Φίλοι μου προσέξτε. Ίσως βιαστήκατε.
Στον πολιτισμό κάθε χώρας, κάθε τόπου, ξέχωρα από την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες, οπωσδήποτε παίζουν κάποιο ρόλο και τα προϊόντα που παράγει ο τόπος αυτός. Έτσι στον πολιτισμό της Κεφαλλονιάς αναμφισβήτητα έναν πρωτεύοντα ρόλο έχει παίξει και η κοντέσα του νησιού. Η χιλιοτραγουδημένη ρομπόλα. Το υπέροχο αυτό κρασί, που όποιος το έχει δοκιμάσει, δεν μπορεί να το ξεχάσει ποτέ του. Το κρασί που είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του τόπου. Το κρασί, που μετά από τον Άγιο Γεράσιμο, είναι αυτό που κλείνει μέσα στην ψυχή του ο κάθε Κεφαλλονίτης.
Ήταν η προσευχή του κάθε Κεφαλλονίτη ναυτικού σε κάποιες δύσκολες ώρες τρικυμίας. Αλλά και ο μεγάλος Ληξουριώτης σατυρικός ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος στο έργο του “Το Ληξούρι εις τους –εννοεί τους χρόνους– 1836” γράφει:
Τάξτε και πέτε πως εγώ τα είπα όλα
Και, συμπάθειο, γιατί είμ’ από ρομπόλα.
Ακόμη να πούμε ότι στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στα χρόνια του Καβάφη, υπήρχε ένα ταβερνάκι που εσύχναζε ο μεγάλος ποιητής μας και που το όνομά του ήταν Ταβέρνα η Ρομπόλα. Πιθανότατα ο ιδιοκτήτης του θα ήταν κάποιος Κεφαλλονίτης.
Στοιχείο του πολιτισμού της Κεφαλλονιάς λοιπόν η ρομπόλα, είναι επόμενο να είναι δεμένη με την ιστορία του νησιού και να έχει κι αυτή τις ρίζες της στα πολύ παλιά χρόνια.
Ο μύθος και η ιστορία φαίνεται να μαλώνουν για τις ρίζες της σπάνιας αυτής ποικιλίας. Την ρομπόλα της μυθολογίας μας φαίνεται να την κουβαλάει στις πλάτες του -ποιος άλλος- ο Θεός του κρασιού, της μέθης, της τρέλας και της ξένοιαστης ζωής, ο ένας και μοναδικός Διόνυσος ή Βάκχος. Ο Βάκχος ο οποίος περιπλανώμενος από τόπο σε τόπο δίδασκε στους ανθρώπους την καλλιέργεια της αμπέλου και παράλληλα διοργάνωνε ξέφρενες γιορτές. Ένα από αυτά τα κλήματα του Βάκχου φέρνει στην Αθήνα η Αριάδνη, μετά από την δολοφονία του Μινώταυρου και ο Αθηναίος ήρωας, ο Θησέας το φυτεύει στην Αττική γη.
Μετά από χρόνια, ο γιος του Ερμή και της Έρσης, ο Κέφαλος, διωγμένος από τους Θεούς φεύγει από την Αθήνα και μετά από πολλές περιπλανήσεις καταφεύγει στην Αθηναία Γη, αποικία της πατρίδας του η οποία βρισκόταν στη μέση του μεγάλου πελάγους. Μόλις ο Κέφαλος πάτησε το πόδι του στη στεριά, κάρφωσε στη γη το κλίμα που είχε φέρει μαζί του για να του θυμίζει τον τόπο του.
Με το πέρασμα των χρόνων η Αθηναία Γης έγινε Θηναία για να καταλήξει στη σημερινή Θηνιά, ενώ το νησί πήρε το όνομά του και λέγεται Κεφαλλονιά.
Τρεις γενιές μετά την εγκατάσταση του Κέφαλου στο νησί γεννιέται ο εγγονός του ο Λαέρτης, πατέρας του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης, του Οδυσσέα. Την εποχή εκείνη το κρασί αποτελεί ένα πανάκριβο και σπουδαίο δώρο για να δημιουργήσει κανείς καινούργιους δεσμούς, καινούργιες φιλίες. Οι ήρωες των Ομηρικών χρόνων πίνουν το κρασί που παράγεται στην Κεφαλλονιά. Αλλά και ο Οδυσσέας κατάφερε να παραπλανήσει τον Κύκλωπα Πολύφημο και να διαφύγει δίνοντάς του να πιει τον Μαρώνειο Οίνο.
Το μικρό κλήμα του Κέφαλου, λοιπόν, κυρίευσε όλο το νησί. Τα σταφύλια σε χρώματα λευκά, κόκκινα, κίτρινα, μαύρα, δίνουν τα εξαίρετα κρασιά, μοσχάτο, βαστιλίδι, θηνιάτικο. Όμως πάνω από όλα δίνουν το κρασί των Θεών που έχει το όνομα ρομπόλα.
Μια άλλη εκδοχή θέλει την ρομπόλα να είναι ιταλικής προέλευσης που έφτασε στην Κεφαλλονιά το 1540 με τους Ενετούς καταχτητές. Μάλιστα οι Ιταλοί αποκαλούν την ρομπόλα κρασί της πέτρας, “vino di sasso” ακριβώς επειδή ευδοκιμεί σε πετρώδη εδάφη.
Οι καρποί της ρομπόλας με το λεπτό άρωμα, το ακριβό χρυσαφί χρώμα της και τη φρουτώδη γεύση της δίκαια της έδωσαν τον τίτλο νέκταρ των Αθανάτων.
Λέγεται ότι το όνομά της η ρομπόλα το οφείλει στο σχήμα του καρπού της, που μοιάζει με τον γεωμετρικό ρόμβο. Μάλιστα στο γεωμετρικό αυτό σχήμα τα παλιά χρόνια απέδιδαν μαγικές ιδιότητες, όπως την ρέμβη, τη ζάλη, που προκαλεί η οινοποσία.
Το κλήμα της ρομπόλας προκειμένου να ευδοκιμήσει απαιτεί έδαφος πετρώδες, δροσερό και με πολύ ήλιο. Σαν τέτοιο έδαφος έχουν χαρακτηριστεί οι ορεινές περιοχές του νησιού και ιδιαίτερα το οροπέδιο των Ομαλών.
Η ρομπόλα είναι ένα κρασί που πίνεται ευχάριστα. Είναι δροσιστικό και χαρακτηρίζεται από το έντονο άρωμά της. Συνδυάζεται τέλεια με ψάρια και θαλασσινά. Όμως και στην κεφαλλονίτικη μαγειρική θα συναντήσουμε τη ρομπόλα απαραίτητη στο μαγείρεμα. Ονομαστά είναι τα ψάρια μεθυσμένα με ρομπόλα.
Η ρομπόλα έχει καταφέρει να επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας και να προστατεύεται αυστηρά με ΟΠΑΠ (Όνομα Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας)
Οι κεφαλλονίτικοι σύλλογοι της Αμερικής τιμούν ιδιαίτερα το υπέροχο αυτό προϊόν του νησιού τους. Έχουν γράψει ιστορία οι γιορτές που διοργανώνουν, ιδίως την χειμερινή περίοδο όπου μαζί με το τοπικό τους φαγητό, τη βραστή γίδα, η ρομπόλα ρέει άφθονη και το κέφι κρατάει μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ρομπόλα λοιπόν. Το κρασί των Θεών. Δοκιμάστε την και....τα ξαναλέμε.
Ντένης Κονταρίνης
Παρότι κατάγομαι από την πατρίδα του ούζου παραδέχομαι πως η ποικιλία Ρομπόλα της Κεφαλλονιάς «παραπλανάει»…
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλος μου χάρισε δυο μπουκάλια που το περιεχόμενο το ευφράνθηκα καταλλήλως.
Και δεν ήταν η γιορτή του Άγιου Γεράσιμου… για φαντάσου…
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Καλημέρα φίλε Στράτο
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεύτηκες λοιπόν τη ρομπόλα και η γνώμη σου η καλήτερη.
Πραγματικά πρόκειται γιά ένα υπέροχο κρασί. Να το τιμάς όποτε μπορείς.
Ντένης
Καλησπέρα στην συντροφιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να συνδυάζεται θαυμάσια με ψάρια και θαλασσινά , αλλά αυτά τα βρίσκω ευκολότερα στην Καβάλα.
Στην Κεφαλλονιά της έδωσα και κατάλαβε με κουνελόπιτα και κόκορα κρασάτο.
Έφερα και γιά το σπίτι...αλλά στην Κεφαλλονιά τα μπουκάλια τα φτιάχνουν τρύπια και τελειώνουν γρήγορα.
Μυθημναίε , καλό το Μίνι καλό και του Πλωμαρίου, αλλά αυτό που δεν ξεχάσω ποτέ είναι το λαδοτύρι γιά πρωινό και τους ζεστούς ανθρώπους που σε εξυπηρετούσαν απ` την καρδιά τους, και είχαν μιά αξιοπρόσεκτη έφεση στα πολιτιστικά .
ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΓΕΥΤΩ ΧΡΟΝΙΑ!! ΑΥΡΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΟΜΠΟΛΑ. ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙΚΟΛΑΣ
Αγαπητέ μου Θεόφιλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε χαρά μου βλέπω ότι όπου βρεθείς τιμάς τα προϊόντα μας δεόντως.
Όσο γιά τις τρύπιες μπουκάλες της Κεφαλονιάς, δεν έχεις και άδικο. Έζησα κι΄εγώ παρόμοιες καταστάσεις.
Πως να τους τιμωρήσουμε που αυτός ο λαός δεν πιάνεται με τίποτα.
Νάσαι καλά φίλε μου
Ντένης
Φίλε Νίκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτροπή να έχεις χρόνια να γευτείς ρομπόλα. Τι να πούμε εμείς που είμαστε στην ξενητιά κι΄όμως την τιμάμαι πολύ συχνά. Κοντέσα είναι αυτή. Κρεατόπιτα λοιπόν αύριο και κοίτα να είναι νόστιμη. Μην λυπηθείς το πιπέρι.
Καλή όρεξη
Ντένης
Εφέτος στην Κεφαλονιά στα διάφορα ταβερνάκια με το φαγητό πίναμε κρασί ντόπιο, συνήθως άσπρο, είναι αυτό που πίνει ο λαός, από σταφύλι Τσαούσι και βοστιλίδι, η ρομπόλα μόνο εμφιαλωμένη, συνήθως παράγεται στο νότιο μέρος του νησιού όπου είναι πιο ξερικό μια κι εγώ κατάγωμαι απο Πύλαρο σχεδόν στο βορειοανατολικό μέρος, επίσης κρασί πίναμε ληξουρίοτικο, το οποίο παράγεται εν αφθονία και το φέρνανε στα χωριά μας οι μανάβηδες...
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντως η εξήγηση που δίνεις για την Θηνιά και τη ρομπόλα πρώτη φορά την άκουσα.
Νάσαι καλά φίλε
Γαβριήλ
Καλέ μου φίλε Γαβρίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην εξήγηση γιά τη θηνιά και τη ρομπόλα δε την δίνω εγώ.
Ο Θουκιδίδης στα "Ιστορτκά" του αναφέρει τη σχέση Θηνιάς από το Αθηναία Γης, Αθηναία, Θηνιά η εξέληξη, με τη ρομπόλα. Και είναι αυτός που λέει ότι ο Κέφαλος στην περιοχή της σημερινής Θηνιάς φύτεψε το κλίμα του. Διάβασε Θουκιδίδη. Ενδιαφέρει πολύ
Νάσαι καλά.
Ντένης
Ντένη, γεια σου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως μας λες και γνωρίζουμε η Ρομπόλα - την οποία
οι περισσότεροι έχουμε απολαύσει - είναι ένα από τα πιο γνωστά ονόματα κρασιών τουλάχιστον στη Νέα Υόρκη. Διαβάζοντας όμως το σχόλιο του φίλου Γαβρίλη, βέρου Κεφαλονίτη, μας λέει ". . .στα διάφορα ταβερνάκια πίναμε κρασί ντόπιο άσπρο από σταφύλι τσαρούσι και βοστιλίδι ή ληξουριότικο. . ." και γνωρίζοντας την κεφαλονίτικη ιδιορρυθμία και καπατσοσίνη, μπορεί κάποιος να σκεφτεί: Ρε παιδιά οι Κεφαλονίτες το καλό κρασί το κρατάνε για την αφεντιά τους και πουλάνε σε μας Ρομπόλα.
Νάσαι καλά,
Νίκος
Με τσιγγλίσατε επικίνδυνα κ. Κονταρίνη με την αναφορά σας στο Ρομπόλα και κινδυνεύω να παρασυρθώ.Γενικά είμαι λάτρης του καλού κρασιού και δε χάνω ευκαιρία να επισκέπτομαι οινοποιητικούς χώρους-κάβες για να μαθαίνω την ιστορία τους.Η σχέση μου με την εκλεπτισμένη γεύση της ρομπόλα ξεκινά από τα φοιτητικά μου χρόνια στην Πάτρα όπου με μύησε ο αδερφός μου και οι πατρινοί μας φίλοι. Ποτέ λοιπόν έκτοτε εδώ και 20 χρόνια δε λείπει από το σπίτι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκεί δε που της έδωσα και κατάλαβε ήταν στις διακοπές μου στην Κεφαλλονιά με παστιτσάδα. Κάθε βράδυ ρομπόλα και κόκορας κοκκινιστός.
Θέλω με την ευκαιρία να σας πω πως από την επίσκεψή μου στο εργοστάσιο του συναιτερισμού βρήκα και αγόρασα ως συλλεκτικό ένα ροζέ με το όνομα Μαριάνθη.
Εξαιρετική λοιπόν η ρομπόλα και την τιμάμε και τη βιολογική και ακόμα πιο εξαιρετική η αναφορά σας στο θέμα κρασί.Ό,τι ποιοτικότερο.Επίκαιρο δε λόγω φθινοπώρου.
Εις υγείαν λοιπόν!!!
Καλημέρα φίλε Νίκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
Χωρίς να έχω μιά υπεύθυνη γνώμη πιστεύω πως οι βέροι Κεφαλονίτες δεν πίνουν ρομπόλα διότι.....την έχουν χορτάσει. Άλλωστε είναι και λίγο ακριβούτσικη. Πάντως κάποια μέρα ο Γαβρίλης θα απολογηθεί γι΄ αυτό.
Νάσαι καλά
Ντένης
Αγαπητοί μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ΄ό,τι ΄λέπω εσύ και η ρομπόλα πάτε....πακέτο.
Καταλαβαίνω πως θα πέρασες όμορφες διακοπές στην Κεφαλονίά με παστιτσάδα και ρομπόλα.
Πάντως χαίρομαι που είσαι μιά πιστή οπαδός του ελληνικού οίνου παρ΄όλο που είσαι από το νησί του ούζου.
Νάσαι καλά
Ντένης
Τι να πω γιά το αγαπητοί μου Μαριάνθη και πως να δω χωρίς το β στο βλέπω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το συμπάθειο αλλά είμαι από ρομπόλα.
Ντένης
Φίλε Νίκο, γέλασα με το ρητό σου για την Κεφαλονίτηκη "καπατσοσύνη"
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν φίλε 60 μέρες έμεινα στην Κεφαλονιά εφέτος, απόφευγα τα τουριστικά μέρη κι εστιατόρια όπως ο διάολος το λιβάνι που λένε.
Αν και δεν είμαι πολύ φίλος του κρασιού εν τούτοις με΄τις παρέες παραγγέλναμε μια γκαράφα κρασί ντόπιο, οπότε έπινα κι εγώ μαζί.
Ψάχναμε να βρούμε κανένα απόμερο εστιατόριο αυτά που δεν τα έχει χτυπήσει η μανία του fast food,
κι εκεί πίναμε μαζί με το φαγητό.
Το κρασί για τα σπίτια το φέρναν οι Ληξουριότες με αγροτικά διάφορες ποικιλίες, εκτός ρομπόλας που την εμφιαλώνουν όλη, ή δεν φτάνει ποτέ στα μέρη μας μια κι εγώ κατάγωμαι από ένα ορεινό λεκανοπέδιο της Πυλάρου με έξοδο από τα δυτικά την παραλία Μύρτου, από ανατολικά το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας και τα δυο αυτά μέρη βρίθουν από τουρίστες πλειοψηφία Ιταλοί, μετά οι εγγλέζοι.
Η ρομπόλα παράγεται στο κεντρικό-νότιο μέρος του νησιού, εί κοντα στον Άγιο Γεράσιμο, ομαλά κλπ...
Γεια και χαρά σας
Γαβριήλ
Αγαπητέ Ντένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιά βδομάδα διακοπές στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο ήταν μιά μεγάλη εμπειρία. Αξέχαστες μέρες και μάλιστα με αρκετή συντροφιά ρομπόλας. Τα νησιά του Ιονίου είναι μιά μαγεία.
Περιμένουμε την επόμενη ανάρτηση
Τάκης
Σε ζηλεύω αγαπητέ μου Τάκη που πέρασες μιά τόσο όμορφη βδομάδα στην Κεφαλονιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια όλα τα νησιά είναι πανέμορφα και γοητευτικά.
Θα συνεχίσω να σας ταξειδεύω.
Νάσαι καλά
Ντένης
Εγω παλι λατρεύω το Ξενοπουλο και ότι μου θυμίζει-εποχές, ήθη, έθιμα κλπ-
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα που σας "συνάντησα"
Ρίκη
Αγαπητή μου Ρίκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ γιά την επισκεψή σου στα Εφτάνησα.
Σεβαστή η αγάπη σου προς τον Ξενόπουλο. Άλλωστε επάξια έχει ονομαστεί ο Πατριάρχης της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Η γενιά μου είχε την τύχη να μεγαλώσει με της ανεπανάληπτη Διάπλαση των Παίδων.
Νάσαι καλά καλή μου Ρίκη και να σε βλέπουμε ταχτικά στα Εφτάνησα.
Ντένης
Καλησπέρα Ντένη και στην υγειά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν γλυκόπιοτο κρασάκι τα γραπτά σου μας ευφραίνουν!
Πέρσυ πέρασα μια βδομάδα στην Κεφαλονιά κι όλα της ήταν όμορφα και μεθυστικά.
Καλημέρα καλή μου Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κεφαλονιά κι΄εσύ λοιπόν πέρισυ. Από τους τυχερούς καλή μου φίλη
Νάσαι καλά και σ ευχαριστώ γιά την έπίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
Ντένης
Καλημέρα καλή μου Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κεφαλονιά κι΄εσύ λοιπόν πέρισυ. Από τους τυχερούς καλή μου φίλη
Νάσαι καλά και σ ευχαριστώ γιά την έπίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
Ντένης