Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Αύγουστος 1953. Οι μεγάλοι σεισμοί.

Ένα μικρό διάλειμα στις διακοπές γιά να θυμηθούμε με τούτη την ανάρτηση τις τραγικές στιγμές των σεισμών τον Αύγουστο του 1953

Ένας περίπατος ανάμνησης στις τραγικές εκείνες μέρες
της μεγάλης συμφοράς।

Έχουν περάσει 57 ολόκληρα χρόνια από κείνη την Τετάρτη του 1953 που τα νησιά του Ιονίου αλλά και οι γύρω περιοχές της Πελοπονήσσου, της Δυτικής Ελλάδας ακόμη και της Ηπείρου συγκλονίζονταν από την μανία του Εγκέλαδου. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και μικρότερες η Λευκάδα ενώ τα υπόλοιπα από τα Εφτάνησα απλώς....χόρεψαν λίγο το χορό των σεισμών.

Έχει υπολογιστεί ότι οι σεισμοί που ταλαιπώρησαν τα νησιά μετά το χτύπημα της 12ης Αυγούστου κράτησαν όλο τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη ενώ οι λεγόμενοι μικροσεισμοί κράτησαν περίπου έξη μήνες.
Κείνη την εποχή η Ελλάδα μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από την πλέον δύσκολη εποχή που είχε περάσει στην ιστορία της. Είχαν προηγηθεί Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος. Η χώρα βρισκόταν στα πρώτα στάδια της ανασυγκρότησης κι’ ήταν επόμενο να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το μεγάλο πλήγμα που είχε δεχτεί.
Η σεισμική δόνηση της 12ης Αυγούστου είχε μέγεθος 7,2 της κλίμακας Ρίχτερ και διάρκεια 58 δευτερόλεπτα. Αυτό το τρομαχτικό χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν επόμενο να φέρει ολοκληρωτική καταστροφή. Η κατάσταση στα τρία νησιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα ήταν τραγική. Το μέγεθος της καταστροφής πρωτοφανές. Εκατοντάδες οι νεκροί και οι τραυματίες που ανασύονται μέσα από τα ερείπια. Έχει υπολογισθεί ότι οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 470 ενώ οι τραυματίες ήσαν περισσότεροι από 2.500.Έτσι που οι σεισμοί που ακολούθησαν τον Οκτώβρη στο Ληξούρι και τον Νοέμβρη στην Ιθάκη δεν είχαν τίποτε άλλο να καταστέψουν.
Εν τω μεταξύ στο λιμάνι του Αργοστολίου τις επόμενες μέρες θα καταφτάσουν πολεμικά και εμπορικά πλοία διαφόρων κρατών για να προσφέρουν βοήθεια.
“Φτάνοντας στο Αργοστόλι νομίζει κανείς ότι έχει γίνει συμμαχική απόβαση.Ο όρμος είναι γεμάτος καράβια που έχουν έρθει γιά να προσφέρουν βοήθεια.”
Πράγματι στο λιμάνι του Αργοστολίου έχουν φτάσει πέντε Αμερικανικά, έξη αγγλικά, τέσσερα από το Ισραήλ, δύο ιταλικά και το θωρηκτό “Φραγκλίνος Ρούζβελτ”
Είναι ανατριχιαστικές οι εικόνες που δίνει ο τύπος της εποχής.
“Από τις πηγές το νερό βγαίνει βούρκος...Είναι αμέτρητα τα πτώματα που διακρίνονται καταπλακωμένα από τα χαλάσματα....Το ψωμί λείπει παντελώς από τα νησιά.....Σε έξη σημεία η πόλης της Ζακύνθου καίγεται....Η πρωτεύουσα της Ιθάκης, Βαθύ ζητεί την εκκένωση της πόλης....Ο Δήμος Ζακύνθου πληροφορεί ότι το 60% των οικιών έχουν καταστεί ακατοίκειτοι.”
Τον πόνο των πληγέντων νησιών θα προσπαθήσουν να απαλύνουν τα ξένα πλοία। Φουρνίζουν ψωμιά, διυλίζουν νερό από την θάλασσα, περιποιούνται τραυματίες। Ακόμη στήνουν υπαίθρια μαγειρία και διοργανώνουν συσσίτια που ανακουφίζουν τον πόνο των κατοίκων
Η κυβέρνηση του Στρατάρχη Παπάγου μπρος στην αδυναμία της να προσφέρει μια ικανή βοήθεια καταφεύγει στη λύση του εράνου. Συγκροτεί μιά πανελλήνια ερανική επιτροπή την προεδρία της οποίας αναθέτει στο τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας Σπυρίδωνα. Η Επιτροπή αυτή θα επιτελέσει ένα καταπληκτικό έργο.
Είναι περίεργο ότι η βόρεια πλευρά του νησιού της Κεφαλονιάς δεν θα υποστεί καμμιά ζημιά Το Φισκάρδο και η περιοχή της Ερισσού θα παραμείνουν ανέπαφες και θα καταφέρουν μέχρι σήμερα να διατηρήσουν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική.
To χάσμα π’άνοιξ’ ο σεισμός ευθύς εγιόμισ’ άνθη...είχε τραγουδήσει ο Ζακύνθιος εθνικός μας ποιητής Διονύσης Σολωμός. Και έτσι έγινε. Μέσα σε λίγα χρόνια τα μαρτυρικά μας νησιά ξαναγεννήθηκαν πιό όμορφα από πρίν,
Πεντάμορφες εικόνες σήμερα η Κεφαλονιά,. Η Ιθάκη, η Ζάκυνθος, η Λευκάδα φαντάζουν πιό όμορφα από κάθε άλλη φορά. Γιατί τα πεντάμορφα Εφτάνησα είναι γραφτό να μην χαθούν ποτέ.

23 σχόλια:

  1. έτσι είναι.δεν χάνονται τα νησιά μας,όσα και να περάσουν δεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ γιά την επίσκεψη. Αν τα επισκεφτείς τα Εφτάνησα δεν θα τα ξεχάσεις ποτέ.
    Επισκέφτηκα τη σελίσδα σου. Θα σου αφήσω σχόλιο΄αύριο
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απίστευτο!
    και βέβαια δεν θα χαθούν τα νησιά!

    Οι άνθρωποι;... τι μέλλει στον καθένα μας, ποιος το γνωρίζει...

    Μου θύμισες το .95, στο Αίγιο, ίδιο καιρό, καλοκαίρι,ήμουν εκεί... Δεκαπενταύγουστο, πολλή τραγωδία κι εκεί..

    Ο Σύλλογος "Κέφαλος" της Νέας Υόρκης, με ικανοποίηση -λόγω της προσφοράς της Αιγιαλείας στη Κεφαλλονιά και στα άλλα νησιά κατά την τότε τραγική περίοδο- μας πρόσφερε την αίθουσα δωρεάν για να παρουσιάσουμε δίχως εισιτήριο, το θεατρικό μου "Ο καταποντισμός της Αρχαίας Ελίκης, 373 π.Χ.", και ό,τι προσφορά μαζευτεί, να σταλεί στο κ. Λ. Σιαβελή, Δήμαρχο του Αιγίου...
    Λυπάμαι που το γράφω μα ... τελικά ούτε δέκα δολλάρια! δεν προσφέρθηκαν!!! με τη δικαιολογία: ...εμείς θα τα στείλουμε απ΄ευθείας...

    Τελικά, σε δυο μέρες, είχε προγραμματιστεί από καιρό, από το Σύλλογο Πατρινών, μικρή κρουαζιέρα γύρω στο νησί Μανχάτταν,... τους πρότεινα να κάνουμε μια έκτακτη λαχειοφόρο... δεν υπήρχε χρόνος για προσφορές δώρων...
    πήρα μερικά κομμάτια από τα του σπιτιού μου, συμφωνήσαμε με την πρόεδρο των Πατρινών... και γύρω-γύρω συγκεντρώσαμε 611 δολλάρια, έβαλαν τη διαφορά του "κέρδους" από τα εισιτήρια οι Πατρινοί και το ποσό έγινε 1100 δολλάρια...
    και τα στείλαμε στον Δήμαρχο Αιγίου
    - και
    να μη ξεχάσω την μεγάλη προσφορά των ομογενών της Αυστραλίας...-
    μα ούτε και την γκρίνια και την "κακή διανομή" των χρημάτων...

    Αχ, Ντένη μου! Τραγικά γεγονότα, μα τραγικότερη η βούληση και η συμπεριφορά των ανθρώπων, τόσο εκείνων που μας περιβάλλουν, όσο κι εκείνων που μας "διοικούν"...

    κι ο νοών νοήτω... -αν το θυμάμαι σωστά!
    Ας είναι, η ζωή συνεχίζεται...
    Πάντα με την αγάπη μου,
    Υιώτα,
    αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kαλημέρα αγαπητή μου Υιώτα.
    Από την οργανωμένη ομογένεια έχω τρομερές εμπειρίες και γι' αυτό κάποια στιγμή τα παράτησα όλα και κλείστηκα στη μοναξιά μου. Τώρα δεν θέλω ούτε να βλέπω ούτε να ακούω.
    Για την τραγωδία του '53 τα έζησα από πρώτο χέρι καθ' ότι ήμουν αξιωματικός εφοδιασμού στον Άραξο και κάναμε και κάποιες ρίψεις στα νησιά. Μεγάλη τραγωδία.
    Θα τα πούμε.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Κονταρίνη ευχαριστούμε πολύ για την υπενθύμιση των γεγονότων.
    Τα γνωρίζω μόνο από τα βιβλία της ιστορίας μιας και τότε ήμουν ελαχίστων μηνών.
    Πολύ παραστατική η περιγραφή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου Ξανθή.
    Πάντα τιμή το πέρασμά σου από τα "Εφτάνησα"
    Είναι γεγονός ότι εκείνες τις μέρες η πατρίδα μας έζησε μιά τραγωδία. Τα ξεπέρασε όμως και σήμερα τα Εφτάνησα είναι και πάλι ένα διαμάντι.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας και απο δω, μου αρεσει παρα πολυ η ιστορια γενικως και η αναρτηση σας ειναι υπεροχη,αν και μιλα για ενα τοσο δυσαρεστο γεγονος. Υπεροχα Επτανησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦίλΕ Ντένη,
    Ταξίδευα εν ΠΛΩ στην Καραβαϊκή, προορισμός μας Αβάνα Κούβα, Καπετάνιος ο Γεράσιμος Σπαθής από την Σάμη, με φωνάζει στη γέφυρα και μου λέει έγινε σεισμός στο νησί μας, του το έφερε ο Μαρκόνης με τον ασύρματο, σκέφθηκα α! δεν θα είναι τίποτε σπουδαίο μια και άλλες φορές όταν ήμουν μικρός έκανε τακτικά σεισμούς.
    Φθάνοντας στην Αβάνα μάθαμε τις καταστροφές, θυμάμαι μάλιστα ότι έστειλα τν μισθό μουένός μηνός από την Κούβα στην Αθήνα σε μια θειά μου να τον προωθήσει στους δικους μου στο χωριό μου.
    Μετά από καιρό φθάσαμε σην Νέα Ορλεάνη τότε γινόταν έρανος υπέρ των σεισμοπλήκτων, το περιοδικό Life είχε στο εξώφυλλο εικόνες από τους σεισμούς, οι Βασιλείς είχαν έρθει στην πόλη κι έμεναν στο ξενοδοχείο Ρούσβελτ, ένα φίλος Ναυτικός ο Δ. Καμηλάτος κι εγώ πήγαμε και χαιρετίσαμε δια χειραψία την Φρειδερίκη, και τους είπαμε τα των Ναυτικών κλπ...¨οπως βλέπεις είχα και γνωριμίες με την κ Φ...
    Νάσαι καλά φίλε, μνήμες γραμμένες στο νου ενός νεαρού του τότε με ανεξήτηλο μελάνι...

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Κατερίνα
    Καλησπέρα από την Νέα Υόρκη.
    Σ' ευχαριστώ γιά το πέρασμά σου από τα http://eftanhsa.blogspot.com και τα καλά σου λόγια. Υπέροχο το μπλογκ σου. Θα ήθελα να μου δώσεις τον κωδικό σου να το περάσω στα αγαπημένα στα Εφτάνησα
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου φίλε μου και καλώς όρισες από τις διακοιπές σου. Καταλαβαίνω την αγωνία σου μακρυά από την πατρίδα και να περιμένεις από τον ασύρματο να μαθαίνεις τις εξελήξεις της τραγωδίας του νησιού μας. Όσο γιά τη χειραψία με την Φρειδερίκη τι να σου πω. Εγώ ακόμη θα έπλενα το χέρι μου.
    Νάσαι καλά φίλε
    Θα τα πούμε απόψε στην παρέα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταστροφικοί πράγματι οι σεισμοί. Εδώ δεν έφτασε ο σεισμός, ήρθε και η φωτιά να αποτελειώσει το έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Ντένη μου τι κάνετε;
    Επέστρεψα απο τις διακοπές και στην επίσκεψή μου έτυχα πάνω στη μνήμη απο τους καταστροφικούς σεισμούς που αφάνισαν ο,τι ωραίο είχαμε στα νησιά μας. Δυστυχώς η Ζάκυνθος του σήμερα ούτε στο μικρό δαχτυλάκι της παλιάς δεν αντιπαραβάλεται.Δεν ήμουν γεννημένη τότε,όμως αναστήθηκα με τις αφηγήσεις και την νοσταλγία της προσεισμικής πόλης των δικών μου. Πιστεύω ακράδαντα οτι περισσότερο θα μ άρεσε να ζούσα τότε κι όχι σήμερα. Το σήμερα μου προκαλεί λύπη, διότι ό,τι δεν κατέστρεψε ο σεισμός το κατέστρεψαν οι ίδιοι οι άνθρωποι.
    Και αυτή η ολοκληρωτική καταστροφή δεν μας έγινε μάθημα και σήμερα φτιάχνονται πολυόροφα κτίρια χωρίς καμιά ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ, ΚΑΜΊΑ ΧΆΡΗ καμία αναφορά στην παράδοση,σε ενα νησί που δεν σταματάει να κουνιέται.Οσο γι αυτά που γράφει η κα Υιώτα παραπάνω, πάντα σε κάθε καταστροφή περισσότερο ωφελούνται οι "παρατρεχάμενοι" παρά οι πληγέντες.
    Μακάρι τέτοια βιώματα να μην έχει κανείς και να μην ζεί άνθρωπος τέτοιες καταστάσεις που του υπενθυμίζουν την αδυναμία του.
    Νάστε καλά, σας στέλνω την εκτίμηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γειά σου Κική μου
    Πραγματικά η Ζάκυνθος χτυπήθηκε πιό
    πολύ από τα άλλα νησιά.
    Ήταν μιά από τις πιο μεγάλες τραγωδίες που έζησε η πατρίδα μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή σου μέρα Χαρά μου΄
    Καλώς όρισες στα πάτρια εδάφη. Πήρα μιά γεύση από τις διακοπές σου επισκεπτόμενος τη σελίδα σου
    Δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί σου σχετικά με την μετασεισμική μορφή της Ζακύνθου. Την επισκέφτηκα μετά τους σεισμούς και πραγματικά είδα αυτά που και εσύ επισημαίνεις.
    Χαρά μου. Οι άνθρωποι σήμερα δεν κοιτάζουν ιστορία, παραδόσεις, ήθη, έθιμα, πολιτισμό. Προέχει η τσέπη του δυστυχώς.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη και να σε βλέπω στα Εφτάνησα.
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Ντένη...
    ποσο τρομακτικος μπορει να ειναι ενας τετοις σεισμος και ιδιεταιρα οι συνεπειες του τωρα το βλεπω...
    ευτυχως τα ομορφα πραγματα δυσκολα χανονται...
    και απο το φετινο μου καλοκαιρι μονο ομορφες εικονες εχω απο το Ιονιο!
    Μου ειχες πει για το bunner αλλα δεν ξερω τι ακριβως εννοεις...
    ισως αυτο: http://xmmgianaskeftw.blogspot.com/
    Καλη σου μερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Λαμπρινή
    Καλώς όρισες και πάλι στην καθημερινή ρουτίνα.
    Χαίρομαι για την επίσκεψή σου στο Ιόνιο και τις άριστες εντυπώσεις που αποκόμισες. Εύχομαι και του χρόνου να ξαναεπισκεφτείς
    Το banner που μου έστειλες είναι αυτό που χρειάζομαι για να περάσω το blog σου στο δικό μου να σε επισκέπτονται. Σε λίγες μέρες αρχίζω νέες αναρτήσεις στα Εφτάνησα. Ελπίζω να περάσεις να τις απολαύσεις
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ντένη, αφού ήρθα εγώ, είναι δυνατόν να μην μιλάς για σεισμούς;
    Ευτυχώς που ανήκουν στο παρελθόν! να μην ξανάρθουν, ποτέ τους!
    Νέε φίλε, μη με παρεξηγείς που δεν προλαβαίνω να έρθω στις σελίδες σου.
    Περνάω ζόρικες εποχές, μα ελπίζω σε καλύτερες.
    Μιλάς για νησιά αγαπημένα από μακριά... που πολύ θα ήθελα να πάω!
    Ειδικά στην Ιθάκη!
    Αφού δεν μπορώ όμως, παίρνω από σένα την φωτογραφία της!
    Να είσαι καλά, Ντένη, ευχαριστώ για τις ευχές και στα υπόψιν για το μέλλον, εφόσον γίνει καλύτερο, εννοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητή μου Κατερίνα
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Συμμερίζομαι το φόρτο εργασίας που έχεις. Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά στις νέες σου προσπάθειες.
    Τα Εφτάνησα θα είναι πάντα εδώ και θα σε περιμένουν.
    Και στην Ιθάκη να πας Θα δεις και τις νέες ανακαλύψεις σχετικά με το ανάκτορο του Οδυσσέα
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κατερίνα μου
    Αν δεν πας στην κεφαλονιά, στο νησί της τρέλλας και της κουρλαμάρας, αν δεν πας στο νησί της φάρσας, της καντάδας, της ρομπόλα είναι σαν να μην έχεις πάει στα Εφτάνησα
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κατερίνα μου
    Αν δεν πας στην κεφαλονιά, στο νησί της τρέλλας και της κουρλαμάρας, αν δεν πας στο νησί της φάρσας, της καντάδας, της ρομπόλα είναι σαν να μην έχεις πάει στα Εφτάνησα
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ για την κατανόηση, Ντένη!
    Μόλις γύρισα, για να ξαναπάω 5 το πρωί.Ελαφρώς, έως βαρέως, τέζα, αλλά δεν το συζητάμε.
    Ένα απ' τα πολλά όνειρά μου είναι να πάω και στην Ιθάκη.
    Για το ανάκτορο έγραψα πριν λίγες μέρες εδώ:
    http://tokafeneiontoukyklaminou.blogspot.com/2010/08/2010.html#links

    Νομίζω πως το βιντεάκι είναι απαραίτητο για την σελίδα σου. να το πάρεις.
    καλό Βράδυ! Πάω για ένα μπάνιο και ύπνο για να έχω δυνάμεις αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Kαλημέρα σου καλήγ μου
    Θαυμάζω το κουράγιο σου για τον αγώνα που έχεις αναλάβει.
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά
    Σ' ευχαριστώ για την προσφορά σου του βίντεο. Περιμένω κάτι ακόμα λεπτομέρειες και τον Σεπτέμβρη θα αναρτηθεί
    Περιμένω να βάλεις σε κάποια γραμμά τις δουλιές σου, να ηρεμήσεις για να τα πούμε πιό καλά από τα ε/μαιλς
    Και βάλε από τώρα πρόγραμμα και σκοπό για Ιθάκη
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή