Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Περίπατοι στην όμορφη Λευκάδα.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Ο οικισμός Μικρό νησί.

Επιτρέψτε μου φίλες αγαπητές και αγαπητοί φίλοι να αρχίσουμε και σήμερα τον περίπατό μας με συντροφιά μας τα σοφά λόγια του Αντρέα Λασκαράτου.
Το να κλείνουμε τ΄αυτιά και τα μάτια σ΄εκείνους που μας υβρίζουν είναι συχνά γενναιότητα είχε πει ο μεγάλος δάσκαλος. Κι΄είναι μια αλήθεια. Αφήστε τους να βρίζουν. Αυτό έχουν μάθει, αυτό μόνο μπορούν να κάνουν και κατά βάθος αυτό τους ευχαριστεί πάρα πολύ. Ας είναι πάντα καλά. Εμείς προχωράμε.

Τσουκαλάδες.
Το κεφαλοχώρι Τσουκαλάδες.
Στην Λευκάδα λοιπόν σήμερα. Να γνωρίσουμε ομορφιές που ίσως να είναι απίστευτες. Νύφη του Ιονίου την έχουν ονομάσει. Κι΄είναι στ΄αλήθεια μια νύφη ντυμένη στα γαλάζια.
Ένας περίπατος στις ακτές της Νοτιοδυτικής Λευκάδας είναι μια μεγάλη εμπειρία, αφού σου αποκαλύπτει την κοσμογονία της περιοχής με την ιστορία των φοβερών εγκατακρημνίσεων που έγιναν η αιτία να σχηματιστούν αυτοί οι απότομοι βράχοι.
Ξεκινάμε τον περίπατό μας από την πόλη της Λευκάδας με κατεύθυνση το νότο. Στα δεξιά η θέα είναι καταπληκτική. Η πόλη της Λευκάδας απλώνεται πνιγμένη στις αιωνόβιες ελιές ενώ την πλαισιώνουν οι δύο λιμνοθάλασσες και ο δίαυλος.
Αφού περάσουμε την Μονή της Φανερωμένης, το θρησκευτικό κέντρο της Λευκάδας, το πρώτο χωριό που συναντάμε είναι το παραδοσιακό χωριό, Τσουκαλάδες. Γνωστό και με την ονομασία το Λαδοχώρι για την μεγάλη σοδειά του λαδιού που έχει.
Η εκλησιά του χωριού.
Ένα χωριό που έχει ταιριάξει την παράδοση με το σήμερα και προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Χτισμένο πάνω σ΄ένα ύψωμα το χωριό προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το Ιόνιο από όλα τα σημεία του. Βρίσκεται στη μέση περίπου της διαδρομής από Λευκάδα προς Άγιο Νικήτα. Χαρακτηριστικό τα όμορφα πέτρινα σπίτια του με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα γραφικά στενά δρομάκια, που μοιάζουν με μια ζωγραφιά.
Στην περιοχή των Τσουκαλάδων βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πευκούλια, εκεί όπου τα πεύκα κυριολεκτικά αγγίζουν την πεντακάθαρη θάλασσα, δημιουργώντας μια μαγευτική εικόνα. Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το ανεξερεύνητο σπήλαιο του Άη-Γιάννη.
Στους Τσουκαλάδες έχει την έδρα του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσουκαλάδων, ο οποίος προσφέρει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση. Ο σύλλογος διαθέτει αξιόλογο θεατρικό τμήμα καθώς και χορευτικό. Κάθε Αύγουστο διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο Βεργίνεια προς τιμή του Λευκαδίτη Ολυμπιονίκη Ηλία Βεργίνη.
Επόμενος σταθμός μας στον όμορφο αυτόν περίπατο ο οικισμός....

...Αγιος Νικήτας.
Μια από τις παραλίες του Αγίου Νικήτα.
Πρόκειται για ένα από τα πάρα πολλά πανέμορφα χωριά της Λευκάδας, που έχει χαρακτηριστεί και διατηρητέο. Ο οικισμός του Αγίου Νικήτα γοητεύει τους επισκέπτες με το παραδοσιακό του χρώμα. Τα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα γραφικά σοκάκια αλλά και οι κάτοικοί του που παραμένουν πιστοί στον παραδοσιακό τρόπο ζωής συνθέτουν την εικόνα του πανέμορφου χωριού. Χτισμένο στον μυχό του ομώνυμου κόλπου έχει απέναντί του το μοναδικό πευκοδάσος, τα Πευκούλια, ενώ οι ελιές και τα κυπαρίσσια το αγκαλιάζουν από παντού. Χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός διατηρεί και αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής αρχιτεκτονικής με τα ωχροκίτρινα κεραμίδια, τα ξύλινα μπαλκόνια και τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια.
Ο οικισμός του Αγίου Νικήτα είναι χτισμένος στην άκρη ενός κατάφυτου δάσους κυρίως από αιωνόβια ελαιόδεντρα.
Μια άποψη του οικισμού. 
Η περιοχή που βρίσκεται το χωριό έχει κατοικηθεί κατά την αρχαιότητα αφού οι ανασκαφές που έχουν γίνει έχουν φέρει στην επιφάνεια ευρήματα που κατατάσσονται στην παλαιολιθική εποχή. Οι ψαράδες του χωριού επανειλημμένα έχουν ανασύρει από τον βυθό της θάλασσας αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως αμφορείς αγγεία και άλλα.
Στην εκκλησιά του χωριού, πάνω στην εικόνα του Αγίου Νικήτα αναγράφεται η χρονολογία 1848 ενώ στις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας η ημερομηνία είναι 1814.
Θα πρέπει να πούμε ότι ο Νικήτας σαν άγιος είναι άγνωστος στην ελλαδική εκκλησία και δεν αναφέρεται πουθενά αλλού η ύπαρξη ναού ή εικόνας. Τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι ήταν Τσέχος, ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και όταν του ζητήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του και αρνήθηκε θανατώθηκε στην πυρά. Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού βρήκαν την εικόνα σε ερημική τοποθεσία χωρίς να γνωρίζουν σε ποιόν ανήκει και μετά από επαφές με εκκλησιαστικές αρχές έκτισαν τον ναό και έδωσαν το όνομα Νικήτας χωρίς κανείς να δίνει μια κάποια εξήγηση.
Ένα γραφικό δρομάκι στον Άγιο Νικήτα.
Μια ομάδα από ζωγραφιστές ταβέρνες, γραφικά μαγαζάκια και παραδοσιακά καφενεία, συμπληρώνουν το μικρό χωριό και προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και ειδών χειροτεχνίας δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να πάρει μαζί του μια στάλα από την μαγευτική Λευκάδα.
Λίγο πιο κάτω από τον οικισμό του Αγίου Νικήτα βρίσκεται η παραλία Κάθισμα, μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας.
Κι΄ελάτε τώρα να πάμε στο...

...Καλαμίτσι.
Το Καλαμίτσι τ΄όμορφο π΄ανθεί και λουλουδίζει.
Το Καλαμίτσι από αεροφωτογραφία. 
Σε πολύ κοντινή απόσταση μετά από τον Άγιο Νικήτα και προχωρώντας νότια θα συναντήσουμε τον οικισμό Καλαμίτσι. Είναι ένας από τους παλαιότερους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού και απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Ράχη .
Η θέα από το χωριό είναι μαγευτική με το πράσινο να κυριαρχεί παντού και τα διάσπαρτα εκκλησάκια να προσθέτουν μια κατανυκτική νότα στο γραφικό τοπίο.
Στα δρομάκια του χωριού η ζωή κυλά ήρεμα ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό. Σ΄αυτά τα δρομάκια θα συναντήσετε και αρκετές γυναίκες ντυμένες με την παλιά παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά. Το Καλαμίτσι είναι ένα από τα λίγα χωριά της Λευκάδας που έχει μια μακρόχρονη παράδοση στα υφαντά.
Η παραλία Μεγάλη Πέτρα.
Βέβαια το Καλαμίτσι δεν είναι ένας παραλιακός οικισμός όμως πολύ κοντά βρίσκονται οι συνεχόμενες και πανέμορφες παραλίες Καβαλικευτά, Άβαλι και Μεγάλη Πέτρα. Τρεις πανέμορφες αδελφές, όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι. Μπορεί να πει κανείς ότι οι παραλίες αυτές είναι άγνωστες στους επισκέπτες του καλοκαιριού.
Στις παραλίες αυτές τα νερά έχουν ένα θαυμάσιο γαλάζιο χρώμα ενώ πάνω τους απλώνεται η χρυσή άμμος και βότσαλα.
Υπέροχο θέαμα οι βράχοι. 
Αυτό όμως που κάνει μοναδική την ομορφιά τους είναι οι μεγάλοι διάσπαρτοι βράχοι μέσα και έξω από το νερό που δημιουργούν μικρούς και μεγάλους κολπίσκους.
Από τις παλιές εκκλησιές και τα ξωκλήσια ξεχωρίζει η Παναγιά των Κήπων η οποία κάποτε ήταν ένα πλούσιο μοναστήρι. Από τα υψώματα του χωριού η θέα προς το Ιόνιο είναι υπέροχη.
Γραφικά ταβερνάκια σκόρπια στα στενά δρομάκια του χωριού αλλά και πλήθος από καταστήματα με τοπικά προϊόντα σας περιμένουν για να σας χαρίσουν ευχάριστες διακοπές στο πανέμορφο χωριό.
Στο Καλαμίτσι υπάρχουν δεκατρείς παλαιοί ανεμόμυλοι που με την παρουσία τους θυμίζουν το γεωργικό παρελθόν της περιοχής στην παραγωγή σιτηρών, τότε που το Καλαμίτσι μεσουρανούσε στην οικονομική ανάπτυξη της Λευκάδας.
Αν βρεθείτε στο Καλαμίτσι μην αφήσετε να περάσει ένα ηλιοβασίλεμα χωρίς να απολαύσετε την ομορφιά του ήλιου να βουτάει στα γαλάζια νερά του Ιονίου.
Όχι και τόσο ευχάριστη επίσκεψη σήμερα, αλλά θα πρέπει να περάσουμε από το....

....Πόρτο Κατσίκι.
Πόρτο Κατσίκι. Μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας.
Αφήνουμε πίσω μας το Καλαμίτσι και με τον Επαρχιακό κατηφορίζουμε νότια. Φτάνοντας στο ύψος του μικρού χωριού Κομήλι ο δρόμος χωρίζεται στα δύο. Αριστερά κατηφορίζει προς τους οικισμούς Άγιο Πέτρο και Βασιλική και φτάνει μέχρι τα Σύβοτα όπου θα βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα. Δεξιά προχωράει προς το Πόρτο Κατσίκι, την άλλοτε πανέμορφη παραλία όπου θα τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο.
Πόρτο Κατσίκι λοιπόν.
Αυτήν την παραλία χτύπησε ο σεισμός. 
Μια παραλία που παρ΄όλο που χτυπήθηκε άσχημα από τους τελευταίους σεισμούς όχι μόνο δεν έχασε την ομορφιά της αλλά άνθρωποι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι το Πόρτο Κατσίκι σύντομα θα ξαναβρεί την γνωστή σε όλο τον κόσμο ομορφιά του.
Από την σεισμική δραστηριότητα σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στην διάσημη παραλία το τοπίο έχει μεταβληθεί και κάποια σημεία της ακτής έχουν καλυφθεί. Όμως όλοι λένε πως σύντομα, με πρωτομάστορα τη φύση, η παραλία θα αποκτήσει και πάλι την προηγούμενη μορφή της.
Πόρτο Κατσίκι. Όλοι και όλα λένε ότι θα ξαναγίνει όμορφο σαν πρώτα.
Να πούμε ότι το Πόρτο Κατσίκι έγινε γνωστό στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ύστερα από τη δημιουργία σύγχρονου οδικού δικτύου και έχει καταταχτεί στις έξη κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου.
Εδώ τελειώνει ο σημερινός μας περίπατος. Ένας άλλος μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα για να γνωρίσουμε και άλλες ομορφιές από την πανέμορφη Λευκάδα.



w. lefkadaslowguide.gr
w. lefkada.ionio.gr
w. lefkada.gov.gw.
w. diakopes.gr
w. el.wikipedia.org
w. holiday.gr
w. touristorama.com
w. lefkada-tours.gr




17 σχόλια:

  1. Τί να σου πω Ντένη, είναι ατέλειωτες οι ομορφιές της πατρίδας μας. Η Λέσβος έχει κριθεί σαν πανκόσμια κληρονομιά απ' την ΟΥΝΕΣΚΟ, ήταν όμως δοκιμαστικά για τρία χρόνια και φέτος θα κριθεί αν θα γίνει μόνημα. Για το λόγο αυτό ο Δ.,Ταλιάνης και το μουσείο του απολιθωμένου δάσους κάνανε το τέταρτο βιβλίο με την ιστορία όλου του νησιού και τις ομορφιές του. Στο βιβλίο είμαι και εγώ, παραδοσιακή χειροτέχνης καταγεγραμένη στην ΟΥΝΕΣΚΟ σαν παγκόσμια χειροτέχνης που έχω κερδίσει το σήμα της. Ελπίζω να μας εγκρίνουν τη μόνημη διάκριση. Το απολιθωμένο δάσος της Λέβου είναι 20εκατ. χρόνων και το δεύτερο που υπάρχει στο κόσμο. Αυτά τα λίγα. Με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω υ΄όψη μου το νησί σου αγαπητή μου Δώρα, άλλωστε πέρασα δεκαπέντε μέρες εκεί και γνώρισα μέρη και ανθρώπους.
      Στ΄αλήθεια είναι πανέμορφο νησί.
      Και μια ιδέα έχω για το βιβλίο του Δημήτρη.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  2. τι ωραια μερη
    κι ειναι δικα μας
    ευχαριστουμε πολυ
    υπεροχη ξεναγηση οπως ολες οσες μας χαριζεις
    να εισαι παντα καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία τα μέρη της πατρίδας μας αγαπητή μου Κική. Όσο για δικά μας τι να πω; Όλοι θέλουν να μας τα πάρουνε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχος περίπατος!! Και οι φωτογραφίες σου θαυμάσιες. Μακάρι το Πόρτο Κατσίκι να ξαναγίνει όπως πριν. Οι σεισμοί στα Επτάνησα είναι μόνιμοι κάτοικοι βέβαια.
    Καλά να είσαι Ντένη μου. Ευχές για τη σημερινή ημέρα στις γυναίκες της ζωής σου!
    Καλό βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ για να προβάλω τις ομορφιές της πατρίδας μας. Οι σεισμοί είναι η μοίτα των Εφτανήσων αλλά τους αντέχουμε. Σ΄ευχαριστώ για τις ευχές σου για τις γυναίκες της ζωής μου. Δεν είναι πολλές καλή μου Αννούλα αλλά είναι σημαντικές.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχη παρουσίαση Ντένη μου!
    Το Πόρτο Κατσίκι με συγκίνησε ιδιαιτέρως γι αυτό και αποτελεί σήμα κατατεθέν του blog μου, εδώ και χρόνια!
    Πολλά φιλιά, να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλησπέρα καλή μου Μαγδα.
      Καταλαβαίνω την αγάπη σου για το Πόρτο Κατσίκι. Το αξίζει. Κάθε φορά που επισκέπτομαι το μπλογκ σου στέκομαι για λίγο και θαυμάζω αυτή την υπέροχη φωτογραφία που έχεις.
      Την αγάπη μας και τα φιλιά μας καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Άλλο ένα διαμάντι αυτού του τόπου! Νάσαι καλά φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια διαμάντι αγαπητέ μου Δήμο.
      Διαμάντι γεμάτο ομορφιές.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  6. ποιος σας στεναχωρεσε φιλε μου;τν αδυναμια μου για την ομορφη Λευκαδα την ξερετε.τα φιλια μου και την αγαπη μου.θα χαθω για λιγο καιρο.το πληκτρολογιο θελει σερβις.να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με στενοχώρησες που άργησες να φανείς Λίτσα μου. Φυσικά και γνωρίζω την μεγάλη σου αγάπη για την Λευκάδα. Γι΄αυτό κι΄εγώ θα την παρουσιάζω όσο μπορώ. Λυπάμαι που θα απουσιάσεις. Ελπίζω να μην αργήσεις. Θα σε περιμένω καλή μου.
    Την αγάπη μου Λίτσα μου.
    ΥΓ. Αλήθεια το "t" είναι το πρώτο γράμμα από το επώνυμό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Ντένη πέρσι διέσχισα όλη την Λευκάδα προερχόμενος από Ιωάννινα και φθάσαμε ως την Βασιλική, από όπου πήραμε το Πλοιο για βόρεια Κεφαλονιά.
    όμορφο μέρος

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω, φίλε Γαβρίλη, πως θα απόλαυσες αυτή την υπέροχη διαδρομή.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  9. Τι υπέροχες φωτογραφίες και υπέροχη ξενάγηση!Τα είδα όλα μαζεμένα!πολλά τα προβλήματα,ο χρόνος μου ελάχιστος!Σας ευχαριστούμε που μας ταξιδεύετε,να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαι, καλή μου Μαρία, που περνάς από εδώ και σου αρέσουν όσα παρουσιάζω. .
    Σε καταλαβαίνω για την έλλειψη χρόνου και δεν σε παρεξηγώ.
    Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζω κι΄εγώ.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Denni μου,
    υπέροχος ο περίπατος και εξαιρετική η περιγραφή σου για την όμορφη Λευκάδα μας! Μου θύμισες πολλά από το καλοκαίρι που είχα περάσει στη Λευκάδα! (",)
    Να είσαι καλά φίλε μου!
    Να έχεις ένα όμορφο βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή