Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Κεφαλλονιά. Η χερσόνησος Παλική.



Συνεχίζουμε σήμερα φίλες και φίλοι τον περίπατο στην χερσόνησο Παλική που είχαμε αρχίσει αλλά διακόψαμε για να παρουσιάσουμε την μεγαλειώδη μουσικοθεατρική παράσταση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας. Συνεχίζουμε λοιπόν τον όμορφο αυτόν περίπατο και μετά από τα Μονοπολάτα προχωράμε στα...
...Καμιναράτα.
Μια άποψη του οικισμού Καμιναράτα.
Τα Καμιναράτα είναι το δυτικότερο χωριό της Κεφαλλονιάς πάνω στη χερσόνησο της Παλικής. Από τη θέση που είναι χτισμένο, αμφιθεατρικά πάνω σε λόφους, μπορεί κανείς να απολαύσει σε μια μοναδική θέα όλη την Παλική, το Ληξούρι και το μεγάλο βουνό του νησιού, τον Αίνο. Άλλωστε για την μοναδική αυτή θέα που προσφέρει έχει πάρει το όνομα "Μπαλκόνι της Παλικής".
Μια καταπληκτική θέα από τα Καμιναράτα. Ο κόλπος του Αργοστολίου και στο βάθος ο Αίνος.
Η περιοχή που είναι χτισμένο το χωριό είναι κατάφυτη από ελιές, πεύκα και καρυδιές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι κατακόκκινες στέγες των σπιτιών συνθέτοντας έναν πολύχρωμο καμβά στο κεφαλλονίτικο τοπίο.
Σύμφωνα με τον Γ. Πεντόγαλο, καθηγητή ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το όνομά του το χωριό το οφείλει σε μια από τις αρχικές οικογένειες που το κατοίκησαν, την οικογένεια Καμηνάρη η οποία πρωτοαναφέρεται το 1471. 
Προστάτης του χωριού είναι ο Προφήτης Ηλίας όπου έχει και την δική του εκκλησία.
Χαρακτηριστικό των κατοίκων του χωριού είναι τα αυτοσχέδια γλέντια. Και φυσικά θα σας καλέσουν για να σας προσφέρουν γίδα βραστή, ζεστό ψωμί και ντόπιο κρασί.
Άλλωστε είναι ονομαστά όλα τα πανηγύρια του χωριού με πρώτο το πανηγύρι τ΄Άη Λια του προστάτη του χωριού, που γίνεται την 20η Ιουλίου ημέρα γιορτής του προφήτη Ηλία.
Τον Αύγουστο κάθε καλοκαιριού ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού διοργανώνει αγώνες δρόμου και σκακιού για τα παιδιά που κάνουν τις διακοπές τους στο χωριό.
Πριν λίγο καιρό οι κάτοικοι του χωριού προχώρησαν στην ίδρυση ενός νέου μουσικοχορευτικού συλλόγου. Είναι γνωστό ότι τα Καμιναράτα έχουν μιαν ιστορική παράδοση στο χορό αφού το παλαιό συγκρότημα είχε πρωτεύσει το 1963 στο φεστιβάλ ελληνικού χορού και έλαβε μέρος στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ χορού στην Ιταλία.
Τα τελευταία χρόνια το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού έχει διαμορφωθεί σε λαογραφικό μουσείο. Μερικά από τα εκθέματα του μουσείου είναι εργαλεία, φορεσιές και πίνακες.
Τρομερή η θέα της Μονής των Κηπουραίων. 
Τρία χιλιόμετρα έξω από τα Καμιναράτα βρίσκεται το μοναστήρι των Κηπουραίων. Χτισμένο πάνω σε άγρια βράχια το μοναστήρι στέκει εκεί από το 1759 που χτίστηκε, και αποτελεί σήμερα ένα μνημείο της εκκλησιαστικής ιστορίας του νησιού. Χτισμένο το μοναστήρι, οφείλει το όνομά του στους απέραντους κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί.
Παλαιότερα είχα ασχοληθεί λεπτομερώς με το μοναστήρι.
Από τα Καμιναράτα στη Μονή των Κηπουραίων μέσα από αυτό το κατάφυτο μονοπάτι. 
Ένα θαμνώδες καταπράσινο μονοπάτι ξεκινά από τα Καμιναράτα, περνάει μέσα από τα ερείπια της Ιεράς Μονής Ταφιού φτάνει στην Μονή των Κηπουραίων. Σ΄όλη τη διάρκεια της πορείας του μονοπατιού συναντά κανείς μια υπέροχη εναλλαγή του πράσινου και του μπλε χρώματος. Απόκρημνα βράχια που καταλήγουν στα βαθιά νερά.
Άλλη μια άποψη της Μονής των Κηπουραίων. 
Και ξάφνου χωρίς κανείς να έχει συνέλθει από αυτή την υπέροχη ομορφιά ξεχωρίζει την ομορφιά της μονής.
Η βρύση του Ταφιού. 
Κοντά στη μονή των Κηπουραίων υπάρχει η Βρύση του Ταφιού. Πρόκειται για μια πηγή καθαρού και γάργαρου νερού που πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Προχωρώντας στον επαρχιακό δρόμο νότια θα βρεθούμε στα...

...Φαβατάτα.
Πανέμορφη η περιοχή γύρω από τα Φαβατάτα. 
Στα Φαβατάτα, ένα μικρό γραφικό χωριό της Παλικής, οι σεισμοί έχουν αφήσει σκληρά τα σημάδια τους. Τα περισσότερα σπίτια είναι μισοκατεστραμένα
Στο χωριό μπορείτε να δείτε το παλιό καμπαναριό της εκκλησιάς του Αγίου Ιωάννη ένα χαρακτηριστικό δείγμα της κεφαλλονίτικης αρχιτεκτονικής. Η εκκλησιά έχει υποστεί σχεδόν καταστροφικές ζημιές από τους σεισμού και δεν επισκευάστηκε.
Στο σημερινό χωριό Φαβατάτα ανήκει και ο παλιός οικισμός Μαντουκάτα ο οποίος καταργήθηκε και προσαρτήθηκε στον οικισμό Φαβατάτα. Τίποτα περισσότερο από την ευγένεια των λιγοστών κατοίκων του χωριού και ένα ουζάκι στο καφενείο.
Και προχωράμε να δούμε τα...

...Χαβριάτα.
Μια σκέτη ομορφιά τα Χαβριάτα.
Προχωρώντας θα περάσουμε από τα χωριά, Χαβδάτα και Τυπαλδάτα Και φτάνουμε στα πανέμορφα Χαβριάτα. Το όμορφο αυτό χωριό που μας χάρισε τον μεγάλο φιλόσοφο Βικέντιο Δαμωδό, ο τάφος του οποίου βρίσκεται στην εκκλησιά του χωριού ενώ η κοινοτική βιβλιοθήκη φέρει το όνομά του.
Ο Βικέντιος Δαμωδός. Θα μιλήσουμε και γι΄αυτόν. 
Από τα Χαβριάτα κατάγεται και ο συγγραφέας Ηλίας Τσιτσέλης. Ο συγγραφέας που δημιούργησε τα "Κεφαλληνιακά Σύμμεικτα". Μάλιστα μέσα σε ένα δάσος από λεμονιές, πορτοκαλιές και πεύκα διατηρείται η βίλα που έζησε και φυλάσσεται το αρχείο του.
Λόγω της στρατηγικής τους θέσης τα Χαβριάτα υπήρξαν στόχος εχθρικών εισβολών κατά την διάρκεια της μακράς τους ιστορίας.
Παλιό αρχοντικό στα Χαβριάτα. 
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού ασχολούνται με την γεωργία, με κύρια προϊόντα ελιές, σταφίδα, κρασί και λαχανικά.
Με τους σεισμούς του 1953 το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές.
Η εκκλησιά της Παναγιάς της Υπεραγίας Θεοτόκου, υπολογίζεται ότι είναι κτίσμα του 16ου αιώνα και θεωρείται μνημείο της μεταβυζαντινής εποχής. Είναι καλυμμένη από εξαίσιες αγιογραφίες στο εσωτερικό της ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της είναι ένα αριστούργημα της εκκλησιαστικής τέχνης.
Το σήμα της "Αγριλιώτισσας."
Το χωριό προσφέρει μια πανοραμική θέα της Παλικής και του Ιονίου τέτοια που δικαιολογημένα το έχουν ονομάσει "Μπαλκόνι του Ιονίου".
Θα τελειώσουμε τον περίπατό μας στην επόμενη συνάντηση με την επίσκεψή μας στα Μαντζαβινάτα και ένα πέρασμα από την Κουνόπετρα, το αξιόλογο γεωλογικό φαινόμενο που πλέον δεν υπάρχει..









ΠΗΓΕΣ
w. el.wikipedia.org
w. greece.terrabook.com
w. kefaloniamas.gr
w. efimeridakefalonia.gr

17 σχόλια:

  1. Καλό Μήνα!!!!!!!!!!!!

    Άντε, έγινε κιόλας 4 ο μήνας!!!

    Οι ομορφιές, συνεχίζονται... αλλά κι εκείνη η ελιά;
    Κάποτε, ο Γαβρίλης, είχε βγάλει μια φωτογραφία και την έβαλε στο ΠΥΛΑΡΟΣ ...και του γράφω: ...το πρόσεξες;;; μοιάζει σαν πρόσωπο... με δυό κέρατα...

    Την επομένη, πράγματι ο Γαβρίλης μας, έβγαλε προσεκτικά φωτογραφία και με ...δικαίωσε!!!

    Να είσαι καλά,

    Ντένη μας,

    πάντα με υγεία.

    φιλιά,

    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές οι ομορφιές στα νησιά μας αγαπητή μου Υιώτα. Συμβαίνει να έχουμε μια από τις πιο όμορφες πατρίδες του κόσμου.
      Την αγάπη μου σε όλους σας.

      Διαγραφή
  2. Την καλημερα μου και απο εμενα.πραγματικα τι να πρωτοθαυμασει κανεις.τυχεροι οσοι μπορουν να περασουν απο αυτα τα μερη.ασ ειναι.τουλαχιστον τα μαθαινουμε απο εσας.την αγαπη μου και πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αγαπητή μου Λίτσα. Θέλω να πιστεύω ότι έχεις γνωρίσει κάποια από τα Εφτάνησα οπότε θα έχεις γευτεί τις ομορφιές τους.
      Την αγάπη μου και φιλάκια καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!!! ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  4. ελπιζω αυτο το σπιτι καποιοι ανθρωποι να το χαιρονται και να μην ειναι εγκαταλελειμενο.αυτη η βεραντα λιγες γλαστρουλες με γερανια τι απολαυση θα προσφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Λίτσα μου, απ΄ό,τι κατάφερα να πληροφορηθώ, το σπίτι είναι ακατοίκητο. Με τα λουλούδια σου οποσδήποτε θα γινόταν ένα όνειρο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο οδοιπορικό! Και πραγματικά υπέροχη όσο και τρομερή η θέα της Μονής των Κηπουραίων. Όλα είναι όπως τα λες......Μπράβο Ντένη μου
    Σ'ευχαριστώ και γι αυτό το ταξίδι
    Καλή σου εβδομάδα
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τις πλέον αξέχαστες στιγμές της ζωής μου, γλυκιά μου Αννούλα, ήταν όταν στάθηκα στην άκρη της αυλής του μοναστηριού και κάτω από τα πόδια μου ήταν ο γκρεμός και η θάλασσα.
      Μου έχει μείνει αξέχαστη.
      Σ΄ευχαριστώ καλή μου για την επίσκεψη.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  6. Πρεπει να ειναι πολυ ομορφο νησι η Κεφαλλονια
    Δεν την εχω επισκεφτει
    Κατι που θα το ηθελα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα Εφτάνησα είναι πανέμορφα. Το καθ΄ένα ξεχωρίζει με την δική του ομορφιά.
      Εύχομαι να καταφέρεις να την επισκεφτείς.

      Διαγραφή
  7. πολυ ωραια ξενάγηση και πληροφόρηση, να είσαι καλά!!!
    καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φανταστική η θέα της Μονής! Σε πιάνει δέος!
    Σε ευχαριστούμε για την ξενάγηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η επίσκεψη στο μοναστήρι, στα Κηπούρια είναι από τις πιο έντονες εικόνες από εκείνο το ταξίδι μου στο νησί, πολλά χρόνια πριν! Απίστευτο τοπίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η θέα της Μονής μου έκοψε την ανάσα!
    Πολύ ωραία κι αυτή η περιήγηση Ντένη μου!

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή