους ο οικισμός αυτός απολαμβάνει μια μοναδίκή θέα προς το Ιόνιο.
Ο Αγαλάς είναι γνωστός για το πραγματικά σπουδαίο “σπήλαιο του Δαμιανού.” Είναι μια αρκετά μεγάλη σπηλία γεμάτη από σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλό το ποιό σηαντικό είναι ότι το σπήλαιο αυτό, πράγμα σπάνιο, έχει δύο εισόδους.
Η εκκλησιά και το Μουσείο
Στο χωριό υπάρχει μια παληά μικρή εκκλησιά η οποια διαθέτει ένα μεγάλο καμπαναριό.
Δίπλα από την εκκλησιά υπάρχει ένα μικρό μουσείο με παραδοσιακά αντικείμενα της αγροτικής ζωής.
Τα δώδεκα πηγάδια που διαθέτει το χωριό λέγεται ότι έχουν κατασκευασθεί τον 11ο αιώνα.

Το Καμπί Ο όρμος της Σχίζας
Στη Δυτική πλευρά του νησιού της Ζακύνθου, και στις πλαγιές του βουνού Βραχίωνας βρίσκεται ο πανέμορφος οικισμός Καμπί, περιτριγυρισμένος από ελαιώνες και αμπέλια. Ένας οικισμός με πάρα πολύ λίγους κατοίκους το χειμώνα αλλά πάρα πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι. Κυριολεκτικά είναι χτισμένος στην άκρη του απότομου γκρεμού και αντικρύζει τον όρμο της Σχίζας και το ανοικτό πέλαγος από το ύψος των 300 μέτρων.
Στην αρχιτεκτονική του χωριού κυριαρχούν τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα πέτρινα σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική.
Κάτω, στα ριζά του βουνού, απλώνεται ένας γραφικός κόλπος, ενώ πάνω στην κορφή ένας πελώριος μαρμάρινος σταυρός μαρτυράει πως το μικρό χωριό έδωσε κι’ αυτό το μερτικό του σε αίμα κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου. Κατ’ άλλους το μνημείο αυτό οικοδόμησε η Χούντα των συνταγματαρχών για τους εθνικόφρονες που εσφαγίασαν οι κομμουνιστές.
Από το σημείο αυτό η θέα είναι εκπληκτική, αφού μπροστά απλώνεται το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Από εκέι ψηλά η φύση προσφέρει ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και χαράσεται βαθειά στη μνήμη σ’ αυτούς που έχουν την τύχη να το απολαμβάνουν.
Στο Καμπί υπάρχουν πολλά αρχαία ευρήματα, κυρίως Μυκηναϊκής εποχής. Έχει αποκαλυφθεί ένα νεκροταφείο του οποίου οι τάφοι δυστυχώς έχουν συλληθεί από ιερόσυλους και έχουν καταστραφεί από τους κλέφτες. Στους τάφους έχουν βρεθεί αρχαία όπλα και αμφορείς και όλα αυτά τα ευρήματα έχουν μελετηθεί από τους αρχαιολόγους. Οι ανασκαφές στοιν χώρο αυτόν έδειξαν ότι οι τοπικοί πλυθησμοί είχαν ενταχθεί στι κοινωνικές και οικονομικές δομές που υπαγόρευε η μυκηναϊκή εξάπλωση.
Όλα αυτά τα αρχαία ευρήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μαρτυρούν τη μεγάλη ιστορία του νησιού της Ζακύνθου κατά τους προϊστορικούς χρόνους.
Στα ριζά του βουνού Σχίζα και ακριβώς κατω από το Καμπί ο συνδιασμός των απότομων γκρεμών, των βράχων, των σπηλαίων και των κρυστάλινων νερών προσφέρει μια ειικόνα μαγική.

Το Γύρι Καταπράσινη η περιοχή στο Γύρι
Ένα πραγματικά πανέμορφο ορεινό χωρίο, πνιγμένο μέσα στη βλάστηση είναι αναμφισβήτητα το Γύρι. Είναι χτισμένο σε ύψος 600 μέτρων στο δυτικό μέρος του νησιού της Ζακύνθου και έχει μόνο 120 μόνιμους κατοίκους. Θεωρείται σαν ένα από τα πιό μικρά αλλά και τα πιό όμορφα χωριά του νησιού της Ζακύνθου. Έχει υπολογιστεί ότι ο μικρός αυτός οικισμός οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η οποία διατηρεί ανέπαφο το τοπικό παραδοσιακό χρώμα, θυμίζει έντονα τα χωριά της Μάνης και από αυτό συμπεραίνουν ότι οι πρώτοι κάτοικοί του πιθανόν να μετοίκησαν από την Πελοπόννησο.
Ένα από τα αξιοθέατα του μικρού χωριού η πολύ παλιά εκκλησιά του.

Το Κερί Η παραλία στο Κερί
Σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από την πόλη της Ζακύνθου και στο νοτιοδυτικό της μέρος βρίσκεται το χωριό Κερί. Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα πέτρινα σπίτια και τα στενά δρομάκια αλλά και το μαγευτικό τοπείο που κυριαρχεί γύρω χαρακτηρίζουν την περιοχή. Η Παναγιά η Κεριώτισσα

Αξιοθέατα στο χωριό Κερί είναι η εκκλησιά της Παναγίας της Κεριώτισσας, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Το ξύλινο τέμπλο της αλλά και το καμπαναριό της είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε αγροτική περιοχή του οικισμού Κερί, ανασκάφτηκε κτιστός θαλαμωτός τάφος του 15ου ή 14 ου αιώνα; πΧ. Η είσοδος του τάφου έχει μονόλιθο ανώφλι. Η τυπολογική ιδιαιτερότητα του τάφου είναι μαρτυρία κρητικών στοιχείων στο νησί.
Στην είσοδο του χωριού υπάρχει “η Πηγή του Ηροδότου “ γνωστή από την αρχαιότητα για τα ιαματικά νερά της τα οποία αναβλύζουν μέχρι σήμερα.
Η λίμνη στο χωριό Κερί

Εντυπωσιακό σημείο της περιοχής η λίμνη του Κεριού με φυσικό τοπείο μοναδικής ομορφιά Οι Γαλάζιες Σπηλιές

Επίσης στην περιοχή του Κεριού υπάρχουν και “οι Γαλάζιες Σπηλιές” με τα σμαραγδένια νερά και τις θαυμάσιες καμάρες του Μαραθιά.
Στο ακροτήρι του Μαραθιά βρίσκεται και ο φάρος του Κεριού όπου από εκέι μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα πιό όμορφα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου πελάγους.
Ο Φάρος στο Κερί

Ο φάρος του Κεριού έχει επί πλέον και μια θαυμάσια θέα προς τους δύο παλώριους λευκούς βράχους, “τη Μεγάλη” και “Μικρή Μυζήθρα” Οι βράχοι αυτοί εξέχουν πάνω από τη θάλασσα σαν πυραμίδεςकरता Αναφέρεται ότι στην περιοχή υπάρχουν και κάποια κοιτάσματα πετρελαίου χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν γίνει κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο Λαγανάς Μια άποψη του Λαγανά
Ο οιοκισμός του Λαγανάς, μιά από τις πλέον όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού της Ζακύνθου βρίσκεται στην νοτιοδυτική ακτή του νησιού και σε απόσταση μόνο 9 χιλιομέτρων από την πόλη.
Το όνομά του ο οικισμός το οφείλει στις βιοτεχνίες που υπήρχαν εκεί και κατασκέυαζαν τις γνωστές λαγίνες, πήλινα αγγεία για την μεταφορά νερού. Γύρω από τον μικρό οικισμό υπάρχουν πολλοί ελαιώνες αλλά και ένα, σχεδόν παραθαλάσσιο, δάσος από πεύκα, που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί το φυσικό όριο του Λαγανά με τον πλησίον οικισμό Καλαμάκι.
Η πανέμορφη παραλία του Λαγανά, με την χρυσαφένια άμμο της, εκτείνεται σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων. Τα αβαθή γαλαζοπράσινα νερά της προσφέρονται για ένα απολαυστικό μπάνιο.
Τα νεογέννητα careta-careta οδεύουν προς τη θάλασσα
Ένα σημαντικό μέρος της παραλίας ανήκει στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και προστατεύεται σαν τόπος κατοικίας της χελώνας Careta-Careta Κατά τις θερμές νύχτες του Ιουλίου και Αυγούστου οι θυληκές χελώνες αναζητούν ήσυχα και ξερά μέρη της αμμώδους παραλίας για να γεννήσουν τα αυγά τους।
Ο Άγιος - Σώστης
Από τον Λαγανά μπορείτε να επισκεφθείτε το νησάκι του Αγίου Σώστη και οπωσδήποτε το μαγευτικό Μαραθωνήσι.
Μια επίσκεψη επίσης αξίζει στον γειτονικό οικισμό Σαρακίνα για να γνωρίσετε την παλιά αρχιτεκτονική της Ζακύνθου.

Το Καλαμακι Καλαμάκι. Απόψη της παραλίας.
Ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Ζακύνθου είναι αναμφισβήτητα το Καλαμάκι. Πνιγμένο κυριολεκτικα στο πράσινο απλώνει τα σπιτάκια του στη νοτιοδυρική πλευρά του νησιού και καταλήγουν σε μια μαγευτική παραλία με χρυσοκίτρινη άμμο. Την περιοχή του μικρού χωριού πλαισιώνουν πολλοί ελαιώνες και ένα δάσος από πεύκα που μπορεί να πει κανείς ότι είναι το φυσικό όριο του χωριού με τον Λαγανά.
Σκαρφαλωμένο πάνω σ’ ένα λόφο βρίσκεται το μικρό ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Λυπίου। Αγίζει να το επισκεφτείτε και να θαυμάσετε το γραφικό του καμπαναριό. Την Κυριακή του Θωμά στο εκκλησάκι αυτό γίνεται ένα πολύ ωραίο πανηγύρι. Επίσης ένα ιστορικό μνημείο της περιοχής αποτελεί και ο Γυψόλιθος όπου εκεί το 1821 οι Άγγλοι εκρέμασαν πολλούς Ζακυνθυνούς.

Εδώ τελειώνει ο σημερινός μας περίπατος Στην επόμενη ανάρτηση ακόμη πιό όμορφα χωριά

14 σχόλια:

  1. Τι να σου πω φίλε μου Ντένη,
    Αν μας ρωτήσει κανείς αφού έχουμε τόσα όμορφα μέρη, τι διάβολο θέλαμε και ξενιτευτήκαμε;

    Ξέρεις είναι πολύ δύσκολη η απάντηση, όποια και να είναι.

    Στο φιόρο του Λεβάντε μόνο με αεροπλάνο έχω σταματήσει καθ' οδόν για Κεφαλληνία,
    θα σου πω κι ένα άλλο παράξενο Στα τόσα χρόνια που ήμουν στην πιάτσα δεν συνάντησα πουθενά Ζακυνθινό ναυτικό, άρα δεν ξενιτεύοντε;
    Από τις φώτος φαίνεται όμορφο αλλά πάλι το νησί του Γρηγόρη Ξενόπουλου, όπως και όλα τα νησιά του Ιονίου έχουν κάτι που τα ενώνει ακόμα και ο ιδιωματισμός της τοπικής λαλιάς...

    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΥΔΕΜΊΑΝ ανάγκη έχεις Ντένη μου την πενιχρή μου συνεισφορά, βλέπω είσαι αυτάρκης κι εντυπωσιάζομαι! Οι φωτο
    γραφίες σου για άλλη μια φορά εντυπωσιακές και η καθεμία αντιπροσω πευτική του θέματος που αναφέρεται. Οχι οτι δεν σου είχα εμπιστοσύνη ούτως ή αλλως απλάδνε περίμενα τόση "επικαιρότητα".
    Να επισημάνω δύο πράγματα: να μην παρασυρθούνοι αναγνώστες και περιμένουν ν ακούσουν την ντοπιολαλιά μας τραγουδιστή σαν τους Κεκυραίους, αυτή την απο βάλαμε με τα χρονια και τις τουριστικές συνέπειες. Επίσης η Σαρακίνα δεν είναι οικισμός αλλά το παίλαιο ποτέ Αρχοντικό της οικογένειας Λούντζη. Ενα εντυπωσιακό αρχοντικό στο μέσον της μεγάλης κτηματικής περιουσίας που μετα τους σεισμούς του 1953, ο,τι απέμεινε ούτε οι ίδιοι γιατί ξέπεσαν,ούτε όμως και οι Τοπικοί άρχοντες φρόντισαν να συντηρίσουν και να αναστηλώσουν να κρατηθεί ανέπαφη αυτή η μνήμη-αίγλης.
    Τωρα πλέον έχει ολοκληρωτικά καταρεύσει.Και έτσι έμεινε το τοπωνύμιο...για να θυμίζει...
    Οσο για τη ερώτηση του φίλου σου Γαβριήλ,όχι οι Ζακυνθινοί δεν έγιναν θαλασσοπόροι ταξιδευτές, απλά μετανάστευσαν.
    Τέλος αφ ενός να σ ευχαριστήσω προσωπικά για όσα αναφέρεις ... εισαγωγικά για τον Τόπο μου και ό,τι στον επίλογο με μία τοποθεσία που για μένα σημαίνει πολλά για την προσωπική μου ζωή (δεν αναφέρομαι στο Γυψόλιθο,που την ιστορία του ξέρω και τιμώ).
    Γι άλλη μια φορά η πένα σου κέντησε!Την αγάπη μου,φυσικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται φίλε Γαβρίλη πως δεν αρκεί μόνο η ομορφιά του τόπου σου για να μην ξενητευτείς. Οι περισσότεροι φύγαμε αναζητώντας λίγο χρήμα. Αλλοι φύγαμε γιατί δεν μας ήθελε η πατρίδα μας.
    Πάντως όπου και να βρεθήκαμε κάτι κάναμε.
    Όσο για τους ναυτικούς Ζακυνθηνούς η απάντηση είναι πάρα κάτω στο σχόλιο της Χαράς.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή σου μέρα αγαπημένη μου Χαρά. Τη συνεισφορά σου την εκτιμώ και πάντα την χρειάζομαι. Το ξέρεις Κι' ακόμη εκτιμώ την εμπιστοσύνη που μου έχεις. Για την ντοπιολαλιά σας θα επιμείνω ότι δεν έχει τελείως εξαφανιστεί. Και η Σαρακίνα είχε παλιά το χαρακτηρισμό του οικισμού, όπως μου είπαν, διότι υπήρχαν γύρω και κάπποια οικήματα των εργαζομένων εκεί. Καμμιά φορά οι πληροφόρηση διαφέρει και δεν ξέρω τι να ακολουθήσω.
    Πιστερύω πως ο Γαβρίλης απαντήθηκε. Τα όσα αναφέρω για τον τόπο σου καλή μου είναι γιατί τα αξίζει. Και έχω κι' άλλα να του πω.
    Νάσααι καλά γλυκιά μου Χαρά
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφές οι φωτογραφίες και όσα γράφεις. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που επισκέφτηκα τη Ζάκυνθο. Δεν θα υπερβάλλω αν πω ότι η ανάρτηση με κάνει να αλλάζω σχέδια για το καλοκαίρι.
    Την καλησπέρα μου από τη Λάρισα που σήμερα ήταν ζεστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα αγαπητή μου Γιώτα.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη
    Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες Μια ευκαιρία το καλοκαίρι για μια επίσκεψη στο "Φιόρο του Λεβάντε" να τα δεις και από κοντά
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ...να που η...Γιώτα από την Λάρισσα...
    προηγήθηκε της... Υιώτας από την ανεμοδαρμένη ΝΥ!

    ..και με ρωτούσαν για το "Υ'... και χαμογελούσα για την ...προτίμηση! Για να...ξεχωριζόμαστε, κάπως, κι είμαστε πολλές!

    και
    Ντένη μου, ξέρεις; Είναι πανέμορφη κι αυτή σου η περιήγηση, που όποιος δεν καταφέρει να πάει σύντομα, θα μαραζώσει!
    Πάντα με την αγάπη μου,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αγαπητή μου Υιώτα
    Αν θες να μ' ακούσεις πάρε το Δημήτρη σου τούτο το καλοκαίρι και κατεβείτε μια βόλτα στα νησιά.
    Θα σου μείνει αλησμόνητο αυτό το ταξίδι.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκπληκτικό το οδοιπορικό σου αγαπητέ μου φίλε Ντένη, με τις υπέροχες περιγραφές και φωτογραφίες σου!!!
    Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω!
    Συγκινούμαι πολύ, γιατί έχουμε μια θαυμάσια πατρίδα!!!
    Σ ευχαριστώ πάρα πολύ για την ξενάγηση!
    Με πολλούς χαιρετισμούς και αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάγδα μου γλυκιά μου φίλη καλή σου μέρα
    Τα πανέμορφα νησιά του Ιονίου προσφέρονται για τέτοιους περιπάτους.
    Όμως κι' εσύ μας ξεναγείς τόσο όμορφα σε μέρη μακρυνά
    Η πατρίδα μας βέβαια είναι το κάτι άλλο Μόνο να μας την αφήσουν ήσυχη.
    Νάσαι καλά Μάγδα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΕΣ. ΔΡΟΣΙΑ ΣΚΕΤΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ. ΝΑ ΞΕΡΕΣ ΠΟΣΗ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ!!!
    ΤΙ ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΜΕΡΗ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα αγαπητή μου Μαριάνθη
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Με χαρά μου παρουσιάζω τις ομορφιές των νησιών μας και χαίρομαι που αρέσουν.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    άργησα λιγάκι,αλλά αν είναιδυνατόν
    να μη γράψω δυό λόγια για την
    χιλιοτραγουδισμένη Ζάκυνθο.
    Πέσασα πέρυσι τρείς υπέροχες
    εβδομάδες στο "Φιόρο του Λεβάντε".
    Γοητεύτηκα απο τις ομορφιές της,
    και τίς κρυστάλλινες κι αμμουδερές
    παραλίες της. Ρήγισα από δέος
    μπροστά στο άγαλμα του Σολωμού, ακριβώς απέναντι από την πλατεία η επιγραφή "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία" του Ανδρέα Κάλβου. Κάθησα σ ένα παγκάκι στην πλατεία
    κι απολάμβανα ότι βρισκόταν γύρω
    κι έριχνα και τις ματιές μου απέναντι στην Κεφαλονιά.
    Τα βράδυα δεν έλειπε βέβαια και η διασκέδαση στην ταβέρνα "Αρέκια"
    με Ζακυνθινές καντάδες και με
    ολόγιομο φεγγάρι. Μ έπιασε πάλι
    ο ρομαντισμός μου.
    Η Ζάκυνθος είναι πανέμορφη και
    μπορείς να περάσεις αξέχαστες
    στιγμές αν γνωρίζεις που πρέπει
    να πας για να νιώσεις Έλληνας
    κι όχι Άγγλος.
    Καλή σου νύχτα
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μόνο στη Χώρα έχω πάει.. Και με κάνεις να σκέφτομαι οτι πρέπει να προγραμματίσω οπωσδήποτε ταξίδι (α) στην ενδοχώρα που φαίνεται μαγική..

    Καλό ξημέρωμα Ντένη μου καλέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή