Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Καλοκαίρι στα Εφτάνησα! ! !

Φίλοι μου
Τούτο το μήνα, τον Ιούνη, θα κλείσουμε τη συντροφιά μας με τρεις αναρτήσεις που θα έχουν γιά τίτλο Καλοκαίρι στα Εφτάνησα. Θα ακολουθήσει η απουσία μας γιά τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο και – Θεού θέλοντος – θα είμαστε και πάλι μαζύ τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη.
Απολάυστε λοιπόν το πρώτο μέρος από το θέμα μας Καλοκαίρι στα Εφτάνησα.
Το καλοκαίρι απλώνεται υπέροχο πάνω στη θάλασσα του Ιονίου. Από τα Κύθηρα μέχρι την Κέρκυρα κι΄ακόμη στα Διαπόντια νησία το καλοκαίρι είναι μιά μοναδική απόλαυση.
Ξεκινάμε από τα Κύθηρα. Το κάπως ξέμακρο νησί από το όλο σύμπλεγμα.
Στα Κύθηρα υπάρχει ένα πλήθος από αξιοθέατα με κυριώτερα τα πολυάριθμα και διάσπαρτα παραδοσιακά χωριά τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
Πρώτη η Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού με τα παραδοσιακά στενά της, την χαρακτηριστηκή νησιώτικη αρχιτεκτονική της με έντονα όμως τα κυκλαδίτικα σημάδια. Και φυσικά το βενετσιάνικο Κάστρο της.
Το Καψάλι, χτισμένο στα πόδια του λόφου όπου βρίσκεται η Χώρα, είναι το επίνειο της πρωτεύουσας. Είναι το σημείο του χωριού όπου όπως λένε, τα έχει όλα. Χτισμένο γύρω από δυό γραφικούς κολπίσκους το Καψάλι, διαθέτει μιά πανέμορφη παραλία που προσφέρεται γιά θαλάσσσια σπόρ ενώ τα καφέ του προσφέρουν όμορφες στιγμές. Γιά τους πιστούς στην παράδοση, μέσα στα στενάκια του χωριού υπάρχουν μερικά γραφικά ταβερνάκια.
Σαν το πιό όμορφο χωριό των Κυθήρων έχει χαρακτηριστεί ο Αβλέμονας. Παραθαλάσιο χωριό με γραφικούς κολπίσκους και πανέμορφες παραλίες, με πιό ονομαστή την παραλία της Παλαιόπολης που έχει χαρακτηριστεί σαν η πιό μεγάλη και η πιό όμορφη. Σημείο που θα πρέπει κανείς να επισκεφτεί το Ηλιακό Ρολόϊ που βρίσκεται στο πίσω μέρος του χωριού. Στο βορειότερο τμήμα του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Καραβάς με τις ονομαστές πηγές του Αμήρ Αλή, που τρέχουν ασταμάτητα άφθονο νερό. Δυνατό σημείο του χωριού η αρχιτεκτονική του.
Τα Μυτάτα έχουν χαρακτηριστεί σαν το πράσινο χωριό των Κυθήρων. Έχει φανταστική θέα στη ρεματιά του Τσάκωνα στην οποία ρεματιά επικρατεί μιά τρομερά πυκνή βλάστηση. Μπορεί κανείς να διαβεί μέσα από το φαράγγι όπου θα απολαύσει πάρα πολλές εκπλήξεις. Νερόμυλους, μικρές λίμνες κι’ ένα μικρό εκκλησάκι μεταβυζαντινού ρυθμου, το Κρυφό Σχολειό, όπως το λένε.
Ακόμα στο νησί των Κυθήρων φιλοξενούνται δύο αξιόλογα Μουσεία. Το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό με σπάνια εκθέματα.
Πολλά ακόμη τα υπέροχα που μπορεί να δει κανείς και να θαυμάσει στο όμορφο νησί των Κυθήρων. Εκεί, όπου σύμφωνα με τη Μυθολογία μας, γεννήθηκε η Θεά του Έρωτα. Η Αφροδίτη. Ώρα όμως να προχωρήσουμε προς τα βόρεια, εκεί όπου υπάρχουν τα άλλα νησιά του συγκροτήματος. Η Ζάκυνθος επόμενη στάση μας. Το Φιόρο του Λεβάντε. Μιά ονομασία που έχει πάρει από τους Ενετούς καταχτητές. Σ’ εμάς είναι πιό γνωστή σαν η Νύφη του Ιονίου. Όμως η μεγάλη αγάπη των Ζακυνθυνών είναι και θα είναι πάντα το τραγούδι, η μουσική, η μοναδική στον κόσμο ζακυνθινή καντάδα.
Λουσμένη στον ήλιο η Ζάκυνθος, - το πιό ηλιόλουστο νησί της Μεσογείου - με τις πλατιές αμμουδερές παραλίες της, με τα καταγάλανα νερά της σας περιμένει να την επισκεφτείτε και να απολαύσετε τις ομορφιές της. Να βουτήξτε στα νερά της συντροφιά με τις θαλάσσιες χελώνες.
Ξεκινήστε την επίσκεψή σας μ’ένα προσκύνημα στη εκκλησιά του Άη’ Διονύση, του προστάτη του νησιού, που βρίσκεται στα νότια του λιμανιού. Χτισμένη στα 1708 έχει αξιόλογα έργα ζωγραφικής των αγιογράφων Κουτούζη και Δοξαρά
Από τα αξιοθέατα του νησιού, ο λόφος του Στράλη από όπου ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός άκουγε τα κανόνια από το πολιορκημένο Μεσολόγγι και εμπνεύστηκε τον Ύμνο στην Ελευθερία.
Μέσα στα αξιοθέατα και η πλατεία με το όνομα του Εθνικού μας ποιητή. Η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, περιβάλεται από σημαντικά κτίρια, το βυζαντινό Μουσείο, την εκκλησιά του Αγίου Νικολάου στο Μώλο και φυσικά στο κέντρο της πλατείας το άγαλμα του Σολωμού.
Μπορείτε να έχετε μιά απόδραση στις ορεινές περιοχές, από όπου μπορείτε να θαυμάσετε όλο το νησί. Επισκεφθείτε τα χωριά Κάτω και Άνω Βόλιμες και θαυμάστε τα υπέροχα υφαντά και τα καλλιτεχνικά κεντήματα.
Στη Γαλάζια Σπηλιά, που λένε ότι είναι ίδια με τη σπηλιά του Κάπρι θα πάτε με βάρκα την οποια θα βρήτε στο γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.
Η παραλία Αλυκές θα σας αποζημιώσει με την όμορφη αμμουδιά της που ξεπερνά σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα. Έχει μιά πανέμορφη, καθαρή και ρηχή θάλασσα.
Περάστε γιά μιά βουτιά από τον πλατύ κόλπο του Λαγανά. Ήρεμος και γραφικός ο κόλπος αυτός διαθέτει μιά τεράστια και μοναδική αμμουδιά. Το Ναυάγιο είναι ίσως το πίο όμορφο τοπίο της Ζακύνθου. Στην αμμουδιά του, που είναι κλεισμένη από πανύψηλους βράχους αναπάυεται ο σκελετός του λαθρεμπορικού πλοίου που ναυάγησε πριν από χρόνια και έμεινε εκεί.
Οποσδήποτ όμως θα πρέπει να γνωρίσετε και τις τοπικές συνταγές φαγητών και μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το λαδοτύρι. Αμέτρητες οι τοπικές γραφικές ταβέρνες με την τοπική κουζίνα και σε μερικές από αυτές, τρώγοντας και πίνοντας θα απολαύσετε και την αθάνατη ζακυνθινή καντάδα.
Καιρός όμως να επισκεφτούμε και τα άλλα νησιά που μας περιμένουν। Κεφαλονιά και Λευκάδα η επόμενη επίσκεψη, φυσικά στην επόμενη ανάρτηση
Πηγές
Καθημερινή.gr

12 σχόλια:

  1. ...θέλεις να πεις ότι Ιούλιο και Αύγουστο, θα πας για τα νησιά!

    κι εμείς, τί θα γίνουμε;

    Πρέπει να πάμε για κείνο το καφέ!!!
    Καλη νύχτα,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καλοκαιράκι Γιώτα θέλει ουζάκι!!Ο καφές ας περιμένει...
    Μας δρόσισες πάλι κ. Ντένη με θαλασσινή αύρα της επτανησιακής γοητείας.
    Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά υπέροχα τα επτάνησα,θέλω τόσο πολύ να τα επισκεφτώ! οι αναρτήσεις σου με κάνουν να θέλω ακόμη πιο πολύ να έρθω και να τραβήξω τις δικές μου φωτογραφίες και να δω από κοντά αυτές τις υπέροχες εικόνες! περιμένω τις επόμενες αναρτήσεις σου, εγώ θα πάω Μυτιλήνη, ίσως κάνω ένα αφιέρωμα κι εγώ στο blog μου (πείρα την ιδέα από εσένα) φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
    Δυστυχώς δεν θα πάω πουθενά. Δεν είσαι μόνο εσύ ματιασμένη. Άστα!!!!!
    Απλά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα τελειώσω ένα βιβλίο μου που το περιμένουν στην Ελλάδα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαριάνθη μου καλημέρα.
    Κάνω ό,τι μπορώ γιά τα αγαπημένα μου Εφτάνησα.
    Ουζάκι θα πιείτε εσείς στο Πλωμάρι. Εμείς εδώ στην ξενητιά με το καφεδάκι μας.
    Φιλιά στο Νίκο και τα μωρά σου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου Μάρη.
    Έχω ζήσει πολλά χρόνια σε όλα τα Εφτάνησα. Εκεί άφησα ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου. Ίσως το πιό όμορφο. Σου εύχομαι να τα επισκεφτείς κάποτε και θα με θυμηθείς. Τούτες οι αναρτήσεις λόγω χώρου θα είναι κάπως σύντομες
    Από Σεπτέμβρη σου υπόσχομαι πολύ καλύτερα.
    Εύχομαι να περάσεις καλά
    Έχεις πάντα την αγάπη μου
    Συγχαρητήρια γιά το βραβείο σου και περιμένω την ανάρτηση
    Φιλιά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Ντένη, Τα επτάνησα τα θεωρώ κάπως απομονωμένα από τον κύριο κορμό της Ελλάδας με έδρα την Αθήνα,
    Παλαιά είχε καράβι Πειραιά Σάμη Κεφαλονιάς, σήμερα δεν έχει πρέπει να πάω Πάτρα, ή Κυλήνη μετά ναι μου αρέσει γιατί εκεί γεννήθηκα, εκεί πάω αλλά τι να πω, θέλω τρεις μέρες ταξίδι για να φτάσω στο χωριό μου, λες και θα πάω στον βόρειο πόλο.

    γεια χαρά

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα φίλε μου Γαβρίλη
    Κατανοώ την ταλαιπωρία σου, όμως θα θυμάσαι ότι κάποια εποχή τα Εφτάνησα εξυπηρετούντο με ένα καράβι την εβδομάδα. Κι΄ήταν μεγάλο γεγονός όταν έφτανε το καράβι και μαζύ έφταναν και οι εφημερίδες γιά να μάθουμε τι γινόταν στον έξω κόσμο. Πάλι καλά λοιπόν σήμερα που μπορείς να πας και με .......τα πόδια.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ένα βραβείο από εμένα για εσένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Μάρη
    Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ γιά το βραβείο.
    Τιμή μου μεγάλη.
    Θα το αναρτήσω στην επόμενη ανάρτηση την Τετάρτη Ιουνίου 23 όπου θα είναι το δεύτερο καλοκαιρινό ταξίδι στα Εφτάνησα με Κεφαλονιά και Λευκάδα
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Ντένη!!!
    Πολύ όμορφο το blog σου και με χρήσιμες πληροφορίες...
    Νατάσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου επιτρέπετε να κάνω δυο διορθωσούλες μια και ζω στο νησί;
    Ο Λόφος λέγεται Στράνη, όχι Στράλη, εκεί που άκουγε ο Σολωμός τα κανόνια.
    Εκτός από τις καντάδες, εδώ τραγουδάνε και αρέκιες που είναι ακόμα πιο ζακυνθινό τραγούδι.
    Όσο για τις γαλάζιες σπηλιές, πράγματι είδα από φωτό ότι θυμίζουν τις σπηλιές του Κάπρι, αλλά εκείνο που θυμίζει πάρα πολύ το Κάπρι είναι οι βράχοι του, που μοιάζουν πολύ με τις Μυζήθρες στο Κερί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή