Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Γεώργιος Τερτσέτης

Το Ναύπλιον σήμερα

Ένα πολύπύπλευρο ταλέντο της νομικής, της δικαιοσύνης, της ιστορίας, της ποίησης και του πεζού λόγου.

Ο Γεώργιος Τερτσέτης έχει περάσει στους αθανάτους της ελληνικής ιστορίας όταν είχε το θάρρος, στη διάρκεια της ιστορικής απολογίας του, να βροντοφωνάξει στον διορισμένο Άγγλο Επίτροπο Εδουάρδο Μάσον στη δίκη των Κολοκοτρώνη.- Πλαπούτα “Ποιός είσαι εσύ......” Μια απολογία η οποία έχει μείνει ιστορική.

Ο φιλελεύθερος λόγος του έγινε ο ύμνος της
Δικαιοσύνης. Δίκαια έτσι έχει τοποθετηθεί στο
χώρο των μεγάλων διαφωτιστών του Έθνους।


Η οικογένεια Τερτσέτη εγκαταστάθηκε στην Ζάκυνθο τον 15ο αιώνα προερχόμενη από την Πορτογαλλία. Στον τόπο της καταγωγής τους είχαν ένα σημαντικό όνομα, όμως δεν ήσαν από τις σημαντικές ντόπιες οικογένειες της Ζακύνθου και τον Γεώργιο Τερτσέτη τον λογάριαζαν για ποπολάρο. Ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα το μετέφεραν από γενεά σε γενεά. Πατέρας του ήταν ο Ναθαναήλ Τερτσέτης ο οποίος παντρεύτηκε την Κατερίνα Στρούτζα. Στα 1800 γεννιέται ο γιός τους στον οποίον δόθηκε το όνομα Γεώργιος-Μάρκος. Ο πατέρας του, πιστός στην δική του θρησκεία, τον βαφτίζει καθολικά παρ’ όλες τις αντιρρήσεις της μητέρας του. Όμως αυτή θα βρει την ευκαιρία να “βουτήξει” τον γιό της και στη ορθόδοξη κολυμπίθρα. Όμως σαν το έμαθε ο πατέρας του τον ξαναβαφτίζει καθολικόν.

Ο αδριάντας του Κολοκοτρώνη στην Αθήνα
Πρώτος δάσκαλος του νεαρού Τερτσέτη είναι ο Lorenzo di रमा στο σχολείο του οποίου έχει συμμαθητές τα παιδιά του Κολοκοτρώνη, Πάνο και Γενναίο.Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Μπολώνια και την Πάντοβα όπου παρακολουθεί μαθήματα ιταλικής και λατινικής φιλολογίας. Εκεί θα γνωριστεί με το κίνημα του καρμποναρισμού και θα ενταχθεί σ’ αυτό (Ο καρμποναρισμός αναπτύχθηκε στην Νότια Ιταλία μεταξύ 1807-1812 και είχε σκοπό την αποτίναξη της απολυταρχίας και την εγκαθίδρυση του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος)
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία και θα φύγει για την Πελοπόνησο για να διοργανώσει τον αγώνα. Όμως για λόγους υγείας θα επιστέψει σύντομα στην Ζάκυνθο. Εκείνο τον καιρό θα συνδεθεί με αδελφική φιλία με τον Διονύσιο Σολωμό. Στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Καποδίστρια θα πολεμήσει στην Δυτική Ρούμελη.
Το 1832 διορίζεται καθηγητής γαλλικών στο Προκαταρκτικό Σχολείο και αργότερα καθηγητής στρατιωτικής Ιστορίας στην Στρατιωτική Σχολή Ναυπλίου.
Τον Απρίλιο του 1834 στο παλιό τζαμί του Ναυπλίου
αρχίζει η δίκη των Κολοκοτρώνη-Πλαπούτα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσία। Πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι ο Αναστάσιος Πολυζωίδης και ένας από τους δικαστές ο Γεώργιος Τερτσέτη। Τη έδρα του Επιτρόπου θα έχει ο Άγγλος Εδουάρδος Μάσον। Στα παρασκήνια θα υπάρχει ο Τζώρτζ Μάουερ, αντιβασιλέας του Όθωνα και υπεύθυνος για την οργάνωση της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας, και της Παιδείας. Είναι αυτός που έχει σχεδιάσει όλη την πλεκτάνη της προδοσίας των δύο κατηγορουμένων και επί πλέον έχει αποφασίσει και για την τιμωρία που επιθυμεί. Εις θάνατον και οι δύο με εκτέλεση της απόφασης εντός εικοσιτεσσάρων ωρών στην αγχόνη.
Μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας οι δικαστές αποσύρονται σε σύσκεψη για την έκδοση της απόφασης. Ο Μάουερ παράνομα παρεμβαίνει και ζητά συνοπτικές διαδικασίες και την καταδίκη των κατηγορουμένων.
Οι άλλοι τρεις δικαστές, Δ.Σούτσος, Α.Βούλγαρης και Φ.Φραγκούλης, εκτελώντας τις εντολές του Μάουερ, θα ζητήσουν την καταδίκη των κατηγορουμένων και την εκτέλεσή του στην αγχόνη εντός εικοσιτεσσάρων ωρών, σύμφωνα με την επιθυμία του Αντιβασιλέα.
Μετά από αυτούς τους τρεις θα μιλήσει ο Τερτσέτης ο οποίος θα φωνάξει “Δεν θα με έχετε συνεργό στο φόνο δύο αθώων ανθρώπων” Θα ακολουθήσει και ο Πολυζωίδης και μετά από μεγάλες διαβουλεύσεις και με την παρέμβαση του Όθωνα οι δύο κατηγορούμενοι θα αθωωθούν. Όμως σε βάρος του Τερτσέτη και του Πολυζωίδη θα σχηματισθεί δικογραφία για απίθεια και άρνηση υπηρεσίας και θα οδηγηθούν σε δίκη.
Στην δίκη αυτή θα εκφωνήσει την ιστορική απολογία του η οποία όχι μόνο θα οδηγήσει το δικαστήριο στην αθώωσή τους αλλά θα δώσει στον Τερτσέτη τον τίτλο του διαφωτιστή. Η προτομή του Τερτσέτη συντροφιά με αυτή του Πολυζωϊδη κοσμούν την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου.
Ήταν η 24η Σεπτεμβρίου του 1834 όταν ο Γεώργιος Τερτσέτης άρχισε την ιστορική απολογία του.
Αξίζει εδώ να δώσω μερικά στιγμιότυπα.
"Ποιός είσαι εσύ ώ Επίτροπε που ήρθες στη χώρα μας να μας δικάσεις; Είσαι αλλόεθνος. Και για να είσαι αλλόεθνος δεν μπορεί να είσαι δίκαιος. Δεν μπορείς να δικάσεις Έλληνες."

"Ξέρεις να λες Ελλάδα στα ελληνικά, μα τίποτε δε νοιώθεις απ’ ό,τι σπουδαίο, μεγάλο και αιώνιο κρύβει τούτη η λέξη στα σπλάγχνα της."

"Κατάλαβες τη θέση του εισαγγελέα σε ελληνικό δικαστήριο αλλά δεν έχεις θέση στην ελληνική δικαιοσύνη Επίτροπε. Είσαι εκτός φύσει και θέσει. Θέλεις να δικάσεις τους Έλληνες με τον πατριωτισμό του Εγγλέζου."

"Ο εθνισμός μας, ώ Επίτροπε, είναι θεμελιωμένος στα αίματα οκτακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που θυσιάστηκαν εις τον αγών. Θα ήταν κατάρα Θεού αν εμείς την ημέρα εκείνη της δίκης το ξεχνούσαμε αυτό"
Η απολογία του Τερτσέτη αποτέλεσε μέγα τόλμημα σε μια περίοδο όπου η βία, τα πάθη και ο διχασμός επικρατούσαν στην μετεπαναστατική Ελλάδα.
Ο Τερτσέτης και ο Πλουζωϊδης θα αθωωθούν και ο Τερτσέτης θα πάρει το δρόμο της ξενητιάς. Θα πάει στο Παρίσι όπου θα παραμείνει για δέκα χρόνια.
Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1844 διορίζεται Αρχειοφύλαξ της Βουλής των Ελλήνων.
Το 1847 δημοσιεύει την ποιητική του συλλογή “Απλή γλώσσα” και το 1856 δύο μεγάλα σε έκταση ποιήματα με τους τίτλους “Οι γάμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου” και “ Κορίννα και Πίνδαρος” Άλλα έργα του είναι “La morte di Socrat” (Ο θάνατος του Σωκράτη)
Στο ποιητικό του έργο είναι εμφανής η σολωμική επίδραση καθώς και η επίδραση από το δημοτικό τραγούδι. Εξ΄άλλου ο Τερτσέτης στάθηκε ένας από τους λίγους που συνέδεσαν την Επτανησιακή Σχολή με την Α ! Αθηνών.
Το 1861 ταξειδεύει στην Ιταλία ως απεσταλμένος του Όθωνα και το 1866 στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την Επανάσταση στην Κρήτη. Σ’ αυτό του το ταξίδι παντρεύεται στο Παρίσι την Γαλλίδα λογογράφο Αδελαϊδα Τζαίρμεν
Ο Τερτσέτης, εκτός από την ιστορική απολογία του, έχει μείνει πιό πολύ γνωστός από την συγγραφή των απομνημονευμάτων των Κολοκοτρώνη, Νικηταρά και άλλων αγωνιστών. H μεγάλη και πολύπλευρη αυτή φυσιογνωμία θα τελειώσει τη ζωή της στην Αθήνα στις 15 Απριλίου 1874

23 σχόλια:

  1. Το όνομα και μόνο του Τερτσέτη τρεχάτη με έφερε κ. Ντένη. Είχα ασχοληθεί αρκετά στα γυμνασιακά μου χρόνια. Συνθέτει κι αυτός το παζλ με τις φυσιογνωμίες!!!
    Καλά να είσαι πάντα και να μας " φωτίζεις" .Πάντα αξιόλογη η δουλειά σου.
    Καλό Σαββατοκύριακο να περάσετε .
    Χαιρετισμούς και από το Νίκο. Μαζί σε διαβάσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Ντένη,
    Είπα σήμερα δεν θ' ανοίξω τον υπολογιστή, ξεχιόνισα μια ολόκληρη επίπεδη οροφή, και είμαι κουραμένος μέχρι που το μυαλό δεν σκέφτεται πλέον.
    διαβάζοντας όμως για το Τετσέρη θέλω να σου πω τα συγχαρητήριά μου, δεν ήξερα ότι υπήρχαν τέτοιες αξιόλογες μορφές, μετά την ελληνική επανάσταση. Βλέπεις στο σχολείο δεν μας δίδαξαν τίποτα περί αυτού.

    όπως χτυπώ τα πλήκτρα μπυ πονάει ο μυς του μπράτσου μου, από το φτυάρι.

    και πάλι συγχαρητήρια

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Και πάλι σ' ευχαριστώ για την επίσκεωη.
    Στ' αλήθεια πρόκειται για μια μεγάλη και πολύμορφη φυσιογνωμία.
    Δεν δίστασε να τα βάλει με τους Βαυαρούς που καταδυνάστευαν τη χώρα μας.
    Την αγάπη μου σε σένα, το Νίκο κα τα μικρά σας.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη
    Όπως γράφω σε πολλούς φίλους τα νησιά μας έχουν ένα πλήθος από αξιόλογους ανθρώπους τους οποίους θα κάμω ό,τι μπορώ να τους γνωρίσουμε σιγά-σιγά.
    Κουράγιο με τα χιόνια. Από βδομάδα έχουμε καινούργια σοδειά. Εγώ ακόμη δεν έβγαλα το αυτοκίνητό μου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο το αφιέρωμά σας κ.Ντένη.
    Θαυμαστή προσπωπικότητα και ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης.
    Όρθωσαν ανάστημα στους Βαυαρούς και λέρωσαν το όνομά τους με την καταδίκη του Κολοκοτρώνη.
    Αν είχαμε τέτοιους Έλληνες και σήμερα δεν θα υποτασσόμασταν στο ΔΝΤ και στις άλλες δυνάμεις, στις οποίες στην ουσία έχουμε εκχωρήσει την κυριαρχία του έθνους.
    Φωτεινά παραδείγματα της Ιστορίας, που πάντα διδάσκουν, αρκεί βέβαια να ξέρουμε και να θέλουμε να διδαχθούμε από την Ιστορία.
    Και πάλι μπράβο.

    π.Γερασιμάγγελος Στανίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τιμή στη Ζακυνθο που γέννησε τέτοιο άνθρωπο και κατάρα της που δεν έχει και σήμερα τέτοιους φωτισμένους και ελεύθερους ανθρώπους να την πάνε ένα βήμα μπροστά.
    Προσπάθησα επανειλημένα να μπω και δεν υπήρχε ανάρτηση (μόνο η προηγούμενη) κι οταν τα κατάφερα δεν μπορούσα να γράψω σχόλιο. Τέλος καλό όλα καλά, δικαιολογώ όμως την χρονοκαθυστέρηση.
    Δεν μου κάκιωσες Ντένη μου;;;
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://aggeliki-sirri.pblogs.gr/Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

    Καλημέρα Ντένη μου. Πολύ καλό το άρθρο, όπως πάντα, αλλά κι η μουσική υπόκρουση υπέροχη!!! Μου έφτιαξε τη μέρα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.
    ΠΑΝΤΑ ΠΟΛΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.
    ΚΑΘΙΣΑ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ!!!!ΑΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΥΤΑ.
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς σεβαστέ μου πάτερ τέτοιες φυσιογνωμίες σήμερα δεν διαθέτει η πατρίδα μας.
    Τα νησιά μας γέννησαν πάρα πολλούς τους οποίους προσπαθώ να κάμω γνωστούς.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαρά μου γλυκιά μου φίλη.
    Ο Τερτσέτης για μένα, έχει περάσει στο πάνθεον των ημιθέων. Δεν είναι μικρό πράμμα κείνη την εποχή της Βαυαροκρατίας να έχεις το θάρρος να φωνάξεις σ' έναν επίτροπο δικαστηρίου "ποιός είσαι εσύ"
    Το νησί σας και σήμερα όλο και κάτι δείχνει.
    Όχι καλή μου. Δεν σου κάκιωσα. Είναι δυνατόν να κακιώσω σε σένα;
    Θα σου γράψω.
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική καλή μου φίλη
    Χαίρομαι που σου έφτιαξα τη μέρα.
    Πάντα στη σελίδα μου θα βρίσκεις κάτι καλό και ενδιαφέρον.
    Γράψε μου τα νέα σου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα από τη Νέα Υόρκη αγαπητέ μου Σκρουτζακο.
    Το σπιτικό σου το επισκέπτομαι κάθε βδομάδα. Που αλλού μπορώ να βρω τόσο γέλιο;
    Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτησή μου. Κάθε βδομάδα θα έχω και κάτι καινούργιο
    Καλή σου βδομάδα φίλε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τον Τερτσέτη τον ήξερα αλλά στην ανάρτησή σου υπάρχουν πολλά που δεν ήξερα, και ξέρεις, είναι σημαντικό να μαθαίνεις.
    Όσο για τα αποσπάσματα από την απολογία του πολύ επίκαιρα τα βρίσκω δυστυχώς.

    Την καλήμερα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα αγαπητή μου meggie
    Χαίρομαι που από την ανάρτησή μου έμαθες κάτι πάρα πάνω.
    Όσο για τα αποσπάσματα της Απολογίας του δεν είναι μόνο επίκαιρα αλλά διαχρονικά πίστεψέ με. Έχω όλη την απολογία του και ίσως κάποια φορά την αναρτήσω.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου, Φίλε, ...ερευνητή μου!
    Πάλι καλά,
    με τόσα χιόνια και πάγους...
    όλο και κάτι νέο για μας/μένα καταχωρείς...

    Καλή εβδομάδα,
    Υιώτα
    αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Υιώτα.
    Κάνω ό,τι μπορώ για να διασκεδάζω τα όσα με πνίγουν.
    Νάσαι καλά
    ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σας
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστοσελίδα σας, χαίρομαι που σας βρήκα !
    Θερμούς χαιρετισμούς από την Ελλάδα
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΕΡΑΣΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΣΠΕΡΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητή μου Μάγδα
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Χαρά μου θα είναι να περνάς από εδώ και να παίρνεις μια γεύση και από τα νησιά μας.
    Νάσαι καλά
    ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Άφησες μια ζεστή καλησπέρα φίλε Σκρουτζάκο.
    Σου προσφέρω μια όμορφη καλημέρα από τη Νέα Υόρκη
    Νάσαι πάντα καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

    Αγαπητέ κ. Κονταρίνη,
    Κάπως αργά έρχομαι και εγώ να προσθέσω τα συγχαρητήρια μου στο κείμενό σας για τον Τερτσέτη. Είμαι και εγώ από αυτούς που το όνομά του είναι ιερό και πιστεύω πως πρέπει να τον τιμούμαι και να τον θυμόμαστε με σεβασμό. Πρόκειται να γράψω και εγώ σύντομα κάτι πάνω στο ίδιο θέμα.
    Και πάλι πολλά συγχαρητήρια μαζί με τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εγω θα ηθελα να ευχαριστησω την σελίδα σας για τις εξαιρετικές πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με τον Γεώργιο Τσερτσέτη για τον οποίο δεν είχα ακούσει ποτέ στη ζώή μου. Μέσω λοιπόν της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου διάβασα την έκφραση "Μήγαρις έχω άλλο πάρεξ της ελευθερίας και την γλώσσας;" Διαλογος - Διονύσιος Σολωμός. Ψάξε - ψάξε έπεσα και στον Έλληνα Τσερτσέτη Γεώργιο που είχε το μοναδικό αντίγραφο του "Διαλόγου". Δυστυχώς δεν υπάρχουν, παιδιά, πλέον Έλληνες. Ποιος πλέον ενδιαφέρεται για την δικαιοσύνη και την Ελλάδα μας που έδωσε τόσα πολλά στους άλλους και δεν της έχει μείνει τίποτα; Υπάρχει, άραγες, κανένας Έλληνας σ' αυτόν τον τόπο ή μόνο προδότες και βολεμένοι; Ευχαριστώ για την προσοχή σας και καληνύχτα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κάπως αργά αλλά εγώ θα σου πώ την καλημέρα μου και μαζί τα συγχαρητήριά μου για την φώτισήν μου αυτή τον γνώριζα από την δίκη του μεγάλου αρχιστρατήγου αλλά δεν γνώριζα τίποτε σχετικά για την ζωή του, διότι δεν μας το δίδαξαν στο σχολείο ....τι να πω άλλο ,σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή