Πρώτες μαρτυρίες για παρουσία κατοίκων στα Διαπόντια νησιά αναφέρονται σε έγγραφο του Καρόλου του Γ! του Δυρραχίου το 1383, ο οποίος παραχώρησε τα νησιά στον Διοικητή της Κέρκυρας.
Ο Θουκυδίδης αναφέρεται και αυτός στα τρία νησιά για τα οποία λέει ότι ήσαν ακατοίκητα.
Το πρώτο αξιοσημείωτο στην ιστορία των νησιών είναι η κατάληψή τους από τους Τούρκους, οι οποίοι σαν κύριο σκοπό τους είχαν την κατάληψη της Κέρκυρας.
Αναφέρεται ακόμη ότι τότε έγιναν και αιματηρές μάχες των Τούρκων με τους κατοίκους των Οθωνών. Η πιο σημαντική και η πλέον αιματηρή ήταν η μάχη που έγινε στην περιοχή του Σταυρού. Εκεί οι κάτοικοι του νησιού έχτισαν ένα μεγάλο άσπρο πέτρινο σταυρό ο οποίος υπάρχει και σήμερα.
Μέχρι τότε ο πληθυσμός των Διαποντίων νήσων δεν ήταν μόνιμος. Η ευρύτερη κατοίκηση των νησιών μπορεί να πει κανείς ότι έγινε μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 και την απειλή του τουρκικού κινδύνου. Τότε άρχισαν να καταφτάνουν στα Διαπόντια νησιά πρόσφυγες από τους Παξούς και την Πάργα και άλλα μέρη. Ήταν τότε που μπορούμε να πούμε ότι τα Διαπόντια νησιά απέκτησαν μόνιμους κατοίκους.
Ο πληθυσμός αυτός μοιράστηκε στα τρία νησιά και εμοίρασαν και τη γη μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ από τους γάμους άρχισαν να σχηματίζονται και κάποιες συγγένειες. Την κοινή καταγωγή που συνδέει τους κατοίκους των τριών νησιών, αποδεικνύει το γεγονός των επωνύμων που συναντάμε στα νησιά, αλλά ακόμη και στους Παξούς. Κατέχης και Μάνεσης είναι τα επώνυμα που κυριαρχούν αλλά ακόμη συναντάμε Κασσίμης, Δαλιέτος, Αρώνης, Μητσιάλης.
Σύμφωνα με υπάρχοντα ιστορικά στοιχεία, ο πρώτος Οθωναίος που έφτασε στην Αμερική ήταν ο Αλέκος Κασσίμης, γύρω στα 1863 περίπου και το σπίτι του οποίου στην Αλαμπάμα έχει χαρακτηριστεί μνημείο και λειτουργεί ως Μουσείο. Όμως μετά τον 19ο αιώνα οι μετανάστες από τα Διαπόντια νησιά προτιμούν την Νέα Υόρκη σαν κέντρο υποδοχής, όπου εδώ βρίσκονται και οι περισσότεροι.
Η Άμμος είναι το λιμάνι των Οθονών. Γραφικό, ήρεμο, πλαισιωμένο με λίγα σπίτια και δυο τρία ταβερνάκια Ακόμη εκεί υπάρχει και το δημοτικό σχολείο του νησιού όπου περισσότερο φιλοξενεί παιδιά Αλβανών μεταναστών. Αρκετά και τα γραφικά εκκλησάκια στο νησί όπου το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο επτανησιακός ρυθμός.
Το υψηλότερο σημείο των Οθονών είναι το Μιροβίγλι, όπου εκεί υπάρχουν κάποια λίγα ερείπια που μοιάζουν με υπολοίματα Κάστρου.
Η Ερρείκουσα και το Μαθράκι είναι τα άλλα δύο από τα κατοικοίσημα Διαπόντια νησιά και τα πλησιέστερα προς την Κέρκυρα. Τα δύο αυτά νησιά παρουσιάζουν ένα αξιόλογο τουριστικό ενδιαφέρον με τα πανέμορφα και γραφικά ακρογιάλια τους, τα όμορφα σπίτια τους, τις εκκλησιές τους και τα γραφικά ταβερνάκια τους.
Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, έχουν μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των μονίμων κατοίκων των νησιών. Υπολογίζεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι και στα τρία νησιά δεν υπερβαίνουν τους 200 εκ των οποίων πολλοί είναι Αλβανοί μετανάστες. Μία επίσκεψη στα Διαπόντια νησιά παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα γι’ αυτούς, που για τις διακοπές τους αποζητούν την ηρεμία. Αξίζει να τονίσουμε την ειδοποίηση των αρχών των νησιών προς τους τουρίστες. Αν επισκεφτείτε τα νησιά με δικό σας μεταφορικό μέσον – σκάφος - φροντίστε να είστε εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα διότι τα νησιά δεν διαθέτουν πρατήριον καυσίμων.
Αυτές οι μικρές, ξεχασμένες πατρίδες, Ντένη, σε απόσταση ελάχιστων ναυτικών μιλίων από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, βιώνουν τη μοναξιά των συνόρων και εισπράττουν την αδιαφορία της Πολιτείας, θα μπορούσαν να αποτελούν τους τελευταίους μικρούς επίγειους παράδεισους αυτής της χώρας, αλλά όπως και μερικά νησάκια του Αιγαίου μοιράζονται την ίδια απομόνωση τους μήνες του χειμώνα, τα ίδια μικρά ή μεγάλα προβλήματα, και οι πολιτικοί τα θυμούνται μόνο κατά την διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Υποθέτω πως θα το έκαναν τούτες τις μέρες…
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!
Επειδή έχω επισκεφτεί αυτά τα νησάκια, φίλε Στράτο, κι΄ακόμη επειδή, λόγω της δουλιάς μου συνδέομαι με πάρα πολλούς από αυτά τα νησιά, μετανάστες εδώ στην ΝΥ, γνωρίζω το πόσο ξεχασμένοι νοιώθουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνουμες αυτή είναι η μαμά Ελλάς.
Ντένης
Ακολουθώντας το όμορφο ταξείδι σου, Ντένη, στους
ΑπάντησηΔιαγραφήπλατιούς χώρους του Ιονίου, γεννιέται μέσα μας μια
επιθυμία που αναζητά, που αναπολεί, που δε φτάνει
στην απόλυτη ικανοποίηση του τέλους.
Μένει μεσοστρατής, με τη νοσταλγία της αιώνιας
ελληνικής αίσθησης και γης.
Νάσαι καλά,
Νίκος
Φίλε Νίκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε συμβούλευα με πρώτη ευκαιρία να κάνεις ένα προσκύνημα στο Ιόνιο.
Στ΄αλήθει αξίζει τον κόπο.
Νάσαι καλά
Ντένης
Καλημέρα Ντένη, σήμερα Κυριακή, ημέρα όπου παίζουν στα ζάρια την τύχη τους τα κόμματα, ποιος θα κυβερνήσει, αλλά εδώ που βρισκόμαστε τόσο μακριά ξαναγυρίζω στο θέμα, επειδή ζω σε μια γειτονιά όπου υπερτερούν οι Κερκυρέοι, αλλά είναισχεδόν όλοι υπερπόντιοι, Κατέχηδες κλπ... από τα νησιά, αυτά που όπως κι εσύ γράφεις είναι απαρατημένα από το Ε. κράτος στην τύχη τους, μάλιστα εργαζόμουν με μια γυναίκα από Οθωνούς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετώ
Γαβριήλ
Φίλε Γαβρίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι μόνο ξεχασμένα από την Ελλάδα αλλά οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι είναι Αλαβανοί.
Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό;
Κι΄όμως. Τα νησιά αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα τουριστικά κέντρα και να μην φεύγουν οι κάτοικοί τους.
Όμως αυτό θα πει Ελλάδα.
Νάσαι καλά
Ντένης
Ομολογώ πως δεν γνώριζα αυτές τις οάσεις-νησιά κ. Κονταρίνη. Απ΄ό,τι βλέπω όμως στις φωτογραφίες και διαβάζω, πρόκειται για πανέμορφους τόπους ,με την ιστορία τους.Εντυπωσιάστηκα και έμαθα βέβαια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς καλή συνέχεια.
Με την εκτίμησή μου.
Πραγματικά, αγαπητή μου Μαριάνθη, αυτά τα νησάκια είναι παράδεισοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα, ήρεμα, μοναχικά προσφέροντα γιά ψυχική απόλαυση.
Είχα την τύχη να τα γνωρίσω. Είναι κάτι φανταστικό.
Νάσαι καλά
Ντένης.
... Δ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτένη μου, αλβανοί ή αλαβανοί???
Νομίζω το πρώτο!
και μετά λένε για,,, μακεδονική μειονότητα κ.λ.π.
εύχομαι να μην πουν γι' αλβανική μειονότητα κ.ο.κ.
Αχ! βρε φίλε, η πατρίδα μας είναι πανέμορφη, ίσως εμείς δεν είμαστε...
Υιώτα
αστοριανή,
ΝΥ
Αγαπητή μου Υιώτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ φοβάμαι ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα γίνει χώρα μειονοτήτων.
Πραγματικά έχουμε μιά πάρα πολύ όμορφη πατρίδα αλλά δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε. Απόδειξη οι προχτεσινές εκλογές.
Νάσαι καλά
Ντένης
Πανέμορφα μέρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοτάξιδο το ιστολόγιο!
:)
Αγαπητή μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ γιά την επίσκεψη.
Πράγματι είναι υπέροχα μέρη και νοιώθω περήφανος που στα Ιόνια νησιά πέρασα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου.
Νάσαι καλά
Ντένης
Κύριε Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την ενημέρωση γι' αυτούς τους παραδείσους της πατρίδας μας.
Να' στε καλά!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Νατάσσα