Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Αντίπαξοι.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Ιούνιο.
Ζάκυνθος. Το νησάκι Άγιος Σώστης.

Αντίπαξοι. Το νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες
Αντίπαξοι. Μια από τις πάρα πολλές όμορφες παραλίες.  

Οι Παξοί, το μικρότερο, ίσως, νησί από το Εφτανησιακό συγκρότημα., έχει στη νότια άκρη του την αχώριστη παρέα του. 
Το πανέμορφο μικρό νησάκι, Αντίπαξοι.Οι Αντίπαξοι βρίσκονται στα νότια των Παξών από τους οποίους απέχουν ένα μίλι και επικοινωνούν με μικρά ιδιωτικά πλεούμενα. Το νησί είναι κατάφυτο από χαμηλή βλάστηση. Κυπαρίσσια, κέδροι, σχίνοι, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε κάποια μέρη μεμονωμένες κουκουναριές που ξεχωρίζουν με το ύψος τους και τον όγκο τους. Στον ομώνυμο οικισμό διαμένουν μόνιμα περίπου σαράντα άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι είναι εκατοντάδες οι τουρίστες που καταφτάνουν. 
Οι λιγοστοί κάτοικοί του είναι ευγενικοί και φιλόξενοι. 
Ο Θεός Ποσειδώνας. Ο Άρχων του νησιού.
Ιστορικά το μικρό νησάκι ακολούθησε την τύχη της Κέρκυρας και των Παξών ενώ σαν πρώτοι κάτοικοί του φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους. 
Παλαιότερα τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν “Αρκούδες” προσφώνηση που εθεωρείτο υποτιμητική. Σήμερα έχει γίνει αποδεκτή και μέχρι σημαίες με αρκούδα έχουν φτιάξει
Πνιγμένο στο πράσινο το μικρό νησάκι παρουσιάζει μια λοφοσειρά με τρεις κορυφές. Την Αγριλίδα, την Λιχούδη και την Βίγλα. Μια βόλτα με ένα πλεούμενο γύρω από το νησάκι είναι στ΄αλήθεια μια μαγευτική εμπειρία.
Η πανέμορφη παραλία Βρίκα.
Η πρώτη παραλία που συναντάει ο επισκέπτης είναι η Βρίκα. ΄Ένα όνειρο ομορφιάς η παραλία αυτή βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου κόλπου όπου η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Ντυμένη με άσπρη άμμο και βότσαλα και με νερά πράσινα ανοιχτόχρωμα, προσφέρει μια παραδεισένια όψη. 
Παραλία Βουτούμι. Η μεγάλη αγάπη των ξένων τουριστών.
Στον επόμενο κόλπο είναι η “μυθική“ παραλία των Αντίπαξων, το Βουτούμι. Κι΄εδώ η βλάστηση εντυπωσιακή, με τα κυπαρίσσια να  κατεβαίνουν  μέχρι την άκρη της θάλασσας. Το καλοκαίρι το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.
Η παραλία Μεσοβρίκα. Παράδεισος των γυμνιστών.
Ενδιάμεσα από αυτές τις δυο παραλίες, σ΄έναν πανέμορφο κόλπο, βρίσκεται μια τρίτη στρωμένη με άσπρα βότσαλα και καταγάλανα νερά. Είναι η Μεσοβρίκα. Όμως την παραλία αυτή την προτιμούν οι γυμνιστές. Οπότε, αν βρεθείτε εκεί, προσέξτε και.....διαλέξτε.
Αγραπιδιά. Πρωτεύουσα των Αντίπαξων και το μοναδικό λιμάνι του μικρού νησιού.
Το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού είναι η Αγραπιδιά γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι αυτό βρίσκεται το μοναδικό εκκλησάκι του νησιού, ο Άγιος Αιμιλιανός.
Από το εκκλησάκι, κατεβαίνοντας 117 σκαλιά βρίσκεται ένα κτίσμα όπου συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από το βουνό. Κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1833 για να υδροδοτούνται τα πλοία τους που περνούσαν από το νησί. 
Ένα παλιό μονοπάτι διατρέχει το νησί από βορά προς νότο. Ξεκινάει από τον κόλπο της Βρίκα και καταλήγει στο ακρωτήρι Πλάκα όπου είναι ο Φάρος.
Ο φάρος στο ακρωτήρι Πλάκα.
Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό κτίσμα που κατασκευάσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με μεγάλη εμβέλεια για ανοικτή θάλασσα. 
Η διάρκεια της πεζοπορίας στο μονοπάτι είναι περίπου μιάμιση ώρα. Παρακάμψεις από το μονοπάτι οδηγούν σε απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σκίδι, το Σαρακίνικο, το Ροδοβάνι, οι οποίες είναι απολαυστικές για ένα μπάνιο.
Απέραντοι ελαιώνες και αμπελώνες είναι ο πλούτος του μικρού νησιού. 
Σε όλο το νησί καλλιεργείται η ελιά και το αμπέλι. Το αντιπαξιώτικο κρασί, μαύρο και γλυκόπιοτο, έχει μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και είναι περιζήτητο καθ΄ότι η παραγωγή είναι σχετικά μικρή.
Ακόμη μια πανέμορφη παραλία στους Αντίπαξους.
Πραγματικά αξίζει να γνωρίσει κανείς το μικρό αυτό νησάκι. Ιδιαίτερα προσφέρεται σε όσους αποζητούν την ομορφιά της φύσης, τα κρυστάλλινα νερά και την ηρεμία. Είναι ένα κομμάτι από τα πιο όμορφα των Ιονίων νησιών.

Φίλες και φίλοι.
Σας περιμένω να περάσετε από το http:/hellascafe.blogspot.com
Πάντοτε θα βρήτε κάτι ενδιαφέρον να σας περιμένει.

ΠΗΓΕΣ.
w. el.wikipedia.org
w. paxoi.info.com
w. newsbomb.gr
w. corfuvisit.net
w. tanea.gr
w. iefimerida.gr
w. gossip-tv.gr

24 σχόλια:

  1. Ένας παράδεισος είναι οι Παξοί και Αντιπαξοι!!! Ωραίο ταξιδι μας πήγες και σήμερα. Οι φωτογραφίες σου αντιπροσωπευτικές και πανέμορφες.
    Ευχαριστώ και γι αυτό το ταξίδι καλέ μου φίλε
    Να είσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Άννα. Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος. Συνεχίζουμε. Τα νησιά μας είναι όνειρο ομορφιάς.
      Νασαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα!
    ...να μου πικραίνεις την καρδιά με τις ομορφιές που βάζεις....
    Φιλι,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Υιώτα μου. Νομίζω ότι είναι η ώρα να πάρεις τον Δημήτρη σου και να πάτε μια βόλτα στην πατρίδα.
      Την καλημέρα μου και ελπίζω να σας δω.

      Διαγραφή
  3. Σου κόβει την ανάσα η τόση ομορφιά του νησιού.
    Ευχαριστώ για την βόλτα.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλή σου μέρα. Η κάθε γωνιά των νησιών μας στο Ιόνιο έχει και μια δική της ξεχωριστή ομορφιά. Χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο.
      Καλή σου εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. αυτο το χρώμα μου αρέσει πολυ !!! (της θάλασσα!! ) Ααα.. πρέπει να παω!!!

    καλά να περνάς φίλε, Ντέννις... δεν έχω πολύ χρονο για να έρχομαι στο μπλογκ σου, ελπίζω καποια στιγμή να αλλαξουν τα πράγματα... εις το επανιδείν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να τα καταφέρεις και να πας μια βόλτα στα νησιά μας αγαπητή μου Λαμπρινή.
      Ευπρόσδεκτη στο "σπιτικό μου" όποτε σου το επιτρέπει ο χρόνος.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  5. Ντένη ένα θα πω!
    Αν υπάρχει παράδεισος, αυτός είναι στο Ιόνιο!!!
    Τέτοιες ομορφιές και τόσο καθάριες θάλασσες να σε καλούν σα σειρήνες, δύσκολα βρίσκεις αλλού, ή δύσκολα "βολεύεσαι" αλλού αν έχεις απολαύσει αυτές του Ιονίου!!
    Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στ΄αλήθεια αγαπητή μου Μαρία ο Παράδεισος πρέπει να είναι στα Ιόνια νησιά.
    Οι ομορφιές σε όλα τα νησιά είναι ανεπανάληπτες. Είχα την τύχη να ζήσω τις πιο πολλές απ΄αυτές αφού δεκαέξη ολοκληρα χρόνια τα πέρασα σ΄αυτά τα νησιά.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντίπαξοι όμορφο ωραίο όμως το όνομα είναι στον πληθυντικό, άρα πως θα λέγεται στον ενικό;

    Οι ομορφιές της Ελλάδος είναι περιζήτητες, σε αυτές μεγαλώσαμε, αυτές παρατήσαμε και φύγαμε, ακόμα και το όνομα αγραπιδιά Τα αγραπίδια είναι μικρά στρογγυλά φρούτα πρσινοκαφετιά, έχουν μια γεύση στυφή. Οι αγραπιδιές ξάδελφες της Απιδιάς με τον πόλεμο τρέχαμε να βρούμε αγραπίδια να κορέσουμε την πείνα μας, στις καλές εποχές ήταν φαγητό για γουρούνια.

    Όμως το Ιόνιο, η βόρεια Κεφαλονιά με όλες τις ομορφιές της ήταν μια περιοχή τελείως απομονωμένη όπως και σήμερα,


    Ωραία μας ταξιδεύεις φίλε Ντένη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
      Να σου πω ότι εκείνοι οι άνθρωποι που έδωσαν τον πληθυντικό σε κάποια νησιά μας κάτι ήξεραν πάρα πάνω από μας. Οπότε είναι πιο όμορφοι οι Αντίπαξοι από τον Αντίπαξο.Όσο για την Αγραπιδιά δεν ξέρω τι να πω. Μ΄αρέσει το όνομα του χωριού.
      Μπορεί να μας έχουν καταδικάσει στην απομώνοση λόγω συγκοινωνιών όμως κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να κλέψει την ομορφιά των νησιών μας. Τα Εφτάνησα φίλε μου είναι τα μοναδικά στον κόσμο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Ενα από τα πιο όμορφα μέρη στην Ελλάδα.
    Είναι καταπληκτική η βόλτα που μας έκανες Ντένη!
    Τόσο μα τόσο όμορφο μέρος θα ήθελα πάρα πολύ να πάω κάποια στιγμή.
    Σε ευχαριστούμε πολύ!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Έλενα καλή μου φίλη.
      Χαρά μου που είσουν στην παρέα μας και απόλαυσες την όμορφη βόλτα μας.
      Τελικά να δω πότε θα αποφασίσεις μιαν επίσκεψη στα πανέμορφα νησιά μας.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου Έλενα.

      Διαγραφή
  9. Γεια σας!!!
    Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψη και το σχόλιό σας στο blog μου! Το θεωρώ μεγάλη μου τιμή να γνωρίζω (με ή χωρίς εισαγωγικά), καινούργιους ανθρώπους!
    Και ένα ακόμη ευχαριστώ για την εκπληκτική αυτή βόλτα στα νερά του Ιονίου! Είναι όντως, τόσο διαφορετικά από "εκείνη" την πλευρά! Σε καμία περίπτωση δεν θα έμπαινα σε διαδικασία σύγκρισης με το Αιγαίο, που ζω εγώ, γιατί απλά όπως δεν έχει σύνορα η θάλασσα, έτσι δεν έχει σύνορα και η ομορφιά!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι και χάρηκα πολύ για τη γνωριμία!
    Γιάννα
    *Α, και θερμή παράκληση: Στον ενικό να μου μιλάτε, δηλαδή να μου γράφετε, ναι?
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Γιάννα ( ενικός πλέον ) καλή σου μέρα.
      Να σου πω ότι κι΄εγώ είμαι φανατικός οπαδός του ενικού. Σ΄ευχαριστώ που τόσο όμορφα με δέχτηκες στο Blog σου. Το εκτιμώ.
      Χαίρομαι που απόλαυσες τη βόλτα μας στα νηασιά του Ιονίου. Πάντως μην υποτιμάς και την άλλη μεριά των θαλασσίων υδάτων που ακούει στο όνομα Αιγαίο. Έχω περάσει αλησμόνητα καλοκαίρια σε Σαντορίνη, Σάμο, Μυτιλίνη,. Ικαρία, Άνδρο, Πάρο. Καταγπητευμένος από την ομορφιά τους.
      Γιάννα μου η πατρίδα μας είναι πανέμορφη.
      Χαίρομαι που πλέον είσαι στην παρέα μας και θα τα λέμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. Πανέμορφο και αυτό το ταξιδι που μας πήγες φιλε μας δεν χορταίνονται οι ομορφιες της πατρίδας μας.. να είσαι καλα σε ευχαριστουμε.. τι αλλο να θελήσει κανεις απο μια εστω και μεσα απο φωτογραφίες.. για να θαυμασει το γαλαζιο και το πράσινο σε ευτούς τους υπέροχους συνδιασμους.. .!!! να περνας καλα΄..καλή εβδομαδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Ρούλα και ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Πολλές οι ομορφιές της πατρίδας μας καλή μου φίλη και ποιά να πρωτοθαμάσει κανείς.
    Μας απομένει να τις ζούμε μέσα από τις φωτογραφίες. Είναι κάτι κι΄αυτό.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Aγαπημένε μου φίλε καλημέρα! Μας παρουσιασεις το τοπο μας με εναν υπεροχο τροπο! Σ ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη φίλη μου καλή μου και αγαπημένη.
      Χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο στις ομορφιές των νησιών μας.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  13. Αχ ένα ταξίδι που μου το είχαν υποσχεθεί αλλά ποτέ δεν έγινε!
    Τις ξέρω τις ομορφιές του κι ας μην έχω πάει!
    Πάντως όσο ζω ελπίζω :)))
    Φιλιά πολλά Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αριστέα μου λυπάμαι γι΄αυτή σου την ατυχία να μην επισκεφτείς αυτό το φανταστικό νησάκι.
    Εύχομαι να τα καταφέρεις κάποια στιγμή να βρεθείς εκεί και να απολαύσεις τις ομορφιές του.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
    Κι΄από μένα πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή