Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι Ριζοσπάστες. Ελάχιστος φόρος τιμής σ' 'αυτούς που έδειξαν το δρόμο γιά τον άνθρωπο, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία.

Στις 21 Μαϊου συμπληρώνονται 146 χρόνια από την ημέρα (21 Μαϊου 1864) που τα Εφτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα. Ήταν μιά μεγάλη στιγμή γιά όλους αυτούς τους υπεύθυνους, που με διάφορους τρόπους αγωνίστηκαν γι’ αυτό το σκοπό αλλά και γιά όλους τους κατοίκους των νησιών που ο καθ’ ένας με το δικό του τρόπο είχε δώσει το δικό του αγώνα। Απόφασή μου λοιπόν και με την δική σας συγκατάθεση, οι αναρτήσεις όλες του μηνός Μαϊου να είναι αφιερωμένες στις μεγάλες αυτές στιγμές των Εφτά νησιών.


Στα 1832 και μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, το νέο ελληνικό κράτος αρχίζει να χαράζει το δρόμο του. Όμως παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία του, αρχίζει παράλληλα να γεννιέται και η Μεγάλη Ιδέα γιά τον ελληνισμό . Κι’ είναι αυτή η κατάσταση που θα ασκήσει μιά έλξη και στα νησιά του Ιονίου αφού αρκετοί εφτανησιώτες πρωτοστατούν στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κράτους (Καποδίστριας, Ανδρέας Μεταξάς και άλλοι)
Σταδιακά αρχίζει στα Εφτάνησα να διαμορφώνεται το αίτημα γιά Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Το αίτημα αυτό στη δεκαετία του 1840 θα αποκτήσει ευρύτερο περιεχόμενο (κοινωνικό, πολιτικό, εθνικό) και φυσικά θα συνοδευτεί από μαχητικές εκδηλώσεις όπως είναι η εξέγερση της Σκάλας το 1849, η επανάσταση των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο και άλλα.
Στη Συνθήκη των Παρισίων που υπογράφτηκε το 1815 από τις Μεγάλες Δυνάμεις, ανατέθηκε στην Αγγλία η προστασία του ελεύθερου και ανεξάρτητου κράτους των Ιονίων Νήσων. Η Αγγλία όμως μετέτρεψε την ανάθεση προστασίας σε κατοχή των νησιών με καθεστώς αποικιοκρατίας.
Είναι η εποχή που όλα αυτά τα γεγονότα θα γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν στα Ιόνια νησιά τρία πολιτικά κόμματα.
Α. Οι Προστασιανοί, οι ευγενείς που εξαρτούσαν τα συμφέροντά τους από την αγγλική παρουσία,
B Οι Μεταρυθμιστές, οι οποίοι προέβαλαν την ανάγκη μεταρύθμισης του Συντάγματος του 1817
Γ. Οι Ριζοσπάστες, που πρόβαλαν τις αρχές της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της Λαϊκής Κυριαρχίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Ήταν το πρώτο κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με κομματική και πολιτική δομή. Οφείλει την ίδρυσή του στους Ηλία Ζερβό, Ιωσήφ Μομφεράτο και Γεράσιμο Λιβαδά, στου οποίους δόθηκε και η ονομασία “Οδηγητές” Με καταγωγή από οικογένειες ευγενών και πλούσιοι γεοκτήμονες οι τρεις οδηγητές, αγωνίστηκαν γιά να απελευθερώσουν τα Ιόνια Νησιά από την αγγλική κατοχή που τα είχε μετατρέψει σε αποικία του βασιλείου.
Με την ίδρυσή του το κόμμα των Ριζοσπατών αρχίζει να προβάλει ενάντια πολιτική στις αποικιοκρατικές συνθήκες που είχε επιβάλει η Αγγλία Στις 26 Νοεμβρίου του 1850 ο Ριζοαπάστης βουλευτής Ιωάννης Τυπάλδος – Δετοράτος, σε μιά ενθουσιώδη συνεδρίαση της Βουλής προτείνει το ψήφισμα γιά την Ένωση των Νησιών με την Ελλάδα. Ήταν μιά αξέχαστη στιγμή γιά τους αγώνες του Επτανησιακού λαού Το ψήφισμα το υπέγραψαν όλοι οι Ριζοσπάστες βουλευτές.
Στο επαναστατικό αυτό ξέσπασμα των Ριζοπαστών η Αγγλία θα απαντήσει με διωγμούς, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες και κλείσιμο των εφημερίδων. Μιά καθαρά πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί πλέον στα Εφτάνησα. Οι δυό μεγάλοι πρωταγωνιστές εξορίζονται, στα Κύθυρα ο Ζερβός, στην Ερρείκουσα ο Μομφεράτος. Το κόμμα ουσιαστικά διαλύεται.
“Oι προστάτες σφίγγουν περισσότερο τις αλυσίδες, δεσμεύουν τα υπάρχοντα, μαστιγώνουν ιερείς και πολίτες, συμμαχούν με τους κατά φαντασίαν αριστοκράτες, μεταχειρίζονται κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον διά να καταδιώξουν και να σβύσουν το εθνικό φρόνιμα”γράφει Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κεφαλονιάς.
Στο χώρο των Ριζοσπαστών θα φανεί ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος। Με ορισμένους από τους Ριζοσπάστες βουλευτές θα μεταφέρει τον ριζοσπαστιμό στην Ζάκυνθο και θα σχηματίσει το κόμμα των “Νέων Ριζοσπαστών”
Το 1862 πρόεδρος στην Ιόνια Βουλή είναι ο εκ των ιδρυτών του Ριζοσπαστικού κόμματος, Ηλίας Ζερβός. Από το βήμα της Βουλής θα προτείνει την αναστολή του εθνικού θέματος της Ένωσης και αντ’ αυτού ζητεί να ψηφιστούν διάφορες βελτιώσεις από τις οποίες θα ανακουφιστεί ο λαός των νησιών Με την προτασή του συμφωνεί και ο Ιωσήφ Μομφεράτος και όλοι οι παλαιοί Ριζοσπάστες ενώ ο Λομβάρδος και οι δικοί του διαφωνούν με αποτέλεσμα την διάσπαση των Ριζοσπαστών

Όταν το 1863 αποφασίστηκε από το αγγλικό ανακτοβούλιο να παραχωρηθούν τα Εφτάνησα στην Ελλάδα, ο Ηλίας Ζερβός και ο Ιωσήφ Μομφεράτος, δημιουργοί του Ριζοσπαστισμού και πρωτεργάτες γιά την ιδέα της Ένωσης απαγοητευμένοι από την κατάσταση των ελληνικών πραγμάτων και από τα κίνητρα της παραχώρησης της Εφτανήσου από τους Άγγλους, γιά τα οποία κίνητρα θα μιλήσουμε στην επόμενη ανάρτηση, αρνήθηκαν να εκλεγούν βουλευτές της Βουλής που θα ψήφιζε την Ένωση και δεν την υπέγραψαν. Κι’ ακόμη να αναφέρω ότι οι πλουσιώτατοι αυτοί άνθρωποι πέθαναν πάμπτωχοι και λησμονημένοι από όλους. Όχι όμως και από την Ιστορία.


Στις 21 Μαϊου του 1864 τα Εφτάνησα παραχωρούνται στην Ελλάδα αφήνοντας πολλές αιχμές γιά πολιτικά και βασιλικά παρασκήνια. Η Ένωση θα επιφέρει και το τέλος του κόμματος των Ριζοσπαστών.




Ντένης Κονταρίνης

13 σχόλια:

  1. Φίλε Ντενη,
    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου, θέλω όμως να με την άδειά σου να αντιγράψω μια παράγραφο από δικά μου αρχεία.
    ...και τέλος πενήντακαι πλέον χρόνια οι Άγγλοι, που διοικούν το νησί (κεφαλονιά) σκληρά, με την ελπίδα να καταπνίξουν το φιλελεύθυρο πνεύμα του, το πνεύμα εκείνο που εγέννησε και έθρεψε το πολυμάρτυρο κίνημα του Ριζοσπαστιμού και ανέδειξε τος μεγάλους ηγέτες του ενωτικού αγώνος της Επτανήσου, τον Ηλία Ζερβό, τον Γεράσιμο Λειβαδά, τον Ιωσήφ Μομφεράτο...

    Νάσαι καλά φίλε,

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μήνα κ. Ντένη.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σπουδαιότερο,
    Ντένη μου, είναι ότι ο υπέρτατος σκοπός, χρειάζεται θυσίες για να φτάσει στο ποθούμενο αποτέλεσμα.
    Καλό μήνα,
    Υιώτα, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολυ το υλικό που μπορεί να βρει κανείς γιά τους Ριζοσπάστες φίλε Γαβρίλη.
    Όμως μικρός ο χώρος μιάς ιστοσελίδας γιά να τα δώσεις όλα
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο μήνα και σε σένα αγαπητή μου Μαριάνθη
    Σ' ευχαριστώ γιά το πέρασμα από τα Εφτάνησα.
    Νάσι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απόλυτα δίκιο καλή μου Υιώτα.
    Και οι άνθρωποι εκείνοι είχαν το θάρρος και έκαναν θυσίες. Και χάρισαν στην Ελλάδα πολλά
    Σε αντίθεση με τους σημερινούς πολιτικούς που πέρνουν πολλά χαρίζοντας τίποτα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΟ μήνα φίλε Ντένη να διαβεί κι αυτός χαρούμενος και με υγεία .Για τους πατριωτες μας τους Ριζοσπάστες τα έγραψες όλα .Έγώ το μόνο που θα αναφέρω είναι ο ορισμός του μεγάλου Λασκαράτου για τους Ριζοσπάστες που εβίωσε το κίνημα και ο οποίος γράφει:Για να ορίσουμε τι είναι ο ριζοσπαστισμός πρέπει να κοιτάξουμε ποίοι ειναι οι Ριζοσπάστες .Είναι δύο λογιών 1) εκείνοι που από διαφόρους λόγους έφθάσανε στην απελπισία 2) εκείνοι που έχουν παλαιά προσωπικά παράπονα εναντίον εις την κυβέρνησιν .Οι πρώτοι ειναι οι αληθινοί Ριζοσπάστες .Εκείνοι που ζητούνε και το ζητούνε με την αλήθεια , και ειναι το αίσθημα της ψυχής τους το αναποδογύρισμα της κοινωνίας είναι το μοναχό βάλσαμο στ αδεινά τους .Οι δεύτεροι δεν είναι παρά ψευτοριζοσπάστες .Τούτοι ωφελούνται από την θέση την ετοιμασμένην από τους πρωτους δια να γδικηθούν την κυβέρνηση επειδή τόσο καιρο δεν τους έδινε επάγγελμα δεν τους έκανε κριτάδες , δεσποτάδες ,αστυνόμους και άλλα τέτοια. Τούτοι όμως όταν ήθελε δούνε κρεμασμένο το αναποδογύρισμα ξεγένονται από Ριζοσπάστες για να φυλάξουν το σπίτι τους .Ειναι και μία τρίτη τάξη Ριζοσπαστών εκείνοι που στοχάζουνται πώς ο ριζοσπαστισμός ειναι ειναι φιλελευθερία και νομίζουνε πώς οι Ριζοσπάστες είναι όλοι άνθρωποι τίμιοι και ζητούν να θυσιαστούν για την πατρίδα και έχουνε την ελπιδα τους σε δαύτους τούτοι είναι μόνο άξιοι για λύπηση ,γιατί δεν μπορούν ναξεχωρίσουν τα πράγματα και μένουν απατημένοι.Είναι όμως έτοιμοι ν ααγκαλιάσουν και ν αακολουθήοσυν την αλήθεια μόλις τους φανερωθεί .Τούτους δεν τους ανακατωνουμε με τους Ριζοσπάστες . Ο Ριζοσπαστισμός στην Κεφαλονιά συνίσταται εις τις δύο πρώτες τάξες και από δαύτες ο αληθινός Ριζοσπαστισμός ευρίσκεται στην πρώτη τάξη .Βλέπεις φίλε Ντένη ότι πάντα υπάρχουν και στις πιό κρίσιμες στιγμές,εποχές καί σελίδες της ιστορίας του έθνους λαοπλάνοι και καλοπερασάκιδες.Είναι μία κατάρα του γένους μας .... Χαιρετώ Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα φίλε Skroutzakos
    Ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Ό,τι πρέπει η ευχή σου γιά περισσ΄'οτερα χαμόγελα. Είναι αυτό όυ μας λείπει τόσο από τη ζωή μας
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μας ανησύχησε η απουσία σου Κατερίνα μου.
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Σπουδαιότατα τα όσα αναφέρεις γιά τον μεγάλο του νησιού μας Λασκαράτο
    Και πολύ αληθινά. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τα βρίσκουμε και σήμερα μπροστά μας
    Νάσαι καλά φιλενάδα.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την καλησπέρα μου και ευχές για έναν καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου κ. Φώτου καλή σας μέρα
    Θεωρώ τιμή μου την επίσκεψή σας στα Εφτάνησα.
    Πριν από μέρες διάβασα την γνωριμιά σας με τους κατοίκοπυς της Αχαράβης στην Κέρκυρα.
    Συνδέομαι με δυό ανθρώπους από αυτό το χωριό. Τον Κώστα Βλάχο που μένει στο Κάλγκαρι του Κάναδα και την Δήμητρα Καπελούζου, συγγραφέα από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Έχει γράψει το περίφημο οδειπορικό της "Στο κσλύβι του Αριά"
    Την Αχαράβη είχα επισκεφτεί μικρός όταν έμενα στην Κέρκυρα.
    Υπέροχη, ενδιαφέρουσα και με διαλεχτό περιεχόμενο η σελίδα σας.
    Την επισκέπτομαι ταχτικά
    Το ε/μαιλ μου είναι
    denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσται καλά
    Ντένης Κονταρίνηε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κυριε ντενη την καλησπερα μου...και πραγματικα η αναρτηση σας ειναι εκτος απο υπεροχη και πολυ εκπαιδευτικη διαβασα καποια πραγματα που δε γνωριζα και επειδη μου φανηκαν ιδιαιτερα ενδιαφεροντα θα το ψαξω και περαιτερω...πολλους κεφαλλονιτικους χαιρετισμους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα καλή μου φίλη Pansofix
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη. Χαίρομαι που βρήκες την ανάρτηση ενδιαφέρουσα. Οι Ριζοσπάστες έγραψαν τη δική τους ιστορία στους αγώνες της Εφτανήσου.
    Αν βρεις τίποτε στοιχεία που δεν γνωρίζω θα χαρώ να μου τα γράψεις
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή