Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Στα Νότια της Κεφαλλονιάς. Μέρος 3ο.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάρτη.
Ζάκυνθος. Οικισμός Μικρό Νησί.

Αξίζει να ξεκινήσουμε τον περίπατό μας με έναν διάλογο του Γκαίτε με τους μαθητές του.
Μαθητές. Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε για να γίνουμε σοφοί όπως εσύ;
Γκαίτε. Τους Έλληνες κλασσικούς.
Μαθητές. Και μετά τους Έλληνες κλασσικούς τι να διαβάσουμε;
Γκαίτε. Πάλι τους Έλληνες κλασσικούς.
Νομίζω πως η υπόδειξη του μεγάλου φιλόσοφου προς τους μαθητές του λέει πολλά. Ελπίζω κάποτε να μπορέσουμε – σαν έθνος - να το καταλάβουμε.
Η παραλία Φωκί. Μια από τις ομορφιές της Κεφαλλονιάς.
Και προχωράμε στον περίπατό μας.
Όπως είπα σε προηγούμενη ανάρτηση ο Επαρχιακός δρόμος που ξεκινάει από το Αργοστόλι και προχωράει προς Σκάλα, Πόρο, Σάμη, στο ύψος του Κατελειού χωρίζεται στα δύο. Αριστερά περνώντας μέσα από τις πλαγιές του Αίνου φτάνει στον Πόρο συναντώντας αρκετά χωριά με κυριότερο το Μαρκόπουλο όπου εκεί είναι η Μονή της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας, της Παναγιάς με τα Φιδάκια. Γνωστή και σαν Παναγιά η Φιδούσα
Δεξιά ο επαρχιακός δρόμος ακολουθεί τις όμορφες παραλίες του νότου προς την Σκάλα, όπου σ΄αυτή την πολύ όμορφη διαδρομή θα συναντήσουμε και κάποια όμορφα γραφικά χωριά με πρώτα...

... τα Χιονάτα
Το μνημείο των εκτελεσθέντων νεαρών.
Τα ονόματα των εκτελεσθέντων.
Χτισμένα κι΄αυτά, τα Χιονάτα, στους πρόποδες του Αίνου βρίσκονται ανάμεσα στα χωριά Θηραμόνα, Κουράτα και Μαυράτα
Εκκλησιά του χωριού είναι η Παναγία η Γοργοϋπακουή η οποία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου όπου και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο χωριό. Οι φιλόξενοι κάτοικοι προσφέρουν στους επισκέπτες κρέας βραστό και κρασί.
Από τα Χιονάτα μπορεί κανείς να επισκεφτεί την παραλία Κατελειού με τα αμέτρητα ταβερνάκια όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι.
Στα Χιονάτα λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο.
Στο χωριό Χιονάτα και συγκεκριμένα στη θέση Αυλάκι του Κυρβουτά στις 17 Ιουλίου του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 19 νεαρά παιδιά αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να σκάψουν τον ομαδικό τάφο τους.
Λίγο πιο κάτω είναι...

... τα Μαυράτα.
Υπέροχη η θέα από τα Μαυράτα.
Στα νότια της Κεφαλλονιάς και τα Μαυράτα και πάνω στην πορεία του Επαρχιακού από Αργοστόλι προς Σκάλα όπου είναι και ο περίπατος μας. Ένα πάρα πολύ όμορφο μικρό παραδοσιακό χωριό με κύριο χαρακτηριστικό του τα όμορφα περιποιημένα σπίτια με τις ασπρισμένες αυλές οι οποίες είναι γεμάτες λουλούδια. Αξίζει όμως να γνωρίσουμε τι λέει η παράδοση για το όνομ;α του χωριού. Αρχικά το όνομά του ήταν Λαμπράτα. Όμως μετά από μια θανατηφόρο επιδημία και ένα ναυάγιο που ακολούθησε και χάθηκαν πολλοί από τους κατοίκους του χωριού, οι γυναίκες κυκλοφορούσαν με μαύρα. Κάποιος επισκέπτης όταν άκουσε ότι το χωριό λέγεται Λαμπράτα αναφώνησε. Μα εδώ είναι μαυράτα. Και από τότε το χωριό λέγεται Μαυράτα.
Οι κάτοικοι στα Μαυράτα ασχολούνται με την γεωργία και καλλιεργούν ελιές και αμπέλια. Πολλοί όμως ασχολούνται και με την ναυτιλία.
Στα Μαυράτα έχει ανακαλυφθεί θολωτός τάφος της μυκηναϊκής περιόδου.
Και νάμαστε στους....

...Άνω και Κάτω Κατελειός
Μαγευτική η παραλία του Κάτω Κατελειού.
Ένα μικρό ψαροχώρι είναι ο Κάτω Κατελιός στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού της Κεφαλλονιάς. Πριν λίγα χρόνια στο χωριό κατοικούσαν μόνο οι ψαράδες όπου είχαν εκεί τις καλύβες τους. Περνώντας τα χρόνια το μικρό χωριό άρχισε να γίνεται δημοφιλές και τούτο γιατί στα ταβερνάκια του ο επισκέπτης απολάμβανε φρεσκότατο ψάρι. Έτσι κατάφερε να γίνει ένας τουριστικός προορισμός. Παρ΄όλα αυτά δεν ¨έχει χάσει τον ήρεμο και γαλήνιο χαρακτήρα του.
Το χωριό βρίσκεται σε μια πεδιάδα που ποτίζεται από τα ρυάκια των γειτονικών βουνών. Το έδαφος προσφέρεται για πεζοπορία και μπορεί κανείς να επισκεφτεί τα πλησίον χωριά Χιονάτα, Μαρκόπουλο, Μαυράτα και Ρατζακλί.
Kάτω Κατελειός. Η παραλία Αγία Βαρβάρα.
Από το Κατελειό μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει τη θέα του Ιονίου πελάγους μέχρι την Ζάκυνθο και τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου.
Ανύπαρκτη η νυχτερινή ζωή στο Κατελιό.
Η κύρια παραλία του Κατελιού είναι η μεγάλη παραλία της Αγίας Βαρβάρας με άμμο και βότσαλα.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας στον Άνω Κατελιό. Τα ερείπια αυτά είναι ό,τι έχει απομείνει από τους σεισμούς του 1953 Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχουν και τα ερείπια από την Λίθινη εποχή.
Ο Άνω Κατελιός κυρίως αποτελεί την χειμερινή κατοικία όσων έχουν τις δουλειές τους το καλοκαίρι στον Κάτω Κατελιό.
Μπροστά μας τώρα η πανέμορφη αλλά και ιστορική...

...Σκάλα.
Μια άποψη του οικισμού της Σκάλας.
Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο πιο νότιο άκρο του νησιού της Κεφαλλονιάς. Μετά από τους σεισμούς του 1953 όπου το χωριό καταστράφηκε ολοσχερώς, ξαναχτίστηκε το 1956 λίγο πιο κάτω από το παλιό.
Τα σπουδαία ψηφιδωτά της Ρωμαϊκής βίλας. 
Σε ανασκαφές που έγιναν το 1957 βρέθηκαν τα ερείπια μιας Ρωμαϊκής Έπαυλης που ανήκε σε κάποιον εύπορο Ρωμαίο. Τα ερείπια της έπαυλης που αποτελούνται από τέσσερα δωμάτια με ψηφιδωτά του 3ου πΧ αιώνα, περιλαμβάνουν και ρωμαϊκά λουτρά. Κοντά στο παλιό χωριό βρίσκεται και ο ναός του Απόλλωνα που χρονολογείται από τον 5ο π.Χ αιώνα.
Η φημισμένη παραλία της Σκάλας. 
Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η πολύ μεγάλη παραλία της με άμμο αλλά και μικρά βότσαλα που φτάνει σχεδόν σε τρία χιλιόμετρα μήκος..
Ο οικισμός της Σκάλας έχει μια απεριόριστη θέα προς την Ζάκυνθο, που ιδιαίτερα το βράδυ σου δίνει την εντύπωση πάρα πολύ μικρής απόστασης.
Τον Αύγουστο του 1849 οι κάτοικοι της Σκάλας με ηγέτη τον ιερέα Γρηγόρη Ζαπάντη-Νοδάρο ξεσηκώθηκαν ενάντια στην αγγλική κατοχή των νησιών. Με τη βία οι Άγγλοι εξουδετέρωσαν τους ξεσηκωμένους και ο ιερέας Ζαπάντης – Νουδάρος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στην αγχόνη.
Ήταν τότε που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στην Κεφαλλονιά ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες. Στις 15 Αυγούστου του 1849 ξεσηκώνεται η Σκάλα. Τα γειτονικά χωριά βοηθούν τους ξεσηκωμένους.
Ο Αρμοστής Henry George Ward, ή Γουάρδος, όπως τον αποκαλούσαν οι Κεφαλλονίτες κηρύσσει στρατιωτικό νόμο. Μετά από μάχες ο ξεσηκωμός των κατοίκων της Σκάλας τελειώνει με την σύλληψη και καταδίκη του ιερέα Γρηγόρη Ζαπάντη και άλλων και ο ξεσηκωμός της Σκάλας περνάει πλέον στην ιστορία των Εφτανήσων.
Στον παλιό οικισμό της Σκάλας εκτός από την υπέροχη θέα προς το Ιόνιο θα δείτε ανεμόμυλους, βρύσες παλιές και τα αρχαία ερείπια.
Εδώ τέλειωσε ο περίπατος μας στις ομορφιές της νότιας Κεφαλλονιάς. Χαίρομαι που άρεσε σε όσους συμμετείχαν. Τον Πόρο και την Σάμη που βρίσκονται στην ίδια αυτή πλευρά του νησιού είχαμε επισκεφτεί πριν καιρό. Τα αφήνουμε λοιπόν και ελάτε να οργανώσουμε τον επόμενο περίπατο στα πανέμορφα νησιά μας. Η Λευκάδα ο επόμενος και τούτο γιατί από κάποιον μου ζητήθηκε ...και λίγη Λευκάδα παρακαλώ, και το έχω υποσχεθεί.


w. kefalonia-tours.gr
w. kefalonitis.com
w. el,wikipedia.org
w. 520greeks.com
w. inout.gr
w. κεφαλονια.com
w. greek.terrabook.com


14 σχόλια:

 1. kaλησπερα σας.μαγευτικη και αυτη η αναρτηση.περιμενουμε με χαρα και τις ομορφιες της Λευκαδας. να ειστε καλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου φίλη και καλό μήνα σου εύχομαι.
   Υπόσχομαι να συνεχίσω να προσφέρω τις ομορφιές των νησιών μας, αφού μόνο ομορφιές διαθέτουν.
   Νάσαι καλά καλή μου.

   Διαγραφή
 2. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ!!
  ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΘΕΜΑΤΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαριάνθη και καλό μήνα.
   Χαίρομαι που σου αρέσουν οι αναρτήσεις μου.
   Την αγάπη μου καλή μου σε σένα και όλη την οικογένεια.

   Διαγραφή
 3. Απίθανο ταξίδι και αυτό. Την παραλία της Σκάλας τη λατρεύω!! Να σαι καλά Ντένη μου
  Καλή εβδομάδα να έχεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αννούλα μου καλή σου μέρα και καλό μήνα.
   Έχεις απόλυτα δίκιο για την παραλία της Σκάλας. Είναι από τις ωραιότερες της Κεφαλλονιάς.
   Την αγάπη μου καλή μου.

   Διαγραφή
 4. Πάλι μας ταξίδεψες σε ωραία μέρη αγαπητέ μου φίλε Ντένη! Κι αφού έχουμε ακόμα μέχρι το καλοκαίρι, προς το παρόν βολεύομαι με τις ταξιδιάρικες αναρτήσεις σου!
  Καλή εβδομάδα εύχομαι, με υγεία πάνω απ' όλα!
  Τα φιλιά μου και την αγάπη μου σε σένα και την οικογένειά σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νίκη μου γλυκιά μου καλή σου μέρα και καλό μήνα.
   Τα νησιά μας, αλλά και η πατρίδα μας είναι γεμάτα ομορφιές. Και αυτά προσφέρω.
   Την αγάπη μας καλή μου και από εμάς και τα φιλιά μας γλυκιά μου φίλη.

   Διαγραφή
 5. Πριν διαβάσω την ανάρτηση και δω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες, το βλέμμα μου στάθηκε αρκετή ώρα στην πρώτη φωτογραφία από την παραλία Φωκί! Τί όμορφη που είναι! Έχει κάτι που σε μαγνητίζει!
  Να είσαι καλά, Ντένη μου και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!
  Τα φιλιά μου στη σύζυγο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιάννα μου καλημέρα σου. Καλό μήνα σου εύχομαι.
   Το Φώκι είναι ένα όνειρο ομορφιάς πίστεψέ με.
   Και όλα τα νησιά μας - όπως θα δεις στη συνέχεια - είναι γεμάτα από όμορφες γωνιές.
   Νάσαι καλά καλή μου φίλη. Κι΄η σύζυγος σ΄ευχαριστεί για την καλημέρα σου.

   Διαγραφή
 6. Καλημέρα Ντένη!
  Με ταξίδεψες πολλά-πολλά χρόνια πίσω.
  Νάσαι καλά! καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα φίλε Δήμο. Καλό σου μήνα.
   Μη μου πεις ότι πριν από πολλά χρόνια πάτησες αυτά τα μέρη;
   Θα το μάθω. Νάσαι καλά και θα σου γράψω

   Διαγραφή
 7. Αν και έχω γεννηθεί στην Κεφαλονιά στην ΠΥΛΑΡΟ ποτέ μου δεν γνώρισα αυτά τα μέρη.
  Τα παλιά χρόνια υπήρχε μια απομόνωση της Πυλάρου από την νότια Κεφαλονιά, έτσι κι όταν ακόμη έφυγα δεν πήγα μέσω νοτίου Κεφαλονιάς αλλά μέσω Σάμης. Θυμάμαι τα παλιά χρόνια ήταν πιο εύκολα να πάμε στην Πάτρα με καίκι για ψώνια παρά στο Αργοστόλι, ήθελες με τον αραμπά 2 μέρες, βεβαίως θα ξενυχτούσες στο Χάνι του Λαμπρινού.

  την καλησπέρα μου

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα φίλε και καλό σου μήνα.
   Να σου πω κι΄εγώ αγαπητέ μου Γαβρίλη ότι σε ένα μας ταξίδι στα παιδικά μου χρόνια βγήκαμε Αργοστόλι και για να πάμε Ληξούρι πήραμε λεοφορείο και κάναμε μια μέρα αφού περάσαμε από όλα τα χωριά την Παλικής.
   Αυτά ήτανε τότε.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή