Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Μιά βόλτα στα χωριά των νησιών μας.Μέρος 6ο Βόρεια Κέρκυρα.


Ν’ αφήσουμε για λίγο τους διανοούμενους και τους επαναστάτες των νησιών μας και να κάνουμε κάποιους ακόμη περίπατους στα όμορφα χωριά τους. Ένας περίπατος στα πανέμορφα χωριά της βόρειας Κέρκυρας είναι ό,τι πρέπει Εμπρός λοιπόν.
Το βόρειο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας θεωρείται το πιό όμορφο, διότι πλαταίνει, περικλείει μέσα του το όρος Παντοκράτορας, το οποίο δίνει μια διαφορετική όψη στο τοπείο αλλά και διότι φιλοξενεί μεγάλα πευκόφυτα δάση και απέραντους ελαιώνες ενώ οι πλαγιές του βουνού βυθίζονται στα καταγάλανα νερά
Κοντόκαλη, Γουβιά, Δασιά, Ύψος, Πυργί, Μπαρμπάτι, είναι τα πανέμορφα χωριά που βρίσκονται στο βορειανατολικό μέρος. Απλά ψαροχώρια παλαιότερα σήμερα τα έχει καταλάβει ο τουρισμός. Κοντόκαλη. Η πανέμορφη παραλία
Από την πόλη της Κέρκυρας ξεκινάει ο παραλιακός δρόμος ο οποίος περνάει από όλα αυτά τα χωριά. Πρώτο η Κοντόκαλη. (Οι Κερκυραίοι το λένε και Κοντόκαλι)Ένας πανέμορφος οικισμός, τα παραδοσιακά σπίτια του οποίου χάνονται ανάμεσα στα κακόγουστα οικίματα που φύτεψε ο τουρισμός, Το όνομά του ο οικισμός χρωστάει στον αριστοκράτη Χριστόφορο Κοντόκαλη, ο οποίος σαν “σοπρακόμητος” (καραβοκύρης) έλαβε μέρος στην ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 Η περιοχή αυτή του παραχωρήθηκε τιμητικά μόνο προς εκμετάλευση. Τα όρια της περιοχής αρχίζουν από το μοναστήρι της Σωτηριότισσας και τελειώνουν στα σύνορα με τον επόμενο οικισμό που είναι τα Γουβιά.
Η Κοντόκαλη είναι το πρώτο τουριστικό θέρετρο που συναντάει ο επισκέπτης και απέχει από την πόλη της Κέρκυρα επτά χιλιόμετρα.

Ο οικισμός Γουβιά
Ο επόμενος οικισμός είναι τα Γουβιά, τα οποία σχεδόν ενώνονται με την Κοντόκαλη. Τα Γουβιά είναι χτισμένα σ’ έναν καταπράσινο φυσικό κόλπο, σε σχήμα μισοφέγγαρου με μια υπέροχη αμμουδιά. Ο οικισμός απλώνεται, κυρίως, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Εκεί μπορεί κανεί να επισκεφτεί τα ερείπια του ενετικού ναυστάθμου.
Το 1573 τα Γουβιά πολιορκήθηκαν ανεπιτυχώς από τον τουρκικό στόλο με αρχηγό τον Μπαρμπαρόσα.
Δύο αιώνες αργότερα οι Ενετοί πολιορκούν τον οικισμό και καταφέρνουν να τον καταλάβουν. Οχύρωσαν το λιμάνι και εκεί έκτισαν ναύσταθμο όπου επισκεύαζαν τα πλοία του στόλου τους.
Τα ερείπια του Ενετικού ναυστάθμου
Από το αλλοτινό εντυπωσιακό οικοδόμημα σήμερα σώζονται μόνο μια σειρά από καμάρες. Γουβιά. Ο ναός της Υπαπαντής
Αξιοθέατο είναι επίσης και η εκκλησία Υπαπαντή του Χριστού όπου έχει χτιστεί πάνω σε μια λουρίδα στεριάς που εκτείνετε μέσα στη θάλασσαΟ κόλπος της Δασιάς.
Η Δασιά, ένας ακόμη πανέμορφος οικισμός πνιγμένος στο πράσινο, βρίσκεται αμέσως μετά τα Γουβιά και λίγο πριν από τον επόμενο οικισμό, τον Ύψο. Απέχει δέκα χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, τη Χώρα και είναι το πρώτο από τα χωριά που γνώρισαν τον τουρισμό αφού εκέι βρίσκεται πριν από πολλά χρόνια το Club Mediteranne. Η παραλία της Δασιάς είναι στενή σε πλάτος αλλά αρκετά μεγάλη σε μήκος και έχει μια σχεδόν χρυσή άμμο με βότσαλα. Η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα πάρα πολύ ήρεμη.
Ο πανέμορφος Ύψος
Φυσική συνέχεια της παραλίας της Δασιάς αποτελεί η γραφική παραλία του επόμενου οικισμού που είναι ο Ύψος. Πίσω από τον οικισμό, αρχίζει να υψώνεται το όρος Παντοκράτορας ενώ στο βάθος του ορίζοντα διαγράφονται καθαρά τα βουνά της Αλβανίας. Η πανέμορφη παραλία του Ύψου σχηματίζει έναν μεγάλο γραφικό κόλπο στις όχθες του οποίου είναι χτισμένος ο οικισμός. Η παραλία του Ύψου είναι μία από τις καλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού και ο οικισμός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το κεντρικό τουριστικό θέρετρο της Κέρκυρας.
Αμέσως μετά τον Ύψο απλώνεται ο μικρός γραφικός οικισμός Πυργί. Παραλιακός οικισμός, που απέχει 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας και έχει 150 μόνιμους κατοίκους. Φυσικά το καλοκαίρι οι κάτοικοί του δεκαπλασιάζονται με τον τουριαμό που το προτιμά λόγω της "χρυσής παραλία" του. Γιατί έτσι ονομάζουν την πραγματικά τεράστια παραλία στο Πυργί αφού στ' αλήθεια η άμμος της έχει κίτρινο χρώμα. Στο βόρειο άκρο της παραλίας αρχίζει να υψώνει τον όγκο του το όρος Παντοκράτορας.
Η παραλία στο Μπαρμπάτι.
Επόμενος οικισμός το Μπαρμπάτι, το οποίο απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας. Χαρακτηριστικό του οικισμού αυτού είναι η μεγάλη ειδυλιακή παραλία του με ψιλά βότσαλα, στους πρόποδες του όρους Παντοκράτορα. Ο οικισμός οφείλει το όνομά του στην ευγενή ιταλική οικογένεια των Μπαρμπάτι όπου εκέι έχτισαν την πανέμορφη βίλλα τους στα τέλη του 19ου αιώνα Η βίλλα αυτή είχε δωρηθεί στους βασιλείς της Ελλάδας και την χρησιμοποιούσαν για τις θερινές διακοπές τους.

Το Μοναστήρι του Παντοκράτορα.
Αμέσως μετά το Μπαρμπάτι ο δρόμος διακλαδώνεται. Η ευθεία του ανηφορίζει στο όρος Παντοκράτορας όπου υπάρχουν κάποια ορεινά χωριά και το ιστορικό μοναστήρι του Παντοκράτορα, ενώ αριστερά προχωρεί προς τα βορειοδυτικά του νησιού όπου υπάρχουν οι οικισμοί Παλαιοκαστρίτσα, Αχαράβη, Σιδάρι
Η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.
και πιό ανατολικά η Κασσιόπη. Χαρακτηριστικό της περιοχής η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, ενώ από το Σιδάρι αχνοφαίνονται τα Διαπόντια Νησιά, Μαθράκι, Ερρείκουσα και Οθωνοί. Το νησάκι των Οθωνών βρίσκεται στα σύνορα του Ιονίου και της Αδριατικής. Όμως αυτή την περιοχή θα επισκεφτούμε στην επόμενη ανάρτηση.

17 σχόλια:

 1. Αγαπηέ μπυ Ντένη,

  Θαυμάσιες φωτογραφίες τοπίων, πραγματικά έχουμε στην Ελλάδα μας πανέμορφα τοπία, χώρους πρασίνου, αλλά το γιατί ποτέ δεν το επισκεφθήκαμε τουλάχιστον στα χρόνια μου Δεν μπορώ να πω!

  Προ μερικά χρόνια πήγα τουρίστας στους ΑΓΊΟΥΣ Σαράντα ᾼλβανίαμ ᾶπό εκεί αναχωρούσε καθημεριὼς βαποράκι για Κέρκυρα.
  Τώρα στα Βαπόρια συνάντησα πολλους ναυτικούς Κερκυραἰους αλλά όλοι τους ήταν απ´τι Διαπόντια; Νησιά, ᾶκόμα κι εδώ που μένω η γειτονιά μου είναι γεμάτη ἂπό τα Διαπόντια Νησιά.
  Κέρκυρα μέρος που ποτέ ου δεν έχω πάει, ακόμα και συγκοινωνία είναι τόσο δύσκολη με την πρωτεὔουσα του άλοτε Ιονικού κράτους, της σημερινής περιφέρειας...Νάσαι καλἀ φίλε

  Το Σάββατο δεν θα πάω στην Α...


  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πανέμορφα μέρη, Ντένη, τα βλέπουν οι ξένοι και τα ορέγονται!

  Με τους χαιρετισμούς μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. όμορφη η Κέρκυρα δεν θυμάμαι πολλά γιατί πήγα πολύ μικρή αλλά τα χρώματα της δεν τα ξεχνώ σίγουρα θα ήθελα να ξαναπάω με στόχο τους Οθωνούς ... και περιμένω πληροφορίες :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μας σεργιάνισες όμορφα για άλλη μια φορά.
  Καλά να είσαι.Πάντα κομμάτι μιας όμορφης συντροφιάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπητέ Ντένη,
  πάλι με ταξιδεύεις στην αρχόντισσα
  του Ιονίου που έχω επισκεφθεί δύο
  φορές. Άνοιξη στην πόλη της
  Κέρκυρας και καλοκαίρι στον Πέλεκα
  με μια όμορφη και ήσυχη ακρογιαλιά.
  Έχω να πώ τα καλύτερα λόγια όχι μόνο για την ομορφιά της και τα τόσα αξιοθέατα, αλλά και για τους
  καλοσινάτους ανθρώπους της. Εδώ η
  πλειονότητα των μελών του Συλλόγου
  Επτανησίων ειναι Κερκυραίοι.
  Υπέροχοι άνθρωποι,τραγουδιστάδες,
  οι Κερκυραίες δε, έχουν μια
  θαυμάσια μελωδική και ερωτηματική προφορά αλά Ρένα Βλαχοπούλου.
  Όταν με καλωσορίζουν μ αυτό το
  "καλώς ήλθες ψυχούλα μου", τι να
  σου πώ, τίς κλείνω στην καρδιά
  μου.
  Να έχεις μια όμορφη μέρα
  Ρισσιάνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
  Όχι μόνο τα νησιά μας αλλά όλη η Ελλάδα ε΄λιναι γεμάτη ομορφιά.
  Να δούμε όμως αν θα την αφήσει το τέρας που λέγεται τουρισμός
  Θα σε δω αύριο
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Γι' αυτό φίλε Στράτο μας προτείνουν να πουλήσουμε.
  Από χρόνια τους έχει ανοίξει η όρεξη και δυστυχώς βρίσκουν προδότες πολιτικούς που παίζουν με τις λέξεις.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητή μου effie
  Έχεις δίκιο. Τα χρώματα της Κέρκυρας δεν ξεχνιόνται
  Για τους Οθωνούς σύντομα θα έχεις πληροφορίες και καλή σου επίσκεψη. Επειδή ξέρω το νησάκι να σου πω ότι θα ενθουσιαστείς από την ομορφιά του.
  Νάσασι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλησπέρα καλή μου Ρισσιάνα
  Χαίρομαι που έχεις πάρει μια γεύσει από Κέρκυρα.
  Στον Πέλεκα έχω μείενι περίπου ένα μήνα. Να ξαναπάς.
  Όσο για την προφορά των Κερκυραίων είναι σκέτη μουσική. Τυχερή που έχεις παρέα σου τόσους πολλούς
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μαριάνθη καλή μου φίλη.
  Σου άρεσε ο όμοιρφος περίπατος; Έχω ετοιμάσει άλλον ένα πιό όμορφο. Την επόμενη βδομάδα θα τον απολαύσεις.
  Κι' εσύ καλή μου ακόμη πιό όμορφο κομμάτι της συντροφιάς μας.
  Την αγάπη μου πάντα
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ντένη μου,
  όλο και αργώ... μα επανέρχομαι!

  Και όμως, πουλάνε οι έλληνες, στον τόπο μου, γερμανοί και άλλοι... έχουν αγορασει σπίτια που δεν μπορούσαμε να τ' αγοράσουμε εμείς!!!
  Γυρίζει ο κόσμος, φίλε μου,
  μόνο που πάει η κατάσταση;
  Σε φιλούμε
  Υιώτα-Δημήτρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Καλέ μου φίλε, καλημέρα
  Δεν χορταίνω να ακούω τις υπέροχες καντάδες και να γεμίζουν τα μάτια μου ομορφιά από την υπέροχη Κερκυραική γη!!
  Την έχω επισκεφθεί πάρα πολλές φορές, αρχής γενομένης από την Γ΄Γυμνασίου.
  Ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτό το θαυμάσιο οδοιπορικό στην αγαπημένη Κέρκυρα !!!
  Πολλούς χαιρετισμούς
  Μάγδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Υιώτα μου
  Απόλαυσε τα τοπεία που σας δείχνω γιατί πολύ φοβάμαι πως σύντομα δεν θα είναι δικά μας.
  Την αγάπη μου
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπητή μου magda,καλή μου φίλη
  Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου άρεσε αυτός ο όμορφος περίπατος.
  Πίστεψέ με ότι η Κέρκυρα αξίζει πολλά. Δεκαοχτώ χρόνια έζησα εκεί και την γνώρισα από την μιαν άκρη στην άλλη. Και μάλιστα μια εποχή πριν την κακοποιήσει ο τουρισμός.
  Την αγάπη μου καλή μου φίλη
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλημέρα καλέ μου φίλε Σκρουτζάκο
  Πράγματι η Κέρκυρα είναι πανέμορφη. Κι' ήταν ακόμη πιό όμορφη την εποχή που την έζησα εγώ. Πριν από την επίθεση που υπέστει από τον τουρισμό.
  Νάσαι καλά και καλή βδομάδα.
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Πέρασα να ρίξω μια ματιά.Ομορφα όλα ...πιό πολύ η μουσίκη σας ...να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή