Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

"Στης Πλάκας τις ανηφοριές"

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάϊο.
Διαπόντια νησιά. Ο οικισμός Οθωνοί.


Η μεγαλειώδης μουσικοθεατρική εκδήλωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας
για τα 152 χρόνια από την Ένωση των νησιών με την πατρίδα.



Στης Πλάκας τις ανηφοριές. 
Αυτόν τον τίτλο της αλησμόνητης πλακιώτικης καντάδας έχει δώσει η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας σε μια μουσικοθεατρική παράσταση που θα παρουσιάσει την Δευτέρα 23 Μαϊου 2016 στις 9 το βράδυ στο θέατρο Badminton, στην Αθήνα για την γιορτή της 152ης επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. .



Η πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κ. Ελένη Κονοφάου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μου έστειλε η Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Ελένη Κονοφάου και την ευχαριστώ πάρα πολύ γι΄αυτό, η παράσταση για την επέτειο της Ένωσης θα είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στην εποχή που το “μπελκάντο” χαρακτήριζε τη μουσική ζωή της Αθήνας. Ένα αφιέρωμα που θα ξεκινάει από την επτανησιακή και την αθηναϊκή καντάδα, θα περνάει από την εποχή της οπερέτας και θα φτάνει στο ταγκό και το αρχοντορεμπέτικο.


Χαρακτηριστική πλακιώτικη αυλή. 
Μαντολίνα, κιθάρες, πλακιώτικες αυλές, με τ΄αγιόκλημα και την περικοκλάδα και οι χαρακτηριστικές ρούγες των νησιών του Ιονίου, που θα αντηχούν οι ρομαντικές καντάδες θα είναι ο κόσμος που θα μας ταξιδέψει μουσικά η παράσταση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, Στης Πλάκας τις ανηφοριές.
Οι ωραιότερες επτανησιακές και αθηναϊκές καντάδες και τα τραγούδια του κρασιού θα μεταφέρουν τους θεατές νοερά στην εποχή του ρομαντισμού, στα καντούνια και τα στενά δρομάκια των νησιών του Ιονίου και στην παλιά Αθήνα.
Ταβέρνα της Πλάκας μιας κάποιας εποχής. 
Το ξεκίνημα θα είναι η είσοδος της Χορωδίας Λυρικών Καλλιτεχνών της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, η οποία πλαισιωμένη από το ηχόχρωμα της Μαντολινάτας του Ιονίου θα εισέλθει στον συναυλιακό χώρο τραγουδώντας και κάνοντας σερενάτα στους θεατές. Κι΄ύστερα θα κατευθυνθεί στη σκηνή, θα καθίσει γύρω από ένα τραπέζι που πάνω του θα είναι απλωμένα πιάτα με μεζέδες και μπουκάλια με κρασί, σ΄ένα σκηνικό που θα αναβιώνει εικόνες της παλιάς πλακιώτικης ταβέρνας.
Εκεί, “στην παλιά ταβέρνα με τη λατέρνα και το σκουμπρί” θα υποδεχτεί την παλιοπαρέα ο θρυλικός Μπαρμπαγιάννης κανατάς.”
Σκίτσο του Μπάρμπα Γιάννη του κανατά. 
Κείνος ο αλησμόνητος γραφικός τύπος της Παλιάς Αθήνας, που με το γαϊδουράκι του περιδιάβαινε τα στενάκια της Πλάκας διαλαλώντας το εμπόρευμά του. Έχω σταμνιά, έχω κανάτες κι΄έχω μπότηδες ωραίους. Τον Μπαμπαγιάννη θα υποδύεται ο βαθύφωνος Χρήστος Αμβράζης. Ο κάπελας θα κεράσει κρασί τους χορωδούς και θα τους καλέσει στο γλέντι της Ένωσης και θα τραγουδήσουν Θα το πιεις ένα ποτήρι θα το πιεις, Κελαηδίστε ωραία μου πουλάκια, Εις τον αφρό της θάλασσας, Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου, Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά, Δυο γλυκά ματάκια και πολλά άλλα.
Η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη.
Εκτός όμως από όλα αυτά θα υπάρχουν πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Θα είναι εκεί η αλησμόνητη Ριρίκα κείνη η πανέμορφη γυναίκα που είχε ξετρελάνει τον ανδρικό πληθυσμό της Αθήνας εκείνης της εποχής και την οποία θα υποδύεται η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη η οποία θα τραγουδήσει και το τραγουδάκι Μια κομψή μαντάμ σαν κι΄εμένα. Θα είναι εκεί επίσης και ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος ο οποίος θα τραγουδήσει το Εγώ θα κόψω το κρασί. Όμως στη δήλωση αυτή του τενόρου Κορωναίου ότι θα κόψει το κρασί η χορωδία θα απαντήσει, και θα καλέσει τους θεατές να πιουν... Ακόμα ένα ποτηράκι.
Στο σημείο αυτό έχει επιλεγεί οι καλλιτέχνες να καλέσουν στην σκηνή έναν μεγάλο της μουσικής και του τραγουδιού εκείνης της εποχής προκειμένου να δώσει μαγικές λύσεις.
Ο αλησμόνητος Αττίκ. 
Αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν θα είναι άλλος από τον θρυλικό Αττίκ. Τον μεγάλο τροβαδούρο της Αθήνας που έχει βάλει την σφραγίδα του στην ελληνική μουσική και στο ελληνικό τραγούδι. Τον Αττίκ, που έχει μείνει ένας θρύλος. Τον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη θα ζωντανέψει ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης. Από το πιάνο του θα απλωθούν σε όλο τον χώρο οι αθάνατες μελωδίες του μεγάλου Αττίκ. Η παπαρούνα, Ζητάτε να σας πω, Μαραμένα το γιούλια, Της μιας δραχμής τα γιασεμιά, και πολλά άλλα ακόμη του μεγάλου Αττίκ.

Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης. 
Όμως ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης θα ζωντανέψει ακόμη και τις μορφές άλλων που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μουσική και το τραγούδι εκείνης της εποχής. Θα ακουστούν οι μελωδίες του Σουγιούλ, του Χαιρόπουλου, του Μαρούδα και άλλων.
Ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης όμως θα έχει και μια μεγάλη έκπληξη για όσους θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτή την εκδήλωση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας. Κι΄η μεγάλη έκπληξη θα είναι η παρουσίαση του άλλου μεγάλου του ελληνικού τραγουδιού. Του αθάνατου τροβαδούρου της Αθήνας, του Νίκου Γούναρη, του οποίου τα τραγούδια θα αποδώσει ο Μπάμπης Τσέρτος. Θ΄ακουστούν τα τραγούδια του Για τις γυναίκες ζούμε, Γλυκά μου μάτια, Αυτός ο άλλος, Ένα βράδυ πούβρεχε, και άλλα. Με την παρουσία του Γούναρη στη σκηνή θα είναι η στιγμή που το γλέντι κορυφώνεται.
Η χορογράφος της Ένωσης Επτανησίων,
 Μαρία Θωμοπούλου.
Παράλληλα με όλα αυτά, σαν ένα συμπλήρωμα της εικόνας της αλησμόνητης εκείνης εποχής θα προσθέσουν οι θεατρικές βινιέτες και οι χορογραφίες της Μαρίας Θωμοπούλου.
Τα κείμενα, την ενορχήστρωση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, Παναγής Μπαρμπάτης.
Συντελεστές θα είναι η Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών, Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και η Μαντολινάτα του Ιονίου της Ένωσης.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια στις χορογραφίες θα έχει η Μαρία Θωμοπούλου.
Στις Πλάκας τις ανηφοριές λοιπόν την Δευτέρα 23η Μαΐου 2016. Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας.

Στ΄αλήθεια πρόκειται για μια παράσταση που δεν θα πρέπει να την χάσει κανείς.



25 σχόλια:

  1. καλησπερα και χρονια πολλα λιγο καθυστερημενα λογω πολυημερης απουσιας σε νησι των Σποραδων,ελπιζω ναειστε καλα και να περασατε καλα.πολλα φιλια και χαιρετισμους στην οικογενεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλά αγαπητή μου Λίτσα.
      Ελπίζω να τα πέρασε όμορφα αν και δεν ξέρω πως γιορτάζουν το Πάσχα στις Σποράδες.
      Φιλιά και από μένα.

      Διαγραφή
  2. χρόνια πολλά, καλη επιτυχία να εχει κι αυτη η εκδήλωση, να είμαστε ολοι εκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σένα φίλε μου.
      Όλα δείχνουν ότι η εκδήλωση θα έχει μεγάλη επιτυχία.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Αχ, πρέπει να είναι υπέροχα! Μουσικές, μελωδίες, λυρισμός!
    Άλλωστε και από την ομιλία καταλαβαίνεις ένα όμορφο τέμπο , οπότε σίγουρα θα είναι υπέροχα!
    :-)
    ΄Ομορφη Κυριακή, Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Γιάννα μου καλή μου.
      Ελπίζουμε ότι θα είναι μια υπέροχη εκδήλωση.
      Καλή σου εβδομάδα αγαπητή μου και καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Λατρεμένο μέρος η Πλάκα, πηγαίνουμε πολύ συχνά βόλτες! Και δίνει μεγάλη έμπνευση, θα είναι πολύ ωραία η παράσταση!
    Καλή συνέχεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου η Πλάκα ήταν η αγαπημένη μου γειτονιά όταν ήμουν στην Ελλάδα. Όσο για την εκδήλωση της ΕΕΕ όλα δείχνουν ότι θα είναι κάτι το πολύ ωραίο.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφα θα είναι σίγουρα. Και μόνο από την ανάρτησή σου εντυπωσιάστηκα πόσο μάλλον με την παράσταση.Θα προσπαθήσω να πάω. Μ'αρέσει πολύ η όλη ιδέα.
    Ντένη μου αν δεν είπαμε χρόνια πολλά να τα πούμε να είστε καλά γεροί δυνατοί ακμαίοι.
    Τους χαιρετισμούς μου από Κεφαλλονιά
    ΥΓ Δεν έχω επιστρέψει ακόμη μια και με απέκλεισε στο νησί η απεργία των πλοίων. Περιμένω σήμερα μετά την ψηφοφορία να μάθω για την απεργία γιατί πολύ ανησυχώ μπας και δεν μπορέσω να φύγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια σου πολλά Αννούλα μου γλυκιά μου. Σ΄ευχαριστώ που περνάς από εδώ., Μακάρι να μπορέσεις να πας.
      Σε ζηλεύω που βρέθηκες στο νησί μας για Πάσχα παρ΄όλη την ταλαιπωρία της απεργίας. Ελπίζω να έχουν τελειώσει όλα και να έχεις επιστρέψει.
      Την αγάπη μου πάνυα καλή μου.

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό γεγονός! Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές! Καλή επιτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια αγαπητέ μου Ευάγγελε τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατϊ έχουν ετοιμάσει κάτι πάρα πολύ ωραίο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Μακάρι να μπορούσαμε να μην τη χάσουμε και μεις Ντένη. Νάξερες πόσο καιρό λέω στους φίλους μου στην Αθήνα,πού μπορούμε βρε παιδιά να βρούμε ένα κουτούκι όπως τα παλιά με τα βαρέλια του και να πιούμε πραγματική ρετσίνα; Κανείς δεν ξέρει τίποτα πια, δεν υπάρχουν. Η ρετσίνα που πουλάνε είναι ένα ξέπλημα εμφιαλωμένο. Δυστυχώς για τα ωραία πράγματα που χάνονται... Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου όλα έχουν αλλάξει. Το κυνήγι του χρήματος έχει σβύσει όλες τις ομορφιές που είχε η παλιά ζωή. Τότε που τραγουδούσαμε ένα τάλληρο η ρετσίνα.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά κύριε Ντένη!! Χριστός Ανέστη!! Είναι τόσο μα τόσο αγαπημένη η Πλάκα κι ανεξάντλητη!! Καλή επιτυχία εύχομαι στην παράσταση που σίγουρα θα ανταμείψει τους θεατές!! Σας φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριλένα μου αγαπητή μου χρόνια σου πολλά. Σ΄ευχαριστώ γλυκιά μου που με θυμάσαι. Πιστεύω πως η παρ΄σταση θα είναι μια επιτυχία γιατί έχουν δουλέψει πολύ σκληρά.
      Την αγάπη μου καλή μου και φιλάκια.

      Διαγραφή
  9. Από τα αγαπημένα μου μέρη η Πλάκα , όταν σπούδαζα Ντένη!
    Ομορφιά παντού ....
    Χρόνια πολλά Ντένη μου και καλό μήνα έστω και στις 10 του μηνός :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Αριστέα μου. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει γνωρίσει αυτήν την γειτονιά και να μην την λατρεύει. Μια ζωγραφιά όλη.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Μαρία Έλενα
    Φιλάκια και από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στην αρχή νόμισα ότι θα γίνει η παρουσίαση εδω στην ΝΥ μια που το όνομα του Θετάτρου δεν είναι Ελληνικό
    Ξαναδιάβασα και κατάλαβα, τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια τα τραγούδαγε η μάνα μμου όπως το Ριρίκα, μπάρμπα Γιάννης Κανατάς, παλιές καλές εποχές με όμορφες καντάδες ο πόλεμος και η εξέληξη έφερα τα πανω κάτω...
    την καλησπέρα μου
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γαβρίλη μου φίλε μου δεν έχουμε την τύχη να δούμε εδώ τέτοιες όμορφες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. Τι να κάνουμε;
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  12. Χρόνια πολλά αγαπητέ μου φίλε Ντένη!
    Πραγματικά νομίζω πως είναι εξαιρετικό να γίνονται τέτοιες γιορτές-αφιερώματα ώστε να τα θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι!
    Καλό ΠΣΚ με υγεία!
    Τα φιλιά μου και την αγάπη μου πάντα, σε σένα και την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά και σε σένα γλυκιά μου Νίκη.
    Έχεις δίκιο ότι τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται Και όπως βλέπεις η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας κάνει ό,τι μπορεί.
    Φιλάκια και από μένα γλυκιά μου και θα τα πούμε.
    Καλό σου weekend.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. καλή επιτυχία!!! πανέμορφα θάναι φαντάζομαι...σαν τα ίδια τα Επτάνησα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η παράσταση προβλέπεται καταπληκτική!
    Είμαι σίγουρη ότι θα έχει την επιτυχία που της αξίζει!

    Ντένη μου να είσαι πάντα καλά, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή