Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Στη Ζάκυνθο το Πάσχα είναι το κάτι άλλο.



Η Ζάκυνθος, το φιόρο του Λεβάντε, είναι ένα ακόμη νησί προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομοερφιές. Είναι το νησί της ποίησης και του τραγουδιού. Κι΄ακόμη είναι το νησί που γέννησε τις μεγάλες Αγάπες. Έτσι όπως το μεγάλο τέκνο του νησιού, ο Γρηγόρης Ξενόπουλος μας τις έχει δώσει αυτές τις αγάπες μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του. Στέλλα Βιολάντη. Φωτεινή Σάντρη.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα εντελώς δικό της χαρακτηριστικό χρώμα.
Έχει επίσης ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές τελετές και δικά της ποανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια. Το
Μεγαλοβδόμαδο στη Ζάκυνθο αρχίζει το Σάββατο του Λαζάρου όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες χτυπούν πανηγυρικά και κρέμεται τι “βαγί” σε όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών.
Την Κυριακή των Βαϊων, “του Βαγιώνε” οι “νόντσολοι”, παιδιά που υπηρετούν την εκκλησία, μοιράζουν σε όλα τα σπίτια το “βαγί” που οι νοικοκυρές το τοποθετούν στα εικονίσματα. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.
Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ακούγεται κατανυχτικά το τροπάριο της Κασσιανής από μελωδικές χωροδίες των ναών και ιδιαίτερα στις εκκλησίες της πόλης, τονισμένο στην ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική όπως άλλωστε και σε όλες τις άλλες ιερές ακολουθίες.
Την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς. Μετά από την θεία Λειτουργία οι καμπάνες από τις εκκλησιές όλης της Ζακύνθου “χειρεύουν”. Δηλαδή δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Πενθούν τα πάντα. Μαύρα λάβαρα κρεμιούνται στα μπαλκόνια των σπιτιών, οι σημαίες είναι μεσίστιες, ακόμη και η ενδυμασία, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων σε ηλικία Ζακυνθινών, είναι πένθιμη. Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι ιδιομορφίες του ζακυνθινού εκκλησιαστικού Τυπικου είναι εντονότερες.
Ο Εσταυρωμένος βγαίνει μετά το 11ο Ευαγγέλιο ενώ το 12ο ψαλλόμενο και αυτό στα Ζακυνθινά αποτελεί το αποκορύφωμα της Ακολουθίας.
Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί γίνεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολουθεί η αποκαθήλωση. Μετά εξέρχεται ο ιερέας από το Ιερό Βήμα και λιτανεύει τον Χριστό επί του ώμου του τυλιγμένον σε λευκό σεντόνι. Σημειοτέον ότι στην Ζάκυνθο χρησιμοποιείται αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιοαγραφία του νεκρού Χριστού που ονομάζεται “αμνός”.
Στις δυο το μεσημέρι γίνεται η μοναδική στην Ορθοδοξία λιτανεία του Εσταυρωμένου στους δρόμους της πόλης. Ξεκινά από τον ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στην πλατεία Σολωμού. Η κατανυχτική λιτανεία συνοδεύεται με τους ήχους του “Ίνα τι εφρύαξαν έθνη...”από την Φιλαρμονική ενώ λιτανεύεται και η περίφημη εικόνα Mater Dolorosa” δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.
Συγκινητική είναι η επιστροφή όπου ο Μητροπολίτης κρατώντας τον Εσταυρωμένο ευλογεί τον κλήρο και τον λαό, κάνοντας το σημείο του σταυρού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος.
Στις τέσσερεις το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η περιφορά του μοναδικού Επιταφίου στην πόλη. Στην επιστροφή ψάλλεται ο ύμνος “τον Κύριον υμνείτε” και ακολουθεί η περίφημη Gloria” και το σπάσιμο των πύλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών στους δρόμους της πόλης.
Τη νύχτα του μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και το “Χριστός Ανέστη”ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στο ναό του Αγίου Λαζάρου και ακολουθεί η λιτάνευση της επιβλητοικής; εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσσας καθώς και της Αναστάσεως.
Μπόχαλη. Το "μπαλκόνι" της Ζακύνθου. 
Την Παρασκευή της Διακαινήσιμοy γιορτάζει το γραφικότατο προάστιο της Μπόχαλης. Γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι και λιτάνευση της πανάρχαιης και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής,
υπό τους ήχους του “ταμπουρλονιάκαρου” (Όρος καθαρά ζακυνθινός υποδηλώνει αυτό που σε άλλα μέρη της Eλλάδας λένε νταούλι και ζουρνάς.)
Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα κλείνουν την Κυριακή του Θωμά με το λαϊκό πανηγύρι στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Λύπου
στην περιοχή Καλλίτερο.


Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευτεί στο μπλογκ Εφτάνησα τον Μάρτιο του 2010.
Να σας κάμω γνωστό ότι το ΚΑΦΕΝΕΙΟ  Η  ΕΛΛΑΣ μετά από μια μικρή διακοπή λόγω ενημέρωσης λειτουργεί και πάλι και μάλιστα φιλοξενεί ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Παρακαλώ περάστε να το δείτε στο http://hellascafe.blogspot.com 

28 σχόλια:

  1. ,,, εκείνη η λυπημένη βιολέτα...

    Χαιρετισμούς...
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λυπημένη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.
      Νάσαι καλά Υιώτα μου.

      Διαγραφή
  2. Πλήρες και κατατοπιστικό το διαχρονικό... ρεπορτάζ, αγαπητέ Ντένη!

    Η Ζάκυνθος είναι όντως πανέμορφη και κάτω απ' το φως των Αγίων Ημερών φαντάζομαι θα είναι καταπληκτική! Άλλωστε κι οι όμορφες εικόνες που συνοδεύουν το κείμενό σου αυτό μαρτυρούν!

    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενα από τα όμορφα Εφτάνησα, αγαπητέ μου Ευάγγελε, είναι οποσδήποτε η Ζάκυνθος. Και στ΄αλήθεια σ΄αυτό το νησί οι μέρες του Πάσχα είναι το κάτι άλλο.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη καλέ μου φίλε.

      Διαγραφή
  3. Μόλις τώρα είδα και την ανάρτηση στο άλλο blog και από εκεί λέω να κρατήσω τη λεζάντα μιας εκ των φωτογραφιών "τα παιδιά μας χειροκροτούν και όχι την εξέδρα."
    Και μετά ήρθα εδώ και χόρτασε το μάτι μου ομορφιά, πληροφορίες και παράδοση!
    Μου άρεσε και το "ταμπουρλονιάκαρο"!! χιχι!
    Καλό Σαββατοκύριακο, Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Γιάννα μου.
      Είναι αλήθεια ότι εκείνη την ημέρα όλοι μας χειροκροτήασαμε τα παιδιά μας. Και τα καμαρώσαμε. Τους άχρηστους που μας κουβαλήθηκαν από την Ελλάδα τους αγκάλιασας μόνο αυτοί που τους έφεραν και έχουν συμφέροντα.
      Χαίρομαι που σου άρεσε το ταμπουρλονιάκαρο. Αν το ακούσεις θα δεις την ομορφιά του.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Οντως διαφορετικο φιλε μου ,ευτυχεις και αυτοι που το ζουν.Ισωωως καποια στιγμη και εμεις.Ισως.να ειστε καλα και πολλα φιλια και στους δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες καλή μου Λίτσα κάποια στιγμή να το ζήσουμε κι΄εμείς το Πάσχα στη Ζάκυνθο; Μακάρι.
      Την αγάπη μου καλή μου κι΄ευχαριστώ για τα φιλιά σου.

      Διαγραφή
  5. Πραγματικά, πολύ ιδιαίτερες και όμορφες θα είναι οι ΄Αγιες Ημέρες στην Ζάκυνθο!!! Πολύ θα ήθελα να τις ζήσω κάποια χρονιά!!!!
    Ευχαριστούμε αγαπητέ Ντένη!!! Καλό Σαββατοκύριακο, σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου ευχηθώ αγαπητή μου Marie Anne να καταφέρεις κάποτε να ζήσεις το Πάσχα σ΄αυτό το πανέμορφο νησί.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Μα τι ωραία ανάρτηση! Λατρεύω να διαβάζω τα έθιμα κάθε τόπου!
    Έχω επισκεφτεί την ωραία Ζάκυνθο αρκετές φορές, πάντα καλοκαίρι κι ενθουσιάστηκα από τη θρησκευτική παράδοση των Αγίων Ημερών.

    Χαρούμενη κι ευλογημένη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ΄αρχά αγαπητή μου Mary να σ΄ευχαριστήσω για την επίσκεψη και να σου πω ότι θα είναι χαρά μου να περνάς από εδώ. Υπόσχομαι ότι θα βρίσκεις τα έθιμα από τα νησιά μας, που όπως λες σου αρέσουν, να τα διαβάζεις. Εδώ θα είμαι λοιπόν να σου τα προσφέρω.
      Να σου πω ότι έκαμα μια επίσκεψη σύντομη στο μπλογκ σου το οποίο το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Υπόσχομαι ότι θα περάσω το συντομώτερο για πιο πολλά.
      Την αγάπη μου, πάντα ευπρόσδεκτη και να είσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  7. Ζηλεύω!!!! Πόσο κατανυκτικά κι ευλαβικά θα πρέπει να ναι για κάποιον που το βιώνει σε ένα τόπο με τόσα έθιμα!!
    Καλό υπόλοιπο Κυριακής κύριε Ντένη!! Σας φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Μαριλένα.
      Σ΄ευχαριστώ που περνάς από το μπλογκ μου.
      Στ΄αλήθεια είναι κάτι το υπέροχο αυτές τις μέρες να βρίσκεσαθι σε κάποιο από τα Εφτάνησα.Πίστεψέ με ότι το θρησκευτικξό μεγαλείο είναι κάτι το ξεχωριστό. Νοιώθεις, ζεις τη μεγάλη γιοορτή.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου και φιλάκια.

      Διαγραφή
  8. Μικρή είχα διαβάσει τα άπαντα του Ξενόπουλου κι από τότε ήθελα να πάω στη Ζάκυνθο!
    Τελικά πήγα όταν μεγάλωσα κι ενώ έμενα στην Κεφαλονιά...
    Πάσχα δεν έχω κάνει εκεί, μα όπως όλα δείχνουν σίγουρα εκεί είναι το κάτι άλλο!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλημέρα σου.
      Είσαι κοντά. Φρόντισε κάποια φορά να το κάμεις αυτό το ταξίδι.
      Στ΄αλήθεια πρόκειται για μια μεγάλη εμπειρία.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  9. Μαγικές φωτος από την αγαπημένη μου Ζάκυνθο.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πανέμορφη η Ζάκυνθος με την όμορφη παράδοση και τα έθιμά της.
    Να είσαι πάντα καλά ξενιτεμένε φίλε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα Εφτάνησα είναι πανέμορφα καλέ μου φίλε.
      Γνωστές οι παραδόσεις και τα έθιμα και χαρά σ΄αυτόν που τα ζει.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  11. Αχ αυτό το Ζακυνθινό Πάσχα! Πόσο μου το'χουν διαφημίσει και ακόμα να το ζήσω. Αλλά και ποια εποχή δεν είναι όμορφη σ'αυτό το νησί το τόσο αγαπημένο! Μακάρι, λοιπόν, να βρεθούμε όλοι κάποια στιγμή εκεί... για φαντάσου! Σε παραπέμπω κι εγώ σε ένα βιντεάκι που είδα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ. https://www.youtube.com/watch?v=CU8CUfmxScU&feature=youtu.be
    Πολλά φιλιά Ντένη μου... μόνο δικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή μου και αγαπημένη μου.
      Χαίρομαι που σε βλέπω στο σπιτικό μου. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.Στ΄αλήθεια το Πάσδχα σε οποιοδήποτς νησί του Ιονίου είναι μια μεγάλη εμπειρία. Ξεχωρίζουν της Κέρκυρας και της Ζακύνθου.
      Εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρεις να ζήσεις κάποιο από αυτά. Όσο για την ευχή σου να βρεθούμε όλοι μαζί κάποια στιγμή εκεί, στη Ζάκυνθο, πλέον έχει περάσει στο χώρο των ονείρων.
      Την αγάπη μου καλή μου και καλό σου Πάσχα.

      Διαγραφή
    2. Ας το ζήσουμε κι ας είμαστε κι ο καθένας μόνος μας...αν το ''όλοι μαζί'' είναι αυτό που κάνει το όνειρο άπιαστο! Όπως και να'χει, καλό Πάσχα να'χουμε όλοι, Ντένη μου.

      Διαγραφή
    3. Μαρία μου καλήμου.
      Δεν είναθι το "όλοι μαζί"που κάναι το όνειρο άπιαστο. Όταν ο ένας από όλους δεν πιστεύει στο όλοι μαζί το όνειρο γίνεται άπιαστο.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη και ένα καλό Πάσχα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Το Πάσχα στη Ζάκυνθο είναι τόσο ξεχωριστό, υποβλητικό και κατανυκτικό. Θυμάμαι και τις σχετικές αναρτήσεις της Χαράς. Μακαρι κάποτε να το ζήσουμε κι από κοντα!
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου καλή μου και αγαπητή μου φίλη.
      Στ΄αλήθεια τούτες τις Άγιες μέρες τα νησιά του Ιονίου προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό. Και το λέω αυτό γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια σ΄αυτά τα νησιά. Εύχομαι κάποτε να καταφέρεις να περάσεις σε κάποιο από αυτά τις μέρες του Πάσχα.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη και καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  13. Πάσχα, μια εβραϊκή λέξη,
    Ένας θρησκευτικός φανατισμός,
    Λαμπρή ημέρα που τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά. ημέρα όπου ανεστήθει ο Κύριος,

    Κάθε μέρος έχει και τα δικά του πασχαλινά έθιμα,
    Θυμάμαι τα κάλαντα της μεγάλης Παρασκευής εδώ και πολλά χρόνια που άρχιζαν γεμάτα μίσος:
    Σήμερα έβαλαν βουλή οι άνομοι εβραίοι , οι άνομοι και τα σκυλιά και τρεις καταραμένοι , να σταυρώσουνε των πάντων βασιλέα... όλα τα υπόλοιπα φίλε είναι MAN MADE

    την καληνύχτα μου

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Γαβρίλη μιλάμε για την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Πολλά τα όσα μας έχει χαρίσει αυτή η γιορτή. Όσο και αν για κάποιους λόγους την αμφισβητούμε της οφείλουμε κάποιο σεβασμό.
      Θα τα πούμε αύριο.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή