Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

"Τι όμορφη η Κέρκυρα μέσα στο καλοκαίρι".

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Ιούλιο.
Κεφαλλονιά. Οικισμός Αγίας Ευφημίας.

Εδώ λοιπόν κι΄εμείς μπρος στο καλοκαίρι που ήδη έχει φτάσει. Που θα πάμε φέτος; Κάποιοι λένε Εφτάνησα. Το κρατάμε και φωνάζουμε...Όλοι για την Κέρκυρα.
Κέρκυρα. Η Χώρα. 
Ελάτε στην Κέρκυρα για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Συνδυάστε τις όμορφες παραλίες με την γνωριμία του πολιτισμού και της τέχνης. Απολαύστε τα μπάνια σας και γνωρίστε ένα πλήθος από μουσεία. Γευθείτε αυτό που μόνο τα Εφτάνησα και ιδιαίτερα η Κέρκυρα μπορούν να σας προσφέρουν. Ελάτε για ένα κοσμοπολίτικο καλοκαίρι στην Κέρκυρα.
Το περιστύλιο του Μαίτλαντ με το Παλαιό Φρούριο στο βάθος. 
Και νάμαστε λοιπόν στο όμορφο νησί των Φαιάκων.

Κέρκυρα. Στενά δρομάκια, καντούνια, γεμάτα με τον αέρα της Νότιας Ιταλίας. Δρόμοι που τους στολίζουν ονόματα γαλλικά ανακατεμένα με αγγλικά στοιχεία. Τραγουδιστή ντοπιολαλιά. Κέρκυρα. Σαν την γνωρίσεις θα σε κάμει να νοιώσεις ότι έχεις δραπετεύσει από κάπου μακρυά. Πως λοιπόν να μην αποφασίσεις μια γνωριμία μαζί της; Μια επίσκεψη που θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις όλα όσα έχουν αφήσει πάνω της οι ξένοι κατακτητές. Ανακατεμένα βενετσιάνικα, αγγλικά και γαλλικά στοιχεία που έχουν αφήσει την παρουσία τους πάνω στην πόλη. Κάποια που πρέπει οπωσδήποτε να δούμε.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας.
Μια ομορφιά το καμπαναριό της εκκλησιάς. 
Η πρώτη επίσκεψη φυσικά είναι στον Άγιο του νησιού, τον θαυματουργό Άγιο Σπυρίδωνα. Στεγάζεται σε μονόκλιτη εκκλησιά επτανησιακού βασιλικού ρυθμού. Της λείπουν τα αυστηρά βυζαντινά πρότυπα που απαντώνται σε ναούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Απλά διότι η Κέρκυρα, όπως και όλα τα Εφτάνησα επί αιώνες ήσαν Ενετοκρατούμενα και δέχτηκαν τις επιδράσεις της Ιταλικής Αναγέννησης.
Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. 
Σαν βρεθείτε στο εσωτερικό της εκκλησιάς το βλέμμα σας θα κλέψει η οροφή του ναού η οποία αποτελείται από δεκαεπτά χρυσοποίκιλτα φατνώματα στα οποία αναπαριστώνται σκηνές από την ζωή του Αγίου αλλά και από το Ευαγγέλιο.

Το Παλιό Φρούριο.
Το Παλαιό Φρούριο ή Φορτσέττα, όπως το λένε οι ντόπιοι, υψώνεται στα ανατολικά της παλιάς Πόλης.

Η είσοδος για το Φρούριο, η Πύλη όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι.
Η πύλη, είσοδος, βρίσκεται μπροστά στο Λιστόν στην Πλατεία Σπιανάδα. Δυο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης.
Πάνω στις δυο κορφές έχουν χτιστεί οι δυο πύργοι. Ο πύργος της ξηράς και ο πύργος της θάλασσας. Από τις κορφές αυτές η πόλη έχει πάρει το βυζαντινό όνομα Πόλη των Κορυφών.

Ποντικονήσι.
Στ΄αλήθεια δεν υπάρχουν λόγια γι΄αυτή την ομορφιά.
Οπωσδήποτε η γνωριμία σας με την Κέρκυρα θα πρέπει να έχει και μια επίσκεψη στο χιλιοτραγουδημένο Ποντικονήσι. Στέκει στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλκιόπουλου ενώ δίπλα στέκει η Παναγιά η Βλαχέραινα. Κάποιος μύθος μας λέει ότι το μικρό νησάκι ήταν το καράβι των Φαιάκων που μετέφερε τον Οδυσσέα. Για κάποιο άγνωστο λόγο ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας οργίστηκε και μετέτρεψε το καράβι σε βράχο. Σήμερα πάνω στο νησάκι υπάρχει μόνο το μικρό εκκλησάκι του Παντοκράτορα που γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Το Αχίλλειο.
Η πρόσοψη του ανακτόρου του Αχιλλείου.
Το ανάκτορο Αχίλλειο, που βρίσκεται στην περιοχή Γαστούρι, κτίστηκε το 1889 ως κατοικία της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, γνωστής san Πριγκίπισσα Σίσσυ.
Πλήθος από αρχαία αγάλματα σε όλο τον χώρο. 
Η Πριγκίπισσα αυτή είχε γοητευθεί από την ελληνική μυθολογία κι΄αυτό είναι φανερό από την διακόσμηση του ανακτόρου το οποίο είναι γεμάτο με αγάλματα των Ολυμπίων Θεών
Το άγαλμα του Αχιλλέα στην είσοδο. 
Αχιλλέας θνήσκων.
καθώς και με δύο αγάλματα του Αχιλλέα στον κήπο και τις σκάλες. Με
τά την δολοφονία της Πριγκίπισσας Σίσσυ
Η σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο.
το ανάκτορο αγοράστηκε από τον Κάιζερ Βίλχελμ ο οποίος το χρησιμοποίησε σαν καλοκαιρινή κατοικία.

Λιστόν.
Ο ιστορικός δρόμος περιπάτου Λιστόν. 
Μπροστά στην Κάτω Πλατεία, την γνωστή Σπιανάδα στέκει το Λιστόν, ο δρόμος των πλουσίων και των αριστοκρατών της Κέρκυρας, εκείνης της εποχής που μόνο όσοι είχαν προνόμια μπορούσαν να πατήσουν τούτον τον δρόμο.
Ο δρόμος Λιστόν το βράδυ.
Όλοι όσοι το όνομά τους φιγουράριζε στη λίστα του Libro d' Oro. Από εδώ και το όνομά του “Λιστόν”.
Σήμερα μπορείς και συ να τον απολαύσεις.
Οι αψιδωτές καμάρες και τα βενετσιάνικα φανάρια είναι η ομορφιά του δρόμου. 
Κάτω από τις αψιδωτές καμάρες είναι κρεμασμένα τα βενετσιάνικα φανάρια, σε μια θεαματική παράταξη. Λιστόν. Ένα οικοδόμημα που χτίστηκε το 1807 στα πρότυπα της γαλλικής Rue de Rivoli. Ήταν ο στρατώνας των Γάλλων αλλά με την προσθήκη περισσοτέρων ορόφων χρησιμοποιήθηκε και για ξενοδοχείο. Τα καταστήματα κάτω από τις αψίδες φιλοξενούν αρκετά cafes

Σπιανάδα.
Πανέμορφη η πλατεία Σπιανάδα. Στην φωτογραφία η Κάτω Πλατεία. 
Και αφού είμαστε στο Λιστόν ας ρίξουμε και μια ματιά στην Πλατεία Σπιανάδα που βρίσκεται μπροστά του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας αλλά πιθανόν και των Βαλκανίων. Η κατασκευή της άρχισε από τους Ενετούς το 1576 και σ΄αυτούς οφείλει και το ιταλικό όνομά της από το spianare που σημαίνει ισοπεδώνω. Την πλούσια δενδροφύτευση της οφείλει στους Γάλλους κατακτητές του νησιού
Σήμερα είναι χωρισμένη στην Άνω και Κάτω Πλατεία. Σ΄αυτές οι κερκυραίοι αλλά και οι επισκέπτες απολαμβάνουν τον περίπατό του.
Στην Πάνω πλατεία υπάρχει το περιστύλιο του Μαίτλαντ.
Αυτό είναι το τραινάκι που θα σας γυρίσει σε όλη την πόλη.
Εκεί είναι και η αφετηρία για το μικρό τραινάκι που ξεναγεί τους τουρίστες στα αξιοθέατα της πόλης.


Το  Περιστύλιο του Μαίτλαντ. 
Το περιστύλιο του Μαίτλαντ. 

Στο νότιο άκρο της Πλατείας της Σπιανάδας βρίσκεται ένα απέριττο, κυκλικό, ιωνικό μνημείο. Είναι το περιστύλιο του Μαίτλαντ. Ανεγέρθηκε προς τιμή του πρώτου Άγγλου αρμοστή Thomas Maitland παρά το γεγονός ότι η θητεία του ήταν μία από τις πιο μελανές για τα Εφτάνησα.
Το περιστύλιο είναι έργο του Άγγλου στρατιωτικού μηχανικού George Whitemore και ο γλυπτικός διάκοσμος είναι του Κερκυραίου γλύπτη Προσαλέντη.
Τo περιστύλιο σε φωτογραφία του 1922.
Οι ντόπιοι το αποκαλούν και "στέρνα"καθώς το μνημείο σκέπασε μια παλαιότερη Ενετική στέρνα. To περιστύλιο κατασκευάσθηκε το 1816 και αποτελείται από είκοσι κολώνες και ισάριθμα κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού.  

Μον Ρεπό.
η είσοδος του Μον Ρεπό.
Το Μον Ρεπό χτίστηκε σαν θερινή κατοικία του Άγγλου Αρμοστή Federic Adam για χάρη της πανέμορφης Κερκυραίας συζύγου του, Νίνας Παλατιανού. Μετά την Ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο τον Α! Από το 1995, μετά την κατάργηση της βασιλείας περιήλθε στην κυριότητα του ελληνικού κράτους και λειτουργεί σαν μουσείο, ενώ όλοι οι επισκέπτες έχουν το ελεύθερο να περπατούν ελεύθερα στα μονοπάτια του κήπου του. Στους εσωτερικούς χώρους του εκτίθενται έπιπλα της εποχής καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από τους χώρους της αρχαίας γειτονικής Παλαιόπολης.

Kαμπιέλο.
Χαρακτηριστικό δρομάκι στο Καμπιέλο. 
Κι΄ας κλείσουμε τον περίπατό μας σε μια περιοχή που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μια άλλη εποχή. Το Καμπιέλο. Μια περιοχή που αποτελεί τη βάση της παλιάς πόλης της Κέρκυρας. Η περιοχή ανήκει πλέον στις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco
Κτίσμα εννέα ορόφων στην γειτονιά Καμπιέλο.
Ουσιαστικά πρόκειται για έναν οικοδομικό λαβύρινθο με στριφογυριστά στενά δρομάκια που εύκολα κανείς χάνεται. Πάνω από τα στενά δρομάκια μόνιμο σκηνικό οι απλωμένες μπουγάδες που κρέμονται από αντικριστά παράθυρα. Αντικριστά παράθυρα που εύκολα οι γείτονες, λόγω της ελάχιστης απόστασης, μπορούν να απλώσουν τα χέρια τους για μια χειραψία. Παλιές εκκλησιές, με πηγάδια στις μικρές αυλές τους ομορφαίνουν την παράξενη αυτή γωνιά του νησιού της Κέρκυρας.



Φανερά τα σημάδια του χρόνου όμως η ομορφιά παραμένει η ίδια.
Παρ΄όλο το χρόνο που σημαδιακά έχει κυλίσει πάνω στα σπίτια, τα βενετσιάνικα σημάδια πάνω στις πόρτες μένουν ακόμη. Μικρά μαγαζιά και ταβερνάκια προσθέτουν λίγη ακόμη μαγεία στο Καμπιέλο. Στ΄αλήθεια αυτή η ιστορική περιοχή της Κέρκυρας γίνεται μια εμπειρία για τον επισκέπτη.

Περίπατος καλοκαιρινός στην Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα του θρύλου και της ιστορίας. Στην Κέρκυρα της ομορφιάς και της γνώσης. Στην Κέρκυρα της μουσικής και της ποίησης. Αν βρεθείτε σ΄αυτό το πανέμορφο νησί απολαύστε όλη την ομορφιά του.
Καλό καλοκαίρι σε όλους σας.


                                                                                                                               

ΠΗΓΕΣ
w. kerkyrainfo.gr
w. terrabook.com
w. el.wikipedia.org
w. tripadvisor.com

w. corfu2travel.com

25 σχόλια:

  1. Αν βρεθείτε σ΄αυτό το πανέμορφο νησί απολαύστε όλη την ομορφιά του. Ν.Κ.

    ...μόνο στον ύπνο μου,

    Ντένη μου!!!!!!!!!

    Εκτός και κερδίσει ο Δημήτρης λαχείο!!!!!!!
    να μείνουμε ένα-δυο μήνες...

    Εύχομαι να είσαι γερός και δημιουργικός.
    ΥΓ
    Από ότι υπολογίζω, ο φίλος μας θα έφυγε για Πύλαρο...

    Ο δε Μάκης;;; Δεν είχα νέα του...

    φιλιά σε όλους σας,

    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι αγαπητή μου Υιώτα να κερδίσετε το λαχείο και να βρεθείτε στην Κέρκυρα.
      Ο Γαβίλης μετά της Ορτανσίας του είναι Ελλάδα.
      Ο Μάκης βρίσκεται σε ίδρυμα στο Connecticat. Δυστυχώς δεν είναι καθόλου καλά. Ας ελπίσουμε....
      Αυτά και εύχομαι σε όλους μας υγεία.
      Αύριο αναφωρώ για Φλώριδα.
      Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  2. Μου ξύπνησες μνήμες σήμερα Ντένι μου και πολύ χάρηκα.
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Κική μου τι μνήμες σου ξύπνησα εύχομαι όμως κάποτε να καταφέρεις να βρεθείς σε αυτά τα μέρη.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχη βόλτα!
    Την Κέρκυρα την είχα λατρέψει με το που την είδα από το καράβι...πριν ακόμα την πατήσω!
    Καλή εβδομάδα Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Μερία μου για την αγάπη που έχεις γι΄αυτήν την ξεχωριστή ομορφιά της πατρίδας μας. Δεκαέξη χρόνια έζησα σε αυτό το πανέμορφο νησί και έχω γνωρίσει όλες τις γωνιές του.
      Εύχομαι να την ξαναεπισκεφτείς.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Αχ, ναι! Είναι γνώριμο αυτό το νησί!
    (Σου έχω ξαναπεί πως η μαμά μου έχει καταγωγή από Ήπειρο και έχω περάσει πολλά καλοκαίρια και στο χωριό της μα και στη Κέρκυρα?!) Είναι πανέμορφο μέρος!
    Να έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι, Ντένη μου!
    Την αγάπη μου και στη σύζυγο!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννα μου καλή μου.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και για την αγάπη σου για το όμορφο νησί μας.Χαίρομαι που σου αρέσει και εύχομαι να καταφέρνεις πάντα νε περνάς από εκεί.
      Καλό καλοκαίρι και σε σένα και την αγάπη μου σε σένα και τον Γιάννη.

      Διαγραφή
  5. Μια φορά βρέθηκα στην Κέρκυρα κι αυτό μόλις για πέντε ώρες. Περπάτησα στο δρόμο Λιστόν και απόλαυσα τα καντούνια ολόγυρά του. Ελπίζω μια μέρα να καταφέρω να κάνω καλοκαιρινές διακοπές εκεί και να την γευτώ όλη! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vivi Ka μου καλή μου εύχομαι να καταφέρεις να κάμεις κάποια φορά τις διακοπές σου στη Κέρκυρα. Θα σου μείνουν αλησμόνητες.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  6. Πανέμορφη Κέρκυρα!!!!!
    Καλή εβδόμαδα κ. Ντένη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι πάρα πάνω από πανέμορφη Μαριάνθη μου. Είναι ένα όνειρο.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  7. Την έχω επισκεφθεί δύο φορές, την Κέρκυρα και πολύ θα ήθελα να ξαναπάω! Είναι πανέμορφο νησί!!!! Σήμερα όμως με σταναχώρησε ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση που έδειχνε την Κέρκυρα γεμάτη βουνά από σκουπίδια. Πολύ άσχημη εικόνα για τους επισκέπτες!
    Καλο καλοκαίρι, αγαπητέ Ντένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έχεις πάρει μια γεύση της Κέρκυρας καλή μου Μαριάννα και εύχομαι να τη ξαναεπισκευτείς.
      Όσο για τα σκουπίδια τα είδα και εγώ και ντράπηκα για την κατάντια του νησιού μας. Έχω επισκεφτεί πολλά μέρη του κόσμου. Όμως τέτοιο χάλι δεν το είδα πουθενά. Στ΄αλήθεια ντρέπομαι. Και μάλιστα σε περίοδο τουρισμού που είναι ένα μεγάλο έσοδο για τη δόλια την πατρίδα μας. Τι να πω;
      Έχεις την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. θα συμφωνησω και εγω με την memaria για την κερκυρα.ομως φετος η πυξιδα δειχνει Κεφαλλονια.καλο καλοκαιρι και σε εσας.πολλα φιλια στη συζυγο και σε εσας.να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι καλή μου φίλη να καταφέρεις κάποτε να βρεθείς και στην Κέρκυρα.
      Καλά να περάσεις στην Κεφαλλονιά
      Πολλά φιλιά και την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  9. Μοναδική και υπέροχη Ντένη μου! Σ΄ευχαριστώ θερμά για την πανέμορφη βόλτα!
    Την αγάπη μου και τα φιλιά μου σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με χαρά μου σε βλέπω να περνάς από το "σπιτικό μου" καλή μου Μαγδα.
      Χαίρομαι που απόλαυσες την όμορφη βόλτα στην ονειρεμένη Κέρκυρα.
      Φεύγουμε αύριο για Φλώριδα.
      Έχει την αγάπη από όλους μας και καλό σας καλοκαίρι καλή μου.

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία μέρη! Πραγματικά κάθε φορά με ταξιδεύεις σ'αυτούς τους όμορφους προορισμούς!
    Ευχομαι κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να τα δω κι από κοντα!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου πάντα, σε σένα και την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου γλυκιά μου καλή σου μέρα.
      Χαρά μου που απόλαυσες και αυτόν τον περίπατο στην πανέμορφη Κέρκυρα. Εύχομαι κάποτε να μ+πορέσεις να βρεθείς εκεί.
      Έχεις πάντα την αγάπη μου γλυκιά μου Νικούλα και καλό καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  11. Υπέροχη η Κέρκυρα!!! Την έχω επισκεφθεί δυο τρεις φορές και οι διακοπές εκεί που έμειναν αξέχαστες.
    Αναχωρείς για διακοπές, έτσι; Να περάσεις ομορφα και να ξεκουραστείς.
    Καλή σου μέρα και καλό μήνα Ντένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό μήνα Ντένη μου!
    Με ταξίδεψες στις ομορφιές της Κέρκυρας που επισκεφτήκαμε πριν πολλά χρόνια και δεν αφήσαμε καντούνι που να μη σεργιανίσουμε!
    Θυμάμαι ένα μαγαζί που τρώγαμε, στολισμένο με δίχτυα και καραβάκια, ακούγοντας παλιά τραγούδια κι αργότερα μας βρήκε το ξημέρωμα να πίνουμε παγωμένα ποτά με πολλά αστεία και γέλια, χαζεύοντας το Ποντικονήσι.

    Να είσαι πάντα καλά, την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα, οπως πάντα λεπτομερείς και κατατοπιστηκες οι ξεναγήσεις σου, πολύ όμορφη η Κέρκυρα, καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα νησί διαμάντι, με χάρη-αισθητική-ιστορία-μαγικά ακρογιάλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λατρεμένη Κέρκυρα!! Πανέμορφη με το πράσινο και το γαλάζιο να συνδυάζονται τόσο όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή