Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Μια βόλτα στα χωριά των νησιών μας.

Βόρεια Κέρκυρα Μέρος 7ο
Συνεχίζουμε και σήμερα τη βόλτα μας στα χωριά της βόρειας Κέρκυρας
Η Παλαιοκαστρίτσα

Παλιοκαστρίτσα. Το στολίδι της Κέρκυρας
Το πρώτο που θα ζητήσεις σαν πατήσεις το πόδι σου στην Κέρκυρα, είναι να γνωρίσεις την Παλιοκαστρίτσα.
Αναμφισβήτητα είναι το πιό φημισμένο θέρετρο της Κέρκυρας, είναι το μέρος που θα σε μαγέψει, είναι μια εμπειρία. Πρόκειται για μια περιοχή ξεχωτιστής ομορφιάς, με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των τοπείων. Απέραντοι ελαιώνες, λόφοι κατάφυτοι από πεύκα, ακτές γεμάτες βράχια, ακρογυαλιές δαντελωτές, μικροί κόλποι με χρυσαφένιες αμμουδιές. Όλες οι ομορφιές της φύσης, μπορεί να πει κανείς ότι, συναντήθηκαν σ΄αυτήν την περιοχή, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν έναν επίγειο παράδεισο. Στην ψηλώτερη κορφή των λόφων δεσπόζει το καστρομοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας όπου εκεί λειτουργεί και ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο। Εκεί μπορεί κανείς να δει και τον σκελετό ενός προϊστορικού μαμούθ. Το μοναστήρι καταστράφηκε το 1403 από τους Γενοβέζους και το 1572 από τους Τούρκους.
Πολλοί μελετητές ισχυρίζονται ότι η Παλαιοκαστρίτσα ήταν η πρωτεύουσα των Φαιάκων και ότι η Ναυσικά σε κάποιον από τους κόλπους της περιοχής βρήκε τον Οδυσσέα.

Λίγο αριστερά από το άνω κέντρο της φωτογραφίας, διακρίνεται

ο βράχος που λένε ότι είναι το μαρμαρωμένο καράβι του Οδυσσέα

Μάλιστα ένας βράχος που βρίσκεται λίγο ξέμακρα λένε πως είναι το μαρμαρομένο καράβι του βασιλιά της Ιθάκη. Όμως δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά μνημεία για να τεκμηριώσει κανείς αυτή τη σκέψη.
Η Παλαιοκαστρίτσα οφείλει τη φήμη της στα μαγευτικά ακρογυάλια της. Έξη γραφικοί μικροί κόλποι κι’ ένα ψαράδικο λιμανάκι συνθέτουν το μεγαλείο της ομορφιάς της.
Από το Αγγελόκαστρο, υπολοίματα του βυζαντινού κάστρου, η θέα που απλώνεται κάτω από τα πόδια του επισκέπτη είναι ονειρική. Το Αγγελόκαστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Άγγελο.
Είναι προς τιμή των κατοίκων της περιοχής ότι παρ’ όλη την τουριστική έφοδο, έχουν καταφέρει ώστε να μην αλλοιωθούν οι φυσικές καλλονές της περιοχής.

Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη

Μια άποψη της λιμνοθάλασσας

Στα νότια της Παλιοκαστρίτσας στις ακτές της βόρεια Κέρκυρας, κοντά στην παραλία του Αλμυρού, και πλησίον του γραφικού οικισμού της Αχαράβης, βρίσκεται ο Δήμος Θηναλίων. Χαρακτηριστικό της περιοχής η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Είναι ένα μέρος εξαιρετικά μαγευτικό, με πλούσια βλάστηση, γεμάτο με αγριολούλουδα και καλαμιές. Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη είναι οικοσύστημα προστατεύομενο από την Natura 2000 λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει αλλά και γιατί προσφέρει καταφύγιο σε πολλά είδη πουλιών.


Μια εικόνα από τους κατοίκους της λιμνοθάλασσας

Οι επιστήμονες που εργάζονται στην περιοχή και παρακολουθούν το οικοσύστημα, έχουν καταγράψει πάνω από 90 είδη πουλιών, που χρησιμοποιούν την περιοχή σαν κατοικία ή για χώρο ανάπαυσης στις μετακινήσεις τους। Τα κυριώτερα από αυτά είναι ερωδιοί, κορμοράνοι, πάπιες, νεροχελώνες, ποταμοχελώνες. Το πιό σπάνιο είναι η βίδρα ή σβίδρα, όπως την λένε οι Κερκυραίοι, η οποία ζει στην λιμνοθάλασσα σε μεγάλους πληθυσμούς. Ακόμη η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη διαθέτει μεγάλο ιχθυοτροφείο με πραγματικά υπέροχα θαλασσινά.

Η Αραχάβη

Μιά άποψη του οικισμού της Αχαράβης

Κοντά στη λιμνοθάλασσα του Αντινιώτη βρίσκεται η Αχαράβη. Πρόκειται για έναν πανέμορφο οικισμό στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
Σ’ όλο τον γύρω χώρο κυριαρχεί το απέραντο γαλάζιο και το βαθύ πράσινο. Ένας αρμονικός συνδιασμός θάλασσας και βουνού.
Η περιοχή είναι πεδινή και χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση.
Ο οικισμός αναπτύσεται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Η παραλία του οικισμού είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αφού απλώνεται σε ένα μήκος τριών χιλιομέτρων και είναι μια σύνθεση από άμμο και βότσαλα. Αξιοθέατα της περιοχής είναι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη και η Κοιλάδα των Νυμφών.

Αρχαία ευρήματα στην Αχαράβη

Στον κεντρικό δρόμο σώζονται τα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών। Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια μεγάλη ρωμαϊκή έπαυλη. Το πλέον εκπληκτικό των ευρημάτων είναι ότι κάτω από τις θύρες επικοινωνίας των αιθουσών αποκαλύφθηκε τμήμα αγωγού κυκλοφορίας θερμού αέρα μεταξύ των δωματίων. Ακόμη βρέθηκαν όστρακα, αγγεία ρωμαϊκής εποχής του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ και νομίσματα.

Το Σιδάρι

Μιά όμορφη εικόνα από το Σιδάρι

Το Σιδάρι είναι μιά πανέμορφη περιοχή, η οποία ξεχωρίζει για την γεολογική διαμόρφωση του χώρου της, καθώς η θάλασσα εισχωρεί στις ακτές και δημιουργεί κολπίσκους με παράξενα σχήματα.

Το Κανάλι του Έρωτα. Canal d' amour

Στα νοτιοδυτιά της περιοχής βρίσκεται η τοποθεσία Canal d’ amour (κανάλι του έρωτα) Είναι ένα φυσικό πέρασμα που σχηματίζουν οι αμμώδεις όγκοι μέσα στη θάλασσα। Ο μύθος λέει πως αν ένα ζευγάρι κολυμπίσει μαζύ σ’ αυτά τα νέρα θα μείνουν για πάντα μαζύ.
Το Σιδάρι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέτερα θέρετρα του Ιονίου και έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη την οποία, κατά μέγα μέρος, οφείλει στο Canal d’ amour.
Όλη η παραλία του οικισμού προσφέρει ένα θέαμα εξαιρετικής ομορφιάς. Λευκά, σμυλεμένα βράχια και καταγάλανα νερά συνθέτουν, πραγματικά, ένα εξωτικό σκηνικό. Μια συστοιχία από αμμώδη βράχια υψώνονται μέσα από τη θάλασσα και λόγω της τριβής τους με τα κύματα σχηματίζουν παράξενα σχήματα.

Σιδάρι. Τα παράξενα σχήματα των βράχων

Στο Σιδάρι έχουν ανακαλυφθεί ίχνη οικισμού της νεολιθικής εποχής και χρονολογούνται στον 3ο π.Χ. αιώνα।Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία τα ευρήματα αυτά είναι τα αρχαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί στο νησί της Κέρκυρα.

Η Κασσιόπη

Μιά πανοραμική άποψη της Κασσιόπης

Κάπως ξέμακρα από τα άλλα χωριά, στα βορειοανατολικά του νησιού βρίσκεται η Κασσιόπη. Είναι το μεγαλύτερο χωριό στην περιοχή της βόρειας Κέρκυρας. Πριν από κάποια χρόνια ήτα γνωστό σαν ένα ονομαστό ψαροχώρι με μιά φανταστική παραλία.

Η τουριστική Κασσιόπη

Μέχρις όμως που κάποια στιγμή το ανακάλυψε... ο τουρισμός και η μορφή του άλλαξε. Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοί του κατάφεραν να διατηρήσουν κάποια σημάδια του παλιούκαλού χωριου. Έτσι μέσα στα αρχοντοτουριστικά οικοδομήματα φαντάζουν με την παρουσία τους τα μικρά παραδοσιακά σπιτάκια εκείνου του παλιού καλού καιρού. Μιά από τις ομορφιές της Κασσιόπης
Η περιοχή της Κασσιόπης έχει ένα πολύ πλούσιο ιστορικό παρελθόν। Η Κασσιόπη αλλά και όλη η περιοχή ήκμασε κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Λέγεται μάλιστα ότι την είχε επισκεφτεί και
ο Νέρων.
Από τα ιστορικά μνημεία της Κασσιόπης ξεχωρίζουν τα ερείπια του κάστρου που χτίστηκε κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Ανδηγαυών (1267-1386) και το οποίο εθεωρείτο σαν ένα από ισχυρότερα κάστρα της κερκυραϊκής υπαίθρου, Επίσης ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της βόρειας Κέρκυρας είναι η εκκλησιά της Παναγίας της Κασσοπίτρας η οποία λέγεται ότι είναι χτισμένη πάνω στα θεμέλια του αρχαίου ναού του Κασσόπιου Διός. Χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της εξάπλωσης του Χριστιανισμού αλλά οι Τούρκοι σε μια από τις επιθέσεις τους στο νησί την κατέστρεψαν. Η εκκλησιά ξαναοικοδομήθηκε το 1580.
Τελειώνουμε εδώ τον όμορφο περίπατό μας με την υπόσχεση να έχουμε άλλον έναν όμορφο περίπατο σε κάποιο άλλο από τα νησιά του Ιονίου.
Ντένης Κονταρίνης

22 σχόλια:

  1. Η Κέρκυρα, έτσι κι αλλιώς, γοητεύει...
    Το νησί και τα όμορφα μέρη του συνθέτουν ένα μοναδικό μαγευτικό ζωγραφικό πίνακα.

    Να 'σαι καλά, Ντένη, που μας ταξιδεύεις στην ομορφιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ!!!!!!!
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΨίλοι μου
    Λόγω εγχείρησης στα μάτια μου για λίγο καιρό δεν θα μπορώ να σας γράφω ούτε αναρτήσεις να κάμω..
    Την κατανόησή σας
    Φιλικώτατα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α!!!!!!ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ.ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΜΑΡΤΗΣ.ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντένη σου εύχομαι περαστικά και περιμένουμε να ακούσουμε κι άλλες ιστορίες :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντένη μου, περαστικά σου και σιδερένιος! Χαθήκαμε, αλλά... άστραψε και βρόντησε!
    Θα περάσει!
    Τα νησιά είναι εδώ και μας περιμένουν! Μακάρι να τα καταφέρουμε και να πάμε από κοντά!
    Πανέμορφα μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NTENH
    ακόμα δεν πήρα τα μαύρα γυαλιά κλυταξα αλλά δεν βρήκα του γούστου μου,
    Εκεί που είσαι θάμε...

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλέ μου φίλε
    Χίλια ευχαριστώ που τα μάτια μου, γέμισαν από το γαλάζιο και τις ομορφιές της Κερκυραικής γης !!!!
    Οι φωτογραφίες σας υπέροχες !!!!
    Πολλούς χαιρετισμούς σ εσάς που έχετε στην ψυχή σας φυλαγμένη την Ελλάδα, πιο Έλληνες από τον καθέναν.
    Σας εύχομαι περαστικά και σιδερένιος !!!
    Θα σας περιμένουμε με αγάπη
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντένη μου, υπέροχες οι βόλτες που μας κερνάς!
    Από καρδιάς εύχομαι σε σένα και στην οικογένειά σου, Καλή Άνοιξη!
    Θερμά εύχομαι: περαστικά και σιδερένιος σύντομα κοντά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ντένη μου,

    σε είδα στου Βαγγέλη,
    μα δεν είχαμε καιρό να τα πούμε!!!

    Ο Δημήτρης, τη "γλύτωσε" με τα μάτια!!! προχθές πήγαμε, όλα καλά...

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ντένη,
    αν και τα είπαμε per e-mail,τις καλύτερές μου ευχές, γρήγορη ανάρρωση και άκρως προσοχή.
    Τα μάτια, ότι πολυτιμότερο έχουμε
    χρειάζονται ξεκούραση.
    Όσο για την όμορφη Κέρκυρα,πάντα
    ελκυστική, μερικά απο τα μέρη
    που αναφέρεις τα επισκέφθηκα, αλλά
    δεν τα πρόλαβα όλα.Την επομένη φορά
    πρώτα ο θεός.
    Και πάλι περαστικά σου, σιδερένιος
    και καλή Σαρακοστή.
    Χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Hey, αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον να δείτε φωτογραφίες από την Κέρκυρα. Δεν έχω πάει ακόμα. Έχω στα Χανιά, την Κρήτη και τη Ρόδο, μια πολύ όμορφα νησιά σε αυτές. Όταν ήμουν στα Χανιά, πιο πρόσφατα, ήμουν σε διακοπές στην θλίψη, διότι ο σύζυγός μου πέθανε. Είχα ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου και το όνομα του δωματίου ήταν η Ήρα. Ήταν μια υπέροχη διακοπές. Ο σύζυγός μου εμφανίστηκε στα όνειρά μου τη νύχτα και μπήκα μέσα στα βουνά, και χαμογέλασε και μου είπε ότι είναι πάντα κοντά.
    Οι Έλληνες είναι σίγουρα το αγαπημένο λαού του Θεού, επειδή έχουν μια τόσο όμορφη χώρα, τα νησιά και τη θάλασσα. Είναι υπέροχο φως του φεγγαριού πάνω στη θάλασσα, το φθινόπωρο, το αργότερο .. αφήνω πάλι, ίσως τώρα στην Κέρκυρα .. .. Είμαι σπουδές πληροφορίες .. Σας ευχαριστούμε για την παρουσίασή σας .. χαιρετισμούς από τη Φινλανδία και τη στιγμή που μιλάμε λίγο ανοιξιάτικο ήλιο θερμαίνει ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΕ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ.ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ;ΟΤΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ελπίζω όλα να πήγαν καλά και σύντομα να είσαι εδώ.

    Όλες μου τις ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΚΑΠΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΗΣΥΧΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πασχαλινές δέξου ευχές, απο τη καρδια βγαλμένες, ολες οι μέρες της ζωής σου να΄ναι αναστημένες!
    ΚΑΛH ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εύχομαι από καρδιάς η φετινή Ανάταση να φέρει στις καρδιέςΥΓΕΙΑ, ΓΑΛΗΝΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ!!!

    Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εύχομαι θερμά:
    Καλή Ανάσταση - ανάταση ψυχής!
    Με υγεία και καλή διάθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπημένε μου φίλε Ντένη
    Χρόνια πολλά, Αληθώς Ανέστη ο Κύριος !
    Συγγνώμη, που δεν σου έγραψα πιο πριν,αλλά λείπαμε σε διακοπές.
    Χαίρομαι πάρα πολύ που τα ματάκια σου είναι καλύτερα και σ ευχαριστώ θερμότατα για την επίσκεψη σου!
    Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα ο Μάιος και να αναρρώσεις πλήρως !
    Με αγάπη, πολλούς χαιρετισμούς
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ...ΕΙΔΕΣ ΑΓΑΠΗ,
    ΦΙΛΕ ΜΑΣ!!!

    Καλώς επέστρεψες, Ντένη!
    και μας κέρασες πάλι με μια από τις ομορφότερες αναρτήσεις σου!
    Εκείνοι οι δυό ερωδιοί,
    ο λευκός και ο μαύρος! τί μήνυμα ανθρώπινο!
    Χρόνια Πολλά για την Κυριακή, Φίλε μας, θα τα πούμε,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ντένη, νομίζω ότι έχω χάσει τον μπούσουλα,

    Τα εφτάνησα λενε ότι δημοσιεύτηκε το κείμενό σου πριν 8 ώρες, όμως η ημεομηνία είναι απο 17 Φλεβάρη,

    Νασαι καλά φίλε

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή